You are on page 1of 9

Fakulteti Biznesit Lenda:Marketing Nderkombetar

Detyre kursi
Tema: Marketingu mix i Pepsi-t

Pranoi: Ledia Matja

Punoi: Bledar Alizoti

2013

Bledar Alizoti

Page 1

2 Diskriminimi indirect 4.2 Marka 3. Hyrje 2.Permbajtja 1. Referenca Faqe.1 Diskriminimi direct 3. Konkluzione 7.1 Linja e prodkteve Pepsi 2. Rekomandime 8. 3 4-6 7 8 8 9 9 9 Bledar Alizoti Page 2 . Vendi 5. Produkti 2. Promocioni 5. Cmimi 3.1 Restorantet 6.

Pepsico bankrotoi për shkak të çmimit të lartë të sheqerit si rezultat i Luftës së Parë Botërore kështu që të gjitha mjetet u shitën dhe Roy C. është një pije e butë.ushqime te lehta dhe restorante.konkurrenca.1. Në vitin 1923.dhe integritetin personal dhe professional te punonjesve te saj. Mbi emrin Pepsi-Cola në faqen oficiale të Pepsit ka dy verzione të cilat paraqiten rreth asaj se si Cabel Bradham vendosi të e marr këtë emër të kësaj pije: 1. Misioni I Pepsit eshte qe te te plotesoj te gjitha nevojat e konsumatoreve. Pepsi-Cola për herë të parë u prodhua nëNew Bern. Që nga koha e paraqitjes së parë të Pepsit në treg kan dalur variacione të shumta të Pepsit duke përfshirë llojet e njohura si Diet Pepsi.Pepsi beson se suksesi I saj varet nga cilesia dhe vlera e produkteve te saj duke siguruar nji mjedis te sigurt ku operon. Pepsi Co eshte nji nder kompanit me te medha ne bot me te ardhura vjetor prej 30 miiard $ dhe ka rreth 48000 punojes ne te gjith boten dhe operon ne me shum se 200 vende. North Carolina në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në fillim të viteve 1890-të nga farmacisti Caleb Bradham.një kishë e madhe rrethu rrugës përballë barnatores së Calbel Bradhamit. Bledar Alizoti Page 3 . Caleb Bradham ka blerë emrin "Pep Kola" nga konkurenti lokal dhe e ka ndërruar në Pepsi-Cola. Megargel e bleu kompaninë. Është një ndër pijet më të konsumuara në botë kështu që shitet gjithkah në botë.Produktet e Pepsi co jan te njohura dhe te pelqyera ne te gjith boten. Pepsi Jazz dhe Pepsi Next (prodhuar për tregun japonez). Ne secilin prej ktyre bizneseve pepsi ka qen lider dhe gjithashtu ajo eshte lider ne tregun e pijeve te buta.te patatinave dhe restoranteve. Pepsi Blue. jo alkoolike që prdhohet nga kompania PepsiCo.Suksesi I kompanis eshte I bazuar kryesisht ne standartet e performances. Pepsi Gold.Produktet e Pepsi Co operojne ne 3 sektoret ose pjeset me te medha te biznesit ne amerik dhe biznesin nderkombetar:pije.0-Hyrje Pepsi-Cola ose më shumë njohur si Pepsi.[1] Tetë vite më vonë kompania bankrotoi përsëri duke rezultuar në reformimin e formulas së bazës së Pepsit.Pepsi Co eshte kompania me e madhe e Franchizave ne bot.Ajo eshte kompania lider ne prodhimin e produkteve ushqimore. marka u paraqit në tregun e përgjithshëm më 16 qershor të vitit 1903. Kjo pije për herë të parë u prodhua në vitet e 90-ta të shekullit XIX nga farmacisti Caleb Bradham. 2. Pepsi Samba.vendsmeri perkushtim. Pepsi Max.strategjis marketing. "Pepsi-Cola" është një anagram nga "Episcopal" .Gjithashtu mission I pepsit eshte rritja e vleres se aksioneve te saj ne burs. Një teori tjetër është se Caleb Bradham dhe konsumuesit e tijë kanë parë se emri tingëllon mirë ose fakti se në përbërje ka patur një lloj të "peps"-it sepse është pije e karbonuar për këtë arsye dhe ia dhanë emrin "Pepsi".

sheqer.ngjyrues caramel.eshte me zero kalori dhe yndrna Permgan: Uje I gazuar.acid fosforik.sheqer.acid citric dhe Natural Flavors shurup misri me sasi te lart fruktoze Vlerat ushqimore: Kalori 100 Yndyrna(gr) 0 Bledar Alizoti Page 4 .acid citric dhe Natural Flavors Vlerat ushqimore: Kalori Yndyrna(gr) Natrium(mg) Potasium(mg) Karboidrate(g) Sheqer (gr) Proteina(gr) Kafetin(mg) 0 0 25 20 0 0 0 24 Regular Caffeine Free Pepsi (8 fl.2. oz) Permban:Uje I gazuar.ngjyrues caramel.sheqer.shurup misri me sasi te lart fruktoze.acid fosforik.oz) Diet Pepsi ka eshte nji pije freskues qe ka nji shije te leht.ngjyrues caramel.0-Produkti 2.acid fosforik.1-Linja e produkteve Pepsi Pepsi (8 fl. oz) Permgan: Uje I gazuar.acid citric dhe Natural Flavors Vlerat ushqimore: Kalori Yndyrna(gr) Natrium(mg) Potasium(mg) Karboidrate(g) Sheqer (gr) Proteina(gr) Kafetin(mg) 20 0 20 10 28 28 0 25 Diet Pepsi(8fl.

Natrium(mg) Potasium(mg) Karboidrate(g) Sheqer (gr) Proteina(gr) Kafetin(mg) 20 10 20 20 0 0 Pepsi ONE (8 fl. CARAMEL COLOR. CARAMELCOLOR. SUCRALOSE(SPLENDA(R)). CITRIC ACID Vlerat ushqimore: Kalori Yndyrna(gr) Natrium(mg) Potasium(mg) Karboidrate(g) Sheqer (gr) Proteina(gr) Kafetin(mg) Bledar Alizoti 100 0 20 10 28 28 0 25 Page 5 . PHOSPHORIC ACID.ACESULFAME POTASSIUM Vlerat ushqimore: Kalori Yndyrna(gr) Natrium(mg) Potasium(mg) Karboidrate(g) Sheqer (gr) Proteina(gr) Kafetin(mg) 1 0 25 35 0 0 0 36 Pepsi Wild Cherry (8 fl. NATURALFLAVORS. oz) Pas viteve te tera studimesh u arrit formula e re pepsi me shihen e vertet te pepsit dhe me 1 gr kalori Permban: CARBONATED WATER. NATURAL & ARTIFICIAL FLAVORS. oz) Ka shije unike dhe te embel qeshie Permban: CARBONATED WATER. CITRIC ACID. POTASSIUM BENZOATE(PRESERVES FRESHNESS).SUGAR. CAFFEINE.PHOSPHORIC ACID. HIGHFRUCTOSE CORN SYRUP. CAFFEINE.

CARAMEL COLOR. PHOSPHORIC ACID. HIGHFRUCTOSE CORN SYRUP. CAFFEINE Vlerat ushqimore: Kalori Yndyrna(gr) Natrium(mg) Potasium(mg) Karboidrate(g) Sheqer (gr) Proteina(gr) Kafetin(mg) 0 20 20 0 27 27 0 24 Nga gjith linja e produkteve ne shqiper pepsi tregeton vetem Pepsi cola dhe Pepsi one 2.2-Markat e Pepsi Aquafina Dole Juice Gatorade Lipton Brisk Lipton Teas Milk Chillers Mountain Dew AMP Energy Bledar Alizoti Page 6 . POTASSIUM CITRATE.Pepsi Lime (8 fl. oz) Permban: CARBONATED WATER. NATURAL FLAVORS.POTASSIUM BENZOATE (PRESERVESFRESHNESS). CITRICACID.

Marka Frito Lay e kontrolluar nga pepsi eshtet lider ne Ameriken e veriut.Lipton ice tea.Pepsi mund ta kontrolloj kete diskriminim te cmimeve ne restorante dhe dyqane duke krijuar paketime te ndryshme ofertash.Ne shum supermarket dhe dyqane pepsi produktet e pepsit perfaqsojn numrin nje dhe numrin 3 te shitjeve. Diskriminimi indirect Zbritjet e ndryshme te cmeimit ne supermarket ose perdorimi I kuponave jane nji menyre e diskriminimit indirect te cmimit.Ne restorante dhe ne pika te karburanteve ka cmime te ndryshme ne krahasim me supermarketet edhe pse kosto e tyre te pershtatura per paketim dhe shperndarie jane te njejta.Psh ne nje restorant klienti do te kishte nevoje per nji pije kur hante dhe kjo e justifikon faktin se cmimi eshte me I art ne krahasim me supermarketin.Brenda per Brenda vendit diskriminim I cmimit Bazohet ne kanaline e shperndaries dhe segmentimin e tregut.Marka e Pepsit I lejon kompanise per te ruajtur pushtetin mbi cmimet.Natyrisht diferencime tilla cmimesh jane te pandjeshem per konsumatoret.Edhe pse kjo eshte sin je menyr vjedhje konsumatoret shkojn perseri ta blejn produktin per shkak te besnikeris se tyre per produktin.0-Cmimi Tregu shqiptar mund te konsiderohet disi I pjekur rritja e shitjeve ne industry te ndryshem eshte nxitur kryesisht nga rritja e popullsis. Bledar Alizoti Page 7 .Markat e pepsit ne shqiperi Getorade Amp.Kjo vihet re me cmimet qe pepsi vendos ne Meksik Brazil ose europen lindore qe jane me te lira se ne amerik dhe azi pavarsisht se kosto e lendeve te para eshte e njejt.Shitesit me pakic perdorin kete strategji per te rritur shitjet e tyre.Dole juice 3.Duke Pasur Diferenc rreth 80% ne cmimin e bleries Wal Mart I lejon vetes ulje te cmimit te Pepsit.Si Pepsi ashtu dhe Coca-Cola ne tregje nderkombetare perdorin cmime diskriminuse per zona te ndryshme dicka e till ndodh edhe ne vendin ton ku ne zona te varfera kemi cemime me te lira Diskriminimi direct I cmimit Forma me e thjesht qe vihet re ne diskriminim te cmimit vihet re ne cmimet qe kompania vendos duke u bazuar ne vendodhjen e konsumatorve dhe fuqine e tyre blerese. Gjithashtu blersit neper pikat e karburanteve kane te ngjare te jene me shum impulsive dhe me pak te ndjeshem nga cmimi ne krahasim me blersit qe blej pako ne supermarket dhe I perdorin ne ship.ne segmentin e patatinave dhe produkteve te kripura dhe patatinave Nese Pakot e pataitnave shoqerohen nga pijet e buta pepsi kjo eshte nji strategji e mire per te kontrolluar cmimet dhe per te ulur diskriminimin indirect ku cmimet vendosen nga vet kompania.sasija e reklamave per nxitjen e konsumatorve dhe ndryshimi disi I menyres se jetese.Gjithashtu kompania per uljen e diskriminimeve te tilla ne supermarket ose dyqane te ndryshme I vendos vet cemimet e saj.Sidoqoft efektiviteti I diskriminimt te cmimit te Pepsit ka te bejee edhe me emirine markes dhe imazhin qe ka pepsi.

Pepsi ka sponsorizuar kampionatin e bejzbollit per te terhequr audience dhe ka te drejten ekskluzive per te perdorur ose logot e skuadrave te ndryshme te bejzbollit.0-Promocioni Pepsi eshte I njohur ne bote sin je product pa komoditet qe mund te blihet pa nji konsiderat ose pa nji studim te vacant. 5.Sistemi I restorantev eshte I zhvilluar ne keto operacione:Zhvillimi franchazing.Pepsi mundohet qe te jet gjithnje afer te gjith konsumatoreve me produktet e saj. Bledar Alizoti Page 8 .Sistemi I restoranteve te pepsit ka rreth 8000 restorante ne te gjith boten.Ne 1997 Pizza Hut u be pjes e Pepsi dhe gjithashtu dhe restoranti me I madh ne shtetet e bashkuara.Sot Taco Bell operon me 4800 restorant ne amerik dhe gjithashtu ne 95 shtete.Ne 1986 KFC iu bashku pepsit ai eshte rrjeti me I I fast fodd dhe restoranteve te pulave ne USA gjithashtu ka edhe rreth 500 kompani te tjera qe operojn ne gjith boten ne formen e franchizave.Por si e vendos klienti se cilen mark te pijeve te buta duhet te blej? Cdo vit shitjet e pijeve te buta jan rreth 5 miliard $ dhe kjo eshte arsyja pse teknikat marketing dhe per te siguruar blerien e pepsit jane kaq te rendesishme. Taco Bell dhe konceptet KFC.Rrjeti I shperndaries se pepsit eshte nder me te fuqishmit ne bot dhe kjo I jep nje perparsi pepsit ne krahasim me konkurrentet e saj. Taco bell eshte restoranti me I madh ne amerik I stilit meksikan u be pjes e pepsit ne 1978.0-Vendi Per shperndarien e produkteve te saj pepsi I ka dhen nji perparsi te vacant rrjetit te shperndaries kompania pepsi eshte kompania me e madhe ne bot qe punon me franchiza pepsi pepsi gjithashtu ne vende te ndryshme ku pepsi nuk ka firma prodhimi ose franchiza ajo I jep distribucionin e shitjes kompanive vendase sepse ajo i jep mundesin qe te njoh me mir tregun dhe te ul rreziqet sepse kompanit vendase e njohin me mir situaten ekonomike politike dhe njohin me mir kulturen e vendit ku operojn.Ne vendin tone pepsi rendesi te madhe I jep promocionit te shitjeve dhe marrdhenieve me publikun ajo perdor pak publicitet ne media por ne sezonin e veres perdor shum promocin shitje.licensimi I Pizza Hut.1-Restorantet Pepsi eshte sistemi me I madh I restoranteve ne bote.4.Project Blue eshte rojekti me I madh I promocionit qe ka si qellim njihjen e markave ky project arrin vleren e 500 milion $ dhe ka si qellim vendosjen e markes se pepsit ne vende te ndryshme sic jan stacione te ndryshme treni ne qender te qyteteve ne vende te dukshme te klientve ne makina dhe autobus ne te gjith boten. Restorantet e Pepsit mbajn record per rritjen e tyre dhe te ardhura deri ne 5 miliard dollar ne vit. Pepsi I kushton nji vemendje te vacant edhe publicitetit ne media te ndryshme te medha dhe publicitetit ne sajte te ndryshme te internetit ajo gjithashtu perdor edhe shum promocion shitje ne sezone te ndyrshme ku ben oferta te ndryshme sic jan ulje cmimesh ose dhurata ne stinen e veres. 5.Pepsi harxhon shuma te medha cdo vit per per fushata te saj promocionale ajo merret kryesisht ne sponsorizimin e eventeve te ndryshme sportive dhe sponsorizimin e koncerteve te medha te kengtarve te ndryshem.Pepsi rendesi I jep ehe publicitetit ne gazeta dhe revista te ndryshme pergjithsisht gazetat dhe revistat qe lexohen nga moshat e reja sepse synimi I pepsit eshte qe te arrij segmentin e klienteve te moshave te reja.

6.wikipedia.PFC shperndan me shum se 3 miliard dollar pajisje te ndryshme dhe furnizime.Referencat Pepsi http://www.Sistemi pepsi co I ushqimit (PFC) eshte sistemi qe kontrollon dhe eshte pergjegjse per veprimtarin e gjith restoranteve ne bot.Produktet e pepsit kane nji cilsi te lart dhe plotesojne te gjitha standartet gjithashtu ato jane te preferuara nga te gjitha moshat.0.Perqendrimi I Pepsit eshte qe te ket nje rritje sa me te shpejt te Frito Lay dhe te bizneseve te pepsit. 7.org/wiki/PepsiCo Bledar Alizoti Page 9 .KFC Sidoqoft ne vitin 1997 pepsi deklaroj se do te ndahesh nga biznesi I restoranteve pasi ka qene me ate per rreth 2 dekada.wikipedia.dhe gjetjen e metodave te ndryshme promocionale per ta bindur klientinqe te perdorin pepsi.com/Company/The-Pepsico-Family.dhe duhet te ket aftesin qe te terheqin klientet e konkurrenteve te saj dhe te rrisin besimin e konkurrenteve egzistues.Pepsi di te rrisin imazhin e markes se saj si asnje kompani tjeter.zhvillimin e inovacioneve ose produkteve te reja sepse kshu do perballonte konkurrencen e madhe.Njerzit jane te vejdishem per perdoroimin e ksaj pije pepsi ne shum shtete eshte lider ne industrine e ushqimeve dhe pijeve.org/wiki/Pepsi Wikipedia: PepsiCo http://en.Pepsi eshte lider dhe do vazhdoj te jet lider edhe per shum koh ne treg sepse ajo di shum mir se sit e plotesoj nevojat dhe deshirat e konsumatorit dhe te lete kudo e pranishme.per restorante te TacoBell.com/?or=pusa.pepsico.0-Konkluzione Pepsi eshte nji kompani me reputasion te mire ne tregun botror dhe ate shqiptar.Pizza Hunt .Pepsi ka nji imazh t emir ne ne pothuajse te gjith shtetet ku operon.0-Rekomandime Pepsi duhet rrisi me shum kontrolli e kompani ve u ka dhene te drejten e prodhimit qe te respektojn imazhin e kompanis sepse ne te kundert kjo do sillte humbje te clienteles dhe prishje te imazhit.aspx Wikipedia: Pepsi http://en.Dhe duhet te ngushtoj pak linjen e bizneseve te saj me mir do ishte qe ti shiste disa nga restorantet e saj sepse nuk mund te ket kontroll te mjaftushme per te gjitha restorantet ne mbar boten 8.1067 PepsiCo http://www.pepsiproductfacts.