You are on page 1of 25

http://www.agricultor.ro/article/42632/Zmeurul idee ok pentry my-garden.ro http://strongberry.ro/produse/ http://pepinierelehida.

ro/php/arbusti-fructiferi/zmeur/polana/ http://pepinierelehida.ro/php/

TEHNOLOGIA DE ÎNFIINTARE A CULTURII ZMEURULUI Specificul producerii materialului sãditor Zmeurul se înmulteste prin drajoni, butasi de rãdãcinã si despãrtirea tufelor. Drajonii se obtin în plantatiile specializate (10.000 – 14.000 plante/ha), înfiintate si întretinute corespunzãtor unor plantatii elitã. Dupã doi ani dintr-o astfel de plantatie se obtin 150.000 – 200.000 de drajoni înrãdãcinati bine. Înmultirea prin butasi de rãdãcinã - se practicã mai ales la soiurile care nu drajoneazã sau drajoneazã foarte putin. Butasii se recolteazã toamna (10-12 cm) si se planteazã primãvara în rigole adânci (8-10 cm). Identificarea suprafetei pentru culturã Zmeurul necesitã un teren însorit, cu o buna miscare a aerului, cu umezealã suficientã, ferit de vânturile puternice si de temperaturile foarte scazute din timpul iernii. În plantatiile înfiintate pe pantele cu expozitie sudicã fructele se coc mai repede cu 7-8 zile, comparativ cu cele situate pe pante nordice. În aceeasi locatie, conditiile de microclimat si de sol pot fi foarte diferite. De aceea, pentru înfiintarea unei plantatii pe suprafete mari, arealul se poate testa timp de doi-trei ani, cultivând o suprafatã mai micã de zmeur. În acest caz sunt obligatorii analizele de sol privind continutul în diferite elemente chimice si pH-ul. Zmeurul se dezvoltã cel mai bine pe solurile lutoase, bine drenate, bogate în materie organicã, în general cu un humus de peste 2,5% si cu o bunã capacitate de retinere a apei. Specia se poate cultiva si pe solurile mai nisipoase, dar în conditii de irigare. Nu se vor infiinta plantatii de zmeur pe soluri reci si argiloase, unde existã tendinta de bãltire a apei, deoarece cultura va fi compromisã înca din primii ani. Pe aceste soluri se poate planta zmeurul doar cu conditia asigurãrii unui drenaj corespunzator si, eventual, plantarea pe straturi înãltate.

Planta premergatoare Cerealele pãioase pot fi bune premergatoare pentru zmeur, mai ales dacã se face o erbicidare totalã dupa recoltat si rãsãrirea buruienilor. Alte premergatoare pot fi leguminoasele, care lasã terenul îmbogãtit în azot si, în general, curat de buruieni. Legumele timpurii, care se recolteazã in timpul verii, pot fi o alta solutie. Se evitã urmatoarele premergatoare: cartofii, rosiile, vinetele sau ardeii, din cauza riscului infectiei cu Verticillium wilt (verticilioza), boalã comunã. Acolo unde exista zmeur sau mur din flora spontanã în preajma plantatiei, acesta se va elimina prin mijloace mecanice sau prin erbicidare pe o raza de cel putin o sutã de metri. ACHIZITIONAREA PLANTELOR Plantele de zmeur se procurã din timp, din pepiniere autorizate, care sunt controlate si autorizate de Inspectoratele Teritoriale pentru Controlul Semintelor si Materialului Sãditor si de Unitãtile Fitosanitare judetene. Nu se folosesc plante de provenientã necunoscutã sau recoltate din plantatii îmbãtrânite de zmeur, care poartã bolile si dãunãtorii specifici din plantatia mamã. Zmeurul se poate planta atât toamna, cât si primãvara, însã numai dupa ce s-au luat toate mãsurile ce garanteazã aplicarea unei tehnologii care sã respecte nevoile acestei specii în culturã. Pregãtirea terenului Analiza solului este necesarã inainte de înfiintarea plantatiei. pH-ul optim este de 6,5 dar zmeurul se poate cultiva în conditii bune si la un pH între 6 si 7. Daca acesta nu este corespunzator, se poate face o corectie prin aplicarea amendamentelor. Potasiul, fosforul si magneziul se administreazã concomitent cu pregatirea terenului înainte de plantare, iar îngrãsãmintele cu azot se aplicã la cateva saptamani de la pornirea în vegetatie. Gunoiul de grajd bine fermentat, în cantitate de 60-80 de tone, se risipeste pe toatã suprafata sau pe rândul unde urmeazã sã fie plantat zmeurul si se încorporeazã în sol cu freza. Având în vedere durata mare de viatã a unei plantatii, de circa 12-15 ani, înainte de plantare este bine sa se faca o araturã de desfundare, la 40-50 cm. Dacã, astfel, roca mamã (stratul nefertil) se aduce la suprafatã se va face doar o araturã mai putin adancã. În functie de analiza solului, se poate interveni cu un aport de magneziu. În general, se asigurã: P2O5 - 100-250 unitati/ha; K2O - 200-300 unitati/ha; MgO -

Planta se aseazã cu rãdãcina rãsfiratã. Înfiintarea culturii Distanta de plantare între rânduri variazã în functie de vigoarea soiului. în acest caz fiind necesare udãri. 600-800 kg superfosfat si 400-500 kg sare potasicã/ha. Plantarea se face manual în rigole deschise. se lasã o distantã mai mare. pe rând. cu putere mare de drajonare.4-0. mecanic sau cu cazmaua. când se lucreazã mecanizat cu tractor mare si de 2. Între plante. Se recomandã ca rãdãcina plantelor sã se umecteze timp de 1-2 ore pentru a le rehidratata. pentru a usura recoltarea si scoaterea lãditelor în capãtul rândurilor. Functie de nivelul de aprovizionare a solului se vor efectua fertilizarea cu 60-80 t gunoi de grajd. Desfundatul se face la 40-50 cm. la drumurile de acces. În prealabil drajonii se fasoneazã la 20-25 cm si se mocirlesc. se marcheazã rândurile cu o sfoarã sau cu un marcator. plantele se vor dezvolta mai greu si vor emite drajoni putini si de slabã calitate.8 m. Dupã plantare. în functie de capacitatea de drajonare. În general. Înainte de plantare. Sistemul de conducere.3 m. Aceste date sunt orientative. Inainte de plantare. de puterea de drajonare. La soiurile viguroase. daca nu plouã în primele zile dupa plantare. aceasta este de 3-3.8 m. stiind ca o parte din solurile din Romania sunt bine aprovizionate cu potasiu. sau sã se mocirleascã. drajonii se musuroiesc si se scurteazã la nivelul musuroiului sau bilonului. care se acoperã apoi cu pamant. când se lucreazã cu un motocultor. Daca se sãdesc mai adânc. Drajonii de zmeur se planteazã cu 2-3 cm mai jos fatã de nivelul la care s-au dezvoltat în pepiniera. solul se lucreazã cu freza sau cu grapa cu discuri. iar solul se taseazã usor în jurul plantei. pe o lungime de maxim o sutã de metri. La plantarea de primavarã apare riscul deshidratãrii. Majoritatea soiurilor de zmeur necesitã sistem de sustinere . se lasã 0.5-2. de fertilitatea solului si de modul de conducere a plantatiei.80-100 unitati/ha. Plantarea drajonilor se efectueazã toamna sau primãvara foarte timpuriu în gropi de 40 x 40 x 40 cm sau în santuri astfel încât coletul sã fie la suprafata solului. cu subsolaj.

Conducerea sub formã de evantai pe spalier sau araci (fig. urmeaza: 2.5metri intre randuri si 0. în ambele cazuri. În acest sistem se realizeazã benzi continui cu latime de 40-50 cm. bun. 8). gunoi de grajd. eu am cumparat spre exemplu din ungaria de unde aduc toti zmeur de calitate si certificat. June. Se folosesc soiuri cu tulpini erecte groase (The Lathan. Pentru soiurile cu port înalt se foloseste spalierul cu trei rânduri de sârme distantate la 50 cm una de alta. ce material este si cat isi pune agentul comision. undeva in jur de 30 tone/hectar. o Cartile de specialitate si realitatea insasi spun urmatorul lucru: 1.Cel mai utilizat sistem este spalierul cu douã sau trei sârme duble. aici iar e discutabil oricum undeva intre 1000 si 2000 de lei o sa coste si astea. Densitãtile mari. pentru 1 hectar de zmeur care in mod intensiv se planteaza la distante de 2. 4. Primul rând de sârme se asazã la 60 cm fatã de sol. care se autosustin. arat + disc.2 m de sol. la un pret de 2.5 metri distanta pe rand. 500 + 250 = 750 de lei 3. jumãtate într-o parte jumãtate în cealaltã.5 si 6 lei/ bucata. Indian Summer etc. iar cel deal II-lea la 1. aici e discutabil in functie daca terenul respectiv are nevoie de acest gunoi. Tulpinile se paliseazã în pozitie aproape orizontalã. pe urma vin stalpi de sustinere. preturile anul acesta au fost intre 2. costurile sunt discutabile dar ca idee poti sa te gandesti serios la cele de mai sus. Cultura sub formã de gard fructifer se realizeazã fãrã sistem de sustinere. depinde de unde cumperi . fixate de stâlpi din beton sau lemn. astea sunt doar costuri posibile cu materialul saditor. 5. cheltuieli cu plantatul zmeurului. revine un numar total de 8000 plante la hectar. sau faze de genul asta. sarme etc.5-3 lei in timp ce acelas produs la noi era la 6 lei si tot din ungaria sunt costuri care se vor amortiza abia in urmatorii 2-4 ani . de unde si la ce pret se cumpara gunoiul etc. conduc la productii calitativ inferioare.

Sarma (15-20/ha) . daca mai e nevoie de informatii sau ai nevoie de o carte buna despre arbusti fructiferi iti stau cu placere la dispozitie 0756 300 797 Spor la munca La infiintare costul are foarte multe variabile si anume: .Gard costuiri foarte variabile in functie de tipul gardului . in functie de buget Lucrari in primul an: . .Plasa de grindina .Sapat cca 2-3 ori in functie de inburuienare .daca ai gunoi in apropiere. trebuie sau nu sa il cumperi.costul butasilor intre 1 si 4 lei/buc .Stropit de 2 ori fungicid+insecticid .Sistem de irigare .important este sa incepi chiar daca incepi cu 0.trebuie amendat terenul sau nu .Stropit o data -fungicid+insecticid .schema de plantare si implicit densitatea la ha (intre 5000 ai 10000 buc la ha) .mana de lucru (costuri intre 30 si 70 lei /persoana/zi infunctie de zona) Proiectul si implicit autorizatia (10-30 milioane proiectul si drumurile la avizare .Cost cules aproximativ 2-4 lei/kg .Costul de plantare a stalpilor (aproximativ 3 lei/groapa) .cca 40 zile om/ha in functie de harnicia omului si densitatea buruienilor .Completari .Curatari si taieri in toamna 4-5 zile om/ha Lucrari anul doi: .Paza .Curatat taiat toamna.Costul stalpilor (intre 5 si 20 de lei/ buc) .si ar mai fi alte optionale.6-10 zile om/ha .La un institut pomicol) .5 ha sa vezi cum merge si pe urma te extinzi.Sapat minim de 2 ori .

afisat acolo.Dar ideia la soiurile facute hidrid este sa ai grija de ele. str.ro/contact. Ferma Slate S. .com Persoana de contact: Slate Bogdan Tel: 0744. de tel.. com..ro/index..ro sau la nr.C.Nu asteptati castiguri fenomenale.L.html S. Crizbav.sti. dar cu conditii de calitate. Materialul saditor era de la noi asa incat l-am ajutat si cu infintarea plantatiei.blogspot.Zmeura nu intra in productie economica decat in anul 3! Ea fructifica intradevar din primul an.625.Cele clasice .pomiculturasubmontana.Cererea exista. Daca vrei iti pot trimite prin posta .659 http://www.R.cativa lastari de Latan si remontat. Canby si Norna pe suprafata de 2 ha. si nici munca putina! Productiile sunt direct proportionale cu investitia si munca depusa insa castigurile sunt direct proportionale cu managementul! Va doresc tuturor celor care vreti sa incepeti o afacere cu fructe de padure succes si va astept cu interes spre a infiinta o asociatie! Slate Bogdan http://fermaslate.Productia unui incepator rar depaseste 5000kg/ha .poate junge la peste 20. Adresa: Brasov.Pretul la en gross nu depaseste 12-13 lei in nici o perioada media fiind in jurul la 9-10lei/kg! (nu va orientati dupa peretul din piata!!!) .000 euro Cand va faceti cheltuielile atentie mare la exagerari: ..html Am plantat in toamna 2012 unui cunoscut din Iasi zmeur din soiurile Veten.Slate@gmail. dar economic rentabil numai din anul 3. cantitate. perioada si pret . Daca doriti astept sa ma contactati pe blog http://pomifructifer.sau daca esti din buc.Lucrile din anul 3 incolo se autosustin din productia anului respectiv Ca si cost minim sugerat pot spune 7000 euro/ha (la 4lei/euro) cat despre pretul maximal . Mijlocie 199 E-mail: Ferma.

Se lasa doar ramurile crescute in anul respectiv. Atat murii cat si zmeura fructifica pe lastarii de un an. ce au fructificat. fructe mai mari. asa cum spunea de altfel cineva mai sus. Fiind vorba de o locatie la malul marii. productivitate sporita. fara a strivi.sensibili. Puteti inmulti astfel de plante si prin marcotaj(adica ingroparea unei ramuri in sol dar cu varful lasat afara). Hibrizii au insa niste avantaje incontestabile: mai mare rezistenta la boli. cea care a stat in soare le are mai mici dar mult mai dulci si mai aromate. nu mai sunt de folos si se taie. Mentionez ca vorbesc de acelasi soi. observatiile mele sunt urmatoarele: zmeura care a stat la semiumbra are fructele mai mari. Dupa aclimatizare.Este un arbust care creste pe pietre si pe teren nisipos. Toate astea le stiu pentru ca tata are un hectar pus cu Latan si Remontat. cu atat va drajona mai puternic.odata la 4 zile si foarte putin. in acest fel si toate fructele vor primi in mod uniform lumina si caldura de care au nevoie. Problema este insa faptul ca aproape tot ce gasim astazi pe piata sunt hibrizi. in fond asa cresc in salbaticie.umbra.romanesti nu sunt pretentioase la tait si le poti lasa chair tufa. secretul in cultivarea acestor fructe sta in primul rand in mentinerea plantelor cat mai aerisite posibil. Un alt sfat ar fi sa nu le uzi prea mult . atat murii cat si zmeura se cultiva pe spalier pentru ca lujerii sa fie cat mai ventilati. Daca vreti sa le rariti. Principalul avantaj al speciei salbatice este rusticitatea deosebita pe care multi hibrizi nu o au. Din aceasta cauza. Cand plantei ii va place locul pe care se afla. mai frumoase. ea fiind indeajuns de invadanta si singura. veti vedea ca principala problema va fi cum sa scapati de drajonii foarte numerosi ce iau nastere din radacinile plantei mama. in ceea ce priveste dilema soare . numarul de fructe va spori considerabil. problema rusticitatii nu se pune. si care in acest moment . care in unele cazuri(in special la zmeur) fructifica inca din toamna respectiva. incercati sa scoateti plantulele cat mai intregi din sol si taiati la locul de insertie cu o taietura cat mai neteda. O fi bine? O fi rau? Exista avantaje si dezavantaje. Evident ca si cultivarea lor in tufa nu este imposibila. pe care l-am inmultit din drajoni. productivitatea este mica. Merge in principiu orice hibrid va place sau gasiti pe piata. Sa retineti un lucru care este valabil pentru toate plantele drajonante(chiar invadante) : cu cat raniti mai mult radacinile unei astfel de plante. Este valabil pentru murii fara spini de exemplu si in general pentru toate plantele cu ramuri lungi si flexibile. astfel incat lastarii vechi. O puteti planta apoi in alta locatie pentru ca va avea deja cateva radacini adevarate. Cred ca nu ma insel daca va spun ca zmeura nu va avea nevoie de inmultire artificiala. In primul an.Cele hibrid sunt ca si cainii de rasa.

Zmaura are tendinta ca. In fiecare primavara o tund pe cea veche(de un an) la 2-3 ochi iar din ea rodeste prima serie de zmeura. Bine. 1m inaltime dar sunt foarte multumit de chestia asta. fara ghimpi din Basarabia si am incercat o aclimatazare in Vrancea in zona deluroasa. provenita dintr-o zona cu relief similar dar cu un sol net superior s-a prins imediat dar rodeste mult mai putin decat la socra'miu in curte(adica la sursa). Din drajonii aparuti in primavara respectiva vor rodi urmatoarele valuri pana toamna tarziu. cu cat mai bine o ingrijesti (curatare ramuri de an 2 care au fructificat si de an 1 debile. dar cand am constatat ca rivalu' avea cu 200 de kile mai mult decat mine si ca se pregatea de hibernare mi-am dat seama ca e cazul sa ma apuc de cultivat la mine in curte. plivire buruieni. hibrid de la Fetesti. tratamente cand e cazul). pasiunea a aparut de pe la 4-5 ani cand mergeam la tataia in Oltenia prin zona Grecestilor unde sunt sunt niste dealuri acoperite de zmeuri si muri. scurtare ramuri de an 1 prea lungi. ai perfecta dreptate. iar cea de Basarabia.( Nu ca as sti cum isi pregatesc ursii hibernarea dar presupun ca dupa un strat de fructe vine un strat de proteina apoi iar un strat de fructe etc) Deci am facut rost de 3 soiuri diferite de zmeura: salbatica de la Soveja. in zona unde a fost plantata cu mai mult timp in urma. fructe mai mici. Rezultat: cea salbatica s-a prins imediat dar vreme de 2-3 ani nu a dat nici macar o fructa. Nu stiu daca si in Ucraina ramane la max. E drept ca tot din cauza acestei pasiuni era sa o si mierlesc. dar mai gustoase. eu culegeam zmeura de pe o parte a boschetului . Apoi la Soveja. .ocupa cam 100 m din limita de proprietate (gard viu). ai mei gasindu-ma la 2 pasi de o vipera pe care o priveam cu o curiozitate vadita . sa faca. peste ani. Mie mi-a placut permanent competitia. altcineva de pe partea opusa. Murul salbatic n-a vrut cu nici un chip sa rodeasca asa ca am luat unul "modificat" de Ucraina fara ghimpi si care creste in tufe pitice. Partea proasta e ca e foarte sensibil la inghet si vreo 2 ani a tot trebuit sa trec fraudu los granita cu butasi pana m-am prins de problema. Asta am observat si eu.asa rama mare nu mai vazusem in timp ce caram la ghiozdan zmeura cu amandoua mainile. Cu sportul asta cu zmeura. cea de campie s-a prins greu (la a 3-a a 4-a tentativa) si a rodit abundent din anul urmator . de la an la an. In rest. cu atat mai buna productie ai Coane. murele si coacazele ma ocup de vreo 15 anisori. Am replantat-o in diverse locuri din curte si am constatat ca primii 3-4 ani de la replantare da cea mai buna productie.

.manopera (scos plante de la stratificat. facut gropi. sapat gropi pentru spalieri. arat si discuit in doua sensuri.lucrari de ingrijire an 2 de 2000 lei/ha . ingrasaminte chimice.Pana la toamna fac si spalierii cu 4 randuri de sarma ca la cea pusa in urma cu un an.defrisare.amortismet 38 000 / 15 = 2500 lei/an .lucrari de pregatit teren: 1700 lei/ha.Am niste pari din plastic care inlocuiesc spalierul in primele 3-4 luni.Zmeura pusa in 2010 e pusa pe distanta destul de mica. discuit aratura) .total investitie 38 000 lei/ha .Anu trecut a fost aceeasi situatie si nu am stropit deloc.pret vanzare 6 lei/kg . plantat.lucrari de ingrijire an 1 de 7700 lei/ha .productie 6000 kg/ha .in aprilie e pusa tot pe randuri dar la ~1m distanta.lucrari mecanice de nivelat.la toamna o mai raresc. fasonat. pichetat teren. fixat spalierii.lucrari mecanice (arat dupa plantat. Planul de venituri si cheltuieli: . Nu am stropit-o niciodata dar am auzit de la vecini ca exista ceva substante foarte eficiente care feresc Zmeura de boli si paraziti.imprejmuire teren si sistem de sustinere 5400 lei . Am numai cativa drajoni bolnavi. gunoi.isi revine singura daca ii dai suficienta apa. .manopera (pichetat. .Daca se mai imbolnavesc si altii va trebui sa-i stropesc.material saditor. sarma zincata si plasa de sarma) . plasa de sarma si sarma zincata) . Zmeura pusa acuma. scarificat in doua sensuri.lucrari de exploatare pe rod de 8000lei/ha .Oricum. taieri de formare) .lucrari de recoltare si valorificare 4500 lei/ha Investitia se va recupera in trei an de fructificare .Asta s-a intamplat din lipsa de experienta. .infintare plantatie 21000 lei/ha. . verificat plantele. E pusa spalieri la ~70cm intre randuri ceea ce e prea putin. eliberat teren resturi vegetale.Sunt cateva randuri intre care abia mai este loc sa recoltezi civilizat.durata de exploatare 15 ani .materi si materiale (spalieri. dezinfectat teren.

ro tel:0744625659 cu cat e zmeura mai mica cu atat mai buna si parfumata. fermaslate. in octombrie cu un strat protector pe iarna. Se planteaza cu un scop toamna si primavara si anume repausul vegetativ! zmeura se prinde foarte usor insa trebuie respectate cateva reguli si daca cineva studiaza face studii si scrie carti poate ca este de luat in seama.ro/ cayuga Am o plantatie de 1.http://romeo27.5 ha de mur si 0.5 m unul de altul pentru a se putea intra cu tractorasul.acestia aflanduse la 2.Din carti si dupa parerea specialistilor se planteaza toamna.5 ha de zmeur din soiul The Latham.Sa plantat in iulie .Eu am pus la tara aproape un hectar de soi Remontat si sau prins 90 % . ii plantezi repede si in cateva luni poate poti gusta si alege singur ce`ti place se planteaza de obicei pe randuri. al doilea an poti sa te bucuri de primele fructe Zmeura este un arbust salbatic .2 lei/buc la cantitati de pana la 1000 buc si 1 leu/buc la catitati de peste 1000 buc. si in primavara vreau sa mai plantez 0. sau au cules 20-30 de zile zmeura! Nu confundati plantatiile de 500-1000m cu plantatiile comerciale! Sub 5000m nici nu se pune problema de comert cu fructe de padure! Sa faca macar 200-300 kg la zi si apoi sa comenteze. de asemenea daca ai loc putin in curte sfatul meu e sa pui zmeur remontant (Heritage e comun) ca sa culegi tot anul din el. sau mai poti cumpara drajoni de un an direct de la pepiniera (toate soiurile pe care le au). Multa lume incurca marfa cu ambalajul si nu stiu cati dintre comentatorii de aici au dat cu sapa 2 zile la zmeura.sunphoto. In consecinta vreau sa cumpar cca 2000-3000 buc butasi inradacinati de mur si 600 butasi de coacaz negru.In realitate se prinde din aprilie pana in august septembrie. Sunt plantati pe spalieri .Plus ca exista si un mic sistem de irigatie cu picuratori. De asemenea vand butasi de zmeur din soiut The Latham la pretul de 1.Smeura pe randuri este pusa din 40 in 40 cm.care creste ca orice planta salbatica.25 de coacaz negru. daca plantezi un soi de toamna remontat. deci daca e pentru sufletelul tau si al copiilor ghideaza`te dupa reperul asta. 50 cm intre butuci si cca 2m intre randuri. nu ca la romani "lasa ca .

sau sa moara macar a vecinului".! Zmeurul se poate planta atât toamna. pH-ul optim este de 6.5m si ai un gard fructifer adevarat in caz de ploaie abundenta si caldura mare (ploi de vara) plantele se incing iar fructele incep sa faca mucegai. cât şi primăvara. ţinând cont atât de condiţiile climatice. .5 dar zmeurul se poate cultiva în condiţii bune şi la un pH între 6 şi 7. se poate face o corecţie prin aplicarea amendamentelor. Dacă acesta nu este corespunzător. ca nu iese! Si in sensul asta nu mai dati sfaturi care in final o sa duca un incepator la esec cand va aplica tehnologia de 500 mp la 5000 mp. fosforul şi magneziul se administrează concomitent cu pregătirea terenului înainte de plantare. nu ca ai 1000mp de zmeura in care bagi bani si imparti fructele pe la prieteni si rude! Daca plantati la 1. Asa ca ma repet: nu aplicati tehnologii de la suprafete mici la suprafete mari! Pentru cei de pe forum si nu numai care chiar stiu cu ce se mananca zmeura si "nu dau din casa" nu am ce sa zic. pentru ca daca exista pierderi le poti suporta. ceea ce inseamna ca ai cheltuielile sub control si ca produci cel putin incat sa le acoperi.marge si vara" ca aruncati banii pe fereastra! Motivul pentru care se numesc plantatii comerciale este ca trebuie sa fie rentabile din punct de vedere economic. Potasiul. De asemenea fructele se coc mai greu pentru ca nu au soare suficient => pierderi economice. iar îngrăşămintele cu azot se aplică la câteva săptămâni de la pornirea în vegetaţie. cât şi de planta premergătoare. dar nu aplicati tehnologiile de la culturile mici si la suprafete mari. tipic romanesc "sa moara si capra vecinului. Spre exemplu. Daca pun cap la cap sunt cateva luni nu zile de dat la sapa. în alegerea terenului potrivit trebuie să ne orientăm cu cel puţin un an înainte. Cand ai o plantatie mica nu calculezi costurile si implicit nici profitul. pentru ca nu se aerisesc. vinzi ceea ce iese si esti multumit. Pregătirea terenului Analiza solului este necesară înainte de înfiinţarea plantaţiei. Abia apoi se trece la lucrarea propriu-zisă a solului. Nu ma intelegeti gresit. insa daca le inmulteti cu 10 macar nu stiu daca le mai suporti. însă numai după ce s-au luat toate măsurile ce garantează aplicarea unei tehnologii care să respecte nevoile acestei specii în cultură. Si eu am fost mic inainte de a ma dezvolta (ca inca nu sunt mare) si am cultivat si eu in gradina si stiu cum este si de aceea imi permit sa zic ceea ce zic.

sau să se mocirlească.3 m. se lasă 0. plantele se vor dezvolta mai greu şi vor emite drajoni puţini şi de slabă calitate. se risipeşte pe toată suprafaţa sau pe rândul unde urmează sa fie plantat zmeurul şi se încorporează în sol cu freza. Plantarea se face manual în rigole deschise.5-2.4-0.100-250 unităţi/ha. pe rând. mecanic sau cu cazmaua. Înainte de plantare. roca mamă (stratul nefertil) se aduce la suprafaţă se va face doar o arătură mai puţin adâncă. se poate interveni cu un aport de magneziu.200-300 unităţi/ha. cu putere mare de drajonare. Dacă. de circa 12-15 ani. la drumurile de acces. Între plante. În funcţie de analiza solului. de fertilitatea solului şi de modul de conducere a plantaţiei. de puterea de drajonare. astfel. Aceste date sunt orientative. MgO 80-100 unităţi/ha. pe o lungime de maxim o sută de metri. În general. solul se lucrează cu freza sau cu grapa cu discuri. Având în vedere durata mare de viaţă a unei plantaţii.8 m. Dacă se sădesc mai adânc. care se acoperă apoi cu pământ. ştiind că o parte din solurile din România sunt bine aprovizionate cu potasiu. la 40-50 cm. înainte de plantare este bine să se facă o arătură de desfundare.8 m. aceasta este de 3-3. Înfiinţarea culturii Distanţa de plantare între rânduri variază în funcţie de vigoarea soiului. K2O . în funcţie de capacitatea de drajonare. dacă nu plouă în primele zile după plantare. Sisteme de conducere şi de palisare . se marchează rândurile cu o sfoară sau cu un marcator. în cantitate de 60-80 de tone. în acest caz fiind necesare udări. când se lucrează mecanizat cu tractor mare şi de 2. iar solul se tasează uşor în jurul plantei. La plantarea de primăvară apare riscul deshidratării. Drajonii de zmeur se plantează cu 2-3 cm mai jos faţă de nivelul la care s-au dezvoltat în pepinieră. se asigură: P2O5 . La soiurile viguroase. Se recomandă ca rădăcina plantelor să se umecteze timp de 1-2 ore pentru a le rehidratata. când se lucrează cu un motocultor. Înainte de plantare. pentru a uşura recoltarea şi scoaterea lădiţelor în capătul rândurilor. Planta se aşează cu rădăcina răsfirată. În general.Gunoiul de grajd bine fermentat. se lasă o distanţă mai mare.

gradul de aerare şi costul sistemului de palisare. . Zmeurul se cultivă sub formă de bandă fructiferă. Cultura pe spalier. . aproximativ la 0.6 m şi 1.sub formă de „V” simplu sau dublu. În această grupă intră soiuri precum Polana. în funcţie de condiţiile locale avem nevoie de cel mai bun sistem de palisare.Pentru a asigura întreţinerea optimă a unei culturi de zmeur este necesară montarea unui sistem de susţinere (palisare) care să asigure verticalitatea tulpinilor. în grădinile particulare.4 m. pe acelaşi nivel. ca şi în cazul sistemului cu spalieri. La acestea drajonii se plantează la distanţa de 2.8 m în funcţie de lăţimea benzii de fructificare. Acest sistem de cultură asigură o bună producţie pe unitatea de suprafaţă. Dacă sârmele sunt fixate cu cleme. Palisajul este simplu: se pun spalieri şi se montează două sârme paralele la 1-1. pot fi între 0.4 m. Se vor lua în considerare mai mulţi factori: vigoarea soiului.4-0. practicat în ţările din sud-vestul Europei.2 m pentru susţinerea plantei. pe suprafeţe mici. cu sârmele fixate pe o singură parte. Cultura sub formă de gard fructifer se pretează la soiurile cu creştere erectă şi cu vigoare mai mică. Pe spalieri se prind două rânduri de sârme duble.gard simplu. . fier) şi de grosimea lor. Sistemul de conducere la soiurile remontante. Pokusa şi altele.5-3 m între rânduri şi de 0. pentru a uşura recoltarea mecanizată (Noua Zeelandă şi Australia). Distanţele între sârme. dar este mai costisitor. Stâlpii se amplasează pe rând la distanţe de 8-12 m. montându-se pe ei traverse (juguri) de lemn sau de metal prin care se conduc sârmele.5 şi 0. Acest sistem se foloseşte uneori la soiurile remontante.21. beton. acestea se pot strânge în toamnă înainte de cosirea tulpinilor. Majoritatea soiurilor cultivate realizează producţia de fructe pe tulpinile de doi ani. dar nu se montează nici un fel de susţinere. modul de fructificare (pe tulpini anuale sau bianuale). Tulpina se taie în ras în fiecare an. Cultura pe araci nu se practică decât ocazional.6 m între plante pe rând. dar înfiinţarea şi întreţinerea culturii este mai puţin costisitoare.sub formă orizontală. în funcţie de natura materialului (lemn. Producţia este diminuată din cauza îndepărtării vârfurilor. Polka. Alte tipuri de palisare sunt: . Plantele se scurtează la 1. o bună expunere la soare. Întrucât recoltarea manuală reprezintă peste 55-60% din totalul cheltuielilor dintr-o plantaţie de zmeur.

mai ales dacă se face o erbicidare totală după recoltat şi răsărirea buruienilor. bogate în materie organică.5% şi cu o bună capacitate de reţinere a apei. Zmeurul se dezvoltă cel mai bine pe solurile lutoase. curat de buruieni. Acolo unde există zmeur sau mur din flora spontană în preajma plantaţiei. În aceeaşi locaţie. Nu se vor înfiinţa plantaţii de zmeur pe soluri reci şi argiloase. deoarece cultura va fi compromisă încă din primii ani. boală comună. Pe aceste soluri se poate planta zmeurul doar cu condiţia asigurării unui drenaj corespunzător şi. pot fi o altă soluţie. În plantaţiile înfiinţate pe pantele cu expoziţie sudică fructele se coc mai repede cu 7-8 zile. care lasă terenul îmbogăţit în azot şi. vinetele sau ardeii. ferit de vânturile puternice şi de temperaturile foarte scăzute din timpul iernii. din cauza riscului infecţiei cu Verticillium wilt (verticilioza). bine drenate.Într-una din ediţiile viitoare vom scrie despre întreţinerea culturii de zmeur şi tăierile care se aplică plantaţiilor. ACHIZIŢIONAREA PLANTELOR . condiţiile de microclimat şi de sol pot fi foarte diferite. Legumele timpurii. cultivând o suprafaţă mai mică de zmeur. acesta se va elimina prin mijloace mecanice sau prin erbicidare pe o rază de cel puţin o sută de metri. cu umezeală suficientă. De aceea. dar în condiţii de irigare. comparativ cu cele situate pe pante nordice. IDENTIFICAREA SUPRAFEŢEI PENTRU CULTURĂ Zmeurul necesită un teren însorit. în general cu un humus de peste 2. Planta premergătoare Cerealele păioase pot fi bune premergătoare pentru zmeur. eventual. plantarea pe straturi înălţate. Specia se poate cultiva şi pe solurile mai nisipoase. unde exisă tendinţa de băltire a apei. Se evită următoarele premergătoare: cartofii. care se recoltează în timpul verii. În acest caz sunt obligatorii analizele de sol privind conţinutul în diferite elemente chimice şi pH-ul. în general. cu o bună mişcare a aerului. roşiile. pentru înfiinţarea unei plantaţii pe suprafeţe mari. Alte premergătoare pot fi leguminoasele. arealul se poate testa timp de doi-trei ani.

P. sirop. săruri de K. Mn. vitamina B1. Na.2% proteine. Fam. 1.5-2.Plantele de zmeur se procură din timp. Importanţa culturii Zmeurul se cultivă pentru fructele sale deosebit de apreciate atât pentru consumul în stare proaspătă. îngheţată etc. gem. Cultura zmeurului partea I Posted on 07/02/2011 | 162 comentarii 33 7 Rate This ZMEURUL (Rubus ideaus L. suc.6% zaharuri.D. 1. Rosoideae) Fructe de zmeur Pentru că îmi pun speranţe mari în cultura zmeurului în România. Zn.3% acizi organici. care poartă bolile şi dăunătorii specifici din plantaţia mamă. etc.B2.C (25mg/100g). doresc să mă alătur şi eu celor care pun la punct astfel de informaţii în mediul online urmând ca în acest articol să prezint informaţii generale despre cultura zmeurului. care sunt controlate şi autorizate de Inspectoratele Teritoriale pentru Controlul Seminţelor şi Materialului Săditor şi de Unităţile Fitosanitare judeţene. Mg.1-2. Această valoare ridicată este dată de conţinutul complex al fructelor: 4. din pepiniere autorizate. 0.P. compot. Fe. .. Ca.5-10. şi sunt ferm convins de faptul că zilnic se caută pe internet informaţii despre această cultură. cât şi pentru industrializare sub formă de dulceaţă. Rosaceae Subfam. Cu. Nu se folosesc plante de provenienţă necunoscută sau recoltate din plantaţii îmbătrânite de zmeur.8% pectine.

Este o specie exigenta fata de lumina. Acesta nu suporta temperaturi excesiv de scazute (-20 … -25°C) în perioada de repaus. Fructele. zmeurul este şi o plantă care combate eroziunea solului. anginei. amigdalite. Pentru desfasurarea normala a înfloritului necesita 580-600ºC. lignificarea tulpinilor este deficitara iar rezistenta la ger scade pâna la -15ºC. mai ales în zonele înalte. dar nici extrem de ridicate în perioada de vegetatie. directia rândurilor se va orienta în asa fel încât sa valorifice la maximum lumina.Fructe de zmeur înainte de recoltare. diareei etc. Cerintele zmeurului fata de factorii ecologici Lumina – influenteaza pozitiv calitatea fructelor. valorificând în acelaşi timp solurile subţiri. sărace şi improprii altor culturi. De aceea zmeurul se va planta pe versantii cu expozitie favorabila. toamna este rece si umeda. . Temperatura – poate fi un factor limitativ pentru cultura zmeurului. Temperatura solului nu trebuie sa depaseasca 16ºC. Cultura reuseste bine în zone cu ierni blânde si veri în care temperatura medie nu depaseste 16-17°C. De asemenea. Daca. Specia are o mare plasticitate ecologică. Datorită drajonării puternice şi a sistemului radicular ramificat şi destul de profund. Plantaţia de zmeur intră repede pe rod (dupa un an de zile) şi permite recuperarea investiţiilor în timp scurt. fiind cultivată în diferite condiţii de la şes până la altitudini foarte mari (peste 1000 m). lăstarii şi frunzele tinere se folosesc în industria farmaceutică pentru prepararea unor medicamente sau ceaiuri împotriva.

mur.5. AICI OFERTA Butasi de zmeur. se amenajeaza terase pe care se vor planta minimum doua rânduri. 600-800 kg superfosfat si 400-500 kg sare potasica/ha. .toamna după căderea frunzelor. iarna pot mari pagubele prin înghet. şi în şanţuri executate cu plugul la 30/32 cm adâncime. Totusi lipsa totala a acestora favorizeaza aparitia bolilor si mareste pericolul îngheturilor târzii de primavara. Zmeurul creste si se dezvolta bine în zone în care umiditatea relativa este mai mare. coacaz. reci. bogat în azot si proteine. Excesul de apa (baltirea) este. pe directia curbelor de nivel.primăvara după dezgheţ. Curentii de aer. Este sensibil la deficitul în Fe si Mn. Nu sunt recomandate solurile sarace. daunator putând provoca asfixierea radacinilor. . Functie de nivelul de aprovizionare a solului se vor efectua fertilizarea cu 60-80 t gunoi de grajd. Desfundatul se face la 40. Pânza de apa freactica trebuie sa fie la peste 80 cm. de asemenea. Pe terenurile cu panta peste 20%. într-o parcela se vor planta 3-4 soiuri cu diferite perioade de maturare. este absolut obligatorie irigarea. bogat în humus. cu subsolaj.50 cm. Este o specie cu pretentii mari fata de umiditate. bine repartizate în perioada de vegetatie (iunieaugust). sau uscate si calcaroase. În caz contrar. cu buna capacitate de retinere a apei si bine aerisit.6-6. Plantarea Plantarea se face în gropi cu dimensiunile de 40/40/40 cm sau dacă solul nu este arat de 60/60/40 cm.Umiditatea reprezinta unul din factorii principali de care depinde reusita culturii zmeurului. zmeurul se planteaza sub forma de gard fructifer. agrise Oferta toamna 2012 Epoca de plantare . cu subsol permeabil si cu o grosime de cel putin 50 cm. Înfiintarea si întretinerea plantatiilor Pentru esalonarea maturarii si a perioadei de recoltatare. iar pe cele cu panta sub 20%. vara maresc seceta atmosferica etc. cu pH = 5. La pregatirea terenului se va fertiliza intens cu îngrasaminte organice si minerale. deoarece dupa intrarea pe rod lucrarea se efectueaza cu greutate datorita drajonarii puternice. Solul cel mai recomandat pentru cultura zmeurului este cel nisipo-lutos. Se recomanda a se cultiva în zone cu 700-1000 mm precipitatii anuale. foarte grele. înainte de pornirea în vegetaţie.

drajonii de prisos se suprimă.cultura sub formă de gard fructifer – 2. • primăvara. .Plantarea zmeurului Distanţa pe rând între plante este de 40-50 cm.cultura în benzi cu spalieri – 2. • combaterea dăunătorilor: se fac stropiri cu insecticide contra: gândacului florilor. care au rodit. paianjenilor rosii. contra bolilor (arsura lăstarilor. Cultura se pretează la orice tip de sol. Majoritatea soiurilor de zmeur necesita sistem de sustinere.5-3 m. în funcţie de sistemul de conducere: . dar recolte maxime se obţin pe soluri fertile.cultura pe araci -1. acest tratament se repetă de 2-3 ori si dupa înflorit. .2 m.5 m. • în sezoanele secetoase este necesar udatul. se suprimă de la bazǎ tulpinile uscate (de 2 ani). soiurile de zmeur nu au nevoie de polenizatori. lasând 18-20 tulpini la 1m liniar de bandă (lată de 40-50 cm). • combaterea bolilor: zmeurul necesită o stropire înainte de înflorire. • fertilizarea cu must de gunoi de grajd si urină în cantitate de 3-4 l/plantă (o parte must la 4 parţi apă). iar între rânduri. afidelor. • la 3 ani se aplică gunoi de grajd (3/4 kg/m2). Fiind autofertile. .cultura sub formă de evantai – 1. pătarea frunzelor).5-2.2 m. Sistemul de sustinere cel mai indicat Sistem de sustinere sub forma de gard fructifer LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE • solul se întreţine ca ogor negru. iar distanţa pe rând 1-l. • tulpinile anuale se răresc.5-3 m. . calde şi reavene.

pret: 3. fructe mari. Mulţumesc pe acestă cale prietenilor Tudor T. Privire de ansamblu a rândurilor de zmeur cultivat în solarii în sistemul intensiv sub formă de gard fructifer. Garduri fructifere de zmeur. şi Mădălin G. pentru fotografiile spuse la dispoziţie. rezistent la inghet si daunatori. Sistem de irigaţie pentru containere. dar abundenta incepand cu 15 iunie. vă doresc spor la muncă . soi erect nu are nevoie de sisteme de sustinere. Butasi de zmeur si mur – oferta primavara 2013 Posted on 26/01/2013 | 4 comentarii Pentru sezonul de primavara 2013 sunt disponibile urmatoarele soiuri de zmeur si mur: Zmeura “The Lathan” 1.5 lei/bucata la comenzi de pana la 200 bucati . În speranţa că aceste câteva informaţii (este doar partea I) legate de cultura zmeurului vă sunt folositoare. Zmeur “The Lathan” Soi timpuriu. cu o singura fructificare. Aclimatizat.În continuare câteva poze despre modul de conducere a culturii de zmeur în Anglia. Zmeur cultivat în containere. Poate fi cules din doua in doua zile timp de aproximativ 45 de zile.

rezistent la transport. 3. Nu are spini.0 lei/bucata la comenzi de peste 200 bucati 5. inghet si daunatori.0 lei/bucata la comenzi de peste 200 bucati . . Pentru alte informatii sau comenzi: 0756300797 sau 0769538549 ruben_budau@yahoo.0 lei/bucata la comenzi de peste 200 bucati 3. Zmeur “Remontant” Soi cu fructe foarte mari. Mur “Thornfree” (fara spini) Soi cu fructe mari. 2.5 lei/bucata la comenzi de pana la 200 bucati 3. . foarte productiv si viguros. Aclimatizat. fructifica si toamna. tot timpul anului.3. Produs autohton. 3. . rezistent la transport.5 lei/bucata la comenzi de pana la 200 bucati 3. 5. fructifica incepand cu 15 iunie. Zmeur “Cayuga” Soi cu fructe mari.5 lei/bucata . galbene aromate.com Zmeur (Rubus idaeus) Denumire științifică . fructifica abundent primavara incepand cu 15 iunie. Zmeur “Cytria” Soi cu fructe mari. poate fi cules si intretinut foarte usor fata de soiurile cu spini. drajoneaza puternic. . Butasi se pot expedia oriunde in tara doar prin FanCourier.5 lei/bucata la comenzi de pana la 200 bucati 3. la inghet. culoare rosu aprins. Aclimatizat. parfumate. fructifica abundent primavara incepand 15 iunie si apoi incepand din luna septembrie pana iarna rodeste continuu. au o aroma deosebita si un gust foarte placut.0 lei/bucata la comenzi de peste 200 bucati 4. 3. rezistent la inghet si daunatori.

Rubus idaeus Denumiri populare (regionale) Zmeurar. flexibile. În prezent. iar peste 50% din ea se ob țin în Europa. Asia. se întâlneşte mai rar şi în vegetaţia zonelor înalte tropicale din emisfera sudică precum şi în Oceania. bogate în precipitaţii. Cele peste 1000 tone ce se obţin şi comercializează în prezent în România provin în cea mai mare parte din flora spontană. Germania. Dintre ţările mari producătoare sunt: Rusia. compot. Anglia. există tendinţa reconsiderării acestei culturi. după care a înregistrat o decădere foarte mare. această cultură este răspândită în special în zonele înalte. comestibile. unde se întâlneşte şi în prezent în stare sălbatică. mana-jidovului. Există în prezent în ţara noastră peste 1500 ha plantate cu zmeur din . Aria de răspândire Pe plan mondial. Polonia. aromate. Istoric Cultura zmeurului la noi în ţară a cunoscut o dezvoltare importantă până în anii ’90. România În ţara noastră. cât şi pentru industrializare sub formă de dulceaţă. America de Nord). rug. în special în emisfera nordică (Europa. Etimologie Derivare regresivă din zmeură / limba nigeriană – smeurón Tipologie Arbust din familia rozaceelor. gem. cu flori albe. De asemenea. îngheţată etc. de unde apoi s-au răspândit în toată zona temperată. sirop. Proveniență Cercetările au demonstrat că majoritatea speciilor de zmeur s-au format în estul Asiei. cu fructe roșii. cultura zmeurului este în creştere. Importanță Zmeurul se cultivă pentru fructele sale deosebit de apreciate atât pentru consumul în stare proaspătă. cu frunze albe pe partea inferioară. țările fostei Iugoslavii. cu ramuri ghimpoase. suc.

punând în valoare condiţii mai puţin propice altor specii pomicole sau culturi agricole. Suceava. pentru dăunători putând fi folosiţi feromoni. Partea comestibilă Fructele Particularități Zmeurul. este expansivă şi extrem de rezistentă la îngheţuri şi temperaturi excesive. iar pentru irigări folosește o pompă de 3″. persoanele mai în vârstă. apoi lăstarul care a fructificat se usucă. în primul an de cultură. Pentru înfiinţarea exploataţiei de zmeură nu este necesară o tehnică deosebită. dar recolte maxime se obţin pe soluri fertile. Preferă un sol nisipos. diferențiază lateral mugurii de tip mixt. Se adaptează uşor la diferite tipuri de soluri şi sisteme de cultură. Se folosesc la fiecare trei ani 50 t/ha de îngrăşăminte organice bine fermentate. Planta are o longevitate de 15-20 de ani. Vâlcea. calde şi reavene. Mod de cultivare Zmeurul intră devreme pe rod. acţionată de priza de putere a tractorului. Covasna.8. Cluj. la majoritatea lucrărilor putând participa ca forţă de muncă şi copiii. Mureş. argilo-nisipos. Utilaje Lucrările mecanice se execută cu tractorul 445 viticol. . cu pH de 5. 30g/m² sare potasică și îngrășământ fazial (în vegetație): 20-30 g/m² azotat de amoniu dat în două reprize (înaintea pornirii în vegeta ție și în perioada formării și creșterii fructelor). Îngrășăminte Fertilizarea solului – în toamna anului II: 4-5 kg/m² gunoi de grajd. femeile. cu plug şi freză.6 – 6. iar lăstarii de 2 ani. Harghita. Semințe Zmeura se înmulţeşte foarte uşor. Terenul Cultura se pretează la orice tip de sol. la fel nici pentru întreţinerea şi exploatarea culturii. iar în al doilea an fructifică. 40g/m² superfosfat. practic din anul doi de via ță. Nu necesită tratamente contra bolilor. etc.care majoritatea se află în gospodăriile individuale din judeţele Argeş. lutos sau luto-nisipos.

înainte de instalarea înghe țurilor persistente sau primăvara. acarieni. defoliatoare. fără să se lase cioturi. găndacul fructelor etc.3-1. după recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit (cu vârsta de 2 ani). se aleg 1 sau 2 tulpini care se scurtează la 1 m înălțime. nu se recomandă alte culturi alăturate. se taie până la partea sănătoasă. se fertilizează cu mrani ță. La plantare. În anul III: după recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit (cu vârsta de 2 ani). se înlătură celelalte tulpini. În anul IV.4 m. afide. Întreținere și îngrijire Taierile aplicate zmeurului: în anul II. se aleg alte 8-12 tulpini de 1 an pentru fiecare tufă sau 20 tulpini la metru liniar. iar dacă vârfurile sunt degerate sau uscate. Rădăcinile se resfiră pe mușuroiul de pământ de la baza gropii. ouă de iarnă. Dăunători Dăunători: păduchele din San Jose. dar fiind un arbust cotropitor.5 m între plante pe rând (pentru planta ții familiale). gărgărița fructelor. îngrășământ complex NPK și se udă cu 6-10 l apă. Modalități de luptă contra dăunătorilor . Distanțele se plantare sunt de 1. Vecinătate Merge cu murul. se taie la nivelul solului tulpina cu care s-a plantat drajonul (are 2 ani ).Plantare Plantarea se face toamna. rădăcinile se mocirlesc cu amestec de gunoi de grajd. înainte de dezmugurit. se scurtează tulpinile la 1.5 m între rânduri și 0.

Se fac tratamente chimice la avertizare. anginei și amigdalitei. din care au rezultat soiurile americane. fiind unul dintre cei mai longevivi arbuşti. 2. pentru cantită ți mai mici. care a contribuit la obţinerea soiurilor americane. Rotația culturilor Zmeurul este peren. dintre care numai în ţara noastră se întâlnesc peste 180 specii în flora spontană. dizenteriei. cultura durează 15 ani. în zonele de câmpie se vor alege expozițiile nordice sau nord-estice. Beneficii pentru organism Frunzele și tulpinile de zmeur sunt folosite pentru ceaiuri împotriva diareei. Este preten țios față de lumină: în zonele înalte se preferă expozițiile sudice. nici apa stagnată în sol. Rubus idaeus L. care să rămână peste iarnă.000 de specii ce aparţin genului Rubus şi subgenului Idaeobatus. Rubus Occidentalis – zmeurul negru american. Soiuri Pe plan mondial există peste 3. sud-vestice și estice. Condiții de păstrare În spații răcoroase și uscate sau la congelator. Nu suportă seceta. cu fructe negre. Mod și perioadă de recoltare Vara și toamna. din care au rezultat soiurile europene și Strigosus – zmeurul roşu pufos american. – zmeurul comun cu două varietăţi: vulgatus Arheu – zmeurul roşu european. Din încrucişarea celor două subspecii au rezultat majoritatea soiurilor de zmeur roşu. Necesită multă apă în perioada iunie – august. Iată câteva specii: 1. Aport caloric . Reacția la condițiile de mediu Preferă temperaturi până la 17 °C. când fructele sunt coapte și aromate.

diareei etc. Mg.D.P. zmeurul este şi o plantă care combate eroziunea solului. 0. Zn. 1. vitamina B1. Cu. Ca. Specia are o mare plasticitate ecologică. Pot fi consumate și ca dulceață. în prăjituri ori înghețate sau congelate ori deshidratate. sirop. lăstarii şi frunzele tinere se folosesc în industria farmaceutică pentru prepararea unor medicamente sau ceaiuri împotriva.5-2.B2.Conţinut complex al fructelor: 4. Mn. așa se recomandă consumarea fructelor.C (25mg/100g). amigdalite. suc. anginei. Datorită drajonării puternice şi a sistemului radicular ramificat şi destul de profund. etc.. săruri de K. Din zmeure se poate face zmeurată. 1. valorificând în acelaşi timp solurile subţiri. Utilizare Fructele. Na. sărace şi improprii altor culturi. fiind cultivată în diferite condiţii de la şes până la altitudini foarte mari (peste 1000 m). Fe.6% zaharuri.3% acizi organici. Plantaţia de zmeur intră repede pe rod şi permite recuperarea investiţiilor în timp scurt.5-10.1-2. Sfaturi de consum Crude.2% proteine. P. .8% pectine.