You are on page 1of 6

BAB 5: UNIT PENYAMAN UDARA JENIS PISAH 5.

1 Pengenalan

Unit pisah terdiri daripada 2 unit iaitu luar dan dalam. Secara saitifiknya unit ini juga dikenali sebagai ‘split unit’ . Bahagian unit dalam dilengkapi dengan kipas blower, penyejat, dan beberapa komponen-komponen tambahan seperti timer, suis, dan lain-lain. Bahagian unit luar pula terdiri daripada motor pemampat, pemeluwap dan kipas pemeluwap. Lokasi bagi unit dalam adalah di tempat yang hendak dinyamankan di dalam bilik dan unit luar atau motor pemampat diletakkan di luar upaya penyejatan haba dapat dilepaskan tanpa sebarang halangan atau gangguan.

Alat penyaman udara jenis ini mempunyai banyak kebaikan kerana ia mudah dipasang, dapat menjimatkan penggunaan elektrik dan juga cara kendaliannya yang mudah. Ia juga kurang mengeluarkan bunyi yang bising.

Penggunaan alat penyaman udara jenias ini telah meluas, ia digunakan di rumah-rumah, pejabat, dan bangunan sekolah seperti makmal komputer, perpustakaan dan lain-lain. Terdapat tiga jenis penyaman udara jeni pisah :-

1) Lekapan siling

47

Unit luar akan menyingkirkan haba yang panas dari proses mampatan dan proses pemeluwapan 5. 3.2 Prinsip Kerja Bagi Unit Pisah 1.2) Lekapan dinding 3) Lekapan lantai 5. 2. Prinsip kerja bagi unit ini adalah sama seperti prisip kerja bagi unit tingkap kerana kedua-dua mengunakan prinsip pengembagan terus. Unit dalam akan menyerap haba dari ruang yang hendak didinginkan Proses sjatan berlaku di penyejat. bahan pendingin akan bertukar bentuk dari cecair ke wap dan mengalir ke pemampat 4. Bilah kipas digunakan untuk mempercepatkan proses penyingkiran haba Gambar rajah 5.2: Contoh Penyaman Udara Jenis Unit Pisah 48 .

Menservis cara ini diperlukan apabila sirip penyejuk berada dalam keadaan yang sangat kotor. Bagi unit pisah. Penapis bertujuan untuk menghalang kotoran daripada memasuki penyejat. 49 . penapis udara ini haruslah diservis dalam tempoh waktu tertentu bagi memastikan ianya sentiasa bersih.5.3 Menservis Unit Pisah Di dalam penyamanan udara proses menservis merupakan proses penting bagi mendapatkan keupayaan dan kecekapan yang tinggi. Terdapat dua cara menservis unit pisah :- 1) Menservis penapis udara. menservis penapis ini tidaklah susah. Selepas itu keringkan dan pasang semula seperti asal. Langkah-langkah menservis adalah seperti berikut. Unit yang tidak diservis akan mengakibatkan kejatuhan keupayaan dan kecekapan dan ianya menyebabkan ruang yang hendak didinginkan tidak cukup sejuk kerana sirip penyejuk dipenuhi dengan kotoran dan habuk. 2) Menservis menggunakan ‘chemical’. hanya membuka bahagian luar pelindung penapis dan keluarkan penapis dan cuci dengan menggunakan semburan air. Oleh itu.

9) Kemudian keringkan sirip dengan menggunakan angin (Air Pump).5. 2) Turunkan unit dalam atau luar dari tempatnya. Bancuh ‘chemical’ dengan air dalam kadar tertentu.4 Langkah-Langkah Menservis Unit Pisah 1) Pastikan punca bekalan diputuskan sebelum kerja-kerja menservis diljalankan. 11) Dan akhir sekali pasangkan semula unit di tempat asal. 7) Biarkan seketika sehingga berbuih. bersihkan permukaan sirip penyejuk. 50 . 5) Dengan menggunakan semburan air. Kemudian cuci semula dengan semburan air. 8) Lakukan sehingga ia benar-benar bersih. Lebihkan sedikit air bagi tujuan penyingkiran kotoran yang miudah. 3) Buka castiang kedua-dua unit. 6) Semburkan ‘chemical’ pada permukaan sirip penyekjuk dan pada bahagian pemeluwap sehingga rata. 4) Tanggalkan semua pendawaian dan balutkan komponen-komponen elektronik dengan plastik bagi mengelakkan terkena air atau pun chemical. 10) Pasang semula pendawaian dan pasangkan kerangka unit ini.

5. Pembalut hitam (black tape). Sikap sirip. Tolok pancarongga (Pressure pump).5: Menservis Menggunakan ‘Chemical’ 51 . Spanar boleh laras. Penyembur ‘chemical’. ‘Swagging tools’.5 Peralatan-Peralatan Yang Digunakan Semasa Melakukan Servis Menggunakan “Chemical” Pemutar jenis ‘Philip’. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) Gambarajah 5. Tangga. ‘Chemical’. Hos air ‘Allen key’.

6 : Juruteknik Sedang Memasang ‘Cover Split Unit’ 52 .Gambarajah 5.