STILUL GOTIC Stilul gotic este un stil artistic răspândit în Europa medievală începând cu anul 1140 şi până în jurul

anului 1500. Termenul a fost introdus în anul 1550 de Giorgio Vasari, care făcea aluzie peiorativă la tribul germanic al goţilor, ca prototip pentru o cultură inferioară, barbară. Arhitectura gotică reprezintă unul din stilurile arhitecturale asociate cu catedralele, precum şi cu alte biserici din aproape toată Europa în timpul perioadei medievale, începând cu secolul al XII-lea şi încheind cu anii 1500. A fost precedată de arhitectura romanică şi a fost succedată de arhitectura renascentistă, o transformare a stilului romanic, odată cu Renaşterea, începută în Florenţa secolului al XV-lea. Două dintre elementele caracteristice ale arhitecturii gotice sunt bolta în arc frânt, sau ogiva, care este de fapt o intersecţie longitudinală a doua bolte clasice ale stilului romanic, şi arcul de susţinere al ogivei, aşa numitul arc butant. Un al treilea element definitoriu, care apare la multe clădiri gotice, nefiind însă omniprezent, este rozeta, prezentă atât în basoreliefuri cât şi în alte forme ornamentale. Stilul gotic este o transformare a stilului romanic, apărut din necesitatea de da o altă dimensiune verticală clădirilor. Goticul flamboaiant, adică goticul târziu, a fost faza de apogeu artistic a goticului care s-a remarcat prin exagerarea abundenţei detaliilor, în parte pentru a diminua greutatea pe care clădirile gotice o impuneau, respectiv pentru a încerca o salvare a stilului. Arhitecţii goticului au revoluţionat viziunea spaţială romanicului prin două invenţii: ogiva şi arcul de susţinere (arc boutant). Cele mai cunoscute opere gotice sunt:domurile din Koln, Nurnberg si Bamberg. Caracteristica edificiilor germane este planul "bisericii-hală", cu trei nave de înălţimi egale.În Anglia, trăsătura monumentelor gotice este masivitatea lor, necunoscută pe continent.Principalele edificii gotice de aici sunt catedralele din: Canterbury, Wells, Lincoln şi Salisbury.Şi Spania stă sub influenţa goticului francez, adus de pelerinii sositi în Peninsula Iberică de dincolo de Munţii Pirinei.Caracteristicile acestui stil apar mai ales la catedralele din Burgos si Toledo.În sfârşit,Italia rămâne refractară inovaţiilor gotice,datorită puternicei rezistenţe a influenţtelor bizantine. Cel mai reprezentativ monument gotic din Peninsula Italică este domul din Milano,înălţat pe parcursul a cinci secole,al doilea mare monument religios din lumea creştină, dupa catedrala Sf. Petru din Roma.În schimb, Italia, mai mult decat

orice altă ţară europeană, a dat admirabile monumente gotice în arhitectura civilă.Zeci de palate comunale din oraşele italiene preiau elementele stilului, ce le oferă eleganţă şi armonie.Printre cele mai faimoase edificii civile se număra Palatul Dogilor din Veneţia şi admirabila "Casa de aur" (Ca d'Oro) aflată în aceeaşi cetate din lagună.

MANASTIRILE DIN MOLDOVA SI BUCOVINA SUB PATRIMONIUL UNESCO În judeţul Suceava pe lista monumentelor UNESCO sunt trecute mănăstirile Voroneţ, Moldoviţa, Humor, Probota, şi bisericile Arbore, Pătrăuţi şi Sf. Gheorghe din Suceava.

SOIURI DE VITA ROMANEASCA SI VINUL ROMANESC pai..feteasca alba, feteasca neagra, feteasca regala, tamaioasa romaneasca, grasa de cotnari, Babeasca neagra, Cadarca, Busuioaca de bohotin, carabunaru, regina viilor, corna neagra, leana, moldova, codreanca, alb de suruceni, frumoasa alba, rara neagra, negru moale, negru romanesc, crimposie, galbena, zghihara, Basicata, Baraghina, Mustoase, Galbena, Samoveanca si Gordin.

Mai veche decat Romania, istoria viticulturii de pe meleagurile carpatodanubiano-pontice a cunoscut mai multe etape. Specia Vitis Silvestris a stat la baza celebrei vite dacice. Cu mai bine de 700 de ani inaintea erei crestine, agathirsii, populatie care traia in tinuturile de sus ale Vaii Muresului, era renumita prin vii intinse. Geto-dacii erau veritabili producatori de coniac, dupa spusele poetului latin Ovidiu care a relatat modul in care stramosii nostri practicau viticultura si concentrarea vinului prin inghetare, procedura din care rezulta aceasta bautura. Iliada lui Homer spune ca „Razboinicii greci s-au dus in Thracia sa gaseasca vinul”. Viticultura romaneasca se pare ca a fost exportata si altor popoare. Interesant este ca in traditiile mitologice chineze se considera ca

000 hectolitri de vin anual. Cucuteni si Tg. Iata cateva dintre cele mai importante podgorii si soiurile de vinuri produse de ele: Podgoria Cotnari. Feteasca Alba. Taranii care au primit loturi de pamant nu au plantat insa vite altoite ci hibrizi.vita de vie a fost adusa in China din Dacia preistorica. Mustoase. cu centre viticole la Cotnari. . vinurile produse in Moldova erau trimise in Tarigrad. Constantin Garoflid. zona Panciu este una din cele mai apreciate zone. scazand pretul acestora. iar dintre sortimentele produse amintim Chardonnay. Feteasca Neagra. podgoriile au fost decimate.000 de hectare.000 hectare sunt dedicate culturii vitei de vie in Muntenia si Oltenia. soiurile romanesti de Cotnari. conditiile de clima fiind mult mai propice cresterii strugurilor aici decat in celelalte regiuni. Dupa spusele lui Dimitrie Cantemir. a adoptat o lege privind ingradirea plantarii de vita de vie hibrida. cateva soiuri de vite de vie au disparut sau cel putin au devenit raritati: Basicata. Magura. Husi si Colinele Tutovei sunt renumite pentru vinurile Aligote. Sfarsitul primului razboi mondial a dus la dublarea suprafetei viilor. podgoriile Iasi. Pinot Gris. Feteasca Neagra. Vinurile romanesti au fost la mare cautare in Europa. Pinot Gris. iar cele nobile 500. Frumos produc Muscat Ottonel. In scurt timp. iar cele din Muntenia erau pe gustul turcilor si al egiptenilor. Chardonnay.600 de hectare cu o productie de peste 1. Babeasca Neagra. iar viticultorii au avut foarte mult de lucru pentru refacerea soiurilor. Galbena. In numai 12 ani. Samoveanca si Gordin. Sauvignon. In perioada in care Romania s-a aflat sub regim comunist. ministru al Agriculturii in perioada interbelica. Harlau. Varsovia.00 de hectare. Pana in al doilea deceniu al secolului urmator suprafata viilor s-a ridicat la 72. Pana in 1938 viile cu hibrizi ocupau aproape 170. Viena.500. Bauturile obtinute de noii producatori le concurau pe cele nobile ramase. Piatra si Nebuna erau pe picior de egalitate cu cele de Tokay. pe piata vinurilor s-au resimtit in scurt timp efectele. dar acest lucru nu a fost neaparat o intamplare fericita. Vinul de Cotnari era unul din sortimentele preferate ale lui Napoleon. Santorin si Bourgogne. Sauternes. Feteasca Neagra si Feteasca Regala. Baraghina.000 de hectare se afla in Moldova. Cele mai bune vinuri rosii si albe sunt produse aici. Secolul al XIX-lea insa a adus foarte mari pierderi viticulturii autohtone. 104. iar vinurile care au rezultat nu erau de cea mai buna calitate. In acea perioada. Merlot si Resling Italian. Pinot Noir si Riesling Italian. peste 90. Feteasca Alba. A treia parte din suprafata viticola a tarii.

Pinot Gris. Cu o paleta foarte larga de sortimente. PRINCIPALELE TIPURI DE STRUCTURI DE PRIMIRE CU CAZARE Capacitatea dwe cazare turisticar reprezintă elementul esenţial al bazei materiale turistice de care este organic dependentă însăşi dezvoltarea activităţilor turistice. Sulina. Cea mai potrivita zona pentru cultura vitei de vie ramane insa Dobrogea. iar Burgund Mare si Negru de Dragasani sunt vinuri produse in podgoriile de la Stefanesti. Braila. viticultorii romani se pot mandri pe buna dreptate cu realizarile lor. Oltenita. Tulcea.Braila. Mahmudia. Calaras. Toate vinurile produse aici poarta blazoane de mare noblete. Galati si Tulcea .Podgoria Dealurile Buzaului este recunoscuta pentru soiurile Cabernet. Calarasi. Muscat Ottonel. Turnu Magurele.sunt atat porturi fluviale cat si porturi maritime. Fetesti. putând primi nave de peste 7500 dwt si cu un pescaj de 7 m. Trei porturi . Calafat. Podgoria Murfatlar este cea mai cunoscuta din zona. Isaccea. Oltenita. Drencova. Zimnicea. Vinurile rosii sunt cele care detin suprematia intre toate soiurile de pe piata: Cabernet. Drobeta Turnu Severin. Cernavoda. PORTURILE ROMANESTI LA DUNARE Moldova Veche. Corabia Giurgiu. Cernavoda. In esenta. sunt: Orsova. Neuburger. Zona Dealu Mare cu centrul viticol de la Tohani produce aromata Tamaioasa Romaneasca si soiul Zweigelt. Macin. Galati. Romania a excelat dintotdeauna la capitolul productiei de vinuri si inca ramane un popor renumit pentru soiurile de vita nobila pe care le cultiva. Turnu Magurele. Drobeta-Turnu Severin. Sauvignon. Pinot Gris si Feteasca Alba si Neagra. Giurgiu. Chardonnay. Bouschet si Muscat Ottonel. Harsova. Calitatea vinurilor produse in Ardeal nu tine de suprafata intinsa a regiunii viticole. . Principalele porturi la Dunare. Merlot si Sauvignon. multe din ele datând inca din vremea romana. Bechet.000 de hectare aceasta zona daruieste cateva dintre cele mai renumite soiuri de vin: Traminer Roz. Cu o intindere de pana la 14. Columna. Orsova.

casa de odihnă şi tratament. dupa un indelungat proces de diferentiere. au luat nastere popoarele atestate de izoarele scrise antice: grecii. din steple nord-pontice. raspanditi in Peninsula Balcanica si la nord de Dunare. Hotelul – constituie principala formă de cazare şi s-a impus în ultimele cinci decenii. ei sunt cei mai indepartati stramosi directi ai poporului nostru. Motelul (hanul turistic) – este legat de circulaţia rutieră automobilistică având ca precursori hanurile şi popasurile de poştă. se încadrează în categoria formelor de cazare dependente de circulaţia rutieră. pornind de la vila (existentă încă din perioada romană). Cabanele – reprezintă unităţi de referinţă pentru zona montană. social. în contextul liberalizării politice. amplasată în staţiunile balneoclimaterice montane. satul de vacanţă şi bungaloul. Tracii au creat la noi civilizatia bronzului. .În timp. TRIBURILE DACO-GETICE DE PE TERITORIUL ROMANESC In perioada de trecere spre epoca bronzului a avut loc procesul de indo-europenizare a spatiului carpato-danubiano-pontic prin patrunderea. a unor valuri successive de comunitati de pastori indoeuropeni. In epoca bronzului din populatia indo-europeana raspandita in S-E Europei. popasul turistic. etnic. Patrunderea acestor triburi de pastori a determinat multiple transformari de ordin cultural. se remarcă o evoluţie a categoriilor de cazare. odihnă şi agrement. purtatori ai ‘civilizatiei kurganelor’. sociale şi economice a societăţii româneşti. Vila – categorie tradiţională. Taberele şcolare – organizate la noi în ţară după cel de-al doilea Război Mondial. Reşedinţele secundare (casele de vacanţă) – apărute după 1990. Locuitorii au inceput sa vorbeasca o limba indo-europeana. Clasificarea lor ţine cont îndeosebi de confort şi de mărime. hanul turistic. pentru tratament. ilirii. datorită sistemului de funcţionare sezonieră (estivală). Campingul (popasul turistic) – alături de motel. hotelul. tracii. Indo-europenii si-au impus cultura materiala si spirituala si i-au asimilat pe autohtoni. cabana. Prezintă aceleaşi criterii de amplasare şi se caracterizează prin complementaritate. pensiunea turistică.

daco-getii (ramura nordica) Din marele neam tracic s-au diferentiat daco-getii. Arges) Sarmisegetusa (Muntii Orastiei) – centru politic inconjurat de un sistem de fortificatii alcatuit din cetatile:Costesti. in spatiul carpato-danubiano-pontic. Olt) Cotnari Stancesti (jud. ca ramura nordica a tracilor. Piatra Rosie. Botosani) Batca Doamnei (jud. Triburi daco-getice: apulli – zona Alba Iulia burii – malul Oltului carpii – Moldova Centrala costobocii – nordul Moldovdei si Maramures crobyzii si tryzii – Dobrogea Triburile stapaneau un teritoriu cu o asezare mare. Blidaru.) a avut loc diviziunea tracilor in doua ramuri: tracii propriu-zisi (ramura sudica) si. . Daco-getii au fost creatorii si purtatorii culturii hallstattiene in spatiul carpato-danubiano-pontic dupa cum dovedesc vestigiile ansamblului cultural Basarabi descoperite pe intreg teritoriu carpato-dunarean. Neamt) Cetateni (jud. Galati) Tamasidava (jud. Tilisca. deci ei sunt autohtoni in acest spatiu. Valcea) Piroboridava (jud. Capalna. Bacau) Sucidava (jud. adevarat centru administrativ: Argedava (Dobrogea) Buridava (jud. Aparitia proprietatii private a determinat diferentierea sociala dupa avere care a condos la stratificarea societatii si aparitia claselor sociale: tarabostes (pileati) – aristrocratia militara si sacerdotala. comati – producatorii liberi. fortificata (dava). marea masa a populatiei (agricultori. Banita.In timpul primei varste a fierului (. mestesugari) Daco-getii traiau organizati in triburi si uniuni de triburi conduse de sefi militari (regi).

Influentele lingvistice slave nu au putut schimba caracterul latin al limbii romane. Dovezile arheologice. italiana. Poporul roman s-a format din simbioza a doua componente etnice: dacii si romanii in teritoriul delimitat de Carpati. atesta existenta unor puternice uniuni de triburi conduse de ‘basilei’ (regi) si in secolele urmatoare: FORMAREA POPORULUI ROMAN SI A LIMBII ROMANE. nordul Dobrogei. din limba romana formandu-se patru dialecte: dialectul daco-roman. pe parcursul a catorva secole. ci a dus la imbogatirea vocabularului Migrarea masiva a slavilor la sudul Dunarii (602) a divizat romanitatea norddunareana de cea sud-dunareana. a unor formatiuni politice in sudul Olteniei. spaniola. portugheza. ele limitandu-se doar la imbogatirea vocabularului. la nordul Dunarii. slavii ramasi aici fiind asimilati de autohtoni. nordul Moldovei. Hr. dialectul istroroman. Acestia au folosit latina populara. COMPONENETLE LIMBII ROMANE Dupa anul 275. numita romana comuna (straromana sau protoromana). Aceasta migratie a facut sa creasca ponderea elementului romanic la nord de Dunare. vulgara (vorbita). transformarea treptata a limbii latine vorbite intr-o limba romanica de factura orientala. Poporul roman a locuit permanent teritoriul de la nord de Dunare. Influenta elementelor slave a fost nesemnificativa. Limba romana s-a format paralel cu poporul roman. Dunare. dialectul meglenoroman. ultimile trei la sud de Dunare. dialectul aroman. in sec. Limba romana s-a format in doua etape: preluarea limbii latine de catre daco-geti.Cetatile intarite si mormintele princiare descoperite atesta existenta. in spatiul carpatodunarean. unde limba romana a avut o evolutie diferita. nu a schimbat caracterul latin al limbii romane. a avut loc desavarsirea etnogenezei romanesti. al IV-lea i. cum sunt si limbile franceza.. este o limba neolatina. Marea Neagra si Balcani. . la care se adauga maruriile izvoarelor narative.

dar nessustinandu-l pe candidatul ajuns sultan. al VIII-lea. Mircea a pierdut cetatea Turnu pe care insa o va recupera in 1937. organizata de Sigismund de Luxemburg cu participarea lui Mircea cel Batran si a cavalerilor occidentali (in special a celor burgunzi). altele din epoca moderna (franceza. . Wladislav Jagello. germana). 1402-1413 – s-a amestecat in luptele pentru tron in Imperiul Otoman. Tot in aceasta perioada pierde Dobrogea in fav Imperiului Otoman. 1394– batalia de la Rovine incheiata cu infrangerea armatei otomane condusa de Baiazid Ilderim (Fulgerul). italiana. prin mijlocirea domnului Moldovei. 1396 – cruciada antiotomana de la Nicopole. 1395– Brasov. impotriva Ungariei. tratat de alianta cu regele Ungariei Sigismund de Luxemburg. turca). unele din epoca medievala (maghiara. va fi nevoit ca in anul 1417 – sa accepte sa plateasca tribut Portii in schimbul protectiei acordate de sultan si recunoasterii de catre acesta a independentei Tarii Romanesti. VOIEVOZII DIN TARA ROMANEASCA Mircea cel Batran (1386-1418) – Tara Romaneasca 1388 – 1389. stratul lingvistic latin: 60% din vocabularul limbii romane. Procesul de formare a poporului roman si a limbii romane s-a incheiat in sec.Componentele limbii romane: substratul lingvistic traco-dacic: cca. Petru I pentru a contracara pretentiile Ungariei de a-si extinde stapanirea asupra tarilor romane – la Radom s-a incheiat. tratatul de alianta cu regele Poloniei. 160 de cuvinte cu derivatele lor (10% din lexicul romanesc). La acestea s-au adaugat imprumuturile din alte limbi. adstratul lingvistic slav: cca. iarna – Mircea cel Batran a participat cu un corp de oaste la batalia de la Kossovopolje impotriva turcilor si a anexat Dobrogea la Tara Romaneasca 1389 – a incheiat alianta cu domnul Moldovei. 20% din vocabular. impotriva turcilor.

tratat de alianta cu Rudolf al II-lea care i-a promis lui Mihai sprijin financiar in schimbul recunoasterii suzeranitatii imparatului asupra Tarii Romanesti.Vlad Tepes (1456-1462. turcii au fost infranti dar Mihai a fost obligat sa se retraga si sa astepte sprijinul aliatilor. A fost parasit de aliatii sai din celelalte principate romane. – turcii au fost infranti definitiv la Giurgiu. 1598 – Targoviste. In 1476 este eliberat la insistentele lui Stefan cel Mare. – lupta de la Calugareni. 1462– ‘Atacul de noapte’ de langa Targoviste asupra taberei turcesti incheiat cu retragerea armatei turcesti condusa de Mahomed al II-lea. Matei Corvin. 1476) – Tara Romaneasca 1459 – a refuzat plata tributului. – campania turceasca impotriva Tarii Romanesti. Mihai Viteazul (1593-1601) – Tara Romaneasca 1593 – a aderat la Liga Crestina creata de imparatul Rudolf al II-lea 13 noiembrie 1594 – a ucis pe creditorii levantini si unitatea turceasca din Bucuresti si i-a izgonit pe turci de pe teritoriul tarii. 1598 – pace cu turcii care au recunoscut independenta Tarii Romanesti. 1461 – alianta cu regele Ungariei. 1595 – tratat de alianta cu Sigismund Bathory pe care l-a recunoscut ca suzeran in schimbul sprijinului impotriva turcilor. cucerirea oraselor Bucuresti si Targoviste de catre turci – cu sprijinul aliatilor a fost eliberat Targoviste. regele ungar. 1597 – a reluat plata trbutului catre turci in schimbul pacii si a recunoasterii sale de catre sultan ca domn al Tarii Romanesti. Revine la tron dar este asasinat dupa 2 luni. tratat semnat de boieri. Matei Corvin. il acuza de tradare pe Vlad Tepes datorita unor scrisori masluite de negustorii sasi si secui si este inchis la Buda tp de 14 ani. .

1 noiembrie 1599 – intrarea lui Mihai in Alba Iulia si recunoasterea sa ca principe al Transilvaniei de catre Dieta.s-a realizat unirea politica a celor trei tari romanesti care aveau acum un singur domn: Mihai Viteazul. 1412– la Lublau. 3/13 august 1601 – la Guraslau. pentru a opri ofensiva Ungariei in Moldova. VOIEVOZII DIN MOLDOVA Alexandru cel Bun (1400-1432) – Moldova 1402– Alexandru cel Bun a incheiat o intelegere cu regele Poloniei. Martie 1601 – la Praga. 1599 – batalia de la Selimbar incheiata cu infrangerea lui Andrei Bathory. 18 septembrie 1600 – la Miraslau. .Unirea Principatelor 1599 – Andrei Bathory. . recunoscand suzeranitatea acestuia. Alexandru a reinnoit tratatul cu regele Poloniei. 1411– la Roman. Simion Movila. Mihai a fost infrant de polonezi si a devenit domn in Tara Romaneasca. 1410 – domnul Moldovei a trimis la Grünwald trupe in sprijinul regelui Poloniei.interventia Poloniei si preluarea tronului Moldovei de catre Ieremia Movila. .Targoviste. . principele Transilvaniei. Mihai a primit sprijin de la imparat pentru reluarea luptelor in Transilvania si ocuparea Tarii Romanesti. indreptat impotriva Ungariei. Mihai a fost infrant de nobilii maghiari ajutati de generalul Basta. cu ajutorul lui Basta. principele Transilvaniei. Ungaria si Polonia au semnat un tratat care punea in pericol existenta Moldovei. Primavara 1600 – campania impotriva lui Ieremia Movila si ocuparea Moldovei. 9/19 august 1601 – Mihai Viteazul a fost asasinat de imperiali pe Campia Turzii.Mihai a incercat refacerea frontului ontiotoman prin cucerirea Transilvaniei si Moldovei (conduse de principi ce ii erau rivali). . a incheiat pace cu Imperiul Otoman. impotriva cavalerilor teutoni. Mihai l-a invins pe Sigismund Bathory.

12 iulie 1475 – alianta antiotomana cu Matei Corvin. 1465. care a promis sprijin impotriva turcilor. trupele maghiare au suferit o infrangere zdrobitoare din partea ostilor moldovene. Stefan cel Mare a fost recunoscut domn de catre regele Poloniei. in schimbul juramantului de vasalitate si cedari Hotinului. . a reluat plata tributului. si s-a indreptat spre Baia. rupand astfel relatiile cu Polonia. dar au reusit sa-I alunge pe turci din Moldova si infrangerea s-a transformat in victorie. 7 martie 1471 – la Soci. la Chilia si Cetatea Alba.1420 – Alexandru cel Bun a respins primul atac turcesc asupra Moldovei. 9 august 1484 – turcii au cucerit si Cetatea Alba. 14 decembrie 1467 – la Baia. 1422 – domnitorul moldovean a trimis un corp de oaste la Marienburg.la Overchelauti. 15 septembrie 1485 – la Colomeea. pentru a sprijini Polonia impotriva cavalerilor teutoni care au fost invinsi. regele Ungariei. 26 ianuarie 1465 – a atacat si cucerit cetatea Chilia. Stefan cel Mare l-a infrant pe Radu cel Frumos si l-a indepartat de la putere. 21 noiembrie 1473 – pe raul Vodna. Primavara 1486 – victorie impotriva turcilor la Scheia. 1469. in Moldova. 1489 – tratat de alianta cu Matei Corvin si a primit de la regele Ungariei Ciceul si Cetatea de Balta drept posesiuni. aceasta actiune a condus la deteriorarea relatiilor cu Ungaria. ocupata de unguri. Cazimir al IV-lea. Targu Neamt. Radu cel Frumos. moldovenii au fost infranti. 14 iulie 1484 – turcii au cucerit Chilia. vara – la Lipnic. Stefan cel Mare (1457-1504) – Moldova 4 aprilie 1459 v. 1473 – a refuzat plata tributului. 1487 – tratat cu turcii. domnul Moldovei l-a infrant pe domnul Tarii Romanesti. Stefan a zdrobit hoardele tatarilor ce au invedat Moldova. toamna – campania lui Matei Corvin. 16 noiembrie 1485 – i-a infrant pe turci la Catlabuga. 10 ianuarie 1475 – batalia de la Vaslui (Podu Inalt) incheiata cu victoria moldovenilor. 1462 – un nou acord cu Polonia prin care a recuperat Hotinul. iar sultanul a recunoscut independenta Moldovei. tratat de vasalitate cu regele Poloniei Cazimir IV. 26 iulie 1476 – Valea Alba (Razboieni). acesta a cucerit Roman.

Marile Puteri fiind astfel puse in fata faptului implinit si constranse sa recunoasca Unirea Principatelor Romane intr-un singur stat. a fost unificat cursul monetar. a fost unificata armata prin crearea unui stat major unic. a fost adoptata aceeasi uniforma. 24 ianuarie 1859 Adunarea Electiva de la Bucuresti a ales pe domn al Tarii Romanesti tot pe Alexandru Ioan Cuza. numirea unui singur ministru de razboi. Domnia si reformel lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) 1859-1862: in prima parte a domniei. postale si de telegraf. a fost adoptata stema unita care infatisa acvila si capul de bour. a insemnat unirea Tarilor Romane. XVI – s-a instaurat treptat regimul dominatiei otomane (dominatie care s-a manifestat in plan politic. datorita instabilitatii politice in interior (a crescut influenta boierilor in alegerea domnilor) si expansiunii turcilor care au transformat centrul ungariei in Pasalâcul de la Buda si Transilvania in Principat autonom supus Portii Otomane (1541). . dubla alegere insemnand incalcarea Conventiei de la Paris. comanda suprema revenind lui Cuza. in Moldova si Tara Romaneasca. a lui Alexandru Ioan Cuza. REFRMELE LUI CUZA (EXTERN SI INTERN) Dubla alegere a lui Cuza: 5 ianuarie 1859 Adunarea Electiva a Moldovei a ales ca Domn al acesteia pe Alexandru Ioan Cuza. Alegerea ca domnitor. Cuza a luat masuri pentru desavarsirea unirii in plan administrativ si legislativ si a intreprins o serie de demersuri pentru recunoasterea unirii de catre Marile Puteri. Pe plan intern: au fost unificate serviciile vamale. armata poloneza a fost infranta de cea moldoveana. 12 iulie 1499 – tratatul Moldovei cu Polonia prin care inceta vasalitatea Moldovei fata de regele polon.26 octombrie 1497 – la Codrii Cosminului. Sec. dar si in plan economic) asupra Tarilor Romane.

Rusia. pe langa guvernele Puterilor Garante. agenti diplomatici cu scopul de a interveni pentru recunoasterea Unirii Principatelor. cu exceptia Austriei si Imperiului Otoman. Guvernul conservator condus de Barbu Catargiu era ostil infaptuirii unor reforme care ar fi subminat baza materiala si puterea marilor propietari de pamant. 13/25 decembrie 1863 – a fost adoptata Legea pentru secularizarea averilor manastiresti. 7 aprilie-17 septembrie 1859 – a avut loc Conferinta de la Paris la care au participat Marile Puteri. 24 ianuarie 1862 – Bucuresti a devenit capitala iar Adunarea Legislativa (Parlament Unic) isi deschidea lucrarile la Bucuresti.a fost unificata legislatia. condus de Mihail Kogalniceanu (11 octombrie1863-26 ianuarie 1865). Ziua de 24 ianuarie a devenit zi nationala. prin care un sfert din suprafata agricola a tarii a trecut in propietatea statului. Cuza a proclamat ‘Unirea definitiva a Principatelor’ si tara si-a luat oficial numele de Romania. unde a fost primit cu onoruri de catre sultan. liberal. Prusia. pentru a discuta despre dubla alegere a lui Cuza. 22 noiembrie/4 decembrie 1861 – Sultanul a emis un firman prin care aproba unificarea legislativa si administrativa a Tarii Romanesti si Moldovei pe timpul domniei lui Cuza. si ele. Sardinia au recunoscut Unirea Principatelor pe timpul vietii lui Cuza. 1862-1866: este perioada marilor reforme. a fost asasinat in imprejurari ramase neelucidate. Comisia Centrala de la Focsani elaborand aceleasi legi pentru ambele tari. . 21 si 26 septembrie 1859 – sultanul a emis un firman prin care il recunostea pe Cuza ca domnitor al ambelor Principate. Comisia Centrala de la Focsani si-a incetat activitatea. Barbu Catargiu. primul ministru. vara 1860 – Cuza a trimis Marilor Puteri un memoriu prin care aducea la cunostinta acestora problemele intampinate in guvernarea Principatelor. Anglia. august 1859 – Imperiul Otoman si Austria au recunoscut. septembrie 1861 – a avut loc Conferinta de la Constantinopol. septembrie 1860 – Vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol. Proiectul de lege rurala propus de acesta nu imbunatatea situatia taranilor. 13 aprilie 1859 – Franta. Pe plan extern: Cuza a numit. 22 ianuari 1862 – s-a format un guvern unic al Principatelor Unite. S-a format un nou guvern. dubla alegere a lui Cuza. condus de Barbu Catargiu. La 8 iunie 1862.

7 februarie 1864 – Legea pentru organizarea puterii armate. adoptarea Statutului Dezvoltator al Conventiei de la Paris. Patriarhul era ales de un sinod format din trei ierarhi romani. si Corpul Ponderator (Senatul). o noua Constitutie care sporea prerogativele domnului. cu membri alesi. format din specialisti. Adoptarea Legii Electorale care largea participarea la vot prin micsorarea censului. domnul era Comandantul suprem al armatei. s-au format 4 divizii la Bucuresti. Se desfiintau claca si dijma. puterea executiva apartinea domnului. 25 noiembrie/7 decembrie 1864 – Legea instructiunii publice prin care invatamantul elementar. Iunie 1864 – Marile Puteri au recunoscut modificarea Conventiei si dreptul principatelor de a-si modifica legile interne. Rascumpararea era esalonata in 15 ani. Alegatorii erau impartiti in doua categorii: directi (cei care stiau carte. devenea obligatoriu si gratuit. Galati. plaşi (subprefect) si judete (prefect). potrivit careia toti barbatii intre 20 si 50 de ani puteau fi chemati la arme in caz de razboi. plateau un impozit de 4 lei pe an) si primari (cei care votau prin delegati si cei care plateau impozite de 48 de lei la sate si intre 80-180 de lei la orase). Cuza a dizolvat Adunarea Legislativa si a instaurat regimul domniei autoritare. 14/26 august 1864 – a fost adoptata Legea Rurala. care avea initiativa legilor. 1864 – au fost adoptate legile de organizare administrativa ce prevedeau organizarea teritoriului in comune rurale (conduse de un primar). 1/13 decembrie 1864 – Legea privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane prevedea independenta Bisericii romanesti fata de Patriarhia din Constantinopol. cu membri numiti de domnitor. . Domnul avea drept de veto. cu care mentinea legatura doar in probleme dogmatice. Au fost infiintate gimnazii in orasele mari ale tarii. Cei care nu plateau impozite nu aveau drept de vot. si guvern care dorea adoptarea legii rurale. puterea legislativa apartinea unei Adunari bicamerale. pensionarii si intelectualii. elaborate de Consiliul de Stat. Craiova. formata din Adunarea Electiva. 13 martie 1864 – dezbaterea proiectului de lege rurala a dus la izbucnirea unui conflict intre Adunarea Legislativa. Pamanturile nu puteau fi instrainate timp de 30 de ani. dominata de conservatori care se opuneau proiectului. 2 ma 1864 – printr-o lovitura de stat. 1 mai 1865 – Codul de Procedura Penala care excludea pedeapsa cu moartea. de patru clase. care prevedea impropietarirea taranilor prin exproprierea a 2/3 din pamanturile mosierilor. aveau peste 25 de ani. Iasi.

. 8 iunie 1930 – restauratia carlista. A scazut prestigiul monarhiei. ca suverani ai Romaniei Mari. 11/23 februarie 1866 – a fost organizata o lovitura de stat. Tribunalele Judetene. printul Carol al II-lea. formata din Lascar Catargiu. 1865 – a fost reorganizata justitia prin infiintarea unor noi instante judecatoresti: Judecatoriile de Plasa. Politica autoritara a lui Cuza a determinat formarea ‘monstruasei coalitii’ care grupa pe liberali si conservatori. in urma careia Cuza a fost silit sa abdice si sa urmeze calea exilului. 1927-1930 – Rege al Romaniei a devenit Mihai care era minor. si un guvern condus de Ion Ghica. fiica regelui Greciei. Miron Cristea – Patriarhul Romaniei. Conducerea a fost preluata de o locotenenta domneasca. Pana in anul 1938 acesta a intreprins actiuni pentru discreditarea partidelor politice si instaurarea unui regim de dictatura personala in anul 1938. revenirea lui Carol in tara. Nicolae Haralambie. 15 octombrie 1922 – Regele Ferdinand si Regina Maria au fost incoronati la Alba Iulia. 1926-1930: criza dinastica determinata de renuntarea la tron a lui Carol. casatorit cu Elena. in 1927 a murit regele Ferdinand. era printul mostenitor al Romaniei. Curtile de Jurati. Gheorghe Buzdugan – Presedintele Inaltei Curti de Casatie. Curtile de Apel.1 dembrie 1865 – Codul Civil prevedea obligatia casatoriei si a divortului civil. In 1925 a ramas cu Elena Lupescu in Anglia. Nicolae Golescu. Print mostenitor a devenit Mihai. iar in 1926 a renuntat la prerogativele de print mostenitor. cu scopul inlaturarii domnitorului. Curtea de Casatie. desavarstirii unirii. col. motiv pentru care prerogativele regale erau exercitate de o regenta formata din Principele Nicolae de Hohenzollern. fiul lui Carol. infaptuirii reformei agrare. REGIMUL POLITIC INTRE 1918-1938 Regimul politic din Romania intre 1918-1938 Monarhia: 1914-1927 – rege al Romaniei a fost Ferdinand: prestigiul monarhiei a crescut datorita prezentei suveranilor pe front in primul razboi mondial. Carol al II-lea a devenit rege al Romaniei iar criza dinastica s-a incheiat.

Liderul partidului. I. a avut o influenta foarte mare asupra regelui Ferdinand. In general viata politica a fost dominata de PNL si PNŢ. De aceasta decada sunt legate marile ralizari ale epocii: votul universal. C. Cuza.PARTIDELE POLITICE IN PERIOADA INTERBELICA Unele partide si-au continuat activitatea (Partidul National Liberal. Popularitatea acestui partid a scazut datorita masurilor luate grevelor si manifestatiilor. C. In perioadele de criza economica partidele s-au scindat. cand s-a aflat la guvernare. . reforma agrara si Costiututia. Vintila Bratianu (1927-1930). Partidul National Taranesc – s-a format la 10 octombrie 1926 prin fuziunea Partidului Taranesc condus de Ion Mihalache condus cu Partidul National din Transilvania condus de Iuliu Maniu. Partidul German. Partidul Poporului). In provinciile istorice unite in 1918 au existat partide politice proprii. Partidul National Liberal – a fost condus de I. s-a bucurat de succes datorita popularitatii conducatorului partidului. Au aparut partide ale minoritatilor: Partidul Maghiar. C. G. Duca (1930-1933. Dinu I. Partide de dreapta: Partidul Poporului (Liga Poporului) – fondat la 1 aprilie 1918 de Alexandru Averescu. Partidul Evreiesc. C. dupa 1918 au aparut partide noi (Partidul Taranesc. Bratianu. asasinat). in perioadele de avant economic s-au regrupat. Bratianu (1909-1927). Partidul Conservator a disparut de pe scena politica. Partide de stanga: Partidul Social-Democrat din Romania – s-a format la 7 mai 1927 si a avut la lideri pe George Grigorovici si Constantin Titel-Petrescu. Bratianu (1933-1947). I. Partidele extremiste: -de dreapta: Liga Apararii National Crestine – a fost infiintata la 24 martie 1923 de prof. Partidul Nationalist Democratic). A. Unele partide au fuzionat: Partidul Taranesc si Partidul National au format Partidul National Taranesc (1926). Acest partid a dominat scena politica romaneasca mai ales in perioada 1918-1928 (decada bratienista). Ion I.

integritate In acest caz abilitatea se refera cu precadere la latura rezolutiv-executiva a activitatii. Pt a-si duce la bun sfarsit rolul. ABILITATI GENERALE OBLIGATORII PT GHID Abilitati tehnice . In 1930 a fost creata Garda de Fier. -de stanga: Partidul Comunist Roman. Partidul Comunist a fost scos in afara legii.derularea pro-produsului turistic Abilitati in comunicare . . cum ar fi prezentarea: -turului de oras -turului de muzeu -turului in zonele rurale -vizitarea unor locuri speciale Acestea sunt obligatiile pe care trebuie sa le duca la indeplinire utilizand o gama larga de cunostinte tehnice si culturale. instrument al intereselor Uniunii Sovietice. SARCINILE SPECIFICE GHIDULUI DE TURISM In suita sarcinilor pe care ghidul turistic trebuie sa le indeplineasca se afla cateva care vor face parte intotdeauna din munca sa. informatie si pricepere.calitatea comunicarii Abilitati in scopul protejarii mediului inconjurator . In 1924.cunostinte de specialitate Abilitati de tranzactionare .Legiunea Arhanghelului Mihail – infiintata la 24 iunie 1927.spirit comercial Abilitati in domeniul serviciilor . a avut pe lider Corneliu Zelea Codreanu.impact minim Abilitati in stabilirea unor relatii umane . fiind prin urmare subordonata structurii aptitudinale a personalitatii.empatie. ghidul trebuie sa fie el insusi complet informat. s-a format la 8 mai 1921. Avea ca lideri pe Gheorghe Cristescu. Stefan Foris. Ghidul nu poate sa-si indeplineasca atributiile fara a-si face o lista completa a sarcinilor pe care trebuie sa le ralizeze de-a lungul fiecarui tur.

este pers care care insoteste turistii si ofera informatii despre cultura. avand adesea o catedrala Satele.este pers care insoteste turistii in tp vizitei lor la un anumit obiectiv sau intr-o anumita zona. este o arta dificila sa insotesti un grup printr-un sat. religie. De ex. 3. religie. 2. Ghid local. Ghid specilaizat-are ca atributii insotirea turistilor in vizite la muzee. Este ghidul specializat pe anumite segmente ale serviciilor turistice. Aceasta inseamna ca un ghid trebuie sa fie capabil sa selectioneze arii urbane sau rurale pentru a o prezenta vizitatorilor. istore. un orasel sau un oras reprezinta un oraganism viu: el are o istorie si un caracter propriu. cel mai intins centru commercial si industrial. putem vizita: . METODOLOGIA PREZENTARII UNUI ORAS Un tur al orasului acopera o serie cuprinzatoare de locuri unde oamenii traiesc. legate strict de aceasta zona. Un sat. dand inf despre cultura.TIPURILE DE GHIZI 1. ghidul animator.un oras.un sat. un mic sat fara biserica . flora si fauna de pe intreg teritoriul tarii. Ghid national. Cunostiintele referitoare la un anumit subiect si experienta reprezinta baza muncii unui ghid turistic. Fara acest fundament de cunostinte generale si experienta tehnica nu se poate obtine nici o satisfactie. istorie sau importanta. Ghidul specilaizat insoteste turistii in excursii specializate si cu un grad mai mare de pericol in munti si tot el este cel care ii intretine si amuza. Aceste locuri variaza in functie de vartsa. ist.un orasel mai intins decat un catun sau un sat.un catun. oraselele sau vechile orase solicita o prezentare metodica. zona. ce poate avea mai multe biserici . locuri arheologice sau istorice pentru care detine profunde informatii stiintifice. o comunitate de oameni si cladiri avand o biserica . un tur nu poate fi improvizat. reperezinta mai mult decat o plimbare cu scopul de a prezenta frumusetile si curiozitatile locului respectiv. arheologie. flora si fauna. . muncesc si-si desfasoara activitatile zilnice. oarsel sau oras.

unitatile de baza ale zonei si modul lor de prezentare. ist Strazi si drunuri cu nume si semnificatii Cultura cu arte si meserii Recreere si distractii ci facility si locuri de distractie. Cladiri industriale cu tipul. marfuri Planul centrului urban cu sectiuni vechi si noi. piscine…. industriale si rezidentiale Parcuri si gradini cu locliz. ist. cluburi. arhitectura. localiz si produsle de baza Piete si magazine cu localiz. telefon . hale CALITATEA ARTISTICA Ghidul trebuie sa fie capabil sa explice cum refelcta o cladire stilul. inainte de toate. functia. materiale de constr folosite. primii locuitori. ist. Unitatile de baza sunt: Numele cu semnificatia si originea Localizarea Marimea si tipul populatiei Religie Istorie cu varsta asezarii.muzee Arihtectura comerciala magazine. expozitii Arihtectura industriala uzine. Facilitatui turistice de cazare. ce civilize au creat?. ISTORIE si CALITATI ARTISTICE. zone comerciale. FUNCTIA: Arihtectura domestica case. tatre. evenimente Cladiri cu localizarea lor. tv. trebuie sa urmareasca trei puncte importante FUNCTIE.Pentru a-si pregati prezentarea orasului. oficii. ghidul trebuie sa urmareasca un plan précis. cand vb despre orice fel de constructie. cluburi. functii. societatea si perioada in care a fost construita. ist. El trebuie sa studieze. garaje Arihtectura religioasa Arihtectura guvernamentala cladiri administrative Arihtectura recreativa taeatre. Un ghid. duty-free. resaturante Presa si comunicare cu ziare locale. disco. sentimentele constructorului. stil.

accesorizata In cazul unor activitati deosebite precum mese sau receptii. primiri oficiale. METODA CRONOLOGICA este folosita pentru a prezenta obiectele unui muzeu in ordinea cronologica.Ghidul trebuie sa permita participantilor sa intealeaga dezvoltarea si schimbarile survenite de-a lungul istoriei. de-a lungul galeriilor successive si a holurilor.METODE DE PREZENTARE IN COMENTARIUL “VIZITA LA MUZEU” Ghidul. trebuie sa gaseasca o cale logica de prezentare a acestuia. vestimentaia va fi in conordanta cu caracterul manifestarilor. Tinuta vestimentara si generala: Aspect in grijit. Unii ar dori sa vada doar sculpturile in lemn sau textilele. insotit de formula de politete. METODA VIZITEI GENERALE este un tur de muzeu in care ghidul va prezenta obiectele expuse in ordinea in care sunt aranjate de la intrare. spectacole. ori obiectele realizate de un grup cultural particular. Prezentarea Ghizii vor saluta politicos oaspetii. agrabil cu o igiena desavarsita Imbracaminte aleasa cu gust. pregatind vizita la muzeu. incantati ca prin atributiile lor pot fi de ajutor. . curate. Ei se vor adresa turistilor cu numele de fam. decenta. 2. Pe intreg sejurul turistii vor purta un ecuson cu numele lor complet iar ghidul se va stradui sa le invete numele cat mai repede pt a face o atmosfera cat mai placuta. Cateva din metodele posibile de prezentare: METODA TEMATICA trebuie folosita doar acolo unde i s-a cerut sa arate particularitatile. zambitori. De regula ghidul se va prezenta cu prenumele fiind mai usor de tinut minte. OBLIGATIILE GHIZILOR IN TINUTA SI COMPORTAREA IN RELATIILE CU TURISTII 1.

de sanatatea lor. Pt o ambianta palcuta este recomnadabil ca discutiile sa fie presarate cu glume de bun gust. Se va multumi turistilor pt sesizarile facute. 5. Conversatia Ghidul va trebui sa mentina mereu treaza conversatia pt ca este stiut ca turistii doresc sa stie cat mai multe despre tara vizitata. pe directorul structurii de primire turistica cat si pe colaboratorii sai. cu asigurarea ca lucrurile se vor indrepta sin nu se vor mai repeta. Se acorda o atentie mai deosebita pers timide sau mai in varsta. evitand monopolizarea. Dc turistul reclamant nu are dreptaate sau e rau intentionat ghidul va evita politicos orice provoare sau discutie in contradictoriu.Manifestari de atentie si amabilitate fata de turisti Marcarea prin mj variate a diferitelor sarbatori nationale sau personale care coincid cu programul turistic Ghidul va prezenta turistilor pe conducat auto si ajut acestuia. Cadourile date de catre turisti vor fi refuzate politicos…doar la insistentele pers se vor primi acestea. de modul de derulare al programului. pt a se lua masurile necesare. Atitudinea fata de sesizarile sau nemultumirile turistilor. Ghidul se va intresa de impresiile turistilor. 6. 4. imediat dupa prezentare. ghidul va trebui sa informeze imediat oragnizatorul programului turistic. Ei vor urmari felul in care se solutioneaza sesizarile.3. Ei vor cauta sa antreneze in discutii pe toti turistii. inf turistii despre masurile luate pt rezolvarea acestora. Urarile de bun venit vor fi joviale si naturale. . cu scuzele de rigoare. Se intrezice raspundrea la insulte sau provocari. Ghidul tre sa asc cu deosebita atentie orice sesizare si sa nu manifeste irascibilitate nici in cazul in care nemultumirea nu este indreptatita si nici atunci cand ea se refra chiar la ativitatea sa. In cazul in care un turist continua sa provoace anumite conflicte. Ghidul trebuie sa rasp la intrebari fara a se arata plictisit de acestea. cautandu-se modalitatie de evitare a situatiilor mai putin placute. Ghidul va asigura turistii ca atat el cat si restul pers care contribuie la organiz si desf actiunii turistice se straduiesc ca ei sa se simta bine in tp programului.

astfel incat acestia sa nu se simta neglijati.ROLURILE GHIDULUI DE TURISM 1. cursuri de inv a lb romane) 4. acordand atentie in mod egal tuturor oaspetilor. invatarea unui joc popular. Padura de pe grindul Letea cuprinde padurile de tip “hasmac”. 2 CARACTERISTICI DE CARE GHIDUL TREBUIE SA TINA SEAMA PT A INTELEGE SI ANTICIPEZE REACTIILE TURISTILOR SI MODUL DE COMPORTAMENT ENUMERATI SI DESCRIETI MINIM 5 ZONE/18 ECOSISTEME DELTAICE Delta Dunarii a fost declarat rezervatie a bioseferi si este sub patrimoniul UNESCO si aproape 50. Rol mediator. Rol de improvizatie. Sa se substituie personalului de agreement si celui medical (acordarea primului ajutor) 7. Preluarea oaspetilor 2. Oraganizarea activitatilor specifice la sosirea si la plecarea oaspetilor. cu un interes ecologic si stiintific deosebit. Rasca Buhaiova adaposteste cea mai mare colonie de pelican comun din Europa. Folosira timpului in mod rational. Procurarea sau confirmarea documentelor de calatorie pt oasepeti 9. Sunt constiutuite 18 zone.in tp transportului sa organiz momente vesele. insecte . Intermediar intre oaspeti si personalul prestatorilor de servicii turistice (agentie de turism. strict protejate. si in care vietuieste o bogat fauna de pasari. jocuri de specialitate.000 ha formeaza zonele strict protejate. hotel) 3. restaurant. aceasta fiind insa deschise cercetarii turistice autorizate.incidentele sa fie reduse astefl incat sa aiba influente minime asupra oaspetului 5. 6. 8. in care se intrezice orice activitate ec. Actiuni pentru antrenarea si destinderea oaspetilor (organizare de seri distractive pt antrenarea oaspetilor. paduri seculare de stejari termofili in care creste singura liana din tara noastra “periploca graeca”. transportaor. 1. 2.

ELEMENTELE UNUI VOUCHER -numele si adresa agentiei emitente . Vâlsan etc.5 m). urmat de Vasalatu. de la locul de vărsare în mare a gârlei Musura.sigla ( sau nr de serie ) -numele si adresa furnizorului serviciului ( hotel. zona de cuibarit a vulturului codalb 5. Popina.3. loc de popas al pasarilor migratoare 6. cu rogozuri inalte. rata cu peruca… 4. Capra… Cel mai adânc este Podragu (15. ca frumusete pot sta alaturi de acestea din urma. lungimea totală a ţărmului românesc fiind de 245 km. loc de cuibarit a califarului alb. Cel mai mare este Vidraru la intrarea în Cheile Argesului. Erenciuc – padure de arin negru. LACURILE GLACIARE DIN FAGARAS Lacurile glaciare ale Muntilor Fagarasului.loc de cuibarit pt lastunul mare. Cel mai întins este Bâlea(4. Aici traiesc dihorul patat si vidra. desi nu au dimensiunile celor din Retezat.complex de lacuri sarate unde se protejeaza locurile de popas si de cuibarit pt diverse specii de pasari: piciorongul. pietrarul negru si buha mare. Urlea. În ultimele decenii au aparut mai multe lacuri de baraj artificial.65 ha) urmat de Podragu.insula stancoasa in lacul Razim. transportator etc ) -tipul serviciului pentru care este emis -diverse date referitoare la serviciu . Capul Dolosman . Saraturi Murighiol. LUNGIMEA LITORALULUI MARII NEGRE Litoralul maritim românesc are o lungime de 82 km şi este cuprins între Capul Midia şi Vama Veche. La cea mai mare altitudine din Carpatii românesti este situat Lacul Mioarelor (2282 m) aflat în caldarea glaciara Hârtopul Leaotei. până la sud de satul Vama Veche.stampila datata a firmei -numele clientului si data efectuarii serviciului .

bonuri valorice Tr .Sau poate fi facut in format . care sa fie si intern si extern. DOCUMENTELE UNUI GHID DOCUMENTELE FOLOSITE IN ACTIVITATEA GHIDULUI -delegatia. .doc[ in Word] pe calculator si printat in 3 exemplare. . -ecusonul.agrement SS-servicii speciale All .dar este mai scump. necesare anumitor firme in scopul evitarii intelegerilor gresite si a echivocurilor Voucherul se printeaza de 3 ori si se dau doua exemplare turistului[ unul lui si unul pentru hotel].-semnatura celui care a intocmit voucherul -adnotari pe diverse file. -stampila.Tratament ..atestatul de ghid LEGENDELE PRODUCTIEI TURISTICE MD-mic dejun DM. Poate fi facut model separat intern/ extern sau unul scris in 2-3 limbi .Un exemplar din voucher ramane la agentia de turism si se indosariaza in bibliorafturi.Sunt perfect legale ambele variante.demipensiune C-cina A.all inclusive BV . -programul actiunii. Voucherul poate fi facut la o tipografie [ tipizat] cu foli autocopiative.mijloace de plata.

avans . în temeiul contractului de turism.total plata . asigurarea unor circuite pentru vizitarea locurilor de interes istoric sau de un pitoresc deosebit. un complex de servicii. odihna în staţiuni montane sau maritime.tipul de cazare.numele si datele persoanelor ce au incheiat contractul .data rezervarii. în schimbul unui preţ.numarul. transferuri . client .destinatia. realizare care presupune din partea prestatorului sau furnizorului de servicii turistice. deja organizate. Agentul economic de turism pune la dispoziţia turistului un pachet de servicii: un voiaj sau un sejur. asistenţa medicală. în executarea obligaţiilor contractuale asumate.asigurarea medicala . obiectul contractului de turism fiind vândut clienţilor de către agenţii economici de turism în schimbul unui preţ.semnaturi / vanzator.double SNG .clauze speciale . care se obligă să procure celeilalte părţi. confirmarii. cum ar fi transportul. data contractului . regim masa . efectuarii platii . perioada efectuarii serviciului . asigurând acestuia reconfortarea şi agrementul. categ cazare. un sejur sau un voiaj.SV . cazarea.tipul de transport. vize de intrare în ţară sau ieşire din ţară. prestaţii de transport implicate de realizarea serviciilor mai sus enumerate. Scopul contractului de turism îl constituie asigurarea ofertei agrementului turistului.rubrica pentru insotitori ( date personale) . tratamentele curative în anumite staţiuni balneoclimaterice. masa. sporturi de sezon.vedere la mare ( sea view ) DBL .single CONTRACTUL DE TURISM Contractul de turism este instrumentul juridic de realizare a acestei activităţi comerciale complexe – turismul şi reprezintă acordul între un agent economic specializat în turism. Elemente: . pe care turistul le cumpără ca o marfă.

the hosts are welcoming and eager to show tourists their daily activities and their traditions. horse and cart is still the vehicle of choice for many. One of those springs formed the beautiful valley of Moldovita. . cecuri Visa. visited annually by thousands of tourists. such as Moldovita. this region is a cradle of old civilization. All this architectonic jewellery is completed by extraordinary natural surroundings with wild forests crossed by numerous mountain springs. International Money Order). famous for the beautiful exterior frescoes on the walls of its monasteries-UNESCO patrimony. the Moldovita Monastery. . rezilierea contractului regimul reclamatiilor informatii generale MODALITATILE DE PLATA PT UN GRUP DE TURISTI LA UN RESTAURANT . where history blends with legend. debit). Furthermore. Eurocecuri. The beauty of this region is also given by the rural traditions that are still very much part of the way of life. The landscape is dotted with shepherd’s huts and haystacks.carduri ( carte de credit. . Humor and Voronet.voucher. Probota. The religious tourism is well represented in the region because of the main attraction. . .cash MOLDOVITA MONASTERY Bucovina is the north-eastern province of Romania.cec de calatorie ( Travelers Cheque.- cond generale de efectuare a excursiilor responsabilitatile agentiei / clientului modificarea. one of the most beautiful Bucovina’s monasteries. Situated in the heart of Bucovina.cardul "Diners Club".

Though Moldovita Monastery is the main attraction of the area. Tired by the noise and the stress of the cities and looking for fresh air and silence. people come here to enjoy walks in the wild forests. At the time. traditions and serenity. erected in 1401 by Alexander the Best. in 1532. This holy place was built by Petru Rares. Striking shades of red. Another stunning representation depicts the “Tree of Jesse”. the son of Steven the Great. As he was a very religious man. blue. Nowadays. collapsed because of a powerful earth tremor. many people come here for the scenery. to go fishing or just to relax and admire the great landscape.800 tourists).This is the reason why this region has become one of the most important Romanian religious destinations. Petru Rares decided that the site was perfect for a new monastery. 500 meter distance from the actual monument. representing Christ’s genealogy. yellow and brown characterize the monumental scene of the “Siege of Constantinople” on the external southern wall of the monument. The monument is included in the Great Tour of Bucovina Monasteries (which brought in 2007 over 76. the first monastery. The monastery survived until now because of permanent renovations that helped the original paintings be preserved in good conditions. a wide-spread iconographical theme in Europe during the Middle Ages. . one can still see the ruins of Alexander the Best’s construction. and so Moldovita Monastery was founded.