www.sagadbl.blogspot.com NOTA RINGKAS: A.

Sistem Pembiakan Perempuan (15 minit)

CREATED BY : CIKGU IRWAN

(i). Organ Reproduktif Wanita dan Fungsi. Tiub fallopio Uterus Ovari Serviks Vagina - Terima ovum dibebaskan dari ovari. - Tapak untuk persenyawaan. - Tapak untuk implantasi. - Tapak bagi perkembangan janin. - Pengeluaran ovum. - Pengeluaran hormon. - Pembukaan uterus yang membuka ke dalam faraj. - Laluan untuk sperma ke dalam badan wanita itu. - Laluan untuk bersalin. - Laluan untuk aliran haid.

(ii) Perbezaan Antara gamet jantan dan betina.

Sperma Ovum Saiz Bilangan - Sperma ialah sel terkecil dalam badan Berjuta-juta sperma yang dikeluarkan pada setiap ejakulasi Bentuk diselaraskan Ia juga membantu ia untuk berenang melalui cecair dalam faraj, serviks dan uterus dan tiub fallopio. Ovum ialah sel terbesar dalam badan Hanya satu ovum dikeluarkan oleh ovari setiap 28 hari.

Pergerakkan

-

- Satu ovum tidak boleh bergerak dengan sendirinya. - ovum hanya bergerak dengan bantuan silia tiub fallopio.

mr IRWAN@SMK Bukit Guntong

Page 1

(10 minit) Benih berkembang daripada ovul selepas persenyawaan.www. Terdapat dua jenis benih: monokotiledon yang terdiri daripada satu kotiledon dan dikotiledon yang terdiri daripada dua kotiledon.blogspot. Monocotyledon Dicotyledon mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 2 .sagadbl. Percambahan Benih.com CREATED BY : CIKGU IRWAN B.

www.com CREATED BY : CIKGU IRWAN Percambahan Epigeal: kotiledon dijalankan di atas paras tanah. Percambahan Hypogeal: kotiledon kekal dalam tanah mr IRWAN@SMK Bukit Guntong Page 3 .sagadbl.blogspot.

Related Interests