Pescuit la Match (1) Scris de Administrator Sâmbătă, 19 Aprilie 2008 14:16 » Aceasta tehnica este de origine britanica de unde si denumirea ei Sheffield

, de la orasul englez omonim. Totusi majoritatea pescarilor anglofoni cunosc mai degraba aceasta tehnica de pescuit sub numele "match fishing", iar francezii o numesc "pecher a l'anglaise"! » Aceasta metoda se foloseste in general atunci cand este necesar pescuitul la distante mari cu pluta si pe adancimi care depasesc cu mult lungimea vergii. Multi poate vor afirma ca rubesiana ar trebui sa fie suficienta pentru pescuitul la pluta dar daca se iau in calcul distantele mai mari de 20m metri de mal si pretul exorbitant al acestora, pescuitul la match ramane o alternativa demna de luat in seama. » De asemenea exista si alte situatii cand aceasta metoda isi gaseste aplicabilitatea: <!--[endif]-->pestii stau la distanta de mal; - <!--[endif]-->vantul puternic in sens contrar directiei de aruncare, ingreuneaza folosirea betelor fixe; - <!--[endif]-->pe mal exista bariera de vegetatie pe o distanta de mai mult de 10 m de mal; - <!--[endif]-->nu exista barca sau pe balta respectiva este interzis accesul cu astfel de mijloace; » Ca idee acesta tehnica este preferabil a se utiliza pe balti sau ape lent curgatoare, pe raurile cu un curent mai puternic, fiind cel mai adesea utilizat pescuitul cu bologneza.

» Ustensile: » Vergile cele mai utilizate sunt cele de tip match de 3.9 m sau 4.2 m cu 14-16 inele de diametru mic, pentru a reduce frecarea firului si cu picior lung pentru a nu preintampina lipirea firului de varga.Un lucru de luat in calcul in alegerea unei astfel de vergi este statura pescarului. Astfel daca aveti o inaltime de pana in 1,75-1,80 m este preferabil un match de 3,90m, iar sunteti mai “rasarit” 4,20m. Avantajul acestor bete este ca permit aruncari lungi si precise si un excelent control asupra plutei astfel incat timpul de intepare va fi foarte bun. » Mulineta ideala trebuie sa prezinte o recuperare rapida, frana pe spate si preferabil un tambur ceva mai special, avand diametrul interior mare astfel incat sa permita in momentul aruncarii o desfasurare cat mai rapida a firului de pe el. » Firul folosit trebuiesa fie de tip sinking (din engleza to sink= a (se) scufunda ) pentru ca dupa lansare sa se scufunde cat mai rapid, evitand nedorita burta, aspect care asigura întepaturi rapide si precise si evitarea rateurilor. Se utilizeaza fire cu diametru cuprins intre 0,10 si 0,18mm, insa exista si cazuri cand se poate recurge la un fir mai gros (ex: pescuitul cu un match din categoria hard la crap). » Plutele folosite sunt speciale construite, fiind lestate si culisante - asa-numitele plute waggler (foto) » Carligele folosite sunt de marime mica, cuprinse in intrevalul 14-18, pentru a retine pestele in carlig intrucat distanta care trebuie parcursa la recuperare determina un risc crescut de pierdere a pestelui. » Forfacul utilizat este de 0,08-0,15 mm grosime si are o lungime de 40-50 cm.

Pescuit la Match (2) Scris de Administrator Sâmbătă, 19 Aprilie 2008 14:03 » Tehnica de pescuit » Dupa alegerea locului de pescuit se executa cateva lansari de control, pentru a determina cu precizie distanta de mal la care se va pescui, adancimea apei si viteza curentului. In functie de aceste rezultate se fac ajustarile de rigoare echipamentului de pescuit. » Pentru determinarea adancimii apei se monteaza înaintea plutei un plumb superior flotabilitatii ei, se lanseaza în locul dorit si se recupereaza pana cand pluta ajunge langa plumb, pe fundul apei, moment in care se simte ca plumbul opune rezistenta la mulinare. Ulterior se elibereaza firul, si se determina adancimea de pescuit luand drept reper distanta dintre ultimele doua inele ala batului sau raportul de recuperare al mulinetei pana cand pluta iese in suprafata. Ulterior stopperul plutei se fixeaza la distanta masurata. » Prima data se realizeaza o lansare si se marcheaza firul de pescuit cu un marker rezistent la apa, astfel incat lungimea lansarilor sa fie constanta. Line-clip-ul trebuie utilizat cu precautie intrucat in cazul obosirii unui peste este dificila eliberarea de fir si astfel riscul pierderii capturii creste. » Se nadeste locul si dupa cca. 30 min. se lanseaza montura in zona astfel pregatita iar varga se aseaza pe suport. » Lanseta se mentine cu varful în apa (10-15 cm) sau cat mai aproape de suprafata ei pentru a preintampina formarea burtii. In momentul trasaturii inteparea se printr-o miscare ferma a bratului in lateral.