DISTOCII DE ORIGINE FETALA

1.Hidropizia invelitorilor fetale: acumularea masiva de lichide perifetale (amniotic + alantoidian) si edemul invelitorilor fetale ; Etiopatogeneza : afectiuni hepato-cardio-renale→ jena in circulatia de intoarcere; afectiuni renale cu retentie de Na; compresiuni pe cordonul ombilical. →  in V a abd. →  in V a uterului → subtierea peretilor uterini → compresiuni asupra diafragmei → moartea produsului de conceptie

Clinic :
 →  in volum exagerata a abd.; dispnee accent.;refuzul de a adopta decubitul; inapetenta; slabire.  -la ETR uterul f. destins cu peretii subtiati ;  -la ETR palparea fatului se face foarte greu (slab dezvoltat, pluteste in masa de lichid).  Tratament :  operatia cezariana → bresa mica la nivelul peretelui uterin si depresurizarea treptata a cav. ut. (colaps vascular – hipotensiune rapida)  OBLIGATORIU rehidratarea femelei (risc de şoc EX VACUO !)

2. Emfizemul fetal
 modificarea fatului mort si retinut cu acumularea masiva de gaze in tes. conj. sc.,gaze produse de germeni anaerobi  in distocii urmate de moartea produsului de conceptie nerezolvate in timp util. Clinic :  eliminarea unei secretii purulente cu miros ihoros  la EVM produsul de conceptie este marit in volum si se percepe senzatie de crepitatie gazoasa.  se poate produce uşor exongularea Tratament :  lubrefiere foarte buna a produsului de conceptie si a tractului vaginal → extragere manuala ;  Sau cezariana + tratament de dezintoxicare + antibioterapie 7 zile pe cale generala.  NU se recomandă executarea fetotomiilor !

3. Anomalii fetale 3.1. Hidrocefalia
 acumularea masiva de lichid la nivelul meningelui si ventriculilor cerebrali urmata de deformarea calotei craniene,  in V a acesteia si subtierea calotei → disparitia tesutului osos → hidrocefalie cu calota moale ; Diagnostic :  la EVM in prez. ant. deschiderea ant. a bazinului este blocata de capul produsului de conceptie Tratament  se punct. cav. craniana (trocar, fetotom curb de deget, bisturiu cu lama ascunsa) → se elimina lich. intracraniene (cav. craniana isi reduce dimensiunile) → tractiune si extragere  cand calota craniana are dimensiuni foarte mari, sau fatul este in prez. post. → cezariana.

4. Hidropiziile fetale 4.1. Ascita si anazarca fetala  acumularea masiva de lichid in cav. abd. (ascita) sau la nivelul tes.conj.s.c. (anazarca). Cauze :  compresiuni la nivelul cordonului ombilical; tulburari de secretie a lich. la nivelul fatului dat. tulb.hepatorenale ale femelei. Clinic :  Ascita: abd. fatului se blocheaza in desch. ant. a bazinului  Anazarca: produsul de conceptie are dimensiuni mari, extremitatile par infundate in corpul fetal, gatul este redus in lungime → produsul se blocheaza la desch. ant. a bazinului datorita dezvoltarii exagerate a corpului.

ASCITA

ANAZARCA

Tratament :  in ascita dupa fixarea extremitatilor fetale normal angajate se realizeaza o butoniera la nivelul cavitatii abdominale (trocar, fetotom, bisturiu cu lama ascunsa) → se scurg lichidele intraabdominale → se reduc dimensiunile cavitatii abdominale →se extrage.  in anazarca se extrage manual/ daca nu se reuseste se executa de-a lungul corpului fetal incizii longitudinale paralele la 1 cm distanta → permit eliminarea lich. de la niv. tes. conj. s.c.→ se lasa 23 ore si apoi se executa tractiuni.

5. Retractiile tendinoase si musculare
Etiopatogeneza :  in oligohidroamnios sau cand exista diferite compresiuni la nivelul produsului de conceptie → impiedica miscarile reflexe din timpul gestatiei pentru mobilizarea articulatiilor → scurtarea tendoanelor si retractia musculaturii, iar in momentul parturitiei acomodarea şi angajarea nu mai pot fi realizate.

Clinic :  la EVM membrele prezinta pozitii anormale (uneori si capul) si nu pot fi mobilizate pentru a se realiza angajarea.

Tratament :  Dacă exista o oarecare mobilitate se angajeaza extremitatile fetale in bazin si se extrage produsul de conceptie ;  Dacă nu, se practică fetotomia sau cezariana

6.Acondroplazia Tulburare de osificare fetala: extremitatile fetale sunt foarte scurte, bot infundat, cap mare, prognatism inferior (aspect de hipopotam) Daca dimensiunile fetale nu sunt foarte mari → extragere manuala/ cezariana.

7. Gigantismul fetal
 dezvoltarea exagerata a produsului de conceptie.  gigantism total : - X intre rase cu dezv. corporala diferita ; hranirea exagerata a femelei; disfunctii hipofizare (concentratie mare de STH); gestatie prelungita  gigantism partial : - la rasele brahicefalice (boxer, bulldogi – distocii dat. capului f. dezv.); la rasele de carne cu crupa dubla (Angus, Charolaise). Tratament :  extragere manuala / cezariana.

8. Multiparitatea la speciile unipare (Gemelaritatea)  se produc distocii atunci cand cei doi fetusi se angajeaza concomitent la deschiderea ant. a bazinului;  gemenii sunt mai slabi dezvoltati decat produsii unipari. Tratament: se fixeaza extremitatile normal angajate ale produsului cel mai bine angajat, celalalt produs este respins, se extrage dupa care se asteapta ca fatarea sa decurga normal sau se fixeaza extremitatile celuilalt produs de conceptie si se extrage manual.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful