You are on page 1of 8

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (1893- 7

Ιανουαρίου 1972) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες
στιχουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Γεννήθηκε στο Αιδίνι της Μικράς Ασίας, αναγκάστηκε
όμως να έλθει στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική
καταστροφή.
Ζώντας μια έντονη και περιπετειώδη ζωή, στην
Ελλάδα αρχικά σταδιοδρόμησε ως ηθοποιός,
δασκάλα και ποιήτρια, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε
σπουδαία λαϊκή στιχουργό. Ξεκίνησε να γράφει
στίχους το 1948 εξαναγκαζόμενη από το προσωπικό
της πάθος (χαρτοπαιξία), τροφοδοτώντας με αυτό
τον τρόπο, έναντι ευτελούς οικονομικής αμοιβής,
όλους τους επώνυμους συνθέτες της εποχής της με
αριστουργηματικά τραγούδια.
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια από τις
σπουδαιότερες στιχουργούς, η οποία χάρη στο
τρομακτικό ταλέντο της τροφοδότησε το ελληνικό
λαϊκό τραγούδι με μεγάλο αριθμό εξαίρετων
δημιουργιών, μερικές από τις οποίες θα παραμείνουν
για πάντα άγνωστες, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος
αυτών που έγραψε είναι καταχωρημένο στο όνομά
της. Η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την
αναγνώριση του έργου της και για την είσπραξη
δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, παρά την επιτυχία των
τραγουδιών της, να πεθάνει φτωχή.
Λίγοι είναι αυτοί που της έδωσαν τα δικαιώματά της
από τους στίχους της - φωτεινές εξαιρέσεις ο

αναφέροντας ότι ύστερα από παραγγελία του. Πάντως.. Όταν η στιχουργός σε συνεντεύξεις της διεκδίκησε την πατρότητα των στίχων για τα «Καβουράκια».. του είχε πάει απλώς ένα προσχέδιο. η ίδια δεν πρόλαβε να δει το όνομά της τυπωμένο δίπλα από τον τίτλο των τραγουδιών της.. όμως. Δε συνέβη. το πούλησε έναντι 250 δραχμών..Απόστολος Καλδάρας και ο Μάνος Χατζιδάκις που πάντα της έδιναν τα δικαιώματά της. το οποίο ο συνθέτης το άλλαξε. το ίδιο με άλλους δημιουργούς. σε μουσική κι ερμηνεία Στέλιου Καζαντζίδη. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το «Δυο πόρτες έχει η ζωή». Ο λαϊκός βάρδος είχε παραδεχτεί αργότερα δημοσίως ότι οι στίχοι του τραγουδιού ανήκαν στην Ε. ο Βασίλης Τσιτσάνης βγήκε να τη διαψεύσει. . Παπαγιαννοπούλου.

Παπαγιαννοπούλου. Γιατί μετά το θάνατο της κόρης μου το 1960. Ήταν η καταστροφή μου. μόχθος. Από κει και πέρα δεν ανακατεύομαι αν θα πιάσουν ή όχι. αν θα βγουν ή δε θα βγουν σε δίσκους. υπογράφω και μια δήλωση παραιτήσεως από διάφορα δικαιώματα. ή καλύτερα εκατομμύρια κόσμου. προσφέροντας στο λαϊκό μας πολιτισμό στίχους μοναδικούς. για να ξεχάσω στράφηκα στα χαρτιά. ας πούμε απαρνούμαι τα πνευματικά μου τέκνα. Πρωτοπόρα για την εποχή της.» . Ξενύχτια. έγραψε με πάθος. αθάνατους. έζησε τη ζωή με πάθος. «Κάθησε. χάθηκαν πάνω στην πράσινη τσόχα. Μπορεί να είναι η τελευταία μου συνέντευξη και θέλω να τα πω όλα.Η Ε. η «γριά» που πουλούσε τα τραγούδια της για πενταροδεκάρες. υπήρξε μια πολυδιάστατη. Μόλις τα παραδώσω. η μοναδική μαστόρισσα που με τις «σταυροβελονιές» των στίχων της τραγουδήθηκε από χιλιάδες. "Εγώ γράφω τραγούδια και τα πουλώ. Όλα έγιναν καπνός. εμπνεύσεις. Ξέρεις με τόσα σουξέ γιατί δεν αξιοποιήθηκα οικονομικώς. μοναδική προσωπικότητα.

.

.

Η Μαίρη Λαΐδου (κόρη της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου) στην ταινία "Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο" του 1955. .

ενώ με παραγγελία του είχε γράψει τους στίχους για το γνωστό σε όλους πλέον τραγούδι Τα καβουράκια του οποίου την τελική διαμόρφωση των στίχων. • Όνειρο απατηλό • Η διπρόσωπη (Σβήσε με κυρά μου) • Συρματοπλέγματα βαριά • Είμαι αϊτός χωρίς φτερά • Πετραδάκι. • Περασμένες μου αγάπες • Δυο πόρτες έχει η ζωή. . είχε ο Τσιτσάνης. πετραδάκι. όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.• Πήρα τη στράτα κι έρχομαι. • Αντιλαλούνε τα βουνά • Ηλιοβασιλέματα. • Του ντερβίση το πιοτό και • Τι να σου κάνει μια καρδιά Το πρώτο της τραγούδι που μελοποιήθηκε από τον Τσιτσάνη είναι το Για μια γυναίκα χάθηκα που γραμμοφωνήθηκε στις 15 Μαρτίου 1951. • Φεύγω με πίκρα στα ξένα • Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά.