Research and Technology Buildings_A Design Manual (Design Manuals) | Sustainability | Architect

Perspective

Section through the ”house-in-house” structure

from left to right Stepped floors and transparancy | Glazed west façade | Conventional offices are positioned behind the east façade

Degussa Construction Chemicals Competence Centre
Trostberg, Germany

Client Architects Construction period Total floor area Cubic content

Degussa Construction Chemicals GmbH Raupach + Schurk Architekten 2001-2002 9,500 m 2 50,500 m 3

A changed environmental awareness and a new public understanding of sustainable consumption of energy for producing building material has triggered innovative research and developments in the field of construction chemicals and has opened up new possibilities for architects to realise their ideas and visions. In co-operation with engineers of different disciplines, Degussa Construction Chemicals GmbH has developed products for a more environmentally sound, energy efficient, and economical building practice. Under the slogan ”sustainability goes mainstream” this development increasingly becomes commonplace. Trostberg in Upper Bavaria was chosen as the R&D hub of the company. The centre is located in close

202

FORM

The site is framed by the gardens of the former director’s building and the rail tracks along the little Alz River. It received a highly insulating. and strengthens the image of the corporation through its unconventional architecture. It stretches along the rail tracks and its orientation and façade design strongly relate to the historic town centre and the surrounding green spaces. The decreasing levels allow optimal daylight and afford attractive views of the surrounding landscape and the town. a ”research landscape” breaks new grounds both in terms of concept and architectural realisation.0. On the higher levels. the southern wing houses research areas of Degussa Construction Chemicals GmbH. fully glazed double-layered building skin with a u-value of 1. The centre reinforces the position of the Trostberg location.2 m. which prompted the company to seek co-operation and to sponsor the university’s Chair for Construction Chemicals. In contrast. The architects wanted to retain the pleasant green space of the existing garden and positioned the new building at the northern edge of the premises. vegetation grows increasingly sparse. At its core is a multistorey stepped structure that accommodates laboratories. The historic town centre borders onto the opposite side of the river. The research centre is located on the old Degussa premises south of Trostberg. The exceptional shape of the centre creates a sense of identity and place which positively supports Degussa’s marketing strategy and corporate identity. The building envelope enables a nearly Mediterranean indoor climate and green terraces with different plant themes on each level. creates attractive jobs.0 2 10 m Ground floor plan showing supply and service zone proximity to the Technical University Munich. and secondary spaces.2 m and an interior fit-out grid of 1. finally making way for an artificial desert. The building consists of a steel structure spanning 30 m. the lower levels have been planted with Mediterranean and East Asian FORM AND FUNCTION 203 . it is based on a primary structural grid of 7. The northern wing of the centre accommodates the facilities of this chair. Under the skin. offices.

linear service zone clearly divides the building into two halves. The indoor vegetation positively affects the energy and moisture balance and reduces thermal gains and energy consumption. The building makes use of core cooling through building masses. All year round. A two-storey box that juts out of the solid core marks the entrance on this side. The laboratories and service rooms are serviced via double installation walls connected to the plant rooms in the basement and on the top floors. consumption is reduced by heat exchangers and the use of passive energies such as wind. Openings at the lowest and highest level provide natural ventilation. A central. employees benefit from a pleasant indoor climate offering much daylight. and light. The terrace structure admits daylight into nearly all laboratory and office spaces. Exposed air exhaust ducts hint on the position of plant rooms and chemical laboratories. On the east façade. The composition of the façades of the gable ends reveals the interior layout. The building is accessed via two entrances on either side. a laboratory and a management area. the juxtaposition of introverted 204 FORM . the solid central structure of the The sustainable concept of the premises is reflected in the mechanical engineering of the building. Both entrances connect to a central foyer space. water. from which two corridors lead into each main direction. This circulation system creates a clear plan layout that provides good orientation and reduces distances between the individual spaces. an additional escape route is presented through exterior escape stairs at the gable ends. ventilation. The interplay of views out of and into the building. Overall energy building turns into a lightweight post-and-beam façade with external solar protection. The idea of green laboratory terraces is transferred to the outside and supplemented there through landscaped areas. Drain water is collected in troughs feeding a little ”creek” in front of the façade. Two central stairs and a lift core provide vertical access. fed by a buried duct. and transparency.Planting concept comprising different vegetation themes throughout the floors trees and shrubs.

the almost Mediterranean interior and the foothills of the Bavarian Alps outside create a singular place that regularly sets the stage for cultural events. FORM AND FUNCTION 205 .Vegetation theme Macchia on the second and third floor terraces Exterior vegetation and entrance area with examples of plants in the bud from left to right The exterior landscaping extends the interior vegetation themes by means of a ”creek” | The entrance hall showing both ”housein-house” volumes | The glass-covered ”research landscape” | Standard laboratory showing the exposed services and the transparancy of the spaces and extroverted spaces.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful