You are on page 1of 15

Continutul infractiunii

Este prevazut de norma de incriminare si este considerat a fi totalitatea conditiilor sau elementelor prevazute de lege pentru ca fapta sa fie infractiune in continutul infractiuni se regasesc acele elemente care prvesc fapta, faptuitorul, valoarea sociala careia i se aduce atingere, imprejurarile de timp si loc in care este comisa fapta. Conditii preexistente: 1. Obiectul infractiunii este considerat a fi valoarea sociala si relatia sociala formata in jurul si datorita acestei valori care este vatamata sau pusa in pericol prin savarsirea faptei exista trei tipuri de obiecte: a) obiectul juritic general – se refera la totalitatea valorilor sociale care sunt ocrotite prin norma de incriminare b) obiectul juritic special – este reprezentat de valoarea sociala careia i se aduce atingere in mod concret prin savarsirea infractiunii. c) obiectul material este acel obiect folosit la savarsirea infractiunii. 2. Nu toate infractiunile au un obiect material, ci doar acele infractiuni unde valoarea sociala ocrotita se exprima printr-o entitate materiala. Subiectii infractiuni - ca orice raport avem 2 subiecti: a) subiectul activ – este acea persoana fizica/juridica care savarseste o infractiune si care va trebui sa raspunda penal. Persoana fizica va trebui sa savarseasca fapta in mod nemijlocit in calitate de autor sau sa participe la savarsirea faptei in calitate de complice sau instigator.De asemenea persoana fizica trebuie sa indeplineasca o serie de conditii in mod cumulat: -varsta de minim 14 ani; pana la 14 ani exista o prezumtie absoluta de discernamant; intre 14-16 ani exista o prezumtie relativa a lipsei de discernamant ( raspunde numai daca se face dovada discernamantului) de la 16 ani este o prezumtie relativa a discernamantului. -responsabilitate – aptitudinea persoanei de a-si da seama de faptele sale si de a-si coordona in mod constient vointa. -libertatea de vointa/actiune ca persoana sa fi avut posibilitatea de a alege in mod liber daca savarseste sau nu fapta. Persoana juridica poate fi trasa la raspundere penala cu exceptia institutiilor statului, autoritatilor publice si institutiilor publice care desfasoara o activitate care nu poate face obiectul domeniului privat (raspunderea persoanei juritice nu exclude raspunderea persoanei fizice) b) subiectul pasiv – persoana fizica/juridica asupra careia se rasfrang starea de pericol, urmarea materiala prin savarsirea infractiunii. In majoritatea cazurilor exista un singur subiect pasiv. Locul, timpul savarsirii infractiunii sunt acele elemente fara de care fara de care nu se poate savarsi infractiunea. (infractiunea se va realiza indiferent de loc timp) Continutul constitutiv al infractiunii: a) latura obiectiva a infractiunii(latura pragmatica) are trei parti:

Aceste acte pot fi materiale sau moral. -raportul de cauzalitate reprezinta acea legatura care trebuie sa existe intre actiune. executare care a fost intrerupta dar nu si –a fost facut efectul. De regula mobilul/scopul nu conteaza decat la individualizarea pedepsei.-elementul material (se refera la acctiunea sau inactiunea folosita pentru a savarsi o infractiune) -urmarea periculoasa consta in lezarea obiectului juridic special. Actele de pregatire/preparatorii reprezinta prima faza a activitatii infractionale si consta in procurarea si adaptarea mijloacelor.potrivit codului penal este forma infractiuni care consta in punerea in executare a hotarari de a savarsi infractiunea. Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei. -legitima aparare: se afla in stare de legitima aparare cel care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material direct imediat si injust indreptat inpotriva sa sau impotriva unui interes si care pune in pericol persoana si drepturile celui atacat. Infractiuni la care tentativa nu poate fi posibila: -infractiuni din culpa. Scopul este telul urmarit prin savarsirea faptei si presupune reprezentarea clara a rezultatului. instrumentelor de savarsire a infractiunii. Actele preparatorii sunt posibile numai in cazul infractiunilor intentionate. -starea de necesitate: este in stare de necesitate cel care a savarsit fapta pentru a salva de la un pericol iminent si care nu putea fi inlaturat altfel viata.o locuinta. Codul penal a adoptat teza neincriminarii actelor preparatorii. Nu exista tentativa atunci cand imposibilitatea de a consuma infractiunea este datorata modului cum a fost conceputa executarea. defectuozitati mijloacelor folosite ori datorita imprejurarilor. -constrangerea fizica -constrangerea morala . b) latura subiectiva a infractiunii consta in vinovatie ( pozitia psihica a faptuitorului in raport cu activitatea desfasurata. efractie intr. Se prezuma este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respince patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta. Continutul tentativei prezinta toate trasaturile infractiunii. integritatea corporala sanatatea sa sau a altuia un bun important al sau sau al altuia sau un interes. Nu se afla in stare de necesitate persoana care in momentul in care a savarsit fapta si a dat seama ca pricinueste urmari vadit mai grave decat cele care s-ar fi produs daca pericolul nu era inlaturat. Mobilul infractiunii este acel motiv care a determinat hotararea infractionala. Tentativa. -infractiuni Formele tentativei: Art20 Consumarea infractiuni nu a fost posibila datorita insuficientei. Vinovatia exista atunci cand elementul material al infractiunii a fost savarsit in forma ceruta de legea penala. deoarece in timpul in care s-au savarsit actele de executare obiectul lipsea de la locul de unde faptuitorul credea a se afla. inactiune si urmarea periculoasa.

