You are on page 1of 56

Nyugat-magyarorszgi Egyetem Apczai Csere Jnos Kar Nevelstudomnyi Intzet Gygypedaggia Intzeti Tanszk

Tanulsban akadlyozott gyermekek kpessgfejlesztse kreatv tevkenysgek ltal

TMAVEZET: Borbly Kroly fiskolai docens

KSZTETTE: Albert Tibor Gygypedaggia, tanulsban akadlyozottak pedaggija szak

Gyr 2009

Tartalomjegyzk: 1. Bevezets................................................................................................................................4 2. Tmavlaszts indoklsa......................................................................................................5 3. Alapfogalmak rtelmezse....................................................................................................7 4. A kpessgek fejlesztsnek clja ......................................................................................12 5. A kpessgek fejlesztsnek sznterei ...............................................................................15 6. Nhny terpia s mdszer a kpessgfejleszts tekintetben........................................19 7. Hipotzis...............................................................................................................................19 8. Interj egy tapasztalt szakemberrel, a kpessgfejlesztsrl..........................................20 9. A kpessgek fejlesztse kreatv tevkenysgek rvn.....................................................25 10. Esettanulmnyok bemutatsa.........................................................................................35 11. raltogats Rajz s brzols kpessgfejleszt rk...............................................54 12. Hipotzis igazolsa............................................................................................................55 13. Zrgondolatok.................................................................................................................56

Ksznm a segtsget elssorban csaldomnak, kik megrtssel segtettk munkm, tovbb mindenkinek, aki brmilyen formban is, de hozzjrult az eredmnyes befejezshez!

Kpessgeid a paripk, melyek a vgs hzig visznek; de a hzba csak gy tudsz belpni, ha fogatod kvl marad. Minden kpessgnek mrete van; s a vgs kapun csak az fr be, ami mrhetetlen: a llek maga. Weres Sndor

1. Bevezets Minden gyermek, brhol is szlessen meg a vilgon, rendelkezik csak az emberi fajra jellemz adottsgokkal. Ezeknek egy rsze a krnyezet, a csald, a kzssg s nem utolssorban az oktats folyamatban s hatsra, irnyt mutat rtkszemllete rvn, azaz a kpessgfejleszts direkt vagy indirekt mdjn ersdik meg, vlik dominnsan meghatrozv, mg ms rsze kiaknzatlanul marad Dolgozatom kzponti tmja a kpessgfejleszts. Kutatsom szmos terletet rint, ezeket mind felsorolni, s elemezni, bemutatni medd prblkozs lenne. Munkmat gy ptettem fel, hogy mind szakembereknek, mind pedig az rdekld olvasknak is egy a lehetsgekhez kpest komplex, de tlthat, magyarz jelleg, azonban a tlzott s felesleges rszletezettsget elkerl munkt nyjthassak. Eme rszletezettsg elkerlse sorn taln olyan elemeket is tugrottam, amiket meghatrozottsg szerint taln nem lett volna szabad, azonban a dolgozatom mgis egy teljes s kerek egssz szervezdve kapta meg vgleges formjt. Szakembernek kszlk, de a tapasztalt, gygypedaggia terleten tevkenyked nagy mlt eldk rtekezseit s munkit termszetesen csak megkzelteni lehetek kpes Mindettl fggetlenl azrt abban biztos vagyok, hogy alapos s felkszlt munkt olvashat teht a kedves olvas, st, mg a szakterlet kpviseli is tallhatnak benne j, figyelemfelkelt gondolatokat.

2. Tmavlaszts indoklsa Tmavlasztsom oka egy sajt, slyos tapasztalat, egy szrny megls, ami komolyan segt a fogyatkkal l szemlyek megrtsben, elfogadsban s megsegtsben Eme szemlyes indttatson tl pedig gy gondolom, hogy a kpessgfejleszts, trtnjen az brmilyen mdon s formban, mindig a pedaggiai tevkenysg kzponti clja s egyben legnagyobb feladata. Hiszen az ismerettadson tl kiemelt szerepet kell, hogy kapjon a gyermek, a tanul tfog, s rszkpessgeket is rint fejldse. A tanulsban akadlyozott tanulk esetben mg inkbb nagy jelentsg a kpessgfejleszts, hiszen k tbb terletet tekintve is alatta maradnak az letkoruk szerint elvrhatnl. A tmm jellegnek a msik, s mr emltett vonatkozsa a sajt tapasztalatom. Egy slyos autbaleset okn majd 10 vvel ezeltt, igen komoly koponyasrlst, agykrosodst szenvedtem el, aminek kvetkeztben, a 7 napos kma utni bredsemkor jelentsen leplt ltalnos kpessgekkel bredtem (lassan) ismtelt ntudatomra. Tulajdonkppen visszaestem az alapkomponensek kezd szakaszra, mint egy jszltt gyermek. Ismt meg kellet tanulnom beszlni, jrni, gondolkodni stb.. Motoros kpessgem ismtelt megfelel szintre emelse, fejlesztse mr a rehabilitcim sorn is kiemelt fontossgot lvezett. Ennek javtsra pldul kpek, pontosabban kprszletek kivlogatsa s a megfelel helyre beillesztse is a feladatok kztt volt (mily egyszer feladat, s mgis mekkora nehzsggel jrt), logopdus segtette a beszdem fejlesztst, hiszen a floldali bnulsom a hangkpz szerveket sem kmlte, gygytornsz dolgozott a jrsom s egyenslyom korrekcijn. A szakembereket s terpikat mg hosszan sorolhatnm. Tapasztalatom fjdalmas volt, azonban nem eredmnytelen. Vlasztott plymat tekintve pldul: hitelesen llhatok a srlt gyermek le, tapasztalatbl beszlhetek. Tudom. n ltem tolszkben

A krhzi kezelsek utn mr a szli hzban, vagyis a csald s bartok segtsgvel rehabilitldtam tovbb. Nagyon sok segtsget kaptam, j nhny szakemberrel kerltem kapcsolatba. Mdszereket, technikkat, gygymdokat ismertem, pontosabban vettem ignybe a gygyulsom rdekben. Ilyen pldul a jga, vagy ppen az agykontroll. Mvszetekkel, mvszekkel ismerkedtem meg: klasszikus zene, festszet. Orvosaimhoz rendszeres ellenrzsekre jrtam vissza fl venknt, s egytl-egyig mindegyikk mr-mr csodlattal tekintett nagyszer s gyors javulsomra. (Akik pedig annak idejn mr lemondtak rlam) Miket szedek? Kihez jrok?

Krdeztk. Semmi klnset nem tudtam nekik mondani, csak azt, hogy mennyire ms letet lek mr, milyen sok s addig szmomra ismeretlen lehetsget s szpsget fedeztem fel a mvszetekben, a mvekben, a tevkenykedsben, a tanulsban, s az alkots rmben. Ma mr tudom, hogy vlaszommal, egszen pontosan megfeleltem a krdsket Kpessgeim ugyanis az elvrhatnl jval gyorsabb temben fejldtek, de nem csak a clzott fejlesztsek rvn, hanem: a kreativits felfedezse okn A kreativits csodlata rvn, a kreativits rme ltal, a kreatv tevkenysgek kapcsn. Tmavlasztsom indtknak eme 3 sor a legpontosabb sszefoglalja. Minden sszefggsben ll egymssal, mindennek fontos szerepe van az letnkben. Egy j hasonlattal lve: vegynk egy tortt, s mondjuk azt: ez a torta az ember. Megszemlyestett tortnk sok-sok szeletbl ll, de minden egyes darabja rsze az embernek magnak. Ha egy szelet hinyzik, akkor mr nem egsz, akkor mr nem tkletes. Ezek a szeletek az letnk egy-egy darabjai. Szerelem, csald, hivats, munka, szrakozs mvszetek Brmelyik hinya, rt hagy a tortban. Nem is hinnnk milyen fontos szerepk van a mvszeteknek: egssz varzsoljk a tortt A kreatv tevkenysg maga a mvszet.

Fogyatkos, srlt, akadlyozott. Egytt hasznljuk a hrmat, nincs megegyezs benne, hogy ki melyiket. (Szab kosn)

3. Alapfogalmak rtelmezse Nyomon kvetve az rtelmi fogyatkossg fogalmnak tudomnytrtneti alakulst, szkebb s tgabb rtelmezseket figyelhetnk meg. Idrendben ez gy jelentkezik, hogy a XIX. szzad msodik felben amikor a problma megoldsra az els gygypedaggiai lpsek megtrtntek s az els gyakorisgi statisztikk kszltek - a szk defincik uralkodtak. A kor tudomnya ugyanis csak a feltn fogyatkossgok, a slyosabb esetek felismersre volt kpes. Az enyhbb esetek diagnosztizlsval fokozatosan tgult a fogalom. Eme vltozsi folyamat megllthatatlan, s napjainkban, leszktve a szakdolgozati tmm tekintetben, ezek a defincik a kvetkezk: A fogyatkossg A fogyatkossg a gygypedaggia alapfogalma. A fogyatkossg jelli meg azt a tulajdonsgot vagy tulajdonsgcsoportot, amely rszorultt teszi az egynt a gygypedaggiai elltsra. A fogyatkossg jelentstartalmt az ember testi, idegrendszeri, lelki, cselekvsbeli vagy szocilis tulajdonsgai terletn lehet meghatrozni. A fogyatkossg ezek kzl vonatkozhat egy tulajdonsgterletre, egy terleten bell egy vagy tbb tulajdonsgra, de vonatkozhat tbb terletre s tbb terleten tbb klnbz tulajdonsgra is. A fogyatkossg fogalmnak legltalnosabb jelentstartalma a biolgiai llapot megvltozsa, a testi, idegrendszeri tulajdonsgterletek krben fennll visszafordthatatlan srls, krosods, defektus. Tovbb a fogyatkossg fogalmnak jelentstartalma egyrszt attl fgg, hogy a foglom rtelmezsi kre milyen tulajdonsgterletekre terjed ki, msrszt attl, hogy a fogalom az egyes tulajdonsgterletek milyen sszefggst jelli meg. (Illys, 2000)

rtelmi fogyatkossg Gyjtfogalom, a fogyatkossgok egyik f csoportjnak sszefoglal megjellse. A kzponti idegrendszer fejldst befolysol rkletes s krnyezetei hatsok eredjeknt kialakult llapot, amelynek kvetkeztben az ltalnos rtelmi kpessg az adott npessg tlagtl az els letvektl kezdve szmotteven elmarad, s amely miatt az nll letvezets is jelentsen akadlyozott. (Czeizel Lnyin Rtay, 1978)

Enyhn rtelmi fogyatkosok Az rtelmi fogyatkosok (mentlisan srltek) egyik alcsoportjt kpezik. Az ~ szemlyisgfejldsi zavara, akadlyozottsga az idegrendszer enyhe, klnfle eredet, rkltt vagy korai letkorban szerzett srlsvel s/vagy funkcizavarval fgg ssze. A BNO szerint az intelligenciatesztekkel mrt rtelmessgk 50-69 IQ tartomnyba esik (intelligenciasrls). Az ~at jellemz tnetek az iskolskor eltt kevss feltnek. Iskolarettsgk nem alakul ki teljesen 6-7 ves korra. Oktatsuk tbbnyire az ~ eltr tanterv lt. iskoliban (EI) trtnik. (Mesterhzi, 1998) A tanulsban akadlyozottak A tanulsban akadlyozottak csoportjba tartoznak azok a gyermekek, akik az idegrendszer biolgiai s/vagy genetikai okra visszavezethet gyengbb funkcikpessgei, illetve kedveztlen krnyezeti hatsok folytn tarts, tfog tanulsi nehzsgeket, tanulsi kpessgzavart mutatnak. (Mesterhzi, 1998) A sajtos nevelsi igny gyermek, tanul Az a gyermek, tanul, aki a szakrti s rehabilitcis bizottsg szakvlemnye alapjn: a) testi, rzkszervi, rtelmi, beszdfogyatkos, autista, tbb fogyatkossg egyttes elfordulsa esetn halmozottan fogyatkos, a megismer funkcik vagy a viselkeds fejldsnek organikus okra visszavezethet tarts s slyos rendellenessgvel kzd, b) a megismer funkcik vagy a viselkeds fejldsnek organikus okra vissza nem vezethet tarts s slyos rendellenessgvel kzd. (2007. vi LXXXVII. trvny 121. 29.)

3.1 A tanulsi akadlyozottsg s enyhe rtelmi fogyatkossg kapcsolata A 90-es vekben a magyar gygypedaggia (fleg klfldi tapasztalatok alapjn) egy j besorolst hozott ltre az rtelmi funkcik srlse kvetkeztben ltrejv tnetek alapjn: rtelmi akadlyozottsg tanulsi akadlyozottsg

Az rtelmileg akadlyozottak kategrijba tartoznak azok az rtelmi fogyatkosok, akik a rgebbi terminolgia szerint kzpslyos fokban, vagy annl slyosabban srltek. Tanulsban akadlyozottnak nevezi a rgebbi terminolgia szerinti enyhe rtelmi fogyatkosokat, de kitgtja a kategrit, s idesorolja az iskolban kudarcokat tl, hinyossgokkal kszkd, nagyon rosszul tanul, bukdcsol gyerekeket is. Noha a fogyatkossg hasznlatnak vannak szp szmmal ellenzi, s a kzvlemnyben is rezhet nmi pejoratv rtelem vele kapcsolatban, gy tnik egyelre nem nlklzhet a szakirodalomban. A fogyatkossg a biolgiai llapot megvltozsra utal, egy visszafordthatatlan krosodsra, mely cskkenti az egyn cselekvkpessgt. Hasznlatnak ellenzi azzal rvelnek, hogy a fogyatkos sz magban hordozza azt a jelentst, hogy a fogyatkos ember kevesebbet r, mint p trsai, a problma benne van. Az akadlyozottsg fogalom ezzel szemben azt sugallja, hogy a problma a srlt ember s krnyezete kztt van, teht az egynen kvlre helyezve azt, egyenrtknek tekinti a srlteket az pekkel. Az enyhe fok rtelmi fogyatkossg a fentiek szerint egy visszafordthatatlan krosods, mely komoly hatssal van az egyn cselekvkpessgre. Ezzel szemben a tapasztalat azt mutatja, hogy az enyhe rtelmi fogyatkosok legnagyobb rsznl nem mutathat ki organikus elvltozs, a kreredet legtbbszr rejtve marad. Ezek a tnyek nmikpp megkrdjelezik a fogyatkos sz hasznlatt. Megfontoland az is, milyen terleten jelentkezik a krosods hatsa. Az enyhe rtelmi fogyatkossg elssorban oktatsi helyzetben, tanulsi szituciban jelent problmt, nem terjed ki az egyn egsz letvitelre, az nll letvezets kialakulsnak nagyon j eslyei vannak. A msik problma a visszafordthatatlansg krdse. Egy rtelmi fogyatkos embert valban nem lehet meggygytani, az rtelmi elmarads lete vgig fennmarad. Ha azonban arrl az oldalrl nzzk a krdst, hogy a problma az egyn s krnyezete kztt ll fenn, akkor enyhe rtelmi fogyatkosok esetben a krnyezet a tanulsi szituci, a gyermek ebben

akadlyozott. Ezen a problmn pedig lehet segteni, ugyanis a tanulsi kpessg fejleszthet, a krnyezet alakthat oly mdon, hogy ne jelentsen akadlyt. E gondolatok jegyben kerlt bevezetsre az enyhe fok rtelmi fogyatkossg mellett a tgabb rtelm tanulsi akadlyozottsg fogalom. A tanulsi akadlyozottsgot beiskolzsi szempontbl gy fogalmazta meg 1973-ban a Nmet Oktats Tancs: Azok a gyermekek s fiatalok tekinthetk tanulsban akadlyozottaknak, akik jelentsen cskkent intelligencia-teljestmny mellett, a kzponti idegrendszer srlse, vagy szocilis deprivci folytn elgtelen fejldst mutatnak, s iskolai teljestmnyeikben olyan mrtkig korltozottak, akadlyozottak, hogy a tanulsi tartalmak felvtele, trolsa, feldolgozsa nem sikerl letkoruknak megfelel mdon. (Englbrecht-Weigert 1991,29-30) Tanulsban akadlyozottnak minsthet: 1. iskolaszervezeti szempontbl Ha az ltalnos iskola kvetelmnyeit osztlyismtlsek utn sem tudja teljesteni. 2. intelligenciadiagnosztikai szempontbl Ha az intelligencia mrsi eredmnye (IQ-ban kifejezve) az elfogadott normk szerint a norml vezet alatti rtkeket mutat. 3. fejlds-llektani szempontbl Ha a gyermek ltalnos pszichikus fejldsben zavar mutatkozik. 4. tanuls-mdszertani szempontbl Ha a szoksos s egybknt eredmnyes tanulsi eljrsok alkalmazsa esetn is jelents tanulsi nehzsgeket mutat. (Gordosn, 2004; Illys, 2000; Mesterhzi, 1998)

10

3.2 Tanulsi korltok kre A tanulsi akadlyozottsg, a tanulsi zavar s a tanulsi nehzsg egyttesen alkotjk a tanulsi korltok krt.: Tanulsi korltok Tanulsi nehzsg Tanulsi zavar Tanulsi akadlyozottsg o Elgtelen vagy gyenge teljestmny o Enyhe rtelmi fogyatkossg Tanulsi nehzsg ltalban tmeneti jelleg, egy-egy iskolai helyzetet rint (pl. betegsg, hosszabb hinyzs, iskolavlts, csaldi problmk stb.). A hagyomnyos pedaggia eszkzeivel is megszntethet. A tanulsi nehzsggel kszkd gyermek szmra azonnal meg kell adni a szksge segtsget, mert az elhanyagolt tanulsi nehzsg talajn tarts tanulsi akadlyozottsg alakulhat ki, ami mr specilis megsegtst ignyel. Tanulsi zavar Egy-egy tanulsi terletre kiterjed problma. Elfordulhat j s gyenge kpessg gyermeknl egyarnt. A tanulsi zavarok a kzponti idegrendszer mkdsi rendellenessgeivel fggnek ssze, s egyes kpessgterletekhez kapcsoldnak. Ide tartozik a diszlexia (olvasszavar), diszgrfia (rszavar), vagy a diszkalkulia (szmolsi zavar) is. Tanulsi akadlyozottsg Tanulsi akadlyozottsg esetn tbb terletet rint, mlyrehat, tarts s slyos pedaggiai problmrl van sz, amely ersen megnehezti, vagy lehetetlenn teszi a hagyomnyos ltalnos iskolai felttelek kztti fejlesztst. (Mesterhzi, 2001)

11

4. A kpessgek fejlesztsnek clja Megfogalmazdik az a krds, hogy mit tudunk kialaktani a gyermekekben, mire tudjuk nevelni a krnyezetnkben vgbemen folytonos vltozsokat kvetve ismereteikben, ismeretanyagban, rtkekben. Elssorban az lland nmvelsre, ennek bels ignyre, nll munkra s gondolkodsra kell ket felkszteni. Lnrd Ferenc megfogalmazsban ez a kvetelmny lltotta a kpessgfejlesztst a pedaggiai kzgondolkods elterbe, ugyanis a kpessgek azok a szemlyisgvonsok, amelyek az embert alkalmass teszik a trsadalmilag hasznos tevkenysg trtnelmileg kialaktott forminak megvalstsra. A kpessg fogalmhoz mindazonltal meglehetsen sok flrerts s tisztzatlansg kapcsoldik, ugyanis sokszor hasznljk a kpessg kifejezst a jrtassg helyett. Mrpedig a jrtassg s kszsg az ami tanthat, tanulhat, a kpessg viszont fejleszthet. A kpessg fejlesztse egy bizonyos tananyag, ismeretanyag feldolgozsnak folyamatban trtnik. Majd a mr kifejldtt kpessg fggetlenn vlik az adott tananyagtl, s teljesen j informcik megrtse, elsajttsa sorn is dinamikusan mkdik. A kpessgek fejlesztse az iskolai oktats egyik alapvet clja. A kpessgfejleszts akkor lehet eredmnyes, ha rvnyeslnek szempontjai mind a tantervek ksztsben (a rendszeressg, a gondolkods, a megrts, az alkalmazhat tuds kialaktsnak szempontjai), mind pedig a tants (tanuli tevkenysgekre pl) mdszereinek megvlasztsa sorn. A kpessgek kibontakoztatsa s fejlesztse alkalmass teszi az embert valamilyen feladat megvalstsra. A kpessgek kialakulsban elsdlegesek az adottsgok, mint rklt fiziolgiai biolgiai tulajdonsgok. Ezekre tmaszkodva alakulnak az egyn kpessgei az lland gyakorls, tevkenykeds eredmnyekppen. Mivel az adottsgok egynenknt eltrek, a fejleszt tnyez hatsra a kpessgek s kpessg egyttesek eltr szintjei fejldnek ki minden embernl. A kpessgek kifejldsben az rklds mellett komoly szerepet jtszik a krnyezet s a nevels. A kpessgek rendszert alkotnak, s gyakorls tjn fejldnek. A fejlds tulajdonkppen e rendszerek kiplse s kiteljesedse a tanulban. (Modinfo, 2003)

12

4.1 A tanulsban akadlyozottsg problmakrei

A tanulsban akadlyozottsg problmakreit csak egy bizonyos ltalnostsi szempont szerint lehet felvzolni, hiszen minden gyermek ms s ms, minden tanul sajtos motvumrendszerrel br, mg ha tanulmnyaikat tulajdonkppen azonos osztlyozs szerint folytatjk is. Vagyis tanulsban akadlyozottak, azonban klnbz okokbl, eltr problmk miatt. Az elmaradsok pedig, az iskolai vek alatt vlnak realitss szmukra. A tanulsban akadlyozott gyermekek jellemz, de legalbbis az iskolai teljestmnyket meghatroz s befolysol korltokkal lnek, mint pldul: Gondolkodsi indtkok gyengesge Nem gyakorolja a gondolkodsi folyamat menett, nem ismeri meg a trgyak tulajdonsgait, kerli a problmahelyzeteket (az pp gyermekek szeretik magukat problmahelyzetbe hozni s azt sikeresen megoldani). Manipulcis tapasztalatok felhasznlsnak a nehzsge Ennek oka: nem alakul ki fogyatkos gyerekeknl a trgy helyzettl fggetlen megrtse, s jellemz a gondolati tevkenysg megszervezsnek a zavara. Feladattudat gyengesge Elkezdik a feladatot megoldani, de kzben elkanyarodnak egy msik feladat fel, elfelejtik megoldani az elst. Eltrls a kvetett cselekvsi szablytl A feladatokat nem tudja a megfelel sorrendbe lltani, szervezsi zavar, ppgy, mint a gondolkodsnl. Rgzls a sikertelen prblkozsoknl Hiba sikertelen valamely feladat vgrehajtsban, mgis jra s jra megprblja ugyan gy, nem pontostja. A helyes megoldsmd fel nem ismerse Nem ismeri fel a helyes megoldst, ha vletlenl felmerl.

13

Oktatsukat, nevelsket az albbi tnyezk hatrozzk meg, illetve az itt felsorolt szempontok figyelembevtele szksgeltetik a hatkony nevelsk rdekben: A gyermek ltalnos fejlettsgi llapotnak, tanulsi kpessgeinek leginkbb megfelel tanulsi temp biztostsa, amely tantrgyanknt is eltr lehet. Az egyni fejleszts kzben vgzett gyakorlsok eredmnyeinek sszehasonltsa a korbbiakkal, ezek dokumentlsa, a pedaggiai diagnosztika eszkzeivel pontos s mrhet informcik gyjtse. A klnbz kpessgeket fejleszt eljrsok s feladatok sszehangolsa. A gyermek rdekldsnek, motivltsgnak elsegtse. A tanulsra rendelkezsre ll id vltozatos strukturlsa, az idtartamok rugalmas vltoztatsa. A legkedvezbb csoportmret kivlasztsa. A fogalmak lass rlelse, a sokrt tapasztalatszerzs, az elvonatkoztats lpseinek szemlltetsen alapul folyamata a fogalmak fokozatos tgtst teszi lehetv. A fogalmak sszekapcsolsnak megtanulshoz a kreatv kpessgeket fejleszt foglalkozsok (pl. zene, fests, tnc stb.) elkszt/tmogat szerepe kiemelked. A megtanultak szmbavtele, rendezse s krdsek/problmk segtsgvel a mg nem ismert vlaszok keresse. A tanuls rtelmnek s a szemlyes lethelyzetre val hatsnak a megtapasztalsa. Megfelel tanulsi krnyezet kialaktsa ( berendezs, vltoztathatsg stb.).

(Mesterhzi, 1996) sszegzs A tanulsban akadlyozott fiatalok specilis megsegtst ignyelnek, aminek hatsra s eredmnyekppen mindinkbb az letkornak megfelel szintre kzelthetek kpessgeik. Alkalmass vlhatnak a trsadalomban ls kvetelmnyeinek birtoklsra, a lehetsgekhez kpest teljes let meglsre. 14

A tanulsban akadlyozott gyermek nevelshez biztostani szksges: A hosszan tart, rendszeres s intenzv gygypedaggiai fejlesztst s terpit, a tanulsi kpessg szintjhez igazod tanulsi mdszerek folyamatos alkalmazst. Kiemelt fontossg tovbb: a szocilis htrnyok lehetsgekhez mrt cskkentse, az egszsgi llapot folyamatos ellenrzse, a tanulsi motivci kialaktsa s megerstse, a korbbi stigmatizcis hatsok kompenzlsa. Mindezeknek vrhat eredmnye: Minl korbbi idben megkezdett rendszeres s komplex segtsgnyjts esetn a tanulsi kpessg fejldse, javul tanulsi eredmnyek.

5. A kpessgek fejlesztsnek sznterei A kpessgfejleszts egy folytonos, folyamatos lncolat, amelynek tbb szereplje s helyszne van. Eme helysznek kett csoportra osztva a tanra, s a tanrn kvli tevkenysg. A tanrn kvli lehetsgek egy rsze a napkzi otthonban illetve otthon - hzi feladat elksztse, felkszls a msnapi rkra valamint a korrepetlsokon, felzrkztat foglalkozsokon tallhat. A differencils: A differencils alkalmazkods a klnbz gyerekek rszkpessgeihez, testre szabott tevkenysg. A differencilsnak a tanulsszervezsben kt jelentst tulajdonthatunk: pedaggiai szemlletet, amely a tant, a tanr rzkenysgt fejezi ki tantvnyai egyni klnbsgei irnt, s pedaggiai gyakorlatot, mely a klnbsgekhez val illeszkedst (adaptci) prblja megvalstani minden rendelkezsre ll eszkzzel. A differencils sikeressgnek zloga, hogy a tanr tisztban van az egyes gyerekek kpessgszintjeivel klnbz terleteken, hogy mindegyikket kln-kln figyelemmel tudja ksrni.

15

A differencils sznterei

Iskolarendszer (iskolatpusok)

Osztlyba sorols (spec. osztlyok)

Oktatsi folyamat (tantsi ra

(Bthory, 1997)

5.1 Kpessgek fejlesztse az oktats-nevels folyamatban, tanrai keretek kztt A tantrgyi soksznsg a kzismereti tantrgyak a szemlyisgformls, alakts klnbz sszetevinek eszkze. Minden tantrgy, tananyag ms-ms szempontbl fejleszti a tanulk szemlyisgt, msknt jrul hozz az alakulshoz, fejldshez. Kzs pontjai s clja a gyermekek ismereteinek bvtse, kpessgeinek fejlesztse a tovbbtanuls, munkavllals megvalsulsa rdekben. A kszsgek, kpessgek fejlesztst az albbi tnyezk befolysolhatjk: az iskolval szemben megfogalmazott elvrsok, melyekbl le lehet vonni az intzmny konkrt feladatait a pedaggus tudsa a kapcsolatok, a kapcsoldsok a pedagguskzssgekben, a szli hzzal, valamint az oktatshoz kapcsold intzmnyekkel a kpessgek, amelyeket alapveten fejleszteni szksges A megfelel tanulsszervezs a tanuls hatkonysgt nveli, olyan feltteleket kell ltala megteremteni s fenntartani, melyben az oktatsi folyamat optimlisan mehet vgbe.: Segti a tanrai rend s fegyelem megtartst vrakozsi idk kikszblse, mindig mindenkinek legyen kpessghez mrt feladata, senki se unatkozzon. 16

A tanul szabadsgnak biztostsa megenged llspont, nll feladatvlaszts, tanulpr, vagy csoport megvlasztsa. Szablyozza a tanulk viselkedst adott tevkenysg a fegyelmezettsg milyen fokt kvnja, legjobbak a kzsen fellltott szablyok. Pozitv tanulsi lgkr biztostsa elfogad, sztnz, segt-tmogat lgkr, sok sikerlmny Csoportfolyamatok elsegtse sszetart, egymst segt, clorientlt kzssg kialaktsa. (Modinfo, 2003) 5.2 Kpessgek fejlesztse egyni formban Az egyni kpessgfejlesztshez a szakembernek tudnia, ismernie kell az egyes tanul indul kpessg szintjt, hogy az elrend kvetelmnyek, clok rdekben milyen tevkenysgeket, tevkenysglncolatokat tervezzen az egyni kpessgfejleszts sorn. Tudnia kell azt is, hogy az adott tananyagbl melyek azok az ismeretek, amelyek flttlenl szksgesek a tovbbhaladshoz, amelyek a ksbbiek sorn alapul szolglnak a kvetkez magasabb szint ismeret elsajttshoz. Az egyni fejleszts teht mindig az adott gyermek aktulis fejlettsgbl kiindulva, ntevkeny rszvtellel szerzett tapasztalatokra ptve zajlik, s a tanulsban akadlyozott gyermekek ismeretelsajttsi folyamatban alkalmazkodni kell a tanulk fejldsi eltrseihez, specilis nevelsi szksgleteihez is. Kiemelt elnye eme munkamdszernek, hogy az egyni kpessgfejleszts sorn minden gyermek sikerlmnyhez juthat. Az egyni fejleszts sorn nem csak az iskola tantrgyi rendszernek kell helyet kapnia, hanem a habilitci, rehabilitci keretben a klnbz terpiknak, fejleszt, felzrkztat foglalkozsoknak is. (S. Varga, 2007) 5.3 Kpessgek fejlesztse csoportos formban A szoksok, a hagyomnyok elfogadsa, ms rtkek tisztelete, az erklcss viselkeds megnyilvnulsa a trsakkal szemben, az nzetlensg, a szeretet, a segtkszsg, a szorgalom s a rend cselekedetekben trtn megmutatsa. Kulturlt rintkezsi formk birtoklsa, trsas kapcsolatok fenntartsa, rott s ratlan szablyok betartsa. Ezek mind-mind a csoportos tevkenysg jtkony velejri.

17

A csoportos fejleszts legfontosabb elkszt feladata a folyamattervezs: meghatrozni az ismeretszerzs s kpessgfejleszts cljt, kivlasztani hozz a megfelel tanulsi technikkat, ezek szerint csoportba/prba osztani a gyerekeket, megszervezni a tanuls tert, biztostani a megfelel lgkrt, meghatrozni az idkereteket, meghatrozni a sikerkritriumokat, megbeszlni a kvnatos viselkedst, megfigyelni a gyerekeket, nyomon kvetni munkjukat s rtkelni ket (ez lehet nrtkels, csoportos rtkels is!). A csoportalakts egy j kzssgben, j krnyezetben elszr szimptia alap legyen, ez jtkonyan hat az egyttmkdsre. A gyerekek megismersvel tbbfle lehetsg knlkozik: heterogn csoportok kivl, j, kzepes s gyenge tanulkbl, homogn csoportok azonos rdeklds, illetve azonos rszkpessgek meglte illetve hinya alapjn. Termszetesen az ismeretszerzsi, nevelsi, kpessgfejlesztsi clnak megfelelen vltogatjuk a csoportalaktst. (S. Varga, 2007)

5.4 Kpessgek fejlesztse tanrn kvl, szabadids tevkenysgek sorn


A tanrn kvli foglalkozsok elsdleges clja az egszsges s kulturlt letmdra nevels, a szemlyes kompetencia s motvumok, kpessgek fejlesztse az letkornak megfelelen. Tovbb a tanulk szocilis kszsgeinek, kpessgnek, viselkedsnek, magatartsnak formlsa a konfliktusmentes trsadalmi beilleszkeds rdekben, az nll tanulsi kpessgek fejlesztse egynre szabott tanulsi mdszerek s technikk segtsgvel, oldott, humnus lgkr megteremtse, s vgl, de nem utols sorban: a tanulk pihensnek, regenerldsnak elsegtse, jtkszeretetk, alkotsvgyuk fejlesztse. (Bthory, 1997)

Tanrn kvli kpessgfejlesztsi lehetsgek sznterei: szakkrk: irodalmi, knyvtri, sznjtk, anyanyelvi stb. beszmolra, kiseladsra kszls (adatols, forrsok megnevezsnek megkvetelse) bibliogrfia katalguskszts funkcionlis rdihallgats, tv- vide nzs

18

Az iskolai let tanrn kvli lmnyei s informciinak gazdagsga hozzjrul (tbbek kztt termszetesen) a megismersi vgy, kvncsisg, rdeklds, jtkszeretet s alkotsvgy fejldshez is. E foglalkozsok vonzst maga a tevkenysg lgkre s tartalma adja. Kirnduls a csnakhzhoz

6. Nhny terpia s mdszer a kpessgfejleszts tekintetben Munkm sorn sszegyjtttem mr j nhny terpit, mdszert, a gyermekek kpessgfejlesztsnek tekintetben. Ezekbl kivlasztottam ngyet, melyeket bemutattok az 1. szm mellkletben. Nv szerint ezek a kvetkezk: A kpzmvszeti pedaggiai terpia Kognitv fejleszt terpia A szenzoros integrcis terpia (Ayres-terpia) Kreativitsfejleszts vizulis nevelssel

7. Hipotzis Kutatsomban megprblok vlaszt adni arra, hogy a kreatv tevkenysgek valban komplex kpessgfejleszt hatssal brnak. Bizonytsom clja teht, hogy a kreatv tevkenysg nem csak rmt ad a gyermeknek, nem csak felszabadult letrzst nyjt a tanulknak, hanem ltala, a tevkenysg folyamatban, szmos terleten megy vgbe konkrt kpessgfejlds.

19

8. Interj egy tapasztalt szakemberrel, a kpessgfejlesztsrl A dunavarsnyi rpd Fejedelem ltalnos Iskola Specilis tagozatn hossz veken t tant, most nyugdjas tanrhlggyel az oktats-nevels fejleszti oldalrl, ezen bell is a tanulsban akadlyozott gyermekek fejlesztsrl volt szerencsm beszlgetni, pontosabban interjra krtem lehetsget, amit minden fenntarts nlkl meg is kaptam tle. Beszlgetsnket (az beleegyezsvel) diktafonra vettem, hogy megfelel rszletezettsggel tudjam bemutatni a szakdolgozatom rszeknt. A prbeszdes formtumot egyszeren megtartva olvashat az interj a kvetkez ngy oldalon, melynek vgn nhny szban sszefoglaltam a hallottakat. A tanrn szemlyes adataira nem trtem ki, hiszen annak semmifle befolysol hatsa nincs a tartalmat illeten. Tovbb brmikor felvehet vele a kapcsolat ltalam, a dunavarsnyi ltalnos iskolban. Az interj n hogyan kerlt kapcsolatba a fogyatkos gyermekekkel, majdan pedig a dunavarsnyi iskolval? B. Lszln 1969-ben vgeztem gygypedaggus, siket s logopdus szakon. Ezutn hrom vig Lachzn tantottam, mikzben a gyermekeim megszlettek. Majd pedig 1978-ban itt Dunavarsnyon volt 14 olyan gyermek, akiket a szakrtbizottsg gy tlt meg, hogy nekik kln kpzsre van szksgk. Akkor n egy ngyes sszevons osztllyal kezdtem el dolgozni. Terem hinyban a Petfi mveldsi hz sznpadn krlbell 3 hnapig. Ezutn megkaptam a napkzi pletnek egy termt, majd az reg iskola pletbe helyeztk az akkor mr tagozatot, ahol jelenleg is folyik a nevels.

20

Akkor is mr tanulsban akadlyozott gyerekekkel foglalkoztak ott? Igen, de sokig csak egyedl voltam a faluban mint gygypedaggus. Az iskolba a krnyez teleplsekrl is jttek mr a gyermekek. Majd 81 82-ben kihelyeztek hozzm egy fiatalembert, akivel megosztottuk az osztlyt, gy mr kt csoportban folyt a nevels 4-5 ven keresztl. Felvltva dolgoztunk, egyiknk dleltt, msikunk dlutn.

B. Lszln

Munkja sorn, a tanulsban akadlyozott gyermekek nevelsn s tantsn tl, mekkora szerepet szentelt a tnyleges kpessgfejlesztsre, a kpessgek kibontakoztatsra?

B. Lszln Ugyebr, ezeknl a fogyatkos gyermekeknl mr eleve sokkal jobban oda kell figyelni a kpessgek fejlesztsre, hiszen k tbb terleten eltrnek az p tanulktl, tovbb kzttk ltalban is nagyok a klnbsgek. Kpessgfejlesztsk ezrt kiemelt helyen kell szerepeljen az oktatsuk sorn. Milyen csoportokban, ltalban mennyi gyermekkel dolgozott egytt? Kis ltszm osztlyok voltak, 10 f krli. n leginkbb sszevont osztlyban tantottam, ezrt mindig prbltam gy megoldani adott gyermeknl az adott kpessg fejlesztst, hogy az mindenkppen hatkony legyen, s ne csak kapjon egy feladatot, amivel elbbeldhetett az ra vgig. Csoportos foglalkozsokat is csinltam, amikor kiemeltem azokat a tanulkat, akik hasonl terleten szorultak fejlesztsre, s k egymst is segtve dolgozhattak egytt. tevkenysgk lnyegt. - A tanulk lvezettel vettek rszt ezeken az rkon? Mindenkppen fontos szempont volt, hogy a gyermek szvesen csinlja amit csinlt, rmt lelje az alkotsban, a munkban. Nevezhettem volna ezt akr pldul a szocilis kpessgek fejlesztsnek, azonban ennyire nem sarktottam ki a

B. Lszln

B. Lszln

21

Elre beosztott tervek alapjn dolgoztak? S dokumentltk a fejldst is? Felptettk a teljes fejlesztsi tervet, hogy mondjuk szeptembertl kezdve, melyek azok a rszkpessgek, amelyeket fejleszteni szeretnnk. Milyen mdon, milyen idbeosztsban. A gyermekek fejldsrl n pldul egy naplt vezettem, s klnbz fejldsi tesztekkel is mrtk a gyermek kpessgeit. Tesztet csinltunk a tanul felvtelekor, s idnknt llapotvizsglat cljbl v kzben is felmrtnk, ami ltal folyamatosan figyelemmel ksrhettk, a gyermek fejldst a klnbz kpessgterleteken. Erre tudtunk pteni a kvetkez tervezet megalkotsnl. Felhasznltuk termszetesen a gyermek szakrti vlemnyt, amit kiegsztettnk a sajt vizsglati eredmnyeinkkel.

B. Lszln

A kvetkezetessg s fokozatossg minden terleten fontos ugyebr. Az eredmnyek jelentkeztek rvid s hossz tvon is?

B. Lszln A fokozatossgra kiemelten gyelnie kell a tanrnak. Mindig pontosan tudnia kell, mit adhat a gyermeknek feladatknt. Eredmnyeket mindenkppen csak hossztvon lehet felmutatni, mikzben persze addhatnak meglepen gyors sikerek, sikerlmnyek is. Mennyire voltak adottak a felttelek a hatkony munkhoz? Ezeken a feltteleken mi mdon tudtak esetleg javtani, vltoztatni? B. Lszln A lehetsgeink elgg korltozottak voltak az anyagiak, eszkzk tekintetben, ezrt minden lehetsget megragadtam ami csak addott, hogy kivigyem a gyerekeket a terem falai kzl tanulni, lmnyeket szerezni, tapasztalni. Ilyen volt pldul az agyagozs, ahova heti rendszeressggel jrhattunk a Mveldsi Hzba. Kirnduls, sznhzltogats, mzeum, vagy ppen vrosnzs. - A fejlesztsek teht nem mvi steril krlmnyek s eszkzk segtsgvel zajlottak. B. Lszln gy van. Jtkos formban leginkbb, s tulajdonkppen ezekhez nem is kellettek klnleges fejleszt eszkzk. Elegend egy ceruza s papr is akr, kis kockk, filctollak, fonalak, apr kis trgyak amikkel differencilni lehetett tapintani, rzkelni, megfigyelni tudtk a gyerekek. 22

Mely tevkenysgeket helyezn kiemelt helyre, ami a gyermek gymond egszt mozgstja?

B. Lszln Kreatv tevkenysgek, mint pldul a fests-rajzols, tnc, klnbz s egyni megoldsokat kvn mozgsos tevkenysgek, amiket nem csak egynenknt, hanem kzssgben is alkalmazni lehet, st, bizonyos esetekben a kzs tevkenysg, jtk, alkots a legclravezetbb, ami tulajdonkppen az egsz szemlyisget fejlesztette. Persze amikor egy gyermeknek olyan problmja volt, mint pldul rossz ceruzafogs, akkor az egyni, a differencilt fejleszts kerlt tlslyba. Termszetesen ezek az egyni fejlesztsek is jtkosan zajlottak, nagy hangslyt fektetve az nll megoldsra, a megoldsok keressre, s a vgrehajts kivitelezsre. Az egyni fejlesztsek sorn a pedaggus kiemelte a gyermeket a kzssgbl, s kisteremben foglalkozott vele. Milyennek ltja az itt tlttt veket, mennyire elgedett a helyi iskolban foly nevelssel, a munka minsgvel? B. Lszln Nyugodtan kijelenthetem, hogy sikeresen terelgettk gyermekeinket az vek alatt a kpessgfejlds tjn. Sokat foglalkoztunk velk, szerepeltettk ket egy-egy irodalmi vagy ppen karcsonyi msor alkalmval. Nagy sikerknt knyveltk el, hogy nbizalmuk megersdtt, s killtak a sznpadra az iskola, st mi tbb, a falu kznsge el. Munknk eredmnye volt, csak, hogy nhnyat emltsek: a verset szpen tudja mondani, egyenesen tudjon llni, hzza ki magt. sszessgben meg vagyunk elgedve, s nyugodtan mondhatom, hogy meg vagyunk elgedve magunkkal is. Hiszen a gyermekeink sok megtisztel helyezst rnek el a klnbz versenyeken, rendezvnyeken. Tbbek kztt pldul megyei kulturlis bemutatkon aranyokleveleket nyertnk - Vgezetl elmondan az n ltal legfontosabbnak tartott gondolatot a kpessgek fejlesztse kapcsn? B. Lszln Az egsz szemlyisget kell figyelembe venni, s a szemlyisgre kell sszpontostani, mikzben a rszleteket, a tortnak a klnbz szeleteit is gondozni kell.

23

Konklzi A beszlgetsnket szemlyes lmnyknt tartom szmon, ugyanis igen sok j, s szmomra fontos informcival gazdagodtam, s nem utols sorban megtiszteltetsknt ltem t a velem val trdst, a rm fordtott idt. A szakemberhlgy utols mondata az egyik leglnyegesebb gondolat a kpessgfejlesztst tekintve. A szakdolgozati munkm sorn folyamatosan ezzel a problmval talltam magam szemben, mg vgl rjttem, megrtettem, hogy ez az egyik lnyege a kpessgfejlesztsnek magnak. Nem szabad tlzottan rszekre bontani. Nem szabad tlsgosan a rszletekre, az egyes terletekre koncentrlni, mert elveszti funkcijt az oktats-nevels folyamata. Sarktva a problmt ez olyan lenne, mintha egy body-builder csak s kizrlag a bicepszt ersten. El lehet kpzelni az eredmnyt Termszetesen a differencilt, clzott fejleszts egy bizonyos terletet cloz meg, azonban ltalnossgban ez semmikppen sem mondhat el. Kiemelend a beszlgetsbl tovbb az a momentum is, hogy az eredmnyes foglalkozsokhoz nincs szksg a legmodernebb segdeszkzkre, elegend akr egy ceruza s papr, ami aranykinccs vlhatik a j szakember eszkztrban. Hiszen nem a krlmnyek fejlesztik a gyermeket, hanem a szv s a tuds egyttesen. S a jtk. Dolgozatom jtktrnak sszelltsa sorn kiss zavart, hogy ezek csak jtkok. Azonban mostanra megrtettem, hogy ez a lnyeg, a jtkos tevkenysg, s ebben meg is erstett a tanrhlgy kijelentse. A jtkot azonban flre kell tenni egyes esetekben, mint pldul a fegyelmezs, vagy az elkszleti munka igen fontos momentuma, a fejlesztsi terv elksztse sorn. Komoly, s felelssgteljes munka a fejleszti tevkenysg, a megalapozottsgban nem ismer trft, ennek ellenre legfontosabb eszkze a jtk maga A tanrn az osztlyban

24

9. A kpessgek fejlesztse kreatv tevkenysgek rvn Mit is nevezhetnk kreatv tevkenysgnek? Krdezhetnnk. Tulajdonkppen brmit, ami gondolkodst, megoldskeresst, kivitelezst kvn. Nincs rtelme szkteni a kifejezs tartalmt, a kreatv tevkenysg egyszeren a mindennapjaink rsze. Magt a kreativitst ltalnosabb megkzeltsben gy rjk le, mint azt a kpessget, hogy valaki a msokat megszort korltozsokon kvl gondolkodik, azt a kpessget, hogy egysgg formljon olyan tnyezket, amelyek msklnben csak sszefggstelen informcik maradnnak, teht hogy egymstl ltszlag eltr rszletekbl egyedlll mintt vagy megoldst forml. (Szilgyi, 2008) A kreativits fejlesztse elsegti a tovbbi kpessgterleteken zajl fejldst, hiszen fejlett kreativitssal knnyebben lelhet fel a megolds valamely problmra, teht a kreatv tevkenysg mgsem egyszeren a mindennapjaink rsze, hanem igen lnyeges momentuma a ltezsnek. A kreativits fejlesztsrl rszletesebben rtam a Kpzmvszeti pedaggiai terpia, valamint a Kreativits fejlesztse vizulis nevelssel fejezetekben. Itt, a tovbbiakban felvzoltam nhny lehetsget a kpessgfejleszt technikkbl, melyekben fontos szerephez jut maga a kreativits. Elsdlegesen kiemeltem s rszletesebben taglaltam a rajzrt, mint fejleszt foglalkozst, ezt kveten mdszertrat mutatok be a klnbz kpessgterletek fejlesztshez. 9.1. A kpessgek fejlesztse rajzrn A rajzrai tevkenysgek akkor is, ha nem is kifejezetten ezt clozzk segtik az nismeret, az nrtkels kialakulst, ha pedig a feladatok kellen motivlak, a korosztlyt valban megszltjk fejlesztik a koncentrl kpessget, az nszablyozst is. Az alkot tevkenysgek sorn megvalsul ismeretszerzs, illetve ismeretfeldolgozs erteljesen fejleszti tovbb az nll tanuls kpessgt is. A rajzrai lmnyszer gyakorlati tevkenysgek a ltvny, a kp a tri helyzetek rzkletes lersra ksztetnek, illetve a feladatok kiadsa sorn gyakran a lerst kell visszafordtani a vizulis kifejezs, kzls nyelvre. Ily mdon vlik a fogalmi s kpi gondolkods klnbsge ismeretbl tapasztalatt.

25

A rajz s brzols rn elsdlegesen fejlesztett kpessgterletek: 1. Megismer s befogad kpessg Folyamat: Ltvnyok megfigyelse, lersa (formk, arnyok, sznek, felletek). Elemi trviszonyok megfigyelse (lent-fent, jobbra-balra, ell-htul). Vonalak s foltok tanulmnyozsa a kpeken, brkon. Kpzmvszeti alkotsok elemzse: tma, kompozci, szn, forma, tr, anyag, tartalom, kifejezer szempontjbl. Magasabb osztlyfokon a festmny, grafika alkotja, cme, mfaja, technikja. A vzol vonalak, a krvonal, vonalrendszerek, szerkesztett s szabadkzi vonalak ismerete s hasznlata, funkcija. A stt-vilgos, hideg-meleg sznkontrasztok figyelemfelhv jellege, a klnbsgek rzkeltetse. 2. Ismeretszerzs, tanuls, trbeli tjkozds kpessge Folyamat: A termszeti s a mestersges formk kztti klnbsgek s hasonlsgok megfigyelse, elemzse. Trgyak trbeli helynek meghatrozsa. Trgyak formja s rendeltetse kztti sszefggs felfedezse, megbeszlse, tudatostsa. Kznapi s nnepi trgy elemzse, lerajzolsa a rendeltets, az anyag, a mret, a forma szempontjbl. plettpusok (pl. kzplet) elemzse a rendeltets (pl. iskola) s a forma szerint. Az plet kls kifejezeszkzei (mret, tagoltsg, anyag, hely). pletrajz ksztse fokozatosan bonyold szempontok szerint. Nvnyek (leginkbb lombhullat fk) bemutatsa, rajzkszts eltr jelleg levelekrl, fkrl.

26

3. Kommunikcis kpessgek Folyamat: Jelek, brk gyjtse, vlogatsa, csoportostsa s rajzolsa a kzls rendeltetse szerint (pl. kzlekedsi jel, kereskedelmi mrka). A vizulis jelek tulajdonsgainak megfigyelse. Testmozgsok, gesztusok legfontosabb jellemzinek megllaptsa s brzolsa. Magyarz rajzok, folyamatbrk, funkcija; olvassuk, zenetk rtelmezse. Sk- s trformk geometriai s hangulati jellemzi. Sznismeretek sszefoglal ttekintse. bra s ltvny kapcsolatnak elemzse. Jelalkots forma-, vonal- s sznredukcival. 4. Alkotkpessg Folyamat: Szemllds, beszlgets a ltvnyrl, az brzolt trgyakrl, llnyekrl, sznekrl, formkrl, tanuli munkkrl s malkotsokrl. Megfigyels, beszlgets kprl, festmnyrl. lmnyek szemlyes hang kifejezse rajzokban, festmnyekben (pl. emberekhez, llatokhoz, nvnyekhez ktd vagy csaldi, iskolai tmk). Szpirodalmi tma (pl. meselmny) megjelentse skban, tbbfle technikval. Kiemels mrettel s sznnel. Ellenttek, sznkontraszt, vonalkontraszt. A sznek hangulati hatsa. j technikk kiprblsa: kollzs s montzs, fons (pl. madzagszvs), gyngyfzs, textil-, drt- s paprplasztikk s trgykonstrukcik, mvszeti technikk 5. Problmamegold kpessg Folyamat: Szpirodalmi illusztrcikon a cselekmny s a szereplk jellemzinek sszekapcsolsa. Kpi elemek helynek meghatrozsa s rendezse. Formk, vonalak s sznek szerepnek megnevezse. Vzlatkszts klnbz technikkkal. brzolsi lehetsgek kzl a legmegfelelbb kivlasztsa, a vlaszts indoklsa, Problmahelyzettel neheztett msolsra megoldskeress. Kpek jelentsmdostsa tsznezssel, megszemlyestssel. Gyors, de jelentssel br alkotshoz eszkzk kivlasztsa, a vlaszts indoklsa (Soltra, 2003; Rajz 5-8. osztly, 1987) 27

9.2 Kpessgfejleszt mdszer-, jtktr A mdszer- s jtktr cmmel arra szndkoztam rmutatni, hogy eme ktfle megjells nagyon is egyet jell, jellhet. Ugyanis mdszer pldul az agyagozs technikja, azonban jtk maga a tevkenysg. Irnytott, s komoly jtk. Jtkknt kell meglnie a gyermeknek az rk nagy rszt, klnben elveszti rdekldst, eltrl a feladattl, ktelez, ezltal kerlend tevkenysgknt rtkeli azt. Kvetkezskppen elveszti lnyegi funkcijt a gyakorlat. A fogyatkos gyermekeknek szksgk van az lmnyekre, jrtassgra bizonyos technikkban ahhoz, hogy majdan teljes rtk emberknt tudjk becslni nmagukat s ahhoz, hogy elfogadtassk magukat msokkal is, hogy ne a mssgukat, hanem a valamiben val azonossgukat, gyessgket vegyk szre. A kreatv, rtkteremt foglalkozsok rvn megtanulnak odafigyelni a lehetsgek felismersre, kutatni a forrsok, anyagok utn, amelyeket felhasznlhatnak, sajt hasznukra fordthatnak a legkevesebb befektetssel. (Gdny, 1999) Jtkos mdon teht eredmnyesebben tudjuk fejleszteni gyermekeink kpessgeit, mint unalmas gyakoroltatssal. Jtk, vagy ppen kreatv tevkenysg vgzse ltal s kzben, felolddik a feszltsg, rzelmileg pozitv llapotba kerl a tanul. Eme kis gyjtemnybl, mely ismert s tovbbfejlesztett jtkok illetve kreatv technikk lerst tartalmazza, tmpontot, tletet kaphat gygypedaggus, szl, vagy brki, aki gyermekekkel, gyermekek fejlesztsvel foglalkozik

28

Drzsnyomat A nyomatkszts egyik legelterjedtebb s taln legrgibb eljrsa. Ltvnyos formk, rdekes alakzatok hvhatk el a papron egyszeren, s gyorsan. Minimlis az anyagszksglet, s rvid id alatt elsajtthat a technika, amit termszetesen az elemi alapoktl fejleszthetnk a bonyolult formk s kompozcik ksztsnek kivitelezsig. A drzsnyomat ksztsekor vatosan paprt szortunk egy metszett vagy vsett felletre gy, hogy a papr felvegye a msoland bra krvonalait. Ezutn egyszeren feketre satrozzuk a paprt, a kiemelked fellet gy stt lesz, az bra pedig fehr marad. Termszetesen mindenfle szn ceruza hasznlhat, attl fggen, hogy milyenre, milyennek tervezzk az elkszlt vgeredmnyt. Igen egyszer mdja az alkotkpessg, a gondolkods s eszttikai rzk fejlesztsnek. Clszer szabad kezet adni a gyermeknek, engedjk t neki a tervezs, s kivitelezs teljes munkafolyamatt. A nyomat elksztse utn azt brmilyen mdszerrel fejlesztheti, rajzolhatja tovbb, vagy ppen magban az elre elksztett s megtervezett rajzban ksztheti el a drzsnyomatot. A jtkos, de a feladattudatot erst tevkenysg kiemelten fejleszti a kvetkez terleteket: finommotorika, figyelem, gondolkods. Tovbb fontos szerepet tlthet be a szem-kz koordinci javtsban, a kreativits fejlesztsben. Agyagmvessg Eme fejleszt foglalkozs, mdszer lersa eltt felvettem a kapcsolatot Dr. Jzsefn Bab Gabriellval, aki a helyi (dunavarsnyi) Mveldsi hzban fogadta hossz ideig a tanulsban akadlyozott gyermekeket agyagozs-tanfolyam keretben. Az instrukcii, s a Fazekasknyv rszletei alapjn foglaltam nhny mondatba ezt a tbb szempontbl is jelents eredmnnyel kecsegtet kpessgfejleszt mdszert. A tevkenysg clja Rszvtel trgykszt munkafolyamatokban. Egyszer s hasznos trgy ksztse nvekv nllsggal. Alakfelismers, formafelismers, mrlegels az ptsben, munkaszoksok 29

alkalmazsa: rend, tisztasg, pontossg, takarkossg ignye. A problmamegoldshoz informcigyjts, megoldsi mdok keresse. A szerszmhasznlat ismeretei s munkafogsai. A kzmves technikval a valsgban hasznlhat eszttikus trgyak ksztse. (Csupor, 1997) Fejlesztett kpessgek: manulis kpessgek, problmamegolds, problma-felismersi kpessg, kreativits, eszttikai rzk, rsz-egsz viszony rzkelse, szem-kz koordinci Tovbb a fazekassg-agyagozs tevkenysg mint rtkhordoz, a kvetkez terleteket ersti: hagyomny-identits nrtktudat, hasznossg. nmegvalsts produktum: eszttikum s funkci egysge kulturlt figyelem, fegyelem tolerancia, monotonitstrs alkots: reprodukci, produkci, kreativits trsadalmi hasznossg trsadalmi integrci

Csuhmunka A csuh a kukorict bort levelek sszessge, termszetes alapanyag, mely a kzi trs utn ingyenesen begyjthet tovbbi felhasznls cljbl. A kvnt vastagsg sodratnak megfelel feldarabolst kveten, rvid idej ztats utn, adott szably szerinti folyamatos szltoldssal sodrat kszthet. Az elkszlt sodrat beszvsvel hasznlati trgyak, pl. lbtrl, ednyaltt, s klnbz trolednyek kszlhetnek. Eszkzk begyjtshez, trolshoz nagymret zsk, vgshoz oll, ztatshoz 3 literes manyag tl, szikkasztshoz trlkz vagy lepeddarabok, sablonok altthez 30x40 cm-es fakeret, falap, szabcentimter, ceruza, felvetshez 20-as szg, kalapcs, fog, fzt lemezbl, tmrtshez 2 db 100-as szg, festnvnyek, ruhafestk, festshez nagy fazk 30

Ez a munka j hatssal van a szemlyisg sokoldal fejldsre, elssorban a trelem, kitarts, a csoportmunka, az sszetarts, egyms segtse, egymshoz val viszony, alkalmazkods tern. Megvltozik az nrtkels, az nbecsls azltal, hogy nmaga, s msok szmra is tetszets, hasznlhat, s akr eladhat termket tud kszteni. A csuhval val munklkods fejleszti kzgyessgket, arnyrzkket, trelmket, ezltal magatartsuk fegyelmezettebb vlik, el tudnak mlylni a munkban, rmet lelnek benne. (Fogaras, Polyk, 2001) S-liszt gyurma Ksztsnk egy rsz sbl s kt rsz lisztbl gyrhat masszt annyi vzzel, hogy jl formlhat legyen. Ebbl a gyurmbl jszerivel brmit megformzhatunk. Gyngyt, ednyeket, gymlcst, llatokat, stb.. Hagyhatjuk nyers sznen megszradni (ha gyngyt ksztnk, egy vastagabb szggel szrjuk t a mg formlhat anyagot), sthetjk rzsasznre stben, de meg is sznezhetjk a nyers gyurmt kevs tempera beledolgozsval. E mdszer kivlan fejleszti a tanulk kreativitst, kpzelerejk tgul, hiszen szabadon vlasztjk meg a clmvet, amit el szeretnnek kszteni. A gyrs maga a kzfej izomzatt ersti, ami fontos szerepet jtszik az rsban, a motoros koordinciban. Gyngyfzs A s-liszt gyurmbl kszlt gyngyk fzse kedvelt jtk, s ajndkba is adhatak az elkszlt darabok. Lehet fzni tbe fztt crnra pattogatott kukorict (ez karcsonyi dsznek pomps), de a boltban kaphat puffasztott cukorkk elfogyasztsa is izgalmasabb, ha eltte szp lncok, karktk kszlnek belle. Itt mr a sznek, formk ritmusa is szerepet jtszik a kpessgterletek fejldsben, fejlesztsben. Fejldik az eszttikai rzk, a gyngyk klnbz szne rvn szerepet kap a figyelem s szerialits fejldse.

31

sszeraks jtk Vgjunk ki sznes jsgokbl kpeket, s ragasszuk fel jl egy-egy kartonlapra (hogy tartsabb legyen). Hasznlhatunk kpeslapokat, ezek eredetileg is vastagabb paprbl kszltek. Ezutn a kpeket vgjuk kett, de lehet akr tbb rszre is. Az elkszlt rszleteket osszuk szt kln dobozokba. A feladat adott: megtallni s sszeilleszteni az sszetartoz rszeket. E mdszerrel kivlthatk a drga puzzle jtkok. A jtk elksztsben is mr rszt vehetnek a tanulk, az adott instrukcik szerint kzsen. Szocilis, koopercis kpessgk csiszoldik, finomodik ezltal. Kiemelten fejldik tovbb pozitv irnyba a szem-kz koordinci s a trelem, amit a megfelel tanti irnyts szablyoz. Mozaik Tpjen a gyermek sznes paprt vagy szalvtt kisebb darabokra s formljon belle golycskkat. Ezekbl a mozaikdarabokbl ragasztssal, kpet lehet kszteni. A gyermek elszr ceruzval felrajzolja a kp vzlatt, utna tlti ki a rszeket a megfelel szn golycskkkal. rdekes vltozat, amikor folykony ragasztval bekenve a rajz rszeit, klnbz magvakat szrunk a felletre (bza, kukorica, lencse, napraforg, mk, stb.). Ha ksz, jabb rszeket kennk be s jabb magvakat szrunk a paprra. Kzzel kicsit elegyengetjk, megnyomkodjuk a magokat. A figyelem, tervezs s kivitelezs fejlesztse az elsdleges ennl a jtknl, hiszen mr az apr golycskk ksztsnl tekintettel kell lenni a mg csak tervben ltez munka vgeredmnyre. Trelem kell hozz, a pici paprokkal val munka nem egyszer, azonban ltvnyos munkt remlhet a gyermek, ami az alkotsvgyt ersti. Kzs rajzols, fests Mr a kisebb, vagy gyetlenebb gyermek is kszthet szebbnl szebb absztrakt festmnyeket feltve, ha letkornak megfelel eszkzkkel dolgozik. Amennyiben mi is rszt vesznk eleinte a munkban, knnyebben olddik fel, s egyre magabiztosan vgzi majd 32

nllan a feladatt (ami persze jtk) Kezdetben fessen az ujjval, tenyervel, ksbb adjunk neki nhny fltisztt plcikt s kis tlkban kevs vzzel higtott tempert (minden sznhez msik plcikt). Ezutn jhet az ecset s a vzfestk. Ha sokat dicsrjk munkjukat, gyes kis festk vlnak bellk. Tovbb fokozhat, sznesthet eme feladat akr az itt lert mdon: Egy egy nagy rajzlapot tertnk a fldre s 6 7 fbl ll kis csoportokra osztjuk az osztlyt. A jtk ktfle mdon is indulhat: elzetes beszlgetsbl vagy spontn indttats rajzknt. A jtk msik vltozata, amikor mindenki sorban egy egy vonssal egszti ki a rajzot, addig amg el nem kszl a kp, s a lnyeg, hogy kzben nem beszlhetnek. Paprmodellek jsgpapr s gombostk felhasznlsval a prokra osztott jtkosok ksrletet tesznek arra, hogy megalkossk a szezon legjobb modelljt a rendelkezsre ll id alatt. A legjobb alkotst jutalmazzuk. A modell szinte minden kritriuma a gyermekekre van bzva. Fejlesztett kpessgterletek: kooperci, trelem, finommotorika, kreativits (Forrs: Rzs Katalin Jtsszunk egytt!) Tanuljuk az anyagok zenett sszegyjtnk klnfle termszeti trgyakat (kavics, toboz, fag, faterms) s ezeket egyenknt, behunyt szemmel tapogatjk meg a gyerekek, s rajzot ksztenek rla. A trgyak lehetnek akr mg btorok is. Szempontok a feladathoz pldul: Alaposan figyeld meg, mihez hasonlt? A tapints utn rajzolj vzlatot rla! Idzd fel azokat a tapintslmnyeket, melyeket a krta, a jgcsap, a forr klyha, a poros pad, a drtkefe rintsekor reztl! Fejlesztett kpessgterletek: megismers-felismers, gondolkods, sszehasonlts, trelem, emlkezet (Forrs: Geoff Tibballs: Minden idk legjobb jtkai)

33

Tintafoltjtk A jtkosok klnbz tintkkal vagy festkekkel foltokat ejtenek a lapon, majd sszehajtjk, hogy szimmetrikusan sztkendjn a festk. Az elkszlt kpnek cmet adnak, trtnetet tallnak ki rla. A trtnetet elmeslik egymsnak, s ha szeretnk, akkor ecsettel a sajt elkpzelsk szerint tovbb alaktjk a formt. Fejlesztett kpessgterletek: kifejezkpessg, kommunikcis kpessg, gondolkods, elvonatkoztats (Forrs: Mirk Lszl Szrakoztat jtkok) Egy j vilg A tanri instrukci: - Teremtsnk magunknak trtnelmet gy, hogy kitallunk egy egsz orszgot. Vele egytt: Szlessenek folyk, vlgyek, hegyek s kiktk! Rajzoljuk le a trkpet! Rajzoljuk le vagy formzzuk meg a hon hasznos s krtkony llatait! Legyenek klnleges nnepek, olyanok amelyek csak ebben az orszgban vannak!

Ki ki ms dolgokrt felels. Vits krdsekben sszelhet a parlament. Fejlesztett kpessgterletek: csapatszellem, feladattudat, kooperci, kpzeler, kreativits (Forrs: Trk Enik: 404 Drmajtk)

34

10. Esettanulmnyok bemutatsa Eme fejezet tartalma a megfigyelt gyermekekkel kapcsolatos metdusok folyamatnak bemutatsa, gymint: dokumentumelemzs, rajzelemzs, neveli interjk, tapasztalatok, s vgl eredmnyek. Clzottan kett tanult emeltem ki, vizsgltam rszletesebben, nhny mdszert tekintve azonos, egyes elemek vonatkozsban eltr rgztssel. Ezeket a kutatsi technikkat mindkt gyermeknl rszletesen megjelltem. 10.1. Clkitzs Az esettanulmnyokkal, a megfigyelsekkel, interjkkal, s rtkelsekkel, gyakorlati bizonytkokat kerestem, s vonultattam fel a kreatv technikk ltali kpessgfejldsrl, s a kpessgfejleszts hathats mdjairl, lehetsgeirl, cljrl.

10.2 A foglalkoztat intzmny Nhny szban az tagozatrl, ahol a gyermekek tanulnak rpd Fejedelem ltalnos Iskola 2336 Dunavarsny, rpd utca 12. A specilis tagozat: A vizsglt gyermekek ltal ltogatott tagozat a Dunavarsnyi rpd Fejedelem ltalnos Iskola napkzi otthona mellett mkdik, a fplettl nhny utcnyi tvolsgra. Jelenleg mr csak kett sszevont tanulcsoport kap helyet az pletben, melyek sszettelt a ltszmok, s az egyni nevelsi szempontok hatrozzk meg. A tagozat clkitzsei a kvetkezk: az enyhe fokban rtelmi fogyatkos tanulk kpessgfejlesztse, a habilitci, a rehabilitci, az ltalnos mveltsg megalapozsa, a trsadalomba val visszahelyezs. Az iskola tagozat- 1978-ta mkdik Dunavarsnyban. Tanulit az iskola, a Tanulsi Kpessget Vizsgl Szakrti bizottsg javaslatai alapjn veszi t tagozatra. Teht ebben az rtelemben bemenet szablyozott intzmny. Az iskola nyolc osztlyig ad kpzst. Tovbbtanulsi lehetsg pedig Budapest specilis szakiskoliban van.

35

Az regiskola pletben kt egymsba nyl, s egy klnll tanteremben dolgoznak a tanulcsoportok. A kt kisebb terem a ltszmhoz kpest kicsi. A kett vvel ezeltti feljts alkalmval lteslt az j mosd, valamit egy kismret foglalkoztat szoba, ami kivlan hasznlhat az egyni fejleszts sorn. Az tkezsi lehetsg a szomszd pletben biztostott. A tagozaton sszevont csoportok mkdnek, aminek vannak htrnyai, de ami bizonyos elnykkel is jr. Pldul a gyermekek igen korn megtanulnak nllan dolgozni, egymsnak segteni. Sokat dolgozhatnak csoportmunkban, megtanuljk a kziknyvek hasznlatt. nllan vgeznek gyjtmunkt, a munkavgzs sorn pedig tolerancijuk is jl fejldik. Az regiskola

10.3 H. Krisztin Els tanulmnyomban H. Krisztin fejlesztst vizsgltam, s kvettem figyelemmel hosszabb idn keresztl. Az imnt bemutatott tagozatot, ahova a gyermek jr, jl ismerem, folyamatos a kapcsolatom az iskola nevelivel, s a tanulkkal egyarnt. Tantsi gyakorlataimat, a zrtantsom is ebben az iskolban vgeztem. Krisztin vizsglatnak bemutatst a gyermek szakrti vlemnynek kivonatval kezdtem, majd folytattam sajt tapasztalataimmal a gyermekrl, ezutn a nevelvel (E. Terzia gygypedaggus) felvett interjm lnyegi momentumait rtam le, vgl a gyermek ltal ksztett rajzokbl mutatok be nhnyat, prostva a jellegben azonosakat, rtkelve a munkkat, s kiemelve a pozitv illetve negatv vltozsokat.

36

A gyermek adatai: H. Krisztin, dunavarsnyi lakos. Szletsi hely, id: Budapest, 2000. 03. 10. Jelen sttusz: F 70 G 40 F 808 Otthonban felkerestem a gyermek desanyjt, hogy a gyermekrl krdezzem, azonban elzrkzott egy szemlyes interj lehetsgtl. Az anya ezt tulajdonkppen gy indokolta, hogy szinte mindig, minden, a gyermekvel kapcsolatos vizsglatrl kellemetlen tapasztalatokat szerzett, s nem szeretne jabbakat. Elg gonddal jr az lland orvoshoz jrs sszegezte az okot. Mindettl fggetlenl igen kedves volt a kapuban rviden lezajlott beszlgetsnk sorn, teht a csaldottsgom leszmtva, semmilyen negatv emlket nem hagyott bennem a tallkozsunk. Tovbbiakban hagyatkoztam a nevelk, s a sajt megltsaimra, s persze a szakrti vlemnyre, minek a kibocstshoz az anya kszsgesen hozzjrult. Kivonat a szakrti vlemnybl (teljes dokumentci, 2.sz. mellklet) Szomatikusan letkorhoz kpest kzepesen fejlett fi. Figyelemkoncentrci nehzkes, zavart. Beszde rekedtes, artikulcija elkent, az r hangja hinyzik. ltalnos tjkozottsga lnyegesen elmarad letkortl, Jobb, bal irny megklnbztetse bizonytalan. Napszakokat esemnyhez kttten klnt el. Idtudat kialakulatlan. Hinyos rajzon a hinyt nem ismeri fel azonnal, s legtbbszr hinyosan ptol. Analzisszintzis fejletlen. A ceruzt jobb kezbe fogja, marok tartssal. Vonalvezetse hatrozatlan, rveteg. Formt nagy eltrssel kvet, msolni nem tud. Sor, s irnytarts nem alakult ki. Tanulsi helyzetben fradkony, lland megsegtst, kontrollt ignyel. Pszichomotoros temp, feladatvgz munkatemp lass. Gondolkodsa nehzkes, gondolatai hamar elkalandoznak, sztszrt, megerstst ignyel. Feladatvgzsre gyengn motivlt. Figyelmi koncentrcija felkelthet, terelhet. Sok-sok dicsretet, kls motivcit, irnytst, bztatst, megerstst ignyel. brzolsa kornl alacsonyabb nvj. Emberbrzolsa: brzols szndkval kszlt firka.

37

Sajt tapasztalatok Krisztin szkincse szegnyes, ezt altmasztja a szakrtk vizsglata is, azonban idnknt meglepen pontosan nevez meg dolgokat, s az elvrhatnl lnyegesen magasabb szint s vlasztkos szavakat hasznl. Kifejezetten rdekldik a dnk irnt, ennek okt sem a nevelk, sem pedig a szlk nem tudjk pontosan. Brmilyen feladatnl azonnal eltrl a munktl, amit eszbe jut, s elveszi valamelyik dn figurjt. Eme problmt azonban hasznostani is lehet, ha a feladat eredmnyes elvgzsnek jutalmul valamilyen dnkkal kapcsolatos lehetsget vzolunk fel neki. Sokszor kerl sszetzsbe osztlytrsaival, akik ilyenkor (jobb esetben) elzavarjk. Idnknt dhroham kerti a hatsa al, hossz ideig tart a megnyugtatsa. Fegyelmezni nehz, sokszor ok nlkl megy be rkra ms osztlytermekbe. Tapasztalatom szerint ilyenkor semmi eredmnye a felszlt fegyelmezsnek, jobb nyugodt hangon felhvni a figyelmt valamire, amivel terelhet a gyermek, s szinte mr csak meg kell krni a tvozsra. Pedaggus vlemnye (interjkivonat) E. Terzival ksztett interj ltalam kiemelt rszletei a kvetkezk: Krisztinnal folyamatosan, a ht t napjn dolgozom egytt. Kezdetben nehezen fogadott el, azonban megtalltuk a kzs hangot. Motoros nyugtalansga mr az els perctl szembetn volt, de knyvekkel, s termszetesen dnkkal megfelelen lekthet. Idnknt sajnos teljesen kezelhetetlen a gyermek, dhroham tr r, megnyugtatsa hosszabb ideig is eltart. Kiemelt jelentsget kpez nla a finommotoros koordinci, s a trelem, a monotnia trs fejlesztse. Izomzata merev, grcss, ennek oldsra lazt gyakorlatokat is beiktatok a munkkba. Vltozatos feladatokat adok neki, szinte minden alkalommal ms s ms szempontok alapjn kell rajzot ksztenie. Mindemellett azonban kln hangslyt prblok fektetni kreativitsnak a kibontakoztatsra, a kpzeletnek szabadjra engedsre, vagyis, hogy teret nyjtsak az nll alkots rmre. Hiszen ez a legfontosabb elem a fejlesztst tekintve.

38

Pillanatkp az emltett izomlazt gyakorlatok egyikrl:

Rajzelemzs A kvetkez oldalakon a gyermek ltal ksztett rajzokbl mutatok be, s rtkelek nhnyat. Jval tbb rajzott bocstott a rendelkezsemre a nevel, azonban n kiemeltem eme kilenc munkt, mivel ezeken pontosan jellve van a kszts idpontja is. A szmozsukat a proknak megfelelen rtam fel.

39

1. sz. rajz

A gyermek, jl lthatan a viszonylag tg hatrokat is nehezen kezeli, tbb helyen kifut a sablon-vonalbl, rajzmozgsa igen rendezetlen, egyenes vonalakat alig lthatunk, az irnytott vonalvezetse neheztett. Grcss, remeg kezekre utalnak a vonalak, a motorikus koordinci fejletlen. Tovbb ltszik, hogy nem teljesen a mondottakat kveti: egy lendlettel rja t a sablont, mert nhol egy helyett 2 vonal is lthat a vonalkzkben.

40

1.2. sz. rajz

A gyermek, jl lthatan a keskeny vonalvezetst az elzmnyekhez kpest jl koordinltan kezeli, minimlis a tlfuts. Grcss mozdulatokra csak az utols kett rajzon lthatunk jeleket, tovbbi fejlesztst a koncentrci, a trelem s monotnia trs terleteken ignyel. Eme terletek gyengesgt mutatja a vonalsor folytatsa is, mivel minden alakzatnl az utols rajzokon trl el leginkbb a mintakvetstl, s ahogy szkl a vonalkz, ugyanabban az arnyban n a hibaszm is, nem kveti az alapformt.

41

1.3. sz. rajz

Eme rajzon a 2. sz. rajznl lertak a mrvadak. Lnyegben azonos a feladat, az eredmny az ott lertakat tkrzi. A feladattarts gyengesge rzkelhet, mivel az utols kt sorban, mr csak trja a mintt, de a sort nem folytatja.

42

2. sz. rajz

A rajzhoz az instrukci csak annyi volt, hogy llatokat rajzoljon a gyermek. A rajzok nehezen felismerhetek, a madr s a pk inkbb csak kusza firknak ltszik. A vonalvezets szinte mindenhol koordinlatlan, nem tallkoznak pontosan, tlfutnak a rajz ms terletre mind a szrnyak, mind pedig az uszonyok, lbak. Meglep azonban a cpa fogainak koordinltsga, s csak ezen a rszen hasznlt a gyermek ms sznt. Ez arra utal, hogy az j elem (piros szn), figyelemfelkelt hatssal brt nla. Az llatok elrendezse orientcis zavarokat is mutat. Madr a halak alatt, a pk pedig a rajz fls rszn.

43

2.1. sz. rajz

Instrukci: rajzolj egy llatot. A gyermek, srknyt rajzolt. A munkn sznt csak a srkny tze kapott, de az is csak jelzsrtkkel brt, nem konkrtan felismerhet. A srkny egy fej, azonban ezt nem lehet biztosan ismeretzavarnak tekinteni, lsd Ss a srkny cm mese A vonalak tallkozsa, a motoros koordinci javul tendencijra mutat, br itt is mg fellelhet a fradkonysg, monotnia trs gyengesge. Pozitv irny vltozst mutat tovbb a rajz rszletezettsge, a srknyra jellemz jegyek: szrny, karmok, hegyes fogak, a hton vgigfut srknytollak. A karmok kiemelt nagysga a flelmetessgre utal, a kifejez kpessg j irnyban fejldik. A karmokra rkrdezett a nevel, s vlaszknt kapta: flelmetes.

44

3. sz. rajz

Koordinlatlan,

felletes

munkt

ksztett

gyermek,

megkzeltleg sem volt kpes tartani a hatrokat. A gondolkods fejletlensgre, a kzvetlen informcikon val tljuts nehzsgre utal, hogy a msodik szempont, amely mr szneket kvnt, nem teljeslt. A gyermek maradt az els feladat sznnl. rzelmi sivrsg, motoros gyengesg olvashat ki a munkbl. 45

3. sz. 2. rajz

A 3. szm rajzzal egy napon kszlt munka, mely szintgy meg sem kzeltette az elvrtakat. A hosszan hzott vonalak pedig mr a teljes rdektelensget jelzik. Mint ahogy mr rtam a gyermekrl, eme rajz csak megersti a gyors elfrads, a rvid idn belli motivlatlan llapot tnyt.

46

3.1. sz. rajz

Szinte hibtlan a rajz, az egy szn hasznlata mr nem az rzelmi sivrsgot mutatja, hanem az alapismeretek szintemelkedst. (a l barna, nem piros-vagy zld) Tlfuts a hatrokon mg tapasztalhat, de egyre kisebb mrtkben.

47

3.2. sz. rajz

Sznes, s a korbbiakhoz kpest jl koordinlt munka. A nevel elmondsa szerint ez egy nhny hetes mesefigurs rajzsorozat eredmnye. A szneket j temben vltotta, br nhny helyen tlpett a hatrol vonalon, s tovbb folytatta a sznezst. Tovbb egyazon sznnel klnbz jelleg rszeket is sznezett, elrelps viszont, hogy nem a hatrvonalakat tlpve, hanem kln terletknt kezelte a felleteket.

48

sszegzs Krisztin rajzai igen vltozatosak, pontosabban vltozak. Nmelyik meglepen rszletes s kontrollt, msok azonban csak gyenge firkk. A gyermek dhkitrsei, az elzmnymentes hangulati vltakozsok miatt nehezen tervezhet vele a munka. Rajzai ettl fggetlenl folyamatos fejldst mutatnak. Eme pozitv irny jl kiolvashat a munkin, melyeket kln-kln is rtkeltem. A gyermek rajzain tovbb jl ltszik, hogy a szmra rdekes, az t rdekl rajzfigurkkal kapcsolatos kreativitst ignyl feladatok pozitv irnyba mozdtjk el a gyermek kpessgeit. Figyelmnek, feladattudatnak fejldse javul tendencira utal. Krisztin jabb rajzain pedig mr jl rzkelhet a motoros koordinci javulsa, az rzelmi teltds, az sszhang s az rtelmi visszatkrzds fejldse. Mindemellett feladattudatban, fegyelmezettsgben is javul tendencia rhat le. Tovbbi fejlesztsi ajnlsok Fradkonysga, a feladattl val eltrlsek kontrolllsa sokat javult az utbbi idben, azonban eme terletetek fejlesztse tovbbra is elsdlegesen kiemelend, mivel ezek a kpessgek kihatnak az sszes tbbi, egyb szempont fejleszts hatkonysgra. Munkin ugyanis folyamatosan rzkelhet a kezdeti sszpontosts fokozatos gyenglse. Megjegyzs Krisztin szmra a kpessgfejleszt rk nem jelentenek kiemelt rmt, tapasztalataim szerint ugyanis nem nagyon tesz klnbsget egy tanra s egy kpessgfejleszt foglalkozs kztt. Hasonl rzelmekkel li meg mindkettt, ha megunta az aktulis tevkenysget, akkor egyszeren a dnkhoz fordul. Ennek ellenre, s taln ppen ezrt a kpessgfejleszt foglalkozsokon mgis eredmnyesebben fejleszthet, hiszen csak annyit kell mondani neki: Rajzolj krlek egy madarat a fk fl, mert a DN szeretne ltni egyet!

49

10.4 L. Richrd A gyermek adatai L. Richrd, dunavarsnyi lakos. Szletsi hely, id: Budapest, 1997. 05. 16. Jelen sttusz: F 70 Iskolai viselkedse, teljestmnye pedaggusi tjkoztats szerint: gyakran fegyelmezetlen, rn azonban igen motivlatlan, sokat hinyzik Problmk, nehzsgek hatan testvrek, Richrd a testvrsorban az 5. anyagi problmkkal kzd a csald, a gyermek legtbbszr hesen indul iskolba idnknt passzv, feladatra motivlhatatlan rendszeres hinyzs az iskolbl egyni, iskoln kvli fejlesztsben nem vesz rszt, csak az iskolban, ahol a tants utn a gygypedaggus tanr dolgozik vele 1-2 rt A gyermek desanyjval hosszasan beszlgettem mr az egy vvel ezeltti gygypedaggiai pszichodiagnosztika tantrgyam gyakorlati kvetelmnynek rszeknt. Tulajdonkppen ezt az interjt szerettem volna megismtelni az 1. vizsglt gyermeknl, Krisztinnl is. Sikertelenl. Ennek okn ellltam attl a lehetsgtl, hogy a kt vizsglt gyermeket azonos szempontok szerint diagnosztizljam. Ez a tny, azonban taln mg hasznra is vlhatott a munkmnak. Megkzeltve gy a tbbszempont vizsglati mdszerek kritriumait. Richrd egykori vizsglatbl megismteltem a Goodenough.fle ember alak brzols rtkelst, gy szembelltsra kerlhettek az idben viszonylag tvol ll rajzmunkk, mikzben a gyermek rendszeres, kreativitst ignyl s fejleszt foglalkozsokon vett rszt. Eme vizsglat bemutatst is a gyermek szakrti vlemnynek kivonatval kezdtem, amit szintn kiegsztettem sajt tapasztalataimmal, tovbb rajzelemzst s foglalkoztatsi dekurzust vettem alapul, s a konklzikat itt is sszegeztem vgl.

Fejlesztsek, terpik

50

Kivonat a szakrti vlemnybl (teljes dokumentci 3.sz. mellklet) Szomatikusan letkornl fejletlenebb, alacsony fi. Beszdksztetse gyenge, csak krdsre vlaszol, legtbbszr egyszavas, vagy egyszeren szerkesztett vlaszokat nyjt. Figyelemkoncentrci nehzkes, rendkvl hamar elfrad. Rvid idn bell motivlatlann vlik. Feladattudata kialakulban van, feladathelyzetbl idnknt passzivitssal kilp. Sajt szemlyre, kzvetlen krnyezetre vonatkoz ismeretei hinyosak. Jobb, bal irnyt a testkzpvonal keresztezse esetn hibsan differencil. Idben szinte csak elemi szinten tjkozdik, bizonytalan. Kpen brzolt kptelensget rzkel, irnytott krdsekre nhny helyes magyarzatot nyjt. Esemnykpekrl egyszer mondatokat alkot, de oksgi sszefggseket nem tall, erre r nem vezethet Sajt tapasztalatok A szakrti vlemny termszetesen mrvad ebben az esetben is, azonban mivel mr tbb okbl dolgoztam a gyermekkel, gy szemlyes tapasztalataim is lerom. Ricsivel a gyakorlataim sorn tallkoztam tbbszr is, nhnyszor jelen volt az rn amit tartottam, mskor pedig az nll rjt vezettem le. Elsdleges helyen kell kiemelnem a motivlatlansgt. Sokszor igen nehezen tudtam munkra brni, folyamatosan trkkket kellett bevetnem az ra eredmnyessgnek rdekben. Mskor azonban pp ellenkezleg viselkedett. Nem egyszer vgzett pillanatok alatt a feladatokkal, amiket (ismerve t) lltottam ssze. A gyermek teht jval tbbet kpes kihozni magbl, csak nem ltja rtelmt. Kpessgfejlesztse szinte csak akkor jrhat eredmnnyel, ha valamilyen jutalmat helyeznk kiltsba, a feladat rmt nemigen li meg, kivve az olyan alkottevkenysget, ahol szabad kezet kap a ltrehozshoz, a kreativits kilshez. Pedaggus vlemnye (interjkivonat) T. gnessel ksztett interjm legfontosabb rszletei a kvetkezk: Ricsivel nehz dolgozni, Ricsi csak akkor vesz rszt tevkenyen az rkon, ha j kedve van. Amennyiben a hangulata, s a feladathoz hozzllsa alacsony szint, akkor esetleg csak klnbz trkkkkel brhat munkra. Ricsi szegnynek mondhat csaldban l, hatan testvrek, az anya nem dolgozik, az apa kmves. Anyagi problmkkal kzd a csald, ami kihat a gyermek iskolai teljestmnyre is 51

(hinyos tanszerek, stb.). Gyakran fegyelmezetlen, len jr az iskolatrsakkal val sszetzsekben (verekeds), Sajnos, most kerlt krhzba egy tanul, mert verekedett a Ricsivel. Sajnos ennek lesznek mg kvetkezmnyei. Elg komoly problma nla, hogy sokat hinyzik ami ugyebr szintn kihatssal van az iskolai teljestmnyre. A feladattartsi elgtelensgre prblom a legnagyobb hangslyt fektetni, amikor egyni, fejleszt rn van nlam. Ezek az rk, amikor persze j a hangulata, nagyon j hatssal vannak r. Tapasztalatbl mondhatom, hogy a kpessgfejleszt rk utn sokkal nyugodtabb, kezelhetbb a fi. Kzgyessgnek javulsa az, amit pedig leginkbb kiemelnk nla. Ezen a terleten n biztosra veszem, hogy a rajzrk hoztak eredmnyt. Hiszen mint mondtam, igen motivlatlan gyerek, azonban ha valami rdekli, akkor kihozza magbl a lehet legtbbet. Ilyenkor, t mindig kln dicsretben rszestem, hogy maradand emlknyomot hagyjon benne: a jl elvgzett munka j eredmnnyel jr Rajzelemzs Az emberalak-brzols felmrsvel, ksbb pedig a vizsglat megismtlsvel konkrt, szmokban is kifejezhet vltozsokat cloztam bizonytani. Eme vizsglat eredmnye azt mutatja, hogy pozitv vltozsok a motoros terleten mutatkoztak leginkbb. Tovbb a rszletezettsg szempontja is javul eredmnyt mutat. A gyermek rajzkvciense pozitv irny vltozst jelez, ami taln a leglnyegesebb, hiszen ez az intelligenciahnyados nvekedsre is utal. A komplexits s arnyok tekintetben lnyegi vltozs nem mutathat ki. A gyermek teljes rajzvizsglatt mellkletben csatoltam (4.sz. mellklet) A kt rajz kismretben:

52

sszegzs A gyermek megfigyelst az raltogatsok sorn mellkletben csatoltam (5.sz. mellklet) A foglalkoztatsi dekurzus sorn, melyek tbbsgn Ricsi is ott volt, azt tapasztaltam, hogy a gyermek teljesen msknt viselkedik, mint a tanrkon ltalban szokott. Mosolyog, figyel, dolgozik, pedig itt sem csak szabad jtkrl van sz, hanem tanri utasts szerinti feladatvgzsrl. A nevel azrt elmondta, hogy nha mg ezeken az rkon is teljesen motivlatlan a gyermek, nha alig lehet vele dolgozni, hiba rdekes a feladat. Ers motivl eszkzknt hat nla, mint ahogy azt mr tbbszr is emltettem, a jutalmazs. A legtbb fejleszt rn pedig szabad tevkenysg volt engedlyezve annak, aki vgzett a munkjval. Ricsinl a clzott kpessgfejleszt rk teht pozitv eredmnyeket szltek, eme rk clravezetek a gyermeknl, hiszen a vltozatos munkk, az rdekes feladatok valamelyest felkeltik az rdekldst. Ezt ki is hasznljk a nevelk, s j irnyban ltjk elmozdulni a gyermek fejletlen kpessgterleteit. Ugyanis a konkrt vltozsokat tekintve kiemelt, hogy a feladattudata ersdtt, motoros koordincija jelentsen javult. A kreatv tevkenysg, az alkots, a ltrehozs rme gy eredmnyesen szabadtotta fel a gyermek alkotsvgyt, hozzjrulva szmos terleten a kpessgfejldshez. Tovbbi fejlesztsi ajnlsok A rajzelemzs szerint a komplexits s arnyok tekintetben lnyegi vltozs nem mutathat ki. Eme terleteket ersteni tbb szempont msolssal, sszehasonltssal s megfigyeltetssel szksgszer. Megjegyzs A kreativitsra pl fejleszt rk sikere, a gyermek megvalstott elkpzelseinek rmben rejlik. Meg tudom csinlni nbizalmat erstenek ezek az eredmnyek, amit Ricsivel val beszlgetsem utn n igen fontosnak tartok, mert gy rzem, hogy az egsz (ltszat) motivlatlansg alapja az nbizalomhiny.

53

Richrd a kpessgfejleszt rn

11. raltogats Rajz s brzols kpessgfejleszt rk Gyakorlati tapasztalataim bvtse, vltozatos kpessgfejleszt technikk

megismerse s bemutatsa cljbl, tovbb esettanulmnyaim rszeknt, engedlyt krtem, s kaptam a dunavarsnyi rpd Fejedelem ltalnos Iskola Specilis Tagozat vezetitl arra, hogy nhny Rajz s brzols kpessgfejleszt rt megtekinthessek. Az elre egyeztetett idpontokban teht jegyzetfzetemmel, s fnykpezgpemmel felszerelkezve rszt vettem az rkon, pontosabban a tantsi folyamat megzavarsa nlkl megfigyeltem az rkat. A foglalkozsok menett, a mdszereket, eszkzket rszletesen rgztettem tblzatos formban, s br mellkletben, de kutatsom fontos rszeknt, fnykpekkel egyetemben csatoltam munkmhoz (5.sz. mellklet) Tapasztalatok Az rk ltogatsa sorn szmos technikt ismertem meg, melyek hathats segtsget nyjtanak a gyermekek fejlesztsben, nevelsben. Eme tletes kpessgfejleszt lehetsgek vgtelen varicikra nyjtanak alapot. Ez a vltozatossg mr csak a nevelkn mlik. Egyszer eszkzk, kreativitst ignyl feladatok jellemeztk az rkat, megknnytve gy a hatkony munka megteremtsnek feltteleit. Minden egyes alkalom a vltozatossg erejvel brt, folyamatosan fenntartva a gyermekek rdekldst, s hozzjrulva gy a vrakozs rmhez, mit a gyermekek rezhettek az rk eltt. A nevelvel folyamatosan, minden ra utn megbeszltk az eredmnyeket, s abban mindketten tkletesen egyetrtettnk, hogy ezeknek a kreatv foglalkoztat tevkenysgeknek nagyon j hatsa van a gyermekek ltalnos kpessgfejldsre. Az egyes kpessgterletek szerinti fejleszt mozzanatokat jelltem az ravzlatokban (..sz. mellklet). Azonban visszautalok most az interjmban (9.fejezet) foglaltakra: a gyermek egszt kell tekinteni, az egszt kell fejleszteni. Erre pedig kivl lehetsget biztostanak az ilyen, s az ehhez hasonl kpessgfejleszt rk lncolata. 54

12. Hipotzis igazolsa Dolgozatom elejn a hipotzisemben feltteleztem, hogy a kreatv tevkenysgek komplex kpessgfejleszt hatssal brnak. Kutatsom folyamatban ezt klnbz terleteken is igazolva lttam, s megszilrdult vlemnyem szerint mondatba foglalhatom, hogy a klnfle kreatv tevkenysgek, melyekben a gyermekek rszt vesznek, hathatsan hozzjrulnak a kpessgeik fejldshez, ugyanis: ha csak rvid idre is, de a gtlsok felolddnak, szrnyal a fantzia, btorsgot tapasztal a tanul, s ezt az rzst segt emlkknt hordozza tovbb magban. Hipotzisem teht igazolst nyert, melynek tnyt a tbb szempont vizsglatok eredmnyei mutatjk: 1. A vizsglt gyermekek pozitv irny kpessgfejldse, melyeket bemutattam esettanulmnyomban. 2. Az interjalanyok tapasztalatai, s megerst vlaszai a kreatv tevkenysgek kpessgfejleszt hatsrl. 3. A megfigyelsek tapasztalatai, a tevkenysg szabad lvezete, rme, mi megfelel alap a fejldshez.

55

13. Zrgondolatok Tbb hnapos kutatsom, vizsglataim s mindezek eredmnynek zrgondolatait azzal nyitom meg, hogy a kutats eredmnnyel zrult, a hipotzisben foglaltak igazolst nyertek. Munkm els fejezeteiben a fogalmak kicsiny sszegzsvel a dolgozat jellegbl fakad terleteket rintettem. Termszetesen mg szmtalan nzpont szerint meg lehet kzelteni a tmt, n a tanulsban akadlyozott gyermekek problmakreit lttam lnyegi elemnek. Ezt kveten pedig mr bele is lptem a cmben foglalt kpessgfejleszts mdjaiba, szntereibe, s lehetsgeibe. Minden kutatsi gyakorlatomat zrsorokkal fejeztem be, sszegezve a tapasztalatokat, prezentlva az eredmnyeket. Eme fejezetlezr mondataimat nem ismtlem jra most, csak sszefoglalom a lnyegi gondolatokat. Interjim sorn igen hasznos ismeretekkel gazdagodtam, igazoltam nmagam, vagy ppen felismertem tvedsem (mr meg is trlt a befektetett munkm) A kpessgfejleszts gyakorlati lehetsgeirl, a foglalkozsokrl, s jtkokbl sszelltott mdszertram gy gondolom, a ksbbiekben is hasznomra fognak vlni, amikor kifogyok az tletekbl valamely gyakorlati rm eltt. Az esettanulmnyok ksztsnl is a lnyegi momentumokra szortkoztam, s itt, a rajzmunkk bemutatsval konkrt fejldseket tapasztaltam, illetve rtam le. Szerencsre fontos elemknt emelhettem ki a sajt, hosszabb idt fellel tapasztalataim, ugyanis a gyermekeket jl ismerem, nem csak a dolgozatom okn kerestem meg ket. Br nem a dolgozat rszeknt, de szmos (dokumentlt) rjukat veznyeltem mr le, s egyni fejlesztskben is szereztem gyakorlati ismereteket. A kpessgfejleszt raltogatsok sorn s alkalmval, megerstst kaptam a kreativitst ignyl tevkenysgek tbb szempont fejleszt hatsrl. Kreatv tevkenysgek, kreativitst ignyl megoldsmdok, melyeknek eredmnye a szp, nhol rdekes munka rme. Az elkszlt alkotsok dicsrete nbizalom-erst, s ez teret kpez a kvetkez munkafolyamat eredmnyes kivitelezshez. Vgezetl, engedtessk meg nekem, hogy egy szemlyes tapasztalatom osszam meg a munkm zrsorait alkotvn. B. Lszln ezzel a mondattal nyitotta meg a zrtantsom rtkelst: - Tibor, az n egynisge, szeretete s humora az, amit nem lehet az iskolban megtanulni. Erre szletni kell. 56