You are on page 1of 26

Forrás: http://www.doksi.

hu

Érzelem

Forrás: http://www.doksi.hu

Érzelem és motiváció
•Az érzelmek és a motívumok szorosan összetartoznak, mégis különbséget kell tenni köztük. •Emóció jelentése: mozdulni. •Az érzelmek kívülről irányítottak, a motívumok pedig belülről aktiválódnak és a környezet bizonyos tárgyai felé irányulnak. •Az érzelmek mindig aktiválják a vegetatív idegrendszert, a motívumok nem.

BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.erg.bme.hu

2

BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.hu 3 . • Érzelmi reakciók.Forrás: http://www.hu Az érzelmek összetevői • Az érzelem szubjektív élménye • Belső testi válaszok.erg. • Az érzelemről és a helyzetről alkotott gondolatok. a vegetatív idegrendszer reakciói.doksi. • Arckifejezések. • Cselekvési tendenciák.bme.

•A vér a gyomorból és a belekből az agyba és a vázizmokba áramlik. és visszaállítja a szervezet egyensúlyát. •A pupillák kitágulnak. •A szőrzet feláll. •Az izzadás fokozódik. A szimaptikus idegrendszer a következő változásokért felelős: •A vérnyomás és a szívritmus nő. miközben a nyálelválasztás csökken. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.hu Fiziológiai alapok Az intenzív érzelmek fiziológiai változást idéznek elő a szervezetben. Amint az érzelem lecsillapodik a paraszimpatikus idegrendszer lép működésbe.doksi.erg. •A vércukorszint emelkedik. hogy több energiát biztosítson.Forrás: http://www.bme. amelyért a szimpatikus idegrendszer a felelős (ez készíti elő a szervezetet a vészreakcióra). •A légzés felgyorsul. „libabőrt” okozva.hu 4 . •A vér gyorsabban alvad a sebeknél.

doksi.erg.Forrás: http://www.bme.hu BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.hu 5 .

• Temperamentum: biológiai gyökeru.Forrás: http://www.hu 6 . a szeretem is. meg nem is élménye. a környezetbol származó ingerekre adott válaszokban nyilvánul meg. Érzelmek ambivalenciája. bipolárisak: pozitív érzelmeknek van negatív megfeleloje és viszont.hu Az érzelem jelentése • Az érzelmek kétpólusúak. általános érzelmi állapot. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. • Hangulat: közérzet.erg.bme. amely színezi az ember magatartását. élményeit.doksi.

hu Érzelmek értelmezése .Forrás: http://www.doksi.

Az átélt érzelmek minőségét az határozza meg.erg. szaporább szívdobogást úgy reagáltak a tünetekre. Kísérleti személyeknek fiziológiai izgalmi állapotot kiváltó adrenalint.hu 8 .bme. mint a környezetük más tagjai. amelyek eredetével nem vagyunk tisztába. a kézremegést.hu Az érzelmek kéttényezős elmélete Az érzelem szubjektív élménye a testi változások észlelése. mások érzései befolyásolnak bennünket. így amikor érezték a tüneteket tudták minek tulajdonítani. hogyan magyarázzuk a vegetatív változást (attribúció). Schachter és Singer (1962) kísérlete. Amikor olyan fiziológiai reakciókat érzünk. Amikor a fiziológiai tünetek megmagyarázhatóak az érzelmeket más ember viselkedése nem befolyásolja.doksi. (James-Large elmélete) Az érzelmek általános vegetatív aktiváció változást hoznak létre. illetve placebót fecskendeztek be. Az adrenalint kapott személyek egy részét tájékoztatták a mellékhatásokról. Mindenkivel azt közölték. A másik részüket nem tájékoztatták: Amikor érezték pl.Forrás: http://www. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. hogy vitaminkészítményt kaptak. Minden emóciónak van érzésbeli és kognitív oldala.

A másodlagos értékelés során azt elemezzük. ami az érzelem átéléséhez és az ahhoz kapcsolódó fiziológiai válaszokhoz vezet.doksi. (Lazarus elmélete) Egyéni különbségek. Vannak olyan események. hogy kinek tulajdonítható a helyzet (magunknak vagy másoknak). vagy kihívásnak értelmezzük.erg.bme. hogy mit érzünk és hogyan cselekszünk az adott helyzetben. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.Forrás: http://www. Ennek során dől el egy helyzetről. hogy azt fenyegetőnek. amelyek kultúrától eltérően különbözőek. Ennek értékelése során dől el az.hu 9 .hu Kiértékelés elmélet A helyzet kiértékelése az. amelyeket mindenki azonosan értékel és vannak olyanok. A kognitív kiértékelés határozza meg az érzelmeket: Elsődleges értékelési folyamatban a helyzet személyes jelentőségét értékeljük (mennyire elégíti ki céljainkat).

A szervezet alapveto szükségletei kielégülésének vagy a kielégülés hiányának szubjektív élményei (testi öröm. Az alapvető érzelmek minden kultúrában és az állatvilágban is megtalálhatók.doksi.erg. Szégyen. Érdeklodés / izgalom. fájdalom). Fájdalom / bánat. Félelem. Undor. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. vagy negatív – távolodó reakciókat adunk. Öröm.Forrás: http://www. Meglepodés. Az érzelmek kifejezodését befolyásolják a családi és társadalmi szocializáció és a kulturális hatások.hu 10 . hogy az érzelemi helyzetekben pozitív – megközelíto. Bunösség / buntudat.hu Az érzelmek megnyilvánulása Az érzelmek forrásuk szerint lehetnek: Alap érzelmek. alap (primer) érzelmek egy-egy alapvető élethelyzettel hozhatók összefüggésbe.bme. Általánosságban jellemzo. Az elsődleges. Harag / düh. Megvetés. Magasabb rendu érzelmek.

A morális érzelmek: A morális érzelmek az erkölcsi normák elsajátításával és betartásával kapcsolatosak.bme. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.hu 11 . kételkedés.Forrás: http://www. kíváncsiság. Praxikus érzelmek: A praxikus érzelmek az emberi akarati tevékenységgel.hu Az érzelmek megnyilvánulása A magasabbrendű érzelmek a tanulás során alakulnak ki az emberben.doksi.erg. Intellektuális érzelmek: Az intellektuális érzelmek az ember megismero tevékenységéhez kapcsolódó élmények (csodálkozás. felfedezés öröme). az akadályok leküzdésével kapcsolatos érzelmek. Esztétikai érzelmek: Az ember érzelmi viszonya a természetben. a muvészetben meglévo széphez.

és csak ezt követi az érzelmi viszonyulás.bme.doksi. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.hu Bonyolultabb érzelmeknél először értelmezzük a helyzetet.Forrás: http://www.erg.hu 12 .

hu Érzelemkifejezés: az érzelmi kifejezések kommunikációja BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.hu 13 .doksi.bme.Forrás: http://www.erg.

bme. amelyben az egyén nevelkedett. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.doksi. az elutasítás kifejezése azt jelenti.hu 14 .erg. düh. Az öröm. a kifejezés elnyomása pedig csillapítja azt.Forrás: http://www. félelem és meglepődést minden kultúrában felismerik és beazonosítják. Darwin szerint az érzelemkifejezések többsége öröklött mintázatú. és túlélési értékük van. hogy az állat meg akar szabadulni valami kellemetlenségtől.hu Arckifejezések és gesztusok Bizonyos arckifejezéseknek egyetemes jelentésük van. attól a kultúrától függetlenül. undor. bánat. Az undor. Vicsorítás=mosolygás Az érzelem kifejezése erősíti az érzelem élményét.

hu BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.hu 15 .bme.doksi.erg.Forrás: http://www.

Forrás: http://www.erg.hu 16 .bme.doksi.hu BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.

formáit az ember az anyagyerek kapcsolatban sajátítja el.bme. szeparációtól való félelem.hu 17 .hu Az érzelmek fajtái A szeretet tanuljuk. A félelem szintén tanult érzelem. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. A fájdalom vagy más negatív érzelem anticipálása (elorevetítése) egy veszélyhelyzetben félelmet kelt bennünk.Forrás: http://www. Konkrét félelmek: fájdalomtól.doksi. Szimbolikus félelmek: fantáziánktól függően bármi lehet. Harlow majomkísérlete igazolta tanult jellegét.erg.

akiket az átlagosnál magasabb szorongási szint jellemez.Forrás: http://www. amelyek mindenkiben szorongást keltenek.hu 18 .hu Szorongás Állapot (state) szorongás: vannak olyan helyzetek. vonás (trait) szorongás: vannak emberek.doksi. másokat meg alacsonyabb. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. Alkati. Facilitáló és debilizáló szorongás.bme.erg.

Forrás: http://www.hu Facilitáló . kevésbé fog az agy.erg.hu 19 . az idegességtől még rosszabbul szerepel-e mint ahogy tudna? Minél fontosabb egy feladat. hogy nem is érdekli. hogy vizsga előtt ideges. előadás közben az izgalom hozzásegíti ahhoz. másra nem is figyel? A vizsga miatti izgalomtól gyakran olyan fáradt-e. mint egyébként? Kritikus helyzetben tud legeredményesebben dolgozni? Ha nem készült fel egy feladatra.bme. hogy jobban szerepeljen? Ha egy vizsgatételen dolgozni kezd. de ha vizsgázni kezd.debilizáló szorongás Ha fontos vizsgára készül. annál kevésbé sikerül? Előfordul-e. hogy hogyan is sikerült? BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.doksi. mintha elfelejtené az idegességet? Felelés.

erg. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. Proszociális agresszió: agresszív viselkedéssel normatartó viselkedésre kényszerítjük a másikat. Frusztráció-agresszió hipotézis.Forrás: http://www.hu 20 .hu Agresszió Düh (érzelem) kiváltotta agresszió. Az agresszió agressziót szül hipotézis.doksi.bme. Agresszió és a társas kognitív megközelítés. Instrumentális (cél kiváltotta) agresszió. Az agresszió katarzis hipotézise.

• Érzelmileg teljesen sivárnak tunhet valaki csupán azért. buntudat. hogy o is érez. vagy a másik ember. vagy a szeretet. amit érez. mikor mit érez o maga. hogy mennyire világosan fejezzük ki érzelmeinket. vonatkozzanak azok a házasságára. pedig biztos.Forrás: http://www. s ezért kifejezni sem mindazt.hu 21 . • Abban is különbözünk.hu Az érzelmek észlelése Az érzelmek észlelése. illetve kifejezésének képessége (magunk és mások érzelmeinek értékelése).erg. a munkavállalására vagy a hétvégi programra. mert nem tudja azonosítani. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. Az érzelmileg intelligens személy: • tudja. mások kétértelmu jelzéseket küldenek az emberek felé. annál határozottabban irányítja életét. hogy hogyan viszonyul ténylegesen az adott helyzethez. • Minél biztosabb valaki az érzéseiben. akik pontosan meg tudják fogalmazni aktuális érzéseiket.doksi. félelem. mint a harag. személyes döntéseihez. mert annál egyértelmubb számára. • azonosítja és képes egymástól megkülönböztetni olyan érzelmeket. Vannak.bme.

az önvizsgálat. és ezt tudatunkban is tartjuk mindaddig. hogy foglalkozunk az észlelt érzelmeinkkel.Forrás: http://www. a szín vagy az íz).doksi. gondolatainkat és kommunikációnkat (például tudatosítunk egy érzelmi állapotot. Tulajdonképpen ez azt jelenti.hu A gondolkodás segítése Az érzelmeket a gondolkodás és a cselekvés segítésére is használjuk. amíg megvizsgáljuk összefüggéseit olyan hasonló érzékletekkel mint például a hang.hu 22 . gondolatainkhoz kapcsolása rendkívül fontos a figyelem összpontosítása. az önmotiválás a kitartás és még sorolhatnánk mennyi minden szempontjából.erg. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. és hagyjuk. és teret engedünk hozzákapcsolódó gondolatainknak és ezek kommunikálásának.bme. Az érzelmek ilyen cél alá rendezése. Megvizsgáljuk érzelmeinket egymás viszonylatában és más érzékletekkel és gondolatokkal való viszonylatukkal. hogy személyes érzelmeink irányítsák figyelmünket.

úgy az érzelmek lejátszódása is egy elore látható forgatókönyv szerint pereg. jellegzetességeit és következményeit is. szégyen és buntudat.Forrás: http://www.bme. irigység és féltékenység. mint harag és gyulölet.hu 23 .. Az „érzelmi forgatókönyv”: ahogyan egy film forgatókönyve pontosan tartalmazza az események menetét elejétol a végéig.hu Az érzelmek megértése és indoklása Az érzelmek részekre bontásának és elemzésének képessége. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. annál helyénvalóbb módon tudunk viselkedni a különbözo kapcsolatainkban. Meg tudják különböztetni például még az olyan. • Az érzelmi intelligencia magas fokán álló személyeknek azonban igen összetett ismereteik vannak más érzelmekrol is. • Minél összetettebb és minél finomabban hangolt az érzelmekrol szóló tudásunk. egymással közeli rokonságban álló érzelmeknek az okait.erg.doksi.

• Önkontroll és impulzivitás. szorongása kifejezésén. vagyis ha csupán uralkodik negatív érzelmei. – Túlkontrollált személy. hogy bánni tudjunk a saját érzelmeinkkel .doksi. Az intelligens szabályozás több mint az.erg. dühe. BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www. és a mások által kiváltott érzelmek eloidézésének és kifejezésének is.hu Az érzelmek kezelése és szabályozása Azt a képességet jelöli. • Az érzelmek intelligens kezelése és szabályozása a belso harmónia fontos tényezoje.hu 24 . – Alulkontrollált személy. Az érzelmek irányításával együtt kell járnia a pozitív érzelmek. hogy az „ajkába harap” az ember.bme. ha kiborítják.és másokéval is. – Optimális szinten kontrollált személy.Forrás: http://www.

hu .doksi.Forrás: http://www.bme.erg.hu Érzelmi Intelligencia SZEMÉLYES KOMPETENCIA Én-tudatosság: Önszabályozás: Érzelmi tudatosság Pontos önértékelés Önbizalom Önkontroll Megbízhatóság Lelkiismeretesség Alkalmazkodás Innováció Teljesítménymotiváció Elköteleződés Kezdeményezőkészség Optimizmus Motiváció: BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.

bme.erg.hu Érzelmi Intelligencia SZOCIÁLIS KOMPETENCIA Empátia: Mások megértése Mások fejlesztése Ügyfélközpontúság Befolyásolás Kommunikáció Konfliktuskezelés Vezetés Kapcsolatépítés Együttműködés Csapatszellem Társas készség: BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék www.Forrás: http://www.doksi.hu .