You are on page 1of 8

Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers : Set 11

Tuesday, 01 November 2011 07:51 - Last Updated Tuesday, 17 January 2012 09:23

1. Second generation computers started with the advent of

A. Vacuum tubes B. Transistors

C. Integrated circuits D. VLSI circuits

Answer: B

2. The server controls the network and the function(s) is/are

A. to manage files and run applications

B. to manage printers

C. to manage fax and mails

D. All of the above

Answer: D

3. processes data reflecting changes to items in inventory.

A. Sales processing system B. Inventory control system

1/8

Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers : Set 11

Tuesday, 01 November 2011 07:51 - Last Updated Tuesday, 17 January 2012 09:23

C. Pay Roll System D. None of the above

Answer: B

4. Which of the following is incorrect with respect to Point of Sale Terminal?

A. It processes transactions that occur over and over again.

B. Allows the customer to pay for goods purchased with automatic account details

C. It processes the payments of monthly bills.

D. Fast cash withdrawals is possible.

Answer: B

5. A printer is needed to

A. create hard copies of documents

B. save and edit many document files

2/8

Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers : Set 11

Tuesday, 01 November 2011 07:51 - Last Updated Tuesday, 17 January 2012 09:23

C. load educational software

D. install document files

Answer: A

6. Information can be stored on all of the following except

A diskette B the keyboard _

C a CD-ROM D the hard drive

Answer: B

7. Which one of the following devices could be used to place a photograph into a document?

A. Modem B. Monitor

C. Printer D. Scanner

Answer: D

8. The device which process the input data is called

3/8

Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers : Set 11

Tuesday, 01 November 2011 07:51 - Last Updated Tuesday, 17 January 2012 09:23

A. Disks B. Motherboard

C. RAM D. CPU

Answer: D

9. Information stored in is lost as soon as the power is cut.

A. ROM B. RAM

C. PROM D. BIOS

Answer: B

10. Which of the following is not the input device?

A. Keyboard B. Mouse

C. Printer D. Scanner

Answer: C

4/8

Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers : Set 11

Tuesday, 01 November 2011 07:51 - Last Updated Tuesday, 17 January 2012 09:23

11. First electronic computer was designed by .in 1947.

A. Apple B. IBM

C. DEC D. Microsoft

Answer: B

12. What is the full form of ASCII.

A. American Standard Code for Internet Institutions

B. American Specific Code for Internet Institutions

C. American Standard Code for Information Interchange

D. none

Answer: C

13. Which of the following is not the programming language?

A. COBOL B. FORTRAN

5/8

Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers : Set 11

Tuesday, 01 November 2011 07:51 - Last Updated Tuesday, 17 January 2012 09:23

C. PASCAL D. LOTUS

Answer: D

14. Which of the following cable has got the bandwidth of 100mbps?

A. Cat 5 UTP cable B. Thin Co-axial cable

C. thick co-axial cable D. Fiber optics cable

Answer: A

15. When did John Napier invent logarithm?

A. 1416 B. 1614

C. 1641 D. 1604

Answer: B

16. Who invented Analytical engine?

6/8

Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers : Set 11

Tuesday, 01 November 2011 07:51 - Last Updated Tuesday, 17 January 2012 09:23

A. Blaise Pascal B. George Bool

C. Charles Babbage D. Dr. Herman Hollerith

Answer: C

17. What is a PC?

A. Super Computer B. Main frame Computer

C. Mini Computer D. Micro Computer

Answer: D

18. What is a light pen?

A. Mechanical Input device B. Optical input device

C. Electronic input device D. Optical output device

Answer: B

19. Which one is the protocol?

7/8

Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers : Set 11

Tuesday, 01 November 2011 07:51 - Last Updated Tuesday, 17 January 2012 09:23

A. Bus B. Star

C. NetBEUI D. none of the above

Answer: C

8/8