You are on page 1of 99

TAKTIKA KOŠARKAŠKE IGRE

TAKTIKA košarkaške igre može se definirati kao smislena, logična primjena specifičnih motoričkih znanja (elemenata tehnike) u rješavanju nastalih situacija tijekom košarkaške utakmice.

TIMING

“poštivanje”,

usklađenost

prostorno

-

vremenskih odnosa

.

OBRANA ČOVJEK NA ČOVJEKA

- OD SVIH KOLEKTIVNIH OBRANA, OVA SE SMATRA OSNOVNOM ILI BAZIČNOM

OSNOVNI PRINCIPI OBRANE:

- VIDNO POLJE (LOPTA) - KOMUNIKACIJA - AGRESIVNOST

igrač bez lopte .Osnovni principi Svaki igrač u obrani zadužen je za čuvanje jednog protivničkog igrača.igrač s loptom . Pozicija igrača u obrani ovisi o tome čuva li se: .

Čuvanje igrača s loptom principi: obrambeni igrač se postavlja na liniju „igrač s loptom .1.koš” udaljenost od igrača ovisi o njegovoj udaljenosti od koša INDIVIDUALNA TAKTIKA IGRAČA U OBRANI !!! .

igrač se postavlja na tzv. obrambeni trokut kojeg čine lopta.Čuvanje igrača bez lopte principi: obrambeni igrači formiraju tzv. . liniju dodavanja u kojoj u svakom trenutku ima vizualni kontakt sa igračem za kojeg je obrambeno zadužen i pozicijom lopte.2. koš i protivnički igrač kojeg se čuva.

.

.

Obrambeni trokut: .

motoričku pripremljenost .Dobre strane obrane .viši zahtjevi na individualne TE/TA sposobnosti igrača te kondicijsko .zahtijeva visoki stupanj sinkronizacije svih igrača u obrani.naglašen stupanj agresivnosti Slabe strane obrane . .

4:4 .naglasak na komunikaciji. 5:5 . pomoći.na ½ igrališta. 3:3 .tehnika obrambenog stava i kretanja u stavu. 1:1 – individualna taktika igrača u obrani.Metodika učenja: 1:0 . obrana od blokada.pritisak na prvo dodavanje i pomaganje. na cijelom igralištu . naglasak na usmjeravanju.strana lopte i pomoći. 2:2 .

U fazi obrane. bez obzira o kojoj vrsti obrane se radi postoji: STRANA LOPTE I STRANA POMOĆI STRANA LOPTE to je ona strana uzdužne polovice igrališta gdje se nalazi lopta STRANA POMOĆI to je ona strana gdje uzdužne se ne polovice igrališta nalazi lopta .

.

.

NAPAD NA OBRANU ČOVJEK NA ČOVJEKA .

. ali u nekim situacijama dolazi do primjene grupne. odnosno timske taktike Napadačka igra dodavanjem jedna je od najpopularnijih pozicijskih napada protiv obrane čovjek na čovjeka.U pravilu bazira se na individualnim rješenjima tijekom napada.

Napad može započeti iz bilo kojeg rasporeda igrača: .

itd… . Dodaj i utrči. 2. 3. Uručivanje vođenjem . Utrčavanje iza leđa. 5. Komunikacija. 3. 2.Osnovni principi: 1. Pregled igre. Korištenje blokada. utrčavanje ispred lica.Dribble screen or wave 4. Prostorna pokrivenost… Neke od osnovnih kretnji: 1.

pritom gledajući da primiš povratno dodavanje za realizaciju. (suradnja dva igrača) u .Dodaj i utrči Ovo je osnovna i najjednostavnija kretnja košarci. Osnovni princip: Dodaj loptu suigraču i idi prema košu.

Utrčavanje iza obrambenog igrača .

Utrčavanje ispred obrambenog igrača .

Zonska obrana .

ispratiti igrača koji nije u posjedu lopte. .definicija Zonska obrana je vrsta timske taktike u kojoj su igrači zaduženi za pokrivanje određenog prostora na terenu. a ne striktno određenog igrača. Njihova zadaća je “čuvati” svoj prostor. a prolazi kroz taj prostor te preuzeti obrambene zadaće na igraču koji je u posjedu lopte. a nalazi se u tom prostoru.

VRSTE ZONSKIH OBRANA (PODJELA): -ZONSKA OBRANA U DVIJE LINIJE: 2-3 3-2 Zonska obrana 2:3 Zonska obrana 3:2 .

ZONSKA OBRANA U TRI LINIJE: 2-1-2 1-2-2 1-3-1 Zonska obrana 1:3:1 .

model protivničkih napada igrača te protivničke .Kriterij za odabir pojedine vrste zonske obrane Individualna znanja i sposobnosti igrača vlastite momčadi Karakteristike osnovni momčadi.

• “čuvanje” protivničkog igrača koji se nalazi u tom dijelu prostora. • kompaktnost zone – kohezija. • pokretljivost zone prema lopti – “klin” .Osnovni principi • “čuvanje” određenog prostora.

Prikaz poziciji 2:3 kretanja lopte po prema principu “klina” u zonskoj formaciji .

.

Dobre strane zonske obrane • “prikrivanje” individualnih TE/TA nedostataka pojedinih igrača. • nešto bolja mogućnost organizacije protunapada . • mogućnost “čuvanja” pojedinih igrača od osobnih pogrešaka.

• primanje “laganog” koša kroz protunapad protivničke momčadi (sporo vraćanje u obrambenu formaciju) .Slabe strane zonske obrane • s obzirom na “slaba mjesta” zonske obrane postoji mogućnost lakšeg dolaska u poziciju za otvoreni šut i “razbijanja” zonske formacije prodorom kroz ta mjesta.

• spriječiti lagana dodavanja u sredinu zone („srce” zonske obrane). • međusobna komunikacija svih 5 igrača u obrani.Osnovne zakonitosti zonske obrane • pokušati ne dozvoliti prodor s loptom u sredinu zonske obrane (kompaktnost zone). . • kohezija obrane tijekom kretanja prema poziciji same lopte.

.Metodika obuke zonske obrane • preduvjet = obrana čovjek – čovjek • postaviti igrače i objasniti svakom igraču koje su mu zadaće (pokrivanje prostora) • postaviti napad (na liniju tri poena). • obrambeni igrači se kreću prema poziciji lopte i formiraju tzv. “klin” • postepeno ubrzavanje protoka lopte te ispravljanje novonastalih pogrešaka. ali bez njihovog kretanja unutar tog napada (protok lopte-”SPORO”) – ISPRAVLJANJE POG.

• igra 5:5 sa ispravljanjem pogrešaka tijekom igre.“klin”) te praćenje napadača koji se kreću kroz njihov prostor bez lopte. a od obrambenih igrača se traži: pravilno kretanje prema lopti (tzv. • dio napadača svojevoljno mijenja poziciju u napadu. . tj.• postavljanje obrane u otežanu situaciju na igralištu.uvođenje “šestog” napadača – još uvijek bez njihovog kretanja.

Napad na Zonsku obranu

Potrebno je prepoznati o kakvoj se vrsti obrane radi: - obrana čovjek na čovjeka (presing) - zonska obrana (zonski presing), - kombinirana obrana.

OSNOVNE ZAKONITOSTI NAPADA NA ZONSKU OBRANU:

1.KONTRANAPAD/PROTUNAPAD 2.NAPADATI “SLABA MJESTA” ZONSKE OBRANE 3.KRETANJE IGRAČA – POKRETLJIVOST NAPADA 4.KONTROLA LOPTE (VOðENJE?, DODAVANJE?) 5.ŠUTIRANJE – KADA? 6.NAPADAČKI SKOK 7.UPOTREBA BLOKADA

SLABA MJESTA ZONSKE OBRANE 3:2 SLABA MJESTA ZONSKE OBRANE 2:3 .

.

Taktika košarkaške igre: Napad na zonsku obranu .

PRESSING .

Pressing obrana čovjek na čovjeka igra se po svim principima tradicionalne osobne obrane čovjek na čovjeka. Pressing č-č na ½ igrališta . kao i na sve igrače u napadu. a karakterizira ju izuzetan pritisak na loptu.

. dodavanje ili šutiranje ukoliko je u posjedu lopte. ne dozvoljava mu primanje lopte ako nije u posjedu lopte ili prodor.Pressing č – č na cijelom igralištu Osnovna karakteristika: jedan obrambeni igrač čuva protivničkog na *cijelom igralištu.

Vrste: Prema dijelu terena gdje se igra Na čitavom terenu Na obrambenoj polovici igrališta .

.

Osnovni principi Maksimalno izražena agresivnost u obrani u vidu napadati igrača s loptom stajati na liniji dodavanja prilikom čuvanja igrača bez lopte .

tijeka utakmice .Dobre strane pressinga Iznenađenje Mogućnost promjene ritma.

motoričke pripremljenosti svih igrača Svaka pogreška u ovoj vrsti obrane vrlo skupo se “plaća” .Slabe strane pressinga Zahtijeva izuzetno visoki stupanj kondicijsko .

obrana prilazi i vrši agresivan pritisak na loptu. nema prodora ne može se uvijek zaustaviti igrač s loptom. ako se zaustavi i uhvati loptu. potrebno je ometati direktan prodor na koš.obrana na igraču s loptom važnost pritiska i agresivnosti na igraču sa loptom. . tjerati napad da se kreće cik-cak. napadač mora steći utisak da je „zid“ ispred njega otežavanje dodavanja u napadu. ometanje prednje promjene. rješenje koje želimo je vođenje lopte ili lob dodavanje zaustaviti loptu. postavljenjem na pravac vođenja lopte. zaustaviti igrača koji vodi loptu prije nego što je doda.

Obrana na igraču bez lopte: zauzeti poziciju ispred kako bi spriječili utrčavanje i direktan prijem (na liniji dodavanja) udaljenost od napadača ovisi o njegovoj udaljenosti od lopte – stvaramo provokaciju na lob dodavanje. sprječavanje utrčavanja i direktnog dodavanja obrana na igraču s loptom Obrana na igraču bez lopte .

već izazov za igrače i trenere da ga usavrše i koriste u igri . 3:3. TE-TA u obrani .rizik igranja pressing obrane ne smije biti razlog njegovog izbjegavanja.potrebno je objasniti problematiku pressinga za svaku poziciju .početi u najranijim fazama. neposredno kada se savladaju osnove ind.vezano na grupnu TE-TA postupno kroz vježbe 2:2 . .formiranje osobne i kolektivne odgovornosti .vježbe se trebaju provoditi u različitim situacijama.razvijati naviku komunikacije i međusobne suradnje . mijenjajući uloge i pozicije igrača .bazirati na igri 1:1 .važno je na treningu uvesti igrače u situacijske uvjete .učenje: .

NAPAD NA PRESSING .

1. NAPASTI OBRANU DODAVANJEM. TOČNA I BRZA DODAVANJA 5. MIRNOĆA – KONCENTRACIJA IGRAČA PRIJEMA LOPTE STATI U STAV TROSTRUKE 2. A NE DRIBLINGOM . NAKON PRIJETNJE 3. PREGLED IGRE – VIZUALNI KONTAKT 4.

IGRAČI SE MORAJU KRETATI PREMA LOPTI . BRZO IZVESTI LOPTU NAKON PRIMLJENOG KOŠA 7.6. IZBJEGAVATI MOGUĆE ZONE UDVAJANJA 8.

ZONSKI PRESSING .

Osnovni principi Igra se po principima zonske obrane Ne teži oduzimanju lopte već “tjera” protivnika na pogrešku kroz: usmjeravanje protivničkog igrača udvajanje protivničkog igrača .

Vrste Prema dijelu terena gdje se igra: • Na čitavom terenu • Na ¾ terena • Na ½ terena Prema rasporedu igrača 1 1 2 1 .2 – 2 – 2 – 1 – 1 – 2 – 1 – 3 – 1 .

1:2:1:1 1:2:2 .

.

udvajanje igrača s loptom u kutovima na protivničkoj polovici igrališta udvajanje igrača s loptom u kutovima koje čine središnja linija i bočne linije igrališta na protivničkoj polovici udvajanje igrača s loptom u kutovima koje čine središnja linija i bočna linija igrališta na vlastitoj polovici .

.Koristi se najčešće radi: stvaranja faktora iznenađenja sprječavanja protivničke ekipe u postavljanju organiziranog napada prisiljavanja kretanja igrača u tzv. *trap situations) prisiljavanja protivničke ekipe na izvođenje loših dodavanja (bilo presijecanjem lopte ili iznuđivanjem bacanja lopte izvan linija igrališta). zamke na terenu (eng.

Dobre strane zonskog pressinga Često predstavlja iznenađenje za protivnika Naglašen stupanj agresivnosti bez obzira što je u osnovi to zonska obrana .

Slabe strane zonskog pressinga Zahtijeva visoki stupanj sinkronizacije aktivnosti svih igrača u obrani Visoki zahtjevi na kondicijsko-motoričku te tehničko-taktičku pripremu igrača .

ili nakon uspješno izvedenog slobodnog bacanja vlastite ekipe prilikom izvođenja lopte izvan linija igrališta od strane protivničke ekipe nakon time-out-a .U igri najčešće se koristi nakon: postignutog koša iz igre.

prostornoj pokrivenosti. međusobnoj komunikaciji igrača.Ovisi o: timingu. osnovno pravilo je ne dozvoliti dribling u sredinu terena. kao i lob dodavanja koja igrači mogu predvidjeti i presjeći. kao ni dubinska i dijagonalna dodavanja. . Dozvoljava dribling po bočnim linijama (gdje obrambeni igrači udvajaju). te dodavanja po širini i unatrag.

.

.

Napad na zonski pressing .

Izbjegavati zone mogućeg udvajanja (kutevi terena.osobito kod dodavanja lopte i polaska u vođenje 3.ukoliko se i dogodi koja pogreška u organizaciji napada.potrebno je imati potpunu preglednost terena (poziciju obram. 2. “ostati miran” – podrazumijeva organizaciju napada bez nepromišljenih poteza .Osnovne zakonitosti napada na zonski pressing: 1. kutevi između bočnih linija i središnje linije terena (pravilo: prednje polje i vremensko ograničenje od 8 sek. Koncentracija igrača – podrazumijeva potpunu koncentraciju tijekom igre.) . suigrača) . pokušati spriječiti nastanak neke nove pogreške. . ZADATAK TRENERA: smirenim savjetima pokušati utjecati na mentalnu stabilnost i mirnoću svojih igrača tijekom napada na zonski pressing. igrača.

parabolična dodavanja lopte preko cijelog terena .nikako ne primjenjivati dugačka. moraju se otvoriti za prijem lopte te se kretati ususret lopti. Koristiti kratka i precizna dodavanja .Osnovne zakonitosti napada na zonski pressing: 4. tj.igrači koji primaju dodavanje moraju biti aktivni. .

.

KOMBINIRANA OBRANA .

dok ostali igrači igraju po principima zonske obrane Dobre strane kombinirane obrane Mogućnost “isključivanja” iz igre najboljeg protivničkog napadača .Osnovni principi • Jedan ili dva igrača u obrani igraju po principima pressing obrane č-č.

Kombinirana obrana se najčešće igra kada protivnička ekipa ima jednog superiornog igrača.Mnogi treneri da bi spriječili napad u njegovoj učinkovitosti opredjeljuju se za kombinirane obrane koje su kombinacija klasične zonske obrane i pressing obrane čovjek – čovjek. .

Slabe strane kombinirane obrane Otvara napadačima više prostora za realizaciju. 4 na 4 ili 3 na 3. manji brojčani odnosi. daju prednost napadačima za lakšu realizaciju napada .

Vrste: Prema rasporedu igrača: 4+1 4+1 3+2 dijamant + 1 kvadrat + 1 trokut + 2 .

.

.

.

PROTUNAPAD – KONTRANAPAD .

Vrsta napada koji se igra protiv svih obrana. Efikasnost ovisi o brzini izvođenja. . preciznosti i sposobnosti igrača da daju adekvatan odgovor na situaciju u igri. pritom stvarajući brojčanu prednost u odnosu na protivničku momčad.Kontranapad: napad na nepostavljenu obranu koji nam omogućuje postizanje “lakog” koša. Osnovna ideja je dolazak u povoljnu poziciju za ubacivanje ili šut.

Ovakav način igre dominira u mlađim dobnim kategorijama. raširiti igru prema bočnim linijama i odigrati jednostavno. Trajanje kontranapada: 3 –5 sekundi.Karakterizira ga visoki stupanj brzine izvođenja i visoki stupanj uigranosti ekipe (timing). Neka osnovna pravila bila bi da se u kontranapadu mora puno trčati. dodavati lopta samo sa slobodnim igračima i to uglavnom u prsa. .

PROTUNAPAD .KONTRANAPAD • Timska akcija napada • Cilj – što brže postizanje koša – realizacija • Zadatak – stvaranje viška napadača u odnosu na obrambene igrače DA ili NE ? .

DA • osnovni model igre • alternativa – obavezno! psihološki moment • OSNOVNE KARAKTERISTIKE – iznenađenje – visoki stupanj brzine izvođenja – visoki stupanj uigranosti momčadi • TIMING ⇒ usklađenost prostorno-vremenskih odnosa • PRAVOVREMENOST .TOČNOST .

presječena lopta PROVOðENJE KONTRANAPADA • dugim dodavanjem ⇒ DA/NE • dodavanjem i vođenjem lopte • sredinom igrališta • bokom igrališta .bacanje. .. podbacivanje • nakon primljenog koša.ORGANIZACIJA KONTRANAPADA .. • posebne situacije – out. sl. č/č.dolazak u posjed lopte • različite vrste obrane – zona.

DODAVANJA • • • • organizirana igra u obrani zagrađivanje – obrambeni skakački trokut SKOK – doskok I. FAZA I. dodavanje • • bočno uručivanje lopte ŠIRINA K.FAZE KONTRANAPADA 1. CILJ ⇒ DOLAZAK U POSJED LOPTE .

.

3 : 2 .2. – “prikolice” CILJ ⇒STVARANJE VIŠKA IGRAČA U NAPADU ⇒STVARANJE BROJČANE NADMOĆI NAPADAČA – 1 : 0. 2 : 1. bokom • formiranje prednje linije K. SREDIŠNJA FAZA prijenos lopte kroz središnji dio terena • sredinom.

.

3. ZAVRŠNICA KONTRANAPADA • ulaskom pod koš • poentiranjem s poludistance CILJ ⇒ REALIZACIJA ostvarene brojčane prednosti .

.

.Metodika: obrnuto od slijeda kontranapada: - prvo se uči ubacivanje pa faza zaustavljanja i dodavanja te na kraju razvoj kontranapada itd. .

.

.

udvajanjem 3. brzo vraćanje u obranu i usmjeravanje igrača u kuteve igrališta. osobna pogreška (?). presijecanje lopte 5. agresivno čuvanje centra i drugog igrača da mu se ne može dodati lopta . 4. skokom u napadu 2. blokiranjem.Obrana od kontranapada: 1. .