You are on page 1of 9

1

Viteza se va reduce obligatoriu:

A. la trecerile pentru pietoni; B. la semnalul poliistului de frontier; C. la ntlnirea indicatorului Cedeaz trecerea.
Cum vei semnaliza faptul c autovehiculul cu care circulai a rmas n pan pe partea carosabil?

A. prin folosirea luminilor de poziie; B. prin instalarea triunghiurilor reflectorizante i prin folosirea luminilor de avarie; C. prin purtarea vestei reflectorizante.
n care dintre situaii consumul de carburant al unui motor crete?

A. atunci cnd motorul nu atinge temperatura de funcionare; B. atunci cnd fumul de eapament este de culoare neagr; C. atunci cnd motorul funcioneaz cu ntreruperi.
Pentru care dintre situaiile de mai jos se dispune reinerea permisului de conducere?

A. pentru neacordarea prioritii de trecere; B. permisul de conducere este deteriorat; C. permisul de conducere prezint modificri, tersturi sau adugiri.
Nu se poate circula cu un autoturism dac:

A. se depete masa maxim admis, nscris n certificatul de nmatriculare; B. anvelopele sunt de mrimi i caracteristici diferite fa de cele nscrise n certificatul de nmatriculare; C. autovehiculul depete nlimea nscris n certificatul de nmatriculare.
Neeliberarea complet a frnei de staionare determin:

A. zgomote n zona manetei frnei de mn; B. un consum suplimentar de carburant; C. nclzirea excesiv a butucilor roilor din spate.
n care dintre situaii este interzis schimbarea direciei de mers spre stnga?

A. cnd conductorul de vehicul este ncadrat pe banda din dreapta; B. cnd drumul pe care urmeaz s se intre este semnalizat cu indicatorul Circulaia interzis n ambele sensuri; C. cnd strada pe care urmeaz s se intre este semnalizat cu indicatorul Drum fr ieire.
n care dintre situaii este permis depirea?

A. n intersecia semnalizat cu indicatoare de prioritate;

B. n intersecia dirijat prin semnale luminoase; C. n intersecia dirijat prin semnale ale poliistului.
Ce categorii de vehicule au obligaia de a folosi luminile de ntlnire pe timp de zi?

A. motocicletele i mopedele; B. autovehiculele care nsoesc coloane militare sau transport grupuri de persoane; C. autovehiculele care tracteaz alte vehicule sau care transport produse periculoase.
n care dintre situaii suntei obligat s reducei viteza?

A. la trecerea la nivel cu calea ferat curent cu bariere; B. la trecerea la nivel cu calea ferat curent fr bariere; C. la trecerea la nivel cu calea ferat curent industrial.
Ce obligaii v revin n timpul conducerii autovehiculului cu privire la vitez?

A. s respectai viteza maxim admis pe sectorul de drum pe care circulai, corespunztoare categoriei din care face parte autovehiculul condus; B. s v conformai limitelor de vitez impuse prin mijloacele de semnalizare specifice; C. s rulai pe ct posibil n treptele inferioare de vitez, pentru a nu polua mediul.
Cnd este permis depirea prin stnga a tramvaielor aflate n mers?

A. atunci cnd drumul public este cu sens unic; B. cnd ntre ina de tramvai din dreapta i marginea trotuarului nu exist suficient spaiu pentru depire; C. n nicio situaie.
Ce condiii tehnice trebuie s ndeplineasc un autovehicul pentru a circula pe drumurile publice?

A. s nu depeasc masa total maxim autorizat nscris n certificatul de nmatriculare; B. s nu depeasc gabaritul nscris n certificatul de nmatriculare; C. s fie nmatriculat i s corespund condiiilor tehnice legale.
Se aplic puncte de penalizare pentru:

A. nerespectarea semnificaiei indicatorului Oprire, instalat la trecerea la nivel cu o cale ferat; B. depirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus; C. depirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.
Cu ce vitez suntei obligat s circulai pe drumurile publice din afara localitilor, cnd partea carosabil este acoperit cu piatr cubic umed?

A. cu o vitez care s nu depeasc 50 km/h; B. cu o vitez care s permit efectuarea oricrei manevre n condiii de siguran; C. cu o vitez care s nu depeasc limita maxim de 90 km/h.
Cum vei proceda la ntlnirea semnalului intermitent de culoare galben?

A. acest semnal nu v permite trecerea; B. vei circula cu vitez redus; C. vei respecta semnificaia semnalizrii rutiere i a regulilor de circulaie aplicabile n acel loc.
La trecerea autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar, care au n funciune mijloacele de avertizare sonor i luminoas de culoare albastr, suntei obligat:

A. s reducei viteza; B. s circulai ct mai aproape de marginea drumului n sensul de deplasare; C. s acordai prioritate de trecere.
n ce situaie poate fi reinut certificatul de nmatriculare al unui vehicul?

A. autovehiculul are aplicate afie publicitare; B. datele din certificatul de nmatriculare nu concord cu caracteristicile tehnice ale vehiculului; C. deintorul nu face dovada ncheierii asigurrii auto de rspundere civil.
Se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculelor dac:

A. echipamentul de frnare este defect; B. emisia de gaze atinge limita legal admis; C. au montate dispozitive de iluminare i de semnalizare, altele dect cele omologate de autoritatea competent.
Circulaia autovehiculelor pe drumurile publice se interzice atunci cnd:

A. certificatul de nmatriculare este deteriorat; B. acestea nu corespund normelor tehnice cu privire la sigurana rutier i la protecia mediului nconjurtor; C. termenul de valabilitate a inspeciei tehnice periodice a expirat.
Suntei obligat s nu depii viteza de 50 km/h n afara localitilor, n urmtoarele situaii:

A. pe poduri sau sub poduri; B. la trecerea pe lng grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, pe drumurile cu o singur band pe sens; C. n curbe deosebit de periculoase sau cu vizibilitate mai mic de 50 m.
Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic msura reinerii permisului de conducere?

A. pentru neoprirea la semnalul regulamentar al poliistului; B. pentru nerespectarea dispoziiilor legale referitoare la depire; C. pentru nerespectarea normelor privind folosirea luminilor pe timp de noapte.
n care dintre situaii este interzis ntoarcerea vehiculului?

A. n locul n care este instalat indicatorul cu semnificaia ntoarcerea interzis; B. n locurile n care oprirea este interzis, cu excepia interseciilor; C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.
Transportarea victimelor la spital se poate realiza cu:

A. o ambulan special dotat n acest sens; B. o ambulan nsoit de un medic; C. vehiculul care a provocat accidentul, dac starea victimei permite acest lucru.
n care dintre situaii se reine certificatul de nmatriculare sau nregistrare?

A. cnd inspecia tehnic periodic a expirat; B. dac zgomotul n mers sau staionare depete limita legal admis; C. cnd motorul emite noxe poluante peste limitele legale admise.
Care dintre faptele de mai jos constituie infraciune i se pedepsete ca atare?

A. conducerea pe drumul public a unui autovehicul nenmatriculat; B. conducerea pe drumul public a unui autovehicul fr certificat de nmatriculare; C. conducerea pe drumul public a unui autovehicul cu numr de nmatriculare fals.
n care dintre situaiile prezentate mai jos nu este permis oprirea voluntar a vehiculelor?

A. la o distan mai mic de 50 m de trecerea la nivel cu calea ferat; B. pe pistele obligatorii pentru pietoni; C. pe platforma cii ferate sau de tramvai, dac prin aceasta este stnjenit circulaia vehiculelor pe ine.
n ce situaii se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculelor?

A. atunci cnd zgomotul n mers sau n staionare depete limita legal admis pentru tipul respectiv de vehicul; B. atunci cnd nu se respect regulile referitoare la transportul produselor periculoase; C. atunci cnd sunt montate alte dispozitive de avertizare sonor dect cele omologate de autoritatea competent.
Cum vei proceda corect pentru a intra pe autostrad folosind banda de intrare (accelerare):

A. vei mri viteza, ntruct banda pe care circulai este special creat n acest scop;

B. cedai trecerea autovehiculelor care circul pe prima band a autostrzii i nu stnjenii n niciun fel circulaia acestora; C. nu avei nicio obligaie, deoarece autostrada are suficiente benzi pentru a permite circulaia tuturor vehiculelor.
n care dintre situaii este interzis depirea unui moped?

A. pe trecerile pentru pietoni, semnalizate cu indicator sau cu marcaj; B. la mai puin de 50 m de trecerile la nivel cu calea ferat; C. n zona de aciune a indicatorului Depirea autovehiculelor, cu excepia motocicletelor fr ata, interzis.
n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?

A. n zona de aciune a indicatorului de avertizare "Accident"; B. cnd vizibilitatea este sub 100 m, n condiii de cea; C. la intersectarea cu vehiculele care circul din sens opus.
Conductorii de autovehicule au urmtoarele obligaii, nainte de a pleca la drum:

A. s verifice sistemul de lumini i semnalizare; B. s verifice instalaia de climatizare; C. s menin permanent curat parbrizul.
Viteza se reduce la semnalul:

A. personalului autorizat din zona lucrrilor drumului public; B. agentului de cale ferat; C. poliistului de frontier.
Conductorul de autovehicul poate efectua depirea pe partea dreapt a autovehiculului al crui conductor a semnalizat intenia schimbrii direciei de mers spre stnga?

A. da, dac vehiculul din fa s-a angajat corespunztor prsirii sensului de mers; B. da, dac s-a creat spaiu suficient pentru aceast manevr; C. nu.
Ce bunuri sunt supuse confiscrii, n conformitate cu legea circulaiei?

A. mijloacele speciale de avertizare luminoas i sonor deinute ilegal; B. farurile suplimentare i portbagajul suplimentar neautorizat; C. mijloacele tehnice de detectare a prezenei aparatelor radar.
Precizai n care dintre situaii este interzis staionarea voluntar a vehiculelor?

A. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice;

B. n zona aglomerat a pieelor; C. n pante i n rampe.


Cnd se restituie permisul de conducere reinut de ctre poliie n vederea suspendrii exercitrii dreptului de a conduce?

A. la hotrrea agentului de circulaie; B. la expirarea termenului de suspendare, dac a fost promovat testul de verificare a cunotinelor, n situaiile prevzute de lege; C. atunci cnd procesul verbal de contravenie a fost anulat printr-o hotrre judectoreasc definitiv.
Cnd se recomand s oprii motorul pentru a reduce consumul de combustibil?

A. n cazul unei opriri lungi la o trecere la nivel cu calea ferat; B. la culoarea roie a unui semafor care, de regul, dureaz foarte mult; C. la semnalul poliistului rutier fcut n acest sens.
Ce se poate ataa unui autovehicul din categoria B?

A. o remorc uoar, a crei mas s nu depeasc 750 kg; B. o remorc sau o semiremorc, cu masa maxim autorizat de pn la 1 t; C. o remorc, dar care, mpreun cu autovehiculul trgtor de categorie B, s nu depeasc 4250 kg.
n ce situaie se dispune imobilizarea vehiculului?

A. cnd exist date sau indicii c acesta face obiectul unei contravenii; B. cnd are defeciuni grave la sistemul de direcie; C. cnd este n imposibilitatea de a se deplasa, din cauza unor defeciuni la motor.
Ce obligaii avei cnd sesizai c urmeaz s fii depit de un alt autovehicul?

A. s reducei viteza de mers; B. s nu mrii viteza de mers; C. s circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a carosabilului sau a benzii pe care v deplasai.
n care dintre situaii oprirea este interzis?

A. n zona de aciune a indicatorului care interzice depirea; B. pe strzile unde circulaia se desfoar n sens unic; C. n dreptul altui vehicul care se afl oprit, dac prin aceasta se stnjenete circulaia a dou vehicule venind din sensuri opuse.
Care dintre urmtorii factori reprezint baza conduitei preventive?

A. cunoaterea normelor de circulaie i a regulilor de conducere a autovehiculului;

B. capacitatea de a fi politicos i disciplinat n traficul rutier; C. ncadrarea n baremele legale privind sntatea.
Pentru ntreinerea sistemului de ungere, trebuie s efectuai:

A. verificarea i completarea nivelului uleiului din baie; B. nlocuirea uleiului dup expirarea termenului de utilizare; C. desfundarea orificiilor de aerisire ale radiatorului.
Poliistul rutier poate dispune imobilizarea unui vehicul atunci cnd:

A. vehiculul nu are efectuat inspecia tehnic periodic; B. anvelopele au alte dimensiuni dect cele prevzute n cartea de identitate a vehiculului; C. conductorul auto refuz s se legitimeze.
Se pedepsesc penal urmtoarele aciuni:

A. instalarea de mijloace de semnalizare rutier sau modificarea poziiei acestora fr autorizaie legal; B. organizarea sau participarea, n calitate de conductor auto sau de animale, la ntreceri neautorizate pe drumurile publice; C. blocarea cu intenie a drumului public, dac se pune n pericol sigurana circulaiei.
Pentru a conduce ecologic un autovehiculul, este necesar:

A. s verificai o dat pe lun, la rece, presiunea din pneuri; B. s schimbai ntre ele pneurile, la aproximativ 10 000 km; C. s nlocuii pneurile la fiecare 1000 km.
Care dintre urmtoarele fapte constituie infraciuni?

A. nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor oficiale; B. conducerea sub influena unor produse sau substane stupefiante sau a unor medicamente cu efecte similare; C. depirea limitei legale de vitez cu peste 50 km/h.
Care dintre faptele de mai jos se consider infraciune i se pedepsete ca atare?

A. sustragerea de la obligaia de a supune autovehiculul inspeciei tehnice periodice; B. prsirea locului accidentului care a avut ca urmare avarii; C. repararea autovehicului ce prezint urme de accident, fr autorizaia poliiei.
n care dintre situaii se dispune imobilizarea unui vehicul?

A. cnd starea tehnic a vehiculului pune n pericol grav sigurana circulaiei; B. cnd starea tehnic a vehiculului deterioreaz drumul public sau afecteaz mediul; C. cnd conductorul autovehiculului nu are asupra sa certificatul de nmatriculare.

8
Oprirea este interzis:

A. pe sectoarele de drum unde depirea este interzis; B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis; C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice.
n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?

A. n curbele deosebit de periculoase, semnalizate ca atare; B. n curbele n care vizibilitatea este sub 50 m; C. n zonele n care este interzis depirea.
n care dintre situaii este interzis oprirea?

A. la o distan mai mic de 25 m nainte i dup indicatorul de staie pentru mijloacele de transport public de persoane; B. la o distan mai mic de 25 m de colul interseciei; C. la o distan de 5 m n spatele ultimului vagon de tramvai oprit ntr-o staie fr refugiu pentru pietoni.
n care dintre situaiile de mai jos este interzis ntoarcerea?

A. n curbele cu vizibilitatea redus sub 50 m; B. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate; C. la ntlnirea indicatorului Drum ngustat.
Se interzice oprirea voluntar:

A. la mai puin de 100 m de calea ferat industrial; B. pe trotuar; C. n zona de aciune a indicatorului Prioritate fa de circulaia din sens invers".
n sensul conducerii ecologice a unui autovehicul, se recomand:

A. s evitai transportul obiectelor inutile n portbagaj sau n habitaclu; B. s nu avei montat n permanen pe autovehicul portbagajul suplimentar; C. s utilizai spoilere i faruri suplimentare.
Comportamentul ecologic n conducerea unui autovehiculul presupune:

A. planificarea traseului pentru a economisi timp i combustibil; B. evitarea zonelor cu circulaie dens, cu lucrri pe carosabil sau cu teren accidentat; C. vitez i acceleraie mai mari, pentru a scurta timpul de deplasare.
Se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculului dac:

A. mecanismul de direcie prezint uzuri peste limitele admise;

B. autovehiculul are aplicate inscripii, desene, semne distinctive sau reclame de natur s mpiedice ori s diminueze eficacitatea dispozitivelor de iluminare i de semnalizare luminoas sau citirea numrului de nmatriculare; C. autovehiculul are montate accesorii pe parbrize ori pe geamurile laterale, care restrng sau estompeaz vizibilitatea conductorului n timpul mersului.
846. Ce semnific semnalul poliistului aflat ntr-o intersecie, cu braul drept ntins orizontal?

A. oprire pentru vehiculele i pietonii care vin din faa acestuia; B. oprire pentru vehiculele i pietonii care vin din spatele acestuia; C. oprire pentru vehiculele i pietonii care vin din faa i din spatele acestuia.
98. Unui autovehicul nu-i este permis s circule atunci cnd:

A. unul dintre faruri nu funcioneaz; B. parbrizul este fisurat; C. noxele emanate depesc limita legal admis.
Ce trebuie s avei n vedere la scoaterea persoanelor accidentate din autovehicul?

A. ca operaiunea s se desfoare rapid i fr s provoace alte traumatisme; B. s nu se agraveze leziunile; C. s nu se ndeprteze indiciile care ar putea ajuta la explicarea modului n care s-a produs accidentul.
477. Oprirea vehiculelor este interzis:

A. pe partea carosabil a drumurilor naionale; B. n zona de aciune a indicatorului Oprirea interzis, pn la prima intersecie; C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice.