You are on page 1of 12

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE COMERT

CALITATEA PRODUSELOR SI SERVICIILOR IN RELATIE CU PROTECTIA CONSUMATORULUI

Student:Paraschiv Nicolae Grupa 309,Seria B

1

Dupa unii autori. -calitatea fabricatiei desemneaza gradul de conformitate a produsului cu documentatia tehnica. a unor procedee tehnologice rationale si optime din punct de vedere economic. Acesta se realizeaza in 2 . cuvântul “calitate” sau “qualitas” işi are originea în latinescul “qualis” care are înţelesul de fel de a fi. conformitatea cu caietele de sarcini. Dupa unii specialişti. ansamblul mijloacelor pentru realizarea unui produs viabil.CAPITOLUL 1 NOTIUNI TEORETICE DESPRE CALITATEA PRODUSELOR SI SERVICIILOR Notiunea de calitate a produselor şi problemele legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult timp în urmă. gradul de satisfacere a consumatorului. de exemplu: -calitatea proiectată (calitatea concepţiei) reprezintă măsura în care produsul proiectat asigura satisfacerea cerintelor beneficiarilor si posibilitatea de folosire. calitatea produselor este considerată satisfacerea unei necesităţi. În activitatea practică. pentru definirea calităţii se utilizeaza o serie de termeni ca. un cost mai mic pentru o utilizare dată. la fabricatia produsului respectiv.

reprezentand calitatea produsului dupa proiectare. acea calitate rezultata in urma verificarii la capatul liniei de productie. economicitate. manopera. inainte de asimilarea lui in fabricatie. -“caliatea partiala” . in care se integreaza gradul de utilitate. vorbindu-se despre: -“calitatea potentiala” . Sa se conformeze masurilor legale si altor cerinte ale societatii 5). pe masura cresterii si diversificarii cererii de productie.productie si este determinata de procesul tehnologic. Sa satisfaca asteptarile clientului 3). activitatea de urmarire si control. Pentru succesul deplin al unei firme. estetica. Calitatea reprezinta ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care ii confera acestuia proprietatea de a satisface nevoile exprimate sau implicite. notiunea de calitate a produsului a evoluat si s-a diversificat. -“calitatea asigurata” . -calitatea livrata. masurare si actiune corectiva) -“calitatea totala” . Pe masura dezvoltarii productiei industriale. -“calitatea realizata”. reprezentand raportul dintre calitatea obtinuta si cea ceruta. Sa se conformeze standardelor si specificatiilor 4). etc. etc. o utilitate sau un scop bine definit 2). calitatea care rezulta pe baza unui program unitar cuprinzand toate activitatile de control ale calitatii (prevenire. Sa fie furnizate la un cost care aduce profit 3 . aceasta trebuie sa ofere produse sau servicii care: 1). echipamentul de productie. Sa fie disponibile la un pret competitiv 6). Sa satisfaca o necesitate. reprezentand nivelul efectiv al calitatii produselor livrate de furnizor.

PREOCUPARI PE PLAN INTERNATIONAL PRIVIND PROTECTIA CONSUMATORULUI Potrivit optiunilor Uniunii Europene este absolut necesar sa se actioneze in domeniul protectiei consumatorilor. cum este Comitetul Consultativ al Consumatorilor din Uniunea Europeana. fie specifice. au fost adoptate la nivelul Uniunii Europene o serie de directive care . se transpun in legi. in reglementari cu caracter obligatoriu. pe masura ce consumatorii vor beneficia de granite deschise. la nivel national.In acelasi timp. inclusiv de atribuirea unei competente generale si orizontale in domeniul drepturilor consumatorilor unei singure autoritati cu responsabilitati si initiative in domeniu si care coordoneaza actiunile intreprinse de autoritati in aplicarea altor politici. creditul pentru consumatori. au fost create structuri institutionale corespunzatoare care sa raspunda de problemele consumatorilor. fie generale. securitatea produselor. largite si de o piata competitiva la nivelul Uniunii. au fost create structuri consultative . responsabilitatea producatorilor pentru produsele cu defecte. ce au in vedere. care reprezinta interesele 4 . deoarece. in principal. trebuie sa creasca grija pentru protejarea si promovarea pe scena europeana a drepturilor legitime ale acestora. denumirea si etichetarea produselor. reclama inselatoare. In acest sens. In vederea realizarii optiunilor Uniunii Europene in asigurarea drepturilor si a protectiei consumatorilor.

Toate fac parte din responsabilitatile ce definesc mediul legal in care firmele trebuie sa-si desfasoare activitatea pe piata.de exemplu. precizand conditiile minime absolut necesare in materie legislativa ce trebuie insusite de fiecare tara in parte pentru a asigura functionarea pietei interne.Directivele Uniunii Europene privind creditul de consum.accesul consumatorilor la justitie. importatorilor si vanzatorilor. in general al publicului. Edificator pentru optiunile Uniunii Europene privind protectia consumatorilor ramane Carta Alba privind pregatirea tarilor asociate din centrul si estul Europei pentru integrarea in piata interna a Uniunii Europene care. . Directiva 84/450/CEE din 10. scoate in evidenta obiectivele si masurile ce trebuie intreprinse in vederea asigurarii drepturilor si protectiei consumatorilor. ele referindu-se in principal la: . . sanatatii si securitatii consumatorilor. calatoriile cu pret forfetar. 5 . In domeniul falsei publicitati.protectia vietii. dreptul de proprietate multipla asupra bunurilor imobiliare cu divizarea duratei de folosinta si contractele incheiate inafara unitatilor comerciale impun noi obligatii ale producatorilor.09.1984 obliga statele membre sa se asigure ca exista mijloacele adecvate si eficiente pentru controlul publicitatii inselatoare. clauzele abuzive din contractele incheiate cu consumatorii. .protectia intereselor economice ale consumatorilor.formarea specialistilor in domeniul protectiei si educarii consumatorilor. atat in interesul consumatorilor cat si al concurentilor.consumatorilor si asigura participarea acestora la procesul decizional.

a unor organisme cu atributiuni in acest important domeniu si. in felul acesta. 2.elaborarea de programe pentru educarea consumatorilor. crearea premiselor ca in fiecare stat in parte sa functioneze organisme guvernamentale consumatorilor. . Rolul si mai ales realizarile Comunitatii Europene in apararea drepturilor si asigurarea protectiei consumatorilor se pot structura in trei principale domenii: 1. 3. Introducerea unui minim de reguli. Crearea la nivelul Uniunii Europene a unui cadru institutional adecvat protectiei consumatorilor. de principii directoare. de norme cu caracter obligatoriu. principii ce se constituie intr-un insemnat suport in stabilirea obiectivelor specifice protectiei consumatorilor.-crearea si dezvoltarea de asociatii ale consumatorilor si sprijinirea activitatii acestora. Continua preocupare pentru amortizarea legislatiei si a cadrului institutional in domeniul protectiei consumatorilor. in conditiile in care acestea din urma ar dori sa se integreze in Piata Europeana Unica.perfectionarea cadrului legislativ si institutional. . dar si pentru celelalte state europene. preocupare ce se regaseste atat in activitatea de ansamblu a organismelor Uniunii europene cat si a fiecare tari in parte. atat pentru fiecare stat membru. sau neguvernamentale pentru protectia 6 .

Oficiul Concurentei.dreptul de a alege . utilizeaza ori consuma produse sau servicii se numeste consumator. inspectie si sanctionare. organizatii si asociatii ale consumatorilor cu atributii de protectie a consumatorilor: .Oficiul pentru Protectia Consumatorilor. Drepturile consumatorilor sunt: . .Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. dobandeste.dreptul de a fi informat corect asupra produselor si serviciilor si de a fi educati pentru a face o alegere cat mai avantajaoasa 7 . inzestrata cu atributii de control. .Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania(APC) . organizatie bugetara guvernamentala.serviciu asigurat de APC Romania.Oficiul pentru Protectia consumatorilor din Bucurest. . . Orice persoana care cumpara. care este organul teritorial al Oficiului pentru protectia consumatorilor.PREOCUPARI IN ROMANIA PRIVIND PROTECTIA CONSUMATORULUI In tara noastra exista urmatoarele institutii publice.Centrul de Consiliere si Informare a Consumatorilor Bucuresti.

. .dreptul de a se organiza in asociatii pentru protejarea propriilor interese .dreptul de a fi despagubiti atunci cand bunurile nu corespund Aceste drepturi sunt recunoscute de legislatia romaneasca (Ord. distribuitorului sau importatorului inregistrat in Romania.principalele caracteristici tehnice si calitative.cazuri in care produsul nu este indicat Eticheta produselor reprezinta orice material scris.numele si adresa producatorului.conditii speciale de depozitare si folosire. Guv.denumirea/marca sa. 8 . .eventualele riscuri ce pot aparea. Nr. .daca este cazul.dreptul de a fi in siguranta . termenul de garantie. compozitie . cantitatea. ce trebuie sa contina: . .dreptul de a fi protejati contra riscului de a cumpara bunuri care le pun in pericol sanatatea . . adresa.locul de origine sau provenienta a produsului. imprimat. . Producatorul de bunuri alimentare trebuie sa informeze consumatorul despre: . iar cine le nesocoteste sufera sanctiuni.denumirea produsului. depozitare. 21 din 1992 si nr 58 din 2000).cantitatea neta. modul de utilizare.dreptul de a avea acces la o gama variata de marfuri ..data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate.

repararea acestora.acordarea unor termene de garantie minime pe grupe de produse .instructiuni de utilizare. catalogului pieselor de schimb.specificand cantitatea .etc .supravegherea respectarii conditiilor in care au fost abilitati producatorii pieselor de schimbsi unitatile service. Toate aceste documente vor fi redactate in limba romana. ambalare pentru produsele reclamate in cadreul termenului de garantie.. precum si cheltuieli de diagnosticare. . documentatiei de remediere. indiferent de tara de origine a produsului. declaratie de conformitate si carte tehnica ori instructiuni de folosire. montare. Aceasta este exprimata de obicei prin sintagma „a se consuma de preferinat inainte de…”. Pentru produsele de folosiinta indelungata.obligatia producatoruli fat de vanzator de a asigura si suporta toate cheltuielile pentru punerea in functiune.intretinerea.lista cuprinzand ingredientele folosite. obligatiile producatorilor sunt: .asigurarea unitatilor service autorizate. Data durabilitatii minimale reprezinta data pana la care produsul isi pastreaza caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare. Bunurile de folosiinta indelungata trebuie sa fie insotite la comercializare de certificat de garantie semnat si stampilat de producator si vanzator. Principalele proleme cu care se confrunta practica juridica sunt legate de dificultatea crearii unor mijloace cu adebvarat eficace 9 .

Mijloacele judiciare presupun apelarea la un tribunal de natura civila sau administrativa. ANPC efectueaza analize si incercari in laboratoarele acreditate conform legii sau in laboratoarele proprii ori agreate. sprijina asociatiile de consumatori in actiunea de infiintare si functionare a centrelor de consultanta.etc. Mijloacele parajudiciare sunt organizate de stat sau institutii particulare si se situeaza in afara ordinului jurisdictional.care sa actioneze pentru asigurarea unui echilibru de forte in cadrul relatiei ofertant-consumator. De asemenea ANPC-ul prezinta informari periodice Guvernului si organelor administratiei publice centrale interesate. conditiile si modul de colaborare in desfasurarea activitatii de protectie a consumatorilor. A.C. Acestea se impart in: consultatii juridice furnizate consumatorilor gratuit sau la preturi reduse. Elaboreaza.P. In afara de cele mentionale ANPC-ul mai are o serie de atributii. ceea ce prezinta numeroase inconveniente pentru consumatori:costul foarte ridicat al justitiei. informare si educare a consumatorilor.proceduri privind obiectivele. participa impreuna cu alte organe. exercitarea de presiuni asupra ofertantilor si rezolvarea litigiilor prin aducerea fata in fata a consumatorilor si ofertantilor. 10 . la elaborarea strategiei in domeniul protectiei consumatorului. referitoare la activitatea proprie privind respectarea drepturilor si intereselor consumatorilor. obstacole de ordin psihologic. participand si la realizarea programelor interne si internationale in domeniul protectiei consumatorilor.N.

sprijina asociatiile de consumatori cu materiale documentare si de legislatie in domeniu si a asigurat participarea in perioada raportata la peste 20 de seminarii organizate de asociatiile pentru protectia consumatorului. INSTRUMENTE SI PROTAGONISTI”. Cateva zile mai tarziu.mai exact pe data de 26-28 noiembrie 2003. Romania si-a exprimat intentia de a semna un „Memorandum de itelegere cu Comisia Europeana” pentru a participa la „cadrul general pentru finantarea actiunilor comunitare de sustinere a politicii de protectie a consumatorilor pentru anii 2004-20007”. precum si ministri din tarile in curs de aderare si candidate. La aceasta intalnire au participat ministri din toate tarile membre ale UE. 11 . Autoritate de negociere a fost desemnata Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. in vederea atingerii obiectivelor pe care acestea si le propun.CONCLUZII Una dintre cele mai importante teme dezbatuta de catre Ministrii responsabili de aplicarea politicii de protectie a consumatorilor a fost „PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE POLITICII DE PROTECTIE A CONSUMATORILOR DIN NOUA EUROPA: DREPTURI. Aceasta Autoritate acorda in permanenta sprijin organizatiilor neguvernamentale. Aceasta intrunire a avut loc la Roma pe data de 21 noiembrie 2003.

Bucuresti.D. PATRICHE. editura Regia Autonoma ”Monitorul oficial” Bucuresti.Concluziile acestui referat sunt : Daca drepturile dumneavoastra sunt incalcate anuntati si apelati la ANPC Nu va multumiti cu putin si aspirati spre calitatea maxima Drepturile dumneavoastra sunt bine stabilite. Athenaeum. „Protectia consumatorului-protectia pietei” Tribuna Economica nr 24/1 12 . 1994 2. PATRICHE. „Protectia consumatorilor in economia de piata” editura Academia Universitara. ANPC va ramane pentru toti consumatorii ingerul pazitor al lor si le va proteja viata si sanatatea .nu va sfiiti sa vi le asumati. PISTOL GH.1998 3. ”Protectia consumatorilor”. BIBLIOGRAFIE 1. TEODOR T.D.