(TEMPLET TUGASAN - VERSI BAHASA MALAYSIA

)

(MUKA SURAT HADAPAN)

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

MEI 2013

OUMM3203 PROFESSIONAL ETHICS

NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL

: : : :

751007115183-001 751007-11-5183 +6019-4461973 benuaterengganu@oum.edu.my

PUSAT PEMBELAJARAN

:

PUSAT PEMBELAJARAN TERENGGANU

OUMM3203

ARAHAN  Jangan menyalin soalan dan arahan tugasan dalam jawapan anda.  Sediakan jawapan tugasan anda mengikut susunan KRITERIA PENILAIAN (ASSESSMENT CRITERIA) seperti tertunjuk dalam RUBRIK. Jika RUBRIK TIDAK dibekalkan, ikut arahan/garispanduan yang ditetapkan oleh Fakulti bagi tugasan kursus berkenaan.  Tugasan anda hendaklah antara 2500 hingga 3000 patah perkataan TIDAK termasuk rujukan.  Taipkan jawapan anda dengan menggunakan saiz fon 12 Times New Roman dan langkau baris 1.5.  Tunjukkan bilangan perkataan di hujung tugasan anda.  Jadual dan gambar rajah jika ada, hendaklah menunjukkan tajuk yang wajar.  Senaraikan secara berasingan, rujukan/referensi dalam muka surat APENDIKS.

2

4 Teori Distributive Justice (Adil Pembahagi) 2.2 Sejarah Rasuah 1.3.0 Rujukan 14 14-15 16 7 7 7-8 8-13 6 7-8 3 4 5 3 .3.1 Evolusi Perubahan 3.3.3.0 Kandungan 2.2 Analisa Undang-undang terhadap Amalan Rasuah 2.0 Pengenalan 1.OUMM3203 ISI KANDUNGAN 1.3 Analisa Etika terhadap Amalan Rasuah 2.1 Teori Eternal Law (Undang-undang Kekal Abadi) 2.5 Teori Personal Liberty (Kebebasan Peribadi) 3.3 Punca berlakunya Rasuah 2.0 Kesimpulan 3.3.3 Teori Universalism 2.1 Definisi Rasuah 1.2 Teori Utilitarianism (Kemudahan) 2.1 Analisa Ekonomi terhadap Amalan Rasuah 2.2 Cadangan 4.

Menggunakan pendekatan ekonomi. Kebiasaannya orang yang melakukan budaya ini tidak memikirkan kesan buruk yang akan terjadi. Allah telah berfirman dalam al-Quran yang bermaksud: “Dan janganlah sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antaranya kamu dengan jalan yang batil (tiada hal) dan (jangan) kamu bawa kepada hakim. ia telah berkata: “Rasulullah SAW telah mengutuk orang yang suka memberi rasuah dan orang yang suka menerima rasuah dalam soal hukum. Perbuatan rasuah ini adalah perbuatan yang sangat keji dan berdosa. rasuah dijadikan sebagai salah satu jalan pintas seseorang untuk mengecapi kehidupan mewah atau dengan erti kata lain mahu menjadi kaya dalam masa singkat.OUMM3203 PENGENALAN Definisi Rasuah Menentukan tindakan rasuah. Seperti mana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Daripada Abu Hurairah RA. keredhaan dan keberkatan daripada Allah SWT harus dititikberatkan dalam apa juga urusan. Biasanya. menganalisis isu rasuah untuk meyakinkan menunjukkan kedudukannya dari sudut moral pandangan. 4 . rasuah digolongkan dalam kata umum batil. Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud : “ Pemberi dan penerima rasuah kedua-duanya akan masuk neraka”. undang-undang dan etika. Islam sangat melarang umatnya daripada mengamalkan budaya ini. iaitu meliputi juga perkataan jenayah lain seperti merompak. Di dalam al-Quran. dari segi undang-undang semua perkataan “ memberi dan menerima suapan” adalah sebahagian daripada perbuatan dan kesalahan jenayah rasuah. Sebagai umat Islam. Mereka yang terjebak dalam budaya rasuah akan memperoleh balasan yang setimpal dengan perbuatan mereka ini. Di negara ini. menipu dan memeras ugut.menghukum”. Perkataan rasuah berasal daripada perkataan Arab “al-risywah”. sebaliknya mereka hanya memikirkan keuntungan kepada diri mereka. supaya dapat kamu memakan sebahagian harta orang yang berdosa sedang kamu mengetahuinya”.

OUMM3203 (al-Baqarah : 188) 5 .

Berdasarkan dalil-dalil diatas jelas membuktikan Islam melarang perbuatan keji ini. Perbuatan ini juga dikutuk dengan kerasnya oleh Allah SWT sebagaimana dinyatakan dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh Ahmad yang bermaksud : “Allah SWT melaknat orang yang memberi rasuah dan penerima rasuah serta orang yang memberikan jalan terhadap kedua-duanya”. seperti sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh at-Tirmizi yang bermaksud : “ Penerima dan pemberi rasuah akan ditempat dalam api neraka”.OUMM3203 Sejarah Rasuah Budaya rasuah ini sebenarnya telah dahulu disedari oleh Islam dan cara yang terbaik bagi mengatasi dan mengawal budaya ini telah disediakan. Kutukan itu bukan sahaja terbatas kepada penerima malah pemberi dan sesiapa juga yang bersubahat melicinkan kegiatan rasuah ini. 6 . Langkah pertama yang tegas telah diutarakan oleh Islam iaitu terhadap mengharamkan secara berkesan tanpa bertolak ansur dengan rasuah.

w.t. Suka berbuat yang haram. penganiayaan dan menafikan hak-hak orang lain atau memberikan hak sesuatu itu bukan kepada orang yang sepatutnya mendapat hak itu. Dengki dan khianat. Tiada keberkatan Hidup 6. Gila Kuasa. 7 . 4. Walau bagaimanapun secara ringkasnya. Individu seperti ini tidak mahu mengambil kira langsung bahawa dengan melakukan perbuatan rasuah. sebenarnya dia telah melakukan kezaliman. Di mana seseorang ingin hidup mewah dan cepat kaya dan sentiasa mengejar kebendaan tanpa mengira halal haram. 2. Ingin menunjuk-nunjuk. kerana lemahnya iman bahkan tidak beriman kepada qadha’ dan qadar Allah s. Zalim dan kasar. dengan membuang jauh tanggungjawabnya sebagai seorang penjawat awam yang diamanahkan dengan kuasa dan pertanggungjawaban. Apa yang dipentingkannya hanyalah nilai-nilai material.OUMM3203 Punca Berlakunya Rasuah Secara Umum Berbagai faktor dikaitkan mengapa seseorang itu melakukan perbuatan jenayah rasuah. Nafsu serakah. penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. Secara terperinci amalan rasuah disebabkan oleh sikap: 1. Tamak dan haloba. 7. Sombong dan Takabbur. Walaupun begitu Islam melihat kelakuan rasuah adalah disebabkan beberapa sikap buruk dari jiwa seseorang manusia dan didorong oleh kekuatan syaitan. berdasarkan pengalaman Badan Pencegah Rasuah di Malaysia. 3. Menafikan hak orang lain. 8. 5. 9. 10. perbuatan jenayah rasuah berlaku disebabkan oleh: 1.

kurangnya penghayatan nilai-nilai murni dan hilangnya nilai-nilai akhlak yang baik juga menjadi antara faktor yang menyebabkan seseorang itu bergelumang dalam jenayah rasuah.OUMM3203 Sebagai contoh. oleh kerana seorang pegawai di Bahagian Bekalan menerima suapan secara rasuah. Kurangnya penghayatan nilai-nilai murni. Manakala “etika” pula ditakrifkan sebagai “thinking systematically about morals and conduct and making judgments about right and wrong”. Menyara hidup pula melebihi pendapatan hinggakan terpaksa berhutang di sana sini. atau membekalkan makanan telah tidak dipilih. kontraktor yang sepatutnya dan layak membekalkan peralatan ketenteraan. 8 . Justeru itu. sikap hidup yang suka bermegah-megah menjadi amalan. “nilai” ialah “beliefs about right and wrong”. hingga mengenepikan nilai-nilai suci dalam agama mendorong seseorang itu melakukan pelbagai kemaksiatan dan jenayah. (Carol W. akibat bebanan hutang jenayah rasuah dilakukan. Di samping itu. Kerendahan moral ditambah dengan nafsu yang tidak lagi dapat membezakan antara nilai-nilai yang baik dan buruk. Selain dari itu.” (Surah Al-Baqarah: ayat 188) 2. Akhirnya. dan jangan pula kamu menghulurkan harta kamu (memberi rasuah) kepada hakim-hakim kerana hendak memakan (atau mengambil) sebahagian dari harta manusia dengan (berbuat) dosa. padahal kamu mengetahuinya. kedangkalan ilmu-ilmu keagamaan. 4. Allah swt telah berfirman: “Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang lain) di antara kamu dengan jalan yang salah. Perbuatan pegawai ini menyebabkan Kementerian Pertahanan atau Angkatan Tentera telah dinafikan yang terbaik yang boleh dibekalkan oleh kontraktor berkenaan. 3. Lewis: The Ethics Challenge in Public Service). Menurut seorang penulis.

menunjuk-nunjuk. Terlalu banyak penurunan kuasa tanpa pengawasan yang bijak oleh pegawai atasannya akan juga membuka banyak ruang berlakunya perbuatan rasuah. tetapi dilakukan juga dengan seribu satu alasan peribadi. tamak. 6. komitmen kepimpinan khususnya. Kelemahan Peraturan atau Sistem Pelaksanaan Kerja. 8. riak. Sekali lagi.OUMM3203 individu seperti ini akan memperhambakan dirinya kepada nafsu yang mengongkong kehidupannya. boleh menyebabkan sesebuah Jabatan / Agensi itu sentiasa terdedah dengan perlakuan – perlakuan seperti jenayah rasuah. ingin cepat kaya dan sebagainya adalah pendorong berlakunya rasuah bagi mereka yang lemah keperibadiannya. kurangnya penyeliaan pegawai atasan akan menyebabkan mana-mana individu yang didorong oleh unsur-unsur yang tidak sihat akan mengambil kesempatan dari keadaan itu untuk melakukan penyelewengan. penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa oleh pegawai dan kakitangannya. Mereka mengatakan. menyebabkan keadaan akan tidak terkawal. Sikap mahu hidup mewah. 9 . penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. Hal ini termasuk dalam teori “Technique of Neutralization” oleh Grisham Sykes dan David Matza. Seseorang itu tahu bahawa rasuah dilarang oleh agama dan undang-undang. longgarnya tatacara dan peraturan kerja atau kelemahan dalam sistem pelaksanaan kerja itu sendiri. dan ditambah pula wujudnya pemimpin yang takut untuk menjadi tidak popular. 5. “ Lakukan rasuah secara rahsia asalkan tiada siapa yang tahu”. Kurangnya penyeliaan oleh pegawai atasan. dan sikap serta perasaan pertanggungjawaban semua kakitangan bagi mempastikan ketelusan tatacara kerja dan sistem pelaksanaan kerja adalah sangat penting. Berdasarkan pengalaman BPR juga. Antara punca berlakunya rasuah ialah : a) Kelemahan peribadi seperti kurang iman dan takwa. 7. Kurangnya komitmen kepimpinan untuk mengenalpasti ruang-ruang yang boleh menyebabkan berlakunya perbuatan rasuah. penyalahgunaan kuasa dan rasuah. Selain dari itu.

Golongan yang terlibat juga mengambil kesempatan untuk mengaut untung sebanyak-banyaknya. Kepimpinan yang lemah menyebabkan kurangnya penyeliaan. memenangi pemilihan jawatan politik. melepaskan hukuman atau tindakan jika gagal atau lambat menyiapkan projek dan sebagainya. c) Sosial dan budaya. Projek pembangunan bercambah seperti cendawan tumbuh. majlis hari jadi. Rasuah diberikan sebagai jalan pintas untuk mendapatkan tender. mempercepatkan bayaran. Mereka juga akan berusaha untuk memenangi hati pegawai pengurusan atau pembuat keputusan. menagih populariti dan sebagainya. Masyarakat majmuk di Malaysia mengamalkan tradisi memberi hadiah dalam bentuk wang dan benda. mengumpul kekayaan. Perlumbaan moden memperlihatkan para kontraktor berlumba-lumba mendapatkan tender. d) Modenisasi. tiada pemantauan.OUMM3203 b) Kelemahan kepimpinan dan pengurusan organisasi. hari perkahwinan dan sebagainya. sempena menyambut hari-hari kebesaran hari perayaan. lembap menjalankan tugas dan terbuka kepada penyelewengan khususnya rasuah. disogok atau diumpan tanpa disedari. Pengaliran wang juga akan meningkat. Pembangunan sosial ekonomi yang tidak diseimbangkan dengan pembangunan kerohanian akan memudahkan terjadinya rasuah. Sesetengah ahli politik menggunakan kesempatan untuk berbakti kepada masyarakat dengan menerima dan memberi rasuah untuk mendapatkan kuasa. Hari yang baik ini memberi kesempatan kepada perasuah dan penerima rasuah melakukan rasuah sama ada diminta. e) Politik. 10 .

OUMM3203 ANALISA EKONOMI TERHADAP AMALAN RASUAH 11 .

OUMM3203 ANALISA UNDANG-UNDANG TERHADAP AMALAN RASUAH 12 .

Peperangan yang dicetuskan oleh pihak Georgia adalah tidak bermoral kerana tindakanini menghasilkan implikasi yang buruk kepada banyak pihak. Bagi mereka ungkapan seperti 'jangan menipu' dan 'tepatilah janji' adalah sesuatu yang umum. bercakap benar dengan 'musuh' secara jelas dilarang di dalam banyak ayat Al Quran. 13 . Mereka memandang akibat dan natijah baik sebagai matlamat kerja mereka. sesuatu tindakan adalah bermoral apabila ia menghasilkan kegembiraan atau keseronokan yang semaksima kepada semaksima orang ramai. Hal ini boleh dilanggar sekiranya ada kebaikan yang lebih besar.3. Teori ini telah diserapi dengan nilai 'machavellian' iaitu matlamat menghalalkan cara. (contoh: huraian berkaitan serangan Geogia ke atas Abhazia) . sikap menepati janji dan berkata benar yang melampau sehingga memusnahkan masyarakat dan sistem pemerintahan Islam juga adalah dilarang dalam Islam. Mereka bermaksud kebaikan yang diamksudkan ialah yang terbaik dan untuk dinikmati oleh seramai mungkin faedah tindakan itu. Hal ini sebenarnya memerlukan pertimbangan semasa. Teori Utilitarianisme menegaskan kita supaya sentiasa bertindak untuk menghasilkan kebaikan dan keseronokan yang maksima kepada bilangan orang yang sebanyak mungkin.OUMM3203 ANALISA ETIKA TERHADAP AMALAN RASUAH 2. Berjanji dengan golongan 'musuh'.1 Teori Utilitarianism Perkataan Utilitarianisme berasal daripada perkataan “utility” yang bermaksud “berguna”. Ianya diasaskan oleh pemikir Jerman iaitu Jeremy Benthan (1784-1832) dan John Stuart Mill (1806-1873). Hal inilah yang menjadikan Islam sebagai agama yang waqii'yyah (mengikut zaman dan tempat). Konsep Utilitarianisme mengutarakan bahawa perbuatan yang menghasilkan kebaikan yang maksimum kepada sebanyak mungkin orang yang terlibat dalam sesuatu situasi. Walaubagaimana pun. Teori ini mengakibatkan manusia mula menjadi alat atau komoditi sains. Teori ini ialah salah satu aliran dalam teleologis (iaitu teori akibat). Dalam kata lain. Mereka ingin berfikir semaksima yang mungkin untuk memudahkan manusia dengan mengabaikan beberapa nilai moral yang dikatakan sebagai teori umum.

Peperangan juga menyebabkan mereka kehilangan ahli keluarga yang tersayang dan merosakkan kebanyakan rumah tangga yang bahagia. Kos yang tinggi terpaksa dibelanjakan untuk menjalankan pekerjaan pemulihan bangunan-bangunan tersebut. penggunaan bom yang mengandungi bahan kimia menyebabkan pencemaran alam sekitar dari segi udara dan air yang membolehkan seseorang mendapat penyakit barah. 14 . orang tua dan kanak-kanak turutmenjadi pengorbanan peperangan tersebut. Nyawa yang tidak berdosa seperti wanita.OUMM3203 .Peperangan ini mengakibatkan kematian yang melibatkan askar-askar dan rakyatrakyat. Tambahan pula. .Hal ini juga meyebabkan kerosakan terhadap bangunan-bangunan di negara yangterlibat dalam peperangan tersebut.

15 . Teori ini menghasilkan 'robot-robot' yang taat mengikut arahan programmernya tanpa menilai baik dan buruknya sesuatu arahan. Hal ini dijelaskan dalam Islam apabila konsep taat dan patuh kepada Ibu bapa boleh ternafi apabila si ibu atau si bapa mengarahkan anaknya meninggalkan suruhan Tuhan (seperi solat dan sebagainya). Immanuel Kant (1724-1804) menyatakan bahawa sikap jujur. mengikut arahan.OUMM3203 2. mengambil mahkota raja di dalam kolam najis dan banyak lagi perilaku yang diungkapkan sebagai taat dan setia adalah suatu yang perlu dinilai semula.3. menepati janji serta adil adalah tujuan utama dan bukannya akibat kerja berkenaan. Taat yang melulu tanpa melihat akibat peminangan Tun Teja.2 Teori Duty / Deontologis Teori ini juga dikenali dengan ungkapan teori 'deontologis' iaitu golongan yang tidak percaya dengan akibat. membunuh rakan sendiri. Contoh huraian… Pada penulis teori ini telah dipraktikkan oleh Laksamana Hang Tuah sekitar pemerintahan Mmpayar Melaka dahulu.

terutamanya peperangan akan menyebabkan pengorbananrakyat jelata dan menyebabkan keadaan sesebuah negara menjadi huru-hara. Hal ini jelas menunjukkan peperangan membawa lebih banyak keburukandaripada kebaikan. kekuasaan atau keseronokan fizikal. iaitu Eudaimonia dan ia tidakmenggalakkan perbuatan yang hanya memberikan keseronokan sementara. Teoriini berkait rapat dengan sifat-sifat seseorang insan yang bermoral. Di samping itu. ia juga akan menyebabkan rakyat kehilangan tempat perlindungan danahli keluarga mereka. Disamping. peperangan juga akan merosotkan ekonomisesebuah negara kerana tiada orang mahu melabur di negara yang berkeadaanhuru-hara.3. Contoh huraian… Pengeboman di Niroshima dan Nagasaki bukan sahaja menyebabkan kemusnahanharta benda manusia.seperti kekayaan. Ia dapatdidefinisikan sebagai suatu kualiti yang terbaik dan istimewa. Selain itu. Teori ini merangkumikehidupan baik sesama ahli masyarakat. Maka.OUMM3203 2. bom atom mempunyai kuasa pemusnah yang amatserius.3 Teori Keperibadian Mulia Teori Keperibadian Mulia menekan kepada perlunya manusia memilikikeperibadian mulia sebelum dapat memahami fungsi dan autoriti peraturan. 16 . peperangan dianggap tidak wajar dan tidak bermoral. kita bolehmenyatakan bahawa etika mempunyai hubung kait yang baik dengan keperibadianmulia atau sifat perangai atau ciri-ciri watak yang mulia. ia juga mengakibatkan kematian penduduk yang tidakberdosa. Jadi.

Selain itu. kod. mereka tidak dapat menjalani kehidupan mereka seperti biasa kerana menghadapi tekanan dan takut peperangan akan berlaku lagi. kebiasaan atau adat. Kewujudan pantang larang adalah untuk menjaga kerukunan sosial.OUMM3203 2. 17 . kebersihan. kehendak dan keinginan masing-masing. (Contoh huraian bab peperangan) Dalam kod kemoralan sejagat. hormat-menghormati. peperangan dianggap tidak wajar dan dibantah di bawah Teori Kemoralan Sosial. Peperangan dianggap tidak bermoral kerana mengganggu kemerdekaaan dan kedaulatan sesebuah negara untuk meluaskan kuasa dan tanah jajahan negara. Peraturan masyarakat berkaitan dengan konsep atau nilai berdikari. peperangan merupakan sesuatu tindakan yang tidak bermoral kerana kedaulatan antara negara yang berperang terancam dan kemudahan seperti bekalan air dan pendidikan akan terjejas. norma. kasih sayang. tatatertib dan peraturan masyarakat ini biasanya diamalkan sebagai tradisi. kesyukuran dan semangat bermasyarakat. Masyarakat perlu hidup bermasyarakat untuk memenuhi keperluan.4 Teori Kemoralan Sosial Teori Kemoralan Sosial ini berkaitan dengan peraturan masyarakat yang terdiri daripada tatahukum.3. Di samping itu. nilai dan pantang larang. Pengorbanan tentera-tentera akan menjadi sia-sia kerana melakukan perbuatan yang tidak diterima oleh kod kemoralan sejagat iaitu untuk menjaga keamanan antara masyarakat antarabangsa. bekerjasama. Tertib dan tatasusila masyarakat antara negara tidak dapat dipelihara. masyarakat tidak dapat memajukan negara. Tindakan mereka dalam membuat keputusan untuk peperangan adalah tidak bermoral kerana umat manusia harus bekerjasama untuk memastikan keadaan tenteram terus wujud demi kebaikan dan kepentingan manusia. keputusan yang berasaskan teori ini tidak akan menjejaskan keamanan dan keharmonian masyarakat. tatasusila. Jadi. saling membantu.

5 Teori Keperibadian Mulia Teori ini mengetengahkan bahawa manusia harus mengamalkan nilai-nilai murni sehingga menjadi satu kebiasaan bagi dirinya.3.Tindakan Georgia yang menyerang republik Ossetia Selatan dan Abkhazia demi kepentingan sendirinya dianggap tidak bermoral kerana Georgia telah tidak mengamalkan kesederhanaan dari segi sikap. Keharmonian masyarakat terjejas apabila rakyat terpaksa hidup dalam keadaan penderitaan. Georgia mengambil keputusan untuk menyelesaikan masalah melalui peperangan yang menjejeskan keharmonian masyarakat sedangkan perundingan juga merupakan satu alternatif yang baik. Sebagai contohnya. . tindakan Georgia yang melampaui batasan telah menyebabkan pengorbanan askar-askar dan rakyat sehingga menjejeskan kedamaian dan keharmonian masyarakat. serangan Georgia terhadap republik Ossetia Selatan dan Abkhazia telah memusnahkan harta benda di dunia ini. 18 . tingkah laku dan sifat-sifat lain yang melahirkan masyarakat yang harmoni dan sejahtera.Dalam kes ini.OUMM3203 2.Dari sudut yang lain. Contoh huraian: . . seperti kehilangan tempat tinggal dan kerosakan hasil tanaman.

maka pemerintah kehilangan hasil atau tergelincir daripada tindakan-tindakan yang sepatutnya. Selain itu pemerintahan menjadi lemah kerana setiap kali rasuah berlaku. Kemajuan sesebuah negara bergantung kepada cerdik pandai dan profesional yang ada. Kegiatan rasuah akan hanya menghakis kepercayaan orang awam terhadap cerdik pandai negara kita. Umpamanya jika cuai terhadap sesuatu yang telah ditentukan. seperti yang berlaku di Filipina yang mencatatkan sejarah kejatuhan kerajaan presiden Marcos dari tampuk kepimpinan disebabkan amalan rasuah yang tidak terbendung. Budaya rasuah juga boleh menghancurkan pentadbiran dan pemerintahan sesebuah negara. Akibatnya . Kesan yang paling besar daripada gejala rasuah ini ialah akan menyebabkan pentadbiran sesebuah negara menjadi kucar-kacir. maka pemberian rasuah telah menggantikan wang cukai yang sepatutnya dikutip dan manfaatnya hanya dinikmati oleh segelintir pemberi rasuah. Dengan adanya kegiatan rasuah. pengabaian kepentingan masyarakat dan sebagainya. tiada sesiapa akan dapat mengagak tindakan seseorang atau hasil daripada sesuatu rancangan untuk masa depan.OUMM3203 KESIMPULAN 3. ia menimbulkan masalah lain seperti kemerosotan ekonomi.1 Menilai Perubahan Perbincangan mengenai rasuah adalah penting kerana kegiatan rasuah akan melumpuhkan fungsi perjalanan sesuatu organisasi. 19 .

Meningkatkan Penguatkuasaan Undang-Undang dan Hukuman Siasatan dan penguatkuasaan undang-undang perlu dipergiatkan lagi agar masyarakat sedar betapa bahaya dan serius masalah rasuah jika tidak dibenteras dan dibendung untuk keselamatan negara.peniaga. 20 . 4. Kekuatan Iman dan jati diri dapat menangkis habuan rasuah sekali pun tiada sesiapa tang tahu dan peluang terbuka luas di hadapan mata. Selain itu para pengamal rasuah akan berfikir banyak kali sebelum cuba melakukan rasuah lantaran hukuman berat yang bakal diterima.OUMM3203 3. 2. pemimpin. sukar dan lambat perlu diperkemaskan dan dipermudahkan dengan menggunakan kelebihan ICT.2 Cadangan Antara langkah mencegah rasuah adalah seperti berikut : 1. Proses yang mudah dan telus dapat menghindari bahaya rasuah kerana tidak perlu disogok semata-mata untuk mempercepatkan proses. Apabila setiap individu bencikan rasuah sama ada rakyat biasa.Memudahkan urusan menggunakan ICT -Prosedur diproses yang panjang. Sistem pendidikan hanya membentuk generasi akan datang yang bebas daripada rasuah. Mamasukkan bahaya rasuah dalam sistem pendidikan -Benci kepada rasuah akan dapat dihayati dalam diri sekiranya diajar dan dididik sejak zaman persekolahan lagi. 3. atau jentera kerajaan maka amalan rasuah dapat diatasi. Generasi yang dididik benci rasuah akan membesar menjadi individu yang lebih bertanggungjawab.Memantapkan Iman Dan Mengukuhkan JAtidiri Keimanan dan keperibadian yang tinggi adalah benteng yang paling ampuh untuk membenteras gejala rasuah. kontraktor dan pelabur. Penggunaan borang. proses temu duga dan seumpamanya perlu diringkaskan supaya tidak membebankan orang ramai khususnya para peniaga. ikhlas. amanah.

Capaian-capaian Internet. 21 .OUMM3203 APENDIKS RUJUKAN / REFERENSI Nota kuliah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful