Universitatea Lucian Blaga Sibiu Facultatea de Ştiinţe Economice Sibiu

Banca Transilvania

Studenţi: Şerban Ioana Mihaela Tudor Ioan Ciprian

1

.............................................12 5....perspective pentru viitor.................................................. Concluzii..............................................6 2.......................1 Credite ........................... Servicii bancare oferite de BT........... Prezentarea Băncii Transilvania.......................................................................................9 4.............. .............8 3...................................................................13 6............................. Banca Transilvania ....................... ................5 2....................................................................................................................................................... Produse bancare pentru persoane juridice.............................................14 2 ......................... Produse bancare pentru persoane fizice.........1 Istoric.................4 1..2 Depozite ................................Cuprins 1.........2 Activitatea Băncii............4 1.............................6 2...............

diferente dintre ele.În final o sa tragem concluziile pe baza elementelor studiate ale băncii in cauză şi o să facem recomandări dacă este cazul .Prin exemplificare o sa observăm gama de produse şi aceste diferente intre produsele oferite de banca. 3 . masura in care aceste produse acopera nevoile pieţei şi perspectivele Băncii pentru viitor.Introducere În prezenta lucrare vom urmării tipurile de produse oferite de Banca Transilvania .

datorită cererii pieţei. ceea ce a insemnat recunoasterea valorii sale pe piata si a transparentei actiunilor bancii. din initiativa unor oameni de afaceri din Cluj. și anume: corporate. în România. Spiritul antreprenorial al fondatorilor săi a determinat consolidarea poziţiei Băncii Transilvania. la nivel regional. Acest premiu reprezinta pentru Banca Transilvania 4 . in scurt timp aceasta a inceput să se dedice si domeniului retail.000 de angajati. de cand identitatea de corporatie are un nou concept. Re-branding-ul a insemnat modificarea logo-ului bancii. cu sediul central în Cluj-Napoca. Din anul 2002. Activitatea sa este organizată pe patru linii principale de business. Banca şi-a orientat la inceput activitatea spre sectorul IMM şi. ulterior. Banca fost înființată cu un capital de 2 miliarde lei. precum si implementarea unui standard nou privind unitatile sale. în Cluj şi. Ideea a fost aceea de a crea o banca locala. Un moment de referinta pentru banca a fost anul 2003. 200 200 Banca Transilvania a primit premiul Banca Anului 2006 din partea revistei Capital. IMM. Omer Tetik este noul director general al Băncii Transilvania.1 Istoric 199 Povestea de succes a bancii a inceput in Cluj-Napoca. Banca Transilvania (BT) este cea mai mare instituție bancară cu capital majoritar românesc. BT a devenit operațională în 16 februarie 1994.În prezent. într-o prima etapa. caracterizat prin deschidere si flexibilitate. care a fost cotata la Bursa de Valori Bucuresti.6 milioane de clienți. un brand de Cluj. din care 79% românesc și 21% străin. Banca Transilvania are un management modern. cu un know-how international. Banca Transilvania are 1. cu o cotă de piață de peste 8%. Bank of Cyprus si IFC Divizia de investitii a Bancii Mondiale. in cadrul Galei premiilor «Oskar Capital».1.Prezentarea Băncii Transilvania 1. Strategia bancii este sustinuta de actionari puternici: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. 550 de sedii si peste 6. mandatul său începând din 1 iunie 2013. acum aproape 17 ani. BT ocupă locul 3 în topul băncilor din România în funcție de active. conform noii misiuni a bancii. odată cu deschiderea Sucursalei Cluj. care a imprimat bancii un stil diferit. care detine 15% din capitalul social. retail și Divizia pentru Medici. 199 In anul 1997 Banca Transilvania a devenit prima institutie bancara din Romania.

5 . Banca Transilvania si-a propus ca 2006 sa fie un an al calitatii in toate domeniile: servicii. având o reţea formată din peste 560 sucursale. în timp ce cheltuielile operaţionale au urcat la 617 milioane lei. Cu o cota de piaţă de 4. corporate si Divizia pentru Medici. aflata in top 10 si una dintre cele mai atractive companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Banca si-a format echipe specializate si un portofoliu complex de produse si servicii. având astfel peste 750. Banca Transilvania este prezentă în toate centrele economice importante din ţară. agenţii sşi puncte de lucru.16 miliarde lei. Echipa Bancii Transilvania este formata din peste 6. în aprilie 2009. Bank of Cyprus a achiziționat un pachet de 9. in prezent: implicare. a unei etape esentiale pentru ceea ce inseamna banca. banca a ajuns la o capitalizare bursieră sub 300 milioane euro.000 de angajati. devenind. cu 12. datorită accelerării implementării stategiei de crestere. conform clasamentului realizat în 2012 de Catalyst Consulting şi făcut public prin intermediul presei în luna iunie. dar. BT este unul dintre cei mai doriti angajatori din Romania. iar media de varsta este de 33 de ani. In conditiile unei concurenţe tot mai acerbe.recunoasterea unui an de succes. In 2012 veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania au urcat cu 13%. Banca Transilvania este un jucător activ pe piaţă. în valoare totală de 58 milioane de Euro. Este azi una dintre cele mai importante institutii financiar– bancare din Romania. pana la 1. Unul dintre obiectivele bancii este acela de a mentine standarde inalte.2 Activitatea Băncii Activitatea Bancii Transilvania este structurata pe patru linii de afaceri: retail. în urma corecțiilor drastice care au urmat pe piețele financiare. astfel încât calitatea sa fie cea care face diferenţa. produse si angajati.000 sunt persoane juridice.000 de clienti. IMM. În decembrie 2009.5%. O prioritate a activităţii sale este perfecţionarea continuă a serviciilor şi a angajatilor. Si acest lucru. 200 Valoarea pe bursă a Băncii Transilvania se îndrepta în 2007 spre pragul de 2 miliarde Euro. dintre care aproximativ 100. pentru a sustine dezvoltarea pe fiecare segment . context in care calitatea are un cuvant din ce in ce mai important. dinamism si spirit antreprenorial. performanta.7% din titlurile Băncii Transilvania prin mai multe tranzacții realizate pe Bursa de Valori București.5% mai mult decat in 2011. situându-se între primele 20 de companii. 200 1. prin care sa fie facuta diferenta pe piata. o bancă recunoscută la nivel naţional.

1 Credite Banca Transilvania pune la dispoziţie oferta sa variată de credite pentru persoane fizice. O să observam în continuare particularităţile unor tipuri de credite aflate în oferta acestei bănci.2. Produse bancare pentru persoane fizice 2. una dintre cele mai variate oferte pentru persoane fizice existente pe piaţă.O să analizăm două 6 .

Vârsta maximă la sfârşitul perioadei de creditare este de 70 de ani.2013 Comision analiza dosar: 100 RON pentru creditele noi aprobate incepand cu 01.5% pentru care nu isi vireaza veniturile in cont BT Comision analiza dosar: 200 RON pentru creditele noi aprobate incepand cu 01.94% Comision analiza dosar: 200 RON pentru creditele noi aprobate incepand cu 01.5% din valoarea creditului rambursat anticipat 7 .daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si perioada maxima de dobanda fixa este mai mare de un an: 1% din valoarea creditului rambursat anticipat .din cele mai importante linii de credit ale băncii observând astfel diferenţele dintre cele două tipuri de credite.24% . pentru clienti cu virare venituri in cont BT Comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor (pentru toate creditele acordate clientilor persoane fizice): 50 lei pentru fiecare serviciu prestat Comision de rambursare anticipata: .pentru clientii cu virarea salariilor in cont BT: ROBOR 6M + 7.05.05. Comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor (pentru toate creditele acordate clientilor persoane fizice): 50 lei pentru fiecare serviciu prestat Comision de rambursare anticipata: 0 Pentru a aplica pentru acest credit trebuie să fii cetăţean român cu domiciliul stabil în România şi obţii venituri cu caracter permanet pe teritoriul ţării. Practic BT cu dobânda variabilă are următoarele caracteristici : Dobanda: ROBOR 6M + 7.2013.05.daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si perioada maxima de dobanda fixa nu este mai mare de un an: 0.75 pp = 13.2013.45pp = 12. pentru clienti cu virare venituri in cont BT.05. Practic BT cu dobânda fixă 12% are următoarele caracteristici: Dobanda fixa: 12% pentru clientii cu virare venit in cont BT 12.2013 Comision analiza dosar: 100 RON pentru creditele noi aprobate incepand cu 01. Veniturile acceptate sunt variate.

cu sau fara capitalizarea dobanzii .Alimentari si retrageri de numerar permise peste suma minima de constituire 8 .2 Depozite Depozit pe 111 zile in LEI si EURO Perioada: 111 zile LEI Perioada: 111 zile EUR Dobânda 5.10% Dobânda 2.Pentru o persoană fizica cu o afinitate scăzută faţă de risc creditul cu dobândă fixă reprezintă cea mai sigură alegere dar nu neaparat şi cea mai ieftină algere.toate depozitele constituite la BANCA TRANSILVANIA sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. avănd in apartenţă dobânda ROBOR care poate varia in timp şi care depinde de deciziile Băncii Naţionale.nu exista niciun comision suplimentar pentru constituirea sau desfiintarea depozitului inainte de scadenta . Analizând cele doua tipuri de credite cu dobândă fixă respectiv variabilă observam faptul ca existe anumite diferenţe fundamentale între cum funcţionează cele două credite. 2. Vârsta maximă la sfârşitul perioadei de creditare este de 70 de ani.Pentru a aplica pentru acest credit trebuie să fii cetăţean român cu domiciliul stabil în România şi obţii venituri cu caracter permanet pe teritoriul ţării.depozitul poate fi prelungit automat.suma minima a depozitului este: 100 LEI sau 250 EUR .Cel cu dobândă variabila speculează afinitatea persoanei fizice faţă de risc oferindu-i o dobândă mai mică dar compusă .75% Caracteristici: .000 LEI . Veniturile acceptate sunt variate.000 EURO/deponent pentru persoanele fizice.Moneda: LEI .Suma minima de constituire: 1. in limita a 100. conform legii Economii la vedere Caracteristici: .

Coborarea soldului contului sub suma minima de constituire se considera desfiintare .5% aplicat sumei minime de constituire .Perioada de constituire .000 LEI. se percepe un comision de penalizare de 0.Bonificarea dobanzii se efectueaza pe transe de sume (peste 1.5 ani . Produse bancare pentru persoane juridice 9 ..000 LEI si peste 500.000 LEI.Pentru desfiintarea dupa un an de la constituire nu se percepe comision 3. peste 10.Pentru desfiintarea inainte de un an de la data constituirii. peste 100.Dobanda este variabila .000 LEI) .

se acorda pe noua platforma de credite rapide a BT.dobanda aferenta liniei de credit va fi subventionata integral de la bugetul de stat. 10 . Linia de Credit BT-Kogălniceanu Despre produs Accesabilitate prin pret. diferenta putand fi asigurata de catre FNGCIMM. Accesabilitate prin garantii . Rapiditate la accesare prin Banca Transilvania . de catre Ministerul Economiei.Banca Transilvania are o gama foarte varită de credite atât pentru IMM-uri cât şi pentru Clieţi Corporativi iar în următoarele rânduri o să exemplificăm un singur produs pentru depoyite si un sigur produs pentru credite ambele pentru IMM uri .beneficiarii liniei de credit vor avea nevoie de garantii materiale in proportie de minim 40% din valoarea creditului. dat fiind fatul că IMM urile au fost punctul de plecare al băncii şi cu astfel de produse au intrat in piata. prin urmare aprobare va fi rapida comparativ cu creditele traditionale. dar nu mai mult de 9% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordata.

nu au existat schimbari in structura asociatilor/actionarilor majoritari sau a administratorului societatii in ultimele 12 luni. nu inregistreza popriri active pe cont. cheltuieli cu salariile si alte cheltuieli asimilate.realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro. prelucrarea. desfacerea.au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250.Comisionul de rambursare anticipata va fi ZERO indiferent de originea sumelor cu care se inchide facilitate. . Beneficiarii facilitatii sunt societati comerciale care se incadreaza in categoria IMM in conditiile Legii nr. nu are restante la alte credite contractate si nu esti in interdictie de a emite cecuri bancare. Criterii de eligibilitate firma trebuie sa functioneze de minim 24 luni. valorificarea stocurilor. plata impozitelor. alte costuri de operare. productia. cifra de afaceri este in crestere sau. taxelor. sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro. 11 . Prin active totale se intelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans. conform ultimului bilant contabil. in cazul in care evolutia acesteia este una negativa. Destinatia creditului cheltuieli privind aprovizionarea. conform ultimei situatii financiare aprobate.000 lei Termen de acordare: Maxim 12 luni. scaderea cifrei de afaceri nu trebuie sa fie mai mare de 25%. cheltuieli privind executarea de lucrari si/sau prestarea de servicii.346/2004. alte tipuri de cheltuieli necesare desfasurarii activitatii curente. cu posibilitatea prelungirii in perioada de valabilitate a Programului Mihail Kogalniceanu si in conditiile indeplinirii criteriilor de eligibilitate. respectiv care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: . cheltuieli privind constituirea. Tipul facilitatii: Linie de credit Valoarea maxima a finantarii:400. echivalent in lei. contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Depozitul Anotimpuri Suma minima a depozitului: 2500 LEI Moneda: lei Perioada pentru care se constituie: 45 de zile calendaristice Dobanda Avantaje perioada de constituire diferita de cele clasice.nu sunt inregistrate datorii bugetare restante sau daca sunt acestea vor trebui achitate integral inainte de acordarea creditului sau din prima utilizare a acestuia. compania este stabila financiar.Servicii bancare oferite de BT Fiind o bancă ce şi-a propus să acapareze un procent cît mai mare al pieţei .10% 4.plati si incasari valutare .plati si incasari intrabancare 12 .remitere cecuri bancare spre incasare . Banca Transilvania ofera clientilor sai o gama complexa de produse si servicii dintre care enumerăm : .plati si incasari interbancare . cu prelungire si capitalizare automata depozitele constituite la BANCA TRANSILVANIA sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar banca se obliga sa pastreze secretul asupra depozitului constituit si sa nu furnizeze relatii asupra acestuia decat cu acordul deponentului sau in cazurile strict prevazute de lege 4. pentru a satisface nevoile clientilor pentru constituirea / deschiderea unui depozit "Anotimpuri" nu se percepe niciun comision suplimentar depozitul se constituie pe o perioada de 45 de zile.formulare utile .

8 miliarde lei. Intentia de capitalizare a profitului inregistrat anul trecut a fost anuntata de presedintele Consiliului de Administratie.11 miliarde lei la 2. Creditele acordate de banca ar urma sa creasca in acest an cu 8. Banca se asteapta sa constituie in 2013 provizioane in suma de 445 milioane lei (aproape 100 milioane euro). iar activele au urcat cu 15%.perspective pentru viitor Banca Transilvania. 13 .57 miliarde lei la finele lui 2012 la 19. In ceea ce priveste structura pasivelor prevazute pe anul 2013 s-a avut in vedere o crestere a resurselor atrase de la clientela nebancara cu 10% fata de 2012.5 miliarde lei. in urcare cu 14. Horia Ciorcila. Bursei de Valori Bucuresti (BVB).9% din titluri. potrivit rezultatelor financiare preliminate anuntate de banca la mijlocul lunii februarie. Banca Transilvania .5% fata de rezultatul raporta in 2012. si solicita aprobarea pentru un nou program de rascumparare de actiuni. a lichiditatilor imediate de 23% si a investitiilor in titluri de 23%.57 miliarde de lei. potrivit proiectului de buget care va fi dezbatut de actionari.68 miliarde lei. in crestere cu 17. Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania propune actionarilor majorarea capitalului social cu 303.5%. Cele doua propuneri vor fi discutate de actionari intr-o AGA programata pentru 29/30 aprilie.4 milioane lei. in crestere cu 9. condusa de omul de afaceri Horia Ciorcila. unul dintre principalii actionari. in crestere cu 40% fata de 2011. Banca Transilvania (TLV) a consemnat anul trecut un profit net de 320. in urcare cu aproape 4% "In structura activelor s-a prevazut o pondere a creditelor de 60%.3%.06 miliarde lei. se arata in documentul citat. inca de la mijlocul lunii februarie. de la un sold de 17.casete de valori 5. in timp ce cheltuielile de exploatare sunt previzionate la 846 milioane lei. potrivit Mediafax. Depozitele atrase de la clientela vor urca la 25. vizand 0. la 29.4 milioane lei.. cand banca a prezentat rezultatele financiare preliminate pentru 2012. si o pondere in total pasive de 80%".5% fata de anul trecut.plati taxe ambasade . potrivit unui convocator transmis. si o crestere a bilantului cu 8% pana la 31. estimeaza ca va obtine in acest an un profit brut de 388 de milioane lei. Soldul provizioanelor va avansa de la 2. de 340 milioane lei. prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul inregistrat anul trecut. miercuri.53 miliarde lei. Veniturile din exploatare sunt estimate la 1.plati facturi utilitati .

iarperspectivele pentru aceasta banca sunt destul de bune . mulandu-se astfel pe toate cerintele existente in piata si incercand prin aceasta strategie sa atraga clienti cat mai multi dar si cat mai potenti financiar pentru depozite si in egala masura pentru acordare de credite. dobanzile si conditiile difera fiind mai mici pentru clientii persoane juridice. de la produse pentru persoane fizice la produse pentru IMM-uri si produse pentru Clienti Coporativi . Banca Transilvania este o banca de perspectiva urmarind sa isi defineasca produsele dupa cerintele pietei si sa isi pastreze clientii prin programe de fidelizare. Condiile de creditare si de economisire difera de la un produs la celalalt dar facand o comparatie intre produsele bancii pentru persoane fizice si pentru persoane juridice observa ca conditiile de creditare pentru persoane juridice sunt mai aspre. banca fiind foarte precauta in acordarea acestor credite.Se incearca atragerea de depozite in special in moneda nationala pentru ca observam oferirea de dobanzi mult mai bune (duble chiar) pentru depozitele in lei fata de cele in Euro. Concluzii Analizand gama de produse si servicii ale Bancii Transilvania observam faptul ca aceasta banca are una dintre cele mai complete si variate game de produse .6.Pentru depozite .Scopul final . 14 . ca de altfel al oricarei institutii financiare de credid este acela de a obtine profit pe termen scurt mediu si lung .

bancatransilvania.ro www.wikipedia. Bibliografie www.ro www.conso.com www.wall-street.ro 15 .Recomandarea noastra este urmatoarea: banca ar trebuii sa incerce sa se extinda mai mult in afara granitelor Romaniei pentru ca au o gama sanatoasa si completa de produse si ar putea avea profituri considerabil mai mari in urma unor deschideri de noi sucursale in tarile vecine.

16 .

Related Interests