You are on page 1of 3

PURICE IOANA GRUPA 1712

TOYOTA
STUDIU DE CAZ

Compania Toyota si-a facut debutul pe piata automobilelor ca fiind un ,,imitator de piata”, insa a reusit in cele din urma sa se reinventeze si sa ajunga la stadiul de ,,inovator”. Dupa cateva modele care imitau o alta marca de automobile si un model de motor conceput dupa Chevrolet, Toyota introduce in anul 2000 prima masina hibrida, care functioneaza cu un motor electric, devenind astfel lider de piata datorita modelului Prius. Odata cu aparitia celei de-a doua generatie al aceluiasi model,compania primise deja peste 1000 de comenzi cu mult inaintea lansarii pe piata a noului model. Toyota a adoptat ca si strategie construirea unei masini care sa reduca efectul daunator asupra mediului prin diminuarea emisiilor de gaze nocive si prin diminuarea consumului de energie, presedintele companiei afirmand ca aceasta performanta ecologica este esentiala pentru viitorul tuturor automobilelor. Pe parcurs au aparut mai multe dificultati de marketing, deoarece mesajele transmise trebuiau sa ii educe pe consumatori si sa le explice ca acel tip de automobile nu necesita incarcare electrica si de asemenea trebuiau sa comunice si valoarea consumului eficient de combustibil. Toyota ofera o gama variata de modele, pentru piete diferite. In Statele Unite sunt promovate autoturismele break pentru toata familia,cele clasice,de teren, masini sport si chiar si microbuze de tip ,,minivan”. De asemenea, compania ofera produse si pentru esaloane diferite de pret, promovand atat modelele ieftine - linia Scion, modele de pret mediu – Camry, dar si modele luxoase – Lexus. Proiectarea acestora nu este simpla si de aceea, compania incearca sa isi asculte clientii si sa le indeplineasca dorintele prin intarirea imaginii fiecarui model in parte. Modelele sunt proiectate diferit, de la o zona la alta, intrucat cerintele si asteptarile sunt diferite si depind de cum percepe fiecare modelul ideal. Desi marketingul care i se face liniei Lexus ramane acelasi din punct de vedere al aspectelor generale precum sigla sau consecventa in materie de vocabular, el difera de la tara la tara in functie de cum percepe fiecare anumite notiuni precum perfectiune, lux sau eleganta. Principalul motiv al succesului companiei Toyota se regaseste la capitolul fabricatie, acestia combinand intr-un mod eficient viteza si flexibilitatea. Acest aspect atrage dupa sine sporuri masive de productivitate si de crestere a receptivitatii la cerintele pietei prin faptul ca pot sa produca chiar si 8 modele diferite in acelasi timp. In 2003, Toyota si-a devansat rivalul, Ford, urcand pe locul 2 in topul celor mai mari fabricanti de automobile din lume. Scopul principal al companiei pana in 2010 a fost sa il depaseasca pe liderul de piata, General Motors.

1

PUNCTE SLABE: Avand in vedere faptul ca se stiu putine lucruri despre vehiculele hibride. sau daca modelul este prea scump. cumparatorii ar putea manifesta indiferenta fata de modelul Prius. adresandu-se unei game variate de consumatori. OPORTUNITATI: Intrucat in prezent pretul petrolului este intr-o crestere continua si alarmanta. FURNIZAREA VALORII: Compania furnizeaza valoare prin patrunderea pe o piata-tinta adecvata situatiei existente pe aceasta. companii precum Ford sau Hyundai. implicandu-se astfel in totalitate in satisfacerea cat mai in detaliu a dorintelor acestora. vanzarile vehiculelor hibride au crescut. prin care compania promite sa reduca efectul daunator asupra mediului si sa ofere o experienta noua clientilor sai.PUNCTE FORTE: Toyota este un brand puternic. 2 . De exeplu. care detine o tehnologie avansata si isi maximizeaza profitul prin abordari de fabricatie eficiente si inovatoare. IDENTIFICAREA VALORII: Valoarea propusa de organizatie este data de modelul hybrid Prius. care creste pe zi ce trece. lucru care nu pot decat sa mareasca interesul companiei fata de investirea in cercetarea tehnologiei hibride. De asemenea. Toyota se confrunta cu o rivalitate competitiva pe aceasta piata. perfectiune si prin faptul ca promoveaza fiecare model in parte adresandu-se unor client-tinta. fiind relativ noi pe piata. Toyota se remarca prin calitatea servicilor si prin atentia la detalii. compania creeaza valoare prin eleganta. De asemenea. De asemenea detine o strategie de marketing orientata pe mentinerea unei calitati superioare a produselor si mentin in permanenta o legatura stransa cu clientii. compania nu va promova niciodata modelul Lexus in randul studentilor. nu promoveaza niciodata un model unei anumite categorii de oameni daca acesta nu corespunde cerintelor clientilor. iar companiile foarte mari exercita o presiune foarte mare asupra Toyota. AMENINTARI: Ca toate companiile producatoare de automobile. De asemenea. Toyota poate sa vanda aceasta tehnologie si altor producatori. CREAREA VALORII: Toyota creeaza valoare pentru clientii sai prin proiectarea unor produse diferite pe baza sugestiilor si parerilor primite de la diferite categorii de persoane apartinand unor zone diferite.

3 . Compania actioneaza prin selectarea pietelor si a clientilor-tinta. flexibilitate ridicata. Toyota a adoptat anumite strategii competitive orientate catre obtinerea produselor noi si diversificarea lor cat si prin depasirea initiala printr-un pret mai scazut si apoi obtinerea unei pozitii dominante si prin calitate. determinand astfel un success la capilolul fabricatie. de a reactiona fata de comportamentul acestora si sa asigure in continuare calitate. cu care concureaza pe piata modelelor hibride.COMUNICAREA VALORII: Toyota isi mentine produsele la cea mai buna calitate. INTREBARI: 1. intrarea pe noi piete. O recomandare pe care as face-o directorilor superiori de marketing ai Toyota ar fi sa incerce din rasputeri sa mentina si sa imbunatateasca pozitiile obtinute pe piata internationala si de asemenea ar trebui sa isi asigure in permanenta capacitatea de a relationa cu clientii. Facilitarea accesului la informatii despre modelele hibride. incercand sa se ridice mereu la nivelul consumatorilor si sa le satisfaca cerintele. Se diferentiaza de celalalte prin devotamentul fata de calitate si confort. in anul 2008 a ajuns lider de piata devenind cel mai mare producator auto la nivel mondial in fata General Motors.eficienta si inovatie tuturor tipurilor de consumatori. Toyota concureaza cu celalalte firme prin profesionalism si sinceritate. Factorii cheie ai succesului pentru Toyota au fost capacitatea de a actiona fata de comportamentul fiecarui tip de consumator si combinatia eficienta a vitezei cu flexibilitatea. 2. 3. de exeplu la modelele Aygo. Toyota este vulnerabila la capitolul masini hibride. pastreaza in permanenta un dialog deschis cu clientii si isi promoveaza produsele in functie de zone si de preferinte. CONCURENTA SI RELATII CONCURENTIALE: Dupa ce in anul 2003 Toyota a depasit-o pe rivala sa Ford Motor Co. Pericolele de care trebuie sa se pazeasca Toyota sunt eventualele cresteri ale vanzarilor la masinile hibride apartinand altor companii precum General Motors. Introducerea mai multor elemente multimedia prin intermediul retelelor de socializare. dar si mentinerea pozitiilor obtinute pe piata internationala. RECOMANDARI: Producerea de mai multe modele hibrid. cat si despre modelele noi. intrucat introducerea unor produse atat de avansate din punct de vedere tehnologic au ridicat probleme de marketing din cauza faptului ca nu toti oamenii inteleg cum functioneaza un motor electric. Intrarea pe mai multe piete noi. urcand pe locul 2. cost redus al fortei de munca. Avensis sau Auris. Elementele de avantaj competitiv detinute de Toyota sunt: costuri reduse. consum redus de resurse. tehnologie moderna.