TEHNOLOGIA INSTALATIILOR

IMBINAREA TEVILOR

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR

1. Tevi din metal

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR
1.1 Imbinarea tevilor din otel
Imbinarea conductelor se poate face: - demontabil -nedemontabil. Imbinari demontabile Se pot face: - prin infiletare -prin flanse . Imbinarea prin fitinguri cu filet se face la diametre pana la este obligatorie, pentru conducte cu diametrul de 3/8" pana la 3 /4" inclusiv, uneori pana la11/2" la instalatiile interioare. Pentru etansare se utilizeaza fuior de canepa imbibat cu pasta de miniu de plumb sau pasta de grafit amestecata cu ulei de in dublu fiert, sau alte materiale omologate in acest scop.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR
Pentru etansare se utilizeaza fuior de canepa imbibat cu pasta de miniu de plumb sau pasta de grafit amestecata cu ulei de in dublu fiert, sau alte materiale omologate in acest scop. Operatia de imbinare se executa cu ajutorul clestilor speciali pentru instalatii si anume: -cleste mops cu autoblocare; -cleste pentru tevi(suedez), utilizat pentru tevi pana la 1” sau 2‘’; -cleste universal pentru tevi, produs in 3 marimi: ¼-1’’; ¼-2’’; ¾-4’’.
Clupa electrica de filetat

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR
Operatia de imbinare la banc, se realizeaza astfel: -se fixeaza tronsonul filetat in menghina; -se unge filetul cu miniu de plumb; -se aseaza pe filet materialul de etansare; -se insurubeaza piesa de imbinare (cot, mufa etc.); -se pregateste in mod similar tronsonul de teava cu care urmeaza a se face imbinarea si se insurubeaza in piesa de imbinare, fixata pe primul tronson. La imbinarea la pozitie, operatiile se succed astfel: -se pregatesc tronsoanele de teava cu piesa de legatura ca mai sus; -se fixeaza provizoriu la pozitie cele doua tronsoane; -se executa imbinarea, folosind pentru fixarea unuia din tronsoane, clestele cu autoblocare;

in diagonala. -se aseaza garnitura. -se pun suruburile si se strang usor. corespunzatoare agentului termic folosit si pregatita pentru etansare (garnitura nu va obtura sectiunea de trecere a tevii. sudate pe conducte. -se aproprie cele doua tronsoane. potrivind gaurile de trecere a suruburilor. Operatiile de imbinare se succed asfel: -se sudeaza flansele pe tronsoanele de teava. . pana la strangerea completa.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarea prin flanse se executa. verificandu-se planeitatea acestora. prin intermediul flanselor. iar periferia garniturii va ajunge pana la suruburile flansei).

-ramificatiile din conductele principale. in special a celor de incaIzire. Astfel se efectueaza: -imbinarea cap la cap. . In cazul temperaturilor > 100°C. Imbinari nedemontabile Imbinarea prin sudura este unul din procedeele cele mai utilizate in executarea instalatiilor. -curbele din segmenti.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Etansarea imbinarilor prin flanse pentru temperaturi ≤ 100°C se va face cu garnituri confectionate din carton STAS 1735 unse cu pasta de miniu de plumb si grafit imbinat cu ulei de in fiert. -fixarea flanselor. se vor utiliza garnituri de klingherit grafitat. -lirele de dilatare etc.

). acetilena este un gaz incolor. Acetilena tehnica are un miros specific neplacut. . foarte pronuntat datorita impuritatilor (hidrogen sulfurat. inodor si inflamabil.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Procedeele utilizate pentru sudarea elementelor de instalatii sunt: -sudura oxiacetilenica (autogena). Sudura oxiacetilenica Se executa cu acetilena si oxigen folosind drept material de adaos sarma de sudat. La executarea sudarii oxiacetilenice se va tine cont de Normativul din 28/04/2006 pentru asigurarea indeplinirii cerintelor privind siguranta in exploatare si securitatea la incendiu pentru instalatiile de acetilena. -sudura electrica. In conditii normale de temperatura si presiune. etc.

cu tripla legatura. in anumite conditii se poate descompune in elemente. care în contact cu apa produce acetilenă. .TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Aceasta se prepară în generatoare de acetilenă. adică de o compoziţie chimică care să confere cusăturii sudate aceleaşi caracteristici mecanice. reactive puternic exoterma si care odata amorsata decurge cu viteza foarte mare (exploziv). din carbură de calciu (carbid). dupa urmatoarea relatie: 2C2H2+5O2=4CO2+2H2O+Q2 Pentru sudarea diferitelor metale şi aliaje este necesară folosirea de metale de adaos corespunzătoare calitativ cu materialul de bază. conform reacţiei: CaC2+ 2H2O=C2H2+ Ca(OH)2+ Q1 Acetilena fiind o hidrocarbura nesaturata.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR UTILAJE PENTRU SUDAREA CU FLACĂRĂ DE GAZE Generatoare de acetilenă Pentru posturile de sudare obişnuite se folosesc generatoare de acetilenă transportabile. cu răcire umedă sau uscată.generatoare cu apă peste carbid. 3. cu debite orare de 0.1 x105 Pa. . 2.generatoare cu carbid în apă. si1. 1.1 x105 Pa. 2 şi 3. cu presiune nominală intre 0.2 m3/h Presiunea la care este debitată acetilenă din generatoare: -generatoare de presiune joasă.generatoare cu contact intermitent (prin refularea apei).8. -generatoare de presiune medie. După modul in care se realizează contactul intre carbid şi apă.25. să nu depăşească 0.generatoarele se clasifică în: 1.5 x105 Pa. la care presiunea de lucru maximă admisă.

.generatoare cu contact peste carbid. 2.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR 1.generatoare cu carbid în apă.generatoare cu apă 3. intermitent (prin refularea apei).

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR .

ce urmeaza a fi sudate. Relatia dintre diametrul sarmei de sudat si grosimea peretelui tevii este: d=s/2+1 (mm). .TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Pentru a realiza o sudura corespunzatoare se va alege tipul arzatorului (suflaiului) si dimensiunea becului in functie de grosimile peretilor tevilor.

in butelii avand capacitatea de 40 l.5 daN/cm2. .3-8.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Oxigenul necesar se livreaza in butelii. Printr-un reductor de constructie speciala. avand capacitatea de 40 l si care pot inmagazina 6 m3 oxigen la presiunea de 150 daN/cm2. Acetilena poate fi livrata la presiunea de 15 daN/cm 2. presiunea de lucru a oxigenului este redusa la 1.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Furtune oxigen si acetilena .

in circuitul de sudura. La sudura electrica o importanta deosebita o are alegerea electrodului de sudat. este necesara intercalarea. Poate fi folosit si curentul alternativ. dar. Generator de sudura Redresor de sudura ca-cc .Sudura cu arc electric Se realizeaza folosind curentul continuu. La sudarea conductelor instalatiilor se intrebuinteaza cel mai mult agregatele de curent continuu. in acest caz. a unui "oscilator" (care atenueaza instabilitatea arcului).

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR SUDURA ELECTRICA CU ELECTROZI INVELITI(SEI) Procedeul SEI este de fapt procedeul traditional de sudare. La acest procedeu materialul de adaos folosit este furnizat de catre electrodul de sudare. Circuitul de sudura este format in principal din urmatoarele elemente: -aparatul de sudura -clestele de sudura -electrodul -clestele de masa -cablurile de sudura si de masa . Piesa ce urmeaza sa fie sudata este conectata la masa sursei de tensiune. In zona unde se produce arcul electric se degaja o cantitate mare de caldura ce produce topirea locala a electrodului(materialul de adaos) si a piesei de sudat (materialul de baza). Aceasta tensiune este aplicata unui electrod. Sudarea efectiva este realizata cu ajutorului unei surse de tensiune/curent.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR .

invertoare de sudura .TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Sudura cu arc electric cu electrozi inveliti se bazeaza pe principiul curentului constant. adica valoarea curentului electric nu trebuie sa se modifice cand distanta dintre electrod si piesa de sudat se mareste sau se micsoreaza.aparate de sudura electromecanice-transformatoare de sudura . In functie de tipul dispozitivului de reglare a curentului electric exista trei tipuri de aparate de sudura cu arc electric: .aparate de sudura controlate electronic(cu reglaj cu tiristori) . Proprietatea principala de baza a unui aparat de sudura cu electrozi inveliti este prin urmare capacitatea sa de a mentine o valoare cat mai constanta a curentului cand sunt variatii ale lungimii arcului electric.

5 .5 6 si pot fi folositi astfel: .2. b) aparat de sudura in curent continuu(CC).5 .aceasta tensiune de sudura se obtine prin transformarea tensiunii de alimentare(cu valoare mare) intr-o tensiune avand valoarea optima necesara sudurii.2 . .3.tensiunea de iesire are o forma sinusoidala si isi schimba sensul periodic(cu frecventa de 50Hz).25 . Tensiunea de sudura se obtine prin redresarea tensiunii din secundarul unui transformator de sudura folosinduse o punte redresoare monofazata sau trifazata.4 .TEHNOLOGIA INSTALATIILOR In functie de polaritatea sursei de putere se disting urmatoarele doua categorii: a) aparat de sudura in curent alternativ(CA): . Tipurile de electrozi folositi pentru sudura electrica a conductelor sunt tip supertit fin de 1.

25 4 5 6 Tipul învelişului Rutilic Acid Bazic Caracteristici Uşor de folosit Viteză mare de topire Calitate superioară a îmbinării Poziţii de sudare Toate poziţiile Sudură în jgheab Toate poziţiile .TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Grosimea peretelui (mm) 2-4 4-6 6-8 >8 Diametrul electrodului (mm) 3.

zinc. cu aliaje pe baza de staniu (plumb. Lipirea este procedeul de imbinare nedemontabila a unor piese. zinc. etc) . argint. Dupa temperature de topire a aliajului exista doua tipuri: -lipirea moale. cadmiu. indiu. aur.2 Imbinarea tevilor din cupru Imbinarea cu lipire capilara. la aproximativ 200°C. fara topirea acestora.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR 1. la aproximativ 450°C.cea mai raspandita la Cu. etc) -lipirea tare. platina. cu aliaje pe baza de cupru (aluminiu.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR .

Se aplica pasta decapanta 3. Fitingul si teava se incalzesc cu o flacara neutra .TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Tehnologia de lipire Lipirea moale 1 Se debavureaza teava si se curata interiorul fitingului 2. Se introduce teava in fiting 4.

Se curata imbinarea Modele de fitinguri: . Aliajul de lipire trebuie sa se topeasca fara flacara 6.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR 5.

Se introduce teava in fiting Fitingul si teava se incalzesc cu o flacara neutra 4. La fitingurile din bronz se aplica pasta decapanta sau aliaj) 2. Se debavureaza teava si se curata interiorul fitingului (2. Aliajul de lipire se topeste cu flacara 5. Se curata imbinarea .TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Lipirea tare 1.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarea prin presare .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarea prin presare a tevilor din cupru .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Scule de presare – cu baterie – dela retea .

.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR .

– imbinarile cu flanse sunt în general mai folosite pentru instalatiile industriale. in interiorul mufei tubului. montata intr-un lacas. Se face la tuburi si racorduri cu DN 60-DN 600. – îmbinarile prin mufare-la retelele de aductiune si de distributie îngropate. . Etansarea se face cu garnitura de elastomeri.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR 1. cu o forta de impingere proportional cu diametrul tubului.3 Imbinarea tevilor din fonta Metoda utilizata pentru îmbinarea tevilor si racordurilor din fonta ductila depinde de modul de intrebuintare. Se realizeaza prin introducera capatului unui tub in mufa altui tub. TEVI DE SCURGERE -cu mufe automate.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR a b c d e f .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR -cu mufe mecanice. Se face cand nu exista spatiu de montaj sufficient. Se utilizeaza la conducte ingropate sau aeriene. Etansarea este asigurata prin comprimarea axiala a unui inel de imbinare cu ajutorul unor contraflanse si a unor buloane care se sprijina pe gulerul exterior al mufei. cu DN 60-DN 1000 mm. .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR 2. Tevi din mase plastice .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR 2. a b c Sudura manuala (a.b) Sudura cu masina (c) . Nu este nevoie de material suplimentar de imbinare.1 Imbinarea tevilor din PEHD Imbinarea tevilor de PEHD se poate face : -Prin sudura -Cu flansa Sudarea tevilor Sudura cap la cap se poate executa manual (pana la DN 63) sau cu masina.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarea se poate face in doua moduri: -cu ajutorul unui disc cu rezistenta electrica (vezi a) -cu termoelemente (rezistente electrice) incorporate in piesele care vor fi sudate. Mufe electrosudabile Teu Bransament Cot .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarile cu flanse Se fac atunci cand pe traseele conductelor se intercaleaza robineti cu flansa. Se recomanda folosirea mansonului electrosudabil Flansa Capat flansa . in care caz se sudeaza la conducta o piesa cu flansa.

– prin sertizare. . -cu inel alunecator Racorduri prin strangere Se efectuiaza prin presiune. prin strangerea piulitei pe ogiva taiata. disponibile in versiunile: – prin strangere.2 Imbinarea tevilor din Pexal Fitingurile sunt elemente de racordare a tuburilor multistrat. profilurile ambelor bucati sunt facute sa provoace strangerea progresiva a ogivei si sa distribuie presiunea pe toata suprafata de contact.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR 2. Ele pot sa lege fie tuburile multistrat intre ele fie sa faca legatura intre acestea si alte elemente ale instalatiilor. SISTEME DE IMBINARE O gama completa de racorduri din alama.

care alcatuiesc racordul. în vederea asamblării ei cu o altă piesă. prin deformarea plastică a secțiunii la capătul unei piese tubulare.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Racorduri prin sertizare Sertizare-Operație de reducere. care in mod normal se gaseste pe piata (cu un profil special de sertizare). Se va utiliza un cleste. Dispozitiv cu role taiat tuburi Freza tub multistrat Masina de sertizat Cleste manual de sertizare . piesele speciale.

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarea tevilor din PP-R incalziri+sanitare sanitare .

sau prin sudarea cap la cap. Imbinarea părţilor din material plastic se efectuează prin sudare polifuzionară. Se vor utiliza foarfeci speciale sau tăietoarele de conducte din material plastic. Pentru imbinările cu filet este necesar să se utilizeze fitinguri cu filet. Pentru realizarea imbinării este necesar să se respecte procedura şi să se utilizeze aparatele corespunzătoare. Filetele se etanşează cu bandă din teflon sau cu chituri speciale de etansare Tăierea ţevilor Ţevile pot fi tăiate (decupate) numai cu scule bine ascuţite.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Ţevile PPR se asamblează prin procedurile uzuale de polifuziune. Tăierea filetelor la elementele din material plastic este interzisă. .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR .

TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Aparat de sudura Matrita sudura .

-se curata partile de asamblat-teava. garnitura -inelul de cauciuc se introduce in locas cu partea sub forma de V spre interior -se lubrefiaza capatul tevii sau fitingului pe intreaga circumferinta -se face imbinarea prin impingere longitudinala. Imbinarea se face astfel: -se verifica perpendicularitatea taierii pe axul tevii. mufa.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarea tevilor din PP si PVC pentru canalizare Tevile de canalizare interioara din PP PVC sunt prevazute prin fabricatie cu inel de etansare. . Ele sunt mufate si sanfrenate pe linia de fabricatie. precum si calitatea sanfrenarii.

.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarea tevilor din PAFSIN Coeficientul de dilatare termica liniara este de 25 . Etansarea imbinarii este asigurata prin comprimarea garniturilor de cauciuc in momentul asamblarii fitingului. Tuburile si fitingurile sunt imbinate utilizand garnitura de cauciuc pe intreaga suprafata.30 x 10-6 (m/m/°C) Fitingurile se imbina cu tuburile PAFSIN cu ajutorul fitingurilor standard si necesita masive de ancoraj in cazul sistemelor sub presiune.

putand ajunge si la 10-12 bari. .TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarea tevilor din azbociment -Nu se corodeaza -Suporta presiuni de 5 bari. -Imbinarea se face prin mufe din azbociment prevazute cu garnituri de cauciuc -Conductele de azbciment se sparg foarte usor(mai ales mufele).

se executa din tabla din otel sudata si sant protejate anticorosiv la interior si exterior cu bitum sau cu un strat de material plastic. 800mm si 1000mm -Imbinarea se face direct.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR Imbinarea tevilor din beton -Tuburile au lungimi de 5m si diametre de 400mm. 600mm. . de sectiune circulara piesele de legatura. ca de exemplu: coturi.tub cu tub -Tuburile din beton armat precomprimat se introduc in sant cu mufa catre amonte si se imbina introducand capatul unui tub in mufa cealuilalt. racorduri la diferite armaturi. Etansarea imbinarii se face cu inele din cauciuc. ramificatii.

mufa. 3 garnitura (inel) din cauciuc. c) pozitia finala. 1.prag.TEHNOLOGIA INSTALATIILOR a) forma tubului si a mufei b) pozitia initiala a tuburilor care se monteaza. . 2.

Related Interests