Mara

‘’Toata educatia depinde de mama”a ristotel Romanul Mara de Ioan Slavici este construit dupa schema romanului traditional,obiectiv si mai mult decat atat ,este carcaterizat prin a;paritia unui narator omniscient,omnipresent,care stie totul despre personajele sale,vede dincolo de peretii casei sis tie ce se petrece in mintea fiecarui personaj. Opera debuteaza cu o preZentare a Marei,femeie singura,ramasa vaduva “muiere mare,spatoasa,greoaie,cu obrajii batuti de soare,de ;ploi si de vant”,care poarta pe umeri povara cresterii a doi copii. Perisda si Trica sunt ratiunea sa de-a trai,motorul care-o tine in viata si-I da puterea si motivatia necesare de-a se lupta cu toate greutatile ivite. Acestia sunt sanatosi,rumeni,voiosi si descurcareti,si dupa spusele Marei sunt si rai,lucru bun,caci tot ea afirma ca “oameni de dai Doamne numai din copii rai se fac.” Rautatea lor poate fi asociata cu capacitatea dezvoltata din instinctual de supravietuie,caci fiind lasati mai de capul lor,datorita lipsei unui tata,cap de families i stalp care sa sustina financiar gospodaria,cei doi au invatat de voie de nevoie sa se descurce cum pot ei mai bine pentru a razbi,intekegand de mici ca lumea e o jungle in care doar cei mai putenici supravidetuiesc. Mara adopta imaginea femeii amarate,dar dupa cujm reiese din text ea nu este atat de sarac pe cat lasa sa se vada,caci are un simt practice foarte dezvoltat ,sties

motiv pentru care doreste sa-si vada copii salytati din mocirla saraciei sis a-I vada erealkizati.a faca afaceri deoarece arendeaza podul de la Radna si se foloseste de oameni in masura ion care poate avea un avantaj de pe urma lor.tinuta ascunsa are multe impedimente de infruntat.care doreste sa se vada implinita pe sine pein intermediul copiilor.asa si Mara isi vede visul spulberat cand descopera ca Persida nuytrreste o dragoiste profunda pentru Hubar Natl.pe fata vrand s-o faca preoteasa sip e baiat starostele cojocarilor.si impliocit de religie. Dupa cum un proverb romanesc incvarcat de intelepciune spune ca “omul propune.asezati fiecqare la casa lui.unul pentru trica. Ea este chibzuita si prevazatoare.este o fire economa caci impartte banii in trei ciorapi . Mara este dominata de-o puternica tendinta spre chiverbisire. Ea poate trece chiar in extrema zgarceniei.primul sic el mai important constand in diferebta de etnie.dar Domunul dispune”.acestia depasindu-I condirtia si astfel sa poate fi impacata ca i-a crescut asa cum trebuie.fiul unui macular de origine maghiara.niciunul dintre ei nefiind dispus sa renunte la .altul pentru persida si altul pentru zile negre sau pentru inmormantare. Iubirea celor doi.caci abia-si rupe de la inima cativa florin pentru a da fata la manastire.intelegand importanta invataturii si-a realizarii pe plan professional a copiilor sai. Ea este o fire ambitioasa.incredintand-o maicii Aegidia in vederea priniriii unei educatii alese sip e Trica il face ucenic la Bocioaca .

finite de hartie. Ei decis sa secastoreasca in secret.investite cu trasaturi fizice si morale a caror existent se inscribe srict intre filele romanului.Mara isi da acordul in legatura cu unire celer doi.opera prezinta oralitate.al personajului demonic. Slavici construieste in opera sa un topos specific in carea apar teme. Desxcoperind ca este insartcainata.care dintr-o dfata nu mai este doar lapte si miere.dimpotriva incepe s-o bata si s-o trateze ca pe o sluga.redobabandindu-si echilibrul moral.deoartece prezinta fapte.incuvintand botezartea copilului in religia catolica.dea se intoerce rusinata la casa parinteasca.motivul fetei date la manastire.Ranita si jignita.Persida desopera o alta fata a lui Natl.motive si personaje consecrate in literature:tema banului.motivul hanului.personae fictionale.fara acordul parintilor si in urma acestui pas pripit.de fdragul fetei si nepotului sau.care confera dynamism . La niveklul mijloacelor artistice folosite. Persida decide sa se imapce cu Natl pentru a-I oferi copilasului sai un tata si cei doi preiau carciuma de la Sararie. Opera prezinta persoanje.expderienta si dorinta sde transmitere a unui mesaj adresatcititorului.si intr0un final.intamplaeri regasite in realitate. Opera se incadreaza in categoria textelor fictionale.confesiune sa pentru a putea savarsi casatoria in accord cu legile omenesti.preljuate de autor si modelate dupa propria sa sensibilitate. Natl se impaca cu paerintii sai.unde pe mama n-o indura inima sa n-o prineasca lapieptul sau si astfel persida isi vede de viata.

facandu-lpe cititor sa aptrunda in atmosfera operei sis a se poata transpune in pielea personajelor.aceleiasi familii sufera.pe framatarile lor sufletesti.in carea ccecntukl cade pe raporturile stabilite intre perfsonaje.romanul “Mara” este o opera complexa.conflictele care apar in relatiile diontre membrii aceleiasi familii si nu in ultimul rabnd solidaritatea care intervine precuymun liant atunci cabnd un madularta l aceluiasi trup.dorinta de chivernisire. In opinia mea.replicilor.trimitandu-une cu gndul al proverbul “sangele apa nu se face”.creeaza senntimentul de viata traita .deasemenea intalnim archaism menite sa contureze cadrulk natural. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful