You are on page 1of 15

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ Σ ΟΠΤΙΚΕΣ
ΓΩΝΙΕΣ
Εργασία της μαθήτριας Εβίτας Γκατζιούρα για το μάθημα Εφαρμογές
Υπολογιστών
Συντονιστής καθηγητής: Αγγελιδάκης Δημήτριος

1

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Κατά το σχολικό έτος 2012-2013 και στο πλαίσιο του μαθήματος Εφαρμογές υπολογιστών της Β’ τάξης Λυκείου. Η εργασία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2013 υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Δημητρίου Αγγελιδάκη 2 . του Ραλλείου ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά επέλεξα ως θέμα της εργασίας μου τον Κινηματογράφο από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

10 Κεφάλαιο 3ο: Η Χρυσή περίοδος του Βωβού Κινηματογράφου……………….. 12 Κεφάλαιο 4ο: Ντοκιμαντέρ: Μια σύγχρονη μορφή τέχνης……………………… 13 Βιβλιογραφία…………………………………………………………………….Περιεχόμενα Εισαγωγή………………………………………………………………………… 5 Κεφάλαιο 1ο: Ο Κινηματογράφος – Θέαμα…………………………………….... 6 Κεφάλαιο 2ο: Ταινίες-Κινούμενα Σχέδια και Φαντασίες………………………. 14 3 ....

.1: Charlie Chaplin………………………………………………… 12 Εικόνα 4. το Star Film του 6 Melies………………………………………………………………………. 7 Εικόνα 1. 13 Εισαγωγή 4 . 11 Εικόνα 3.2: George Melies(1861-1938)…………………………………….1: Ντοκιμαντέρ………………………………………………….4: Mickey Mouse (1930)………………………………………….Popeye & Olive………………………………… 10 Εικόνα 2...4: 1907: Ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά τεχνάσματα……… 8 Εικόνα 2..1: Ο Φασουλής του Αιμίλιου Κολ (1918)……………………….3: Βetty Boop .3: Ταξίδι στο Φεγγάρι (1902)…………………………………….2: Όσβαλντ ο κούνελος…………………………………………… 10 Εικόνα 2..Κατάλογος εικόνων Εικόνα 1.. 9 Εικόνα 2. 8 Εικόνα 1.. Εικόνα 1.1: 1896 : Το πρώτο «Στούντιο» του κόσμου.

Στο 2ο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στα κινούμενα σχέδια. το ντοκιμαντέρ. Στο κεφάλαιο 4ο αναφερόμαστε στο πιο σύγχρονο στυλ κινηματογράφου που χρησιμοποιεί κομμάτια της πραγματικότητας. Στο 1ο κεφάλαιο συναντάμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του. Στο 3ο κεφάλαιο σκιαγραφούνται τα βασικά χαρακτηριστικά του βωβού κινηματογράφου. 5 .Το θέμα το οποίο επεξεργάστηκα ήταν ουσιώδη στοιχεία από την ιστορία του κινηματογράφου. τις φιγούρες και την εξέλιξη τους. Προσπάθησα να αναζητήσω τις κινητήριες ιδέες του κινηματογράφου και την πορεία τους οι οποίες αποκρυσταλλώθηκαν ως διαφορετικά στυλ.

1: 1896 : Το πρώτο «Στούντιο» του κόσμου. 6 Ντεμπουτάρισε στο θέατρο σα . το Star Film του Melies Ο Lumiere ίδρυσε έναν Οίκο Κινηματογραφικής Παραγωγής. Με τον Lumiere γεννήθηκε ο κινηματογράφος. Ιδρύει. B. Ο σκοτεινός θάλαμος. στην εφαρμογή του σα θάλαμος προβολής. που ονομάστηκε αργότερα «Εργοστάσιο Ταινιών για Κινηματογράφους». δέκα μήνες αργότερα από την εμφάνιση του κινηματογράφο του Lumiere.Κεφάλαιο 1ο Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ . Della Porta. Ο Λεονάρδος Ντά Βίντσι μιλάει για τον κινηματογράφο ή αλλιώς σκοτεινό θάλαμο αρκετά χρόνια πριν τον G. το πρώτο στούντιο στο Montreuil τον Οκτώβριο του 1896. τον πρώτο στον κόσμο: το Star Film. επίσης. το σινεμά! Εικόνα 1. χρονολογείται από το 1660 όταν ο Δανός μαθηματικός Walgenstein παρουσιάζει στη Ρώμη μια μηχανή προβολής στην οποία το τεχνητό φως είχε αντικαταστήσει επιτυχώς το ηλιακό. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «τον έτρωγε ο δαίμονας του θεάματος και μηχανικών κατασκευών». O George Melies γεννήθηκε στο Παρίσι όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητικών του χρόνων. ο οποίος είναι και ο πρώτος άνθρωπος που στοχεύει στην εδραίωση και στη διάδοση του κινηματογράφου.ΘΕΑΜΑ H ανακάλυψη του κινηματογράφου μέσα στο χρονικό διάστημα των δυόμιση χιλιάδων ετών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ιδανική πορεία στο πέρασμα των αιώνων. με τον Melies γεννιέται το κινηματογραφικό θέαμα.

Στον Melies οφείλεται μια πολύ σημαντική σε συνέπειες ιδέα : ο συγχρονισμός του φωνογράφου και του κινηματογράφου . To 1888 έγινε ο ιδιοκτήτης του «Θεάτρου Robert Houdin».3: Ταξίδι στο Φεγγάρι (1902) 7 . έκανε το πρώτο φιλμ που αφιερώθηκε στη Jeanne d’ Arc. Εικόνα 1. o George Melies σε ηλικία εβδομήντα χρονών αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Leopold-Bellan. Εικόνα 1. Ο A.ταχυδακτυλουργός στη «Galerie Vivienne» και στο «Cabinet Fantastique». που επιχείρησε για πρώτη φορά το 1900.2: George Melies (1861-1938) Ο Melies είναι ο πρώτος που κατάλαβε τη σπουδαιότητα του φιλμ στο χώρο του θεάματος. αργότερα τα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου: οι Pathe. To 1900. ο Melies γύρισε περίπου 450 ταινίες με πιο ονομαστή την ομότιτλη ταινία το «Ταξίδι στο φεγγάρι» που χαρακτηρίστηκε ως μια φαντασμαγορική για την εποχή εκείνη ταινία. το επέβαλε στο Κοινό του και του μετέδωσε την αγάπη του γι’ αυτό. Από το Στούντιο του Melies πέρασαν όλοι εκείνοι που θα γίνονταν. G. Smith. Απ’ το 1895 έως το 1914. με το όνομα γραφοφωνοσκόπιο. Τον θεωρούσαν σαν ένα από τα επιστημονικά περίεργα της πρώιμης εποχής της ανάπτυξης του κινηματογράφου. Το 1938. Edison. A. Baron είχε υποβάλει την επινόηση αυτή για δίπλωμα ερασιτεχνίας το 1896.

Το 1916 εισέρχεται δυναμικά στο χώρο του κινηματογράφου ο D. το Fairbanks και τη Mary Pickford. ο Griffith ίδρυσε με τον Chaplin. και να περιλαμβάνει όχι μόνο οικογένειες ή μια κοινωνία. S. Το 1919. την Σταύρωση του Ιησού. W. Griffith (18751948) με την μεγαλειώδη τρίωρη υπερπαραγωγή «Intolerance» όπου αφηγείται τέσσερις διαφορετικές αλλά παράλληλες ιστορίες: την πτώση της προϊστορικής Βαβυλώνας. αλλά διαφορετικές χιλιετίες και πολιτισμούς. Porter εισήγαγαν τα θεαματικά κινηματογραφικά τεχνάσματα σαν εκείνο του παιδιού που το σηκώνει ο αετός πάνω από τις κοιλάδες (1907. εγκληματιών και καπιταλιστών στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο συνολικός αριθμός των ταινιών του υπολογίζεται στις 250 με σημαντικότερες το «Intolerance» και το «Βroken Blossoms». στιγματίζει την ηρωική περίοδο του πέραν του Ατλαντικού κινηματογράφου. Εικόνα 1. την σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου στη μεσαιωνική Γαλλία. 8 . και την αμερικανική κοινωνία των πουριτανών. «Rescued from an Eagle’s Nest»). Ακόμα και σήμερα παραμένει ο άνθρωπος που εντυπωσίασε και κατάφερε το κινηματογραφικό κοινό και να αγαπήσει τα Westerns.4 :1907: Ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά τεχνάσματα Μετά τον Griffith. Ο Griffith απέδειξε στην ταινία αυτή ότι η μυθοπλαστική αναπαράσταση μπορεί να κάνει χρήση τεραστίων σκηνικών κατασκευών. o Thomas Harper Ιnce. Ο αμερικάνικος κινηματογράφος οφείλει στον Griffith όλες του τις βάσεις καθώς σε συνεργασία με τον E. τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες».

ο Γουόλτ Ντίσνεϊ «γέννησε» τον Όσβαλντ. 9 . στο θέατρο «Gymnase» στο Παρίσι.ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΕΣ Μια άλλη μορφή του Κινηματογράφου είναι τα κινούμενα σχέδια.1: Ο Φασουλής του Αιμίλιου Κολ (1918) Το 1927. που χρησιμοποιούν το παράλογο με μια τέλεια συνέπεια.Κεφάλαιο 2ο ΤΑΙΝΙΕΣ. σε συνεργασία με τον Ουμπ Ιβερκς. Εικόνα 2. Η πρώτη δημόσια προβολή κινουμένων σχεδίων έγινε στις 17 Αυγούστου του 1908. και το «Hungry Hobos» που αφηγούνταν τις περιπέτειες του μικρού κούνελου. Οι κινηματογραφιστές θεωρούν σαν προγόνους των κινουμένων σχεδίων εκείνα τα θεάματα του 17 ου αιώνα που παρουσίαζε η μηχανή προβολής με τις φωτογραφικές αποτυπώσεις πάνω σε γυαλί . Η περίοδος της ανακάλυψης και της εντατικής παραγωγής κινηματογραφικών σχεδίων κλιμακώνεται από το 1908 έως το 1912. Το πρώτο κινούμενο σχέδιο της Αμερικής είναι το λαϊκό Gertie the Dinosaur του Windson Mc Cay(1909). Το δεύτερο φιλμ του ήταν «Ο Εφιάλτης του Φασουλή» . από το 1908 έως το 1918 πραγματοποίησε σχεδόν εκατό κινούμενα σχέδια που τα περισσότερα τα δημιούργησε στην Αμερική. Το πρώτο κινούμενο σχέδιο του Αιμίλιου Κολ ήταν η «Φαντασμαγορία» 36 μέτρων μήκους φιλμ.

Εικόνα 2. Ο Popeye ο ναυτικός. 10 .2: Όσβαλντ ο κούνελος Την ίδια χρονιά. Η Βetty Boop γεννήθηκε από μια τραγουδίστρια των νυχτερινών κέντρων της Νέας Υόρκης: την Helen Kane. και φυσικά ένα πιάτο σπανάκι πηγή δύναμης για εκείνον. μια νέα κινηματογραφική εταιρεία η Paramount Pictures παράγει τα φιλμ «Βetty Boop Cartoons» και «Popeye Cartoons». θα χρειαστεί να παραιτηθεί από τα όνειρα του και να γυρίσει στο σπίτι του όπου και τον περιμένει η γυναίκα του Olive.

Εικόνα 2. αφήνοντας πίσω του μια πληθώρα επιτυχημένων ταινιών κινουμένων σχεδίων και φυσικά το Mickey Mouse. την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία καρτούν!!! Με τα κέρδη που εισέπραξε από τις επιτυχημένες προβολές της ταινίας σε παγκόσμιο επίπεδο. 11 .3: Βetty Boop Popeye & Olive Το 1937 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γυρίζει τη Χιονάτη και τους επτά νάνους. λίγα χρόνια αργότερα κατασκεύασε το στούντιο της Disney που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την παραγωγή νέων ταινιών κινουμένων σχεδίων. Στις 15 Δεκεμβρίου 1966 ο Γουώλτ Ντίσνευ έφυγε από την ζωή. τον πρώτο ήρωα cartoon με ήχο και εικόνα που από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του άφησε έκπληκτο το κοινό.

4 : Mickey Mouse (1930) 12 .Εικόνα 2.

13 . Η εποχή του βωβού κινηματογράφου χαρακτηρίζεται από πληθώρα κινήσεων που εξέφραζαν ταυτόχρονα συναισθήματα και σκέψεις. ο οποίος πήρε σάρκα και οστά το 1914 στην ταινία “Kid Auto Races at Venice”.1: Charlie Chaplin Ο βωβός κινηματογράφος ήτανε έτοιμος να απαντήσει στα πιο αγνά καλέσματα της τέχνης και της απαντούσε πράγματι. τους «αληθινούς» ανθρώπους.Κεφάλαιο 3ο Η ΧΡΥΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΒΩΒΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Eικόνα 3. Ένας από αυτούς ήταν ο Charlie Chaplin! O πιο διάσημος χαρακτήρας που ενσάρκωσε είναι αυτός του “ Σαρλώ” ή αλλιώς του “Μικρού Αλήτη”. να πρωταγωνιστήσουν και να αφήσουν το δικό τους στίγμα. Το 1920. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να συνθέσουν. όταν ο ήχος έκανε την εμφάνισή του στον κινηματογράφο. ο ίδιος αρνήθηκε να προσθέσει ήχο στο “βουβό” δημιούργημα του. Είχε μάλιστα βρει και τους δασκάλους του. Ηθοποιοί που έπρεπε να συνδυάζουν δυναμικό χαρακτήρα και λιλιπούτεια μορφή για να μπορούν να επιβληθούν στο πανί.

1: Ντοκιμαντέρ Το ντοκιμαντέρ είναι γενικά ένα σύντομης διάρκειας φιλμ(court metrage) που πληροφορεί το θεατή πάνω σ’ ένα προσδιορισμένο θέμα χωρίς φιλολογικές περιστροφές και προσπαθώντας συνεχώς με το προβλεπόμενο κείμενο. το φιλμ χρησιμοποιεί κομμάτια από την πραγματικότητα (οπτικά τεκμήρια) για να δημιουργήσει με το μοντάζ μια άλλη πραγματικότητα.Κεφάλαιο 4ο ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΕΧΝΗΣ Εικόνα 4. 14 . Το ντοκιμαντέρ πρέπει να θεωρείται σαν το σημείο ωριμότητας . «αυτεξούσια» και «τεχνητή» που είναι το έργο τέχνης.

Ζαχαρόπουλου .Βιβλιογραφία • Πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Lo Duca “ΙΣΤΟΡΙΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ” του Εκδοτικού Οίκου Ιωαν. Αθήναι 1967 15 .