You are on page 1of 6

TNYEK AZ ARTISJUSRL

I. MIBL L A ZENSZ?
forrsok
Egy zensz, ha kifejezetten zenszi munkkbl szeretne meglni, az albbi forrsokkal szmolhat: Eladknt: fellpti djak, gzsik E  ladknt s szerzknt: CD- s online rtkestsek royaltyja, jogdja Eladknt: szponzori bevtelek Szerzknt: jogdjak Szerzknt: megrsi (pl. film-, reklmzene) djak Az rtkestsek drasztikus visszaessvel, a szponzori kltsek s fellpti lehetsgek szklsvel egyre nagyobb jelentsge van a szerzi jogdjnak a zenszek jvedelmben.

brutt jogdj sszege/h


1 milli forint fltt 500 ezer s 1 milli forint kztt 200 ezer s 500 ezer forint kztt 100 ezer s 200 ezer forint kztt 50 ezer s 100 ezer forint kztt 20 ezer s 50 ezer forint kztt 5 ezer s 20 ezer forint kztt 1 ezer s 5 ezer forint kztt 1 ezer forint alatt

jogosult szerzk szma


26 f 58 f 139 f 302 f 96 f 98 f 1645 f 2414 f 5558 f

trtnet
Az Artisjus jogfolytonosan mkdik 1907 ta: ekkor alaptottk meg a Magyar Szvegrk, Zeneszerzk s Zenemkiadk Szvetsgt (a MARS Szvetkezetet). Az alapt atyk kztt olyan neves alkotk vllaltak vezet szerepet, mint Huszka Jen, Kacsh Pongrc, Heltai Jen, Bartk Bla vagy Hubay Jen. 1952-ben llamostottk a szvetkezetet, ekkor jtt ltre jogutdknt a Szerzi Jogvd Hivatal, amely folytatta a jogkezelsi tevkenysget, emellett pedig a szerzi joggal kapcsolatos llami feladatokat (pl. llamkzi megbeszlseken az orszg kpviselete) is elltta. A kzs jogkezels 1996-ban kerlt ismt vissza a szerzi kzssg kezbe, ekkortl az Artisjus Magyar Szerzi Jogvd Iroda Egyeslet ltja el ezt a tevkenysget.

jogdjjvedelmek
Az Artisjus ltal belfldi szerzknek kifizetett jogdjak vente tbb mint 10.000 szemlyt illetnek. Azon magyar zeneszerzk, szvegrk szma, akiknek a jvedelmben jelents szerepet tlt be a jogdj (min. havi 20.000 Ft): 719 f. Akik szmra pedig a jogdj vi 60.000 Ft fltti jvedelmet jelent: 2364 f.

II. MI AZ ARTISJUS?
egyeslet
Az Artisjus egyeslet. Tagjai s megbzi zeneszerzk, szvegrk, irodalmi szerzk s zenemkiadk, akik sajt egyesletkre bztk jogaik kezelst. Az egyesleti formhoz igazodnak az Artisjus vlasztott testletei s egyesleti szablyzatai. Valamennyi fontos szablyzatot s dntst demokratikus mdon az Egyeslet legfbb szerve hozza meg. A jogkezelsi munkt nem a szerzk, hanem az ltaluk megbzott munkaszervezet ltja el.

belfldi s klfldi kpviselet


Az Artisjus 2013 jniusban 12.000 belfldi szerzvel, jogutddal s zenemkiadval ll megbzsi, tagsgi viszonyban. A nemzetkzi kpviselet alapjt a klfldi hasonl szervezetekkel kttt klcsns kpviseleti szerzdsek adjk. Jelenleg 92 jogkezel trsasggal tbb mint 200 orszgot s autonm terletet fednek le ezek a szerzdsek.

llami felgyelet
Minden eurpai orszgban van llami felgyelet a kzs jogkezel szervezetek fltt, hiszen ezek rendkvl szles repertort kpviselnek, s az llamok ilyen mdon kvnjk megakadlyozni, hogy akr a szerzk, akr a jogdjfizetk fel vissza lehessen lni ezzel a helyzettel. Magyarorszgon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ltja el ezt a felgyeletet (2011 eltt a kultusztrca tevkenysgi krbe tartozott).

jogdjforrsok
Az Artisjus ht forrsbl rvnyest jogdjat a zenei szerzk szmra: lzenei elhangzsok gpzenei felhasznls rdis jtszs televzis sugrzs hangfelvtel-kiads online felhasznlsok res hordoz dj

III. MENNYIT KELL FIZETNI?


A szerzi jog alapgondolata, hogy a mvek nyilvnos felhasznlsval elrt bevtelek egy rszbl az alkotk is rszesljenek. Az Artisjus ltal kezelt felhasznlsok igen szles krt fednek le a jogdjmrtket ngy pldn mutatjuk be.

get, mely a kiad s az elad kzti kzvetlen szerzds alapjn, tisztn piaci alapon kerl megllaptsra.) 360 ezer Ft

3. plda: szz fs gyri tterem


Egy megyeszkhelyen mkd, 22 rig nyitva tart tterem napi 469 Ft jogdjat kteles megfizetni (kb. 1 kors sr ra) ez havonta 30x469 Ft = 14.070 Ft, s az 50 ft meghalad befogadkpessg miatt +10%-kal nvekszik a djmrtk. Ha az tterem blt, diszkt is szervez, az alap jogdjon fell alkalmanknt 5.448 Ft szerzi jogdjat kell fizetnie. (Ez az sszeg nem tartalmazza az eladknak (EJI) s hangfelvtel-ellltknak (MAHASZ) fizetend sszegeket, mely kett egytt tovbbi +29%-ot tesz ki, azaz 4.488 Ft-tal nveli a havi jogdjkltsget. Zens rendezvnynl 1.580 Ft az eladi-kiadi dj.) havi 15.477 Ft s zens-tncos rendezvnyenknt + 5.448 Ft

1. plda: helyi kereskedelmi rdi, vi huszont millis bevtellel


A kereskedelmi rdik bevteleik szzalkban megllaptott jogdjat fizetnek: reklmbevtelk 4%-t, elfizetidj-bevtelk 2%-t, esetleges llami tmogatsuk 1%-t. Egy vi 25milli forintos reklmbevtelt elr rdi teht vi egymilli forint szerzi jogdj fizetsre kteles. (Ez az sszeg nem tartalmazza az eladknak (EJI) s hangfelvtel-ellltknak (MAHASZ) fizetend sszegeket, mely kett egytt krlbell azonos sszeget tesz ki.) havi 83 ezer Ft

2. plda: ktezer pldnyos aranylemez-kiadny


A CD kiadja a nagykereskedelmi r (= terjeszti tadsi r, PPD) 11%-nak megfelel sszeg szerzi jogdjat kteles megfizetni. Egy tlagos, 12 dalbl ll zenei album esetn a fizetend szerzi jogdj 180 Ft lemezenknt 2000 pldnyos, sikeres kiads esetn teht 360ezer forint. (Ez az sszeg nem tartalmazza az eladknak fizetend ssze3

4. plda: kis fvrosi fodrszat


Itt termszetesen kisebb a zene kzvetlen hatsa, ez a jogdjak mrtkben is megmutat kozik. A fizetend szerzi jogdj havi 2.819 Ft. (Ez az sszeg nem tartalmazza az eladknak (EJI) s hangfelvtel-ellltknak (MAHASZ) fizetend sszegeket, mely kett egytt tovbbi +29%-ot tesz ki, azaz 818 Ft-tal nveli a havi jogdjkltsget.) havi 2.819 Ft

IV. AZ ARTISJUS KLTSGEI?


az elvgzett munka
vente tbb mint negyvenezer felhasznlval fennll szerzdst kezelnk. Az Artisjus munkatrsai 14 terleti ellenrzsi rgival kezelik a felhasznlsok ellenrzst. Jogdjfizet partnernk a vidki diszktl a globlis internetes tartalomszolgltatig a zenefelhasznlk legszlesebb kre. A jogdjfeloszts terletn csak a belfldi mveket s jogosultakat tekintve is tbb mint 40.000 mre, 10.000 szerz jogdjt kezeli s fizeti ki az Artisjus.

hozzjrulst [EHO], amelyet kifizetknt a szerzi jogdjak tekintetben is meg kell fizetni.) Ez a kltsg a nyugat-eurpai tlagnak felel meg.

ellenrzsi pontok
Az egyeslet gazdlkodsnak ellenrzsekor a szerzk egyrszt a Felgyel Bizottsg vizsglatra, msrszt fggetlen knyvvizsgl jelentsre szmthatnak segtsgl. Emellett a jogkezelsi munkt felgyel Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is ellenrzi a kltsgek indokolt hasznlatt.

ki dnt a kltsgekrl?
Maguk a szerzk: az ves kltsgvetst, majd a zrszmadst az Artisjus egyeslet legfbb szerve, a Kldttgyls vitatja meg s fogadja el. Az Artisjus ltal beszedett sszeg teljes egszben a szerzket illeti, egyedl k azok, akik eldnthetik: az ltaluk megbzott munkaszervezet ennek mekkora rszt fordthatja mkdsi kltsgre.

szemlyes transzparencia
Az Artisjus online szolgltatsa, a Szerzi Informcis Rendszer (SZIR) internetes banki fellethez hasonl rszletessggel teszi nyomon kvethetv az Artisjus munkjt s a jogdjak alakulst valamennyi szerznek. A legrszletesebb elhangzsi adatok rhetk itt el, tovbb lehetsget ad a szemlyes profiladatok vltozsnak bejelentsre, st: az j dalok, zenemvek bejelentsre is.

mkdsi kltsg mrtke


A kzs jogkezelk kezelsi kltsgeit vilgszerte szzalkos arnyban szoks megadni. Az Artisjus ltal mkdsre fordtott sszeg 2012-ben az adott vi jogdjbevtel 17,91%-t tette ki. (Ez nem tartalmazza az egszsggyi 4

V. KIHEZ JUTNAK A JOGDJAK?


madatbzisok
Minden magyar zeneszerz, szvegr bejelenti j mveit az Artisjushoz; erre ma mr online is lehetsg van. Az gy sszell magyar adatbzist elltjuk szabvnyos nemzetkzi azonostszmmal (ISWC-kd), s az egsz vilg ltal elrhet adatbzisokba juttatjuk el. Ugyangy, a Magyarorszgon elhangzott klfldi mveket is e nemzetkzi adatbzisok segtsgvel azonostjuk be.

felosztsi szablyok
A jogdjak felosztsnak szablyozsa a szerzk dntse. Ezt az egyeslet legfbb szerve tjn maguk vitatjk meg s dntik el, majd elrhetv teszik az Artisjus honlapjn. Ezt kveten mr a szablyok alkalmazst, a tnyleges felosztsi munkt az egyeslet ltal megbzott munkaszervezet vgzi.

nhny szm (2012)


vente bejelentett j magyar zenemvek szma: 11.218 m vente regisztrlt j magyar zeneszerz, szvegr szma: 1.273 f Felhasznli adatszolgltatsbl beazonostott klnbz magyar mvek szma: 43.827 m

elhangzott mvek beazonostsa


A jogdjfeloszts kulcsfontossg momentuma az elhangzott mvek beazonostsa, sszekapcsolsa a hasznlt ma dat bzisokkal. Ennek 3 f mdjt alkalmazza az Artisjus: manulis: gyintz munkatrs keresi meg a jogdjfizet ltal szolgltatott adatokbl a mvet az Artisjus madatbzisban title matching: a jogdjfizet ltal szolgltatott adatokbl (pl. cm, elad, szerz neve) automatikus beazonost szoftver keresi meg a mvet az Artisjus madatbzisban audio ujjlenyomat: nem a jogdjfizet ltal szolgltatott adatokbl, hanem a rdis-televzis msorbl automatikus beazonost szoftver keresi meg a mvet az Artisjus madatbzisban

artisjus

Magyar Szerzi Jogvd Iroda Egyeslet 1016 Budapest, Mszros u. 1517. www.artisjus.hu

You might also like