GIN

|

Voor een goede gin-tonic kun je ons wakker maken. Maar elke dag kreeft gaat ook vervelen. Daarom drie ijzersterke alternatieve gincocktails die nimmer teleurstellen. Red snapper
Een kruidige upgrade van de Bloody Mary, met gin in plaats van wodka. Gin, tomatensap, citroensap, tabasco, worcestersaus, een snufje (selderij)zout en peper, en garneren met een joekel van een stengel bleekselderij.

Cocktails

Drank

GOUDEN KOPPELS
Gin-tonics hebben hun plaats als aperitief in de betere restaurants verworven. Maar Tanqueray Ten Gin Thomas Henry Elderflower Tonic
De limoenen en grapefruit van Tanqueray-Ten gaan verrassend goed samen met het vlierbessentoontje van deze speciale tonic.

Hendrick’s Gin Fentimans Tonic Water
De lichte gin met het vleugje komkommer en rozenblaadjes wordt extra gelift door deze kruidige, smaakvolle, gebrouwen tonic.

Monkey 47 Gin Q Tonic
De fruitige gin uit het Zwarte Woud krijgt alle ruimte met deze delicate, lichte tonic. Die overigens gezoet is met agavesiroop!

London Dry Gin Fever-Tree Tonic Water
De bekendste tonic der kwaliteitstonics gaat perfect bij het jeneverbeskarakter van London Dry Gin, bijvoorbeeld Bombay Sapphire, Tanqueray, No.3.

Negroni
Een Italiaanse klassieker, ideaal als aperitief. De kracht van eenvoud. Bitter en zoet. Gelijke delen campari, rode vermout en gin. Goed roeren. Drink de Negroni uit een tumbler met ijs en een sinaasappelschil erin.

dan natuurlijk wel sterwaardig, met keus uit vijf high-

end tonicwaters
en acht soorten premium gin. De ene gin combineert het best met die ene tonic, want zo serieus is het wel.

GIN, DE TRANSPARANTE STERKEDRANK VOL KRUIDEN, SPECERIJEN EN STEEDS VAKER FRUIT OF ZELFS GROENTEN, IS AL JAREN AAN EEN OPMARS BEZIG. REDEN VOOR INGMAR VOERMAN OM EEN HEUS GINFORMATIECENTRUM TE BEGINNEN. WIJ PIKKEN EEN GRAANTJE MEE.
tekst INGMAR VOERMAN fotografie GETTY IMAGES

Geniet, en drink met gin

Soms zijn dit soort tonics bij bewuste supermarkten en speciale slijters te koop. Bestellen per tray online is goedkoper en scheelt sjouwwerk. Bij Bottle Business bijvoorbeeld. Kun je ook meteen een mooi flesje gin bestellen. bottlebusiness.nl

Bramble
De cocktail die de wodkadrinker in het ginkamp lokt. Om daar te blijven. Gin, crème de mûre (zwartebramenlikeur), citroensap en suikersiroop. Vrouwelijk, tikje zoet maar verrassend fris en smaakvol.

Exclusieve gin
premium gin. En je hebt gelimiteerde, hyperexclusieve gin; moeilijk te verkrijgen en kostbaar. Tip: verkies voor een zoektocht met goede afloop internet boven de slijter.

HET BOURGOGNEGLAS
verbenabloem. De rijkste en zachtste gin die je ooit zult proeven (mocht je hem bijvoorbeeld op een jacht van een oliemagnaat achter de bar zien staan), die drink je natuurlijk puur, of hoogstens met een ijsblokje. Gelimiteerd, kostbaar en op-en-top ‘bling’.

Je hebt gin waarmee je net zo goed de ramen kunt lappen. Je hebt goede gin. Je hebt ultra-

Trend: een enorm bourgogneglas voor de helft gevuld met ijs, vervolgens met gin, tonic en vaak voorzien van de wildste garneringen. Ik heb zulke gintonics gedronken met koriander, limoen, chilipeper, gember en citroengras. Nog net geen kommetje rijst ernaast. Mijn punt is, het ziet er prachtig uit, maar het maakt van je gin-tonic wel een loodzwaar gevaarte waar je een stoel en tafel bij nodig hebt. Niet bepaald handig als je op een borrel een beetje wilt minglen.

Negroni Tanqueray Malacca
De herintroductie van deze speciale en kruidige gin is slechts beschikbaar in honderdduizend flessen wereldwijd, gebaseerd op een oud recept uit 1839. Veel kruiden en specerijen in een transparante, genummerde fles.

GIN VAN VADERLANDSE BODEM
Nederlanders zijn de grondleggers van het likeur stoken, en natuurlijk de jeneverstokers bij uitstek. Aangezien jenever de voorvader van gin is, was het natuurlijk bij de meeste distillateurs not done om gin te maken. Maar Nederlanders staan ook bekend om hun handelsgeest, dus verschijnen er inspelend op de wereldwijde vraag steeds meer bijzondere gins van Nederlandse makelij. Zeer bijzonder zijn de Nolet’s Dry Gin Silver, VL92 Gin en Sloane’s Dry Gin.

WADDUP MET DAT SCHIJFJE KOMKOMMER?
Wat staan die makelaars aan de bar nou interessant te doen met zo’n plak komkommer in hun gin-tonic? Ik hoor het je denken. Maar er is best een goede reden voor. Hendrick’s, de Schotse gin met komkommer en rozenblaadjes, heeft als signature serve van de Hendrick’s & Tonic bedacht om in het glas geen schijfje citroen of limoen te gooien, maar komkommer. Garneer een drankje met wat erin zit. Logisch.

Bombay Sapphire East
Bombay verrijkt het recept van zijn gin met limoengras en chilipeper. Een Aziatische touch die vooral op de neus goed merkbaar is. Zeer beperkt te verkrijgen!

Nolet’s Dry Gin – The Reserve
Baas boven baas, zullen ze in Schiedam gedacht hebben. Nolet’s Dry Gins (Silver en The Reserve) worden gemaakt door de familie Nolet, bekend van Ketel One Vodka en Ketel 1jenever. The Reserve is verrijkt met saffraan en

Meer weten over gin? Check ginformatiecentrum.nl
ELLE Eten 3

2 ELLE Eten

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful