You are on page 1of 3

PROVERBESI AFORISMECARECONTINCUVANTUL‘APA’

Apa si focul sunt servitori buni, dar stapani de temut. Apa nu sta pe munti, nici razbunarea intr-o inima mare. Apa nu se face neagra daca o barfesti. Apa trece, pietrele raman. Apa lina face mult noroi, iar cea repede si pietrele le spala. Apa tacuta sapa adanc. Apa trage la matca si omul la teapa. Apa, cat de tulbure, tot stinge focul. Apa, vântul şi gura lumii nu le poţi opri. Banii si tineretea sunt ca apa in timpul revarsarii. Betivul isi tot spala gatul cu apa de sapa, de teama sa nu rugineasca. Betivul cand trece pe punte inchide ochii sa nu vada apa. Binele pe om il scapa de foc si de apa. Ca orezul si apa: uniti pe ogor, nedespartiti si in oala. Cainele, cand l-ai oparit, fuge si de apa rece. Cand ai setea-n casa, nu varsa apa pe drumuri. Cand seaca apa se cunoaste pretul fantanii. Casa arde si omul sapa fantana pentru apa. Ca sa-si arate plosca, prostul bea apa pana moare. Chiar si gaina cand bea apa se uita in sus. Ce mai bati apa, ca unt nu se mai face. Cele rele sa le scrii pe apa, iar binele in piatra sa-l sapi. Cu focul sa nu glumesti, cu apa sa nu te imprietenesti, iar vantul sa nu il crezi. Cui nu e dat sa moara, il vindeca si apa chioara.

pana nu ai trecut apa. Din pumni straini nu te saturi cand bei apa sau nu bea apa din pumnul altuia ca niciodata nu vei fi satul. fa-o intr-o apa adanca. Pe cine l-a ars păsatul suflă si in apa rece Pe magar la nunta cand il pofteste. dar in veselie. Paitra nu putrezeste in apa. Daca vrei sa te ineci. Daca nu stii ce-i apa. Gura e ca apa si vantul: greu se opreste. dar in suparare. Omul seamana cu apa – daca sta mult. Pe porc nu-l faci sa bea apa din fedeles. apa nu-i buna. Omul bland e ca apa lina. toata o scoate pe urechi. Pamantului buna putin apa ii trebuie. apa si mintea iti sunt de folos cat timp stii sa le stapanesti. In fantana unde nu-i broasca. acolo ori lemne. Pentru corabie mare trebuie apa multa. La balega uda nu-i trebuie multa apa. decat sa mananci numai miere. Magarul nu invata sa inoate pana nu ii ajunge apa la urechi. Mai multi se ineaca in bautura decat in apa. se strica . II fagaduieste marea cu sarea si ii da ce nu curge pe apa. Nu lauda vadul. Oricata apa bea un peste. Nu-ti lua apa peste cap. Moara nu macina cu apa care a trecut. nu te sui in luntre.Daca nu stii unde-i vadul. nu intra in apa. ori apa lipseste. Focul. Mai bine sa bei numai apa. Nu poti sa tii apa intr-o oala sparta. .

Printr-o crapatura mica strabate apa in corabia cea mare . Sa nu te increzi in apa curgatoare. Sa nu te faci viteaz la apa mare. Tiganul dupa ce si-a dat caciula pe apa a zis: sa fie de sufletul tatii! Tigva nu merge de multe ori la apa. Rabdarea indragostitului e ca apa in sita. Raul lin are apa afunda. ca ori se sparge. ori crapa. iar norii se revarsa in alta tara. asa si invatatura mintea tio limpezeste. Toata apa stinge focul.Pestele cu apa nu se prajeste. Vinul nu se face apa. Setosul bea apa din orice lac. Scoate apa cat este galeata la put. apa si gurile oamenilor? Precum apa inima ti-o racoreste. Pot opri vantul. da el duce cainii la apa. Urcioru nu merge de multe ori la apa. Sangele apa nu se face. Turturica asteapta sa picure din cer. Si apa se gata. Toate apele in mare se varsa si marea nu se mai umple. Toti sapa. . cateodata.