Proiect didactic integrat

Educatoare:Mocan Corina Tema de studiu:”Cand /cum si de ce se intampla?” Tema saptamanala:”Legume de toamna” Tema zilei:”Ridichea uriasa” Tipul de activitate:predare-invatare Forma de realizare:Activitate integrata DLC +DEC Scopul activitatii: Formarea deprinderii de a audia cu atentie un text, a deprinderii de exprimare corecta si aplicarea cunostintelor in diferite contexte de lucru. Elemente componente ale activitatii integrate Domenii experientiale 1.Domeniul limba si comunicare “Ridichea uriasa”-lectura educatoarei 2.Domeniul estetic si creativ “Ridichea”-dactilopictura si pictura Centre de interes: 1.Centrul ARTA:”Coloram si modelam ridichi” 2.Centrul STIINTA: “Pune in cos cate ridichi iti arata cifra!” “Sorteaza ridichiile dupa marime(mare-mic) 3.Centrul CONSTRUCTII:”Ladite pentru ridichi de diferite marimi” ALA 2 1 Joc cu text si cant: “Taranul e pe camp” 2 Dramatizare: “Ridichea uriasa” Obiective operationale: ADE: DLC O1.Sa urmareasca cu atentie linia povestii, concomitent cu imaginile;

expunerea. Centrul STIINTA O1.Craiova-2009.fisa de evaluare.O2.cosulete cu cifre(1-10).Ghid pentru proiecte tematice Activitati integrate pentru prescolari(3-5 ani)/DPH2008. Material didactic:o ridiche uriasa. Activitati pe centre de interes ALA1 Centrul ARTA : O1.Sa sorteze ridichiile dupa marime(mare –mic). . Centrul CONSTRUCTII O1.fise de colorat .Sa utilizeze corect materialul.soricel).jumatati de ridiche.Sa reconstituie intregul din jumatati.Sa analizeze pe baza unor criterii clare lucrarea proprie si pe cele ale colegilor. O2.imagini din povestea”Ridichea uriasa”. Strategii didactice Metode si procedee: conversatia.Sa raspunda la intrebarile adresate de catre educatoare rostind clar si corect cuvintele si formuland propozitii corecte din punct de vedere gramatical.Sa denumeasca materialele puse la dispozitie.povestirea. asezand siluetele in ordinea logica ceruta de firul narativ al povestii.plastilina. 3.trierea asertiunii. O3.DPH-2008.palarie.Sa indice succesiunea momentelor povestii.Activitatea integrata din gradinita-Ghid pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar.Metodica activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii.sort.un cos cu ridichi. O3.Sa aplice culoarea pe suprafata de lucru fara sa depaseasca conturul.pisica. Bibliografie: 1. O3.Sa faca corespondenta intre cifra si cantitate si invers.culori.acuarele. 2.explicatia. masti (catel.Sa modeleze plastilina prin miscari circulare pentru a obtine ridichea. DEC O1. Editura”Gheorghe-Cartu Alexandru”. O2.

mimica si inflexiuni ale vocii. Voi insista pe mesajul educativ al povestii “Unde-s multi puterea creste”.se vor juca cu ridichi. Dupa ce copiii termina de rezolvat sarcinile le spun copiilor ca in drum spre gradinita ridichea mi-a spus o poveste si-i intreb daca vor sa o asculte si ei. le pun in cosulete respectand cifra scrisa pe cosulet . Povestea se numeste“Ridichea uriasa”.Eveniment didactic 1.vor modela. Le propun copiilor sa jucam un joc « Fals sau Explicatia Exercitiul Grupare dupa marime Recunoasterea cifr Raportarea la numar Conversatia Expunerea Expun continutul povestii Exercitiul . La Constructii realizeaza ladite pentru ridichi.Organizarea activitatii 2. La Stiinta sorteaza ridichiile dupa marime. si vor asculta o poveste despre ridichea noastra.Captarea atentiei 3. Se pregateste materialul didactic Se organizeaza colectivul de copii.voi prezenta si planse corespunzatoare fiecarei secvente.Desfasurarea activitatii Voi prezenta copiilor centrele deschise si obiectivele de realizat. Voi expune continutul povestii folosind gestica. Strategii didactice Evaluare Conversatia Conversatia Observarea Comportamentului initial – interesul pentru activitate Conversatia 4. Le propun copiilor sa inveselim ridichea uriasa . O voi face inca din cadrul intalnirii de dimineata cand le voi prezenta la noutatea zilei sub forma de surpriza o ridiche uriasa. Fiecare copil isi va alege centrul la care va lucra. Cu ajutorul intrebarilor copiii vor expune continutul povestii conform planului principal de idei redate prin imagini.Astfel vor colora. La sectorul Arta modeleaza surioare pentru ridichea noastra.Anuntarea temei si a obiectivelor Continutul stiintific Se amenajeaza spatiul educational. Pe masura ce voi povesti .

-Povestea se numeste”Ridichea Rosie”? -Mosul a scos singur ridichea? -Baba a chemat catelul in ajutor? -Catelul a chemat pisica in ajutor? -Pisica a chemat soricelul? -Mosul .. Apoi se asaza la masute unde vor picta ridichi.. Dupa ce vor termina . Voi urmari indeaproape fiecare copil. ultimul.catelul.Adevarat”. Exercitiul Recunosc personajele Explicatia Demonstratia Exercitiul Turul galeriei 6. Prin intermediul versurilor:”Iata a mai trecut o zi /Multe ati invatat copii/Iar acum ne pregatim sa ne mai jucam putin”le propun copiilor o minidramatizare”Ridichea uriasa” precum si jocul cu text si cant:”Taranul e pe camp” Voi face aprecieri asupra modului in care au participat la activitate. Voi explica si voi demonstra modul de lucru Incalzirea muschilor mici ai mainii.hei-rup”? Apoi copiilor li se cere sa aranjeze pe macheta siluetele personajelor in ordinea pe care o prezinta povestea si sa spuna care sunt primul. al doilea.soricelul strigau : “Hei-rup..Incheierea activitatii Conversatia .Obtinerea performantei Copiii vor merge la masute unde vor avea de rezolvat o fisa de evaluare (Taie personajele care nu apar in poveste).le vor aseza la panouri si le voi cere sa le analizeze in functie de acuratete.baba.pisica .de respectarea cerintelor date.voi da indicatiile necesare pentru a termina lucrarea..de terminarea lucrarii.. Trierea asertiunii Raspund la intrebari cu ajutorul paletelor 5.Evaluarea performantei 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful