You are on page 1of 22

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013
ΤΑΞΗ: Β’
ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΡΔΕΛΗ

ΝΑΤΑΛΙΑ ΦΑΛΙΔΕΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής «Εφαρμογές Ηλεκτρονικών
Υπολογιστών», κληθήκαμε να επιλέξουμε ένα θέμα για μελέτη και
να ετοιμάσουμε μία εργασία πάνω σε αυτό.
Μετά από πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, καταλήξαμε στο
θέμα «Τέχνη και Συναισθήματα». Στην εργασία μας, θα
ασχοληθούμε με διαφορετικές μορφές τέχνης μέσα από
χαρακτηριστικά έργα της σύγχρονης αλλά και της προγενέστερης
εποχής. Θα ερευνήσουμε τα συναισθήματα που θέλουν να
εκφράσουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μέσω της τέχνης τους, τα οποία
όμως αντικατοπτρίζουν και τη συναισθηματική κατάσταση του
κοινού.

2 Ζωγραφική και Χαρακτική 2.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1ο: Τα συναισθήματα στην τέχνη Κεφάλαιο 2ο: Συναισθήματα στις διαφορετικές μορφές της τέχνης 2.4 Μουσική Βιβλιογραφία .1 Γλυπτική 2.3 Ποίηση 2.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ .

» • «Όταν κάποιος έχει μία επαγγελματική ικανότητα ή αλλιώς μία δεξιότητα σε εργασία του χεριού αυτό θα συνεπάγεται αυτόματα "τέχνη". δεν βρέθηκε ένας επαρκής ορισμός. που προκαλούν αισθητική συγκίνηση στους άλλους ανθρώπους (λογοτεχνία.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αποφασίσαμε στο πρώτο μέρος της εργασίας μας να ασχοληθούμε με την τέχνη και το συναίσθημα σε ένα θεωρητικό επίπεδο. που προκαλούν αισθητική συγκίνηση στους άλλους ανθρώπους. τόσο αυτό περιπλέκεται. μαστοριά || τέχνασμα. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο. • «Κάθε φορά που κάποιος εκφράζει το συναισθηματικό του κόσμο σε καλλιτεχνικές μορφές. επάγγελμα || εμπειρία από την άσκηση ορισμένου έργου || επιδεξιότητα. τελικά. πάντως όχι ολόκληρο. ίσως. Ο ορισμός αυτός όμως. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Ο ορισμός του λεξικού στο λήμμα «τέχνη» είναι ο ακόλουθος: τέχνη (ουσ.)= δεξιότητα σε εργασία του χεριού. θα τη συνδυάσουμε σταδιακά με τα συναισθήματα .» Όσο προσπαθεί ο άνθρωπος να βρει μια λύση στο πρόβλημα. επινόημα || έκφραση του συναισθηματικού κόσμου του δημιουργού σε καλλιτεχνικές μορφές. ότι δεν υπάρχει λύση! Εφόσον. Δηλαδή. αντί να λύσει τον προβληματισμό του ανθρώπου σχετικά με την ταυτότητα της τέχνης τον μπερδεύει ακόμα περισσότερο. γεννώντας του πλήθος ερωτημάτων.» • «Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν προκαλείται η αισθητική συγκίνηση σε κάποιους άλλους ανθρώπους. έχουμε το δικαίωμα να την αποκαλούμε "έντεχνη". που αρχίζει σταδιακά να σκέφτεται την εσχάτη των λύσεων. Διαφορετικά: όταν ένα μικρό ή μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. χρειάζεται να αλλάξει το σκεπτικό με το οποίο προσεγγίζεται το πρόβλημα και να επικεντρωθεί στο «γιατί δεν υπάρχει σαφής ορισμός». . μουσική. συγκινείται αισθηματικά με μία δημιουργία. έχουμε το δικαίωμα να ονομάζουμε αυτή την έκφραση έντεχνη. Αρχικά. ικανότητα επαγγελματική. θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε την τέχνη και. καλές τέχνες). στη συνέχεια.

Με την τέχνη επιτυγχάνεται η αισθητική μορφοποίηση του εσωτερικού κόσμου του καλλιτέχνη. Η τάση μας να ανταποκρινόμαστε στο μη πραγματικό. θέατρο. ως τέχνη θα μπορούσαμε άτυπα να ορίσουμε την ενέργεια του ανθρώπου να ανακαλύπτει το ωραίο και το όμορφο και με ποικίλες μορφές να το μορφοποιεί και να το προβάλλει. Κι αυτό είναι που μας καθιστά ικανούς να συγκινούμαστε απλά κοιτάζοντας προϊστορικές ζωγραφιές των σπηλαίων.. τις ανάγκες και τις ελπίδες μιας κοινωνίας αποτυπώνοντας μιας κατάσταση που λαμβάνει χώρα σε μια δεδομένη στιγμή της ιστορίας.Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η τέχνη είναι μία έννοια καθαρά υποκειμενική. η τέχνη προχωρεί πέρα από αυτά τα όρια που είναι καθορισμένα από την εποχή της και δημιουργεί μια υποσχόμενη σταθερή ανάπτυξη. (http://www. Κάθε είδος τέχνης καθορίζεται από το χρόνο και εκφράζει την ανθρωπότητα στις ιδέες. η με τα πρόσωπα ενός διηγήματος. Ταυτόχρονα όμως. η ιδέα αυτή υποδηλώνει πως η τέχνη δεν ήταν αναγκαία μόνο στο παρελθόν. μας κάνει να το αισθανόμαστε ακόμα εντονότερα από ότι την ίδια .vlioras. γιατί είναι ψυχαγωγικό να ταυτίζει κανείς τον εαυτό του με έναν πίνακα ζωγραφικής. με ένα μουσικό κομμάτι.gr/Philologia/Composition/Art. ζωγραφική.php? name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=651#ixzz2K7IzUSEh ) Παρόλα αυτά.htm) Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Η τέχνη είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ορίσει την τέχνη σύμφωνα με τη δική του προσωπική άποψη για αυτήν. των σκέψεων. αλλά θα παραμένει πάντοτε μια ανάγκη. Η τέχνη ως μέσο φέρνει τον άνθρωπο σε μια κατάσταση ισορροπίας με το γύρω κόσμο και αφού δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μόνιμη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και του γύρω κόσμου. τους πόθους. Σε όλες τις μορφές της εξέλιξής της. ποίηση.. Επομένως. Ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να απολαμβάνει κάθε είδος τέχνης. Υπάρχει στην τέχνη κάτι που εκφράζει μιαν αναλλοίωτη αλήθεια.gr/html/modules. (http://www. ακόμα και στην εξελιγμένη κοινωνία. μουσική. η τέχνη πάντοτε εμπεριέχει μια μαγεία η οποία συναρπάζει τον άνθρωπο και τον βοηθάει να δαμάσει τον ανεξερεύνητο κόσμο.musicheaven. των αισθημάτων των πόθων του.

η σχέση μεταξύ τους είναι φανερή: «τέχνη είναι η έκφραση του συναισθηματικού κόσμου του δημιουργού σε καλλιτεχνικές μορφές». που εξωτερικά φαίνεται γαλήνιος.Παύλος Κωνσταντινίδης • Η ποίηση είναι ένα αυθόρμητο ξέσπασμα έντονων συναισθημάτων: πηγή του. ενώ μέσα του κραδαίνεται ο κόσμος των συναισθημάτων.την πραγματικότητα.php? option=com_content&view=category&layout=blog&id=37&Itemid= 57&lang=el) Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ Η τέχνη και το συναίσθημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. και καθόλου ως μια κατάσταση έμπνευσης που πηγάζει από παραλήρημα. όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι.Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ • Όλοι θέλουν να καταλάβουν τη ζωγραφική. να τη χαίρεται.e-artdrops. στο τέλος της οποίας το έργο τέχνης προβάλλει ως δαμασμένη προσωπική πραγματικότητα. ο ποταμός συναισθημάτων που συνάξαμε στο διάβα μας. και ενώ μας αιχμαλωτίζει με έναν διαφορετικό τρόπο από την πραγματικότητα. τη μνήμη σε έκφραση και την έκφραση σε μορφή. Για να είναι κανείς καλλιτέχνης πρέπει να συλλαμβάνει να συγκρατεί και να μεταμορφώνει την εμπειρία σε μνήμη. Μέσω της τέχνης. ένα λουλούδι. . Πρέπει επίσης να ξέρει τη δουλειά του. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς. Αποφθέγματα που δείχνουν τη σχέση αυτή : • Ζούμε με συναισθήματα. να καταλαβαίνει τους κανόνες τις μορφές και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δαμάσει την φύση και να την υποτάξει στη σύμβαση της τέχνης. αυτή η πρόσκαιρη αιχμαλωσία αποτελεί ακριβώς και την φύση της ευχαρίστησης εκείνης που προκαλείται ακόμη και από δραματικά έργα! Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι μια διαδικασία ύψιστα συνειδητή και λογική. . Τους αρέσει η νύχτα. βρίσκουμε εκείνη την ευτυχισμένη ελευθερία που η καθημερινότητα μας στερεί. Αριστοτέλης • Η ήσυχη θάλασσα μοιάζει με τον άνθρωπο.com/index. τόσα πράγματα γύρω τους. . (http://www. Γιατί δεν προσπαθούν να καταλάβουν το κελάηδημα των πουλιών. Από τον ορισμό ακόμα της τέχνης.

org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE %B1%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1_-_%CE %A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%AE %CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ . συγκινήσεις του.χωρίς να τα καταλαβαίνουν. κινδυνεύει να (https://el. • Το λαϊκό τραγούδι είναι η έκφραση των συναισθημάτων του λαού μας.wikiquote. .Πάμπλο Πικάσο • Όποιος καταπνίγει τις αποπνίξει την ψυχή του. • Πλήξη: η αρρώστια των καρδιών που στερούνται αισθήματος. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουν τη ζωγραφική.

ζωγραφικήχαρακτική. ποίηση και μουσική. Θα αναζητήσουμε και θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα συναισθήματα που αυτά εκφράζουν. επιλέξαμε τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της: γλυπτική.1. Πιο συγκεκριμένα. 2. φωτογραφία. Σύμπλεγμα Αφροδίτης-Πάνα-Έρωτα . Θα ασχοληθούμε με έργα της σύγχρονης αλλά και της προγενέστερης εποχής. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι μέσα από κάθε έργο τέχνης «κρύβεται» πλήθος συναισθημάτων.1.1 ΓΛΥΠΤΙΚΗ 2.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αποφασίσαμε να μελετήσουμε το συναίσθημα στην τέχνη μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις της τέχνης.

τον απομακρύνει. Εντυπωσιάζει το κοινό η θέαση της οπτασίας. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ:Η σκηνή είναι ιδιαίτερα εύθυμη και το κοινό διακατέχεται από ψυχική ευφορία στην όψη του. παιχνιδιάρικη μορφή του τον . Η προσπάθεια του Έρωτα να απομακρύνει τον άσχημο Πάνα από τη μητέρα του καθώς και η χαριτωμένη. Στο έργο είναι έντονη η αντίθεση μεταξύ της ομορφιάς της νεαρής και της ποιμενικής μορφής του τραγόμορφου Πάνα.ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: Το μαρμάρινο σύμπλεγμα βρέθηκε το 1904 στο ίδρυμα των Βηρυτίων Ποσειδωνιαστών στη Δήλο και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. κερασφόρος θεός) προσεγγίζει αδέξια τη θεά Αφροδίτη. το ευτράπελο συμβάν προκαλεί συχνά γέλιο αλλά και συναισθήματα λύπης για τον άτυχο και άσχημο Πάνα. ο ερωτύλος Πάνας (τραγοπόδαρος. Η εντυπωσιακή θεά φαίνεται να ενοχλείται με την παρορμητική συμπεριφορά του Πάνα. Στο σύμπλεγμα. η οποία παρουσιάζεται γυμνή με καλοχτενισμένα μαλλιά. Παράλληλα. Πιο συγκεκριμένα. σπρώχνοντας τον. μαζεμένα με τη βοήθεια ενός μαντηλιού. ενώ το αποστρέφει η αποκρουστική εμφάνιση του ακόλουθου του Διονύσου. ο Έρωτας (φτερωτός γιός της Αφροδίτης) με τη μορφή μικρού παιδιού.

org/wiki/%CE%91%CF%86%CF%81%CE%BF%CE %B4%CE%AF%CF%84%CE%B7_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE %A0%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%82) 2. το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της νεοελληνικής τέχνης. Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι ο καλλιτέχνης εκείνη την περίοδο υπέστη νευρικό κλονισμό. (http://erroso. 2. η οποία.blogspot. http://el.wikipedia. Ενώ παράλληλα. Έτσι.καθιστούν ιδιαίτερα μια ιδιαίτερα συμπαθή και τρυφερή παρουσία. η παραμυθένια μορφή που κρατά στα χέρια της ένα σταυρό χαρίζει ένα αίσθημα ηρεμίας και λύτρωσης για την αποτυπωμένη θλίψη της γυναίκας.1. Το όμορφο πρόσωπο με τα μισάνοιχτα χείλη και την περίτεχνη στάση του κορμιού της προκαλούν λύπη στο θεατή. Στο γλυπτό προβάλλεται η μορφή μιας νεαρής γυναίκας.1 Guernica του Πικάσο . ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Ο Χαλεπάς κατορθώνει με την παραστατικότητα που δίνει στο γλυπτό του να αποδώσει τη γαλήνια όψη της νεαρής γυναίκας. προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ανθρωπιάς.html.2 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ-ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ 2. Χαρακτηριστικό δείγμα την ψυχολογικής του κατάστασης ήταν η τάση του να καταστρέφει τα γλυπτά του.2.2 Η Κοιμωμένη του Χαλεπά ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «Η Κοιμωμένη». με το επάνω μέρος του σώματος να ακουμπά σε μαξιλάρι. βυθίζεται σε γαλήνιο ύπνο και βρίσκεται ξαπλωμένη σε ανάκλιντρο.gr/2011/10/blog-post_5462. γεγονός που τον επηρέασε αναμφισβήτητα.

Ένα έργο μνημειακών διαστάσεων. Η θέαση της μητέρας με το νεκρό παιδί και η κραυγή της προκαλούν πόνο και απελπισία στον παρατηρητή. η οποία είναι η μόνη που δεν έχει χτυπηθεί και έχει χαρακτηριστεί από τον Πικάσο ως ο πολιτισμός που πολεμά για να σωθεί. Τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι η αγωνία και φρίκη των ανθρώπων μπροστά στο θάνατο. Η ταραχή και η θλίψη κυριαρχούν όταν ο θεατής παρατηρεί τις γυναίκες που μάχονται να επιβιώσουν από τη φρικαλεότητα του πολέμου. Το τραγικό αυτό συμβάν αφαίρεσε τη ζωή πολλών ανθρώπων. η πλειονότητα των οποίων ήταν παιδιά και γυναίκες. πηγή έμπνευσης του οποίου αποτέλεσε ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος και πιο συγκριμένα ο βομβαρδισμός της Guernica. έναν ταύρο. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η γυναικεία μορφή που υψώνει τη λάμπα πετρελαίου. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ: Οι σκούρες αποχρώσεις του πίνακα χρησιμοποιούνται από τον καλλιτέχνη προκειμένου να αποδώσουν την τραγικότητα της κατάστασης. Με αυτή τη λογική το συγκεκριμένο πρόσωπο του πίνακα εκπέμπει μια ελπίδα σωτηρίας στο θεατή για την τύχη της Guernica. . Ο Πικάσο χρησιμοποιεί μια πληθώρα διαφορετικών μορφών: μια μητέρα κρατώντας το νεκρό παιδί της στα χέρια της.ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: Η Guernica καθίσταται πιθανότατα ο διασημότερος πίνακας του Πάμπλο Πικάσο. Στο έργο απεικονίζεται το «φρικιαστικό τέλος» της πόλης. ενός μικρού χωριού. ένα άλογο και πολλές γυναικείες μορφές. έναν νεκρό πολεμιστή. Η παραμορφωμένη όψη του ταύρου πλημυρίζει τις ψυχές όλων με τη βία και το σκοτάδι εκείνης της εποχής.

το άγχος. Το όμορφο πρόσωπο του μικρού κοριτσιού προκαλεί θλίψη στο κοινό.2.. Ο Έντβαρτ Μουνκ χαράσσοντας τον πίνακα του. http://tvxs. Στα έργα του συχνά απεικονίζει άρρωστα παιδιά. υποφέρουν και αγαπούν". το θάνατο. αισθάνονται. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ:Ο Μουνκ καταφέρνει να δημιουργήσει βάσει των χρωμάτων ένα συναίσθημα κατάθλιψης. η οποία έπασχε από φυματίωση.. όπως ζωντανή έμεινε μέσα του η ανάμνηση της ετοιμοθάνατης αδερφής του.protothema.gr/culture/arts/article/?aid=162606 .gr/news/%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%82/%CE%AD%CE %BD%CF%84%CE%B2%CE%B1%CF%81%CF%84-%CE%BC%CE%BF %CF%85%CE%BD%CE%BA-%C2%AB%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE .wikipedia. Απεικονίζεται η μικρότερη αδερφή του. μέσω της τέχνης του.2 Το άρρωστο παιδί του Μουνκ (1885–1886) ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: Ένα από τα διασημότερα έργα του Νορβηγού καλλιτέχνη Έντβαρτ Μουνκ. ετοιμοθάνατη. Όπως είπε ο ίδιος. ήθελε να ζωγραφίζει "αληθινούς ανθρώπους που αναπνέουν.. Το σκούρο χρώμα κυριαρχεί και σε συνδυασμό με τις σκοτεινές γωνίες της σύνθεσης υποδηλώνεται ο θάνατος και ο φόβος για αυτόν. που παρατηρεί το άσκοπο και χαριτωμένο βλέμμα της ξέροντας την κατάσταση της. (http://www.uk/picasso/secret_guernica.html 2. προσπαθεί να τον ζωντανέψει. την ανησυχία. ως ανάμνηση της νεκρής αδερφής του.http://en. Ξεχωρίζει για τον τρόπο που εξέφρασε όλα αυτά τα συναισθήματα.or g.org/wiki/Guernica_(painting)http://web.

html) 2.3. http://roadartist.gr/2010/12/edvard-munch.3ΠΟΙΗΣΗ 2.%B6%CF%89-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BF %CF%85-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CF%89-%CE %B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF %8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%B2%CE%BB%CE %B5%CF%80%CE%B1%C2%BB.1 Νίκος Εγγονόπουλος ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ : Τον Ιούλιο του 1936 ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία ανάμεσα στους εθνικιστές που υποστήριζαν τον Φράνκο – μετέπειτα δικτάτορα της Ισπανίας από το 1939 έως και το 1975και τους δημοκρατικούς που υποστήριζαν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μανουέλ Αθάνια.blogspot. .

σημαντικότατος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Συνθέτει. Κι είναι το ενδιαφέρον αυτό που θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλές εφημερίδες. που με την επαναστατική του διάθεση και την προσήλωσή του στα δικαιώματα των πολιτών είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των εθνικιστών. Είναι. δημοσιογράφους και αρθρογράφους της εποχής.. Ο Νίκος Εγγονόπουλος ενοχλημένος από το χρησιμοθηρικό ενδιαφέρον των εφημερίδων. Το απροσδόκητο της εκτέλεσης του ποιητή. «σακάτικα» τα χρόνια του ποιητή. δημιούργησαν μεγάλο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη τόσο στην Ισπανία όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. στηλιτεύει με τους στίχους του την ασεβή τους προσπάθεια να κερδίσουν απ’ το θάνατο του ποιητή.».Στις 19 Αυγούστου 1936 δολοφονείται στη Γρανάδα ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο ποιητής γράφει στη σκιά μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα. Η περίοδος αυτή καλύπτει την εμφάνιση των . λοιπόν. μιας και τα μεγάλα ερωτήματα γύρω απ’ τη δολοφονία παρέμειναν αναπάντητα. που με κάθε τρόπο επιχειρούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών τους. το γεγονός ότι δε βρέθηκε ποτέ ο τόπος ενταφιασμού του. αλλά και πιθανές εξηγήσεις για τη δολοφονία του.. Στο ποίημα κυριαρχούν το συναίσθημα της περιφρόνησης προς τους δημοσιογράφους και της αγανάκτησης και θυμού προς την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται. μιας και πολλές ιδέες πνίγονταν εν τη γενέσει τους απ’ τους ποιητές που δεν ήθελαν να οξύνουν τα πνεύματα ή να υποστούν νέες διώξεις. Τα σχετικά δημοσιεύματα διαδέχονται το ένα το άλλο. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Ο ποιητής τιτλοφορεί το ποίημά του «Νέα περί του θανάτου του Ισπανού ποιητού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Εγγονόπουλος δεν έχει νέα για το θάνατο του ποιητή. καθώς η ελευθερία της έκφρασης υπάρχει μόνο στο βαθμό που δεν ενοχλεί τους κρατούντες. λοιπόν. αλλά και η απουσία μιας ουσιαστικής εξήγησης για τη δολοφονία του. χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα να προσθέσουν τίποτε το καινούριο στην υπόθεση της δολοφονίας. και με πικρία επισημαίνει πως όλοι πια γνωρίζουν πως είθισται να δολοφονούνται οι ποιητές είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά. χωρίς επί της ουσίας να προσφέρουν κάποια ουσιαστική πληροφόρηση. ένα ποίημα που με τον μακροσκελή τίτλο του μιμείται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τους τίτλους των άρθρων που υπόσχονται «νέες» πληροφορίες. που θα θελήσουν να εμπορευματοποιήσουν το θάνατο του μεγάλου ποιητή με υποτιθέμενες ειδήσεις για τον τόπο ταφής του. έχει όμως να εκφράσει την αγανάκτησή του απέναντι στους δημοσιογράφους και φυσικά την πικρία του για τη διωγμό που βιώνουν οι ποιητές. εμπαίζοντας τα φτηνά τεχνάσματα των δημοσιογράφων.

« Όσο μπορείς» Κωνσταντίνος Π.3. Καθίσταται ένα από τα καλύτερα ποιήματα του. τις σκέψεις του για το πώς θα πρέπει οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους. το οποίο συμπάσχει και αισθάνεται την πικρία και τον θυμό του ποιητή για την κατάσταση. στην οποία δίνεται η .html#ixzz2LzH2DcFe 2. Η λογοκρισία και η απειλή του θανάτου έκαναν τους ποιητές να σιωπήσουν. (http://latistor. Τα έντονα συναισθήματα που εκφράζει ο Εγγονόπουλος περνάνε με την ίδια ένταση στο κοινό του. Καβάφη. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε την αντίληψή του για τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι Έλληνες την περίοδο αυτή είχαν χάσει την αθωότητά τους και η ελευθερία της πνευματικής δημιουργίας είχε υποστεί ένα καίριο πλήγμα.ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Το ποίημα μπορεί να θεωρηθεί ως μια συνομιλία του ποιητή με τον εαυτό του. περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά τους. ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα τη Γερμανική Κατοχή (1941-1944) και τον Εμφύλιο πόλεμο (1946-1949). Καβάφης ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: Το ποίημα γράφτηκε το 1913 από τον Κ. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ποιητής υπήρξε πάντοτε φειδωλός στις κοινωνικές του επαφές. καθώς επέλεγε με προσοχή τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν και απέφευγε τις περιττές κοινωνικές εκδηλώσεις.Π.2.com/2012/04/19-1936. καθώς μέσα από αυτό αποδίδει.blogspot.

blogspot. Στο ποίημα υπερισχύει επίσης η υπερβολή που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες. ο ευτελισμός της ζωής και η τάση πιθηκισμού των ανθρώπων προκαλούν στους αποδέκτες συναισθήματα απελπισίας εξαιτίας της τροπής που έχει λάβει η ζωή τους.1 Αντόνιο Βιβάλντι «Η Άνοιξη» . εκθέτοντάς). την επιπολαιότητα της κοινωνίας και τις επιφανειακές σχέσεις. κάτι που τονίζεται ιδιαίτερα με τη χρήση των τριών μετοχών (πηγαίνοντας. καθώς ο εντοπισμός και η καταγραφή του προβλήματος οδηγεί στη συνειδητοποίηση του. ταυτόχρονα εκπέμπει αισιοδοξία για το μέλλον. http://latistor.html 2. η μαζικοποίηση. Βέβαια.gr/2010/09/blog-post_16.4. Πιο συγκεκριμένα.δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στο διάλογο αυτό. Το κυρίαρχο συναίσθημα που προκαλεί το ποίημα είναι η απέχθεια για τη μαζικότητα. γυρίζοντας.4 ΜΟΥΣΙΚΗ 2. Οι παραινέσεις που απευθύνει ο ποιητής στον εαυτό του και σε κάθε αποδέκτη του ποιήματος υποδεικνύουν μια ηθική στάση και μετρημένη κοινωνική ζωή.

ήταν που συνέθεσε τις 4 εποχές. Εκδόθηκαν το 1725 στο Amsterdam από τον Le Cène. Έμπνευση για τη σύνθεση των κονσέρτων αποτέλεσε πιθανώς η εξοχή που περιέβαλε τη Μάντουα.ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: Την περίοδο των 3 ετών που ο Αντόνιο Βιβάλντι έζησε στη Μάντουα. 4 κονσέρτα δηλαδή όπου «σκιαγραφούνται» σκηνές για κάθε μια εποχή. Το πρώτο ήταν η «Άνοιξη». . ως τα πρώτα 4 σε μια συλλογή με 12 κονσέρτα και με όνομα Il cimento dell’armonia e dell’inventione (Opus 8).

http://st2012egaleo8ods. πουλιά που κελαηδούν (διαφορετικών ειδών.A3. Η ξεγνοιασιά και η χαρά του ερχομού της άνοιξης είναι ασύγκριτες. Ο ίδιος γράφει : «Η άνοιξη έφτασε και τα πουλιά την καλωσορίζουν τραγουδώντας» (http://animaitaliana.9C. ποιμενικούς σκύλους που αλυχτούν.CF.BF. καταιγίδες με κεραυνούς και αστραπές.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE %BD%CE%B9%CE%BF_%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE %BB%CE%BD%CF%84%CE %B9#.B7_.85. ήσυχες νύχτες.CE. Ο Ήλιος βγαίνει ξανά για να χαρίσει την ζεστασιά του. ζώα ξυπνούν από την χειμερία νάρκη και αρχίζουν να επιστρέφουν τα πουλιά.BF. χωριάτικους χορούς.CE.CF.BF. τα βουνά πρασινίζουν και το χιόνι τους δίνει ζωή σε ρυάκια.gr/2012/12/4.CE.C E.82) ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Η άνοιξη είναι η πιο χαρούμενη εποχή του έτους. γεμίζει με αρώματα και ήχους.80.CE. ποτάμια και πηγές. (http://el.B1. Όλη η πλάση ξυπνά.gr/2008/04/vivaldi-4.Στην «Άνοιξη» ο Βιβάλντι παρουσιάζει ρυάκια.wikipedia.B5. Μετά τον μουντό χρώμα του χειμώνα.AC.84.CE.B9_4_.2C_. Μια αναγέννηση της φύσης. Από το χώμα ξεπροβάλλουν λουλούδια που θα φιλοξενήσουν μέλισσες.CF.pblogs.CE.BD.blogspot.html.CE.CF.AD.CE. έρχεται η Άνοιξη να απλώσει τα χρώματα της στην φύση.CF.CE.html) .87. Και όλες αυτές τις εικόνες του ανοιξιάτικου τοπίου δεν θα μπορούσε να τις αποδώσει με ήχο κανείς καλύτερα από το Βιβάλντι.CF. καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται ειδικά). Μια γιορτή της φύσης.84.CE.CE.

εφόσον ο χρόνος φροντίζει για αυτό. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack της ταινίας Γλυκός Νοέμβρης. καθώς ο ήχος της μουσικής της είναι ξεχωριστός. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Η ψυχική ηρεμία και γαλήνη σε συνδυασμό με λίγη μελαγχολία αποτελούν τα κυρίαρχα συναισθήματα στη μελωδία του τραγουδιού. Θεωρείται μια από τις πιο ταλαντούχες της νέας εποχής. καθώς αισθάνεται αδύναμο να αντισταθεί στο χρόνο και στις συνέπειες του. η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και το τραγούδι ταίριαξε απόλυτα με τη θεματολογία της ταινίας. καθώς έχει καταταχθεί στη δέκατη θέση του Billboard με τα πιο επιτυχημένα τραγούδια. Το τραγούδι πραγματεύεται τη σημασία του χρόνου στην τροπή της ζωής των ανθρώπων και στις καταστάσεις που βιώνουν. .2 Enya «Only time» ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: Η Enya είναι Ιρλανδή τραγουδίστρια και συνθέτης. Ο κάθε ακροατής στο άκουσμα των στίχων του τραγουδιού αισθάνεται ανακούφιση και αποδεσμεύεται από την αδυναμία να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που τον βασανίζουν. Βέβαια παράλληλα. προκαλεί άγχος και αγωνία στο άτομο. Το Onlytime είναι το πιο γνωστό τραγούδι της και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.2.4.

gr/2008/04/vivaldi-4.php? name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=651#ixzz2K7IzUSEh ) (http://www.blogspot.gr/2010/12/edvard-munch.pblogs.html) http://animaitaliana.com/2012/04/19-1936.html#ixzz2LzH2DcFe http://st2012egaleo8ods.blogspot.gr/news/%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%82/%CE%AD%CE %BD%CF%84%CE%B2%CE%B1%CF%81%CF%84-%CE%BC%CE%BF %CF%85%CE%BD%CE%BA-%C2%AB%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE %B6%CF%89-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BF %CF%85-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CF%89-%CE %B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF %8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%B2%CE%BB%CE %B5%CF%80%CE%B1%C2%BB http://roadartist.gr/html/modules.html http://el.html  Ημερομηνία 09 – 01 – 2013 http://latistor.com/2011/02/18/%CE%BF-edvardmunch/ http://tvxs.2012 (http://www.com/index.html.php? option=com_content&view=category&layout=blog&id=37&Itemid= 57&lang=el http://erroso.gr/2012/12/4.ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αποθησαυρισμένα από το διαδίκτυο:  Ημερομηνία  05 – 12 .gr/2011/10/blog-post_5462.wikipedia.blogspot.org/wiki/%CE%91%CF%86%CF%81%CE%BF%CE %B4%CE%AF%CF%84%CE%B7_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE %A0%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%82 http://lascapigliata.blogspot.musicheaven.wordpress.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE %BD%CE%B9%CE%BF_%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE %BB%CE%BD%CF%84%CE .e-artdrops. http://el.wikipedia.

CE.org.gr/Philologia/Composition/Art.AC.vlioras.80.B9_4_.BF.CE.org/wiki/Guernica_(painting) http://web.C E.A3.CF.wikiquote.CF.%B9#.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE %B1%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1_-_%CE %A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%AE %CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 http://en.wikipedia.html .html  Ημερομηνία 06 – 02 – 2013 http://www.CE.CE.BF.2C_.84.AD.CE.BD.85.9C.gr/2010/09/blog-post_16.CE.htm http://latistor.CE.CF.CE.B7_.CF.B5.CE.BF.CF.82)  Ημερομηνία 16 – 01 – 2013 https://el.CE.84.B1.uk/picasso/secret_guernica.blogspot.CF.CE.87.