Mara

‘’Toata educatia depinde de mama”a ristotel Romanul Mara de Ioan Slavici este construit dupa schema romanului traditional,obiectiv si mai mult decat atat ,este carcaterizat prin a;paritia unui narator omniscient,omnipresent,care stie totul despre personajele sale,vede dincolo de peretii casei sis tie ce se petrece in mintea fiecarui personaj. Opera debuteaza cu o preZentare a Marei,femeie singura,ramasa vaduva “muiere mare,spatoasa,greoaie,cu obrajii batuti de soare,de ;ploi si de vant”,care poarta pe umeri povara cresterii a doi copii. Perisda si Trica sunt ratiunea sa de-a trai,motorul care-o tine in viata si-I da puterea si motivatia necesare de-a se lupta cu toate greutatile ivite. Acestia sunt sanatosi,rumeni,voiosi si descurcareti,si dupa spusele Marei sunt si rai,lucru bun,caci tot ea afirma ca “oameni de dai Doamne numai din copii rai se fac.” Rautatea lor poate fi asociata cu capacitatea dezvoltata din instinctual de supravietuie,caci fiind lasati mai de capul lor,datorita lipsei unui tata,cap de families i stalp care sa sustina financiar gospodaria,cei doi au invatat de voie de nevoie sa se descurce cum pot ei mai bine pentru a razbi,intekegand de mici ca lumea e o jungle in care doar cei mai putenici supravidetuiesc. Mara adopta imaginea femeii amarate,dar dupa cujm reiese din text ea nu este atat de sarac pe cat lasa sa se vada,caci are un simt practice foarte dezvoltat ,sties

Dupa cum un proverb romanesc incvarcat de intelepciune spune ca “omul propune.incredintand-o maicii Aegidia in vederea priniriii unei educatii alese sip e Trica il face ucenic la Bocioaca .niciunul dintre ei nefiind dispus sa renunte la .asa si Mara isi vede visul spulberat cand descopera ca Persida nuytrreste o dragoiste profunda pentru Hubar Natl.acestia depasindu-I condirtia si astfel sa poate fi impacata ca i-a crescut asa cum trebuie.asezati fiecqare la casa lui.caci abia-si rupe de la inima cativa florin pentru a da fata la manastire.fiul unui macular de origine maghiara.dar Domunul dispune”.este o fire economa caci impartte banii in trei ciorapi .si impliocit de religie.motiv pentru care doreste sa-si vada copii salytati din mocirla saraciei sis a-I vada erealkizati. Mara este dominata de-o puternica tendinta spre chiverbisire.a faca afaceri deoarece arendeaza podul de la Radna si se foloseste de oameni in masura ion care poate avea un avantaj de pe urma lor.intelegand importanta invataturii si-a realizarii pe plan professional a copiilor sai.pe fata vrand s-o faca preoteasa sip e baiat starostele cojocarilor. Iubirea celor doi.altul pentru persida si altul pentru zile negre sau pentru inmormantare.unul pentru trica. Ea este o fire ambitioasa.care doreste sa se vada implinita pe sine pein intermediul copiilor. Ea este chibzuita si prevazatoare.tinuta ascunsa are multe impedimente de infruntat.primul sic el mai important constand in diferebta de etnie. Ea poate trece chiar in extrema zgarceniei.

expderienta si dorinta sde transmitere a unui mesaj adresatcititorului.confesiune sa pentru a putea savarsi casatoria in accord cu legile omenesti. Natl se impaca cu paerintii sai. Persida decide sa se imapce cu Natl pentru a-I oferi copilasului sai un tata si cei doi preiau carciuma de la Sararie.deoartece prezinta fapte. Ei decis sa secastoreasca in secret. Desxcoperind ca este insartcainata.Mara isi da acordul in legatura cu unire celer doi.Persida desopera o alta fata a lui Natl. La niveklul mijloacelor artistice folosite.intamplaeri regasite in realitate.motive si personaje consecrate in literature:tema banului.Ranita si jignita.dea se intoerce rusinata la casa parinteasca.care confera dynamism .opera prezinta oralitate.motivul fetei date la manastire.motivul hanului.unde pe mama n-o indura inima sa n-o prineasca lapieptul sau si astfel persida isi vede de viata.si intr0un final.investite cu trasaturi fizice si morale a caror existent se inscribe srict intre filele romanului.al personajului demonic.finite de hartie.fara acordul parintilor si in urma acestui pas pripit. Opera se incadreaza in categoria textelor fictionale. Slavici construieste in opera sa un topos specific in carea apar teme.preljuate de autor si modelate dupa propria sa sensibilitate.incuvintand botezartea copilului in religia catolica.personae fictionale. Opera prezinta persoanje.dimpotriva incepe s-o bata si s-o trateze ca pe o sluga.care dintr-o dfata nu mai este doar lapte si miere.redobabandindu-si echilibrul moral.de fdragul fetei si nepotului sau.

deasemenea intalnim archaism menite sa contureze cadrulk natural.in carea ccecntukl cade pe raporturile stabilite intre perfsonaje. In opinia mea.aceleiasi familii sufera.dorinta de chivernisire.replicilor. .facandu-lpe cititor sa aptrunda in atmosfera operei sis a se poata transpune in pielea personajelor.romanul “Mara” este o opera complexa.creeaza senntimentul de viata traita .pe framatarile lor sufletesti.trimitandu-une cu gndul al proverbul “sangele apa nu se face”.conflictele care apar in relatiile diontre membrii aceleiasi familii si nu in ultimul rabnd solidaritatea care intervine precuymun liant atunci cabnd un madularta l aceluiasi trup.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful