OSHO-IUBIREA ca terapie.doc

IUBIREA ca terapie

- Osho: Într-o lume plinã de iubire, terapia nu ar fi necesarã deloc. In timpul uneia dintre intalnirile cu discipolii sai, Osho a fost rugat sa raspunda la urmatoarea intrebare: ”De ce este îmbrãţişarea un instrument vindecãtor atât de eficient? Pânã nu demult credeam cã luciditatea, inteligenţa şi autoanaliza sunt principalele

” Te invit sa citesti raspunsul sau. . Lectura placuta! Omul simte nevoia sã fie dorit. Aceasta este una din principalele nevoi ale fiinţei umane. Dacã nu se simte iubit. dar ele nu înseamnã nimic prin comparaţie cu îmbrãţişarea. Dacã simte cã viaţa sa nu conteazã pentru nimeni. ea îşi pierde semnificaţia chiar pentru el însuşi.instrumente vindecãtoare. omul începe sã moarã. mai jos.

Într-o lume plinã de iubire. de cãldurã. Îmbrãţişarea nu este altceva decât un gest de iubire. .De aceea. iubirea este cea mai mare terapie posibilã. de atenţie. terapia nu ar fi necesarã deloc. iubirea ar fi mai mult decât suficientã. Ea este suficientã pentru a te transforma din nou într-un copil. inclusiv rãceala şi egoul. Lumea are nevoie de terapie tocmai pentru cã îi lipseşte iubirea. Simpla senzaţie de cãldurã provenitã de la cealaltã persoanã poate vindeca multe boli.

La ora actualã. A fost hrãnit fizic. Psihicul lui nu se va dezvolta. ignorat. Îi poţi îndeplini copilului toate nevoile fizice. neiubit. Sufletul are nevoie de hranã. copilul nu poate creşte normal. dar dacã nu îl îmbrãţişezi niciodatã. Lui îi lipseşte un anumit tip de hranã. psihologii au înţeles cã dacã nu este îmbrãţişat şi sãrutat suficient de mult. Se va simţi tot timpul trist. neglijat. dar nu şi afectiv. Cercetãtorii au remarcat faptul cã dacã nu este . el nu va creşte normal. la fel ca şi trupul.

Acesta trãieşte prin iubire. corpul moare –. . ea este rãdãcina noastrã. dar sufletului îi lipseşte iubirea. Iubirea asigurã aceastã punte. Corpul este îngrijit. Aşa cum respiraţia este esenţialã pentru corpul fizic – dacã încetãm sã mai respirãm. El se izoleazã. chiar dacã îi este asiguratã hrana fizicã. iubirea reprezintã respiraţia interioarã a sufletului. copilul scade în dimensiuni şi poate chiar muri.îmbrãţişat. devine rupt de existenţa-mamã.

inteligenţa şi autoanaliza nu sunt suficiente. Poţi sã cunoşti toate terapiile din lume. Din 100 de cazuri. De aceea. . starea acestuia din urmã se poate schimba în mod miraculos.Luciditatea. poţi deveni un expert. dacã terapeutul simte o grijã deosebitã faţã de pacientul sãu. 90 de oameni bolnavi suferã în primul rând pentru cã nu au avut parte de iubire. hrãnindu-l cu iubire şi împlinindu-i aceastã nevoie. dar dacã nu cunoşti arta iubirii nu vei rãmâne decât la suprafaţa activitãţii terapeutice.

se temea de propria sa iubire reprimatã. sã fie doar un observator ştiinţific. Sigmund Freud se temea foarte tare de iubire. În realitate. nu este o ştiinţã şi nu va fi niciodatã! Este o artã. de fapt.Dincolo de orice îndoialã. Se temea sã nu se implice. rece. iubirea este cel mai terapeutic fenomen care existã. Dorea sã rãmânã în afarã. fiind mult mai . detaşat. El a creat psihanaliza ca şi cum aceasta ar fi o ştiinţã. la distanţã. nu sã se implice în sufletul pacientului sãu.

Se temea sã nu înceapã sã plângã. IUBIREA se spune ca ar creste fata in fata. temându-se sã nu simtã o stare de simpatie faţã de acesta dupã ce i-a ascultat toate plângerile şi coşmarurile interioare. Omul şi-a creat un întreg univers al relaţiilor pentru .apropiatã de iubire decât de logicã. sau sã nu simtã chiar nevoia de a-l lua de mânã pe pacient. sã nu i se umezeascã ochii. Îmbrãţişarea nici nu intra în discuţie. dar el prefera chiar sã nu dea ochii cu pacientul.

este mai bine sã faceţi dragoste pe luminã. atât de intense în asemenea momente (bucurie. aceasta este o nevoie esenţialã. extaz. Omul are nevoie de intimitate. bazându-se pe împãrtãşirea emoţiilor. nu în întuneric – cel puţin într-o luminã mai slabã. cum . Ochii partenerilor comunicã între ei. strãlucirea specificã orgasmului). intimitatea creşte. expresiile lor faciale devin un limbaj subtil.simplul motiv cã este singurul care face dragoste faţã în faţã. În acest fel. De aceea.

ar fi cea a unei lumânãri. te poţi îneca cu uşurinţã – la urma urmei. dorinţa de a evita faţa celuilalt. Întradevãr. Wilhelm Reich a transformat întreaga . Un psihanalist adevãrat nu se teme sã pãtrundã adânc în sufletul pacientului sãu. dar trebuie sã-ţi asumi acest risc. el este dornic sã îşi asume acest risc. dimpotrivã. eşti şi tu un om! Cine ştie peste ce necazuri poţi da. apele sunt tulburi acolo. Actul amoros în întuneric exprimã încã latura noastrã animalã.

psihanalizã prin implicarea sa. este un revoluţionar. Dacã nu vã temeţi de propriul vostru subconştient. le puteţi fi de mare ajutor semenilor voştri. El a renunţat la detaşarea omului de ştiinţã. . De aceea. devenind mai degrabã un participant la aceasta. vã puteţi implica în lumea interioarã a pacientului. dacã v-aţi rezolvat cât de cât problemele personale. nu un simplu observator detaşat. Dacã nu vã temeţi de propriile voastre reprimãri.

Îmbrãţişarea este doar un gest care aminteşte de unitate. Aceastã unitate este întregul secret. Discipolul nu este un pacient.Aceasta este diferenţa care existã între relaţia dintre un pacient şi terapeutul sãu şi cea care existã între un discipol şi maestrul sãu. . Maestrul nu este doar un observator. el devine un participant. el este copilul iubit al maestrului. dar chiar şi acest gest este de mare folos. Cei doi şi-au pierdut entitãţile separate şi au devenit una.

dar unul din lucrurile pe care trebuie sã le înţelegeţi este urmãtorul: ideea cã un copil moare. şi este doar un gest. iar în om se naşte . un fel de miracol care poate transforma instantaneu întreaga situaţie. Mã întrebi: „De ce este îmbrãţişarea un instrument terapeutic atât de eficient?“ Da. Dacã este extrem de autentic – dacã la el participã inclusiv inima – el devine un instrument magic.De aceea. este. Nu se pot spune prea multe despre acest gest. ai dreptate.

dar nu moare. şi aşa mai departe – este greşitã. de adolescenţã. apoi de tinereţe. Dacã decojeşti ceapa. înconjurat de alte experienţe. Copilul nu moare niciodatã – nici o etapã nu moare. iar în om se naşte adultul matur. de maturitate şi de bãtrâneţe.adolescentul. Omul este la fel ca o ceapã. cã şi acesta moare. alcãtuit din mai multe straturi succesive. cã adolescentul moare. Copilul rãmâne de-a pururi. iar în el se naşte adultul tânãr. vei descoperi în curând foile .

cu iubire. ci unul autentic. Îmbrãţişarea permite un asemenea contact.fragede din interior. Cu cât te apropii mai mult de miez. cu atât mai fragede devin ele. intri imediat . iar contactul cu acesta este inevitabil un gest terapeutic. Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte omul: dacã pãtrunzi adânc în interiorul lui vei descoperi întotdeauna copilul inocent. dacã inima ta participã la el. Dacã îmbrãţişezi un om cu cãldurã. dacã îmbrãţişarea ta nu reprezintã un simplu gest golit de semnificaţie.

Copiii sunt atât de puri. atât de plini de vitalitate. Revenirea acestuia la suprafaţã reprezintã un act cu o imensã valoare terapeuticã.în contact cu copilul inocent din el. iar acest lucru este suficient pentru a declanşa procesul de vindecare. . întrucât inocenţa copilului este vindecãtoare în sine. Regãsirea acestei energii este suficientã pentru a-l vindeca pe om. Ea nu a fost coruptã. Ai atins astfel miezul pur al persoanei în care corupţia nu a pãtruns niciodatã. debordeazã de atâta energie.

Mintea este cauza tuturor bolilor. . Autoanaliza este o cale mentalã. iar îmbrãţişarea este una din modalitãţile cele mai eficiente.Important este sã scoţi acest copil la luminã. în timp ce inima este sursa oricãrei vindecãri. îmbrãţişarea este calea inimii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful