You are on page 1of 23

Marile Descoperiri Geografice

Prof. Simion C. Romulus

Cauzele marilor descoperiri geografice

In sec al XV-lea_XVI-lea orasele continua sa se dezvolte; comertul intre tarile europene cat si cel cu tarile din afara Europei se largeste. Burghezia e dornica de castiguri obtine materii prime ieftine metale pretioase mirodenii etc Multe din aceste marfuri provenite din India si China erau aduse in Europa de catre negustori bizantini si italieni care le cumparau de arabi. Drumul lung si nesigur ca si numeroase vami faceau ca aceste marfuri sa fie rare si foarte scumpe. Pe de alta parte primejdia turceasca ameninta existenta vechiului drum comercial dintre Europa si Orient. Incercarile de a gasi un nou drum pe mare spre India au contribuit la marile descoperiri geografice.

In locul corabilor greoaie si manate cu ajutorul vaslelor s-au construit altele mai iuti si usoare-caravelle-care cu ajutorul panzelor foloseau forta vantului. A cules informatii pretioase pentru europeni. S-a infiripat in acest fel ideea ca se poate ajunge in India navigand pe oceanul Atlantic spre apus. Astfel un invatat italian Toscanelli a intocmit o harta in baza teoriei invatatului grec Ptolomeu care sustinea ca pamantul are forma sferica. Cel dintai calator european in Asia au fost Marco Polo.carma si alte instrumente de navigatie.Cauzele marilor descoperiri geografice  In domeniul navigatiei se facusera mari progrese. Pe aceasta harta India se situa spre apus de Oceanul Atlantic. Pentru orientarea pa mare s-au perfectionat busola .  Descoperirea noului drum spre India.  Cunostintele geografice se imbogatisera. .

 Portugalia Lisabona -august 1487 Bartolomeo Diaz.trece Ecuatorul si atinge Capul Bunei Sperante Calea maritrima spre India in jurul Africii fusese descoperita .asezarea lor ofereau o baza de plecare spre Orient.Primele tari care organizeaza explorari geografice sunt Portugalia si Spania .

.

de 100 de tone. cati formau echipajele celor 4 corabii la plecare. Vasco da Gama -1497 trei caravale: “Sao Gabriel”. precum si o nava de transport de 200 de tone. 20 mai 1498 Callicut – India “al cincilea port al lumii” Din aceasta calatorie remarcabila din cei peste 200 marinari. ”Sao Miguel” de 50 de tone. se mai intoarsera doar 50 de oameni Portugalia . ”Sao Rafael” de 120 de tone.

.

Descoperirea Americii (1492)     Cristofor Columb Descoperirea Americii se leaga numele marelui navigator Cristofor Columb (în italiană: Cristoforo Colombo. în portugheză: Cristóvão Colombo.. în spaniolă: Cristóbal Colón). . A navigat pe Oceanul Atlantic spre apus si dupa 70 de zile de calatorie a ajuns pe o insula di arhipelagul Bahama pe care a numit-o SanSalvador. Apoi si-a continuat drumul descoperind insulele Cuba si Haiti. era convins ca pamantul este rotund si socotea ca se poate ajunge in Orient traversand Oceanul Atlantic. Dupa multe greutati si incercari reuseste sa obtina sprijinul monarhiei spaniole. drumul spre America peste Oceanul Atlantic era astfel descoperit.

fără să ştie că a descoprit un nou continent.Descoperirea Americii (1492)     Columb a fost convins ca a atins tarmurile Indiei si din aceasta cauza locuitorii din aceste tinuturi au fost numiti indieni iar insulele descoperite in America Centrala Indiile apusene. În cele patru călătorii pe care le-a efectuat peste Atlantic a descoperit o mulţime de insule din Golful Mexic A murit la 21 mai 1506. a facut patru calatorii el a fost primul care a traversat Oceanul Atlantic .

Pe lânga aceste a explorat aproximativ 6000 de mile de coasta.• Amerigo Vespucci a fost unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor. Pavia. A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazonul. A fost primul ce a calcat pe coastele Uruguaiului si Argentinei. Plata. in Florenta fiind initial comerciant apoi marinar . • Amerigo Vespucci a realizat expeditii cu ajutor portughez • ajungand in America si dandu-si seama ca descoperise un nou continent (lucru care il va prezenta intregii lumi) il va boteza cu propriul nume • Amerigo Vespucci a fost primul european ajuns in Brazilia. mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existenta curentului ecuatorial. • S-a nascut pe 9 Martie 1454. Amerigo Vespucci .

Filipine.†27 aprilie 1521.Prima calatorie in jurul pamantului (1519-1522). Magellan Ferdinand Magellan (*primăvara 1480 . . spaniolă: Fernando/Hernando de Magallanes) a fost un explorator portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei. Mactan. portugheză: Fernão de Magalhães.

 .  Strbatand oceanul <Pacific>a ajuns dupa o calatorie foarte grea in insulele Filipine.  Prima calatorie in jurul lumii a dovedit ca pamantul este rotund. primul european care a navigat în Oceanul Pacific. primul care a condus o expediţie în jurul lumii. Magellan A fost primul care a navigat spre vest pornind din Europa pentru a ajunge în Asia. Aici Magellan si o parte din marinari au murit in lupta cu bastinasii. Expeditia si-a continuat drumul sub conducerea unui ajutor deal sau ajugand in Europa numai cu osingura corabie<Victoria>si 18 oameni.Prima calatorie in jurul pamantului (1519-1522).

.

. Dezvoltarea vietii economice in Europa apuseana. Ca urmare a abundentei de produse si a afluxului de metale pretioase aduse din teritoriile nou descoperite in statele din apusul Europei  Din teritorile recent descoperite erau aduse in Europa mari cantitati de metale pretioaase si marfuri coloniale care imbogatesc pe negustori si bancheri. De aceea orasele Venetia si Genova isi pierd treptat importanta economica comertul lor  se ridica porturile din Spania Portugalia Tarile de Jos Franta si Anglia asezate pe tarmurile Oceanul Atlantic iar comertul european se intesifica. Avand la dispozitie multi bani (capital) burghezia construia noi ateliere manufacturiere Efectele marilor descoperiri geografice  drumurile si centrele comerciale aflate in bazinul Marii Mediterane si al Marii Baltice se muta in Oceanul Atlantic care devine puntea de legatura intre continente.

.

Efecte  Din America s-au introdus in Europa noi plante:porumbul .cartoful si rosiile care au capatat un rol important in alimentatie.  Ca urmare a descoperirilor geografice s-au realizat progrese insemnate in constructia vaselor maritime si s-au perfectionat arta navigatiei. .

Dar portughezii erau putini la numar si prea slabi ca sa poata cuceri aceste tari cu o populatie ce numara mai multe milioane de oameni. . le-au colonizat punand bazele statului Brazilia pe care l-au stapanit multa vreme.Domeniul colonial portughez   Alti navigatori dupa Vasco da Gama au reusit sa ajunga pana in China(1517). Cu timpul portughezii au fost inlaturati din Asia de catre olandezi englezi si francezi. Portughezii au mai ocupat teritorii si in America de Sud. De aceea ei s-au stabilit doar pe tarmurile unde au intemeiat asezari intarite numite factorii.

Domeniul colonial portughez .

Domeniul colonial spaniol Foarte multi aventurieri nobili fara ocupatie si saraci dornici de o imbogatire mai usoara se indreptau spre America ca spre un pamant <al fagaduintei>. Primele tari cucerite au fost Mexic si Peru.  In cautarea tarii Eldorado (tara aurului) acesti cuceritori (conquistadores) au patruns in interiorul continentului american luand in stapanire teritorii intinse din America Centrala si America de Sud.  .  Mexicul se afla sub stapanire aztecilor popor razboinic ce subjugase celelalte triburi bastinase iar Peru era locuit de incasi.  Atat aztecii cat si incasii aveau o civilizatie straveche.

  Un aventurier spaniol pe nume Hernando Cortez cu un detasament de 400 de oameni si cateva tunuri subjuga statul aztecilor (1519-1521). . Si acest stat a fost supus cu usurinta deoarece cuceritorii au fost mai bine inarmati si au profitat de certurile interne dintre incasi. Un alt aventurier Francisco Pizzaro cu un mic detasament reuseste sa cucereasca Peru. Victoria acestuia se datoreste faptului ca aztecii nu cunosteau armele de foc armurile de fier si calul de care s-au speriat.

In decursul unui secol multi indieni disparusera din cauza muncii istovitoare a foametei si a bolilor aduse de cuceritori. Au trecut la exterminare sistematica a indienilor pe care i-au pus la munci istovitoare in mine si pe plantatiile de trestie-dezahar. Sub pretextul crestinarii indienilor biserica catolica a sprijinit faradelegile cotropitorilor spanioli. eI s-au purtat cu invinsii cu mare salbaticie. .  Machu Pichu Cucerind cele doua state spaniolii au luat in stapanire cantitati mari de aur argint pamanturi si mine bogate.

In America erau pusi sa munceasca ca sclavi pe plantatii si in mine. Spre deosebire de cel portughez domeniul colonial spaniol a durat mai multa vreme pentru ca spaniolii au colonizat teritorii cucerite intemeind asezari noi.  Ca sa implineasca mana de lucru spaniolii aduc din Africa negrii . . Descoperirile geografice au dus deci si la inceputul colonialismului european prin formarea primelor domenii coloniale(cele portugheze in Asia si cele spaniole in America). In acest fel s-a nascut comertul cu negrii si sclavia spaniola.

Prof. Simion C. Romulus .