You are on page 1of 4

PENGGUNAAN BIGBOOK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN (P&P) Bigbook yang telah kumpulan kami hasilkan yang bertajuk

“Dunia Pecahan”

adalah bersifat multifunction (serba guna) dan tidaklah bersifat spesifik kepada satu

kegunaan sahaja. Hal ini demikian kerana, di samping bercerita, kami memberi penekanan yang lebih terhadap konsep. Kami percaya bahawa pemahaman konsep merupakan tugu asas bagi murid sebelum mendalami input yang lebih mendalam lagi terhadap apa-apa pembelajaran sekalipun. Oleh yang demikian, bigbook kami sangatlah berguna sebagai buku rujukan murid tahap dua iaitu tahun 4, 5 dan 6. Tampil dengan sedikit kelainan, setakat ini kami dapati hanya kumpulan kami sahaja yang menghasilkan bigbook yang mengetengahkan pengenalan konsep di samping turut berfungsi untuk bercerita. Oleh yang demikian, bigbook kami berperanan memberi input bermakna dalam bentuk yang santai. Jadi, murid tidak akan merasai tekanan ketika menggunakannya

malahan seronok serta teruja. Tanpa disedari, proses pengajaran dan pembelajaran berlaku tanpa bimbingan guru. Namun demikian, usah risau kerana kami menghasilkan setiap

penerangan dalam bentuk yang ringkas. Oleh yang demikian, murid dapat memahami kebanyakan input tanpa perlu dibantu guru.

Pencungkil gigi . bigbook kami sangat sesuai digunakan sebagai buku cerita yang padat dengan input berguna bagi muridmengenali topik pecahan. memandangkan idola mereka adalah cikgunya. Mei Mei. bigbook kami merupakan sebuah bahan bacaan yang selamat bagi murid sekolah rendah.Selain daripada itu. cerita yang kami hasilkan dibantu oleh watak kartun yang hangat digilai oleh kanak-kanak sekarang iaitu watak Upin dan Ipin. Justeru. Kak Ros. Selain itu. kami amat faham dengan sifat azali kanak-kanak yang tertarik dengan benda luar biasa serta mempunyai sifat inkuiri (ingin tahu) yang tinggi. Fizi dan Sarojini. Oleh yang demikian. Tidak dapat disangkal lagi. Memandangkan kami turut mengalami zaman kanak-kanak sepuluh tahun yang lalu. nenek yang dikenali sebagai Opah serta rakan-rakan mereka iaitu Rajoo. kami hasilkan setiap penerangan dalam font yang besar dan ayat yang mudah supaya setiap penerangan adalah mudah difahami dan dicerna ke dalam fikiran murid terutamanya pelajar visual yang belajar dengan berkesan melalui penglihatan. Ehsan. kumpulan kami turut menitikberatkan aspek keselamatan. Bukan itu sahaja. kumpulan kami mengambil pendekatan kreatif dalam penghasilan bigbook ini. kami telah mengambil inisiatif membalut setiap helaian bigbook kami dengan pembalut buku lutsinar agar murid tidak tercedera memandangkan kami menggunakan pelbagai bahan dalam pembuatah bigbook ini seperti pencungkil gigi dan span pencuci pinggan. Murid lebih bersemangat untuk mengulangkaji topik pecahan. Helaian cetakan bigbook kami tampil dengan versi warna-warni bagi mengelakkan murid bosan.kami turut menggunakan khidmat kakak mereka.

pengajaran perlu dikemukakan secara holistik dengan berasaskan penekanan pengalaman kepada supaya aktiviti dapat merangsang kreativiti dengan menggunakan rangsangan visual-ruang dan sentuhan. latihan pengukuhan yang kami sediakan berkisarkan sesuatu yang . selain memberi input dalam bentuk cerita yang menarik. kumpulan kami bersepakat untuk menampilkan bigbook ini dalam bentuk yang ringkas tetapi padat. Setelah mengambilkira pertimbangan aspek ini dengan sewajarnya. gambar. bigbook ini telah kami selitkan aktiviti pengukuhan seusainya sesuatu pengajaran konsep. Untuk murid-murid yang kinestetik. Di samping itu juga.Oleh yang demikian. bigbook kami sangat sesuai sebagai bahan bacaan kanak-kanak yang simple dan efektif. bahan visual seperti carta aliran. Kami yakin. Ringkas tetapi padat yang kami maksudkan adalah dari segi persembahan grafik yang mana kebanyakan input kami hasilkan dalam bentuk mindmap (peta minda) dan flowchart (carta alir). video dan lukisan dipercayai dapat menyokong pengajaran untuk murid sekolah rendah. Oleh yang demikian. dengan bantuan watak animasi comel Upin dan Ipin yang mengajar subtopik-subtopik dalam tajuk pecahan ini menggunakan peta konsep. murid akan lebih cekap mencerna idea dan dalam masa yang sama terhibur dengan kecomelan idola mereka.Berdasarkan kebolehan visual-ruang murid.

kami dapati kanak-kanak pada darjah 4. Sebagai rumusan. contoh-contoh yang sebenar dan pembelajaran „hands-on‟ sebagai kaedah pembelajaran untuk murid sekolah rendah.5 dan 6 berada di peringkat operasi konkrit.pendekatan menggunakan cerita dan lagu. lima dan enam. mencabar pemikiran.pada peringkat ini.Profesionalisme adalah janji kami !!  .mesra pengguna dan yang paling penting sekali ia berkait rapat dengan kehidupan murid iaitu perceritaan oleh watak kartun animasi kegilaan mereka iaitu Upin dan Ipin. bahan pengajaran visual. maka bigbook kami turut berfungsi sebagai buku latihan pengukuhan bagi murid tahun empat. Secara tidak langsung. Secara tidak langsung. Menurut Piaget lagi. berpandukan Teori Perkembangan Kognitif Jean Piaget. aktiviti murid pengukuhan akan yang berusaha menyelesaikan permasalahan yang diberi secara berkumpulan. murid belajar dalam suasana yang sangat aktif dan kondusif. Melalui disediakan. Oleh yang demikian. Di akhir sesi pembelajaran.buku dua dalam satu ini tidak terdapat dipasaran kerana penghasilannya adalah terhad. suasana pembelajaran koperatif secara berkumpulan wujud dalam persekitaran yang agak bebas tetapi dalam kawalan.dekat dengan kehidupan mereka. murid menggunakan bahan yang konkrit untuk mempelajari pengetahuan baru. kami dapat simpulkan bahawa bigbook kami amatlah menepati teori kognitif Piaget yang mana ia memuaskan ciri-ciri bahan konkrit yang boleh menarik perhatian pelajar seperti berwarna-warni. Sparks (2000) mencadangkan pembelajaran koperatif. strategi pembelajaran berasaskan tugasan/aktiviti wujud. Oleh kerana murid-murid sekolah rendah suka pembelajaran koperatif dan kolaboratif.