You are on page 1of 13

Universitatea Al. I. Cuza Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice Sociologie An.III, Gr.

I

ANALIZA RECLAMEI COMERCIALE COCA-COLA

Student: Murariu Raluca Dumitrita

1

2 .

de bunuri sau servicii. Încă din antichitate reclama a devenit o instituţie omniprezentă. în transmiterea mesajului pentru a atrage atenţia consumatorului. Definitia reclamei in literatura de specialitate romana. serviciile.I. prezentata de Dictionarul de Marketing si de Afaceri. o tranzactie. pentru publicul larg. De multe ori reclamei i se reproşează faptul că “maschează” realitatea şi induce consumatorului ideea ce vrea să o audă şi ce anume îl motivează pe acesta astfel consumaorul fiind manipulate. Impactul ce îl are reclama asupra consumatorului este resimţit de către. In contextual economiei de piaţa ea este si un simbol al prosperitaţii. include 4 caracterizari facute de C. prin creşterea sau descreşterea notorietăţi companiei şi prin creşterea şi desccreşterea vânzărilor pe piaţă ale companiei. începând cu lansarea unui nou produs pâna la intreţinerea atenţiei consumatorului în evoluţia produsului spre produsul finit. o afacere.ideile. Sa ajuns in zilele noastre intr-un punct in care piaţa este suprasaturata de reclamele publicitare de aceea ele incearca sa fie cât mai inventive şi captivante. Nita si M. Anunt difuzat de catre o societate comerciala sau institute publica sau particulara. Introducere În zilele noastre reclama se foloseşte pe scară largă. 2. Popescu: “Reclama: 1. produselor sau a serviciilor de catre un sponsor bine precizat. 3 . cu scopul promovarii furnizarii. Forma publica de prezentare si promovare nepersonala a ideilor. o meserie sau o profesie. ce s-a infiltrat in orice domeniu al activitaţii economice. contra cost. oamenii de afaceri investesc în reclamă . inclusiv de bunuri imobiliare. in legatura cu o activitate comerciala. compania căreia îi este reprezentativă acea reclamă. scopul mesajului publicitar fiind în esenţă atragerea cumparatorilor. Pentru a-şi vinde produsele.

care le oferă exclusivitate pe o anumită arie geografică. deţinători ai unei francize speciale.com/ourcompany/meet_our_people.1 Cifra de afaceri în 2007: 28.Cola Compania Coca-Cola este cea mai mare companie producătoare de băuturi răcoritoare din lume..2 Venit net în 2009: 31 miliarde USD. Compania este cunoscută în specia l datorită produsului ei cel mai renumit Coca-Cola.500 (din care 86% sunt în afara SUA). Ansamblu de mijloace folosite ca produsele aflate in vanzare sa fie cunoscute si apreciate de catre consumatori si prin care se realizeaza un sistem de comunicatie la nivel de piata. 4. cel mai mare producător.3.8 miliarde USD. Număr de angajați în 2008: 90. în privinţa îmbutelierii şi a distribuţiei produselor finale. Anunt efectuat de catre un emitent de valori mobiliare care cuprinde informatii cu privire la realizarea unei oferte publice de cumparare sau de vanzare de valori mobiliare. Acesta este format.com/stock/CocaCola_Company_(KO)/Data/Income_Statement 4 . produce un sirop concentrat pentru fiecare produs şi derulează activităţile de marketing . distribuitor și comercializant de băuturi ne-alcolice și siropuri din lume. și una dintre cele mai mari corporații din SUA.html 2 Wikinvest: Coca-Cola Company (KO). În toate ţările în care este prezentă.thecocacolacompany. Principalul concurent al companiei este PepsiCo. Prezentarea companiei de sucuri Coca. intrând pe piaţa locală în 1991. compania funcţionează în cadrul unui aşa-numit “Sistem Coca-Cola”. http://www. 1 The Coca-Cola Company:Our company. şi din mai mulţi îmbuteliatori.2 Coca-Cola este una dintre primele multinaţionale care a facut investiţii în România. din The Coca-Cola Company .care deţine brandurile. inventat de John Stith Pemberton în 1886. http://www.wikinvest.” II.

Coca-Cola HBC Romania Mic istoric Coca-Cola Prima rețetă Coca-Cola a fost inventată în Columbus. Georgia. necarbogazoase (Cappy Tempo). din cadrul Sistemului de răcoritoare. Acesta găsindu-se in farmacii Pemberton a susținut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli.900 de angajaţi şi deţine 3 fabrici: la Ploieşti. la nivel global. inițial ca un cocawine numit Pemberton's French Wine Coca în 1885.” . unul dintre cei mai mari îmbuteliatori.Laura Sgarcitu . apa (Dorna. pe 8 mai. Primele vânzări au fost la Jacob's Farmacy din Atlanta. 1886. Credem cu tărie că ceea ce este bun pentru angajaţii nostri. Dorna-Izvorul Alb. Aplicăm principiul parteneriatului social încă de la intrarea pe piaţă şi ne implicăm în acţiuni menite să sprijine şi să impulsioneze dezvoltarea unei societăţi educate şi a unui mediu sănătos. nectaruri (Cappy Nectar). Coca-Cola HBC detine în România 1. Ne conducem afacerea împlinind nevoile prezentului fără a compromite şansa generaţiilor viitoare de a-şi împlini.În România. Fanta. ceaiuri (Nestea). Schweppes). de către John Stith Pemberton. pentru comunităţile în care lucrăm şi pentru mediul înconjurator este benefic şi pentru afacerea noastră. Compania îmbuteliază o gamă largă de produse Coca-Cola: băuturi răcoritoare carbogazoase (Coca-Cola. Sprite. la rândul lor. cafea “ready to drink” (Illy). Poiana Negri). În prezent.Specialist Programe Comunitare. Timişoara şi Vatra Dornei. A fost vândută inițial ca un medicament brevetat pentru cinci cenți. băuturi energizante (Burn). Sistemul este reprezentat de Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România membră a Grupului Coca-Cola Hellenic. propriile nevoi. Georgia. inclusiv dependența de 5 . Deviza companiei: “Integrăm în procesele de decizie principiile dezvoltării durabile şi respectul faţă de acestea.

Make it real 2001 . Proprietarul acesteia era Joseph A. Astfel.C. Mullahy și E. Mississippi.morfină. Murphey. pe 12 martie 1894. Prima îmbuteliere de Coca-Cola a avut loc în Vicksburg.Deschide și savurează fericirea 2006-2007 . fiul alcoolic al lui Pemberton.H. în Atlanta Journal.Savurează 1993 .Deschide fericirea 2008-2009 . Începând cu 1989. Coca-Cola a fost vândută pentru prima dată în sticle. campanile Coca-Cola au fost: 2010-2011.Sete de viață 2002 . Charley Pemberton a început să vândă propria versiune a produsului.O. Mayfield. Bloodworth. Sticlele originale au fost sticlele Biedenharn. când a început să fie promovată și în România. Pemberton a publicat prima reclamă pentru băutura Coca-Cola pe 29 mai a aceluiași an.Întotdeauna Coca-Cola 1989 . din cauza dependenței de morfină.Viața are gust 2000 . dispepsia. Pemberton își vinde drepturile a doua oară altor patru afaceriști: J. Cutiile de Coke au apărut pentru prima dată în 1955.You can't beat the real thing 6 . neurastenia. Biedenharn.O. la Biedenharn Candy Company în 1891. durerile de cap și impotența. În același timp. C. În același an. A. În 1888 au existat pe piață trei versiuni de Coca-Cola vândute separat de trei firme. foarte diferite de modelul „hobbleskirt” de mai târziu care este acum atât de familiar. Griggs Candler a preluat compania lui Pemberton în 1887 și a încorporat-o în 1888 în Coca Cola company. În primele opt luni doar nouă băuturi au fost vândute zilnic.

Noua reclama Coca-Cola Acest proiect urmareşte să analizeze noul spot publicitar a companiei de sucuri Coca-Cola.III. Reclama ne prezintă în primul cadru o poză cu doi prieteni postată pe reţeaua de socializare facebook. Pe tot parcursul acestei reclame cei doi sunt prezentaţi prin modul în care aceştea sunt prieteni. spontani şi veseli cu momente amuzante din viaţa lor dar şi stânjenitoare aşa cum se 7 .

cele mai populare 150 de nume româneşti înlocuiesc emblematicul logo al brandului. „Mr. „diva”. „fetele”.Cola. „gaşca”. compania Coca-Cola începe să se ajute de reţeaua de socializare facebook pentru a promova campania ce implică: cei de la Coca-Cola s-au ajutat de 150 de nume. Andrei. „iubita”. Style”. „Ms. Love”. „VIP”. „cei dragi”. „familia”. „jumătatea ta”. Iubitorii Coca-Cola îi pot surprinde pe cei dragi. graţie etichetelor personalizate cu 150 de nume din România şi apelative diverse. „prietenii”. „tipa sexy”. „colegii”. „Iubitul”.întâmplă şi în viaţa noastră cotidiana. ce le poartă numele. „star”. „băieţii” 8 . Ana sau Maria au acum propriile sticle de Coca-Cola. Coca-Cola le oferă logo-ul consumatorilor săi şi îi îndeamnă să îi suprindă pe cei dragi oferindu-le o sticlă de Coca-Cola cu numele lor. în viaţa majorităţi. Reclama face parte din Campania numită “Împarte o cocacola cu prieteni” ce a fost concepută cu ajutorul mediei. Coca-Cola îi îndeamnă pe consumatori să împartă o Coca-Cola cu cei apropiaţi. într-un mod inedit. „rapper”. până la jumătatea lunii iulie. şi nu numai. În noua campanie Împarte o Coca-Cola. „invitaţii”. ce au fost imprimate pe etichetele de Coca.

iubită.sunt o parte dintre apelativele care personalizează dozele şi sticlele Coca-Cola.youtube. Folosirea numelui pe eticheta de Coca. acest lucru fiin present din primele cadre unde este pusă în prim plan o sticlă de Coca-Cola ce are imprimată pe ea numele prietenului celui ce vorbeşte în reclamă. Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. IV.2000. unchi ş.com/watch?v=c1pDjQ64kzo Reclama urmareşte să aducă oameni mai aproape şi să îi facă pe aceştea să împartă cu ceilalţi. Reclama Reclama o puteţi găsi aici: http://www. cât şi pentru bărbaţi.a. Selecţia a fost realizată cu ajutorul Ministerului Administraţiei şi Internelor. iubit. Culorile sunt vii pentru a capta privirea celor 9 . alături de 150 de nume.Cola îi atrage pe oameni să cumpere o sticlă ce are inscripţionată pe ea numele unui prieten. În prezentarea spotului publicitar este folosită de asemenea o melodie foarte antrenantă şi veselă ce atrage atenţia asupra spotului publicitar. soră. luând în calcul cele mai folosite nume la nivel naţional. mama. atât pentru femei. născuţi în perioada 1982 .

ridică de pe masa la care aceasta este aşezată. Atmosfera fiind una veselă si placută atrage şi inveseleşte pe cei ce o urmăresc stârnindu-le în acelaşi timp şi curiozitatea conceptului folosiri numelui pe stică. Vocea este fermă şi veselă pentru a atrage atenţia. 10 . Cadrul este unul plăcut deoarece ambi zâmbesc. cel despre care se vorbeste. o sticla de Coca-Cola cu un nume pe ea.ce vizionează reclama. culoarea ce reprezintă Coca-Cola nu doar pentru a atrage atenţia asupra brandului ci şi pentru că această culoare este una ce stimulează vizualul publicului. acestea sunt îmbrăcaţi chiar cu. scoţând în evidenţa atât produsul cât şi idea campaniei Coca-Cola. Tot parcursul reclamei este insoţită pe lângă melodie şi de o voce ce prezintă povestea subliniind astfel idea şi conceptual urmărit de reclamă în a transmite publicului. Într-unul din cadre este prezentată o fată ce stă la o masă intr-un bar iar Andrei. Atragând astfel atenţia asupra conceptului şi ideii principale a spotului publicitar. Reclama are plasat aproape in fiecare cadru câte o sticlă de Coca-Cola sau mai multe pentru a scote în evident idea principală şi produsul promovat.

mesajul fiind transmis cu success. mai ales dupa vizionarea in repetate rânduri a reclamei). În ultimele cadre este folosită o sticlă de Coca-Cola ce este deschisă care cu siguranţă deschide apetitul pentru Cola celor ce vizionează reclamă (cel puţin la mine a funcţionat. aşa putem vedea şi încercarea celor de la Coca-Cola de a devein o bautură de suflet pentru cei ce o consuma si vanzările acestora vor creşte o dată cu această apropiere a companiei de simplu consummator. Personalizând sticla îl face pe consummator să simtă ca şi cum a fost creată special pentru el. În reclamă sunt folosite tot felu de moment haioase dar în acelaşi timp comune pentru majoritatea din noi ceea ce ne face chiar să ne regăsim în acele întâmplări şi să înţelegem astfel şi mai bine conceptual şi ideea reclamei.Scrierea pe sticlă a numelor celora ce beau Coca-Cola este un mod de a aduce oameni mai aproape de acest brand. 11 . putem face o corelaţie cu momentul in care cineva ne spune pe numele mic. astfel îi simţim mai apropiaţi.

în urma apariţiei campaniei. mai mereu sunt postări cu sticle de cola cu diferite nume pee le. V. o creştere de 7% în randul tinerilor. apropiaţi sau pur şi simplu curându-se bcumpărând o sticlă de Cola cu numele lor scrisă pe ea. Numele companiei. în ceea ce priveşte consumul de Coca-Cola şi 4% creştere în vânzări. rude. Sa observant. De asemenea şi mesajul campaniei este prezentat pe final subliniind ideea promovată incă odată pentru a înţelege publicul larg şi a asimila corect mesajul. acesta fiind scris cu litere mai mari şi cu.Mai apoi este folosită iar idea campaniei sugerând şi indemnându-ne să impărţim o Coca-Cola cu un prieten punând în prim plan o sticlă de Cola ce îsi schimbă eticheta cu diferite nume . cel de Coca-Cola este in prim plan. 12 . Semn că această campanie are un success foarte mare şi vanzările celor de la compania Coca-Cola crescând. Concluzii În urma acestei campanii Coca-Cola a fost un subiect foarte des intâlnit pe reţeau de socializare facebook. culoarea roşie ce este specific companiei. oameni făcând asta pentru prieteni.

aceasta devenind foarte interesantă şi foarte bine primită ceea ce denotă calitatea foarte buna a reclamei şi cu siguranţă mesajul dorit a fost transmis cu mare success chiar. http://www. Jean. F a c t o r i i c a r e n e influenţează comportamentul de consum. Mituri şi structuri. Wikinvest: Coca-Cola Company (KO). P s i h o l o g i a c o n s u m a t o r u l u i .com/ourcompany/meet_our_people. Iaşi: Editura Polirom 3. N i c o l a s .Prin urmare reclama celor de la Coca-Cola împreună cu campania au prins foarte bine la publicul consummator.ro 2.wikinvest. The Coca-Cola Company:Our company. ( 2 0 0 6 ) . http://www. G u e g u e n .com/stock/CocaCola_Company_(KO)/Data/Income_Statement 13 . VI. Bucureşti:Editura Comunicare. (2005). Bibliografie: 1.html 4.thecocacolacompany. Societate de consum. Baudrillard.