EXAMEN DE LICENŢĂ 2012

Lista întrebărilor pentru testul grilă, specializarea CFDP
DRUMURI
1. 2. Alcatuirea straturilor asfaltice se bazeaza pe principiul R: Principiul macadamului Principiul betonului Care din urmatorele determinari se realizeaza pe betonul proaspat? R: 1.Densitatea aparenta 2.Lucrabilitate 3.Granulozitatea agregatului 4.Inceputul prizei 5.Continutul de aer oclus 6.Continutul de apa 7.Tendinta de separare a apei Care din urmatoarele valori intra in calculul eforturilor si deformatiilor in programul CALDEROM? R: Numarul straturilor din sistemul rutier Modulul de elasticitate dinamic Coeficientul Poisson Grosimea straturile(adancimea de calcul ale deform. specifice) Nisipul natural are urmatoarea granulatie.. R: 0-4 mm Profilurile transversale sunt considerate piese ale..... R: Proiectului tehnic Temperatura la care se realizeaza cilindrarea unei mixturi asfaltice este cuprinsa intre.... R: (130)140....110 Care din urmatoarele materiale se utilizeaza la armarea mixturilor asfaltice? R: Geocompozite Fibre Polipropilena Care din urmatoarele curbe nu este o radioida? R: Curba circulara(arc de cerc) Cifra 4,5 pentru beton de ciment rutier BcR4,5 reprezinta rezistenta la: R: Rezistenta caracteristica la incovoiere determinata pe prisme 150x150x600 in MPa
1

3.

4. 5. 6. 7.

8. 9.

. 18.9 inclusiv.. 16. R: se realizeaza pentru protejarea de influenta factorilor climaterici prin: . R: granule de forma poliedrica obtinute prin concasarea.. (Permanente...pelicule de protectir : folie de polietilena timp de 10 zile pelicula de emulsie de parafine (300g/mp) pelicula de bitum taiat pelicula de emulsie bituminoasa cationica ... coeficientul de frecare.fiind utile in cazul unui trafic rutier foarte greu si pe sectoare de circulatie pt vehicule cu senile PODURI DE METAL 19. La imbinare de categoria A (care lucreaza la forfecare) se pot utiliza. forta de pretensionare de calcul. 2 . 12... R: Metoda Soxhlet Metoda cu aparat centrifugal Metoda rapida Betonul asfaltic deschis cu criblura BAD25 se utilizeaza ca..alcatuite din dale de beton Asfaltul turnat este o mixtura asfaltica la care....imbracaminti rutiere foarte rezistente si durabile.10. Nu este necesar pretensionarea suruburilor sau conditii speciale pentru pregatirea suprafetelor de contact Rezistenta de calcul la lunecare a unui surub depinde de.. semielastice) 2. 17. Sprafata drumului este acea parte a drumului care cuprinde.. asezate pe o fundatie corespunzatoare prin intermediul unui substrat de nisisp.. R: Sistemul rutier si amenajarea acostamentelor Criblura este un agregat natural alcatuit din...materiale umede: care se mentin umede prin stropire cu apa timp de mai multe zile Pavajele sunt imbracaminti rutiere.de regula cele magmatice.. R: 1 structurile ce au in alcatuirea lor unul sau mai multe straturi din beton 2.IV Protejarea suprafetei betonuluide ciment rutier. 14. R: Golurile din agregatul natural sunt umplute cu mastic bituminous.. R: numarul suprafetelor de frecare... dubla granulare si selectionare in sorturi a rocilor dure ..... R : strat de legatura pentru drumuri si strazi de clasa tehnica I. 13. 15. 11.rezistente si durabile din diverse materiale in forma geometrica regulata.. sorturi: Cimenturile sunt lianti R: Hidraulici(minerali) obtinuti prin macinarea fina a unui singur clincher.acoperisuri in timpul realizarii imbracamintei . R: Suruburi din gupele 4.. sau prin macinarea fina a unui clincher amestecat cu adaosuri minerale active Structuri rutiere rigide sunt. R: 1 Definitive.6 pana la 10.. 20..acesta etansand mixtura(volumul de goluri este zero) Compozitia mixturii asfaltice se determina cu.

R: continue pe reazeme elastic in dreptul antretoazelor Contravantuirea lonjeronilor podurilor metalice are rolul principal... 27. Frecventa proprie a structurii unui pod metalic de cale ferata depinde de.. se evalueaza cu relatia.... R: Calea jos fara contravantuiri(la partea superioara) Impiedicarea pierderii stabilitatii generale a unei grinzi metalice principale cu zabrele de pod deschis se poate realiza prin.... 3 . al unei grinzi solicitate la incovoiere plana pura.... 30. 28. 25. cu grinzi principale inclinate fata de planul vertical se adopta cu scopul. avand sectiunea transversala Clasa 3... R: Sageata de la mijlocul deschiderii din incarcarile permanente(pentru o structura simplu rezemata) M-moment maxim din incarcari 22.. 29... R: Prin marirea grosimii inimiii (rigidizarea inimii) sau dispunerea unor rigidizari longitudinale in zina comprimata Egalitatea Aeff/Ag=1 este adevarata pentru sectiunea transversala Clasa. permanente Clasa sectiunii transversale a unei bare comprimate centric depinde de R: Raportul latime pe grosime a peretilor supusi la compresiune si marca otelului Clasa sectunii grinzii se poate reduce prin. R: 1:majorarea rigiditatii antretoazelor si a montantilor 2 Introducerea de montanti falsi care impreuna cu antretoaza formeaza semicadre rigide (cresterea rigidizarii semicadrelor finale pentru a realiza fixarea talpii in sens transversal) Tablierele metalice cale sus. R: Clasa 1 si clasa 2 (clasa3) Rezistenta de calcul la incovoiere (momentul incovoietor capabil). 23. R: 26. alcatuite in solutia.. R: 1 de asigurare a stabilitatii la rasturnare tablierelor 2 realizarii sigurantei la rasturnare si a verificarii la rasturnare daca distanta dintre grinzi nu permite Lonjeronii podurilor metalice CF se calculeaza ca grinzi. 24. R: De a prelua actiunile orizontale transversale prin si de la convoi (din serpuire si din vant. Sun mai succesibile la pierderea stabilitatii generale.21. tablierele de poduri metalice pe grinzi cu zabrele simplu rezemate.

39. 42. 37.31. 40..... 35... 44.. 45.. 38.7) C. (actiuni de tip negravitational)) Adoptarea sectiunii unei grinzi metalice cu inima plina la variatia M. se realizeaza mai eficient prin.. PODURI DE BETON 33... 34. R: Modificarea inaltimii inimii grinzii Consolidarea unei grinzi cu inima plina Clasa 4. R: cablurile Care elemente ale unui pod pot fi amplasate de interiorul gabaritului de libera trecere? R: Nici un element La un pod rutier. R: inclus in convoi(poate atinge valoarea 1. Tonajul remorcabil(GV) depinde de....F.. R: 5-7 latimi de albie minora sau 2-3 latimi de albie majora din care 2/3 aflate in amonte Elementul principal de rezistenta a unui pod suspendat este. 36.... R: Greutatea locomotivei de serviciu in tf (GL) rezistenta specifica la mers in aliniament si palier a locomotivei in kgf/tf (rOL) rezistenta specifica la mers in aliniament si palier a vagoanelor in kgf/tf (rOMV) rezistenta caracteristica a liniei sau sectiei de remorcare in kgf/tf (rC) Forta de tractiune la obada in kgf/tf (F) 4 . antretoazei si placa Cu ajutorul metodei Leonhardt se pot determina.... 43. R: cu 20% Coeficientul dinamic corespunzator modelului de incarcare LM1 (exceptand obosela) este... R: Liniile de influenta ale momentului incovoietor intr-o grinda din incarcari indirecte (sau coeficientii de repartitie transversala) Latimea activa de placa la antretoaza din beton este in functie de. 46.. R: Grosimea inimii Hidroizolatia la tablierele podurilor de beton are rolul.. planul de situatie va cuprinde o zona in cazul albiilor stabile egala cu. R: De a proteja tersamentul drummului pe rampe Elevatia culeii se realizeaza. R: liniile de influenta conventionale Placile de racordare se realizeaza R: Monolit sau prefabricat din beton armat cu armaturi de rezistenta dispuse pe o directie Pentru calculul hidraulic. 41.. R: De obicei din beton simplu sau armat La podurile din beton. Metoda Trost rezolva tabliere pe grinzile din beton cu luare in considerare. incarcarile de pe banda nr 1 pot fi reduse cu. R: Distanta dintre axele grinzilor Latimea activa de placa la grinda principala din beton precomprimat depinde de.. R: De a colecta apele de infiltratie si de a asigura evacuarea lor Zidurile intoarse au rolul. R: Retelei de grinzi. calculul antretoazei din efect local se face.. R: Ekement T sudat de talpa comprimata cu aria A 32. este mai eficienta in solutia.... 47.

..reactiunea balastului la deplasarea lateralaPq 2.. R: 20mm La o CFJ legata la un panou tampon. A=62cm2 R: lr=114. 59. montata la 20˚C cu un rost de 10mm. R: Greutatea unui metru liniar de sina in kgf sau masa unui metro iniar de sina. R: 150mm Care este intervalul temperaturilor de fixare definitive. In ce situatie nu avem presiuni laterale pe captuseala unui tunel? R: Cand avem coeziune mare (sau frezistent>5) Metoda Maxwell-Mohr se foloseste pentru determinarea.. daca R=5000 daN.. servind la trecerea unui vehicol de pe o linie pe alta (sau este un aparat de cale prin care se realizeaza despinderea la acelasi nivel a unei linii(abatuta) de o alta linie (directa)) Stabilitatea la deplasari transversale ale CFJ se datoreaza in principal. R: [17˚. 51. avand lungime de 30m. Tipul sinei reprezinta.27˚]C Rostul maxim de dilatatie la CFR este. Schimbatorul de cale este. si reprezinta distanta dintre fetele interioare a celor 2 sine.xprimata in kg Suprainaltarea efectiva se determina in functie de R: Viteza medie si raza curbei (Ceva trafic si raza) 50. R:1. Ecartamentul se masoara la. 57.. 49. 52.rezistenta prismului de balast q Traversarea cu jonctiune dubla permite circulatia in ambele sensuri... 54... R: de pe o linie pe alta 56... p=5 daN/m... 53. 60.... lungimea zonei de respiratie va fi. R: 14mm sub planul de rulare. R: instalatia care leaga intre ele 2 sau mai multe linii de cale ferata. masurata in aliniament Suprainaltarea maxima la CFR este... TUNELURI 58..10m 55.. R: Coeficientilor necunoscutelor (Deplasarilor si rotiripunctuale) O bolta dublu incastrata este static nedeterminata de. R: 3 ori 5 ..48.

. In ce stare de solicitare se afla bara din figura. R: incovoiere oblica cu efort axial ¿ Valoarea tensiunii normale din punctul “O” al sectiunii transversale din figara de mai jos este. R: in punctul B 2 63.. 64..REZISTENTA MATERIALELOR 61.. R: Pcap=200kN Verificarea sectiunii grinzii din figura se face... Valoarea incarcarilor capabile (sarcina capabila Pcap) pentru grinda din figura este.. 62. 6 .

...max=0.75d(1+ctgα) Cand se armeaza constructiv cu etrieri la solicitarea (MEd+VEd)? R: VEd.”) a sectiunii transversale din figura de la punctul 64 trece prin.65.75 mm) (zn=520.n. 66. care dintre liniile de influenta este corecta? Pentru structura din figura. 69. 75.c (se armeaza constructiv daca capacitatea portanta a betonului este mai mare decat forta taietoare de calcul) TEHNOLOGIE 77.. 72. Pentru structura din figura.. Cat este limita de curgere caracteristica pentru otel Bst500s (N/mm2)? R: 500 N/mm2 Stratul de acoperire cu beton se alege in functie de. care dintre diagramele mi este corect BETON ARMAT SI PRECOMPRIMAT 73. care dintre diagramele finale de momente este colrecta? Pentru structura din figura si diagrama finala de momente care dintre valorile Mmax este corecta? Care este semnificatia ecuatiei de conditie din metoda fortelor? Metoda deplasarilor. Gradul de compactare a unui strat de uzura din mixtura bituminoasa trebuie sa fie mai mare de: R: 96% 7 . 74.max este.red≤VRd. 71... R: clasa de expunere Distanta maxima intre ansamblurile de forfecare la grinzi Sl. R: -1N Axa neutra(“n-n” sau “a. 68. R: Sl.. 70.85 mm) Valoarea lungimilor de flambaj ale barelor din figura este. Pentru structura si sistemul de baza din figura. R: Cadranul opus cadranului unde calca forta (yn=166.Pentru structura din figura incarcata cu cedari de reazeme care dintre diagramele de momente pe sistemul de baza (structura cu noduri blocate) este corecta? Metoda fortelor.. R: STATICA CONSTRUCTIILOR 67. 76.

80... 50E. prin procedeul in consola fara sustinere intermediare. se face prin 8 . La realizarea unei lucrari de investitii noi este necesar ca documentatia sa inceapa cu. 79... linii punct Determinarea amprizei unui drum... Rezistenta la compresiune la 28 zile determinata pe cilindru 150/300 mm sau cuburi cu latura de 150 mm.graficul Gantt Drumul critic este. R: amestec bine omogenizat de liant. R: 30cm Realizarea tablierelor de pod din beton monolit. R: 3-6m MANAGEMENT SI ORGANIZAREA ACTIVITATII IN CONSTRUCTII 83. R: linia care uneste activitatile critice (activitati care nu au voie sa aiba intarziere.. 89... 81. linii intrerupte.... MATERIALE DE CONSTRUCTII 87. R: materiale sub forma de pulbere care in amestec cu apa formeaza o pasta ce se intareste in urma unor procese fizico-chimice GEOMETRIE DESCIPTIVA 91. Care sun tipurile de linii utilizate la realizarea desenelor tehnice de constructii? R: -in functie de grosimi: linii grose. 60 ai 65 Grosimea prismului de balasat la traversele de beton este de. de. R: 49.... hidrofob Liantii minerali sunt definiti ca.. in garde Celsius . linii subtiri -dupa aspect: linii continue. 90.78. R: Studiul de prefezabilitate (reprezinta primul pas in elaborarea unei documentatii si in promovarea unei investitii si prezinta in mod grosier geometria viitoarei constructii si estimeaza foarte general costurile viitoarei investitii. 92....cat mai mic Prinderile indirecte ale sinelor de traversele de cale ferata se folosesc la sinele de tipul. R: 165. 88. se face in tronsoane pana la.) 84... Alegeti definitia corecta pentru mortar. R: plan calendaristic si plan necesar resurse.190˚C Timpul de oprire al repartizatorului finisor. R: organic. la alimentare. 82.. In statiile de asfalt agregatele se usuca si se incalzesc in uscator la temperatura. nisip si apa care dupa intarire au o structura asemanatoare gresiei. 86. R: − retragerea ofertei dupa ce aceasta a fost depusa si inregistrata − modificarea preturilor unitare in perioada de valabilitate − desi ofertantul este declarat admis refuza sa semneze contractul de achizitie publica Programarea duratei unei lucrari de investitie se poate realiza prin. pe un desen. R: O.fara rezerva de timp) 85. trebuie sa fie mai mic de. exprimata in N/mm2 este: Clasa betonului dupa SR Bitumul este un material. Garantia de participare la licitatie se pierde daca..

O proba de pamant are masa totala naturala de umiditate m1=200g. Calculati greutatea volumica in stare naturala de umiditate si valoarea umiditatii pamantului(acceleratia gravitationala g=9. In urma unei incercari endometrice.. precum si relieful terenuluii Instrumentele topografice utilizate pentru masurarea elementelor topografice unghiulare sunt:. R: 96..R: Masurarea distantei dintre piciorul taluzului. se aplica urmatoarele tensiuni unitare verticale si se inregistreaza deformatiile verticale ale probei Proba are dimensiunile: diametru 7cm.00 m. R: Forma geometrica si dimensiunile elementelor de planimetrie.. in teoria Rankine.. 94. Valoarea modulului de deformatie endometrica..285 kPa 34.86 kPa Rezultanta: kPa 9 . masa in stare uscata m2=225g si volumul total V=125cm3. Pe planurile topografice se reprezinta:. sau cel mai din stanga element constructiv al drumului si creasta taluzului sau cel mai din dreapta TOPOGRAFIE 93. La suprafata terenului actioneaza o suprasarcina qd=10kN/m2 R: 1. Calculati valoarea impingerii active a pamantului.81 cm/s2) R: 97. R: Teodolit FUNDATII 95. inaltime 2cm. pe domeniul(200-300)kPa este:. cu urmatoarele caracaterisitici de calcul: γ=19kN/m3. asupra unei suprafete verticale cu inaltimea h=3.. φd=15˚.Terenul sprijinit este un nisip prafos cafeniu.cd=3kPa.

00: Argila nisipoasa. in teoria Rankine..Terenul sprijinit este un nisip prafos cafeniu. Calculati valoarea impingerii pasive a pamantului. γ=19. plastic consistenta. plastic consistenta. cenusie. e=0. Ip=10%.-12.-1.00.40: Nisip argilos.98.00 m.5 kN/m3 . γ=20 kN/m3 .60 R: kN/m2 10 0 Determinati momentul destabilizator pentru zidul de sprijin din figura de mai jos. φ=8˚.5 kN/m3 . e=0.. plastic consistent. Ic=0.cd=3kPa. φ’d=18˚. c=5kPa . c=5kPa . cafeniu. ±0.8 kPa 121.69 -1. e=0. φd=15˚. asupra unei suprafete verticale cu inaltimea h=3.-12.40: Nisip argilos. c’d=5kPa .40.00m. γ=19. kPa Determinati sarcina geologica la adancimea D=9.69 -1. c=5kPa . calculand impingerea pamantului in teoria Rankin si considerand stratificatia terenului. e=0. φ=8˚. La suprafata terenului actioneaza o suprasarcina qd=10kN/m2 R: 24. plastic consistent. cafeniu... φ=18˚..74..58 kPa Rezultanta: 99.60 10 . γ=20 kN/m3 . ±0.00: Argila nisipoasa.-1.00.40... cenusie. cu urmatoarele caracaterisitici de calcul: γ=19kN/m3. considerand urmatoarea stratificatie a terenului.

40=6.R: Strat 1 kPa x=0.40-0.69=0.69 m h=1.4 Rezultanta: bratul: GRESIT!!! 11 .71 Rezultanta: bratul: Strat 2 kPa h=7.80-1.40-x=1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful