You are on page 1of 19

STIMULARE COGNITIVA

NOTA DE PREZENTARE
Procesul construirii personalitatii incepe imediat dupa nastere si continua toata viata.Uneori acest proces indelungat , complex poate fi perturbat deviat de o serie de factori,inregistrind stagnari si retardari ,decurgand cu perioade de inegalitate, de dezvoltare dizarmonica si chiar haotica.Ne referim la situatiile complexe impuse de o serie de o serie de deficiente:intelectuale ,senzoriale ,motrice,asociate care pot surveni chiar de la nastere sau intr-un anumit moment al existentei conducand la dificultati de invatare si adaptare ,probabilitatea de structurare a unor personalitati imature ,dizarmonice crescand cu gradul deficientei. Educatia cognitiva a copilului cu DSP este necesara si specifica. Universul acestuia trebu 444g67e ie descompus in in termeni de experienta interindividuala printr-un proces de directionari care sa duca la achizitii de comportamente de invatare satisfacatoare. In consecinta, structurarea proceselor de cunoastere constituie un modul complex si dominant, caruia ii urmeaza dezvoltarea cognitiva si invatarea instrumentala, intr-un parcurs diferit de invatarea copilului obisnuit.
Ca sa inceapa sa inteleaga sensul lucrurilor din jurul sau, un copil cu deficiente severe trebuie sa perceapa informatii relevante din mediu, iar apoi sa le foloseasca in situatii curente de viata. Multi dintre copiii cu dizabilitati intampina dificultati, fie la receptarea informatiilor, fie la recunoasterea si folosirea lor ulterioara. Antrenamentul de gandire consuma un timp indelungat la acesti copii, dar este esential pentru dezvoltarea unei autonomii ulterioare reale

Pentru a adopta o atitudine de autodepasire in plan scolar , psihosocial si cultural , elevul deficient mintal este stimulat printr-o metodologie speciala sa –si insuseasca ,,cultura instrumentala ,,(citit-scris , socotit ) ca etapa indispensabila in procesul de patrundere in lumea valorilor de ordin cognitiv , moral , estetic etc Cultura instrumentala este completata si amplificata prin parcurgerea materiilor specifice ariilor curriculare din planul de invatamant , la care se adauga disciplinele optionale , astfel incat scoala sa vina in intampinarea intereselor de cunoastere ale elevului , sa dezvolte disponibilitatile sale de

social .P. sa dovedeasca minime capacitati de receptare . Construirea realului la copil necesita si aceasta dimensiune culturala fara de care personalitatea sa nu se poate structura si organiza . face adesea crize de furie pentru ca nu este inarmat cu deprinderi/abilitati care sa-i permita un raspuns adecvat in contexte diferite.cunoastere . ci instruit si educat alaturi de elevul normal . Dupa cum observam exista toate premisele pentru a-l considera « candidat » la o personalitate imatura psihologic si social. Activitatile din programul de dupa amiaza sustinute de invatatoriieducatori si profesorii -educatori din cadrul scolilor speciale . Elevul deficient mintal trebuie sa atinga un nivel minim de cultura generala . Stimularea cognitiva trebuie sa adauge sprijinirii dezvoltarii proceselor cunoasterii elemente de genul : spatiu cultural (national si universal . daca e sa pornim de la ideea ca activitatea este modul esential de existenta al omului si al psihicului sau. de a se compara si de a tinde catre personalitatea elevului normal din punct de vedere intelectual chiar daca aceasta distanta este colosala in cazulcopiilor cu deficiente severe /asociate . Acordarea de sanse egale si elevilor cu deficienta mintala denota faptul ca societatea noastra promoveaza valorile democratice si umaniste .S. artelor . Elevul cu deficienta mintala nu este segregat .este pus in situatia de a intra in contact social . sa-l orienteze in mediul social si informational . diminuandu-i deficienta . ce caracterizeaza lumea de azi . Copilul cu D. poate fi de un real folos pentru un psihic in plin proces de formare si structurare. de a schimba informatii . Intr-adevar. este dezorientat . domeniul literaturii . este cea care conduce la sedimentari si cristalizari psihice la aparitia unor structuri relativ invariante pare a fi logic faptul ca orice actiune bine structurata care decurge dintr-una anterioara si deschide calea catre o alta . valori identificabile in politica scolara de integrare a elevilor cu deficiente in cadrul invatamantului public . casnic etc care safaciliteze adaptarea elevului cu DSP la mediul sau. Finalitatea . actioneaza haotic . intelegere si comunicare a informatiilor cu semnificarie culturala . geografic etc ) sau timp istoric . atat de complex si de vast .constituie o oportunitate pentru ducerea la indeplinire a unor obiective majore privind terapia compensarea elevilor cu DSP .

temperaturilor etc in Exercitii de identificare a locului unde se afla . sunetelor. Exercitii de identificare a partilor corpului propriu si ale partenerului . Exercitii de identificare a momentelor Orientarea spatio-temporala mediul obisnuit . gusturilor. CICLUL PRIMAR 1. Exercitii de identificare a 4-5 pozitii in spatiul proxim (prin raportare la propriul corp ). astfel . texturilor. marimilor. mirosurilor.educationala vizeaza individul cat mai armonios integrat spatiului si timpului sau socio-cultural. Invatarea conduitelor de orientare . unde doar educatia este bine structurata si intentionala. a observa si a investiga mediul discriminare a surselor de stimulare. Exercitii de stimulare si integrare senzoriala .orice interventie intreprindem trebuie circumscrisa acestui deziderat. vocilor. Exercitii de miscare cu partile corpului propriu . Obiective de referinta Exemple de activitati de invatare Exersarea propriilor simturi pentru Exercitii de detectare. principiile sale de actiune fiind formative si corective.cunoastere. Exercitii de identificare. discriminare a formelor. adaptare in mediul ambiant. culorilor. a inconjurator obiectelor si fiintelor cu care vine in contact. Personalitatea constituita este expresia acestei multiple conjugari de factori. identificare.

propozitii. fata /spate ). Formarea unor conduitaimplicate actiuni. Intelegerea sirului logic din cadrul Exercitii de verbalizare/imitare a unei actiuni simple miscarilor si operatiilor unei actiuni Rezolvarea de probleme cotidiene Exercitii pentru : simple . a pozitiilor spatiale (sus/jos. culori etc Exercitii de coordonare oculomanuala . Stimularea si dezvoltarea disponibilitatilor psiho-individuale in vederea formarii unor comportamente independente.fapte si Exercitii de denumire a partilor evenimente etc exersate corpului. raportare la propria scheme de Exercitii de manipulare a obiectelor cu in operatii diverse forme. verbalizarea pasilor (sau utilizarea limbajuluimimico-gestual unde este cazul ) 2. Exercitii de denumire a formelor marimilor culorilor. simple . Obiective de referinta Exemple de activitati de invatare Memorarea unor date . texturilor. vocilor. poezii foarte scurte. a momentelor zilei. recunoasterea si identificarea problemelor. temperaturilor etc Exercitii de repetare a unor cuvinte.perceptia.zilei prin activitate . marimi. activitati. verbalizarea pasilor (sau utilizarea limbajului mimico-gestual unde este cazul ) Exercitii de miscare realizate cu ajutor. sunetelor. dupa model (reproduse prin imitatii ) implicate in realizarea unor actiuni. de exemplu obtinerea jucariei care se . simple.

daca este cazul. Obiective de referinta Exemple de activitati de invatare Manipularea si identificarea Exercitii de miscare cu partile obiectelor instrumentelor si corpului propriu.afla intr-un loc inaccesibil gandirea: descompunerea problemei in elemente mai simple. manuale Exercitii de diferentiere si folosire a . 3. Formarea si educarea unor abilitati manuale si a unor deprinderi pentru munca. - - Un exemplu simplu de rezolvare de problema in situatii cotidiene: mentinerea curateniei in sala de clasa sau acasa. dar si schimbarea planului initial. materialelor folosite in activitati Exercitii de coordonare oculomanuala Exersarea gesturilor fundamentale. de exemplu pregatirea mesei care presupune mai multe etape planificarea modului de rezolvare a problemei actiune: reamintirea si reproducerea modului in care o problema a fost rezolvata anterior evaluare: evaluarea modului in care a functionat planul de actiune.

gust. Coordonarea unor scheme de conduita cu un scop precis Exercitii practice pentru insusirea unor actiuni simple si coordonarea lor. a formulelor de adresare corecta. miros. miscare. Trezirea interesului pentru mediul Exercitii de identificare si exersare a natural. formelor de salut. vaz. Constientizarea senzatiilor de durere. denumirea sau indicarea prin gesturi a partilor corpului propriu Recunoasterea persoanelor apropiate (membrii familiei. a le colegilor. social. personal de ingrijire) Cunoasterea functiilor de baza ale diferitelor parti ale corpului (auz. Exersarea conduitelor independente pentru integrarea in plan social. 4. foame. sete.obiectelor in functie de utilitatea lor. cald si denumirea lor sau indicarea prin semne Exercitii de identificare si denumire a numelui propriu. prietenilor etc. a formulelor pentru . frig. prieteni. scolar. pipait). a numelor membrilor familei. Obiective de referinta Cristalizarea constiintei de sine Exemple de activitati de invatare Exercitii pentru : Constientizarea corpului propriu prin identificarea.verbalizarea pasilor necesari. Exercitii practice pentru elaborarea unor produse.

Invatarea conduitelor de orientare . necunoscute experimentarea si controlul sentimentelor de esec. sentimentelor diferentiata si Exercitii de imbracat/dezbracat cu implicate in verbalizarea pasilor si Exercitii pentru igiena personala.antrenarea mecanismelor de autocontrol asupra reactiilor motrice. controlul emotional in situatii noi. emotiilor. de frustrare evitarea comportamentelor de automutilare evitarea stimulilor care perturba derularea unei actiuni in bune conditii evitarea comportamentelor agresive sau emotional extreme - CICLUL SECUNDAR 1. pentru auto-hranire etc cu verbalizarea pasilor (sau utilizarea limbajului mimico-gestual unde este cazul ) Exercitii pentru : . adaptare in mediul ambiant. Obiective de referinta Exemple de activitati de invatare . de pierde.cunoastere.Reproducerea exersarea miscarilor autoservire Auto-control emotional comportamental exprimarea a trairilor.

exercitii demonstrative Formulare de raspunsuri adecvate la intrebari Jocuri de rol. mirosuri. cu obiecte din mediu etc copilul Exercitii de stimulare si integrare perceptiva. marimi.Integrarea perceptiva a informatiilor Exercitii de operare cu stimulii receptate din mediul in care se afla senzoriali . Stimularea si dezvoltarea disponibilitatilor psiho-individuale in vederea formarii unor comportamente independente. Obiective de referinta Exemple de activitati de invatare . gusturi. Exercitii de coordonare a operatiilor. Organizarea spatio-temporala Reproducerea planurilor de actiune pe o tema data 2. temperaturi etc Exercitii de manipulare a obiectelor cu diverse forme. culori etc Exercitii pentru : Intuirea spatiului distinct de timp (aiciacolo. acum. actiunilor intr-o insiruire logica astfel incat sa conduca la desfasurarea unei activitati /la obtinerea unui produs. culori. marimi. organizare spatio Exercitii de operare cu forme. sunete. texturi. Desfasurarea de actiuni independente in spatii mai largi (traseul casa –scoala in curtea scolii ).apoi) Exercitii de descriere. voci. Exercitii de temporala.

Constientizarea operatiilor si Exercitii practice pentru derularea unor actiunilor implicate in realizarea activitati. Formarea si educarea unor abilitati manuale si a unor deprinderi pentru munca. verbalizarea acestora . instrumente pentru realizarea unui Exercitii coordonare dinamica generala produs . fapte si Exercitii de analiza a miscarilor pe evenimente in functie de solicitari care le face Exercitii de miscarea care solicita precizie. activitatii Rezolvarea de probleme (inclusiv Exercitii pentru a sti cum sa rezolve cotidiene) probleme cotidiene.Reactualizarea unor date. Exercitii de coordonare statica Exercitii de coordonare oculo-manuala Exersarea gesturilor fundamentale. Obiective de referinta Exemple de activitati de invatare Dezvoltarea deprinderilor de a Exercitii de miscare cu partile corpului combina materiale si a folosi propriu. aprecierea distantelor Exercitii de redare din memorie a unor informatii. planului actiunii. manuale Exercitii de diferentiere si folosire a obiectelor in functie de utilitatea lor. pentru a aplica cunostintele asimilate in situatii concrete de viata 3. echilibru. a unor actiuni Efectuarea unor desene. din memorie Intelegerea sirului logic din cadrul Exercitii pentru reprezentarea mintala unei activitati situatii a actiunilor .Exercitii pentru stabilirea mintala a scopului. scheme.

Obiective de referinta Structurarea constiintei de sine Exemple de activitati de invatare Discutarea documentelor personale jocuri de rol . verbalizarea acestora 4.independenta a unor produse finite Exercitii practice pentru elaborarea unor produse. impartasirea sentimentelor. experiente personale. Jocuri de rol pentru stimularea nevoii de apartenenta la grup Exercitii pentru formarea comportament imitativ pozitiv Jocuri de rol pentru : dezvoltarea unor relatii sociale. atunci cand copilul doreste sa ia parte la activitatile de grup adoptarea si acceptarea unor roluri in grup recunoasterea si acceptarea regulilor de grup unui - - . de exemplu atentia si toleranta fata de ceilalti. castigarea si mentinerea atentiei celor din jur. Contientizarea si dezvoltarea unor Exercitii pentru comunicarea unor conduite sociale adecvate . a unor evenimente. realizarea unui echilibru intre a asculta si a raspunde etc. empatia. Exersarea conduitelor independente pentru integrarea in plan social.

interpretarea informatiilor din media. moarte alba -comportamente problema: .moda si bunul gust . Exercitii pentru igiena personala. Discutii pe teme cum sunt : -cultura -gustul intre da si nu -ce are valoare si ce nu are valoare .agresiune / automutilare . de exemplu atunci cand copiii pregatesc o serbare.- recunoasterea si respectarea unui scop comun in activitatile de grup. pentru .comunicarea optiunilor preferintelor si a alegerea activitatilor de timp liber implicarea in organizarea acestor activitati alegerea.ce modele (personale sau artistice sau fictive (personaje din literatura. Dezvoltarea unor scheme de Exercitii de imbracat /dezbracat conduita cu implicatii in autoservire. evaluarea. filme etc) trebuie sa urmez si ce nu trebuie sa urmez -violenta – nonviolenta -drogul .

urmarirea detaliilor) folosirea auzului (ascultarea. a unor activitati Exercitii de redare verbala. raspunsul la un anumit sunet) .motrica folosirea vazului (fixarea privirii. de descriere a impresiilor. acolo unde este cazul Autoevaluarea activitati unor folosirea obiectelor casnice (aspirator. analiza imaginilor. cumparaturile etc) intelegerea modului de alimentatie dietetic. inspectarea.auto-hranire etc Exercitii de fixare a actiunilor prin verbalizare Exercitii pentru : derularea cotidiana a unor proceduri medicale deprinderea unor reguli de actiune si comportament in grup deprinderea unor activitati cotidiene (pregatirea mesei. cuptor cu microunde etc) conduite. concluziilor Discutii in grup pe o tema data CONTINUTURI CICLU PRIMAR I Organizarea perceptiv. Exercitii de analiza a unor produse proprii sau ale celorlalti.

predictia si interpretarea unor scheme si modele de situatii cotidiene (succesiunea unor momente ale zilei. care il ajuta pe copil sa inteleaga si sa aplice ideea de permanenta a obiectului recunoasterea. tactul si gustul etc) Integrare senzoriala Insusire schema –corporala Orientare spatio-temporala II Organizarea operational-cognitiva explorarea si manipularea obiectelor.actiuni Elemente de prelexie /pregrafie Elemente de lexie si grafie Elemente de calcul elementar Rezolvarea de probleme simple (inclusiv probleme cotidiene ) . a grosimilor.- folosirea perceptiei tactile (recunoasterea texturilor. a consistentei materialelor) coordonarea perceptiva (vazul si auzul. sortarea.) compararea. gruparea. clasificarea obiectelor si a imaginilor - III Comportament cognitiv Intelegerea semnificatiei unor mesaje auzite Adecvarea situationala a mesajului verbal Intelegerea smnificatiei unor gesturi –actiuni Exprimarea adecvata a unor trairi Verbalizarea unor operatii . recunoasterea semnificatiei clopotelului in pauza etc.

motrica -Integrare senzorial –perceptiva -Organizare spatio-temporala -Organizare schema corporala -Rationament perceptiv II Organizarea operational-cognitiva analiza si sinteza elementelor predictia. anticiparea evenimentelor rememorarea informatiilor sau a rezultatelor actiunilor intelegerea cauzelor si efectului realizarea conexiunilor intre obiecte.Operatii/ actiuni necesare in desfasurarea unor activitati concrete Operatii/ actiuni necesare pentru formarea abilitatilor interpersonale CONTINUTURI CICLU SECUNDAR I Organizarea perceptiv. evenimente si rezultatele actiunilor III Comportament cognitiv Intelegerea relatiilor cauza –efect Intelegerea semnificatiei unor mesaje auzite/citite Intelegerea sirului logic din cadrul unor unor actiuni –evenimente Redarea verbala a etapelor unor activitati –evenimente . -Insusirea si automatizare achizitiilor fundamentale citit –scris –calcul .

La un anumit interval este indicat sa se desfasoare „activitati integratoare”in sensul ca elevul sa reia toate activitatile desfasurate anterior. In . sa exerseze diverse gesturi. la un alt nivel ca de exemplu: in cadrul unei teme precum „ La cumparaturi” elevii vor trebui sa stie sa foloseasca formule de adresare. sa completeze chitante. gandirea si rationamentul. cultural si tehnologic. catre cunoasterea de catre elevi a valorilor care intemeiaza normele sociale. actiunile. relatiile interpersonale si comportamentele sociale dezirabile Cognitia combina mai multe procese mentale corelate: perceptia si reprezentarea. actiuni. Este foarte important ca operatiile . Consideram foarte important faptul de a organiza activitatile din cadrul temelor cu legatura intre ele in sensul ca dupa o activitate cum ar fi „Ne pregatim pentru teatru „ sa urmeze o alta precum „ Ne pregatim pentru circ” astfel incat elevul sa aiba prilejul sa foloseasca o serie de informatii din prima tema ( ca de exemplu ne cumparam bilete. activitati noi astfel incat sa se obtina modificari durabile in plan cognitiv. etc. sa stie sa citeasca o lista de marfuri.sa calculeze banii. limbajul.P dar si valentele educatiei pentru valori. memoria. sa stie sa le faca reclama. In felul acesta avem certitudinea ca achizitiile scolare ale elevilor isi gasesc expresia in comportamente adecvate. dar si de a le imbogati sfera generala de informatii si cunostinte.S. ne pregatim masina etc). rezolvarea de probleme. activitatile desfasurate sa fie bine exersate inainte de a trece la operatii. sa descrie anumite produse. adevarate cai de deschidere catre valorile culturii nationale si universale catre mediul inconjurator natural.care sa le permita adaptarea.-Insusirea si automatizarea a unor operatii si actiuni necesare in desfasurarea unor activitati concrete -Insusirea si automatizarea a unor operatii si actiuni necesare pentru formarea abilitatilor interpersonale SUGESTII METODICE Invatatorul –educator si profesorul educator trebuie sa utilizeze tehnicile de flexibilizare cognitiva pentru a valorifica la maxim potentialul de cunoastere al elevului D. sa completeze biletele cu preturi. Ideea de baza este de a forma la copiii cu dizabilitati severe posibilitatea de a “sti cum” sa reactioneze in situatii cotidiene de viata. Activitatile educational terapeutice vor tine cont de achizitiile elevilor din programul de dimineata si vor avea menirea de a pune copilul sa le exerseze in contexte diferite initial cat mai familiale in cadrul unor teme ca de ex” Eu si familia mea” „ La cumparaturi cu colegii mei”etc. dar totodata sa poata face si diferentieri intre ceea ce vizionam la teatru si ceea ce vizionam la circ.

a distantelor. dezvoltand intelegerea onor relatii si algoritmi de calcul elementar. sa se urmareasca stimularea perceptiva. integrarea perceptiva. Activitatile educatorului trebuie sa se axeze pe perceptia mediului inconjurator pentru dezvoltarea capacitatilor de diferentiere si orientare spatiala (de exemplu. sa imparta. curtea scolii. Matematica. sa scada. In activitatile cotidiene. Sugestiile sunt orientative si lasa loc fiecarui cadru didactic sa-si organizeze cat mai creativ munca.kinestezice. formarea rationamentului perceptiv verigi importante pentru trecerea spre cognitiv si logic. recunoasterea figurilor si formelor geometrice) si sa urmareasca la elevul cu C. gradina etc).S formarea abilitatilor in detectarea relatiilor spatiale. In continuare vom arata cum se poate raporta invatatorul educator si profesorul educator la diversele discipline din programul diminetii pentru a – si eficientiza munca si a stimula adecvat elevii. sa stie sa foloseasca banii si sa-si organizeze timpul . Geometrie. De asemenea trebuie sa intareasca prin activitatile de cunoastere formarea si dezvoltarea unor abilitati practice de masurare si de calculare a lungimilor si suprafetelor de diverse forme geometrice (in clasa. sa clasifice. Sa achizitioneze deprinderi aritmetice prin manipularea cantitatilor si numerelor in mod gradual. Activitatile educatorului sa fie adaptate nivelului individual si de varsta al elevului (clasei de elevi) sub raportul intelegerii limbajului si intelegerii acestuia (acestora).cadrul unei activitati de obicei este indicat sa se vizeze obiective operationale desprinse din toate obiectivele cadru. Stiintele naturii Biologie . Este necesar ca elevii sa – si foloseasca concomitent toate simturile.E. De exemplu : sa compare cantitatile folosind masuri si greutati. sa adune. Continutul invatarii sa vizeze fapte si circumstante (situatii) care au semnificatie in viata cotidiana. sa inmulteasca. Educatorul sa selecteze procedeele si alte metode de invatare care sa structureze perceptivitatea vizuala si capacitatile tactil . Este bine ca activitatile sa fie alese de asa natura incat sa antreneze din punct de vedere afectiv subiectii. practice de viata sa invete sa compare.

