CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B SET 1 Cadangan jawapan bagi soalan Bahagian B 1. a) b) c) Bertambah / menaik / meningkat. 6 ( cm ) 1. 2.

Saiz magnet Jarak pin ( jika reverse jawapan boleh diterima )

d) e)

Bertambah saiz (magnet), bertambah jarak (pin dari magnet) Semakin hujung pada magnet, semakin kuat daya tarikan / semakin banyak pin ( yang boleh ditarik ) (Jika )………………………..(maka)………………….. ….

2.

a) b) c) d)

Untuk menyiasat hubungan di antara cuaca / suhu / kecerahan cahaya dengan / dan pergerakan / keaktifan haiwan i) ii) Cuaca / suhu / kecerahan cahaya Pergerakan / keaktifan haiwan

Habitat / jenis / kuantiti / saiz haiwan (dan lain-lain yang munasbah) Semakin meningkat suhu, semakin tidak/kurang/tiada aktif/pergerakan haiwan (lain-lain jawapan yang releven diterima) 1. 2. (M berkurangan dan berbau busuk) kerana banyak/telah mati. (M berkurangan dan berbau busuk) kerana tindakan bakteria/ kuman//tidak ditanam (lain-lain jawapan yang releven diterima)

3.

a)

b) c) d) 4. a) b)

Terdapat/Ada/Dikerumuni/Dihurungi lalat/langau/, Kelihatan reput// berubah bentuk/warna. Semuanya mati / bilangan mati bertambah Jika terdapat makanan dan air, haiwan boleh/terus hidup lebih lama/panjang usia //dan sebaliknya 115 ( cm ) Jenis/saiz/bentuk/warna span, Jenis air ( ditolak : selain daripada jawapan di atas )

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B c) d) e) Untuk menyiasat hubungan di antara ketebalan span dengan jumlah air yang boleh diserap// disebaliknya. Menaik/meningkat/bertambah Semakin/Jika bertambah ketebalan span, semakin/maka bertambah/ meningkat jumlah air diserap

SET 2 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B 1. a. b. Bilangan daun dalam bekas Y (paling/lebih/sangat) banyak. Bilangan daun dalam bekas Z (paling/lebih/sangat) sedikit kerana anak pokok/tumbuhan tidak dapat cahaya matahari / melakukan proses fotosintesis // berada dalam keadaan gelap. c. d. e. Jenis / keadaan bekas Biji benih dalam bekas Y tidak akan bercambah kerana ketiadaan air. Bilangan daun paling banyak memerlukan banyak cahaya matahari. (Tolak : kesimpulan berdasarkan keperluan tumbuhan (cahaya matahari / air )) 2 a. b. Jenis tapak kasut. i. ii. Semakin bertambah keras jenis tapak kasut, semakin bertambah/ramai bilangan anggota tentera yang melecet kaki. Semakin bertambah lembut jenis tapak kasut, semakin berkurangan bilangan/sedikit anggota tentera yang melecet kaki. c. d. Kasut yang paling sesuai dipilih ialah kasut P// Jenis tapak kasut paling lembut. Daya geseran antara kaki dengan (kulit) kasut yang keras boleh menyebabkan kaki melecet.

3.

a. b. c.

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B Semakin bertambah (dengan sekata sebanyak 2 oC setiap 5 tahun.) 53 oC Manusia ramai yang mati kepanasan (kerana suhu tersebut melebihi dari suhu badan manusia dan melebihi juga suhu paling panas semasa diserang demam/penyakit.)

d. e. f.

Bahan bakar jenis hidrokarbon. Semakin bertambah catatan tahun, semakin bertambah suhu Bumi.// Mengawal/mengurangkan penggunaan bahan bakar jenis hidrokarbon.

4.

a. b.

Di kedudukan Q Matahari beransur-ansur/semakin tidak kelihatan/ditutup/dilindungi/dihalang oleh Bulan dan kemudian beransur-ansur/semakin kelihatan/ tidak ditutup/tidak dilindungi/tidak dihalang oleh Bulan.

c. d.

Keadaan di Bumi adalah gelap/tiada cahaya matahari seperti malam kerana (cahaya) Matahari ditutup/lindungi/dihalang oleh Bulan. Semakin penuh gerhana Matahari, semakin gelap Bumi.// (Jika….maka… tidak boleh diterima kerana tidak boleh menunjukkan perubahan situasi)

SET 3 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B 1 a) i) Daun pokok X lebih lebar berbanding daun pokok Y. kerana pokok X lebih subur / baja cukup / cukup cahaya / cukup air / disembur racun serangga dan kulat. Pokok daun Y berbeza kerana pokok Y dimakan serangga. // baja tidak cukup // racun serangga tidak cukup // air tidak cukup.

ii)

b) (c)

( Rujuk inferens yang berlainan dengan (a) - Semakin subur pokok semakin besar saiz daun. - Semakin cukup air semakin besar saiz daun. ( Nota : sebaliknya jika pelajar menggunakan daun pokok Y )

(d) 2. (a) (b) (c) (d) (a) (b) (c)

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B - Semakin banyak serangga semakin rosak daun. Jenis pokok / jenis baja / kuantiti air / ….. ( dan lain-lain yang relevan ) Semakin bertambah masa, semakin bertambah isipadu air dalam besen. menurun, merosot, berkurangan. ( dengan sekata ) 85 cm3. Semakin bertambah udara ditiup, semakin bertambah isipadu air dalam besen // sebaliknya. Menyiasat kesan pertambahan bilangan sel kering terhadap suhu air. 65 0C. Bilangan sel kering ( dimanipulasi ) - suhu air ( bergerakbalas )

3.

- Jika bilangan gelung bertambah maka bacaan suhu bertambah. - Jika bilangan gelung bertambah maka bacaan suhu berkurang. - Jika bilangan gelung berkurang maka bilangan suhu bertambah. - Jika bilangan gelung berkurang maka bilangan suhu berkurang. (Rujuk K15 – Dapat membina ayat hipotesis yang relevan berdasarkan maklumat tambahan. Ketepatan jawapan tidak diutamakan ) (e) - Suhu menurun secara tiba-tiba kerana dawai di terminal sel kering terputus / terenggang. - Sel kering terpisah. - Dawai nikrom terputus. - Bebuli termometer pecah. - Diletakkan air batu ( ais ) ( jawapan hendaklah lengkap dengan pemerhatian. Jawapan tanpa pemerhatian tidak diterima ) (i) kerana basikal A gear hadapannya besar. @ basikal B gear hadapannya kecil. (ii) Kerana pelajar basikal A mengayuh lebih laju. - pelajar basikal B mengayuh perlahan. - pelajar A/B mengikut jalan pintas ke sekolah. - pelajar A berbasikal terus ke sekolah, tetapi pelajar B tidak. Semakin besar gear hadapan basikal, semakin cepat sampai ke sebaliknya. - Semakin pendek jarak perjalanan semakin cepat sampai. - Saiz gear. - masa sampai - jarak perjalanan. Jika bilangan gigi gear bertambah, maka daya kayuhan berkurang // sebaliknya.

(d)

4.

(a)

(b) sekolah // (c) (d)

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B SET 4 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B Soalan 1a Skema Pemerhatian : Pokok patah/Pasu pecah/Daun dan ranting bertaburan di lantai. Inferens: 1. Telah dipatahkan 2. Dimakan oleh haiwan 3. Terkena objek seperti bola dan lain-lain. 4. Pasu terbalik ditiup angin 5. Mana-mana yang difikirkan sesuai * Inferens mesti berdasarkan pemerhatian yang betul. Sekiranya pemerhatian salah inferens betul,maka tiada markah. Dicantas/Dipotong/Dikerat Semakin bertambah minggu , semakin bertambah ketinggian pokok. *Markah diberi sekiranya PM PB dinyatakan. 5 helai Menurun dengan sekata. 58 C. Semakin bertambah isipadu air, semakin berkurang suhu. Untuk menyiasat/mengkaji kesan hubungan di antara pertambahan isipadu air terhadap perubahan suhu. Semakin bertambah suhu, semakin bertambah kuantiti haba. 1. 2. 1. 2. Daya geseran kertas P lebih besar berbanding Q. Permukaan kertas P lebih besar berbanding Q. Luas permukaan Masa tiba di tanah.

1b 1c 1d 2a 2b 2c 2d 2e 3a 3b 3c 3d 3e 4a 4b 4c 4d

Mengkaji / Menyiasat kesan hubungan di antara luas permukaan terhaadap masa tiba di tanah. Semakin bertambah besar permukaan semakin lambat masa tiba di tanah /Sebaliknya. 20 1. Jenis permukaan 2. Jarak yang dilalui Semakin kasar / kesat permukaan semakin dekat jarak yang dilalui / Sebaliknya Masa / Saiz bola /Jenis bola Semakin berat guli , semakin berkurang jarak yang dilalui / Sebaliknya.

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B SET 5 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B
1 a. b. c. Bilangan lalat berkurangan dan bilangan cicak tetap sama. Bilangan lalat berkurangan kerana dimakan ileh cicak. Sisa makanan adalah daripada : i. haiwan lain / eg: burung yang mati kerana tiada makanan. ii. Tinja cicak yang/kerana dikeluarkan oleh cicik. Semuanya mati Kerana tiada makanan ( semua lalat telah tiada ) Menaik, sekata, menurun. Kerana pelari tersebut telah kepenatan/ kekurangan tenaga/dll Menaik Tempat penyiasatan Pelari profesional ( catatan masa kurang 10 saat ) Ukuran diameter bayang bertambah kerana jarak lampu picit dari bola berkurangan. Untuk menyiasat hibungan antara jarak lampu picit dari bola dengan ukuran diameter baying-bayang. i. Jarak lampu picit dari bola ii. Diameter bayang-bayang. Jika jarak lampu picit dari bola berkurangan, maka diameter bayangbayang akan bertambah / sebaliknya. Bahan P dan R Kerana kertas litmus biru bertukar menjadi merah. Air limau Bahan S tidak menukarkan warna kertas litmus biru dan merah. Kerana S bersifat neutral.

d. e. 2 a. b. c. d. e. a. b. c. d.

3

4

a b. c. d. e.

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B SET 6 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B
1 a. b. c. i. Bilangan biji benih ii. Ketinggian anak pokok Jika bilangan biji benih bertambah, maka ketinggian anak pokok berkurangan / sebaliknya. i. Jika bilangan biji benih bertambah, maka kesuburan anak pokok bertambah / sebaliknya. ii. Jika bilangan biji benih bertambah, maka jumlah daun anak pokok bertambah / sebaliknya. dll. Baja, air, cahaya matahari, kualiti biji benih, dll Untuk menyiasat hubungan antara saiz kertas dengan masa kertas jatuh hingga ke tanah. i. saiz kertas ii. masa kertas jatuh Tempat penyiasatan, dll Jika saiz kertas berkurangan, maka masa ia jatuh bertambah / sebaliknya. i. Pemerhatian : Bandul P bergerak lebih cepat Inferens : kerana tali bandul lebih pendek. ii. Pemerhatian : Bilangan ayunan bandul Q lebih banyak Inferens : kerana tali bandul lebih pendek……………..dll. i. kerana geseran udara sangat kurang ( tiada tiupan angin ) ii. kerana geseran udara sangat kurang ( tiada tiupan angin ) Jika tali bandul bertambah pendek, maka masa bandul bergerak berkurangan / sebaliknya. Dll. Jika jenis tali tidak sesuai, maka masa/bilangan ayunan bandul tidak seragam. Untuk menyiasat hubungan antara berat bahan P, Q dan R dengan keadaan sampan plastic. Berat bahan dan keadaan sampan plastik Jika berat bahan bertambah maka sampan plastic akan tenggelam. 1. Waktu tiba Adam dan Isaac ke sekolah adalah berbeza kerana Adam mengayug dengan perlahan manakala Isaac mengayuh dengan laju / sebaliknya 2. Waktu tiba Adam dan Isaac ke sekolah adalah berbeza kerana Adam mengikut jalan yang jauh manakala Isaac mengikut jalan yang dekat / sebaliknya. 1. Kelajuan kayuhan / Jarak perjalanan basikal 2. Masa tiba ke sekolah. Semakin bertambah laju kayuhan basikal, semakin cepat masa sampai ke sekolah / sebaliknya. Semakin bertambah jauh jarak, semakin lambat masa sampai ke sekolah / sebaliknya.

d. 2 a. b. c. d. 3 a

b. c. d.

4.

a. b. c.

5

a

b. c.

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B SET 7 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B
1 a. b. c. d. 2 a. b. c. d. e. 3 a Paras air berkurangan pada setiap minggu kerana digunakan oleh tumbuhan untuk hidup. i. Masa / Minggu ii. Kuantiti/ isipadu/ ketinggian/ berat air dalam botol. Jika masa / minggu bertambah, maka kuantiti/isipadu/ketinggian/berat air dalam botol berkurangan. Tumbuhan akan mati kerana / disebabkan kekeringan, dll. Ketebalan / diameter / jenis besi , tempat eksperimen , dll. Jika panjang besi bertambah, maka bilangan getaran berkurangan / sebaliknya. Jika panjang besi bertambah, maka bilangan getaran berkurangan / sebaliknya. Untuk mengkaji hubungan antara panjang besi dengan bilangan getarannya. Kurang daripada 11 getaran. i. ii. b. Bilangan batu bata / ketinggian landasan Tempoh masa bongkah kayu sampai di hujung landasan ( saat )

iii. Saiz batu bata / permukaan landasan / jenis bongkah kayu / dll Jika bilangan batu bata / ketinggian landasan bertambah, maka tempoh masa bongkah kayu sampai di hujung landasan berkurangan / sebaliknya.

4

a b. c. d. e.

i.

Bentuk objek / Keluasan tapak bagi objek.

ii. Masa objek tumbang. / Keadaan objek. Jika keluasan tapak objek bertambah maka masa objek tumbahn bertambah / dsb / dll. T dan U atau U sahaja. Kerana ketinggian objek bertambah. Jika ketinggian objek bertambah, maka objek akan tumbang / masa tumbang berkurangan / dsb / dll.

SET 8 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B
1 a. i. Semakin bertambah hari / jumlah air, semakin berkurangan bilangan buah / dsb

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B
ii. Semakin bertambah hari / jumlah air, semakin bertambah ketinggian b. c. pokok / dsb Berkurangan i. Masa ( Hari ) / Jumlah air ii. Bilangan buah / ketinggian pokok iii. Waktu catatan dibuat / jenis air disiram / jenis alat mengukur ketinggian / d 2 a. b. c. d. 3 a. b. dll Jika jumlah air bertambah maka pertumbuhan pokok bertambah subur / dsb/ Bertambah / menaik / meningkat / dll 16 mm i. Bilangan pemberat ii. Panjang spring Jika bilangan pemberat bertambah, maka panjang spring bertambah / dsb. i. Isipadu / ketinggian / berat air ii. Jenis nada / kekuatan bunyi. Untuk menyiasat hubungan antara Isipadu / ketinggian / berat air dengan Jenis nada / kekuatan bunyi. c. Semakin bertambah isipadu air, semakin tinggi nada bunyi yang dihasilkan. 4 a. b. c. d Utarid, Zuhrah, Bumi, Marikh, Mustari, Zuhal, Neptun, Uranus, Pluto. berkurangan Semakin hampir planet dengan Matahari semakin pendek tempoh edaran lengkapnya mengelilingi Matahari / dsb. empoh satu edaran lengkapnya bertambah.

SET 9 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B

1. (a) (b) (c)

Menyiasat kesan jenis tanah terhadap jumlah air yang boleh melaluinya / Menyiasat hubungan jenis tanah terhadap penyerapan air. (i) Jenis tanah ii) Isipadu air yang terkumpul di dalam bekas. Semakin poros tanah, semakin banyak air yang terkumpul di dalam bekas / Jenis tanah yang berbeza membenarkan jumlah air yang berbeza dapat melaluinya. 1. Saiz ais yang digunakan dalam kedua-dua percubaan adalah berbeza 2. Kedua-dua percubaan dijalankan dalam waktu yang berbeza Mengkaji hubungan antara suhu air dengan masa ais melebur Masa ais berubah menjadi air : 25 saat

2 (a) (b) (c)

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B
(d) (e) 3(a) (b) (c) 4(a) (b) (c) (d) (e) Suhu air Semakin bertambah suhu, semakin cepat masa ais mencair/ sebaliknya. 1. Bahan makanan P terdedah kepada udara dan air 2. Bahan makanan P tidak diawet. Bahan makanan P ditumbuhi banyak kulat Semakin banyak garam, semakin tahan lama daging Semakin banyak kuantiti garam dimasukkan ke dalam air, semakin tinggi kedudukan telur dari permukaan dasar bikar. 6.5 cm Bertambah dengan sekata Air laut mempunyai kepekatan garam terlarut dalam air yang tinggi Objek terapung dilaut lebih mudah berbanding di sungai

SET 10 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B 1. a) To investigate the relationship between the presence of air and the condition of fish. b) i. The presence of air ii. The volume of water // The number of fish // The duration of experiment ( Any acceptable answer ) c) The fish P will die but fish Q still alive. d) Fish P lack of air.

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B 2. a) The distance covered by the wooden block on an oily surface is further than the distance covered by the wooden block on the dry surface. b) Less friction on the oily surface c) i. Size of the wooden block // Weight of the wooden block // ( Any acceptable answer ) d) The smoother the surface, the further the distance covered by the wooden block.

3. a) To investigate the relationship between the size of substances and the volume of water absorbed. b) The volume of water absorbed. c) The size of the substance W increase, the volume of water absorbed also increase. d) Substance Z cannot absorb water. e) Plastic // glass // metal //( Any acceptable answer ) 4. a) More boxes can be lifted by using a machine. b) Save energy c) work more easy // save time d) number of boxes that can be lifted , presence of machine SET 11 Cadangan jawapan bagi Soalan Bahagian B

No. Soalan 1(a) − − − − − −

MARKING CONDITION PERATURAN PEMARKAHAN Plant W and Y has a shorter life span than plant X Tumbuhan W dan Y mempunyai jangka hayat yang lebih panjang daripada tumbuhan X Plant X gets enough water source to grow Tumbuhan X mendapat air yang mencukupi untuk hidup Presence of water Kehadiran air

Markah

1

1(b)

1

1(c)(i)

1

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B
1(d) − − − − − − − − − − − 3(a) − − − − − − − − 4(a) − − − − − Plants needs water to stay alive Tumbuhan memerlukan air untuk kekal hidup The condition of the iron nails Keadaan paku-paku besi The iron nails will rust Paku-paku besi akan berkarat Rusting takes place when there is air and water Pengaratan berlaku apabila ada udara dan air No change will happen to the eraser. Tiada perubahan akan berlaku kepada pemadam To investigate the relationship between the type of substance and the effect on litmus papers Untuk menyiasat hubungan di antara jenis bahan dan kesan terhadap kertas litmus Type of substance Jenis bahan Colour of litmus paper // Place of investigation Warna kertas litmus // Tempat penyiasatan The substance Q is acidic. Bahan Q berasid. Distance between the light source and the object (cm) // Height of the shadow of the object (cm) Jarak di antara sumber cahaya dan objek (cm) // Ketinggian bayangbayang objek (cm) 35 cm Increasing Meningkat The distance between the light source and the object affects the height of the shadow of the object // The height of the shadow of the object depends on the distance between the light source and the object // The greater the distance between the light source and the object, the higher the shadow of the object Jarak antara sumber cahaya dan objek mempengaruhi ketinggian bayang-bayang // Ketinggian bayang-bayang bergantung kepada jarak antara sumber cahaya dan objek // Semakin jauh jarak antara sumber cahaya dan objek, semakin tinggi ketinggian bayang-bayang objek The plywood is stronger and harder to support an object Papan lapis lebih kuat dan keras untuk menyokong objek 1

2(a)(i)

1

2(b)

1

2(c)

1

2(d)

1

1

3(b)(i) 3(b) (ii) 3(c)

1

1

1

1

4(b)

1

4(c)

1

4(d)

1

5(a)

− −

1

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B
5(b)(i) 5(b) (ii) − − − − − 5(c) − Type of structure Jenis struktur Number of weight it can hold Bilangan pemberat yang boleh ditampung The harder the type of structure, the more the number of weight it can hold Semakin keras jenis struktur, semakin banyaklah beban yang boleh ditampung 1

1

1

SET 12 Cadangan jawapan bagi soalan Bahagian B

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B

SET 13 Cadangan jawapan bagi soalan Bahagian B

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B Jawapan Sains Bahagaian B (Set 1) 1. a) b) c) d) e) 2. a) Meningkat 1. Habitat spesies haiwan berkurangan 2. Tiada pembiakan spesies haiwan Habitat spesies haiwan telah dibangunkan untuk pembangunan/ penempatan penduduk 53 ekor Semakin meningkat tahun semakin meningkat bilangan spesies haiwan yang pupus kerana kemajuan sesebuah kawasan. (I) Pemerhatian: Kebun Adam mengeluarkan hasil tanaman lebih cepat. Inferens 1: Tumbuhan mendapat air yang cukup. Inferens 2: Tumbuhan tiada penyakit/Tumbuhan adalah daripada baka yang baik. (mana-mana satu di atas) Semakin banyak air (cukup air) semakin cepat hasil tanaman dikeluarkan. (Semakin Banyak cahaya (cukup cahaya) semakin cepat hasil tanaman dikelurkan/ Semakin elok baka tumbuhan, semakin cepat hasil tanaman dikeluarkan). Semakin banyak racun serangga yang digunakan, semakin cepat tanaman rosak dalam tempoh masa yang panjang. Pertambahan berat lebih tinggi sebelum minit ke 25, manakala selepas minit ke 25 pertambahan berat adalah rendah. Bilangan biji benih/saiz biji benih/suhu air (mana-mana satu) 52g Tetap Semakin lama biji benih direndam semakin berat biji benih tetapi selepas minit ke 35 berat biji benih tidak berubah / Antara minit ke 5 hingga minit ke 35, berat semakin bertambah manakala dari minit ke 35 hingga minit ke 40, beratnya tetap.(mana-mana satu) Mengkaji hubungan keadaan cuaca (siang/malam) dengan kedudukan haiwan. Jenis haiwan/habitat Haiwan suka kepada keadaan cuaca yang gelap

b)

c) 3. a) b) c) d) e)

4.

a) b) c)

SET 14 Cadangan jawapan bagi soalan Bahagian B Jawapan Bahagian B (set 2)

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B 1. (a) Haiwan U diburu secara haram oleh manusia untuk tujuan mendapatkan minyaknya. (b) Tumpahan minyak di laut atau pencemaran air dan telurnya dikutip oleh manusia. (c) Menguatkuasakan undang-undang/membina pusat-pusat pembiakan penyu (d) Menggalakkan nelayan melepaskan haiwan V yang terperangkap dalam pukat/melarang pengunjung pantai daripada mengambil telur mereka/memagari kawasan pantai untuk tempat haiwan V bertelur. (e) Panda. 2. (a) Mengkaji hubungan antara bilangan semut dalam suatu bikar dengan keadaannya selepas seminggu. (b) Semua semut mati kerana persaingan hebat antara semut berlaku dalam bikar C untuk mendapatkan makanan yang terhad. (c) Semakin banyak semut dalam suatu bikar,semakin hebat persaingan berlaku. (d) Bilangan semut dalam bikar dan keadaan semut selepas seminggu. (a) Air kerana semua hidupan adalah hidupan akuatik (b) Rumpai air (c) 3 (d) Jentik-jentik, ikan kecil,berudu. (e) Bilangan ikan kecil semakin bertambah/Bilangan jentik-jentik dan berudu semakin berkurang/Bilangan buaya semakin berkurang. (a) Pencemaran air di dalam sungai itu semakin bertambah. (b) Air sungai pada tahun 2007 kelihatan lebih keruh berbanding dengan tahun 2006 dan 2005. (c) Semakin bertambah pencemaran air, semakin berkurang bilangan spesies ikan.

3.

4.

SET 15 Cadangan jawapan bagi soalan Bahagian B

1.

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B a. Untuk mengkaji hubungan antara bilangan lipatan kertas dengan kestabilan / kekuatan kertas menampung bilangan buku b. 3 buah c. ketebalan kertas / jenis kertas d. Lipatan kertas yang banyak akan menambah kestabilan / kekuatan kertas menampung bilangan kertas

2.

a. b. c.

Luas permukaan objek Masa objek Tumbang Bentuk objek / Saiz objek / Bahan buatannya

3.

a.

1. Roda dan gander pada troli menyebabkan beban lebih mudah ditarik 2. Daya geseran antara permukaan berkurang dengan menarik troli yang beroda i. ii bilangan roda pada troli daya yang digunakan untuk menarik beban

b. d.

Semakin meningkat bilangan roda pada troli, semakin mudah beban ditarik

4.

a. b.

Petani A menggunakan peralatan lama / tradisional untuk mengusahakan sawahnya. i. ii. i. Jenis alatan yang digunakan Hasil padi ( kg ) Luas sawah

c. d.

mesin pembajak Penggunaan alatan moden akan mempercepatkan kerja berbanding alatan tradisional. SET 16 Cadangan jawapan bagi soalan Bahagian B

1. (a) Untuk mengkaji hubungan antara masa dengan suhu air. (b) 1. Masa

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B (c) (d) (e) (f) 2. Suhu air Semakin bertambah masa, semakin berkurang suhu air. Haba terbebas diudara. 60oC Masa yang bertambah menyebabkan suhu air berkurang.