mustrarea cu avertisment si amenda. In mod exceptional. • Prejudicial este redus si a fost recuperate integral pana la pronuntarea hotararii judecatoresti. Institutia inlocuirii raspunderii penale cu cea administrative arata preocuparea legiuitorului de a institui si alte metode de sanctionare mai blande pentru indreptarea celor care au savarsit o infractiune de o gravitate redusa. Principiile specifice raspunderii penale: • Legalitatea raspunderii penale – obligatia ca infractiunea sa fie prevazuta de legea penala. pentru fiecare caz in parte se stabileste o sanctiune penala. Sanctiunile care se aplica in cazul inlocuirii sunt prevazute de codul penal: mustrarea.-cazul fortuit=acea imprejurare care nu putea fi prevazuta si al carei rezultat nu putea fi inlaturat -iresponsabilitatea -betia -minoritatea faptuitorului -eroarea de fapt Raspunderea penala Cea mai grava/importanta forma de raspundere juridical. Raspunderea penala este o forma a raspunderii juridice si reprezinta o consecinta a nerespectarii normelor penale deoarece unicul temei pentru savarsirea unei infractiuni este prevederea acesteia in legea penala. Inlocuirea raspunderii penale nu trebuie confundata cu inlaturarea raspunderii penale atunci cand consecinta savarsirii infractiunii este inlaturata. In acest fel este posibila inlocuirea raspunderii penale pentru acele infractiuni cu un grad de pericol social scazut. • Faptuitorul regreta fapta sa. Inlocuirea raspunderii penale – savarsirea unei infractiuni are drept consecinta de regula. . prin vointa legiuitorului. • Infractiunea este singurul temei al raspunderii penale. iar sanctiunea consta in: • Inchisoare de pana la un an/amenda. raspunderea penala cu o alta forma de raspundere. raspunderea penala a infractorului si sanctionarea acestuia. trebuiesc indeplinite cele 5 criterii: o Umanismul legii penale o Unicitatea raspunderiii penale – savarsirea unei infractiuni atrage o singura raspundere penala o Individualizarea raspunderii penale o Inevitabilitatea raspunderii penale o Prescriptia raspunderii penale Majoritatea infractiunilor prevazute de legea penala se prescriu. daca astfel se apreciaza ca se va restabili in mod efficient ordinea de drept penal. exista o serie de infractiuni care sunt imprescriptibile/infractiunile contra pacii/omenirii. se poate inloc.

se va inlatura restul pedepsei ramase de executat. Amnistia nu produce efecte asupra masurilor de siguranta si masurilor de educatie stabilite prin hotararea de condamnare. Termenul de prescriptie se calculeaza de la data savarsirii faptei penale. sa indeplinesca o serie de conditii cu privire la forma. c) Lipsa plangerii prealabile/retragerea – plangerea prealabila reprezinta o exceptie de la principiul conform caruia declansarea urmaririi penale incepe din oficiu. Pe de o parte trecerea timpului limiteaza efectele pe care fapta le-a avut pe plan social. pentru anumite infractiuni cu un grad de pericol social redus atragerea la raspundere este lasata la aprecierea persoanei vatamate. loc. Pentru a nu produce o situatie defavorabila invinuitului chiar daca a intervenit legea de amnistie. Retragerea trebuie sa intervina doar pana la solutionarea . a) Amnistitia – act de clementa al Parlamentului prin care din considerente de politica penala este inlaturata raspunderea pana la momentul aparitiei legii de aministitie. In cazul celei inainte de condamnare va inceta urmarirea /procesul penal. b) Prescriptia este o cauza care inlatura raspunderea penala pentru infractiune datorita trecerii unui anumit interval de timp de la data savarsirii ei. sa fie prevazuta in textul legii. daca va fi declarat nevinovat va fi achitat. inconuitul nu pierde dretul castigat astfel. in cazul celei dupa condamnare se va inlatura raspunderea penala. situatii ulterioare savarsirii infractiunii in prezenta carora se stinge raportul penal de conflict (dreptul statului de aplicare a sanctiunii si obligatia infractorului de a executa). Termenele de prescriptie sunt date de gravitatea faptei si sunt stabilite in articolul 122 din codul penal. Punerea in miscare a actiunii penale fiind conditionata de manifestarea de vointa a victimei. Prin continuarea procesului penal. pe de alta parte datorita faptului ca infractorul a trait sub aceasta amenintare si nu a mai comis o alta infractiune. !!! Amnistitia nu inlatura caracterul penal al faptei care ramane o infractiune. efectul prescriptiei este acela ca inlatura posibilitatea aplicarii oricarei sanctiuni penale. si mai mult. daca va fi declarat vinovat va fi declarat amnistiat. pedeapsa pronuntata si celelalte consecinte ale condamnarii. orice alta fapta similara savarsita dupa momentul legii se pedepseste in functie de momentul la care este adoptata amnistitia. astfel. In cazul retragerii plangerii persoana vatamata revine asupra deciziei expriamte in plangerea anterioara. termen. exista posibilitatea legala pentru aceasta de a continua procesul penal.In cazul participatiei penale. rezulta ca acesta s-a indreptat fara a mai fi tras la raspundre. De remarcat este faptul ca amenda incasata anterior amnistiei nu se restituie. Plangerea prealabila trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte: 1. inlocuirea raspunderii penale se poate dispune numai fata de acei participanti pentru care sunt indeplinite conditiile inlocuirii raspunderii. De asemenea inlocuirea este posibila si in caz de concurs de infractiuni cu conditia ca inlocuirea sa fie posibila pentru fiecare infractiune in parte. poate fi: inainte de condamnare/ dupa condamnare. sa fie facuta de persoana vatamata 3. 2. Daca infractorul a executat déjà o parte din pedeapsa. pentru a-si dovedi nevinovatia (chiar daca amnistia are un character obligatoriu). Inlaturarea raspuderii penale – exista o serie de stari.

Codul penal reglementeaza trei tipuri de sanctiuni: 1. o Degradarea militara. Pedepsele se impart in: • Principale: . Pedepsele sunt cele mai intalnite sanctiuni in codul penal si reprezinta un mijloc de reeducare si de constrangere pentru condamnati. De asemenea.  Dreptul de a ocupa o functie/ a desfasura o activitate de natura celei folosite de condamnat pentru savarsirea infractiunii. Pedepsele 2. sa fie expresa.procesului (momentul). Pedepsele aplicabile persoanelor juridice sunt: amenda. Ele constau in diverse privatiuni pe care este obligat sa le suporte cel care incalca legea penala. dizolvarea persoanei juridice.detentia pe viata. • Pedepse complementare: o Interzicerea unor drepturi.  Dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatilor de stat. inchiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice intre 3 luni si un an. retragerea plangerii trebuie sa fie totala si reconditionata.sa aiba loc intre partea vatamata/infractor. impacarea partilor inlatura si raspunderea civila. se pot interzice urmatoarele drepturi:  Dreptul de a alege/a fi ales in cadrul autoritatilor publice. interzicerea de a participa la procedura de achizitii publice 1 an/3 ani. Sanctiunile in dreptul penal Sanctiunile reprezinta masuri de constrangere care se aplica in urma savarsirii unor fapte interzise de legea penala. Pentru a se realiza impacarea partilor trebuie indeplinite: se poate realize doar in cazul acelor infractiuni pentru care legea o prevede expres ca modalitate de inlaturare a raspunderii . Masurile educative 3. Pedepsele se aplcia atat persoanelor fizice cat si celor juridice. .inchisoarea intre 15 zile si 3 ani. . suspendarea activitatii persoanei juridice. Scopul pedepsei este de a preveni savarsirea unor alte infractiuni. sa fie total neconditionata si definitiva (fara conditii) – impacarea partilor poate interveni in orice etapa a procesului penal pana la pronuntarea hotararii judecatoresti definitive. • Pedepse accesorii: o Interzicerea unor drepturi prevazute de codul penal. . d) impacarea partilor este strans legata de institutia plagerii prealabile cu o singura exceptie in cazul infratiunii de seductie cand urmarirea penala este pornita din oficiu. Pedepsele complementare aplicabile persoanelor fizice sunt: interzicerea unor drepturi. Masurile de siguranta.amenda.

internarea intr-un centru de reeducare. Este de 2 feluri: o De drept – intervine din oficiu pentru anumite infractiuni de o gravitate mai mica . Gratierea se aplica si pedepselor anuntate cu suspendarea executarii. Prin prescriptive se stinge atat executarea pedepsei principale cat sic ea accesorie. Codul penal reglementeaza urmatoarele masuri de siguranta: obligarea la tratament medical. prin decret al presedintelui Romaniei la cererea condamnatului. prin lege. • 3 ani – in cazul in care pedeapsa este amenda. respective in cazul condamnarii la . internarea medicala. confiscarea speciala. Fapta gratiata ramane un antecedent penal. Termenul incepe sa curga de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare. din oficiu. Termenele sunt: • 20 de ani – pedeapsa care urmeaza a fi executata este pedeapsa pe viata/inchisoarea mai mare de 15 ani • 5 ani – durata pedepsei care urmeaza a fi executata dar nu mai mare de 15 ani. In toate cazurile pedeapsa complementara se executa dupa cea principal. codul penal aplica minorilor atat o pedeapsa principala cat si una accesorie atunci cand instanta considera ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorilor. Reabilitarea inlatura antecedentee penale poate fi obtinuta pentru orice tip de condamnare si produce efecte numai pentru viitor. expulzarea strainilor. Degradarea militara consta in pierderea gradului si a dreptului de a purta uniforma pentru militari. nu se aplica pentru infractiunile care au fost comise in timpul adoptarii actului de gratiere. Masurile de siguranta – acele sanctiuni de drept penal care se dispun in scopul inlaturarii unor stari de pericol si pentru a preintampina savarsirea unei infractiuni. Se acorda si produce efecte “in persona” (pentru condamnat). Masurile educative – sunt sanctiuni de drept penal care se aplica numai minorilor care au savarsit o infractiune. interzicerea de a ocupa o functie/profesie. Sunt urmatoarele: mustrarea. in societate. are ca effect incetarea decaderilor interdictiilor si incapacitatilor care rezulta din condamnare. Aceasta pedeapsa complementara se executa si ramane definitiva. PRESCRIPTIA executarii pedepsei consta ins tingerea hotararii de condamnare ca urmare a trecerii timpului. Cauze care inlatura executarea pedepsele: GRATIEREA reprezinta un act de clementa care are ca effect inlaturarea in tot/parte a executarii pedepsei sau comutarea acesteia in una mai usoara. Cauzele care inlatura consecintele condamnarii:  Reabilitarea – forma legala prin care fostul condamnat este pe deplin integrat din punct de vedere juridic. interdictia de a reveni in locuinta familie pe o perioada determinata. Gratierea nu produce efecte asupra masurilor de siguranta/educative. libertatea supravegheata. in anumite conditii. Pentru infractorii minori termenele de prescriptie se reduc la jumatate.Aplicarea pedepsei complementare este obligatory cand legea prevede aceasta pedeapsa. interzicerea de a se afla in anumite localitati. deoarece nu inlatura raspunderea penala. Obiectul gratierii este acela ca inlatura in tot/parte executarea pedepsei. Pedepsele accesorii – aceste pedepse se executa pe timpul executarii pedepsei privative de libertate. fie colectiv. de catre Parlament. internarea intr-un institut medical educative. Gratierea se poate acorda fie individual.

sa aiba asigurata existenta prin munca. Subiectii infractiunii – subiecte active – este calificat in persoana celui care are obligatia sa administreze /conserve bunul (angajat). cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acestuia de catre cel care trebuie sa aiba grija de acele bunuri constituie infractiune (art. CONTINUTUL CONSTITUTIV: i. o Judecatoreasca – acea forma de reabilitare care se constata/acorda numai de catre instanta. viata unei persoane). Reabilitarea judecatoreasca se poate cere/acorda pentru orice tip de infractiune. INFRACTIUNI NU PRIVIRE LA PATRIMONIU 1. Notiunea de functionar in dreptul penal Prin functionar se intelege atat persoana integrate intr-o autoritate publica. se poate acorda in acele cazuri in care nu intervine cea de drept. ci fostul condamnat mai trebuie sa indeplineasca si urmatoarele conditii cumulative: sa nu fi suferit o noua condamnare. b. Pentru acordarea reabilitarii judecatoresti nu este suficienta doar indeplinirea respectarii unui termen. ii. la cererea fostului condamnat. Subiectul pasiv . in cazul condamnarii mai mari de un an. Notiunea de functionar include atat functinarul public cat si salariatul. iar in ceea ce il priveste pe instigator acesta nu tebuie sa aiba o calitate speciala. intervine reabilitarea. Reabilitarea va fi anulata daca dup ace a fost acordata s-a descoperit ca cel reabilitat mai suferise o condamnare care daca ar fi fost cunoscuta ducea la respingerea cererii de reabilitare. CONDITII PREEXISTENTE: i. cu rea credinta. participatia penala este posibila in toate formele sau coautorul trebuie sa aiba aceeasi calitate ca cea ceruta pentru autor.amenda/pedeapsa inchisorii pana la un an daca in decurs de 3 ani nu a mai savarsit alta infractiune. Latura obiectiva – este cmpusa din: . iii. cat si persoana incadrata intr-o institutie private. GESTIUNEA FRAUDULOASA – pricinuirea unei pagube unei persoane. sa aiba o conduit buna. Obiectul juridic special – relatiile sociale cu character patrimonial care trebuie sa se desfasoare in mod normal (ex: patrimoniul.acea persoana careia ii apartine bunul respective. sa fi achitat integral cheltuielile de judecata. 214. CP) a. Obiectul material – totalitatea bunurilor mobile sau immobile care apartin patrimoniului unei persoane fizice sau juridice si care au fost incredintate faptuitorului pentru administrare si conservare.

folosirea sau traficarea de catre un functionar. .Chiar daca profitul nu a existat fapta este delapidare deoarece exista intentia. dosarul care se afla in pastrare si care e sustras/distrus.participatia penala este posibila in toate cele 3 forme pt coautor se cere calitatea speciala prevazuta de lege pt autor. valori sau bunuri gestionate pot contribui obiect material si din gestiune indiferent cum au fost create .insusirea bunului consta in intrarea in posesie a unui bun . s. prin folosire se intelege intrebunintarea temporara a bunului .prin traficare se intelege scoaterea bunului din patrimoniu si specularea lui pe a factorului pozitiv . b) 1.raport de cauzalitate se demonstreza de la caz la caz( nu se prezuma) 2. Este o fapta cu un pericol social ridicat deoarece actele de sustragere produc prejudicii patrimoniului unei persoane fizice sau juridice in cadrul unor rapoarte de munca……. ii.Elementul material – presupune fie o actiune. in interesul sau sau altul. pasiv: institutia publica . salariatul . . 3. Obiectul material – documentul. relatii sociale cu carcater patrimonial. subiect pasiv nu poate fi decat o persoana juridica.urmarea imediata: procedura pagubei (a.mobilul nu are relevanta in realizarea laturei subiective dar este relevanta pt stabilirea sanctiunii( Sanctiune=1 an-15 ani) SUSTRAGEREA SAU DISTRUGEREA DE INSCRISURI constituie infractiune sustragerea/ distrugerea unui registru doar document sau orice alt inscris care se afla in pastrarea/detinerea unei institutii publice.  Rezultatul periculos – pricinuirea unei pagube proprietarului. DELAPIDAREA – consta in insusirea. active: functionarul/angajatul.  Actiunea sau inactiunea angajatului trebuie sa aiba exclusive legatura cu conservarea sau administrarea bunului.) . valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza/ administreaza. fie traficare. buna desfasurare a activitatii de servici. Latura subiectiva – fapta trebuie savarsita cu intentie (directa sau indirect)  Motivul sau scopul nu are relevanta in savarsirea faptei decat odata cu individualizarea pedepsei. .e. 2.  Sanctiunea in acest caz este intre 6 luni si 5 ani. o inactiune care produce un prejudiciu proprietarului bunurilor administrate. de bani. l subiectiva: fapta savarsita cu intentie directa( faptuitorul obtine profit). Obiectul juridic special consta in relatiile sociale referitoare la respectul datorat unor autoritati publice.  a) 1. ele trebuie sa ramana unitatii. 2. banii. elementele materiale:consta doar intr-o serie de actiuni care constau fie intr-o insusire fie folosire. s.  Raportul de cauzalitate intre actiunea/inactiunea mea si paguba pricinuita proprietarului care se dovedeste de la caz la caz.

in relizarea cuntinutului infractiunii mobilul scopul sunt luate-n considerare doar la individulaizarea pedepesei. Latura obiectiva.funct public. Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi se refera la ingradirea de catre functionarul public a folosintei sau a exercitiului drepturilor unei persoane ori crearea pt aceasta a unei situatii de inferioritate pe temei de rara materialitate obtime limba. 1) sa fie vb de un act realizat defectuos.fapta savarsita cu intentie. .sub actiuni este funct public. Subiectul activ. Participatia penala este posibila sub toate formele sale iar subiectul pasiv este pe de o parte institutia publica . 2) sa fie cauzata o vatamare a intereselor legale ale persoanei.fapta se pedepseste cu inchisoarea INFRACTIUNI IN LEGATURA CU SERVICIUL Abuzul in serviciu contra pesoanei fizice. Raportul de cauzalitate trebuie sa existe intre actiune urmare periculoasa( se prezuma de regula).institutia/ autoritatea publica ale carei documente au fost sustrase/ distruse. pe de alta parte persoana fizica careia I s-a ingradit exercitiul unui drept. orientare sexuala . Subiectul pasiv. 3) sa fie realizata in timpul atributiilor de serviciu .il constituie relatia sociala care vizeaza buna destramare a raportului de serviciu. Urmarea imediata consta in atingerea adusa autoritatii. Subiectul pasiv este pe de-o parte statul. Urmarea imediata consta in lezarea intereselor legale ale persoanei. Obiectul material. este si pers fizica careia i s-a cauzat un prejudiciu prin abuzul savarsit. In . Raportul de cauzalitate rezuma implicit: Latura subiectiva.pedeapsa inchisoare de la 6 luni. Latura subiectiva + fapta este savarsita cu intentie directa/ indirecta.Subiectul active este de regula calificat in persoana unui functionar public/salariat. CONTINUTUL CONSTITUTIV Latura obiectiva – elementul material consta in actiunea de sustragerea/distrugerea obiectului material. Latura obiectiva se relizeaza prin 2 modalitati alternative fie fapta de ingradirea exercitiului drepturilor vreunui cetatean fie prin crearea unei stari de inferioaritate . in mod exceptional pot avea un obiect material atunci cand initierile legale se refera la un anumit bun/inscris . religie. Participatia penala este posibila in toate formele sale pentru coautor cerandu-se calitatea speciala ceruta de lege pentru coautor.fapta funct. origine sociala etc Obiectul juridic special. gen. avere. .elemental material se caracterizeaza.de regula nu exista un obiect material. fie intr-o inactiune atat actiunea/inactiunea trebuie sa indeplinesca cumulativ o serie de conditii. fapta nu are obiect material. Obiectul juridic special. Participatia penala in toate formele. care poate fi atat directa cat si indirecta.buna desfasurare a relatiilor de serviciu. public care in exercitiul atributiilor sale de service cu stiinta nu indeplineste un act/ sau il indeplineste in mod defectuos si prin acesta cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane.

Urmarea periculoasa consta in bazarea drepturilor anumitor persoane. Subliectul pasiv este institutia publica careia I s-a adus atingere. Latuta obiectiva -elemental material se realizeaza fie printr-o inactiune neindeplinirea unui act fie printr-o actiune indeplinirea defectuasa. infirmitati. fapta nu are obiect material.funct.ambele situatii fapta trebuie sa fie savarsita in exercitarea atributiilor de servici. urmarea imediata consta in lezarea obiectului juridic special. Tentativa nu este incriminata . Latura obiectiva. public in toate formele sale. Latura subiectiva – fapta poate fi savarsita cu vatamare atat sub forma intentie directa/indirecta. pedepsa inchisoare 6 luni.5 ani. Tentativa este posibila in cazul formei comisive dar acesta nu este pedepsita( inchisoare de la 6luni-5 ani) Neglijenta in servici+ incalacarea din culpa de catre un funct public/ functionar a unei indatorati de serviciu prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defactuos daca s-a cauzat o tulbuare insemnata bunului mers al unei institutii sau o paguba patrimoniala sau o vatamare importanta intereselor legale ala unei persoane. cu prevedere) in cazul culpei simple faptuitorul nu prevede urmarea fapetei . Raportul de cauzalitate se stabileste de la caz la caz. Este vb de atingerea adusa onoarei sau reptatiei unei persoane prin cuvinte. Nu orice fel de tulburare constituie infractiune ci doar una insemnata. iar in cazul celui cu previzune el prevede dar crede fara temei ca acesta nu se va produce.subiectul active este intodeuna calificat in persoana functionarului public.nu presupune nici un obiect noi idem celelaltei. Puterea abuzica reprezinta intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciun. Abuzul in servici contra intereselor publice +fapta funct public care in exercitiul atributiilor sale de servici cu stiinta nu indeplineste un act sau il indeplineste defectuos si prin acesta cauzeza o tulburare importanta bunului mers al unei institutii publice sau o paguba patrimoniului acesteia. . Obiectul juridic special in rep relatia de serviciu care presupune o putere cuvincioasa si corecta a functionarului fata de orice persoana . Raportul de cauzalitate se deduce de la caz la caz. unor expresii jigintoare .buna lor desfasurare. gesturti sau orice alte mijloace sau prin atribuirea fata de o persoana a unor defecte / boli . Participatia penala nu este posibila fiind vorba de o infractiune din culpa. In ambele cazuri fapta trebuie savarsita in exercitiul atributiilor de servici. Subiectul pasiv este orice persoana careia I s-a adresat expresii jignitoare de catre funct public. Subiectul active. Latura subiectiva – fapta savarsita din culpa( simpla. Fapta nu are de regula obiect material subiectul active este calificat atat in pers functionarului public / salariatului.. Obiectul juridic special+ relatiile de servici. Subiectul pasiv este institutia publica careia I s-a tulburat activitatea. Latura obiectiva:elemental material consta intr-o actiune care presupune intre . Obiectul juridic special il constituie relatii sociale care vizeaza buna desfasurare a raportului de servici. Obiectul material nu exista de regula. Latura subiectiva +fapta se savarseset cu intentie directa .

Fapta fiind savarsita din culpa nu poate avea tentative. Participatia penala este posibila sub toate formele sale. Cerinta esentiala este aceea ca fapta sa fie de-natura ce aduce atingerea intereselor statului. Latura obiectiva-elementul material numai printr-o actiune care consta fie in indeplinirea unui act/ de participare la luarea unei decizii. pierderea sau sustragerea unui document care constituie secret de stat precum neglijenta care a dat prilej altei persoane sa afle un asemenea secret daca fapta este de natura sa aduca atingerea intereselor statului. Subiectul active-desi legiuitorul nu face nicio precizare neglijenta nu poate fi savarsita decat de un functionar doarece numai unei astfel de persoane I se pot incredinta secrete de stat.Folosirea acestor expresii se realizeaza fi adresandu-se direct . desfasurare nu ar fi posibile fara indeplinirea corecta a indatoriilor de servici. fie prin anumite mijloace de comnunicare. Subiectul pasiv+ institutia/ autoritatea publica in care lucreaza functionarul.Raportul de cauzalitate rezulta implicit latura subiectiva –se poate savarsi numai cu intentie directa/indirecta.fapta savarsita doar din culpa( oricare forma). Sanctiunea inchisoarea 6 luni-5 ani. Obiectul special.incalacarea normelor vizand atributiile de servici. CONFLICTUL DE INTERESE(2006) Presupune fapta functionarului public aflat in exercitiul atributiilor de servici si indeplineste un act sau participa la luarea unei decizi prin care s-a rezlizat direct/indirect un folos material pt sine. alterarea. Urmarea imediata consta in obtinerea unor foloase necuvintate de functionarul public. Subiectul active-intotdeauna functionarul public. Obiectul juridic special referitoare la buna desfasurare a activitatii in serviciu. Urmarea imediata este o stare de pericol pentru interesele statului roman intre comportamentul neglijent/starea de pericol trebuie sa existe un raport de cauzalitate. Urmarea periculoasa. . Raportul de cauzalitate-rezulta implicit( expresii/lezarea demnitatii). Sanctiunea inchisoare 3 luni-3 ani. Latura subiectiva. Neglijenta in pastrarea secretului de stat: def. Tentativa este posibilsa dar nu se sanctioneaza . Infractiunea nu are obiect material. Obiectul material ( documentul pierdut/sustras). Subiectul pasiv-orice institutie publica care a fost afectata in acest fel. Actiunea trebuie realizata de un funct aflat in exercitarea atributiilor de servici. pedepsa fie inchisoare 1 luna –un an/amenda. in ambele cazuri este necesar ca functionarul sa fie in exercitiul atributiilor sale de servici in acelasi timp faptuitorul trebuie sa fie realizat direct/indirect un beneficiu material pt sine/sot/ruda de gradul II.element material actiune/inactiune vizata de pastrare secretului de stat. Latura obiectiva. Latura subiectiva-infractiunea se poate savarsi numai cu intentia directa/indirecta si nu presupune vrun scop sau vrun motiv anume.consta in relatii sociale a caror nastere . Tentativa este posibila dar nu se sanctioneaza. sot sau o alta ruda de gardul II inclusiv sau o alta persoana cu care s-a aflat In raport comercial/ de munca in ultimi 5 ani sau din partea careia a beneficiat/aza de folase servicii de orice natura.neglijenta care are drept urmare distrugerea.

Folosirea acestor expresii se realizeaza fie adresandu-se direct victimei.neglij nu poate fi savarsita decat de un fct deoarece numai unei astfel de pers i se poate incredinta un secret de stat.1an sau amenda. inchisoare o luna. Fapta nu are obiect material. Lat. Conflictul de interese Pt fapta fct pbl aflat in exercitiul atrib de serviciu si indeplineste un act sau participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat direct/ind cu un folos material pt sine .juridic special consta in rel referitoare la buna desfasurare a activit.pasiv: reprez orice instit pbl care a fost afectata in acest fel. Cerinta esentiala este aceea ca fapta sa fie de natura aducerii atingere interesului statului.Puterea abuziva Reprezinta intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o pers de catre un fct.a unei boli sau a unei infirmitati. Lat.de cauzalitate rezulta implicit.sau o ruda pana la gr2 inclusiv sau pt o alta pers cu care s-a aflat in raport in ult5ani sau din partea caruia a beneficiat in trecut de foloase/servicii de orice natura .fie prin alt mijloc de comunic.care constituie secret de stat precum si neglijenta care a dat prilej altei pers sa afle un asemenea secret daca fapta este de natura sa aduca atingere interesata statului. Sub. Neglijenta in pastrarea secretului de stat Niglijenta care are drept urmare distrugerea .atrib de serviciu.alterarea. Lat. consta intr-o actiune care presup intrebuintarea unor expresii jignitoare. Urmarea imediata este o stare de pericol pt interesele statului roman.subiectiva. Sanctiune: inchisoare 3luni-3ani.juridic special il reprez relat de serviciu care presupun o purtare cuviincioasa si corecta a fct fata de orice pers.activ este intotdeauna calificat in pers fct pbl. Sub.de serviciu Ob.pp fie o actiune.pierderea sau sustragerea unui doc. Ob.mat. mat. Ob. Actiunea trebuie sa fie realizata de un fct pbl aflat in executarea atributiilor de serviciu.gesturi sau orice alte mijloace sau prin atribuirea fata de o pers a unui defect. dar nu se pedepseste .obiectiva: elem. este vb de atingerea adusa onoarei sau reputatiei unei pers prin cuvinte.fapta fiind savarsita din culpa nu poate avea tentativa.fie o inactiune vis-a-vis de pastrarea acelui secret de stat. Tentativa este posibila.iar sub pasiv este orice pers careia i sau adresat expresii jignitoare de catre fct pbl.infractiunea se poate savarsi numai cu intentie dir/ind si nu pp. Lat. Rap.sub: fapta este savarsita doar prin culpa in oricare din modalit sale.material: doc care a fost distrus. Sub activ: desi legiuitorul nu face nicio precizare .obiectiva: elem. . Intre comp neglijent si starea de pericol trebuie sa existe un raport de cauzalitate.pbl in exerc.

Juridic special in rep relatiza referitoare la buna desfasurare a actului de serviciu. Urmarea imediata consta in obtinerea unor foloase necuvenite. Care sa conditioneze existenta actiunii. Protectia judiciara a infirmat opinia neresitatii existentei unei proportii intre bani sau alte foloase pretense / primate si actul det. Publica unde isi exercita activitatea functionarul respective. a rap de serviciu. Act/ infractiunea treb sa fie indeplinirii/ neindeplinirii actului constitutive. Sub actiuv. fie o inactiune care consta in acceparea promisiunii sau nerespingera unei astfel de promisiuni.de cauzalitate rezulta implicit. Sub pasiv este aut. ci este sub active al infrac de dar de mita . Lat.se realiz numai printr-o actiune care consta fie in indeplinirea unui act. Infractiunea nu are ob. instit. dar pt existenta acestuia este necesar ca faptuitorii sa aiba calit. public/ al salariatului. Active sa faca/ san u faca un anumit act. Sub activ: fct pbl. Ob. De asemenea mituitorul nu este sub.mat. Latura ob: elem.in acelasi timp faptuitorul trebuie sa fi realizat direct/ind un beneficiu material pt sine . Ceruta de legea autorului . Latura obiectiva-elementul material pers fizica a actiuni care consta in pretinderea/primirea de bani sau alte foloase.in ambele cazuri este necesar ca fct sa fie in atrib de serviciu.jur special consta in rel speciale a caror nastere si desfasurare nu ar fi posibile fara indeplinirea corecta a indatoririlor de serviciu. Tentativa este posibila.sot sau o ruda pana la gr2 inclusiv. Public . instigator/ complice poate fi orice persoana.este intodeauna calificat in pers funct. Sanctiunea: inchisoare 6luni-5ani. Fapta are un ob material. cadourile simbolice nu det existenta infractiuni de laure de mita . Participatia penala este posibila in toate formele sale Sub pasiv: instit pbl in care lucreaza. Rap.mat.subiectiva: infractiunea se poate savarsi numai cu intentie directa. Darurile . Fapta va constitui luarea de mita atunci cand faptuitorul primeste banii/ foloasele in timpul exercitarii actiunii dar si atunci cand funct. nu pt ca nu este indeplinita cerinta proportiei care ar treb sa existe intre foloase si actul realizat ci pt ca ele rep gesture de gratitudine fara a-l det pe sub.fie de participare la luarea unei decizii. Al infractiuni de luare de mita.cat si ind. doar pe baza intelegerii prealabile urmarea imediata consta in crearea unei stari de pericol pt buna desf.dar ea nu se sanctioneaza. primeste banii/ foloasele ulterior . .Ob. LUAREA DE MITA DEF: Fapta functionarului care direct/ indirect pretinde/primeste bani sau alte foloase care nu se cuvin sau accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge in scopul de a indeplini/ de a nu indeplini sau de a intarzia indeplinirea unor acte cu privire la indeplinirea indatoririlor de serviciu sau de a face un act contrar acestei actiuni. Coautorul este posibil .

juridic special. fapta nu are ob material. Active fapta poate fi savarsita de orice pers.juridic special il reprez buna desfasurare a rel de serviciu.iar rap de cauza rezulta implicit.dupa ce a indeplinit un act in virtutea fct. Urmarea periculoasa consta intr-o stare de pericol pt rel sociale care form ob. Infractiunea este lipsita de ob. Daca fapta este savarsita de un functionar el apare in raport cu funct. Ob juridic special: se refera la rel sociale ref la active de serviciu .de catre o pers care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pt a-l determina sa faca/sa nu faca un act care intra in atrib. savarsirii act/ infractiuni astfel va constitui luare de mita chiar daca faptuitorul restituie folosul primit sau refuza sa primeasca folosul promis. Materiale si urmarea periculoasa.Lagatura de cauzalitate consta in rap de det de la cauza la effect care treb sa existe intre el. . Ob. Sub activ.prez. activitate care este incompatibila cu faptele de coruptie .sale de serviciu Ob juridic special il reprez rel sociale a caror normala desfasurare implica combaterea si reprimarea faptelor acelor pers care speculand influenta lor pe langa un fct creaza o stare de neincredere in legat.un pericol social mai scazut fata de luarea de mita intrucat cel care da bani sau alte foloase o face de bunavoie si ca o multumire pt actul indeplinit. Tentative este posibila .material.de daruri direct/ind pt sine sau pt altul savars.infractiunea este savarsita numai cu intentie indirecta / directa .a anumitor sume de bani /foloase. legea nu cere ca scopul sa se realizeze .instit.pbl Latura obiectiva.sale.este intotdeauna calificat in pers functionarului Participatia penala:se regaseste in toate formele sale Sub pasiv. infractiunea se consuma in mom.se savarseste numai cu intentie directa.elem. Sanctiunea: 6luni  5ani Traficul de influenta -consta in primirea/pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni. Luarea de mita se sanctioneza cu inchisoare de la 3-12 ani si interzicerea unor dr. Latura subiectiva. mituit ca o simpla pers articulate.cu corectitudinea acestora. Latura sub. Sub. DAREA DE MITA DEF: ppromisiunea oferita sau darea de bani sau alte foloase in randurile si scopurile prevazute de luarea de mita constituie infractiune da dara de mita. dar nu este pedepsita de lege. Primirea de foloase necuvenite Primirea de un fct direct/ind de bani sau alte foloase dupa ce a indeplinit un act in virtutea functiei sale si la care era obligat in temeiul acestuia. faptuitorul acc cu un scop special indeplinirea/neindeplinirea sau intarzierea indeplinirii unui anumit act . Primirea este echivalenta cu o intrare in posesie.material consta in act de primire de catre fct.

Pt a realiza elem.va exista un concurs intre luarea de mita si traficul de influenta. Nu conteaza daca interventia s-a realizat sau nu.Sub activ poate fi orice pers fizica fiindca este vb despre o infractiune in legatura cu serviciul. Toate cele 3 modalitati se pot realiza direct/ind fara a avea relevanta daca este vizat direct sau in altul.se poate realiza prin interm a 3 actiuni: primire. . Participatia penala este posibila in toate formele sale.iar acesta are si el atrib pt actul care urmeaza sa-l indeplineasca fct de a carui favoare se foloseste. De cele mai multe ori se folosesc de influenta pe care o au asupra unui fct. Urmarea imediata consta in starea de pericol in legatura cu bunul mers al instit pbl si in acelasi timp lezeaza prestigiul fct.fapta este savarsita numai cu int. Sub pasiv este instit pbl sau orice pers juridica in al carei serviciu se regaseste functionarul care va fi influentat.directa.mat. Latura obiectiva. Este necesar ca instit pbl sa aiba competenta de a solutiona actul respectiv. Daca fapta este savarsita de un fct.mat.elem. Tentativa.pretinderi sau acceptari de promisiuni. Sanctiunea este inchisoarea de la 2 la 10 ani.toate referindu-se la foloasele patrimoniale ilicite. Consumarea acestei infractiuni are loc la mom efectivei primiri.cumulat: 1 faptuitorul sa aiba influenta sau sa lase aceasta impresie 2 faptuitorul sa promita influenta sa pe langa un fct. infract se va realiza indiferent daca scopul a fost atins.daca functionarul nu este competent.va exista o alta infractiune si anume de inselatorie. nu este incriminata.desi este posibila.trebuie sa fie indeplinite 3 cond. 3actiunea trebuie efectuata inainte ca fct pe langa care s-a promis ca se va interveni sa fi indeplinit actul care ii intereseaza pe cump de influenta.rudele. Latura sub.prietenii sau orice alta pers care nici macar nu-l cunoaste personal pe acel fct.fiind practic asimilata faptei consumate.pretindere sau acceptare de promisiuni.