ale soarelui. Copilul va putea astfel sa sorteze si sa clasifice materialele sau obiectele. Trebuie sa inteleaga diferentele dintre schimbarile reversibile si ireversibile ale materiei. Nu trebuie uitat ca multi dintre copii pot invata relativ usor sa lucreze in domeniul horticulturii. sa recunoasca similaritati. al magnetismului.). Fizico – chimice Cunostintele si intelegerea obiectelor si a materiei incepe de la explorarea acestora cu ajutorul simturilor.S relatii emotionale adecvate cu privire la plante si animale sa-l invete sa respecte orice inseamna viata. Majoritatea copiilor cu dizabilitati severe pot intelege fenomene fizice simple (rolul electricitatii. fenomenele meteorologice). ale altor corpuri ceresti. De . inghetarea apei.E. a mediului in care se dezvolta ele. Anatomia si fiziologia omului Se va urmari cunoasterea partilor corpului si a functiilor principalelor organe si in special a regulilor de igiena corporala pentru prevenirea imbolnavirilor. Astfel ca elevii vor fi antrenati in ingrijirea plantelor din clasa si curtea scolii in organizarea „ coltului viu”. a ciclului lor de viata. Varietatea plantelor si animalelor. ii ajuta pe copii sa constientizeze diferentele dintre aspectele lumii inconjuratoare. Educatorul trebuie sa prezinte clar anumite fenomene fizice (exemplu: transformarile fizice ale apei) si fenomene chimice (exemplu: observarea rolului oxigenului in mentinerea arderii) insistand pe aspecte de poluare a mediului de prevenire a efectelor negative ale fenomenelor chimice etc. stare (ex. explorarea lor. sa descrie proprietatile lor caracteristice. topirea ciocolatei. sa recunoasca asemanarile si deosebirile dintre ele. Copiilor li se vor explica notiuni simple legate de lumina si intuneric. Ei trebuie sa fie capabili sa anticipe si sa isi organizeze actiunile in functie de derularea unor astfel de fenomene. Copiii trrebuie sa pusi in situatia de a experimenta schimbarile pe care materialele le pot suferi: de forma.Este extrem de utila pentru copiii cu dizabilitati severe cunoasterea plantelor. sa poata grupa sau clasifica. de particularitatile pamantului. volum. sa le numeasca. Se va insista si pe rolul acestora in viata lor. dizolvarea zaharului in apa etc. a modului lor de ingrijire. Educatorul trebuie sa aiba in vedere ca un obiectiv important in activitatile de cunoastere este sa dezvolte la elevul cu C.

Educatie religioasa Educatorul trebuie sa valorifice cunostintele de religie prin organizarea unor serbari in care elevii sa cante. Istorie Educatorul trebuie sa-l familiarizeze pe elevul cu D. Educatie civica Educatorul trebuie sa organizeze vizitarea unor institutii publice (Posta. sa recite. economic. cultural. Sentimentele religioase sa fie racordate la educatia morala si la adoptarea de catre elevi a unor comportamente de respect si toleranta fata de cei din jur. pe ceea ce au vazut in atelierele respective. Tehnologii Este indicat ca educatorul sa organizeze vizitarea unor ateliere.asemenea trebuie familiarizat cu o serie de cunostinte cu privire la curentul electric. Se vor intreprinde activitati care sa sublinieze importanta unor substante chimice precum sarea de bucatarie.M cu conditiile si modul de viata ale oamenilor in diferite epoci istorice astfel incat acesta sa sesizeze evolutia istorica sub aspect social. sa spuna rugaciuni etc. Geografie Educatorul trebuie sa creeze situatii de explorare a mediului geografic apropiat (plimbari in cartier etc) si sa descrie elementele cu semnificatie geografic intalnite (atat fizice cit si economice). Primarie. completarea unei scrisori recomandate). C. amidonul. cu privire la pericolele pe care le implica si la modalitatile de prevenire a unor fenomene nedorite.C etc) si sa puna elevii in situatii specifice in care acestia sa exerseze comportamente sociale adecvate (cum sunt : intocmirea unei cereri. intreprinderi etc pentru ca elevii sa ia contact direct cu specificul meseriilor pentru care vor opta la terminarea scolii. oxigenul etc. politic. Se pot realiza prin jocuri de rol. prin vizionarea unor piese de teatru. bioxidul de carbon. . Se va pune accent pe indeletnicirile muncitorilor. Sa utilizeze jocuri de orientare pe harta si sa imagineze localizari geografice care sa fie reprezentate prin simbolurile geografice adecvate.E.Totodata este foarte important sa se desfasoare activitati practicaplicative. stiintifico-tehnic etc sa o raporteze la epoca actuala.

EXEMPLE ORIENTATIVE APLICATIVE 1 Corpul uman 2 Familia 3 Scoala 4 Orasul 5 Tara noastra 6 Reguli de circulatie 7 Reguli igienico sanitare 8 Reguli de comportare civilizata 9 Meserii unelte 10 Evenimente festive 11 Excursii. poezii DE SUBIECTE . vizionari de spectacole 12 Formulare cu destinatie oficiala 13 Povestiri.