2. (a) 1. Jenis objek 2. Keadaan mentol / Mentol menyala atau tidak (b) Jika jenis objek konduktor, maka mentol akan menyala / Jika jenis objek adalah penebat maka mentol tidak akan menyala (c) 1. Objek dalam kumpulan P diperbuat daripada bahan bukan logam, manakala objek dalam kumpulan Q diperbuat daripada logam. 2. Objek dalam kumpulan P ialah penebat, manakala objek dalam kumpulan Q ialah konduktor. (c) Objek dalam kumpulan Q menjadi panas. 3. (a) Kerana suhu air berbeza. Gula larut lebih cepat dalam air panas. (b) (i) Suhu air (ii) Masa yang diambil untuk gula larut (c) Semakin meningkat suhu air, semakin berkurang masa yang diambil untuk gula larut (d) 65 saat 4. (a) Untuk mengkaji hubungan antara kekuatan daya tarikan magnet pada bahagian berlainan sebatang magnet dengan bilangan klip kertas yang ditarik oleh magnet. (b) Bahagian pada sebatang magnet / Bilangan klip kertas / Saiz klip kertas (c) Daya tarikan magnet paling kuat di kedua-dua hujung sebatang magnet (d) Empat batang klip kertas.

SET 17 Cadangan jawapan bagi soalan Bahagian B

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B 1. (a) Suhu kandang Y atau Z berubah mengikut suhu badan haiwan Y atau Z masing- masing / Saiz kandang Y lebih besar berbanding saiz kandang Y. (mana-mana di atas) (b) Meningkat kemudian menurun (c) 1. Masa 2. Suhu udara kandang (d) 29oC (e) Perubahan suhu di kandang Z lebih besar berbanding perubahan suhu di kandang Y 2. (a) 1. Saiz ais yang digunakan dalam kedua-dua percubaan adalah berbeza. 2. Kedua-dua percubaan dijalankan dalam waktu yang berbeza. (b) Untuk mengkaji hubungan antara suhu air dengan masa ais menjadi air. (c) 25 saat (d) Suhu air (e) Semakin bertambah suhu, semakin berkurang masa ais menjadi air atau sebaliknya. 3. (a) Mengkaji hubungan antara masa pemanasan dengan suhu air. (b) Semakin bertambah masa pemanasan air, semakin meningkat suhu air. (c) Suhu air (d) 1. Jenis air 2. Suhu persekitaran ATAU (a) (b) (c) (d) Mengkaji hubungan antara isipadu air dengan masa pendidihan air. Semakin bertambah isipadu air, semakin bertambah masa pendidihan air. Masa pendidihan air. (i) Jenis bikar (ii) Suhu air sebelum / awal eksperimen (mana-mana satu di atas)

4. (a) 31oC (b) 1. Bilangan gelung 2. Suhu (e) Untuk mengkaji hubungan diantara bilangan gelung dawai mikrom dengan suhu air. (d) Bilangan gelung dawai mikrom yang bertambah menyebabkan suhu air bertambah.

SET 18 Cadangan jawapan bagi soalan Bahagian B Soalan 1

a. b. c. d. Soalan 2 a. b. c. d. e. f.

CADANGAN JAWAPAN MODUL LoPerS BAHAGIAN B Waktu matahari tenggelam semakin lambat mengikut pertambahan tarikh. Bertambah dan berkurang Semakin meningkat tarikh, semakin berkurang waktu matahari tenggelam. Perubahan tarikh menyebabkan waktu matahari tenggelam tidak seragam.

Planet K lebih hamper dengan matahari berbanding planet M yang jaraknya lebih jauh dari matahari. Meningkat / bertambah Semakin bertambah jarak planet dari matahari, semakin bertambah tempoh peredaran mengelilingi matahari. Antara J dan K 1. Tiada udara 2. Tiada cahaya matahari Tumbuhan layu.

Soalan 3 a. Waktu matahari tenggelam bagi kawasan T paling lambat. b. i. Bandar U ii. Bandar T c. d. Putaran bumi pada paksinya dari barat ke timur Bumi berputar di atas paksinya dari barat ke timur.

Soalan 4 a. b. c. Untuk mengkaji hubungan di antara masa dengan bentuk-bentuk fasa bulan Pada 15 haribulan, bentuk bulan paling sfera / Dari 5 hingga 15 haribulan, bulan semakin sfera. 1. Hujan yang lebat 2. Bulan dilindungi oleh awan yang tebal

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful