You are on page 1of 300

ANATOMIE 1. Emergenta aortei este din: A. atriul drept B. atriul stang C. ventriculul drept D. ventriculul stang E.

sinusul coronar Raspuns corect: D 2. Emergenta arterei pulmonare este din: A. atriul drept B. atriul stang C. ventriculul drept D. ventriculul stang E. sinusul coronar Raspuns corect: C 3. Vena cava inferioara se varsa in: A. atriul drept B. atriul stang C. ventriculul drept D. ventriculul stang E. sinusul coronar Raspuns corect: A 4. Vena cava superioara se varsa in: A. atriul drept B. atriul stang C. ventriculul drept D. ventriculul stang E. sinusul coronar Raspuns corect: A 5. Venele pulmonare se varsa in: A. atriul drept B. atriul stang C. ventriculul drept D. ventriculul stang E. sinusul coronar Raspuns corect: B 6. Vascularizatia nutritiva a ficatului este asigurata de:

A. artera hepatica proprie B. artera mezenterica superioara C. artera mezenterica inferioara D. vena porta E. artera cistica Raspuns corect: A 7. Vascularizatia functionala a ficatului este asigurata de: A. artera hepatica proprie B. artera mezenterica superioara C. artera mezenterica inferioara D. vena porta E. artera cistica Raspuns corect: D 8. Urmatoarele formatiuni anatomice apartin intestinului subtire, cu exceptia: A. jejunul B. duodenul C. ileonul D. flexura duodeno-jejunala E. cecul Raspuns corect: E 9. Muschii bratului sunt urmatorii, cu exceptia: A. bceps brahial B. triceps brahial C. deltoid D. coracobrahial E. brahial Raspuns corect: C 10. Cel mai puternic muschi extensor al articulatiei genunchiului este: A. croitorul B. gracilisul C. cvadricepsul femural D. bicepsul femural E. semitendinosul Raspuns corect: C

ATI SI MEDICINA DE URGENTA

Anestezicele locale acioneaz la unul dintre urmtoarele nivele pe cile de transmitere a durerii (sistemul nociceptiv): A. Cortexul cerebral B. Cile extranevraxiale de transmitere a durerii C. Receptorii simpaticomimetic D. Receptorii simpaticomimetic E. Receptorii muscarinici parasimpaticomimetici Raspuns corect: B 2. Materiale moi cu care vine n contact pacientul n sala de operaie i reanimare (cmpuri, comprese, tampoane de vat, tartine, cearafuri...etc..) trebuie sa fie: A. Sterile B. Splate recent n condiii de igiena strict C. Numai curate D. Pot fi utilizate de la un pacient la altul E. Acest aspect nu are importan Raspuns corect: A 3. n perioada perioperatorie supravegherea pacientului este : A. Necesar B. Obligatorie C. Necesara i obligatorie D. Lsata la latitudinea personalului inferior E. Lsat la latitudinea familiei Raspuns corect: C Insuficiena renal acut perioperatorie Nu poate fi depistat precoce Nu necesit depistare precoce Nu este o stare grav amenintoare de via Poate deveni o stare grav amenintorea de via care necesit depistare precoce prin supraveghere obligatorie a diurezei i a constantelor biochimice renale E. Se depisteaz prin modificarea constantelor biochimice renale, realtiv tardiv Raspuns corect: D 5. A. B. C. D. E. Supraveghera perioperatorie a SaO2: Nu este necesar Nu este obligatorie Ramne la latitudinea personalului mediu Rmne la latitudinea personalului inferior Este necesar i obligatorie pe toat perioada perioperatorie (preoperatorul imediat, intraoperator, postoperatorul imediat) 4. A. B. C. D.

1.

Raspuns corect: E 6. A. B. C. D. Modificarea SaO2 n reanimare: Trebuie inregistrat n foaia de evoluie de reanimare (data, ora, valoare) Nu trebuie nregistrat n foaia de evoluie de reanimare Trebuie s fie tratat promt Trebuie semnalizat promt medicului, tratat promt i nregistrat n foaia de evoluie de reanimare E. Trebuie semnalizat medicului Raspuns corect: D

7. Supravegherea tensiunii arteriale n reanimare: A. Nu este necesar B. Nu este obligatorie C. Ramne la latitudinea personalului mediu D. Rmne la latitudinea personalului inferior E. Este necesar i obligatorie pe toat perioada perioperatorie (preoperatorul imediat, intraoperator, postoperatorul imediat). Raspuns corect: E Depistarea unei stri de oc post-traumatic sau post-operator poate fi realizat cu urmtoarele metode: A. Supravegherea pulsului i a frecvenei cardiace B. Supravegherea tesiunii arteriale i a pierderilor sanguine C. Supravegherea presiunii venoase centrale i a pierderilor lichidiene nesanguine D. Supravegherea comportamentului i aspectului pacientului E. Toate masurile enumerate la punctele A, B, C ,D. Raspuns corect: E Pacientul intoxicat fr simptomatologie clinic: Nu necesit supraveghere Nu se paote agrava Mortalitatea este mai mic dect la cel simptomatic Mortalitatea este mai mare dect la cel simptomatic, se paote agrava i necesit supraveghere E. Poate fi trimis acas de ctre personalul mediu i inferior Raspuns corect: D 10. Pacientul cu stare de contien alterat (GCS sub 9): A. Nu necesit supraveghere B. Nu necesit gesturi specifice C. Necesit supraveghere D. Necesit gesturi specifice E. Necesit supraveghere, i gesturi specifice (poziie de siguran i, ori de cte ori este posibil asigurarea cilor aeriene i ventilaie mecanic) Raspuns corect: E 9. A. B. C. D. 8.

11. Starea de mal convulsivant (definit prin convulsii nentrerupte de minimum 30 de minute sau convulsii iterative far recuperarea strii de contien pe parcursul a 30 de minute) A. Reprezint o situaie de urgen B. Nu reprezint o situaie de urgen C. Reprezint o situaie de urgen care trebuie rezolvat promt de ctre personalul mediu i inferior D. Reprezint o stare de urgen care trebuie semnalizat medicului i rezolvat promt mpreum cu acesta de ctre personalul mediu i inferior. E. Nu necesit monitorizare special. Raspuns corect: D 12. Epurarea extraranal este o tehnic aparte care : A. Se poate practica n orice secie a unui spital B. Se poate practica n afara instituiilor abilitate, sub toate formele ei C. Necesit tehnic, personal medical specializat i, cu o singur excepie (dializa peritoneal cronic) se practic numai n instituii abilitate n acest scop. D. Este extrem de simpl E. Nu necesit instrucie medical suplimentar Raspuns corect: C 13. Pacinetul cu arsuri de gravitate mare pe suprafa ntins: A. Necesit uneori mediu spitalicesc B. Se poate trata n afara spitalului C. Este un paceint fragil cu risc mare de deces i complicaii care necesit ingrijiri speciale n mediu spitalicesc realizate de personal antrenat n acest scop. D. Este un pacient care necesit ngrijiri ntr-o secie de medical E. Este un pacient care necesit prezena familiei n permanen Raspuns corect: C 14. Durerea toracica intensa, persistenta cu stare de soc si turgescenta jugulara sugereaza : A. Infarct miocardic grav, intins ; B. Embolie pulmonara ; C. Tamponada cardiaca ; D. Pneumotorax cu supapa ; E. Pneumonie lobara ; Raspuns corect: D 15. Care dintre urmatoarele semne se intalnesc in insuficienta hepatica grava : A. Icterul; B. Flapping tremor; C. Stelutele vasculare; D. Foetor-ul hepatic; E. Scaderea titrului de protrombina sub 50%;

Raspuns corect : B 16. Scopul masurilor de resuscitare cardiaca este de a : A. Stimula sistemului nervos; B. Asigura un debit cardiac normal; C. Asigura o perfuzie cerebrala si miocardica suficienta; D. Preveni fibrilatia ventriculara; E. Asigura o perfuzie periferica; Raspuns corect : C 17. Socul electric asupra cordului : A. Se executa numai de catre medici; B. Este indicat numai in fibrilatie ventriculara; C. Este indicat in tahicardii ventriculare si supraventriculare cu ritm mai mic de 150 batai/min; D. Poate fi executat si de paramedici; E. Este indicat numai in asistole; Raspuns corect : D 18. Care sunt in ordine masurile de urgenta in fata unui soc anafilactic : (A = Adrenalina / C = Cortizon / R = Repletie volemica); A. R, C, A; B. C, R, A; C. R, A, C; D. A, R, C; E. A, C, R; Raspuns corect : D 19. Solutia de NaCl 7.5 % se administreaza pentru repletie volemica in volum de : A. 1 ml / kgc; B. 2 ml / kgc; C. 3 ml / kgc; D. 5 ml / kgc; E. 10 ml / kgc. Raspuns corect : B ; 20. Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate : A. Corticoterapia este tratamentul de electie in socul anafilactic; B. Corticoterapia se administreaza pentru prevenirea anafilaxiei bifazice; C. Miofilinul este medicamentul de electie in socul anafilactic; D. Ridicarea membrelor inferioare la un pacient cu soc anafilactic este manevra de prima interventie; E. In socul anafilactic se administreaza de electie antibioterapie sistemica; Raspuns corect : B 21. Anevrismul disecant de aorta are ca manifestari clinice :

A. Febra, frison; B. Durere toracica severa, brusca, dispnee, semne neurologice, colaps; C. Cefalee, tulburari de vedere; D. Durere toracica persistenta la inspir; E. Durere toracica, greata, varsaturi, hipotensiune arteriala; Raspuns corect : B 22. Edemul pulmonar acut raspunde la tratament dupa : A. Medicatie vasodilatatoare (de tip Nitroglicerina) asociata cu diuretice de ansa, anxiolitice +/- Dopamina; B. Numai dupa administrarea de O2 +/- Dopamina; C. Numai dupa administrarea de medicatie antiaritmica si diuretice; D. Numai dupa administrarea de sedative si vasodilatatoare; E. Edemul pulmonar nu raspunde la tratament; Raspuns corect : A 23. Care sunt factorii de risc incriminati in tromboembolismul pulmonar : A. Obezitatea, varice, imobilizarea prelungita, fumatul, alcoolemia; B. Tulburari de circulatie venoasa in memebrul inferior, starile septice, fumatul, stress-ul; C. Sindroame neoplazice, obezitate, tulburari ale circulatiei in membrele inferioare, sarcina, alcoolemie; D. Interventii chirurgicale in micul bazin si ortopedie; E. Tulburari ale circulatiei venoase in membrele inferioare, obezitate, sarcina, imobilizare prelungita, sindrom neoplazic, chirurgie in sfera micului bazin si chirurgie ortopedica, stari septice; Raspuns corect : E BACTERIOLOGIE 1. Infectiile cutanate sunt produse in majoritatea cazurilor de: A. Mycobacterium tuberculosis B. Proteus mirabilis C. Streptococcus pneumoniae D. Staphylococcus aureus E. Pseudomonas aeruginosa Raspuns corect: D

2. Coloratia Ziehl-Neelsen se utilizeaza pentru a evidentia microscopic: A. Neisseria gonorrhoeae B. Enterococcus faecalis C. Mycobacterium tuberculosis D. Streptococcus pyogenes E. Escherichia coli

Raspuns corect: C 3. Care din urmatoarele structuri este prezenta facultativ la bacterii: A. Pilii B. Ribozomii C. Nucleul D. Membrana citoplasmica E. Peretele bacterian Raspuns corect: A 4. In cate zile se poate obtine un rezultat negativ pentru o proba de sputa cultivata pe mediul Lowenstein pentru Mycobacterium tuberculosis: A. 7 zile B. 14 zile C. 21 zile D. 42 zile E. 60 zile Raspuns corect: E 5. Holera este o boala diareica acuta produsa de bacterii din genul: A. Pseudomonas B. Salmonella C. Yersinia D. Vibrio E. Campylobacter Raspuns corect: D 6. Sporii sunt o structura facultativa caracteristica pentru genul: A. Klebsiella B. Clostridium C. Streptococcus D. Mycobacterium E. Staphylococcus Raspuns corect: B 7. Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala produsa de: A. Chlamydia psittaci B. Neisseria gonorrhoeae C. Borrelia recurentis D. Leptospira interrogans E. Treponema pallidum Raspuns corect: E 8. Cel mai frecvent angina bacteriana este produsa de A. Staphylococcus aureus B. Pseudomonas aeruginosa

C. Streptococcus pneumoniae D. Streptococcus pyogenes E. Streptococcus viridans Raspuns corect: D 9. Una din urmatoarele specii bacteriene prezinta capsula: A. Streptococcus pneumoniae B. Proteus mirabilis C. Mycoplasma pneumoniae D. Clostridium tetani E. Corynebacterium diphteriae Raspuns corect: A 10. Ce specie bacteriana are aspectul microscopic de coci in ciorchine: A. Streptococcus pyogenes B. Staphylococcus aureus C. Streptococcus pneumoniae D. Clostridium botulinum E. Neisseria meningitides Raspuns corect: B BIOCHIMIE 1. Referitor la acidul ascorbic este fals afirmaia : A. Intervine in apararea antioxidanta B. Are caracter reductor C. Nu este distrus prin nghe D. Omul l sintetizeaz din glucoz n organism E. E o vitamin hidrosolubil Rspuns corect: D 2. Referitor la glucoza este fals afirmaia: A. este singura form circulant a glucidelor n organism B. este un monozaharid C. este o aldohexoz D. este metabolizat numai prin glicoliz E. concentraia n snge este crescut n diabet Rspuns corect: D 3. Legea antigenului la anticorp se realizeaz prin zonele: A. VL+VH B. CL+CH; C. VL+CH; D. CL+VH; E. CH+VH Rspuns corect : A

4. Este vitamin liposolubil: A. Vitamina C ; B. Vitamina B1; C. Vitamina D; D. Vitamina PP; E. Vitamina B 12. Rspuns corect: C 5. Este vitamin liposolubil: A. Vitamina B1 B. Vitamina A C. Vitamina C D. Vitamina B6 E. Riboflavina. Rspuns corect: B 6. Este vitamin hidrosolubil: A. Vitamina A; B. Vitamina E; C. Vitamina D D. Vitamina PP; E. Vitamina K. Rspuns corect: D 7. Este vitamin hidrosolubil: A. Vitamina K B. Vitamina A C. Tocoferol D. Vitamina D E. Cobalamina Rspuns corect: E 8. Este vitamina liposolubil: A. Vitamina B1 B. Vitamina K C. Vitamina B12 D. Vitamina B6 E. Riboflavina. Rspuns corect: B 9. Este vitamin hidrosolubil: A. Vitamina A B. Vitamina B1 C. Vitamina D D. Vitamina E

E. Vitamina K Rspuns corect: B 10. Care dintre afirmaiile referitoare la izoenzimele LDH este incorect: A. n muchiul cardiac se afl izoenzima LDH1; B. Este o enzim plasmatic nefuctional; C. Activitatea ei este crescut n hepatit; D. Izoenzimele prezente n plasm provin numai din ficat; E. Sunt 5 izoenzime LDH. Rspuns corect: D BIOFIZIC 1. Contracia izotonic : A. are funcia de fixare a articulaiilor; B. viteza de scurtare a muchiului variaz linear cu sarcina care trebuie deplasat; C. nu produce o micare accelerat; D. nu produce lucru mecanic extern; E. determin scurtarea muchiului. Raspuns corect: E 2. Care dintre afirmaiile privind curgerea singelui prin vasele sanguine este fals? A. debitul sanguin depinde de aciunea muchilor netezi din pereii vaselor sanguine, cu o geometrie variabil; B. se disipeaz caldur; C. energia poteniala a singelui scade pe msura avansrii in vas; D. nucleul cilindric axial, format din elementele figurative prezint viteza axial mai mare decit viteza parietal a zonei marginale a plasmei; E. comportarea reologica a singelui este caracteristic lichidelor newtoniene. Raspuns corect: E 3. Articulaia cronio-vertebral este : A. o articulaie de tip sferoidal, pirghie de ordinul I; B. o pirghie de ordinul II; C. o pirghie de deplasare; D. o pirghie de fora; E. o pirghie de ordinul III. Raspuns corect: A 4. Care dintre afirmaiile privind modalitile de cretere a radiorezistenei organismelor este fals, acestea putind fi: A. deshidratarea; B. anoxia; C. scaderea temperaturii;

D. cresterea metabolismului; E. scaderea radiosensibilitatii prin iradieri succesive. Raspuns corect: D 5. Tomografia computerizat: A. reprezint o metoda de diagnostic, denumita si roentgenodiagnostic; B. se bazeaz pe utilizarea izotopilor radioactivi cu electivitate pentru un anumit organ; C. se bazeaza pe iradierea interna a organelor; D. utilizeaz markeri de fluorescena; E. se bazeaza pe absorbtia difereniat a radiaiilor, maxim in esuturile moi i minima in esutul osos. Raspuns corect: A 6. Care dintre afirmatiile privind efectele microundelor este fals: A. hipertermie tisular; B. aberaii cromozomiale in cazul expunerii profesionale; C. scaderea efectelor chimioterapiei; D. accelerarea radiosensibilitaii tisulare; E. factor de risc pentru cei expusi rezidential. Raspuns corect: C 7. Efectul Doppler: A. este caracteristic numai undelor electromagnetice; B. consta in scderea aparent a frecvenei, cind sursa se apropie de receptor; C. este caracteristic numai undelor sonore; D. const in creterea aparent a frecvenei, cind sursa se deprteaz de receptor; E. depinde de viteza de deplasare a sursei. Raspuns corect: E 8. Care dintre afirmaiile privind analizorul auditiv este fals: A. reprezint un traductor mecano-electric; B. poate percepe caracteristicile sunetului; C. gama frecvenelor audibile nu depinde de virsta si starea fiziologica a individului; D. este un analizor capabil s perceap si s transforme vibraiile acustice ale aerului in poteniale de aciune; E. poate percepe direcia i distana fa de sursa sonor. Raspuns corect: C 9. Care dintre afirmaiile privind vederea scotopic este fals: A. este univariant; B. este acromatic; C. nu este trivariant;

D. folosete numai variabila intensitate; E. este realizata de ctre conuri. Raspuns corect:E 10. Care dintre afirmaiile privind transmiterea excitaiei prin mediator chimic sau sinapsa chimic este fals: A. poate fi modulat in intensitate; B. se propag pe distane limitate, prin difuzie molecular; C. mediatorul chimic este eliberat cuantificat; D. transmisia este unidirecional; E. se propag dupa legea tot sau nimic. Raspuns corect: E BIOLOGIE CELULARA 1. Mitocondriile sunt implicate in: A. replicarea ADN B. procesul de fosforilare oxidativa C. miscarile celulare D. transportul activ cuplat cu gradiente ionice E. biogeneza membranelor celulare Raspuns corect: B 2. Functia comuna a reticulului endoplasmic neted si rugos este: A. Transportul direct al unor macromolecule B. Initierea ciclului celular C. Sinteza fosfolipidelor D. Degradarea nucleolului E. Contractia musculara Raspuns corect: C 3. Contractia musculara este declansata de: A. ionii de Ca2+ B. centrioli C. peroxizomi D. degradarea membranelor celulare E. miscarea de rotatie a proteinelor in membrane Raspuns corect: A 4. Functiile cromozomilor sunt urmatoarele cu exceptia: A. depozitarea informatiei genetice B. transportul pasiv prin membrana C. transmiterea informatiei genetice D. exprimarea informatiei genetice E. evolutia informatiei genetice Raspuns corect: B

5. Adrenoleucodistrofiile sunt maladii A. genetice peroxizomale B. genetice mitocondriale C. congenitale D. determinate de dispunctii la nivelul Aparatului Golgi E. determinate de mutatii in genele pentru diferiti receptori celulari Rapuns corect: A 6. Procesul de detoxifiere a diferitelor molecule se realizeaza in: A. mitocondrii B. peroxizomi C. REN D. nucleu E. membrana celulara Raspuns corect: B 7. Urmatoarele maladii sunt considerate a fi boli genetice mitocondriale cu exceptia: A. Neuropatia optica ereditara Leber B. Sindrom MERRF C. Sindrom Turner D. Sindrom MELAS E. Encefalopatia Leigh Raspuns corect: C 8. Urmatoarele tipuri de filamente apartin grupului de filamente intermediare cu exceptia: A. filamente de actina B. filamente de cheratina C. fimante de desmina D. filamente de vimentina E. neurofilamente Raspuns corect: A 9. Polimerizarea tubulinei este influentata de urmatorii factori cu exceptia: A. temperatura B. ioni de Ca2+ si Mg2+ C. proteinele din citosol D. colchicina E. apa Raspuns corect: D 10. Receptorii celulari sunt: A. proteine cu functii specifice B. lipide C. fosfolipide D. acizi nucleici

E. organite celulare Raspuns corect: A BOLI INFECTIOASE 1. Urmatoarele afirmatii sunt corecte pentru rujeola: A. Incubatia 15-21 de zile B. Semnul Kaplik prezent C. Calea de transmitere digestiva D. Tratament etiologic cu penicilina E. Nu exista vaccin Raspuns corect: B 2. Urmatorul antibiotic este de electie in profilaxia si terapia etiologica din infectiile cu streptococ beta-hemolitic: A. Cloramfenicol B. Gentamicina C. Tetraciclina D. Penicilina G E. Ciproblaxacina Raspuns correct: D 3. Semnul Grozovici se intalneste in urmatoarele boli infectioase: A. Varicela B. Dizenterie C. Leptospiroza D. Scarlatina E. Tifosul exantematic Raspuns corect: D 4. Lichidul cefalorahidian in meningita tuberculoasa este de aspect: A. Purulent B. Hemoragic C. Normal D. Opalescent E. Intermediar intre a, b, c, d Raspuns corect: C 5. Hepatita virala de tip A debuteaza in principiu cu simptomatologia: A. Febra, frisoane B. Redoarea cefei C. Angina pultacee D. Inapetenta, greata, varsaturi E. Hemoragie digestiva Raspuns corect: D

6. Tratamentul etiologic in erizipel se efectueaza cu: A. Gentamicina B. Florochinolone C. Cloramfenicol D. Doxaciclina E. Penicilina G Raspuns corect: E 7. Tratamentul in holera se efectueaza in principal cu: A. Medicatie antialergica B. Solutii pentru rehidratare C. Vitamine din grupul B D. Calmante de tuse E. Antitermica Raspuns corect: B 8. Tratamentul etiologic de electie in infectia cu Leptospira se efectueaza cu: A. Cotrimoxazol B. Nitrofurani C. Florochinolone D. Streptomicina E. Penicilina Raspuns corect: E 9. Insuficienta hepatica acuta este determinata in principal de virusul: A. Hepatitei A B. Hepatitei B C. Hepatitei C D. Hepatitei D E. Hepatitei E Raspuns corect: B 10. Reactia adversa cea mai severa la administrarea de penicilina parenteral: A. Febra, frisoane B. Greata, varsaturi C. Cefalee D. Diaree E. Soc anafilactic Raspuns corect: E 11. n perioada de contagiozitate bolnavii cu boli infecioase reprezint o surs de infecie pentru: a. membrii familiei b. personalul de ngrijire c. bolnavii din spital d. toate de mai sus;

e. nici o varianta corecta. Raspuns corect : D 12. Aceeai plosc trebuie folosit de ctre: a. un bolnav b. doi bolnavi c. patru bolnavi d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A 13. Bolnavul cu dizenterie bacterian poate fi externat numai cnd: a. lipsesc scaunele diareice b. nu prezint colici abdominale c. coprocultura este negativ d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns correct : D 14. n perioada prodromal a hepatitei acute virale A, gradul de infeciozitate este: a. redus b. ridicat c. absent d. hepatita virala A nu are perioada prodromala e. pacientii cu hepatita virala A nu sunt infectiosi Raspuns correct : B 15. n perioada de convalescen a hepatitei acute A gradul de infeciozitate este: a. maxim b. sczut c. crescut d. hepatita virala A nu are perioada prodromala e. pacientii cu hepatita virala A nu sunt infectiosi Raspuns correct : B 16. ngrijirea bolnavilor cu boli infecioase se face: a. n concordan cu fazele evolutive ale bolii b. la fel pentru toate afeciunile c. la fel n toate stadiile bolii d. bolnavii infectiosi nu trebuie spitalizati e. nici o varianta de mai sus Raspuns correct : A 17. Pe lng efectuarea tratamentului asistenta va urmrii: a. apariia unor simptome b. apariia complicaiilor

c. igiena corporal a bolnavilor d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns correct : D 18. Lenjeria de corp a bolnavilor trebuie schimbat: a. sptmnal b. la 3 zile c. ori de cte ori este nevoie d. nu se schimba pe perioada internarii e. nici o varianta de mai sus Raspuns correct : C 19. Nerespectarea ngrijirii mucoaselor la pacienii cu boli infecioase poate produce: a. otite secundare b. stomatite c. conjunctivite purulente d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns correct : D 20. La pacienii tratai cu antibiotice, mucoasa bucal i limba se poate bandijona cu: a. glicerin boraxat + o substan antifungic b. neopreol c. hidrocortizon d. solutie de penicilina e. apa oxigenata Raspuns correct : A 21. Pentru prevenirea unor reacii alergice grave se recomand: a. aplicarea antibioticelor pe mucoase b. aplicarea sulfamidelor pe mucoase c. evitarea aplicrii de antibiotice i sulfamide pe mucoase d. administrarea concomitenta cu hidrocortizon e. nici o varianta corecta Raspuns correct : C 23. Dizenteria bacterian se transmite pe cale: a. respiratorie b. digestiv c. sexual d. intravenos e. nici o varianta corecta Raspuns correct : B 24. Scarlatina se transmite pe cale:

a. digestiv b. sexual c. respiratorie d. intravenos e. nici o varianta corecta Raspuns correct : C 25. Gripa se transmite pe cale: a. digestiv b. cutanat c. respiratorie d. intravenos e. nici o varianta corecta Raspuns correct : C 26. Pentru prevenirea infeciilor stafilococice se recomand: a. dezinfecia lenjeriei de pat b. dezinfecia saltelelor c. sterilizarea instrumentelor medicale d. ozonizarea aerului din saloane e. nici o varinata corecta Raspuns correct : A, B, C 27. Pe cale digestiv se transmite: a. meningita meningococic b. heapatita viral A c. dizenteria d. tuberculoza e. nici una din variantele de mai sus. Raspuns correct : B, C 28. Prevenirea infeciilor intraspitaliceti se poate realiza prin: a. procedee umede de curenie b. folosirea substanelor i soluiilor antiseptice c. izolarea bolnavilor n saloane separate d. externarea pacientilor infectiosi e. nici o varinata corecta Raspuns correct : A, B, C 29. Sindromul icteric poate fi prezent la pacienii cu: a. hepatite acute b. ciroze hepatice c. icter mecanic d. dizenterie e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A, B, C

30. Redoarea de ceaf poate fi prezent la pacienii cu: a. menigit bacterian b. meningit viral c. meningit TBC d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : D CHIRURGIE GENERALA 1. Ocluzia intestinala inalta se manifesta prin urmatoarele semne clinice: A. varsaturi frecvente, in cantitati reduse, absenta meteorismului si a intretruperii complete a tranzitului pentru materii si gaze; B. varsaturi rare, in cantitati reduse, urmate de intreruperea tranzitului pentru materii si gaze; C. varsaturi abundente, prezenta meteorismului si intreruperea completa a tranzitului pentru materii si gaze; D. varsaturi bilioase, melena si absenta meteorismului; E. varsaturi incoercibile, meteorism la nivelul flancurilor si intreruperea tranzitului; Raspuns corect: A. 2. Ocluzia intestinala joasa se manifesta prin urmatoarele semne clinice: A. Varsaturi rare si abundente, meteorism abdominal, intreruperea competa a tranzitului pentru materii si gaze; B. Varsaturi incoercibile, absenta meteorismului, intreruperea tranzitului pentru materii si gaze; C. Varsaturi rare, reduse cantitativ, meteorism abdominal la nivelul flancurilor, rare emisii de gaze; D. Varsaturi fecaloide, meteorism abdominal discret, fara intreruperea tranzitului pentru gaze; E. Absenta varsaturilor, prezenta meteorismului abdominal si intreruperea tranzitului pentru materii si gaze; Raspuns corect: A. 3. Tumorile carcinoide ale intestinului subtire isi au originea parietala: A. La nivelul seroasei B. La nivelul submucoasei C. La nivelul musculaturii circulare D. La nivelul musculaturii longitudinale E. La nivelul musculaturii striate Raspuns corect: B. 4. Tumorile carcinoide ale intestinului subtire sunt carcterizate de urmatoarele semne clinice:

A. Tumora abdominala palpabila, mobila, fenomene alergice cutanate si hipotensiune arteriala; B. Tumora abdominala fixa, melena, varsaturi bilioase; C. Absenta tumorii abdominale palpabile, intreruperea tranzitului pentru gaze, varsaturi fecaloifde; D. Fenomene alergice, hematemeza si melena; E. Fenomene alergice cutanate, tumora abdominala palpabila si hipertensiune arteriala. Raspuns corect: A. 5. Singura tumora a intestinului subtire caracterizata prin prezenta hemoragiilor intraperitoneale este: A. Fibromatoza peritoneala B. Carcinoidul C. Leiomiosarcomul D. Apudomul E. Cracinomul intestinal Raspuns corect: C 6. Simptomul principal al bolii de reflux gastro-esofagian este: A. Disfagia; B. Pirozis ascendent retrosternal, de predilectie nocturn, postprandial sau in decubit dorsal; C. Hematemeza D. Regurgitatiile postprandiale; E. Sialoreea Raspuns corect: B. 7. Legea lui Stokes se enunta astfel: A. Focarele de iritatie peritoneala determina in mod reflex paralizia musculaturii netede si contractura musculaturii striate; B. Focarele de iritatie peritoneala determina in mod reflex varsaturile; C. Focarele de iritatie peritoneala determina in mod reflex contractura musculturii netede si paralizia musculaturii striate; D. Focarele de iritatie peritoneala determina in mod reflex intreruperea tranzitului pentru materii si gaze. E. Focarele de iritatie peritoneala determina in mod reflex meteorismul. Raspuns corect: A. 8. Arsurile retrosternale din boala de reflux gastro-esofagian cedeaza la admininstarea de: A. Anticoagulante B. Antispastice C. Antiinflamatorii D. Antisecretoare E. Antialgice Raspuns corect: D.

9. Hernia hiatala paraesofagiana, prin rostogolire, este caracterizata prin: A. Prezenta intregului stomac in torace; B. Prezenta a 1/2 a stomacului in torace; C. Hernierea unui segment al stomacului prin hiatusul esofagian largit, cu mentinerea pe loc a cardiei in abdomen; D. Hernierea stomacului si a colonului transvers in torace; E. Alunecarea cardiei prin hiatusul esofagian largit, in torace. Raspuns corect: C. 10. Responsabila de aparitia fenomenelor alergice cutanate caracteristice tumorilor carcinoide este: A. Histamina B. Serotonina C. Secretina D. Glucagonul E. Insulina Raspuns corect: B. 11. Contractura musculara de tip abdomen de lemn apare in: A. Ocluzia intestinala B. Ileusul paralitic C. Ulcerul duodenal perforat D. Apendicita acuta E. Hemoperitoneu Rasapuns corect: C. 12. Ileusul biliar evolueaza in trei etape clinice caracteristice, manifestari datorate urmatorului substrat morfopatologic: A. Constituirea fistulei colecisto-digestive, evacuarea calculului in lumenul intestinal, migrarea acestuia de-a lungul cadrului intestinal si inclavarea lui intr-un segment intestinal ingust si decliv; B. Peforatia veziculei biliare, evacuarea calculului in cavitatea peritoneala, urmata de aparitia semnelor de ocluzie; C. Constituirea fistulei bilio-digestive inalte, evacuarea calculului in caile biliare, urmata de hematemeza si melena; D. Momentul perforatiei bilio-digestive, urmata de aparitia icterului si a ocluziei. E. Evacuarea calculului din caile biliare, inclavarea lui la nivelul ampulei rectale si instalarea ocluziei. Raspuns corect: A. 13. Semnul lui Konig are semnificatia: A. Obstructiei complete a lumenului intestinal B. Obstructiei incomplete a colonului C. Stenozei intestinului subtire D. Stenozei pilorice

E. Tumorilor sigmoidiene. Raspuns corect: C. 14. Ileusul biliar este definit prin: A. Obstructia calculoasa a lumenului caii biliare principale; B. Obstructia neoplazica a lumenului caii biliare principale; C. Obstructia ileonului terminal printr-un calcul evacuat de la nivelul colecistului printr-o fistula colecisto-duodenala; D. Obstructia sigmoidiana printr-un calcul evacuat de la nivelul colecistului printr-o fistula colecisto-colica; E. Obstructia cailor biliare extrahepatice printr-un ascarid. Raspuns corect: C si D. 15. Colica hepatica are drept substrat fiziopatologic: A. Obstructia caii biliare principale B. Obstructia cisticului C. Obstructia cailor biliare intrahepatice D. Hepatita virala acuta E. Distensia brusca a capsulei lui Glisson Raspuns corect: E. 16. Colica biliara are drept substrat fiziopatologic: A. Contractia supraliminara a musculaturii veziculei biliare B. Contractia supraliminara a musculaturii coledociene C. Contractia excesiva a sfincterului lui Lutkens D. Contractia excesiva a sfincterului lui Oddi E. Contractia excesiva a pilorului Raspuns corect: B. 17. Colica veziculara are drept substrat fiziopatologic: A. Contractia excesiva a musculaturii coledociene B. Contractia excesiva a musculaturii canalului hepatic C. Contractia excesiva a musculaturii veziculei biliare D. Inflamatia acuta a veziculei biliare E. Inflamatia acuta a cailor biliare extrahepatice Raspuns corect: C. 18. Colica apendiculara are urmatorul substrat morfopatologic: A. Inflamatia parietala a apendicelui cecal B. Tiflita si peritiflita C. Limfadenita mezenterica D. Obstructia lumenului apendicular E. Inflamatia mezoului apendicular. Raspuns corect: D. 19. Conduita terapeutica corecta a plastronului apendicular abcedat consta in:

A. Incizia abcesului, apendicectomie si drenaj peritoneal B. Apendicectomie si drenaj peritoneal C. Drenaj peritoneal simplu D. Incizia abcesului si drenaj peritoneal multiplu E. Drenaj peritoneal multiplu. Raspuns corect: D. 20. Dintre tumorile caii biliare principale, singura forma care evolueaza cu icter mecanic ondulant este: A. Carcinoidul B. Colangiocarcinomul stenozant C. Ampulomul vaterian D. Colangiocarcinomul convergentei biliare E. Tumorile de cap de pancreas. Raspuns corect: C. 21. Lipsa drenajului biliar extern in angiocolita, se poate solda in evolutie cu: A. Colecisto-pancreatita acuta B. Pediculita hepatica C. Microabcese hepatice D. Abcese hepatice E. Pancreatita acuta Raspuns corect: A,B,C,D,E. 22. Stadiile morfopatologice ale colecistitei acute sunt: A. Catarala, flegmonoasa si gangrenoasa B. Hidrops vesicular, catarala, flegmonoasa si gangrenoasa C. Catarala, flegmonoasa si piocolecistita gangrenoasa litiazaica D. Catarala, flegmonoasa, gangrenoasa si plastronul pericolecistic E. Catarala, flegmonoasa, gangrenoasa si necrozanta Raspuns corect: B. 23. Limita temporala a viabilitatii unei anse intestinale strangulate este de: A. 8 ore B. 12 ore C. 24 de ore D. 6 ore E. Nu exista limite de viabilitate. Raspuns corect: D. 24. Sub termenul de litiaza biliara se intelege: A. Litiaza caii biliare principale. B. Litiaza colecisto-coledociana. C. Litiaza veziculara si a canalului cistic. D. Litiaza canalului cistic E. Litiaza veziculara.

Raspuns corect: A. 25. Termenul de colica hepatica defineste: A. Dilatatia cailor biliare intraheptice. B. Dilatatia caii biliare principale. C. Distensia brusca si brutala a capsulei glissoniene. D. Dilatatia canalelor biliare intrahepatice. E. Dilatatia canalului Wirsung. Raspuns corect: C. 26. Hidropsul vezicular reprezinta: A. O forma de colecistita cronica sclero-atrofica mulata pe calcul. B. Distensia dureroasa, permanenta a veziculei biliare prin obstructie infundibulara. C. Aspectul anatomo-clinic al unei piocolecistite acute gangrenoase. D. Un stadiu avansat al unei colecistite acute. E. O forma de colecistita cronica sclero-hipertrofica. Raspuns corect: B. 27. Termenul de angiocolita presupune: A. Inflamatia peretilor ductului biliar principal. B. Continutul septic al caii biliare principale. C. Inflamatia arterelor si venelor veziculei biliare. D. Inflamatia ductelor biliare si continutul lor septic. E. Inflamatia cailor biliare extrahepatice. Raspuns corect: D. 28. Triada lui Charcot reuneste urmatoarele semne: A. Icter, hepatomegalie si colica biliara. B. Durere, icter si febra. C. Durere, angiocolita si icter. D. Durere, melena si icter. E. Durere, hepatomegalie si febra. Raspuns corect: B. 29. Triada lui Owen din hemobilie presupune: A. Durere, icter si frison. B. Icter, rectoragie si febra. C. Durere, icter si melena. D. Durere, hepatomegalie si icter. E. Icter, febra si frison. Raspuns corect: C. 30. Ileusul biliar cuprinde urmatoarele etape: A. Colica biliara, dureri abdominale migratorii insotite de melena si ocluzie intestinala. B. Colica biliara urmata de ocluzie si apoi de peritonita biliara.

C. Colica biliara urmata de peritonita biliara prin perforatie veziculara si apoi icter. D. Colecistita acuta urmata de perforatie intr-un organ cavitar, dureri abdominale migratorii urmate de melena si apoi ocluzie intestinala. E. Colica biliara urmata de hemoragie digestive superioara si icter. Raspuns corect: D. 31. Cancerul vezicular are drept carcteristica principala: A. Agresivitatea extrema si invazia precoce a caii biliare principale. B. Absenta manifestarilor clinice pina in fazele avansate. C. Instalarea rapida a icterului si a angiocolitei. D. Instalarea tardiva a icterului si a angiocolitei. E. Precocitatea semnelor clinice. Raspuns corect: B. 32. Cel mai frecvent procedeu tehnic de colecistectomie pe cale laparoscopica este: A. Colecistectomia retrograda. B. Colecistectomia anterograda. C. Colecistectomia bipolara. D. Colecistendeza. E. Colecistostomia. Raspuns corect: A. 33. Icterul mecanic neoplazic are urmatorul tablou clinic: A. Intens dureros, febril si intrerupt de perioade de remisiune. B. Febril, indolor si fara perioade de remisiune. C. Intens dureros, apiretic si cu perioade anicterice. D. Indolor, afebril si progresiv pina la valori foarte mari ale biliraubinei serice. E. Icter ondulant, afebril si intens dureros. Raspuns corect: D. 34. Definiti termenul de " colica biliara ": A. Dureri colicative datorate contractiilor spastice ale musculaturii veziculare. B. Dureri colicative datorate contractiei spastice a musculaturii coledociene. C. Dureri continue datorate contractiei spastice a musculaturii arborelui biliar. D. Dureri continue datorate contractiei spastice a musculaturii cailor biliare extrahepatice. E. Dureri continue datorate contractiei spastice a veziculei biliare. Raspuns corect: B. 35. Care este d.p.d.v. pathogenic, mecanismul de debut al colecistitei acute ? A. Obstructia litiazica a regiunii infundibulo-citice. B. Obstructia cronica a caii biliare principale. C. Obstructia partiala a canalului cistic. D. Obstructia incomplete a caii biliare principale. E. Fistula biliara externa. Raspuns corect: A.

36. Ce se intelege prin " hidrops vezicular " A. Dilatatia brutala a caii biliare principale. B. Dilatatia brutala a canalelor hepatice. C. Marirea volumului si a continutului veziculei biliare ca urmare a obstructiei litiazice infundibulo-cistice. D. Cesterea de volum a veziculei biliare prin obstructia partiala a caii biliare principale. E. Cresterea de volum a cailor biliare extrahepatice. Raspuns corect: C. 37. Enumerati complicatiile litiazei veziculare: A. Infectioase, migratorii, perforative si degenerative. B. Migratorii, degenerative si autoimmune. C. Infectia, inflamatia conica, obstructia ductelor biliare si icterul. D. Infectia, obstructia si hemoragia. E. Non-inflamatorii, infectioase si obstructive. Raspuns corect: A. 38. Enumerati complicatiile litiazei biliare: A. Migratorii, obstructive si infectioase. B. Obstructive, noninflamatorii si icterigene. C. Infectioase si noninfectioase. D. Hepatice, pancreatice si coledociene. E. Icterigene, hemoragice si degenerative. Raspuns corect: A. 39. Definiti termenul de "icter mecanic": A. Icter datorat unei hemolize masive. B. Icter prin necroza hepatocitara. C. Icter prin obstructia litiazica sau neoplazica a caii biliare principale. D. Icter datorat obstructiei cailor biliare intra sau extrahepatice. E. Icter datorat unui neoplasm de cap de pancreas. Raspuns corect: D 40. Identificati varianta moderna, cea mai eficienta, a procedeele tehnice de colecistectomie: A. Colecistectomia laparoscopica. B. Colecistectomia clasica. C. Colecistectomia endoscopica transgastrica. D. Colecitectomia transabdominala transvaginala. E. Colecistectomia transabdominala transrectala. Raspuns corect: A.

41. Definiti termenul de "colesteroloza":

A. Afectiune inflamatorie cronica a veziculei biliare. B. Afectiune acuta, litiazica a veziculei biliare. C. Colecistopatii noninflamatorii, degenerative, hiperplazice, datorate unei depuneri la nivelul a peretelui vezicular cu esteri ai colesterolului. D. Adenomiomatoza si diverticuloza peretelui vezicular. E. Prezenta akenelor si a polipilor de colesterina pe mucoasa veziculei biliare. Raspuns corect: C. 42. Care este cea mai frecventa forma dintre tumorile benigne ale ficatului: A. Hiperplazia nodulara focala. B. Hemangiomul. C. Chistele hepatice seroase. D. Boala polichistica a ficatului. E. Pseudotumorile inflamatorii. Raspuns corect: B. 43. Enumerati complicatiile chistului hidatic hepatic: A. Migratorii, inflamatorii si neoplazice. B. Septice, alergice, toxice, litiazice, compresive. C. Obstructive, perforative si hemoragice. D. Septice, compresive, hemoragice si toxice. E. Hemoragice, compressive, perforative, fistulare si ocluzive. Raspuns corect: B. 44. Care este sediul cel mai frecvent al sindromului posttrombotic: A. Tromboza venei safene externe. B. Tromboza venelor safene externa si interna. C. Tromboza venei poplitee. D. Tromboza axului venos profund al membrului inferior. E. Tromboza crosei safenei externe. Raspuns corect: D. 45.Sindromul posttrombotic precede sau urmeaza tromboflebita profunda ? A. Tromboflebita acuta este precedata de sindromul posttrombotic. B. Tromboflebita venei safene externe induce acest sindrom. C. Tromboflebita profunda este urmata de sindromul posttrombotic. D. Tromboflebita venei cave inferioare este definite prin sindromul posttrombotic. E. Sindromul posttrombotic reprezinta complicatia evolutiva a unei tromboflebite profunde neglijate. Raspuns corect: C, E 46. Indicatia Mamectomiei radicale modificate este data de: A. prezenta metastazelor osoase B. volumul mare al tumorii primare C. ganglionii loco regionali clinic invadati D. istoric familial de cancer mamar

E. prezenta receptorilor estrogenici la nivel tumoral Raspuns corect: B 47. Care este tipul histopatologic cel mai frecvent al cancerului esofagian? A. limfomul B. adenocarcinomul C. carcinomul cu celule mici D. carcinomul cu celule scuamoase E. carcinomul cu celule in pecete Raspuns corect: B 48. Un barbat in varsta de 70 ani, in antecedente fumator de 40 de ani, se prezinta cu disfagie. Tranzitul baritat ridica suspiciunea unui cancer esofagian. Nursa trebuie sa educe pacientul asupra carui test necesar pentru confirmarea diagnosticului? A. rezonanta magnetica nucleara B. tomografia computerizata C. tomografia cu emisie de pozitroni D. endoscopia E. manometria Raspuns corect: D 49. Care este cel mai frecvent simptom al cancerului esofagian: A. durerea retrosternala B. disfagia C. vocea ingrosata D. tusea E. scaderea ponderala Raspuns corect: B 50. Care este cel mai frecvent simptom la prezentarea unui cancer gastric? A. hematemeza B. scaderea ponderala C. boala de reflux esofagian D. edemul membrelor pelvine E. ascita Raspuns corect: B 51. Familia unui pacient diagnosticat cu cancer gastric intreaba nursa care sunt factorii nutritivi in prevenirea cancerului gastric; care dintre urmatorii nu reprezinta factori de risc pentru dezvoltarea cancerului gastric? A. evitarea alimentatiei picante B. evitarea alimentelor conservate prin sare C. limitarea alimentelor conservate prin fum D. cresterea dietei bogate in fructe E. cresterea dietei bogate in vegetale Raspuns corect: A

52. Datorita riscului pentru aparitia sindromului dumping in urma unei rezectii gastrice, educatia pacientului de o nursa ar trebui sa includa: A. cresterea aportului de lichide in timpul mesei B. pranzuri mici si frecvente C. recomandarea unei diete bogate in carbo hidrati D. recomandarea unei diete sarace in proteine E. sugerarea unei diete bogate in fibre celulozice Raspuns corect: B 53. O nurse supravegheaza un pacient rezecat gastric in antecedente; care din urmatoarele valori biologice nu ar trebui intalnite in acest caz: A. valoare scazuta a hemoglobinei B. valoare scazuta a vitaminei B 12 C. valoare scazuta a folatilor D. valoare scazuta a leucocitelor E. absenta anticorpilor pentru helicobacter pylori Raspuns corect: D 54. Prezenta tenesmelor si a rectoragiilor sugereaza o leziune la nivelul: A. colonului transvers B. rectului C. intestinului subtire D. colonului ascendent E. colonului sigmoid Raspuns corect: B 55. Care din urmatoarele simptome este considerat un simptom al evolutiei avansate al cancerului acolo rectal: A. flatulenta B. modificarea tranzitului intestinal C. prezenta sangelui in materiile fecale D. scaderea ponderala E. durerea la nivelul tractului digestiv Raspuns corect: D 56. Care tip de interventie chirurgicala la nivelul segmentului anatomic colo rectal influenteaza cel mai mult calitatea vietii postoperator?: A. rezectia abdomino pelvina B. hemicolectomia dreapta C. colectomia subtotala D. rezectia anterioara joasa E. colectomia stanga Raspuns corect: A

57. Examenele paraclinice ale bolnavului chirurgical: a. sunt nespecifice, avand valoare diagnostica majora b. cuprind examenul radiologic toraco-pulmonar si electrocardiograma c. includ tomografia computerizata la toti bolnavii ce necesita interventie chirurgicala d. trebuie sa asigure evaluarea generala a bolnavului e. pot lipsi in urgentele chirurgicale majore Raspuns corect : B, D, E 58. Ultrasonografia: a. este o metoda ce s-a impus in clinica prin caracterul neinvaziv, mobilitate, accesibilitate b. se poate repeta fara riscuri, urmarind evolutia postoperatorie c. prezinta dezavantajul invazivitatii, datorat riscului radiatiilor ionizante d. ultrasonografia transesofagiana si transrectala, ofera date specifice cu inalta relevanta diagnostica e. este urmata obligatoriu de CT sau RMN Raspuns corect : A, B, D 59. Plagile: a. sunt solutii de continuitate la nivelul tesuturilor si organelor b. pot fi doar iatrogene c. cele penetrante intereseaza numai tegumentul d. plagile suprainfectate se sutureaza secundar e. inainte de sutura necesita toaleta si hemostaza Raspuns corect : A, D, E 60. Plaga operatorie: a. are ca premiza esentiala asepsia b. are drept scop crearea de cavitati de lucru c. evitarea sangerarii se realizeaza prin tromboze vasculare spontane sau ligaturi vasculare d. urmareste obtinerea vindecarii primare e. se sutureaza reconstituind planurile incizate Raspuns corect : A, B, C, D, E 61. Complicatiile plagii operatorii sunt: a. hemoragia b. infectia, dehiscenta si evisceratia c. ileusul postoperator d. boala tromboembolica e. eventratiile Raspuns corect : A, B, C, D, E 62. Infectiile chirurgicale reprezinta: a. stari septice de etiologie variata

b. boli infecto-contagioase c. infectii produse ca urmare a actului chirurgical d. infectii care necesita tratament chirurgical e. infectii generalizate Raspuns corect : C 63. Furunculul: a. reprezinta necroza foliculului pilo-sebaceu cu formarea burbionului b. este produs de streptococ c. este intotdeauna unic d. impune tratament chirurgical doar in mod ocazional e. la nivelul fetei poate genera tromboza septica cu interesarea sinusului cavernos Raspuns corect : A, E 64. Carbunculul: a. este o inflamatie acuta stafilococica rezultata in urma aglomerarii unor multiple furuncule b. este reprezentat de necroze multiple epifasciale care pornesc de la furuncul si conflueaza in tesutul subcutan c. localizarile principale sunt periunghiale d. nu este insotit de fenomene generale e. tratamentul este exclusiv conservator, cu topice locale Raspuns corect : A, B 65. Erizipelul: a. este o infectie produsa de agenti micotici saprofiti b. are o contagiozitate ridicata c. determina alterarea starii generale, febra, frison d. tratamentul general este optional e. impune tratament chirurgical cu excizia bureletului marginal Raspuns corect : C 66. Hemoragiile la locul accidentului vor fi oprite prin: a. pansament compresiv b. hemostatice pe cale intravenoasa c. transfuzie de sange de urgenta la locul accidentului d. imobilizarea fracturilor e. hemostatice local Raspuns corect : A, D 67. Afectarea respiratorie din accidente impune: a. eliberarea cailor respiratorii superioare b. pozitionarea decliva a capului (cu membrele inferioare mai sus) c. garou la radacina membrului inferior bilateral d. nici una de mai sus e. toate de mai sus

Raspuns corect : A 68. Tromboza venoasa profunda (boala trombo-embolica): a. este o coagulare intravasculara diseminata b. este o coagulare intravasculara locala c. poate fi punctul de plecare al unei embolii d. prezinta risc crescut de embolie pulmonara e. necesita tratament anticoagulant cel putin 6 luni Raspuns corect : A, D, E 69. Simptomatologia trombozei venoase profunde cuprinde: a. dureri in molet la dorso-flexia piciorului pe gamba (semnul Homans) b. edematierea membrului impastarea dureroasa a moletului c. accentuarea desenului venos d. febra e. tahicardia Raspuns corect : A, B, C, D, E 70. Tratamentul trombozei manifeste este: a. tratament trombolitic b. tratament anticoagulant c. tratament simptomatic antispastic, antialgic, antiinflamator d. antibioterapie e. radioterapie locala si imunosupresie Raspuns corect : A, B, C 71. Varicele: a. sunt artere subcutanate dilatate b. sunt vene subcutanate dilatate c. sunt modificari de tip celulita la nivelul membrului inferior d. sunt leziuni degenerative ale peretelui venos e. se asociaza cu alte boli ale tesutului conjunctiv Raspuns corect : B, D, E 72. Tratamentul varicelor primitive cuprinde: a. tratamentul sclerozant b. chimioterapia sistemica c. interventia chirurgicala (crosectomie, stripping etc) d. tratament anticoagulant e. tratament antibiotic Raspuns corect : A, C 73. Tratamentul ischemiei arteriale cronice: a. antibiotice si curarizante b. revascularizare prin indepartarea sau ocolirea blocului arterial obliterativ c. tratament local cu efect vasoconstrictor

d. antiagregante, anticoagulante e. vasodilatatoare pe cale generala Raspuns corect : B, D, E 74. Ingrijirea bolnavului chirurgical, pregatirea preoperatorie cuprinde: a. examenul clinic general cuprinde evaluarea: temperaturii, pulsului, tensiunii arteriale, frecventei respiratorii, diurezei, tranzitului digestiv b. evaluarea paraclinica a organelor vitale c. toaleta generala si pregatirea locala a tegumentului d. pregatirea psihica e. toate cele de mai sus Raspuns corect : E 75. Alimentatia preoperatorie: a. se stabileste in functie de posibilitatile si preferintele personalului medical b. se stabileste in functie de afectiunea chirurgicala si bolile asociate c. cuprinde regimul alimentar (tipul, ritmul, numarul de calorii si principiile nutritive) d. se recomanda lipsa alimentatiei cu 48 ore inainte de orice interventie chirurgicala e. este hipercalorica pentru asigurarea suportului energetic necesar Raspuns corect : B 76. Anestezia generala trebuie sa indeplineasca urmatoarele deziderate: a. combaterea durerii b. hipnoza c. asigurarea unei alimentatii rationale si mobilizarea activa a pacientului d. asigurarea relaxarii musculare e. protectie antisoc Raspuns corect : A, B, D, E 77. Mobilizarea postoperatorie precoce: a. este contraindicata de rutina b. previne tromboflebita profunda c. previne retentia de urina d. este indicata doar in cazurile cu traumatisme ale membrelor inferioare e. ajuta la reluarea tranzitului intestinal Raspuns corect : B, C, E 78. Lichidele sunt permise de regula: a. dupa 4-6 ore postoperator b. dupa 72 ore postoperator c. dupa 15 minute postoperator d. dupa 24 ore e. nici una de mai sus Raspuns corect : A

79. Prima zi postoperator: a. apare scaunul b. se urmaresc temperatura, puls, tensiune arteriala c. se supravegheaza plaga si drenajele d. se reia alimentatia normala e. se asigura oxigenoterapia Raspuns corect : B, C 80. Sindroamele postoperatorii precoce legate direct de actul operator sunt: a. viroza pulmonara b. diabetul zaharat c. socul d. fistulele e. evisceratiile Raspuns corect : C, D, E 81. Zilele II-III postoperator: a. se urmareste tranzitul intestinal, b. se urmareste plaga si tuburile de dren c. se scot firele tegumentare d. se suprima aparatul gipsat e. toate cele de mai sus Raspuns corect : A, B 82. Semnele locale ale inflamatiei acute sunt: a. roseata b. caldura c. ischemia d. durerea e. functiolaesa Raspuns correct : A, B, D, E 83. Furunculul fetei prezinta un grad mare de gravitate datorita: a. comunicarii cu vasele orbitei oculare b. vecinatatii sinusurilor maxilare si frontale c. comunicarii venelor fetei cu sinusul cavernos d. riscului aparitiei endocarditei infectioase e. nu este foarte grav . Raspuns correct : C 84. Caracteristic hidrosadenitei este: a. reprezinta o infectie cu E. coli b. se vindeca spontan si fara complicatii c. nu are caracter recidivant d. tumefactia este centrata de firul de par e. infectia caracterizeaza glandele sudoripare apocrine

Raspuns correct : E 85. Limfangita acuta reticulara este caracterizata prin: a. intereseaza vasele mari din reteaua tegumentara b. apare la distanta de focarul inflamator c. apare adenopatie satelita d. apare edem discret de vecinatate e. nici una din afirmatiile de mai sus Raspuns correct : C, D 86. Caracterele limfangitei tronculare sunt: a. intereseaza vasele mici b. apare sub forma unor linii rosii cu traiect ascendent de la focarul inflamator c. la palpare se simt ca niste cordoane indurate d. semnele generale nu sunt importante e. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate Raspuns correct : B, C 87. In etiologia abcesului sunt implicati urmatorii germeni: a. streptococci b. stafilococi c. gonococi d. chlamidii e. virusurile hepatitice Raspuns correct : A, B, C 88. Sediile predilecte de dezvoltare ale flegmoanelor sunt: a. regiunea scalpului b. spatiul retroperitoneal c. regiunea mamara d. regiunea fesiera e. mediastinul Raspuns correct : B, C, D 89. Caracteristic erizipelului este: a. edemul generalizat al membrului inferior b. bureletul marginal c. semnul lui Milian d. placardul eritematos e. semne de ischemie acuta distala Raspuns correct : B, C, D 90. In infectiile osoase examenul radiografic evidentiaza: a. abcesul subperiostic (la 5-6 zile) b. zone de condensare osoasa c. zone de rarefiere osoasa

d. dedublarea corticalei (la 14 zile) e. sechestre osoase Raspuns correct : A, B, C, E 91. Conditiile favorizante in aparitia gangrenei gazoase sunt a. retentia de corpi straini in plaga b. arsurile intinse c. avorturile septice d. manevrele urologice endoscopice e. interventiile stomatologice Raspuns correct : A, B, C 92. Perioada de stare a tetanosului este caracterizata prin: a. contractura muschilor fetei (rizus sardonicus) b. opistotonusul c. disfagie d. stare de prostratie e. bradicardie Raspuns correct : A, B, C 93. Conditiile favorizante infectiei tetanice sunt: a. plagi intepate b. plagi contuze c. contaminarea cu continut intestinal a plagilor d. arsurile e. plagi murdarite cu pamant Raspuns correct : A, D, E 94. In septicemia hemocultura se efectueaza: a. in plin frison b. in plina ascensiune a curbei febrile c. repetat de cel putin doua ori pe zi d. din sange arterial e. indiferent de conditii Raspuns correct : A 95. Infectiile nosocomiale sunt: a. Infectii grave de regula b. Infectii intraspitalicesti c. Se trateaza cu antibiotice uzuale d. Frecvente in unitatile de dializa e. Frecvente in unitatile de terapie intensive Raspuns correct : B, D, E 96. Conditii favorizante ale infectiilor nosocomiale sunt: a. Antibioprofilaxia nepotrivita

b. Spitalizarea de lunga durata c. Contaminarea plagilor operatorii d. Mentinerea sondelor urinare mult timp e. Administrarea de solutii perfuzabile Raspuns correct : A, B, C, D 97. In stadiul II al bolii varicoase apar: a. Varice simple b. Varice sacciforme, isolate sau in pachete c. Edem marcat d. Tulburari trofice tegumentare e. Nici una dintre cele enumerate mai sus Raspuns correct : B 98. In stadiul III al bolii varicoase apar: a. Senzatie de jena in gamba b. Prurit discret c. Senzatie de neliniste in gamba d. Claudicatie intermitenta e. Nici una din afirmatiile de mai sus Raspuns correct : E 99. Caracteristicile ulcerului varicos: a. Este insotit intotdeauna de varice importatnte b. Are forma rotunda sau ovalara c. Marginile sunt neregulate d. Este dureros e. Nici una din afirmatiile de mai sus Raspuns correct : B, C, D 100. Caracteristicile ulcerului posttrombotic sunt: a. Este un ulcer rar al gambei b. Suprafata ulcerului este curata c. Se trateaza usor d. Se suprainfecteaza frecvent e. Nu recidiveaza Raspuns correct : A, D 101. Tromboza venei cave inferioare este caracterizata prin: a. Edeme ale membrelor inferioare b. Edeme asimetrice c. Meteorism abdominal d. Dureri lombare e. Nici una din afirmatiile de mai sus Raspuns correct : A, C

102. Tromboza venei cave superioare poate fi cacacterizata prin: a. Edeme declive b. Circulatie colaterala cavo-cava la nivelul trunchiului c. Edem in pelerina d. Semne de compresiune mediastinala e. Toate afirmatiile de mai sus sunt valabile Raspuns correct : C 103. Cauzele hipertensiunii portale sunt: a. Ciroza hepatica b. Hepatita etanolica c. Tumorile hepatice d. Chistele hepatice voluminoase e. Nici una din afirmatiile de mai sus Raspuns correct : A, C, D 104. Manifestarile clinice ale hipertensiunii portale sunt: a. Sindromul ascitic b. Splenomegalia c. Cardiomegalia d. Varicele esofagiene e. Encefalopatia portala Raspuns correct : A, B, D, E 105. Caracterele socului hipovolemic sunt: a. Puls mic, filiform b. Tahicardie c. Presiune venoasa centrala crescuta d. Hipertensiune arteriala e. Bradicardie Raspuns correct : A, B 106. Caracterele socului septic sunt: a. Leucopenie cu neutropenie b. Puls tahicardic, saltaret c. Tahipnee cu hipoxie d. Trombocitopenie e. Nici una din afirmatiile de mai sus Raspuns corect : A, B, C

DERMATOLOGIE 1. Erizipelul bulos este produs de: A. Stafilococul auriu B. Corynebacterium parvum

C. Streptococul beta-hemolitic D. Stafilococul alb E. Toi aceti germeni Rspuns corect: C 2. Dermita de contact apare: A. la primul contact cu o substan iritant B. la contacte repetate cu substane antigenice C. la primul contact cu o substan antigenic D. la contate repetate cu substane iritante E. n toate aceste situaii Rspuns corect: B 3. Pruritul n scabie este predominant: A. Nocturn B. Diurn C. La contactul cu ageni fizici D. La contactul cu hainele parazitate E. n cazul traumatismelor minore cutanate Rspuns corect: A 4. Acneea vulgar reprezint o afeciune inflamatorie cronic a: A. glandelor sudoripare B. stratului malpighian al epidermului C. glandelor salivare D. dermului n totalitate E. foliculului pilosebaceu din ariile pilosebacee Rspuns corect: E 5. Leziunile clinice din pemfigus vulgar sunt: A. papulo vezicule pe trunchi i n cavitatea bucal B. leziuni necrotice sau ulceraii ale tegumentului i mucoaselor C. bule flasce urmate de eroziuni pe tegumente i mucoase D. placarde eritematoase la nivelul coatelor i genunchilor E. leziuni purpurice ale mucoaselor i tegumentelor Rspuns corect: C 6. Microsporia este o micoz care afecteaz: A. regiunea inghinal B. interdigital picioarele C. mucoasa bucal D. firele de pr din regiunea pubian E. firele de pr din pielea capului Rspuns corect: E 7. Nevii pigmentari traumatizai se pot transforma n: A. epiteliom bazocelular

B. epiteliom spinocelular C. melanom malign D. botriomicom E. leziuni precanceroase Rspuns corect: C 8. Epiteliomul spinocelular apare frecvent: A. la nivelul extremitilor membrelor B. la nivelul scrotului i a regiunii perianale C. la nivelul pielii proase a capului D. pe mucoase i semimucoase E. pe leziuni de pemfigus Rspuns corect: D 9. Perioada primar n sifilis se caracterizeaz prin : A. prezena sifilomului, prezena rozeolei i a sifilidelor palmoplantare B. prezena sifilomului, prezena leziunilor distructive VDRL i TPHA slab pozitive C. prezena adenopatiei, prezena sifilidelor palmoplantare, VDRL i TPHA pozitive D. prezena sifilomului, prezena adenopatiei, VDRL i TPHA pozitive E. prezena rozeolei, prezena sifilidelor n zona genital, VDRL i TPHA pozitive Rspuns corect: D 10. Tratamentul n sifilis se face cu: A. kanamicin, claritromicin, ceftriaxon B. penicilin, moldamin C. gentamicin injectabil asociat cu moldamin D. cefalosporine, metronidazol, biseptol E. vancomicin, clindamicin Rspuns corect: B

EPIDEMIOLOGIE 1. Epidemiologia se ocupa cu: A. Etiologia bolilor infectioase B. Manifestarile clinice in bolile infectioase C. Terapia bolilor infectioase D. Evolutia bolilor infectioase in comunitatile umane si la persoane singulare E. Diagnosticul bolilor infectioase Raspuns corect: D 2. Scarlatina se transmite pe cale: A. Digestiva

B. Aeriana C. Prin vectori D. Parenteral in cursul manevrelor sangerande E. Pe cale sexuala Raspuns corect: B 3. Incubatia in rujeola este de: A. 3-5 zile B. 21 zile C. Nedeterminata D. 45 zile E. 10-11 zile fixe Raspuns corect: E 4. Principala cale de transmitere a infectiei HIV la adult: A. Aeriana B. Digestive C. Prin vectori D. Prin sange si preparate de sange E. Sexuala: homosexuala, bisexuala, heterosexuala Raspuns corect: E 5. Boala infectioasa transmisibila eradicata la nivelul mondial: A. Rujeola B. Poliomielita C. Variola D. Bruceloza E. Meningita meningococica Raspuns corect: C 6. Boala infectioasa cu transmisibilitate aeriana maxima este: A. Rujeola B. Scarlatina C. Rubeola D. Varicela E. Tusea convulsiva Raspuns corect: D 7. Incubatia in Hepatita cu virus B este de: A. 14-21 zile B. 7 zile C. 45-180 zile D. Nedeterminata E. 3-5 zile Raspuns corect: C

8. Infectia cu Leptospira se produce A. Pe cale aeriana B. Pe cale digestive C. Prin pielea intacta D. Parenteral in cursul manevrelor sangerande E. Prin vectori Raspuns corect: C 9. Profilaxia antirujeolica se realizeaza prin: A. Antibiotice B. Chimioterapie C. Vaccinarea antirujeolica D. Izolarea cazurilor clinice E. Medicatie antiparazitara Raspuns corect: C 10. Anul in care a fost adoptat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) noul regulament sanitar international? A. 1999 B. 2001 C. 2002 D. 2003 E. 2005 Raspuns corect: E ETICA MEDICALA 1. Care dintre factorii principali care influenteaza starea de sanatate a populatiei, nu este enuntat de OMS? A. factorii biologici; B. factorii demografici; C. factorii climaterici; D. factorii ecologici; E. factorii din mediul fizic. Raspuns corect: C 2. Care scop nu este enuntat ca masura a profilaxiei? A. sa promoveze sanatatea; B. sa ocroteasca sanatatea; C. sa previna bolile; D. sa reduca incapacitatea; E. sa evite nasterile premature. Raspuns corect: E 3. Care boli nu sunt enuntate de McKeown in etiologia bolilor? A. bolile prenatale care sunt determinate la fecundare;

B. bolile determinate prenatal, dar dupa fecundare; C. bolile determinate postnatal ca urmare a unor carente sau agresiuni a factorilor de risc din mediu; D. boli postnatale determinate de defecte de adaptare a organismului E. boli postnatale determinate de efecte climaterice globale sau/si locale. Raspuns corect: E 4. Care raspuns nu face parte din dimensiunile calitatii vietii? A. persoana; B. populatia; C. calitatea mediului diplomatic; D. resursele macroeconomice; E. calitatea mediului politic. Raspuns corect: C 5. Care indicator nu este indicator de calitate al vietii pentru persoana umana: A. starea de sanatate; B. rata deceselor; C. suiciderile; D. starea de multumire; E. securitatea nationala. Raspuns corect: E 6. Care principiu de baza nu se aplica in judecarea unui caz de etica? A. Principiul caii de mijloc; B. Imperativele categorice; C. Principiul utilitatii; D. Valul ignorantei; E. Viziunea musulmano-crestina despre persoane ca scopuri. Raspuns corect: E 7. Care aspect nu se intalneste in evaluarea ERS? A. indicatia de a intalni pacientul prima data numai dupa ce a fost stabilit un raport contractual intre medic si bolnav; B. toate evaluarile sa respecte specificatiile stiintifice; C. accentuarea realtiilor cauza-efect, in detrimentul descrierilor si caracterizarilor; D. incapacitatea de a recunoaste rolul pe care il au valorile in evaluare E. prezumtia explicita ca singurul care are control asupra evaluarii este pacientul. Raspuns corect: E 8. Care etapa nu se regaseste in Ghidul OMS de buna prescriere a medicamentelor? A. tratamentul enuntat in ghidurile nationale sau internationale; B. actualizarea informatiilor; C. alegerea medicamentelor personale; D. tratarea pacientilor; E. procesul de tratament rational.

Raspuns corect: A 9. Este neetic sa alcatuiti o lista de medicamente proprie in urmatoarele moduri: A. simpla copiere de la profesorii clinicieni; B. din formulare; C. din ghiduri nationale; D. din ghiduri internationale; E. prin alegerea medicamentelor personale. Raspuns corect: E 10. Care litera nu reprezinta un minim de informatie care trebuie oferita pacientului? A. efectele medicamentului; B. tratament viitor; C. instructiuni; D. consultatii viitoare; E. efecte secundare. Raspuns corect: B FARMACOLOGIE 1. Care dintre urmtoarele antibiotice sunt active mpotriva bacililor gram negativ: A. benzilpenicilina B. oxacilina C. eritromicina propionil D. amoxicilina E. fenoximetilpenicilina Rspuns corect: D 2. Prednisonul poate provoca oricare din efectele de mai jos cu excepia: A. osteoporoz B. hipotensiune arterial C. hiperglicemie D. inhibarea secreiei glandelor corticosuprarenale E. hipercorticism Rspuns corect: B 3. Care dintre urmtoarele medicamente este contraindicat astmaticilor: A. propranolol B. nitroglicerina C. cimetidina D. nitrazepam E. adrenalina Rspuns corect: A 4. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat pentru Digoxin: A. provoac retenie hidro-salin.

B. provoac tahicardie C. are efect inotrop pozitiv D. are efect dromotrop pozitiv E. se poate administra doar pe cale oral Rspuns corect: C 5. Care dintre urmtoarele medicamente blocheaz canalele ionice de calciu: A. digitoxina B. hidroclorotiazida C. atenolol D. verapamil E. fenobarbital Rspuns corect: D 6. Care dintre urmtoarele medicamente este util ca antidot n supradozarea de galamin: A. atropina B. neostigmina C. succinilcolina D. adrenalina E. tubocurarina Rspuns corect: B 7. Efectul antihipertensiv al Prazosinului se datoreaz: A. blocrii receptorilor beta-1 B. blocrii receptorilor beta-2 C. blocrii receptorilor alfa-1 D. blocrii receptorilor alfa-1 i alfa-2 E. blocrii receptorilor beta-1 i beta-2 Rspuns corect: C 8. Fenobarbitalul poate preveni icterul nuclear la nou-nscuii prematuri pentru c: A. provoac hiperpolarizare neuronal B. stimuleaz receptorii GABA-ergici C. are efect inductor enzimatic D. are efect inibitor enzimatic E. blocheaz canalele ionice de sodiu Rspuns corect: C 9. Care dintre medicamentele de mai jos are efect antiagregant plachetar: A. acenocumarol B. heparina C. isosorbid dinitrat D. nifedipina E. acid acetilsalicilic Rspuns corect: E

10. Ranitidina este util n tratamentul ulcerului peptic pentru c: A. are efect antiacid B. blocheaz receptorii muscarinici M1 din peretele gastric C. inhib ATP-aza K/H D. blocheaz receptorii histaminergici H2 E. blocheaz receptorii histaminergici H1. Rspuns corect: D 11. Nu se administreaz pe cale intravenoas: a. soluii uleioase b. soluii iritante c. suspensii d. soluii apoase izotone e. substane hemolizante Raspuns corect : A, B, C, E 12. Precizai medicamentele implicate frecvent n reacii alergice: a. Ampicilina b. Penicilina G c. Penicilina V d. Procaina e. Sulfamidele Raspuns corect : A, B, C, E 13. Urmtoarele substane medicamentoase nu se pot administra n amestec cu alte medicamente n administrare injectabil: a. Digoxina b. Diazepam c. Fitomenadiona d. Manitol e. Ampicilina Raspuns corect : A, B, C, D 14. Sunt utilizri terapeutice ale Adrenalinei: a. ocul anafilactic b. ocul hemoragic c. asocierea cu anestezice locale d. n epistaxis, hemostatic local e. tratamentul n feocromocitom Raspuns corect : A, C 15. n intoxicaia acut cu benzodiazepine antidotul specific este: a. Flumazenil b. Midazolam c. Naloxona

d. Nalorfina e. Atropina Raspuns corect : A 16. Contraindicaiile administrrii barbituricelor sunt: a. sindrom depresiv b. oferi c. insuficiena respiratorie sever d. sarcina e. insomnia Raspuns corect : B, C, D 17. Acidul acetilsalicilic i farmacodinamice: a. analgezic b. antiinflamatoare c. antipiretic d. antiagregant plachetar e. uricozuric Raspuns corect : A, B, C paracetamolul au comune urmtoarele aciuni

18. Sunt antiinflamatoare nesteroidiene: a. Diclofenac b. Celecoxib c. Ibuprofen d. Nimesulid e. Metamizol Raspuns corect : A, B, C, D 19. Care dintre urmtoarele afirmaii despre anticonvulsivante sunt corecte: a. Fenobarbitalul este util n sindromul convulsivant la copil b. Carbamazepina poate determina alopecie c. Acidul valproic poate produce osteoporoz d. Fenitoina produce deseori o gingivit hipertrofic e. Fenitoina i fenobarbitalul sunt inductori enzimatici Raspuns corect : A, D, E 20. Sunt expectorante mucolitice: a. Bromhexina b. Mesna c. Paxeladina d. Ambroxol e. Acetilcisteina Raspuns corect : A, D, E 21. Medicamentul util, administrat i.v. n criza grav de astm bronic este:

a. Prednison b. Salmeterol c. Salbutamol d. Hemisuccinat de hidrocortizon e. Ketotifen Raspuns corect : D 22. Indicai care dintre urmtoarele simptome sunt specifice intoxicaiei digitalice: a. greuri b. vrsturi c. bradicardie sinusala d. tahicardie sinusala e. bigeminism ventricular Raspuns corect : A, B, C, E 23. Nitroglicerina se administreaz pe urmtoarele ci: a. sublingual b. intravenoas c. subcutanat d. cutanat e. oral Raspuns correct : A, B, D, E 24. n urgenele hipertensive se administreaz: a. Enalapril b. Diazoxid c. Nitroprusiat de sodiu d. Bisoprolol e. Atenolol Raspuns corect : A, B, C 25. Indicai care dintre urmtoarele medicamente poate fi util n edem cerebral: a. Manitol b. Indapamida c. Hidroclorotiazida d. Amilorid e. Spironolactona Raspuns corect: A 26. Heparina are urmtoarele contraindicaii: a. hemoragii b. hemofilie c. anevrism cerebral d. tromboz venoas profund e. embolie pulmonar Raspuns corect: A, B, C

27. Care dintre urmtoarele substane sunt hemostatice locale: a. Adrenalina b. Trombina c. Apa oxigenat, soluie 10-20% d. Fibrina e. Fitomenadiona Raspuns corect: A, B, C, D. 28. Glucocorticoizii au urmtoarele aciuni farmacodinamice: a. antiinflamatoare b. antialergic c. uricozuric d. imunosupresiv e. hipokaliemiant Raspuns corect : A, B, D, E 29. Amoxicilina: a. se absoarbe rapid i aproape complet dup administrare oral b. are absorbia neinfluenat de alimente c. este util n infecii pulmonare d. se administreaz n doz unic pe zi e. activ n febra tifoid Raspuns corect : B, C 30. Gentamicina : a. este un antibiotic aminoglicozidic b. are nefrotoxicitate important c. este un antituberculos d. contraindicat n sarcin e. se administreaz injectabil Raspuns corect : A, B, D, E 31. Doxiciclina : a. este un antibiotic bacteriostatic cu spectru larg b. se administreaz oral c. absorbia sa nu este influenat de alimente d. ptrunde bine n LCR e. poate produce colorarea n brun a dinilor Raspuns corect : A, B, C, E 32. Sunt medicamente utile n tratamentul tuberculozei: a. Rifampicina b. Gentamicina c. Izoniazida d. Pirazinamida

e. Amikacina Raspuns corect: A, C, D. 33. Vitamina E: a. are proprieti antioxidante b. este indicat n sterilitate c. se administreaz oral i intramuscular d. se acumuleaz n esutul adipos e. este o vitamin hidrosolubil Raspuns corect : A, B, C, D 34. Uleiul de parafin: a. este utilizat ca laxativ b. acioneaz prin iritarea mucoasei intestinale c. poate produce carene vitaminice d. scade absorbia vitaminelor liposolubile e. nu poate fi folosit timp ndelungat Raspuns corect : A, C, D, E FIZIOLOGIE 1. In sistemul AOB distributia aglutininelor este urmatoarea: A. in grupa A B. in grupa B C. in grupa O D. in grupa AB E. in grupa AB Raspuns corect: C 2. Izoimunizarea in system Rh se face prin: A. Formarea aglutinogenelor Rh in sange Rh negativ B. Formarea aglutinogenelor Rh in sange Rh pozitiv C. Formarea aglutininei anti Rh in sange Rh negativ D. Formarea aglutininei anti Rh in sange Rh pozitiv E. Formarea de aglutinogene si aglutinine anti Rh in sange Rh negative Raspuns corect: C 3. Procentul diferitelor leucocite in formula leucocitara: A. Bazofile 0,5% B. Limfocite 65% C. Neutrofile 28% D. Eozinofile 8-10% E. Monocite 2-3% Raspuns corect: A 4. Numarul elementelor figurate in sange:

A. Hematii 5 milioane/ cmc B. Leucocite 6000-8000/ mmc C. Trombocite 150000-300000/ cmc D. Leucocite 6000-8000/ cmc E. Nici un raspuns nu este correct Raspuns corect: B 5. Imunitatea nespecifica presupune: A. Interventia limfocitelor B B. Interventia limfocitelor T C. Formarea de anticorpi D. Formarea de celule T activate E. Fagocitoza Raspuns corect: E 6. Presiunile gazelor respiratorii de o parte si de alta a membranei alveolocapilare: A. PO2 in alveole 60-80 mmHg B. PO2 in capilarul venos 10 mmHg C. PO2 in capilarul arterial 100 mmHg D. PO2 in alveola 46 mmHg E. PO2 in capilar venos 60 mmHg Raspuns corect: C 7. In compozitia urinii primare se regaseste: A. Proteine 7,5% B. Glucoza 1 C. Na+ 14 mEq/l D. K+ 140 mEq/l E. Eritrocite 500000/ mmc Raspuns corect: B 8. Automatism prezinta: A. Celulele P din reteaua Purkinje B. Celulele P din miocardul de lucru atrial C. Celulele P din miocardul de lucru ventricular D. Celulele P din noduli E. Nici un raspuns nu este corect Raspuns corect: D 9. Facorul ce determina schimbul de substante prin peretele capilar: A. Presiunea sangelui B. Presiunea coloidosmotica a sangelui C. Presiunea din interstitiu D. Presiunea coloidosmotica din interstitiu E. Difuziunea Raspuns corect: E

10. Care este exceptia dintre factorii ce determina tensiunea arteriala: A. Debitul cardiac B. Rezistenta periferica C. Volumul sangvin D. Presiunea osmotica a sangelui E. Vascozitatea sangelui Raspuns corect: D GENETICA 1. Multiplicarea acizilor nucleici se realizeaza prin procesul de: A. Trancriere genetica B. Traducere C. Replicare D. Procesarea pre-ARNm E. Reparare ADN Raspuns corect: C 2. O celula somatica umana poseda: A. 18 cromozomi B. 24 cromozomi C. 48 cromozomi D. 23 cromozomi E. 46 cromozomi Raspuns corect: E 3. Gametii umani poseda un complement cromozomal haploid de cromozomi si anume: A. 9 cromozomi B. 12 cromozomi C. 24 cromozomi D. 46 cromozomi E. 23 cromozomi Raspuns corect : E 4. Cromatidele cromozomale: A. sunt bratele cromozomilor B. reprezinta capetele cromozomilor C. sunt organite citoplasmatice D. se gasesc in Aparatul Golgi E. sunt localizate in gene Raspuns corect : A 5. Anomaliile numeric cromozomale sunt: A. Aneuploidiile B. Deletiile cromozomale

C. Mutatiile punctiforme D. Translocatiile robertsoniene E. Inversiile Raspuns corect : A 6. Anomaliile structural cromozomale sunt: A. Deletiile B. Poliploidiile C. Aneuploidiile D. Transcrierea E. Splicing-ul pre-ARNm Raspuns corect: A 7. Transcrierea genetica A. reprezinta multiplicarea ADN B. reprezinta procesul de copiere a informatiei genetice continuta intr-o secventa de ADN, intr-un ARN mesager C. reprezinta procesul de reparare a leziunilor ADN provocate de radiatiile UV D. nu exista la organismele eucariote E. este un fenomen foarte rar intalnit Raspuns corect: B 8. Guanina este: A. o baza azotata purinica B. o baza azotata pirimidinica C. un transcript ARN D. o enzima implicata in replicarea ADN E. o enzima implicata in transcrierea genetica Raspuns corect: A 9. ADN-polimeraza este o enzima implicata in procesul de: A. Traducere a informatiei genetice B. Replicare ADN C. Transport intracelular D. Sinteza de enzime membranare E. Transcriere a informatiei genetice Raspuns corect: B 10. Sindromul Down A. este datorat unei anomalii structural cromozomale B. este datorat unei anomalii numeric cromozomale C. este o maladie metabolica D. este o maladie congenitala E. apare in cursul vietii la o etate ridicata ca urmare a procesului fiziologic de imbatranire Raspuns corect: B

GERONTOLOGIE SI GERIATRIE 1. Caracteristicile modificarilor aparatului respirator la varstnici sunt urmatoarele cu exceptia: A. Plaminii devin rigizi B. Scade functia pulmonara C. Creste numarul alveolelor si dimensiunea acestora D. Scade capacitatea vitala E. Au loc modificari de cutie toracica, emfizemul pulmonar Raspuns corect: C 2. Teoriile imbatrinirii fara determinare genetica cuprind urmatoarele cu exceptia: A. teoria imunologica B. teoria neuroendocrina C. teoria radicalilor liberi D. teoria mutatiilor somatice E. teoria acumularii reziduurilor Raspuns corect: D 3. Care dintre urmatorii factori reduc declinul cognitiv la varstnici? A. Absenta bolilor cardiovasculare B. Mediu nefavorabil C. Activitate fizica si intelectuala scazuta D. Stil de personalitate rigid E. Sot/sotie cu dementa Raspuns corect: A 4. Depresia la varstnici: A. Reprezint una dintre cele mai comune boli la varstnici B. Incidenta bolii este in scadere C. Este factor de risc scazut al suicidului D. Etiopatogenia este de natura biochimica E. Se manifesta cu o crestere a atentiei si a memoriei Raspuns corect: C 5. Hipertrofia benigna de prostata are urmatoarele caracterisitici, cu exceptia: A. Prezenta la 50% din pacientii varstnici de peste 50 de ani si la 80% la 80 de ani B. Clinic se manifesta prin dribbling urinar, tulburari de mictiune, senzatie de vezica urinara incomplet golita C. Diagnostic: anamneza, tuseu rectal, sumar urina, creatinina, uree, urocultura, ecografie, PSA total si free PSA D. Diagnosticul de certitudine este dat de ecografie E. Tratamentul poate fi cu -blocanti selectivi si inhibitori de 5--reductaza

Raspuns corect: C 6. Etiologia bolii artrozice la varstnici este: A. biochimica B. traumatica C. ereditara D. ereditara si traumatica E. plurifactoriala Raspuns corect: E 7. Tratamentul diabetului zaharat la varstnici presupune: A. Modificare stil de viata (igieno-dietetic, hidroelectrolitic, exercitiile fizice, oprirea fumatului) B. Controlul greutatii C. Controlul glicemiei cu antidiabetice orale, insulina D. Controlul lipidic si al factorilor de risc HTA E. toate de mai sus Raspuns corect: E 8. Cauza frecventa de hipotensiune arteriala ortostatica: A. Hipernatremie si hipofosfatemeia B. Deshidratarea C. Hipernatremie D. Corticosteroizii E. Antidiabeticele orale Raspuns corect: B 9. Arterita cu celule gigante (boala Horton) prezinta cea mai frecventa localizare in regiunea: A. poplitee B. temporala C. occipitala D. mandibulara E. carotidiana Raspuns corect: B 10. Boala cerebrovasculara la varstnici se caracterizeaza prin urmatoarele, cu exceptia: A. Incidenta AVC-urilor si a mortalitatii date de bolile cerebrovasculare creste odata cu varsta B. Accidentele ischemice tranzitorii dureaza mai putin de 24 ore C. Accidentele cerebrovasculare dureaza mai mult de 24 de ore si duc la sechele D. Simptomele sunt numai motorii si depind de anatomia corespunzatoare arterelor afectate E. Principala cauza este ateroscleroza Raspuns corect: D

11. Cauze de osteoporoz secundar : a. insuficiena renal cronic b. ciroza hepatic c. adenocarcinomul pancreatic d. anemia hipocrom, feripriv e. leucemia, mielomul multiplu Raspuns corect : b, e

12. mbtrnirea aparatului respirator se manifest prin: a. modificri ale cutiei toracice b. musculatura diafragmatic puternic c. scderea suprafeei de schimb alveolar d. creterea volumului curent respirator e. scderea vems-ului i debitului ventilator de repaus Raspuns corect : a, c, e 13. Factori predispozani pentru afeciuni respiratorii la vrstnici: a. prezena unei flore saprofite asociat cu flor patogen b. aspiraia de germeni din stomac c. alterarea reflexului de tuse, deglutiie d. reflux duodenogastric i gastroesofagian e. nsmnare prin plgi toracice Raspuns corect : b, c, d 14. Tuberculoza la vrstnic este cauzat de: a. factori sociali precari venit mediu sczut b. stri depresive generate de pierderea partenerului c. scderea reaciei imunologice generale d. stare de nutriie bun e. boli asociate cardiovasculare, digestive Raspuns corect : c 15. Diagnosticul diferenial al cancerului bronho-pulmonar se face cu: a. tumori pulmonare benigne (chist hidatic) b. pneumonie viral cu evoluie rapid spre vindecare c. TBC d. boala hodgkin cu localizare mediastinal e. toate de mai sus Raspuns corect : e 16. Factori de risc n ateroscleroz: a. hiperlipoproteinuria sever b. hipertensiunea arterial cu debut la vrste tinere c. antecedente heredocolatearle de boli cardiovasculare

d. consumul de alimente hipoglicemiante n cantitate crescut e. activiti profesionale fr stres, absena consumului de alcool, tutun Raspuns corect : b 17. Complicaii ale hipotensiunii arteriale la persoanele vrstnice: a. prezena cderilor urmat de fracturi b. infarctul miocardic anteroseptal c. accident vascular ischemic cerebral d. crize de anxietate, tulburri de echilibru e. poliurie compensatorie Raspuns corect : a, c, d 18. Principalele complicaii ale hipertensiunii arteriale: a. insuficiena cardiac stng b. accident vascular cerebral c. afectarea renal dezvoltarea litiazei renale d. retinopatie hipertensiv e. dezvoltarea unei tromboflebite la gamba stng Raspuns corect : a, b, d 19. Encefalopatia hipertensiv se manifest prin: a. cefalee intens, obnubilare b. greata sau vrsturi de tip central prin hipertensiune intracraniana c. tulburri vizuale d. uneori redoare de glezn i impoten funcional e. manifestri neurologice diverse hemiparez Raspuns corect : a, b, c, 20. Fibrilaia atrial apare frecvent n urmtoarele situaii: a. prezena hipertiroidismului latent frust b. leziune valvular - stenoza mitral c. prezena hipotiroidismului - mixedemul d. boala coronarian ischemic dureroasa sau nedureroasa e. tulburri digestive refluxul gastroesofagian Raspuns corect : b, d 21. Diagnosticul diferenial al bolii coronariene ischemice: a. afeciuni pulmonare acute pneumonie, pleurita acuta b. embolie arterial la artera iliaca dreapt c. afectiuni acute de etaj abdominal superior d. trombembolism pulmonar e. afeciuni proliferative tiroidiene Raspuns corect : a, c, d 21. Simptome n insuficiena cardiac stanga: a. dispneea de efort

b. c. d. e.

dispneea de repaus edeme albe pufoase generalizate durere precordial cu durat variabil dispepsie gazoas Raspuns corect : a, b, c

22. Afeciuni esofagiene mai frecvent ntlnite la vrstnic : a. esofagita de reflux b. prezena cardiospasmului c. neoplasme esofagiene d. afeciuni bronhopulmonare e. afeciuni cardiace tahiaritmii Raspuns corect : c 23. Simptomatologia ulcerului gastroduodenal la vrstnic se manifest prin: a. sindrom dispeptic sistematizat b. durere epigastric iradiat lombosacrat c. prezena unui sindrom de constipaie d. prezena hemoragiilor digestive superioare e. prezena hemoragiei digestive inferioare Raspuns corect : a, d 24. Colita ischemic a vrstnicului se manifest prin: a. scaune moi frecvente b. durere precordial cu durat variabil c. durere intermitent abdominal cu aspect claudicativ d. hemoragie digestiv superioar e. colici renale repetate n dreapta Raspuns corect : c 25. Cancerul colorectal se manifest prin: a. hematokezie b. tranzit intestinal absent in obstructia completa a lumenului c. alternan constipaie diaree d. scaune creionate e. dureri n micul bazin Raspuns corect : a, b, c, d, e 26. Afeciunile ficatului frecvent ntlnite la vrstnic: a. hepatite cronice de etiologie divers b. angio-colecistite cronice acutizate c. prezena unei litiaze biliare asimptomatice d. prezena neoplasmului hepatic primar sau secundar e. prezena de tumori benigne angioame, chisturi Raspuns corect : a, b, c, d

27. Cauze ale cirozei hepatice la vrstnic: a. consumul cronic de alcool b. infecii cutaneo-mucoase recidivate c. insuficiena cardiac congestiv d. consumul de toxice diverse e. tulburri metabolice, n special diabetul zaharat Raspuns corect : a, c, d 28. Cancerul hepatic se manifest prin: a. dureri abdominale difuze, predominante n hipocondrul drept b. coloraie roz-violacee a tegumentelor c. vrsturi alimentare cu alimente vechi semidigerate d. prezena unui hemoperitoneu depistat prin puncie e. icter sclerotegumentar + semne de impregnare malign Raspuns corect : e 29. Refluxul gastroesofagian la persoanele vrstnice apare n urmtoarele situaii: a. hernia transhiatal cu pirozis retrosternal b. obezitate asociat sau nu cu diabet zaharat c. ciroz hepatic stadiul a child d. pleurezie serofibrinoas dreapt e. bronhopatie cronic obstructiv i la tuitorii cronici Raspuns corect : a 30. Condiii favorizante ale incontinenei urinare : a. dificultatea de a se ridica din pat b. tulburri de orientare cu durat temporar sau permanent c. scaune de consisten sczut d. stricturi urinare situate pe ureter superior e. boli metabolice diabet zaharat Raspuns corect : a, e 31. Cauze ale reteniei urinare acute la vrstnic: a. boli infecioase severe acute b. stri toxico-septice de cauze diverse c. sondaj vezical urmat de infecii d. stri toxice dup sevraj alcoolic e. boli contagioase rujeola Raspuns corect : b, c 32. Pacientul vrstnic n funcie de statusul patologic sau socio-economic poate fi dirijat astfel: a. n spitale de geriatrie un sejur scurt sau mediu b. secii de psiho-geriatrie un sejur mediu c. secii de psiho-geriatrie un sejur lung d. cmin spital pentru asisten medico-social

e. toate cele de mai sus Raspuns corect : e IGIENA 1. Care din afirmatiile de mai jos este adevarata: A. Excesul de fluor din apa este daunator sanatatii B. Excesul de iod din apa poate determina aparitia gusei endemice C. O concentratie mica de iod in apa nu influenteaza concentratia acestuia in sol sau alimente D. Pentru a fi eficienta, fluorizarea apei presupune un minim de 2 g fluor/l apa E. Deficitul de fluor din apa duce la aparitia fluorozei in organism Raspuns corect: A 2. In procesul de dezinfectie se folosesc urmatoarele mijloace, cu o exceptie. Care este aceasta? A. Clorul B. Ozonul C. Fierberea D. Mercurul E. Radiatiile UV Raspuns corect: D 3. In diagnosticul de potabilitate a apei nu se foloseste una dintre metodele de mai jos. Care este aceasta? A. Metode microbiologice B. Metode fizico-chimice C. Metode spectroscopice D. Metode biologice E. Examen organoleptic Raspuns corect: C 4. Narcoza hiperbara (betia adancurilor) este data de: A. Presiunea partiala a O2 B. Presiunea partiala a CO2 C. Presiunea partiala a N2 D. Cresterea concentratiei O2 E. Cresterea concentratiei CO2 Raspuns corect: C 5. Din grupul bolilor aerogene face parte: A. Febra tifoida B. Holera C. Dizenteria bacilara D. Bruceloza E. Scarlatina

Raspuns corect: E 6. Care dintre urmatoarele radiatii sunt folosite la dezinfectia aerului? A. Radiatii infrarosii B. Radiatii luminoase C. Radiatii X D. Radiatii ultraviolete E. Radiatii gamma Raspuns corect: D

7. In categoria poluantilor toxici intra: A. Monoxidul de carbon B. Plumbul C. Oxizii de azot D. Azbestul E. Dioxidul de sulf Raspuns corect: B 8. Proteine de clasa I se gasesc in: A. Cartof B. Fructe C. Leguminoase uscate D. Paine E. Ou Raspuns corect: E 9. Pelagra este o afectiune determinata de carenta de: A. Vitamina B12 B. Vitamina C C. Vitamina PP D. Vitamina A E. Vitamina D Raspuns corect: B 10. Care dintre urmatoarele boli este specifica transmiterii hidrice: A. Rujeola B. Difteria C. Gripa D. Holera E. Tetanosul Raspuns corect: D MEDICINA INTERNA 1.Insuficiena mitral reprezint:

A. ngustare a orificiului mitral sub limitele normale B. nchiderea incomplet a orificiului mitral C. ambele rspunsuri corecte D. comunicare intre atriul drept i stng E. este asociat cu stenoza mitral. Raspuns corect : B 2.Sindromul de ischemie periferic cronic se caracterizeaz prin: A. claudicaie intermitent B. cordon rou, dureros, cald la nivelul gambei C. ambele rspunsuri sunt corecte D. edem cianotic, rece, de staz E. nici un rspuns corect Raspuns corect : A 3. Un pacient imobilizat la pat pentru o fractur de col fumeral: A. necesit tratament cu heparin fracionat pentru prevenirea tromboembolismului pulmonar B. nu primete tratament anticoagulant C. ambele rspunsuri sunt corecte D. necesit tratament antibiotic de lung durat E. nici un rspuns nu este corect Raspuns corect : A 4. Hematemeza este: A. eliminarea prin vrstur de snge B. eliminarea prin efort de tuse de snge C. ambele rspunsuri sunt corecte D. nici un rspuns corect E. prezena de snge n cavitatea peritoneal Raspuns corect : A 5. Astmul bronic se caracterizeaz prin: A. dispnee cu bradipnee de tip expirator B. dispnee cu polipnee de tip inspirator C. ambele rspunsuri sunt corecte D. dispnee cu bradipnee de tip inspirator E. nici un rspuns corect Raspuns corect : A 6. Un pacient fumtor cu tuse hemoptoic scdere ponderal, astenie posibil s aib: A. neoplasm pulmonar B. TBC pulmonar C. neoplasm pulmonar, TBC pulmonar D. nici un rspuns corect E. pneumotorax

Raspuns corect : C 7. Ascita reprezint: A. acumulare de lichid n cavitatea peritoneal B. acumulare de lichid in cavitatea pleural C. edeme generalizate D. mrire de volum a abdomenului E. nici un rspuns corect Raspuns corect : A 8. In cardiopatia ischemic cronic dureroas principiile terapeutice includ: A. antispastice, antialergice, nitrai B. anticoagulant paracetamol C. betablocant nitriti D. nici un rspuns corect E. toate rspunsurile sunt corecte Raspuns corect : C 9. In infarctul miocardic inferior fr alte complicaii pacientul poate avea ca simptomatologie: A. durere in epigastru, grea, vrsturi B. tuse cu sput perlat C. edeme gambiere D. toate rspunsurile sunt corecte E. durere n epigastru nsoit de lipsa tranzitului pentru gaze i fecale, vrsturi Raspuns corect : A 10. Infarctul miocardic acut il recunoatem prin: A. valori crescute ale ureei, creatininei, acidului uric B. supradernivelare ST pe ecg, CK-MB i troponin crescute C. modificari radiologice D. nu apar modificri pe electrocardiograma i n analizele de laborator E. nici un rspuns corect Raspuns corect : B 11. Ciroza hepatica poate avea urmtoarele complicaii: A. edem pulmonar acut B. encefalopatie portal, hemoragie digestiv prin ruptur de varice, peritonit bacterian spontan C. encefalopatie hipertensiv D. toate rspunsurile sunt corecte. E. se asociaz cu edeme periferice de staz Raspuns corect : B 12. Durerea tipic anginoas este:

A. retrostenal cu iradiere spre umrul i braul stng cu durata de minute i cedeaza la nitroglicerina B. apare n ischemia silenioas C. dureaz mai mult de 30 minute i cedeaz la nitroglicerin D. nici un rspuns corect E. asociaz grea, vrsturi i cefalee Raspuns corect : A 13. In angina instabil: A. electrocardiograma nu se modific B. modificri enzimatice i pe electrocardiogram C. cresc amilazele TGO i TGP D. toate rspunsurile sunt corecte E. nici un rspuns nu este corect Raspuns corect : B 14. Fibrilatia atriala pe electrocardiograma o recunoastem dupa: A. lipsa liniei izoelectrice, complexe QRS la intervale inegale, lipsa undei P B. supradenivelarea segmentului ST C. modificri ale undei T D. nu apar modificri pe electrocardiograma E. apare unda q de necroza Raspuns corect : A 15. Stenoza mitrala se caracterizeaz prin: A. orificiul mitral ingustat cu dificulti de curgere a sngelui din atriul stng n ventriculul stng B. inchidere incomplet a orificiului mitral C. toate rspunsurile sunt corecte D. este comunicare intre ventriculul sting si ventriculul drept E. nici un rspuns nu este corect Raspuns corect : A 16. Sindromul de ischemie periferica acuta se caracterizeaz prin: A. durere, absena pulsului,paloarea si rcirea tegumentelor B. durere,tegumente calde,semne locale de inflamatie C. edem alb,pufos, moale localizat D. asocieaz obligatoriu insuficient venoas cronic E. nici un rspuns nu este corect Raspuns corect : A 17. Tromboflebita profund se poate complica cu: A. trombembolism pulmonar si necesit tratament anticoagulant B. cu infarct miocardic si se trateaza cu aspirin C. se caracterizeaz prin claudicaie intermitent D. niciun raspuns corect

E. toate rspunsurile sunt corecte Raspuns corect : A 18. Hemoptizia este: A. eliminare prin efort de tuse, de snge provenit din cile respiratorii B. eliminarea de snge prin efort de vrstur C. toate rspunsurile sunt corecte D. apare n ulcerul duodenal complicat E. se recunoate prin scaune melenice Raspuns corect : A 19. BPOC este asocierea de: A. astm bronic i bronit cronic B. bronit cronic i emfizem pulmonar C. se asociaz obligatoriu cu revrsat pleural D. necesit tratament anticoagulant E. toate rspunsurile sunt corecte Raspuns corect : B 20. Pneumonia pneumococic se caraterizeaz prin: A. junghi, tuse, febr,frison B. tulburri de coagulare C. se complic cu ischemic periferic acut D. reprezint afectarea broniilor mici E. nici un rspuns nu este corect Raspuns corect : A 21. Sondajul gastric: a. se efectueaz n condiii de a jeune b. pacientul poziionat n decubit dorsal c. sonda se lubrefiaz cu o substan uleioas d. verificarea poziiei corecte a sondei se face prin aspirare cu ajutorul unei seringi montate la captul liber al sondei e. are ca scop aspiraia continu n ocluzii intestinale i dup intervenii chirurgicale pe tubul digestiv Raspuns corect : A, C, D, E 22. Conduita de urgen n hemoragia digestiv superioar presupune: a. repaus la pat obligatoriu b. perfuzie cu soluii cristaloide sau glucoz 5% c. aplicarea pungii cu ghea n regiunea epigastric d. administrarea per os de ceai cald e. internarea nu este obligatorie Raspuns corect : A, B, C. 23. Atitudinea de urgen n pancreatita acut n faza prespitaliceasca const n:

a. repaus fizic absolut b. administrarea de Mialgin sau Morfin c. pung cu ghea pe abdomen d. perfuzii cu soluii macromoleculare n caz de stare de oc e. aspiraie duodenal cu sonda a demeure Raspuns corect : A, C, D, E 24. Conduita de urgen n colica renal const n: a. aplicare local de pung cu ghea b. instituirea tratamentului antibiotic injectabil c. tratament antalgic i spasmolitic injectabil intravenos sau intramuscular d. forarea diurezei prin administrare de lichide 2-3 litri/ zi e. repaus la pat Raspuns corect : C, E 25. Sondajul vezical la brbat: a. se efectueaz numai de ctre medic b. dezinfecia meatului urinar se face cu tinctur de iod c. lubrefierea sondei este obligatorie d. dac nu apare urina dup introducerea sondei, asistenta poate exercita presiune pe regiunea hipogastric pentru a accelera evacuarea urinei e. condiiile de asepsie i antisepsie sunt obligatorii Raspuns corect : C, D, E 26. Criza de astm bronic: a. se spitalizeaz obligatoriu b. se asigur repausul la pat al bolnavului n decubit dorsal c. nu se administreaz nici o medicaie p n la sosirea medicului d. se administreaz antispastice sau simpaticolitice sub form de spray imediat e. se administreaz sedative pentru combaterea strii de anxietate a pacientului Raspuns corect : A, D, E 27. Pregtirea pacientului pentru bronhoscopie: a. se efectueaz n condiii de a jeune b. anestezia general este obligatorie c. la indicaia medicului se administreaz un sedativ n seara dinaintea examinrii i n dimineaa zilei examinrii d. n preziua examinrii se testeaz prezena unei reacii alergice la Xilin e. nu se informeaz pacientul despre manevr pentru a nu-i spori anxietatea Raspuns corect : A, C, D 28. Oxigenoterapia: a. se efectueaz n toate formele de insuficien respiratorie acut b. administrarea pe sond nazo- faringian este cea mai utilizat metod c. nu este necesar dezobstrucia prealabil a cilor aeriene d. se utilizeaz oxigen umidificat prin barbotare

e. vrful sondei nazale se fixeaz cu benzi de leucoplast la nivelul narinelor Raspuns corect : A, D, E 29. Regimul alimentar n insuficiena renal cronic are urmtoarele particulariti: a. hiperproteic b. normosodat n absena complicaiilor cardiovasculare c. aport lichidian zilnic nerestricionat d. aport lichidian zilnic n funcie de bilanul hidric e. restricia alimentelor cu coninut mare de potasiu Raspuns corect : B, D 30. Obiectivele ngrijirii bolnavului cu insuficien renal acut n spital vizeaz: a. tratamentul etiologic este suficient b. restabilirea diurezei c. corecia echilibrului hidro- electrolitic i acido- bazic d. reducerea azotemiei e. monitorizarea funciilor vitale nu este obligatorie Raspuns corect : B, C, D 31. Competenele cadrului mediu n ngrijirea pacieniilor cu diabet zaharat n ambulatoriu constau n: a. educaia pacientului pentru meninerea echilibrului glicemic: regim alimentar, micare fizic b. administrarea zilnic a insulinei c. educaia referitoare la ngrijirea piciorului diabetic d. monitorizarea funciilor vitale e. recunoaterea i aplicarea msurilor de prim ajutor n coma diabetic i hipoglicemie Raspuns corect : A,C, E 32. Conduita de urgen n coma diabetic cuprinde: a. administarea de insulin rapid subcutanat b. administrarea perfuziei cu ser fiziologic 9%0 c. administarea perfuziei cu glucoz 5% d. administrarea de sedative pentru combaterea strii de agitaie e. nu este necesar nici o intervenie pn la spitalizarea pacientului Raspuns corect : A, C, D 33. Dezinfecia local pentru puncia articular se face cu: a. alcool sanitar b. ap oxigenat c. oxicianur de mercur d. rivanol e. nici o substan dintre cele enumerate mai sus Raspuns corect : E

34. Rolul asistentei n ngrijirea pacientului cu hipertiroidie spitalizat cuprinde i: a. asigurarea unui regim alimentar hipocaloric, hiposodat b. asigurarea temperaturii camerei de minim 24 C c. asigurarea repausului absolut la pat d. evitarea alimentelor care accelereaz tranzitul intestinal, a srii iodate i a medicamentelor care conin iod e. administrare de sare iodat minim 2 grame/ zi Raspuns corect : D 35. n criza de tetanie asistenta va aciona prin: a. asigurarea repausului la pat i protecia mpotriva lovirii b. ndeprtarea obiectelor de mbrcminte ( cordoane, gulere) care stnjenesc respiraia c. administrarea intravenoas de calciu gluconic 1-2 fiole n bolus d. administrarea de sedative intarmuscular sau intravenos e. nu va aciona n nici un fel pn la sosirea medicului Raspuns corect : A, B, C, D 36. Transfuzia de snge impune respectarea urmtoarelor msuri: a. utilizarea de snge izogrup, izoRh b. efectuarea prealabil a probelor de compatibilitate n vitro i n vivo c. transfuzarea de snge nclzit la temperatura corpului d. agitarea flaconului naintea utilizrii pentru a asigura omogenizarea e. verificarea valabilitii i compatibilitii transfuzionale nu intr n sarcina asistentei medicale Raspuns corect : A, B,C, D 37. Competenele asistentei medicale n ngrijirea pacientului n stare grav aflat pe ventilaie mecanic cuprind i: a. monitorizarea funciilor vitale i a expansiunii pulmonare bilaterale b. aspirarea secreiilor traheo- bronice la nevoie c. ntreruperea ventilaiei mecanice atunci cnd consider c aceasta nu mai este necesar d. decomprimarea balonaului sondei de intubaie de 2 ori/ zi e. supravegherea sondei de intubaie care se poate cuda, astupa cu secreii, sau deplasa de la locul ei Raspuns corect : B, E 38. Msurile preventive ale imoblizrii prelungite constau n: a. schimbarea frecvent a poziiei pacientului n pat b. mobilizarea pasiv i activ a membrelor c. masaj parial i general d. asigurarea igienei corporale i a lenjeriei e. utilizarea colceilor i a cremelor epitelizante n prevenirea i tratarea escarelor de decubit Raspuns corect : A, B, D, E

39. n infarctul miocardic acut, n faza prespital, asistenta medical poate administra din proprie iniiativ: a. Nitroglicerin sublingual b. Aspirin tb per os c. Ser fiziologic 9%0, sau glucoz 5% tamponat cu insulin rapid n perfuzie endovenoas d. Oxigen pe sond nazo- faringian e. Antalgice majore ( morfin sau derivai) Raspuns corect : A, B, C, D 40. Masajul cardiac extern se execut: a. n treimea superioar a sternului b. la nivelul apendicelui xifoid c. la nivelul regiunii precordiale stangi d. la nivelul epigastrului e. nici una din variantele de mai sus Raspuns corect : E 41. Respiraia artificial se poate executa: a. gur la gur b. gur la nas c. gur la masc d. cu ajutorul balonului Ruben e. ventilaie mecanic controlat Raspuns corect : A, B, C, D, E 42. Tensiunea arterial normal la un adult sntos este: a. TA < 160/ 80 mmHg b. TA > 140/ 90 mmHg c. TA < 140/ 90 mmHg d. Toate variantele de mai sus e. Nici una din variantele de mai sus Raspuns corect : C 43. . In coma diabetic se va administra de urgen: a. insulin semilent subcutanat 10 u b. insulin rapid subcutanat 10 u c. insulin rapid intravenos 10 u/or d. perfuzie cu glucoz 33% e. perfuzie cu clorur de sodiu 9% Raspuns corect : B 44. Urmtoarele preparate terapeutice nu se pot administra n amestec cu alte medicamente n administrare injectabil: a. hemisuccinat de hidrocortizon

b. insulina c. soluiile de aminoacizi d. ampicilina e. heparina Raspuns corect : B, C, E 45. Conduita de urgen n colica renal febril este: a. repaus la pat la domiciliul pacientului b. aplicare de pung cu ghea pe lomba dureroas c. forarea diurezei prin administrarea a 2-3 litri de lichide/zi d. administrarea de antispastice intravenos i spitalizarea pacientului e. administrare de antipiretice la domiciliul pacientului Raspuns corect : D 46. Principalele cauze ale disfunciei ventilatorii obstructive sunt: a. fibrozele interstiiale b. traheostenozele c. astmul bronic d. bronita cronic e. pneumotoraxul, hemotoraxul Raspuns corect : B, C, D 47. Bronita cronic se caracterizeaz prin: a. agent cauzal frecvent incriminat fumatul b. tuse matinal la debut c. expectoraie progresiv mai abundent d. dispnee intens precoce e. raluri bronice ronflante i sibilante Raspuns corect : A, B 48. n tuberculoz calea de contaminare este: a. aerian b. digestiv c. intrapartum d. genital e. nici un rspuns nu este adevrat Raspuns corect : A, B 49. Starea de ru astmatic (SRA) are urmtoarele caracteristici: a. acces de astm bronic sever, durat > 24 h b. factorii precipitani: infeciile respiratorii severe, expunerea brutal i intens la alergeni, ntreruperea brusc a corticoterapiei, folosirea abuziv a -2simpaticomimeticelor c. simptomatologia clinic este redus d. probele biologice evideniaz: hipoxie, hipercapnie, acidoz respiratorie e. netratat duce la exitus

Raspuns corect : A, B, D, E 50. n pneumonia franc lobar: a. agentul etiologic este Pneumococul b. etiologia este viral c. debutul este brutal prin: febr > 390 C, frison unic, violent, junghi toracic d. examenul obiectiv este normal e. examenul obiectiv evideniaz sindromul de condensare pulmonar Raspuns corect : A, C, E 51. Factorii de risc ai aterosclerozei sunt cei enumerai cu excepia: a. HTA b. fumatul c. efortul fizic d. diabetul zaharat e. dislipidemiile Raspuns corect : C 52. n arteriopatia obliterant cronic a membrelor inferioare sunt adevrate afirmaiile: a. etiologia este aterosclerotic b. examenul obiectiv deceleaz diminuarea sau dispariia pulsului arterial c. subiectiv apare claudicaia intermitent la efort, mers d. durerea n repaus apare n toate stadiile boli e. durerea n repaus apare din stadiul III al bolii Raspuns corect : A, B, C, E 53. Durerea n criza de angin pectoral de efort este descris de pacient ca: a. neptur b. durere cu caracter constrictiv c. durere accentuat de inspir profund d. durere cu durata de 2-3 h e. durere ce cedeaz la nitroglicerin sublingual sau dup ntreruperea efortului Raspuns corect : B, E 54. n HTA condiiile clinice asociate sunt: a. boala coronarian b. hipertrofia ventricular stng c. boala cerebrovascular d. boala arterial periferic e. nici o afirmaie nu este adevrat Raspuns corect : A, B, C 55. n infarctul miocardic acut sunt adevrate afirmaiile: a. infarctul miocardic acut este consecina ocluziei unei artere coronare b. durerea din infarctul miocardic acut este atroce, sfietoare c. durerea este localizat retrosternal, iradiaz frecvent n brae

d. n infarctul miocardic acut nu se recomand internarea de urgen e. n infarctul miocardic acut se recomand internare de urgen Raspuns corect : A, B, C, E. 56. n infarctul miocardic acut durerea are urmtoarele caractere: a. este de scurt durat, n punct fix b. are durat peste 20 de minute pn la cteva ore c. localizat retrosternal d. iradiaz frecvent n brae e. este atroce, sfietoare Raspuns corect : B, C, D, E 57. n hipertensiunea arterial (HTA) sunt adevrate afirmaiile: a. HTA este definit prin creterea valorilor tensiunii arteriale sistolice peste 140mmHg i/sau diastolice peste 90mmHg b. cea mai frecvent form de HTA este cea secundar c. cea mai frecvent form de HTA este cea esenial (primar, idiopatic) d. obiectivul general n tratamentul HTA este scderea TA< 140/90mmHg, respectiv < 130/80mmHg la diabetici e. n tratamentul HTA se prefer preparatele cu aciune prelungit pentru creterea complianei Raspuns corect : A, C, D, E 58. n legtur cu stenoza mitral sunt corecte afirmaiile: a. aria orificiului mitral n SM este normal b. aria orificiului mitral n SM este micorat (<2 cm2) c. etiologia cea mai frecvent este cea reumatismal d. examenul obiectiv general evideniaz: facies mitral, nanism mitral e. complicaii posibile: fibrilaie atrial, edem pulmonar acut, tromboz atrial stng, trombembolism systemic Raspuns correct : B, C, D, E 59. n diabetul zaharat (DZ) sunt adevrate afirmaiile: a. este un sindrom caracterizat prin hiperglicemie cronic b. n DZ franc: glicemia jeun 126mg% la 2 determinri n aceleai condiii c. n DZ franc: glicemia jeun < 110mg% d. glicozuria apare numai n diabetul zaharat dezechilibrat metabolic e. glicozuria apare numai n diabetul zaharat echilibrat metabolic Raspuns correct : A, B, C, D 60. n diabetul zaharat (DZ) pot apare urmtoarele complicaii cronice: a. cetoacidoza diabetic b. coma diabetic hiperosmolar c. nefropatia diabetic d. retinopatia diabetic e. macroangiopatia diabetic

Raspuns correct : C, D, E 61. Diagnosticul de diabet zaharat (DZ) poate fi pus n caz de: a. glicemie jeun < 110 mg% b. glicemie jeun 126mg% la dou determinri n aceleai condiii c. glicemia la 2h la TTGO (test de toleran cu glucoz oral): 140-200 mg% d. glicemia la 2h la TTGO: > 200 mg% e. glicemie jeun 110-125mg% Raspuns correct : B, D 62. Care din afirmaiile legate de obezitate sunt adevrate: a. este o boal caracterizat prin creterea greutii corporale pe seama esutului adipos b. se poate produce prin diminuarea masei totale de esut adipos c. pentru aprecierea gradului obezitii se folosete indicele de mas corporal (IMC) d. obezitatea este definit printr-un IMC 30kg/m2 e. obezitatea poata fi primar sau secundar Raspuns correct : A, C, D, E 63. Legat de artrita acut gutoas sunt corecte afirmaiile: a. este frecvent la femei b. este frecvent la brbaii peste 40 ani c. debutul este acut de obicei noaptea d. durerea articular este intens, nsoit de semne de inflamaie e. uratemia este sczut Raspuns correct : B, D 64. n tabloul clinic al bolii Basedow ntlnim: a. gu b. exoftalmie de obicei bilateral i uor asimetric c. bradicardie sinusal d. tahicardie sinusal e. scdere ponderal cu apetit pstrat / exagerat Raspuns correct : A, B, D, E 65. n ulcerul gastro-duodenal sunt adevrate afirmaiile: a. n ulcerul gastro-duodenal apariia durerii este n legtur cu mesele i are caracter de arsur b. cea mai frecvent schem de tratament n eradicarea infeciei cu H. Pylori este dubla asociere (Omeprazol + Amoxicilin) c. cea mai frecvent schem de tratament n eradicarea infeciei cu H. Pylori este tripla asociere (Omeprazol + Amoxicilin + Claritromicin) d. explorarea paraclinic de elecie este examenul radiologic baritat e. explorarea paraclinic de elecie este endoscopia digestiv superioar Raspuns correct : A, C, E

66. n ciroza hepatic, la examenul obiectiv se evideniaz: a. tegumente fr modificri patologice b. stelue vasculare toracice c. icter sau subicter sclerotegumentar d. prezena circulaiei colaterale pe abdomen e. atrofie muscular la nivelul membrelor, caracteristic n prezena ascitei aspect de pianjen Raspuns correct : B, C, D, E 67. Cea mai frecvent cauz de pancreatit cronic este: a. gastrita acut b. alcoolismul cronic c. litiaza biliar d. hepatita cronic e. hernia hiatal Raspuns correct : B 68. Sindromul nefrotic se caracterizeaz prin: a. edeme palpebrale i la nivelul membrelor inferioare b. absena edemelor palpebrale i la nivelul membrelor inferioare c. poliurie d. hipoalbuminemie, hipoproteinemie e. proteinurie Raspuns correct : A, D, E 69. Explorri paraclinice utile n anemie: a. dozarea colesterolului seric b. hemograma c. numrtoarea reticulocitelor d. determinarea sideremiei e. biopsie medular Raspuns correct : B, C, D, E 70. Durerea articular din boala artrozic se caracterizeaz prin: a. meteorodependen b. apare i se intensific la efort, se amelioreaz n repaus c. apare i se intensific n repaus d. variabil n funcie de pragul individual i de localizare e. toate rspunsurile sunt corecte Raspuns correct : A, B 71. Scderea ponderal prin creterea consumului de energie se ntlnete n: a. Pancreatita cronic b. Diabet zaharat c. Hipertiroidie

d. Febr e. Tuberculoz Raspuns corect : C, D 72. Tuberculoza pulmonar este bnuit pe baza: a. Febrei nalte b. Tusei cronice c. Frisoanelor d. Expectoraiilor hemoptoice e. Transpiraiilor nocturne Raspuns corect : B, D, E 73. Un pacient ce slbete marcat e bnuit de hipertiroidism pe baza de: a. Gu b. Polifagie c. Diaree d. Disfagie e. Tahicardie Raspuns corect : A, B, C, E

74. Diabetul zaharat decompensat se caracterizeaz prin: a. Lipotimii b. Polidipsie c. Poliurie d. Scdere n greutate e. Vrsturi Raspuns corect : B, C, D 75. Cefaleea vascular se ntlnete n: a. Glaucom b. HTA c. Migren d. Hemoragii cerebrale e. Tumori cerebrale Raspuns corect : B, C 76. Cefaleea din meningit se caracterizeaz prin: a. Hemicranie b. Febr c. Redoare de ceaf d. Fotofobie e. Tulburri de memorie Raspuns corect : B, C, D 77. O com instalat la cteva ore dup un traumatism cranian pune suspiciunea de:

a. Comoie cerebral b. Hematom subdural c. Hemoragie cerebral d. Hemoragie meningee e. Epilepsie Raspuns corect : B, C 78. Coma din epilepsie este precedat de: a. Hemiparez b. Vrsturi c. Contractii tonico-clonice d. Transpiraii e. Bradicardie Raspuns corect : D, E 79. Coma hipoglicemic este suspectat pe baza: a. Diabetului zaharat b. Vrsturilor c. Agitaiei d. Paraliziei membrelor inferioare e. Convulsiilor Raspuns corect : A, D, E 80. Constipaia medicamentoas apare dup: a. Opiacee b. Diuretice c. Antiacide d. Antibiotice e. Antidepresive Raspuns corect : A, C 81. Constipaia din colonul iritabil apare: a. n alternan cu diaree b. Cu scaune amestecate cu snge c. Cu flatulen d. Cu dureri ano-rectale e. Cu colici abdominale Raspuns corect : A, C, E 82. Convulsiile din etilismul cronic apar pe fond de: a. Febr b. Sevraj c. Delir d. Diaree acut e. Agitaie Raspuns corect : B

83. Durerea abdominal n hipocondrul stng poate fi de cauz: a. Gastroduodenal b. Splenic c. Infarct miocardic d. Urologic e. Colic Raspuns corect : B, C, D, E 84. Durerea surd n hipocondrul drept nsoit de hepatomegalie i edeme apare n a. Hepatit b. Litiaz biliar c. Insuficien cardiac dreapt d. Tumoare colic e. Pielonefrit cronic Raspuns corect : C 85. Durerea din colecistita acuta este acompaniat de: a. Febr b. Iradiere n umrul drept c. Icter d. Hepatomegalie e. Diaree Raspuns corect : A, B 86. Durerea din litiaza renal dreapt apare: a. n hipocondrul drept b. iradiaz spre umr c. iradiaz spre picior d. iradiaz spre organele genitale e. este nsoit de hematurie Raspuns corect : D, E 87. Durerea n apendicita acut: a. Este n fosa iliac stng b. Punctul McBurney este sensibil c. Este nsoit de febr d. Este iradiat spre ligamentul inghinal e. Se nsoete de intreruperea tranzitului intestinal Raspuns corect : B, C, E 88. Durere i o tumor mat hipogastric indic: a. Glob vezical b. Uter gravid c. Fecalom d. Tumoare rectal

e. Fibrom uterin Raspuns corect : A, E 89. n peritonita acut: a. Durerea este n etajul abdominal superior b. Apare abdomen de lemn c. Apare icter intens d. Apare silentiu auscultatoric e. Se ntrerupe tranzitul intestinal Raspuns corect : B, D, E 90. Angina pectoral: a. Apare nocturn b. Apare la efort c. Dureaz cteva secunde d. Dureaz cteva minute e. Dureaz cteva ore Raspuns corect : B, D 91. Durerea din infarctul miocardic a. Apare la efort b. Cedeaz la nitroglicerin c. Dureaz secunde d. Dureaz minute e. Dureaz ore Raspuns corect : E 92. Durerea din pericardita acut: a. Este intens b. Se nsoete de galop c. Se calmeaz n poziie eznd d. Iradiaz pe braul stng e. Apare frectur pericardic Raspuns corect : E 93. Durerea din pneumonie: a. Este sub forma de gheara b. Este sub form de greutate c. Este sub form de junghi d. Este nsoit de raluri subcrepitante e. E nsoit de tuse cu expectoraie Raspuns corect : C, E 94. Durerea toracic din pleurezie la debut: a. E nsoit de tuse b. E agravat n inspir

c. E nsoit de timpanism pulmonar d. E agravt n decubit e. Apare cu frectur pleural Raspuns corect : A, B, D, E 95. Suspectm embolie pulmonar pe baza: a. Dispneei cronic b. Dispneei paroxistice c. Junghiului toracic d. Hemoptiziei e. Expectoraiei purulente Raspuns corect : B, C, D

MORFOPATOLOGIE 1. Printre consecintele necrozei se regaseste: A. hiperemia activa; B. mumificarea; C. coloratia icterica a tegumentelor si mucoaselor; D. marginatia leucocitara; E. vasoconstrictia. Raspuns corect: B 2. Asa numitele celule cardiace descrise in staza pulmonara cronica sunt: A. macrofage alveolare; B. fibroblasti; C. celule musculare striate; D. PMN neutrofile alterate; E. capside virale. Raspuns corect: A 3. Granulatiile miliare reprezinta un aspect macroscopic specific: A. sarcoidozei; B. pleureziei seroase; C. apendicitei acute flegmonoase; D. granulomului eozinofil; E. tuberculozei. Raspuns corect: E 4. Urmatoarea conditie reprezinta o manifestare osteoarticulara in sifilisul tertiar: meningoencefalita luetica; A. goma cutanata; B. osteoperiostita gomoasa; C. reactia Wassermann; D. pneumonia alba.

E. Cotiloidita Raspuns corect: B 5. Leziunile histopatologice caracteristice lupusului eritematos sunt: A. necroza fibrinoida si corpii hematoxilinici; B. artralgiile; C. corpii Mallory; D. cecitatea; E. colorarea cu Rosu de Congo a membranelor bazale. Raspuns corect: A 6. In aprecierea gradului de diferentiere tumorala, G1 indica o proliferare maligna: A. slab diferentiata; B. nediferentiata; C. cu grad nedeterminat de diferentiere; D. bine diferentiata; E. cu grad borderline. Raspuns corect: D 7. Adenomul reprezinta: A. tumora benigna a epiteliilor cubice si cilindrice de acoperire; B. tumora maligna a epiteliilor de tip glandular; C. tumora benigna a epiteliilor pavimentoase stratificate; D. tumora benigna a epiteliilor glandulare; E. un fibrom nazofaringian. Raspuns corect: D 8. Macroscopic, fibrosarcomul prezinta urmatoarele particularitati: A. neincapsulat, infiltrativ, cu zone de hemoragie sau necroza; B. bine delimitat, cu chist central si capsula fibroasa la periferie; C. continut purulent si membrana piogena la periferie; D. cu aranjament celular caracteristic de tip herring bone E. pozitivitate imunohistochimica pentru AE1/AE3 si CK8. Raspuns corect: A

9. Urmatoarele constituie aspecte caracteristice carcinomului bazocelular, cu exceptia: A. metastazeaza frecvent pe cale limfatica si sangvina; B. poate imbraca aspectul macroscopic de ulcus rodens; C. tratamentul este in general chirurgical; D. in periferia insulelor tumorale celulele se dispun in palisada; E. se dezvolta din celulele stratului bazal al epidermului. Raspuns corect: A NEUROLOGIE

1. Afazia receptiv nseamn : A. Bolnavul nelege dar nu poate vorbi B. Bolnavul nici nu nelege i nici nu poate vorbi C. Deficit motor n membre D. Deficit senzitiv n membre E. Cefalee Rspuns corect : B 2. Care dintre funciile i semnele descrise nu-i aparin neuronului periferic ? A. Controlul emotivitii B. Controlul motilitii C. Controlul sensibilitii D. Controlul funciei vegetative E. Amiotrofie Rspuns corect : A 3. Atrofia muscular este semn de : A. Leziune de neuron motor central B. Leziune de neuron motor periferic C. Leziune de nuclei bazali D. Leziune de hipocamp E. Leziune de hipotalamus Rspuns corect : B 4. Care este semnul distinctiv al unei meningoencefalite ? A. Febr, fotofobie i ceaf relaxat B. Tuse rebel la tratament C. Febr, vrsturi, fotofobie i ceaf rigid D. Anxietate E. Insomnie Rspuns corect : C 5. Care dintre condiiile de mai jos nu sunt favorabile meninerii capacitii cognitive a creierului ? A. Solicitarea permanent creierului n procesul de nvare B. Neglijarea activitii fizice (sedentarism) C. Evitarea stresului D. Evitarea depresiei E. Evitarea alcoolului i fumatului Rspuns corect : B 6. Ce este coma : A. Un somn linitit B. O sincop C. Un somn fr tulburri vegetative

D. Un somn cu tulburri vegetative E. O lipotimie Rspuns corect : D 7. Care dintre semnele de mai jos nu i aparin epilepsiei : A. Convulsii B. Stare confuzional C. Pierderi sfincteriene D. Amnezie postcritic E. Insomnie Rspuns corect : E 8. Ce factori favorizeaz apariia escarelor : A. Mobilizarea periodic a bolnavului la nivelul patului B. Imobilizarea indelungat a bolnavului la nivelul patului C. Schimbarea frecvent a lenjeriei D. Meninerea igienei tegumentelor E. Evitarea oricrei leziuni a tegumentului care ia contact cu patul Rspuns corect : B 9. Ce atitudine trebuie adoptat de urgen ntr-un accident vascular cerebral A. ngrijirea la domiciliu B. Interarea ct mai rapid a bolnavului ntr-o unitate spitaliceasc de specialitate C. Internarea dup apariia primelor semne de ameliorare a strii de sntate a bolnavului D. Internarea dup 48 de ore n spital a bolnavului E. Imobilizarea pe loc a bolnavului Rspuns corect : B 10. Care sunt semnele de afectare a neuronului motor central : A. Micri coreice B. Hipotonie muscular C. Diminuarea reflexelor osteotendinoase D. Accentuarea reflexelor cutanate abdominale E. Reflex cutanat plantar lateral n extensie Rspuns corect : E 11. n serviciul de urgen care este prioritatea nr. 1 ntr-un traumatism craniocerebral? A. restabilirea permeabilitii cilor respiratorii B. refacerea volemiei C. hemostaza plgilor D. decelarea unei fracturi cervicale E. Rx pulmonar Rspuns corect : A

12. Care din urmtoarele semne nu atest creterea presiunii intracraniene ? A. culoarea irisului B. dimensiunea pupilelor C. reflexul fotomotor D. reflexul cornean E. reflex ahilean abolit Rspuns corect : A 13. n ce poziie trebuie aezat pacientul n pat dup o criz de epilepsie ? A. decubit lateral B. decubit dorsal C. poziia trendelenburg D. decubit ventral E. ortostatism Rspuns corect : A 14. Ce este aura epileptic ? A. amnezie postcritic B. apariia halucinaiilor n timpul zilei C. un simptom care apare naintea crizei D. stare de relaxare dup criz E. insomnie Rspuns corect : C 15. Care din urmtoarele tehnici ne ajut s cooperm cu succes cu un pacient cu afazie motorie ? A. vorbire clar, cu volum normal B. folosirea gesturilor n locul cuvintelor C. vorbire cu volum mai crescut dect de obicei D. folosirea desenelor E. utilizarea muzicii Rspuns corect : A

16. Un pacient lacunar are crize de rs i plns spasmodic. Ce atitudine trebuie s adoptm ? A. stm linitii pn la sfritul crizei B. ignorm criza i ne continum activitatea C. ncercm s distragem atenia pacientului D. i spunem pacientului c are un comportament inacceptabil E. ncercm s l sedm Rspuns corect : A

17. Tratamentul cu Levo-Dopa n boala Parkinson determin o ameliorare n : A. dispoziie B. rigiditatea muscular C. apetit D. starea de vigilitate E. somn Rspuns corect : B 18. Riscul de a dezvolta escare de decubit este obiectivat prin schimbarea tegumentului la presiune. Tegumentul devine : A. cianotic B. rou, eritematos C. alb D. galben E. verde Rspuns corect : B 19. Care este poziia pacientului pregtit pentru puncie lombar ? A. decubit ventral B. decubit lateral cu genunchii flectai C. decubit lateral cu genunchii n extensie D. decubit ventral cu genunchii n flexie E. ortostatism Rspuns corect : B 20. n faza acut a hemoragiei subarahnoidiene este indicat : A. efortul fizic ct mai precoce B. repaus la pat C. melo i talazoterapie D. balneofizioterapie E. mobilizarea bolnavului Rspuns corect : B 21. Pacientul cu AVC hemoragic trebuie s primeasc n primele minute : A. anticoagulante B. manitol C. antibiotice D. antiinflamatoare nesteroidiene E. sedative Rspuns corect : E 22. Triada simptomatic n sindromul de hipertensiune intracranian este : A. cefalee, vrsturi, staz/edem papilar B. cefalee, grea i insomnie C. cefalee, gra i gust amar D. cefalee, palpitaii i vrsturi culorii

E. cefalee, anxietate, depresie Rspuns corect : A 23. Tulburrile respiratorii din miastenie pot necesita : A. intubaie orotraheal B. tratament antibiotic C. benzodiazepine D. amxiolitice E. miorelaxante Rspuns corect : A 24. Un pacient cu hernie de disc lombar prezint : A. durere pe faa anterioar a coapsei B. durere pe faa posterioar a coapsei cu iradiere pe faa anteroextern a gambei C. durere intercostal D. tulburri de sensibilitate la nivel toracic E. migrena Rspuns corect : B 25. Care este primul simptom de care se plnge pacientul cu Demen Alzheimer A. tulburri de echilibru B. tulburri de memorie C. vertij D. hemiparez E. anxietate Rspuns corect : B 26. La pacientul vrstnic confuz schimbarea mediului de via : A. amelioreaz starea e confuzie B. accentueaz starea de confuzie C. determin somnolen D. se remit tulurrile de memorie E. tulburri digestive Rspuns corect : B 27. Care este durata unui acces major epileptic grand mall : A. 1 minut i 30 secunde pn la 2 minute B. 5 minute C. 2 ore D. cteva secunde E. 10 minute Rspuns corect : A 28. Care dintre mecanismele de compensare ale funciei cognitive este greit : A. meninerea conversaiei zilnice cu pacientul B. orientarea pacientului n timp i spaiu permanent

C. meninerea unei activiti ct mai aproape de normal D. izolarea pacientului E. neantrenarea bolnavului n discuie Rspuns corect : D 29. Spasticitatea este frecvent ntlnit n : A. boala Parkinson B. poliradiculonevrit C. accidentul vascular cerebral D. miastenia E. tulburri dispeptice Rspuns corect : C 30. Care este utmtoarele simptome nu sunt caracteristice pacientului cu lacunarism cerebral : A. declin cognitiv B. mers cu pai mici, nesigur C. hipertrofia muscular D. sindrom parkinsonian E. tulburrile dispeptice Rspuns corect : C 31. Pacientul cu tulburri de deglutiie necesit frecvent : A. intubaia orotraheal B. sond nasogastric C. tratament miorelaxant D. traheostoma E. tapotajul cutiei toracice Rspuns corect : B 32. Hemipareza datorat infarctului cerebral nu se asociaz cu : A. hipertensiunea arterial B. ateroscleroz C. diabet zaharat D. miotonie E. colita Rspuns corect : D OBSTETRIC SI GINECOLOGIE 1. n prima jumtate a sarcinii diagnosticul se pune pe: a. modificrile organelor genitale externe b. prezena semnelor fetale ( BCF, MAF, balotare ) c. semnele subiective d. nici una de mai sus e. toate de mai sus

f. nici o varianta corecta Raspuns corect : B 2. n luzie se urmrete: a. temperatura b. involuia uterin c. lohiile d. tensiunea arteriala e. diureza Raspuns corect: A, B, C, D, E 3. n primele stadii ale travaliului: a. pacienta este adus n sala de travaliu i pregtit pentru natere b. se urmrete pulsul i tensiunea arterial c. se urmrete starea lohiilor d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A, B 4. n cursul sarcinii se efectueaz urmtoarele investigaii paraclinice: a. Rx pulmonar b. Rh, VDRL, test HIV c. Examen Papanicolau d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : B, C 5. Consultaia prenatal din sptmnile 29-40 de sarcin are ca obiective: a. evitarea patologiei sarcinii b. informarea gravidei despre semnele declanrii travaliului c. luarea n eviden a gravidelor cu exces ponderal d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A, C 6. Examinarea ecografic n sarcin: a. nu se efectueaz nainte de 12 sptmni de sarcin b. permite localizarea placentei c. permite diagnosticul de sarcin gemelar d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : B, C 7. n cazul alterrii confortului gravidei manifestat prin constipaie, asistenta recomand: a. consumul de lichide (6-8 pahare/zi ) b. regim uscat

c. alimente srace n celuloz d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A 8. Pregtirea preoperatorie pentru interveniile pe cale joas (vaginal sau perineal) presupune: a. bilanul preoperator b. toaleta local c. administrarea de antispastice d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A, B 9. Supravegherea pansamentului dup interveniile pe cale abdominal: a. ncepe din ziua a 2-a postoperator b. ncepe dup ieirea din sal c. nu se urmrete dup operaie d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : B 10. Histerectomia total cu anexectomie bilateral presupune: a. ndeprtarea uterului, colului i a anexelor b. ndeprtarea uterului c. ndeprtarea uterului i a colului uterin d. indepartarea uterului si trompelor e. indepartarea uterului si a anexelor Raspuns corect : A 11. Etapele screening-ului pentru cancerul colului uterin sunt: a. examinarea cu valvele, examenul papanicolau, colposcopie, biopsie b. examen ecografic, Rx pulmonar c. examen ecografic d. videocolposcopie cu biopsie e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A 12. Puncia fundului de sac Douglas se efectueaz: a. n caz de suspiciune de sarcin ectopic b. n boala inflamatorie pelvin c. n leziunile colului uterin d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A, B

13. Metodele naturale de contracepie sunt: a. steriletul b. contraceptivele orale c. metoda calendarului d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : C 14. Simptomele subiective n menopauz sunt: a. tulburrile neuro-vegetative b. greuri, vrsturi c. tulburrile vizuale d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A, B 15. Alptarea este contraindicat la: a. lhuzele cu tuberculoz pulmonar b. lhuzele cu HTA c. lhuzele cu tromboflebit d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : B 16. Dispozitivul intrauterin este contraindicat: a. la multipare b. la pacientele cu boal inflamatorie pelvin c. la femeile sub 30 de ani d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : B 17. Infecia cu Papilloma virus se depisteaz prin: a. examen Babe Papanicolau b. examen ecografic c. examen cu valve d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A 18. n caz de sarcin extrauterin tratamentul este: a. repaus la pat b. tratament chirurgical c. antispastice d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta

Raspuns corect : B 19. Vaginita candidozic este o afeciune produs de: a. excesul de antibiotice b. igiena necorespunztoare c. contraceptivele hormonale d. toate de mai sus e. nici o varianta corecta Raspuns corect : A, B OFTALMOLOGIE 1. In ce afeciune cu ochi rou se remarc scdere acuitatii vizuale? A. conjunctivit B. cheratit C. ulcior D. episclerita E. corp strain conjunctival Rspuns corect: B 2. In ce afeciuni apar modificri ale strii generale, care pot mima un abdomen acut? A. conjuctivit B. iridociclit C. atac de glaucom D. cataracta E. glaucom primitiv cu unghi deschis Rspuns corect: C 3. Care este prima msur de prim ajutor n arsura cu acid de la baterie: A. splarea abundent cu ap B. administrarea de analgezic C. solicitarea salvarii D. pansarea ochiului E. neutralizare cu solutie alcalina Rspuns corect: A 4. In conjunctivita alergic semnificativ este: A. scderea vederii B. apariia durerilor oculare C. prezena pruritului D. secretie conjunctivala purulenta E. hiperemie conjunctivala Rspuns corect: C 5.In atacul de glaucom pupila este:

A. miotic B. normal C. semimidriaz fix D. midriaza larga E. normal reflexiva Rspuns corect: C 6. Scderea acuitii vizuale pn la nivelul percepiei luminoase se constat n: A. nevrit retrobulbar B. obstrucie ACR C. tromboza VCR D. obstructie ram VCR E. staza papilara Rspuns corect: B 7. Asocierea edemului papilar bilateral cu pstrarea acuitii vizuale ne orienteaz spre: A. staz papilar prin hipertensiunea intercranian B. papilit C. nevrit retrobulbar D. NOIA E. drusen al capului nervului optic Rspuns corect: A 8. Ce nu este indicat n administrarea la ochi rou: A. picturi cu antibiotice B. comprese cu mueel C. picturi cu cortizon D. d.ungvent antibiotic E. decongestionante conjuctivale Rspuns corect: B 9. Cnd pacientul acuz dureri oculare cu senzaie de corp strin, blefarospasm sunt indicate urmtoarele manevre: A. anestezie topic B. intoarcerea pleoapei superioare pentru evidenierea tarsului C. comprese cu rivanol D. pansament ocluziv E. corticosteroid topic Rspuns corect: B 10. In arsuri cu var prima msura consta n: A. curarea fragmentelor B. splarea abundent cu ap C. administrare de analgezic D. neutralizare cu solutie acida slaba

E. transport la spital Rspuns corect: A PARAZITOLOGIE 1. Chistul hidatic este larva speciei: A. Taenia solium B. Dyphyllobothrium latum C. Dipilidium caninum D. Taenia echinococcus E. Taenia saginata Raspuns corect: D 2. Trypanosoma equperdum este parazita la : A. om B. pisica C. cal D. caine E. vulpe Raspuns corect: C 3. Giardia intestinalis este localizata: A. tegument B. ficat C. rinichi D. intestin subtire E. creier Raspuns corect: D 4. Cisticercul este larva speciei: A. Trypanosoma gambiense B. Entamoeba histolitica C. Ancylostoma duodenale D. Taenia solium E. Fasciola hepatica Raspuns corect: D 5. Dyphyllobothrium latum are ca gazda intrermediara: A. omul B. tigrul C. crustacei si pesti D. tantarii E. mustele Raspuns corect: C

6. Schizogonia endoeritrocitara are loc in ciclul evolutiv la: A. Trichiuris trichiura B. Ascaris suum C. Plasmodium mallariae D. Trichomonas intestinalis E. Leshmania donovani Raspuns corect: C 7. Amibiaza intestinala si extraintestinala este produsa de: A. Trichinella spiralis B. Pneumocystis carinii C. Entamoeba histolitica=disenteriae=tetragena D. Loa loa E. Strongyloides stercoralis Raspuns corect: C 8. Din teaca musculo-cutana a viermilor se diferentiaza: A. proglote B. sistemul nervos C. aparatul respirator D. organele de simt E. organele de fixare Raspuns corect: E 9. Enterobius viermicularis depune: A. oua B. larve C. chisturi D. forme vegetative E. pseudochisti Raspuns corect: A 10. Tehnica frotiurilor este specifica parazitilor din: A. sistem nervos B. sange C. gonada D. pancreas E. tesut hepatic Raspuns corect: B PSIHIATRIE 1. Cisvestitismul este o tulburare a conduitei constand in: A. vestimentatie neconcordanta cu sexul persoanei B. vestimentatie neconcordanta cu varsta persoanei

C. vestimentatie neadevata anotimpului D. vestimentatie bizara E. vestimentatie sumara si neingrijita Raspuns corect: B 2. Sindromul catatonic se caracterizeaza prin: A. imobilitate motorie B. negativism C. rigiditate D. stereotipii E. toate semnele de mai sus Raspuns corect: E 3. Cele mai frecvente halucinatii sunt: A. halucinatiile auditive B. halucinatiile vizuale C. halucinatiile olfactive si gustative D. halucinatiile tactile E. halucinatiile interoceptive Raspuns corect: A 4. Hiperprosexia se intalneste in: A. schizofrenia catatonica B. dementa Alzheimer C. episodul maniacal D. sindromul de sevraj alcoolic E. in toate situatiile de mai sus Raspuns corect: C 5. Tocirea afectiva face parte din: A. episodul depresiv major B. distime C. sindromul pozitiv din schizofrenie D. sindromul negativ din schizofrenie E. sindromul catatonic Raspuns corect: D 6. Ideile delirante micromanice se intalnesc in: A. episodul maniacal B. delirium C. catatonie D. ciclotimie E. episodul depresiv major psihotic Raspuns corect: E 7. Hipobulia reprezinta o tulburare a:

A. comportamentului alimentar B. atentiei C. memoriei D. vointei E. gandirii Raspuns corect: D 8. Prevalenta pe toata durata vietii a schizofreniei este de aproximativ: A. 0,01% B. 0,1% C. 1% D. 7% E. 10% Raspuns corect: C 9. Carbonatul de litiu este un medicament: A. anxiolitic B. timostabilizator C. antipsihotic D. antidemential E. stimulator cerebral Raspuns corect: B 10. Sindromul neuroleptic malign este o complicatie majora a tratamentului: A. antidepresiv triciclic B. antidepresiv inhibitor de monoaminoxidaza C. antipsihotic conventional D. antidemential cu inhibitori de colinesteraza E. toate variantele de mai sus Raspuns corect: C 11. Copiii alcoolicilor au un risc mai mare decat copiii non-alcoolicilor de a deveni alcoolici, risc estimat a fi: A. de 2 ori mai mare B. de 4 ori mai mare C. de 6 ori mai mare D. de 8 ori mai mare E. de 10 ori mai mare Raspuns corect: B 12. Care din variantele de mai jos nu reprezinta o forma clinica a schizofreniei: A. paranoida B. catatonica C. disociativa D. dezoraganizata E. reziduala

Raspuns corect: C 13. Ce diagnostic se poate pune unui pacient care a avut un episod depresiv major si un episod hipomaniacal: A. distimie B. ciclotimie C. tulburare schizafectiva D. tulburare bipolara I E. tulburare bipolara II Raspuns corect: E 14. Preocuparea constanta si chiar convingerea pacientului ca ar avea o boala somatica, in pofida evaluarilor medicale, reprezeinta primul criteriu de diagnostic pentru: A. tulburarea depresiva recurenta B. tulburarea hipocondriaca C. tulburarea conversiva D. tulburarea deliranta persistenta E. toate variantele de mai sus Raspuns corect: B 15. Care dintre urmatoarele trasaturi nu face parte din tabloul clinic al tulburarii de personalitate de tip paranoid: A. halucinatiile auditive B. suspiciozitatea C. interpretativitatea D. sensibilitate excesiva fata de piedici si refuzuri E. lipsa de incredere Raspuns corect: A 16. Care dintre urmatoarele simptome nu face parte din sindromul maniacal (expansiv): A. exagerarea stimei de sine B. fuga de idei C. nevoia scazuta de somn D. spalarea excesiva pe maini E. hipersexualitate Raspuns corect: D 17. Care dintre antidepresivele de mai jos se caracterizeaza printr-o mai pronuntata serie de efecte adverse: A. antidepresivele triciclice B. antidepresivele inhibitoare selective ale recaptarii serotoninei C. antidepresivele dopaminergice D. antidepresivele noradrenergice E. antidepresivele duale Raspuns corect: A

18. Care dintre urmatorii parametri nu reprezinta un specificator al agitatiei psihomotorii: A. intensitatea B. durata C. amplitudinea D. coloratura afectiva E. claritatea constiintei Raspuns corect: C 19. Care dintre urmatoarele elemente semeiologice nu face parte din tabloul clinic al tulburarii de personalitate de tip dependent: A. tendinta de a incuraja pe altii in a lua decizii pentru propria viata B. dependenta de substante psihoactive, mai ales de alcool C. subordonarea propriilor nevoi fata de nevoile altora D. frica de a fi abandonat si de a fi lasat singur sa se descurce E. perceptia de sine de a fi neajutorat si incompetent Raspuns corect: B 20. Care dintre medicamentele de mai jos are o functie timostabilizatoare: A. fluoxetina B. haloperidolul C. acidul valproic D. acidul ascorbic E. piracetamul Raspuns corect: C 21. Terapia prin lumina reprezinta o modalitate terapeutica pentru: A. fobia sociala B. fobia de intuneric C. fotofobia D. tulburarea depresiva recurenta cu pattern sezonier E. tulburarea anxioasa paroxistica episodica Raspuns corect: D 22. Triada afazie agnozie apraxie face parte din tabloul clinic al: A. sevrajului alcoolic complicat (delirium tremens) B. sevrajului la opioide C. sevrajului la amfetamine D. demen\ei Alzheimer E. sindromului Korsakov alcoholic Raspuns corect: D 23. Care dintre substantele de mai jos poate provoca, in intoxicatia acuta, atacuri de panica: A. alcoolul B. heroina C. amfetaminele

D. benzodiazepinele E. barbituricele Raspuns corect: C 24. Sintagma bolnavul vede cu ochii mintii si aude cu urechile mintii caracterizeaza: A. halucinatiile B. halucinozele C. pseudohalucinatiile D. halucinatiile functionale E. halucinatiile fiziologice Raspuns corect: C 25. Sindromul Kandinski Clrambault (de automatism mental) se intalneste in: A. schizofrenie B. tulburarea afectiva bipolara C. dementa Alzheimer D. epilepsie E. tulburarea obsesiv compulsiva Raspuns corect: A 26. Amnezia lacunara este o amnezie: A. de fixare B. anterograda C. retrograda D. antero-retrograda E. niciuna din variantele de mai sus Raspuns corect: D 27. Care din urmatoarele tipuri de tulburari de personalitate nu se caracterizeaza prin manifestari discomportamentale de tip violent: A. narcisica B. schizoida C. borderline D. antisociala E. paranoida Raspuns corect: E 28. Criza oculogira este un efect advers de tip neurologic al: A. carbonatului de litiu B. carbamazepinei C. acidului valproic D. antidepresivelor inhibitoare de momoaminoxidaza (IMAO) E. antipsihoticelor conventionale Raspuns corect: E 29. Care dintre urmatoarele entitati nu face parte din tulburarile constiintei:

A. hebetudine B. hebefrenie C. torpoare D. obnubilare E. stupoare Raspuns corect: B 30. Conform modelului disolutiei mnezice Ribot Delay, deficitul amnezic se structureaza: A. de la recent spre trecut B. de la complex spre simplu C. de la inconstant (neobisnuit) la constant (obisnuit) D. prin toate variantele de mai sus E. in niciuna din variantele de mai sus Raspuns corect: D SOCIOLOGIE MEDICALA 1. Obiectivele sociologiei medicale interfereaz cu obiectivele altor discipline, de exemplu epidemiologia i sntatea public? A. Nu, deoarece fiecare are cmpul propriu de studiu B. Da, deoarece toate manifest tendina de a oferi un suport social explicaiei cauzale a sntii i bolii C. Nu, deoarece fiecare are un aparat conceptual i metodologii proprii, specifice D. Da, deoarece distinctia intre aceste discipline este una formala, ele avind acelasi obiect E. Nu, deoarece fiecare descrie, explica si propune modele de interpretare distincte Raspuns corect: B 2. Afirmatia conform careia boala este un sens creeat in viata culturala a oamenilor, o eticheta ce este atribuita unei afectiuni apartine: A. functionalismului B. conflictualismului C. pozitivismului D. structuralismului E. interactionismului Raspuns corect: E 3. Ce nseamn a aborda sociologic medicina? A. a cerceta rolul factorilor sociali n declanarea bolii B. a considera boala ca pe un eveniment provocat de individ sie insusi C. a trasa o limit de gndire ntre sociologie i medicin D. a cerceta rolul factorilor individuali in declansarea bolii E. a cerceta rolul reprezentarilor culturale asupra bolii Raspuns corect: A

4. Principalul mijloc de socializare in cadrul medical a indivizilor il constituie: A. conflictul B. cooperarea C. comunicarea D. competitia E. consensul Raspuns corect: C 5. Cand apar primele sisteme de asiguare a sanatatii, in tarile industrializate? A. in a doua jumatate a secolului XVIII B. a doua jumatate a asecolului al XIX-lea, C. in prima jumatate a secolului XX D. in secolul XVII E. la sfirsitul secolului XX Raspuns corect: B 6. Asistenta medicala secundara este de: A. lunga durata B. scurta sau lunga durata, in functie de tipul de societate C. scurta durata D. nu este calculata decit in functie de eficienta ei, si nu de durata E. nu exista decit asistenta medicala primara Raspuns corect: C 7. In mod global, mai eficiente sunt sistemele de sanatate orientate spre asistenta medicala: A. secundara B. primara C. tertiara D. totala E. partiala Raspuns corect: B 8. Spitalul viitorului este inteles ca: A. institutie de caritate B. comunitate terapeutica C. organizatie non-profit D. mediu institutional traditional E. mediu medical stiintific Raspuns corect: B 9. ntr-o societate medicalizat, unde se afl resursele sntii: A. n reprezentrile oamenilor asupra bolii i sntii B. n organizarea asistenei medicale C. n factori extrasociali D. in factori individuali

E. in factori ce tin de ordinea supranaturala Raspuns corect: B VIRUSOLOGIE 1 . Celulele permisive la infectia virala sunt : A. celulele transformate B. celulele cu receptori specifici C. celulele embrionare D. celulele epiteliale E. celulele imune Raspuns corect: B 2. Invelisul viral provine din: A. membrana nucleara a celulei infectate B. proteinele virale sintetizate C. ribozomii celulei gazda D. membrana celulei infectate E. nucleoproteina virala Raspuns corect: D 3. Mutatiile spontane apar prin: A. greseli de transcriere B. agenti mutageni C. reasortare D. presiune de anticorpi E. depasirea barierei de specie Raspuns corect: A 4. Care sunt fazele unei infectii acute: A. debut, invazie, agravare B. invazie, cronicizare, reinfectie C. incubatie, invazie, stare, declin (convalescenta), vindecare D. invazie, stare, vindecare E. stare, recadere, convalescenta Raspuns: C 5. Care sunt clasele de imunoglobuline: A. IgA, Ig M, IgG, IgE, Ig D B. IgT, IgA, IgM C. IgM, IgA, IgG D. IgY, IgG, IgA E. IgM, IgA, IgG, IgS Raspuns: A 6. Care sunt caile de patrundere a virusurilor in organism:

A. respiratorie, digestiva, tegumente/mucoase, parenteral (injectii, transfuzii, etc.) B. limfatica C. orala D. nervoasa E. sanguina Raspuns: A 7. In functie de ac. nucleic virusurile pot fi : A. ARN B. ADN C. ARN sau ADN D. nu au ac. nucleic E. au atat ARN cat si ADN Raspuns: C 8. Ce particule gasim in sange in hepatita B: A. virionul complet (particula Dane), antigenul HBs B. ARN m C. invelisul viral D. ARN ribozomal E. proteina -p24 Raspuns: A 9. Ce este virulenta: A. abilitatea de a patrunde in organism B. diseminarea sanguina C. capacitatea: infectanta, multiplicativa, lezionala D. tropismul pentru anumite organe E. persistenta in organism Raspuns: C 10. Ce infectii oportuniste apar in SIDA: A. virale B. parazitare C. c . nu apar D. bacteriene E. virale, bacteriene, parazitare, fungice Raspuns : E

NURSING GENERAL 1. Manevra Valsalva inseamna: a) digitalizare rapida; b) expiratie fortata cu glota inchisa dupa o inspiratie profunda; c) inspiratie fortata in pozitie ortostatica.

d) Inspiratie fortata in clinostatism e) Toate variantele Raspuns corect: B 2. Tahicardia sinuzala reprezinta: a) accelerarea ritmului cardiac intre 100-120 de batai pe minut si frecventa regulata; b) scaderea ritmului cardiac sub 80 batai pe minut cu perioade de oprire a inimii; c) aritmie marcata cu cresterea exagerata a ritmului cardiac. d) Toate variantele e) Cresterea alurii ventriculare peste 180 de batai/min cu deficit de puls Raspuns corect: A 3. Printre contraindicatiile masajului cardiac extern se include: a) astmul bronsic in criza; b) cardiopatia ischemica dureroasa; c) hemoragia masiva intrapericardica. d) Anxietatea e) Dureri abdominale Raspuns corect: A 4. Pentru combaterea edemului cerebral in encefalopatia hipertensiva acuta se folosesc: a) sulfat de magneziu 25% i.v. si solutii hipertone; b) diuretice si tonicardiace; c) fenobarbital si diazepam in perfuzie venoasa. d) sulfat de magneziu 50% i.v. si solutii hipotone e) Glucoza solutie 10% Raspuns corect: A 5. Printre cauzele determinante ale angorului pectoris se afla: a) ateroscleroza coronariana; b) diabetul zaharat; c) hipertensiunea arteriala sistemica. d) stenoza atriala e) cardiomiopatie hipertrofic Raspuns corect: A 6. "Hipotensiunea calda" reprezinta: a) stadiul I (compensat) al socului;

b) c) d) e)

faza ireversibila a socului hemodinamic; faza decompensata a socului posttraumatic. stadiul II (compensat) al socului; toate variantele nu sunt corecte

Raspuns corect: A 7. Ca medicatie antianginoasa se pot folosi: a) nitriti cu actiune rapida si de scurta durata; b) antialgice cu actiune retard; c) sedative si opiacee. d) prin -blocante e) blocantii canalelor de Mg Raspuns corect: A 8. Durerea abdominala "in bara" cu localizare in etajul superior abdominal este caracteristica pentru: a) ulcerul gastroduodenal; b) tumora gastrica c) colica biliara; d) colica renala e) pancreatita acuta. Raspuns corect: E 9. In HDS (hemoragia digestiva superioara) masiva, pozitia Trendelenburg este indicata pentru: a) impiedicarea aspiratiei bronsice a sangelui eliminat; b) mentinerea unei circulatii cerebrale corespunzatoare; c) combaterea durerii.; d) combaterea melenei; e) combaterea hipertensiunii arteriale; Raspuns corect: B 10. Semnul esential in IRA (insuficienta renala acuta) este: a) hematurie insotita de colica abdominala; b) piurie; c) poliurie; d) incontinenta urinara; e) oligurie pana la anurie. Raspuns corect: E 11. Recoltarea urinei la bolnavii agitati sau in coma se face:

a) b) c) d) e)

in vase speciale gradate; prin sonda vezicala permanenta; prin punctie vezicala; prin endoscopie; toate variantele sunt corecte;

Raspuns corect: B 12. Hemodializa este o metoda folosita pentru: a) epurare extrarenala; b) epurare intrarenala; c) examen de laborator; d) exsangvinotranfuzie; e) examen radiologic Raspuns corect: A 13. Retentia acuta de urina presupune: a) anurie; b) imposibilitatea evacuarii continutului vezicii urinare; c) mictiuni intermitente; d) oligurie; e) obstructia renala. Raspuns corect: B 14. Coma hiperglicemica (diabetica) se recunoaste dupa mirosul: a) amoniacal; b) de acetona; c) de usturoi; d) putred e) acid Raspuns corect: B 15. Spalatura gastrica este contraindicata : a) la bolnavii anemici; b) in intoxicatia cu barbiturice; c) in sarcina; d) in evacuarea toxinelor necaustice; e) toate variantele sunt corecte. Raspuns corect: C

16. Antidotul reprezinta acea substanta care: a) neutralizeaza sau inactiveaza o substanta toxica; b) este aplicata ca tratament de electie intr-o afectiune; c) este tratamentul intr-o afectiune; d) are rol in combaterea anxietatii; e) are rol in combaterea durerii. Raspuns corect: A 17. Convulsiile sunt: a) boli ale sistemului nervos central caracterizate prin pierderea constientei; b) contractii musculare involuntare tonice, clonice sau tonico-clonice, insotite sau nu de pierderea constientei; c) afectiuni congenitale incurabile cu manifestare intermitenta; d) afectiuni congenital permanente; e) convulsiile sunt descarcari electrice cu crestera fluxului sanguin la nivelul creierului. Raspuns corect: B 18. Printre semnele de deshidratare hipertona se recunosc: a) sete, uscaciunea mucoaselor, consistenta "de coca" a tegumentelor; b) transpiratii reci, pliu cutanat persistent, tensiune arteriala foarte scazuta; c) turgor, midriaza, tahicardie. d) confuzie, obnubilare, convulsii e) tahicardie, vene jugulare colabate, puls filiform Raspuns corect: A 19. Ca prima manevra de urgenta in cazul socului traumatic se va face: a) electrocardiograma; b) aprecierea rapida a pulsului si a miscarilor respiratorii; c) anamneza; d) examenului fizic cu identificarea cauzei; e) reechilibrarea hidroelectrolitica. Raspuns corect: B 20. Socul anafilactic poate fi provocat de: a) traumatisme si hemoragii; b) infectii microbiene; c) substante medicamentoase si intepaturi de insect; d) infectii virale e) toate variantele sunt corecte. Raspuns corect: C

21. Pozitionarea pe timpul transportului a unui traumatizat cranio-cerebral in stare de coma, dar cu respiratie eficienta este: a) decubit dorsal cu capul in pozitie decliva; b) pozitia Trendelenburg cu capul indreptat lateral; c) decubit lateral sau ventral cu frntea sprijinita pe antebrat; d) decubit dorsal cu capul in pozitie procliva e) pozitia semisezanda Raspuns corect: C 22. Seroprolilaxia antitetanica este obligatorie: a) pentru plagile cu potential mare de infectie; b) in toate plagile deschise; c) in toate tipurile de traumatisme; d) in toate infectiile microbiene e) in toate infectiile virale Raspuns corect: B 23. Materialele sterilizate in casoleta, prin autoclavare pot fi pastrate in stare sterila: a) timp de 24 ore; b) timp de 12 ore; c) timp de 6 ore; d) timp de 48 ore e) timp de 72 ore Raspuns corect: A 24. Pentru distrugerea tuturor microorganismelor din autoclav trebuie sa se obtina: a) presiunea de 1 atmosfera, temperatura de 100 C si mentinerea lor timp de 20-30 minute; b) presiunea de 2 atmosfere, temperatura de 100C si mentinerea lor timp de 1 ora; c) presiunea de 2 atmosfere, temperatura de 120C si mentinerea lor timp de 20-30 minute; d) presiunea de 2 atmosfere, temperatura de 150C si mentinerea lor timp de 20 minute; e) presiunea de 1,5 atmosfere, temperatura de 120C si mentinerea lor timp de 20-30 minute. Raspuns corect: C 25. Pozitia fortata a bolnavului supranumita "cocos de pusca" este intalnita in: a) tetanos; b) meningite grave; c) criza de ulcer gastro-duodenal;

d) colica renala e) colica biliara Raspuns corect: B 26. Diferenta disproportionata de 1-2C dintre temperatura rectala si cea axilara poate indica: a) un proces inf1amator acut din etajul inferior al abdomenului; b) o stare normala a organismului, a diferentei temperaturii din interiorul si exteriorul acestuia; c) o reactivitate a organismului fata de temperatura mediului extern; d) o reactivitate a organismului fata de medicamente; e) un proces inf1amator acut din etajul superior al abdomenului Raspuns corect: A 27. Relatia dintre puls si temperatura este urmatoarea: a) pulsul scade odata cu cresterea temperaturii; b) frecventa pulsului creste paralel cu temperatura; c) nu exista nici un fel de relatie intre puls si temperatura; d) pulsul creste intermittent cu cresterea temperaturii; e) pulsul nu se modifica chiar daca temperatura creste sau scade. Raspuns corect: B 28. Pulsul dicrot reprezinta: a) puls tahicardic; b) puls aritmic paradoxal; c) puls slab cu doua unde de intesitati diferite; d) puls bradicardic; e) puls filiform. Raspuns corect: C 29. Celeritatea pulsului se refera la: a) iuteala de ridicare si de disparitie a undei pulsatile; b) frecventa pulsului; c) amplitudinea pulsului; d) ritmul; e) tensiunea. Raspuns corect: A 30. In mod normal, raportul dintre frecventa respiratiei si a pulsului este de: a) 1/2; b) 1/4;

c) 1/3; d) 1/8; e) 1 la 1 Raspuns corect: B 31. Dispneea Kussmaul se caracterizeaza prin: a) bradipnee foarte accentuata, cu inspiratie prof'unda, zgomotoasa, urmata de o pauza lunga si apoi de o expiratie la fel de lunga ca si inspiratia; b) miscari respiratorii ritmice, de amplitudine normala, dar despartite de pauze mai lungi de10-30 secunde; c) succesiunea ciclica a unor perioade de respiratie accelerata intrerupta prin scurte perioade de apnee. d) succesiunea ciclica a unor perioade de respiratie accelerata intrerupta prin scurte perioade de bradipnee. e) miscari respiratorii ritmice, de amplitudine normala, dar despartite de pauze mai lungi de 40 secunde; Raspuns corect: A 32. Reactia urinii in conditii normale este: a) reactie alcalina cu pH-ul peste 7,2; b) reactie acida cu pH-ul sub6,5; c) reactie neutra cu ph-ul 7,0; d) reactie acida cu pH-ul sub 7,5; e) reactie alcalina cu pH-ul peste 7,5; Raspuns corect: B 33. Administrarea pranzului Boyden are ca scop: a) facilitarea eliberarii cailor digestive pentru examenul radiografic; b) pregatirea stomacului pentru endoscopia gastrica; c) provocarea contractiei vezicii biliare in vederea efectuarii colecistografiei. d) pregatirea stomacului pentru sonda nazogastrica e) toate variantele sunt corecte; Raspuns corect: C 34. Cistografia intruneste metodele de explorare radiologica a: a) ficatului; b) vezicii urinare; c) rinichiului; d) ureterelor; e) vezicii biliare; Raspuns corect: B

35. Pentru formarea imaginii, echografia utilizeaza; a) ultravioletele; b) radiatiile Roentgen; c) ultrasunetele; d) eplastografia e) toate variantele sunt corecte; Raspuns corect: C 36. Necesitatile calorice ale unui bolnav adult variaza intre: a) 2500 - 3000 calorii /24 ore; b) 1500 - 2000 calorii / 24 ore; c) 1000 - 1500 calorii / 24 ore. d) 4000 - 4500 calorii / 24 ore. e) 3000 - 4000 calorii / 24 ore. Raspuns corect: A 37. In cazul alimentatiei artificiale, sondele de cauciuc pot fi lasate pe loc: a) 5 - 6 zile; b) 2 - 3 zile; c) 7 zile d) 4 zile e) 24 ore. Raspuns corect: B 38. La copil, astmul bronsic se manifesta prin: a) crize recurente de dispnee expiratorie; b) crize recurente de polipnee inspiratorie; c) accese de tuse cu bradipnee inspiratorie; d) accese de tuse cu polipnee inspiratorie; e) crize recurente de polipnee expiratorie Raspuns corect: A 39. Unul din semnele ce insotesc dispneea din astmul bronsic infantil este: a) wheezing-ul (zgomot caracteristic, suierator); b) expectoratia abundenta mucopurulenta; c) hemoptizia spumoasa si rozata. d) polipneea e) bradipnea Raspuns corect: A 40. Printre grupele principale de medicamente folosite in tratamentul astmului bronsic

infantil se numara: a) corticosteroizii; b) tonicardiacele; c) antiinflamatoarele nesteroidiene; d) alfa-antagonistii; e) anxiolitice Raspuns corect: A 41. La sugar, frecventa respiratiei are valoarea normala de: a) 20 respiratii / minut; b) 45 respiratii / minut; c) 50 respiratii / minut; d) 35 respiratii / minut; e) 15 respiratii / minut; Raspuns corect: D 42. Agentul etiologic al endocarditei reumatismale este: a) streptococul beta-hemolitic; b) pneumococul; c) stafilococul auriu; d) streptococul alfa-hemolitic; e) bacili gram -. Raspuns corect: A 43. Agentul etiologic al pneumoniei pneumococice este: a) streptococul beta-hemolitic; b) pneumococul; c) stafilococul auriu; d) streptococul alfa-hemolitic; e) bacili gram -. Raspuns corect: B 44. AV la copilul de 2 ani are valoarea normala: a) 70 batai / minut; b) 80 batai / minut; c) 90 batai / minut; d) 110 batai / minut; e) 130 batai / minut. Raspuns corect: D 45. Doza maxima a unui medicament reprezinta: .

a) doza cea mai mare suportata de organism fara sa apara fenomene toxice reactionale; b) doza maxima care provoaca moartea organismului; c) cantitatea de substanta care introdusa in organism provoaca reactii toxice.; d) efectul unui medicament nu este dependent de doza administrate; e) afinitate chimic generala Raspuns corect: A 46. Colecistita acuta se defineste ca: a) colica datorata unor cauze inflamatorii; b) afectiune de tip inflamator a duodenului; c) afectiune de tip inflamator a ficatului; d) afectiune de tip inflamator a cailor urinare; e) inflamatia acuta a peretelui vezicular manifestata prin aparitia durerii si a semnelor infectioase; Raspuns corect: A 47. Plastronul colecistic reprezinta: a) peritonita acuta - plastica - localizata (bloc aderential); b) colecistita acuta cauzata de obstructia canalului coledoc printr-un calcul; c) coloratia icterica a sclerelor, mucoaselor si tegumentelor; d) colecistita cronica cauzata de obstructia canalului coledoc; e) inflamatia acuta a peretelui vesicular. Raspuns corect: A 48. Cauza principala responsabila de aparitie a infarctului miocardic acut o reprezinta: a) ateroscleroza; b) embolia; c) diabetul zaharat; d) alimentatia e) stresul Raspuns corect: A 49. Termenul de eupnee semnifica: a) respiratie normala; b) frecventa respiratorie mare; c) frecventa respiratorie mica. d) frecventa respiratorie intermitenta e) respiratie ascendenta Raspuns corect: A

50. Locul de electie al injectiei intradermice este: a) fata antero-interna a antebratului; b) cadranul supero-extern al fesei; c) regiunea deltoidiana; d) regiunea abdominala; e) fata posterioara a antebratului. Raspuns corect: A 51. Bradipneea se defineste ca: a) dispnee in care ritmul respirator este incetinit; b) dispnee in care ritmul respirator este accelerat; c) dispnee cu ritm respirator neregulat; d) rarirea normala a miscarilor respiratorii; e) intensitate mare a miscarilor respiratorii. Raspuns corect: A 52. Astmul bronsic alergic la copil apare in forma tipica dupa varsta de: a) 10 ani b) 5 ani c) 2 ani; d) 4 ani; e) 1 an. Raspuns corect: C 53. Pentru un adult, tahipneea inseamna: a) frecventa mai mica de 18 respiratii / minut; b) frecventa mai mare de 20 respiratii / minut; c) frecventa intre 16 si 20 respiratii / minut. d) frecventa mai mare de 30 respiratii / minut; e) frecventa mai mare de 14 respiratii / minut; Raspuns corect: B 54. 0 scadere a frecventei pulsului se numeste: a) bradicardie; b) tahicardie; c) polipnee; d) bradipnee; e) eupnee; Raspuns corect: A 55. Procesul de formare a urinei in 24 ore poarta mumele de:

a) b) c) d) e)

mictiune; anurie; diureza; oligurie; disurie.

Raspuns corect: C 56. Necesarul caloric pentru un adult normoponderal cu activitate moderata este de: a) 800 - 1000 kcal / 24 ore; b) 2500 - 3000 kcal / 24 ore; c) 2000 - 2500 kcal / 24 ore; d) 1500 - 1800 kcal / 24 ore; e) 1000 - 1200 kcal /24 ore. Raspuns corect: B 57. Rolul vitaminelor in organism: a) intra in componenta tesuturilor (rol plastic); b) rol energetic; c) rol hipoglicemic; d) favorizeaza reactiile chimice (rol de catalizator); e) conversia proteinelor. Raspuns corect: D 58. Prin arderea unui gram de proteine se elibereaza: a) 4,l kcal; b) 9 kcal; c) 7,2 kcal; d) 5 kcal; e) 6 kcal. Raspuns corect: A 59. Urmatoarele tipuri de regimuri alimentare sunt clasificate dupa numarul de calorii cu exceptia: a) hipoproteic; b) hipercaloric; c) hipocaloric; d) normocaloric; e) diete de 1200 de calorii Raspuns corect: A 60. Mecanisme periferice de termogeneza reprezinta urmatoarele, cu

exceptia: a) tremuraturi; b) vasodilatatie; c) vasoconstrictie; d) frisoane; e) toate variantele sunt corecte. Raspuns corect: B 61. Sonda gastrica ajunge in stomac atunci cand la nivelul arcadei dentare marcajul arata: a) 65 - 70 cm; b) 30 - 40 cm; c) 25 cm; d) 60 cm e) 45 - 50 cm. Raspuns corect: E 62. La barbat, sondajul vezical se efectueaza cu: a) sonda Foley; b) sonda Faucher; c) sonda Nelaton. d) sonda Malecot e) sonda Pezzer Raspuns corect: A 63. Anxietatea reprezinta o sursa de dificultate de natura: a) biologica; b) psihologica; c) sociala; d) fizica; e) materiala. Raspuns corect: B 64. Sursa de dificultate se refera la: a) comportamentul pacientului; b) sarcina asistentului medical; c) etiologia (cauza) problemei pacientului; d) comortamentul cadrelor medicale; e) situatia unitatii sanitare. Raspuns corect: C

65. Ingrijirea unui pacient se face in functie de: a) dispozitia asistentului medical; b) nevoia nevoile pacientului; c) afectiunea de care sufera pacientul; d) posibilitatea pacientului de a se ingriji singur; e) posibilitatea pacientului de a fi ajutat de familie. Raspuns corect: B 66. Recunoasteti factorul care inflenteaza nevoia de odihna si somn: a) varsta; b) sexul; c) talia; d) inaltimea; e) greutatea; Raspuns corect: A 67. Transpiratia abundenta poarta numele de: a) sudoratie; b) eritem; c) diaforeza; d) hipohidroza; e) multihidroza. Raspuns corect: C 68. Pentru un adult, bradicardia inseamna: a) frecventa mai mica de 80 batai / minut; b) frecventa mai mica de 60 batai / minut; c) frecventa mai mare de 80 batai / minut. d) frecventa mai mare de 40 batai / minut. e) frecventa mai mica de 40 batai / minut. Raspuns corect: B 69. 0 scadere a frecventei respiratiei se numeste: a) apnee; b) bradipnee; c) polipnee; d) brahipnee; e) dispnee. Raspuns corect: B 70. Tulburarea de mictiune ( de frecventa) cu eliminari dese de urina, dar in cantitate

redusa, poarta numele de: a) iskiurie; b) anurie; c) polakiurie; d) incontinenta; e) oligurie. Raspuns corect: C 71. Recunoasteti care dintre urmatoarele conditii ar putea fi sursa de dificultate pentru nevoia de alimentatie: a) surdomutitatea; b) sedentarismul; c) saracia; d) bogatia; e) efortul fizic. Raspuns corect: C 72. Necesarul caloric in repaus absolut (metabolism bazal) pentru un adult normoponderal este de : a) 300 600 kcal / 24 ore; b) 500 700 kcal / 24 ore; c) 700 1000 kcal / 24 ore d) 2500 3000 kcal / 24 ore; e) 1000 1200 kcal / 24 ore. Raspuns corect: E 73. Rolul proteinelor in organism: a) intra in componenta tesuturilor (rol plastic); b) participa la diviziunea celulara; c) participa la receptionarea,prelucrarea si stocarea informatiei; d) participa la reglarea echilibruluiacido-bazic; e) toate variantele sunt corecte. Raspuns corect: E 74. Prin arderea unui gram de lipide se elibereaza: a) 7,2 kcal; b) 4,1 kcal; c) 9,3 kcal; d) 5,1 kcal; e) 6,1 kcal. Raspuns corect: C

75. Sonda duodenala ajunge in duoden atunci cand la nivelul arcadei dentare marcajul arata: a) 55 60 cm; b) 30 40 cm; c) 45 50 cm; d) 60 -75 cm; e) 75 90 cm. Raspuns corect: D 76. Ingrijirea unui pacient se centreaza pe: a) diagnosticul medical; b) conditia sociala a pacientului; c) problema pacientului; d) conditiile de cazare in spital; e) analizele medicale. Raspuns corect: C 77. Prima menstruatie poarta numele de: a) dismenoree; b) metroragie; c) menarha; d) menoragie e) hipermenoree Raspuns corect: C 78. Urmatoarele tipuri de regimuri alimentare sunt clasificate dupa ponderea principiilor continute, cu exceptia: a) hiperproteic; b) hipercaloric; c) hipoglucidic; d) hipolipidic; e) echilibrat hipocaloric Raspuns corect: B 79. Urmatoarele reprezinta mecanisme periferice de termoliza cu exceptia: a) piloerectie; b) transpiratie; c) vasodilatatie; d) conductia; e) scaderea tonusului muscular. Raspuns corect: A

80. Poliuria reprezinta o sursa de dificultate de natura: a) biologica; b) psihologica; c) sociala. d) familiala e) toate variantele nu sunt corecte. Raspuns corect: A 81. Recunoasteti care dintre urmatoarele semne ar putea fi sursa de dificultate pentru nevoia de a respira: a) obezitatea; b) cecitatea (orbire); c) saracia; d) sexul e) surditatea Raspuns corect: A 82. Recunoasteti factorul care influenteaza nevoia de a evita pericolele: a) statutul marital; b) varsta; c) sexul; d) saracia; e) social. Raspuns corect: B 83. Pozitia Trendelenburg este indicata pentru: a) impiedicarea aspiratiei bronsice a sangelui eliminat; b) mentinerea unei circulatii cerebrale corespunzatoare; c) combaterea durerii; d) in cursul operatiilor ginecologice pe cale vaginala; e) convulsii Raspuns corect: B 84. Pentru efectuarea colecistocolangiografiei substanta de contrast folosita este: a) Odiston; b) Sulfat de bariu; c) Razebil d) Pobilan e) Izotopul 99-Technetiu Raspuns corect: D

85. Toracocenteza reprezinta: a) punctie pleurala; b) punctie peritoneala; c) punctie sternala; d) punctionarea plamanului e) punctia costala Raspuns corect: A 86. O cauza frecventa a colicii biliare o reprezinta: a) calculii biliari; b) Helicobacter pilory; c) traumatismele locale; d) relaxarea muschilor vezicii biliare; e) relaxarea cailor biliare Raspuns corect: A 87. Diabetul zaharat se caracterizeaza printr-o: a) insuficienta secretie de glucagon; b) insuficienta secretie de insulina; c) hipersecretie de insulina; d) tulburarea metabolismului lipidi; e) tulburarea metabolismului protidic; Raspuns corect: B

88. Recunoasteti caracteristicile crizei de astm: a) dispnee bradipneica inspiratorie cu tuse chintoasa, expectoratie abundenta si wheezing; b) polipnee inspiratorie cu raluri crepitante si expectoratie rozata; c) bradipnee paroxistica expiratorie, wheezing; d) bradipnee paroxistica expiratorie, wheezing, tuse cu expectoratie mica perlata; e) bradipnee paroxistica expiratorie, wheezing, tuse cu expectoratie mica perlata, poliuria; Raspuns corect: E 89. Aritmia, ca si complicatie imediata a infarctului miocardic acut se combate cu: a) Morfina si derivati; b) oxigenoterapie; c) xilina; d) activitate fizica sistematica,

e) mese la ore regulate, Raspuns corect: C 90. In etiologia litiazei renale sunt incriminati factori ca: a) alimentatie cu aport crescut de glucide; b) medicatie prelungita cu cortizon; c) deshidratare prin aport diminuat sau pierderi apoase crescute. d) alimentatie saraca in oxalate; e) alimentatie saraca in calciu Raspuns corect: C 91. Precizati metodele de prevenire a complicatiilor tromhoembolice la pacicntul cu lMA: a) administrarea de Morfina; b) repausul absolut la pat; c) mobilizarea precoce; d) aspirina e) toate variantele sunt corecte Raspuns corect: C 92. Examinarile biochimice si enzimatice se recolteaza asfel: a) cu subtanta anticoagulanta, b) fara substanta anticoagulanta; c) imediat dupa micul dejun; d) dimineata, "a jeun" , fara substanta anticoagulanta; e) numai in urgentele medico-chirurgicale; Raspuns corect: D 93. Dintre complicatiile postoperatorii imediate fac parte, cu exceptia: a) asfixia si socul; b) hemoragie postoperatorie; c) eventratia postoperatorie si granulomul; d) durere; e) hipotermie. Raspuns corect: C 94. Oprirea tranzitului de gaze dupa interventia chirurgicala semnifica: a) iminenta intrarii in soc; b) hemoragie interna; c) ocluzie intestinala; d) apendicita;

e) peritonita. Raspuns corect: C 95. In cazul varsaturilor incoercibile postoperatorii se poate interveni prin: a) schimbarea pozitiei bolnavului; b) aspiratie gastrica; c) administrare de lichide calde in cantitate mica. d) aspiratie duodenala e) reintubatie Raspuns corect: B 96. Urmatoarele interventii sunt delegate pentru asistenta medicala cu exceptia: a) administrarea anticoagulantelor; b) combaterea durerii prin administrare de Mialgin s.c.; c) balanta hidroelectrolitica; d) pozitionarea pacientului; e) sondajul vezical la barbat Raspuns corect:C 97. Identificati care dintre urmatoarele substante face parte din categoria anticoagulantelor: a) Propranolol; b) Fraxiparine; c) Cimetidina; d) Dipiridamol; e) Metoprololul. Raspuns corect: B 98. VSH-ul se recolteaza astfel: a) 0,5 ml EDTA, iar restul pana la 5 ml, sange; b) 0,4 ml citrat de sodiu 0,38 % si 1,6 ml sange; c) 2 ml sange fara substanta anticoagulanta; d) 5 ml sange fara substanta anticoagulanta; e) 1 ml EDTA, iar restul pana la 5 ml, sange Raspuns corect: B 99. Insulina se administreaza: a) imediat dupa masa; b) inainte de masa; c) in timpul mesei; d) intramuscular;

e) intradermic. Raspuns corect: B 100. Insuficienta renala acuta se caracterizeaza prin: a) suprimarea brusca a functiilor renale; b) imposibilitatea de golire a vezicii urinare; c) blocarea brusca a ureterului prin migrarea unui calcul d) blocarea brusca a ureterului prin tumora e) reflux vezical Raspuns corect: A 101. In diabetul zaharat, doza de insulina se stabileste in functie de: a) nivelul glicemiei; b) cantitatea de alimente ingerate; c) greutatea pacientului; d) greutatea si inaltimea pacientului; e) cantitatea de alimente ce urmeaza a fi ingerate. Raspuns corect: A 102. Tuberculoza este o boala infectioasa al carui agent etiologic este: a) stafilococul auriu; b) streptococul hemolitic; c) bacilul Koch. d) cocul e) E. Coli Raspuns corect: C 103. In hipertensiunea arteriala cu valori mari medicatia de urgenta consta in administrarea de: a) anticoagulante; b) antiaritmice; c) diuretice; d) inhibitori parasimpatici; e) vasodilatatoare indirect. Raspuns corect: C 104. Sediul durerii din criza de ulcer gastro-duodenal se afla in: a) epigastru; b) hipocondrul drept; c) hipocondrul stang; d) flancul drept;

e) flancul stang. Raspuns corect: A 105. Printre semne1e prezente in pneumonia pneumococica se evidentiaza: a) convulsiile febrile si pozitia "cocos de pusca"; b) hiperpirexia cu frison unic solemn si junghi toracic intens; c) durerea "in bara" si varsaturile incoercibile. d) durere e) fison Raspuns corect: B 106. Edemul pulmonar acut poate constitui o complicatie a: a) insuficientei ventriculare stangi; b) anginei pectorale; c) tuberculozei pulmonare; d) dezechilibru circulator cronic; e) inundarea arborelui bronsic cu plasma coagulata. Raspuns corect: A 107. Urmatoarele medicamente sunt tuberculostatice, cu exceptia: a) Izoniazida; b) Etambutol; c) Propranolol; d) Rifampicina; e) Streptomicina. Raspuns corect: C 108. Urmatoare1e medicamente sunt betablocante cu exceptia: a) Propranolol; b) Metoprolol; c) Salbutamol; d) Atenolol; e) Acebutol. Raspuns corect: C 109. Urmatoarele medicamente sunt inhibitoare ale acidului clorhidric de la nivelul mucoasei gastrice, cu exceptia: a) Ranitidina; b) Cimetidina; c) Guanetidina; d) Famotidina;

e) Nizatidina. Raspuns corect: C 110. Germenele bacterian cu rol in etiologia ulcerului gastroduodenal este: a) Escherichia coli; b) He1icobacter pylori; c) Hemophilus influenza; d) Pneumococ; e) Streptococ; Raspuns corect: B 111. In investigarea aparatului renal se evidentiaza ca probe obligatorii de laborator: a) glicemia si bilirubinemia; b) transaminazele serice; c) proteina C reactiva; d) tymolul; e) creatinina si ureea sanguina. Raspuns corect: E 112. Diagnosticul pozitiv al ulcerului gastroduodenal se bazeaza pe: a) echografie; b) endoscopie; c) urografie; d) analize de laborator e) radiografie simpla Raspuns corect: B 113. Prolilaxia specifica a tuberculozei se efectueaza prin vaccinare cu: a) DTP; b) PPD; c) PDP d) DPT e) BCG. Raspuns corect: E 114. Printre metodele de tratament ale litiazei renale se regaseste: a) bombardarea calculilor cu ultrasunete; b) iradierea cu raze Roentgen in zona lombara; c) chimioterapia specifica; d) bombardarea calculilor mecanic e) cistoscopia

Raspuns corect: A 115. Hipertensiunea arteriala secundara poate aparea ca urmare a: a) ulcerului gastroduodenal; b) astmului bronsic; c) glomerulonefritei difuze acute; d) colicii biliare e) pneumoniei Raspuns corect: C 116. Melena este o hemoragie exteriorizata prin scaun si provine din: a) stomac sau duoden; b) rect; c) sigmoid; d) jejun; e) ileon. Raspuns corect: A 117. Hipostenuria se defineste ca: a) durere la mictiune; b) densitate mica a urinei; c) diureza scazuta; d) hipohidratare; e) stadiul poliuric IRA Raspuns corect: B 118. Subfebrilitatea este reprezentata de intervalul: a) 37 - 38 C; b) 35 - 36 C; c) 36 - 37 C. d) 37 37,5 C. e) 37,5 - 38 C. Raspuns corect: A 119. Hiperpirexia este definita ca o crestere a temperaturii corpului: a) peste 38 C; b) peste 38,5 C; c) peste 39 C; d) peste 38,5 C; e) peste 40 C. Raspuns corect: E

120. Hemoragia digestiva superioara se exteriorizeaza prin: a) epistaxis b) hemoptizie; c) hematemeza si melena; d) hematurie e) rectoragie. Raspuns corect: C 121. Examenul bacteriologic al urinei consta in: a) sumar de urina; b) urocultura; c) urografie. d) ionograma e) biochimie Raspuns corect: B 122. Avantajul major al administrarii parenterale a medicamentelor este: a) obtinerea unui efect rapid; b) evitarea infectarii cu HIV; c) evitarea infectarii cu VHC d) costul redus. e) timp redus Raspuns corect: A 123. Printre accidentele injectiei intramusculare se numara: a) varsaturile incoercibile; b) flebalgia; c) atingerea nervului sciatic; d) atingerea nervului rusinos e) febra Raspuns corect: C 124. In bronsita cronica sunt afectate: a) bronhiile mari; b) bronhiile mici; c) alveolele pulmonare; d) trahea e) faringele Raspuns corect: B 125. Factorii de risc incriminati in aparitia hipertensiunii arterialc sunt, cu exceptia:

a) b) c) d) e)

alcoolul si medicatia prelungita; stresul, fumatul ; obezitatea; Alimentatia.

Raspuns corect: A 126. In angina pectorala se recomanda o dieta: a) hipocalorica, hipolipidica; b) hiperproteica, hipercalorica; c) hiperglucidica, desodata. d) hiposodata, hipercalorica; e) hipoglucidica, hiperproteica. Raspuns corect: A 127. Printre complicatiile ulcerului gastroduodenal se regaseste: a) ocluzia; b) stenoza; c) refluxul d) ascita e) peritonita Raspuns corect: B 128. Varsaturile bilioase se intalnesc in: a) ulcerul gastric; b) colecistopatii; c) esofagite. d) ulcer duodenal e) reflux Raspuns corect: B 129. In perioada febrila pacientul cu pneumonie pneumococica va primi un regim: a) hidro-zaharat; b) hipercaloric; c) hiperlipidic; d) hiperprotidic e) hipoglucidic Raspuns corect: A 130. In edemul pulmonar acut pozitia pacientului este: a) decubit dorsal, fara perna;

b) c) d) e)

decubit cu toracele ridicat; sezanda la marginea patului cu membrele atarnand; decubit dorsal, cu perna; semisezanda

Raspuns corect: C 131. Escara este definita ca: a) infectie la nivelul pielii datorita decubitului prelungit; b) leziune cauzata de compresiunea dintre proeminentele osoase si planul dur al patului; c) congestie cu echimoze cauzate de traumatisme repetate. d) infectie la nivelul pielii; e) infectie la nivelul osului; Raspuns corect: B 132. In hipertensiunea arteriala regimul alimentar trebuie sa fie: a) hipercaloric; b) lacto-zaharat; c) desodat; d) hiperprotidic e) hiperlipidic Raspuns corect: C 133. Drenajul postural are indicatie pentru: a) evacuarea secretiilor bronsice; b) drenarea secretiilor plagii postoperatorii; c) eliminarea secretiilor sanguinolente prin sonda nazogastrica; d) eliminarea secretiilor din laringe; e) eliminarea secretiilor din cavitatea bucala. Raspuns corect: A 134. Tratamentul cu antibiotice in cazul infectiilor bacteriene ale tractului respirator dureaza: a) 2 - 3 zile; b) 3 - 5 zile; c) 5 7 zile d) 7 - 10 zile; e) peste 14 zile. Raspuns corect: D 135. Pentru astmul bronsic alergic, alergenii constituie factori:

a) b) c) d) e)

declansatori; predispozanti; infectiosi; virali; toate raspunsurile sunt corecte

Raspuns corect: A 136. In medicatia de fond a astmului bronsic intra: a) 2 mimetice anticolinergice; b) bronhodilatatoare; c) antiintlamatoare steroidiene; d) oxigenoterapie; e) psihoterapie. Raspuns corect: C 137. Angiopneumografia se realizeaza: a) prin introducerea pe cale venoasa a unei substante de contrast pe baza de iod; b) cu ajutorul bronhoscopului; c) prin expunerea cutiei toracice sub fascicul cu raze ultraviolet; d) prin expunerea cutiei toracice sub fascicul cu ultrasunete; e) prin introducerea pe cale venoasa a unei substante de contrast pe baza de izotopi radioactivi Raspuns corect: A 138. Spirometria si spirografia sunt metode de explorare functionala: a) a cordului; b) a plamanului; c) a ficatului; d) a rinichiului; e) a venelor. Raspuns corect: B 139. Analiza gazelor din sange este cel mai bun mijloc de apreciere a functiei pulmonare si se refera la: a) determinarea amestecului de gaze din sange; b) determinarea cantitatii de hemoglobina; c) gradul de saturare cu oxigen al sangelui venos; d) concentratiile sangvine ale gazelor expiratorii; e) eficacitatea ventilatiei masurand pH-ul sangvin si presiunea partiala a oxigenului si a dioxidului de carbon arterial

Raspuns corect: E

140. Manifestari de dependenta (semne) ale hipotermiei sunt: a) congestia fetei b) sindrom febril, c)deshidratare d) contractia vaselor, cianoza, eritem, degeraturi e) tate raspunsurile sunt corecte Raspuns corect: D 141. Alimente permise fara restrictie in diabetul zaharat la copil: a) mamaliga, carne, orez b) peste, carne, branza telemea c) peste, unele fructe, mazare uscata, morcovi d) paine, lapte e) dulciurile facute in casa Raspuns corect: B 142. Analizele sangelui la copilul cu hipoglicemie si coma hipoglicemica arata: a) hipoglicemie cu valorile cuprinse intre 60-80 mg.ldl. b) hiperglicemie, glicozurie c) hipoglicemie sub 60 mg/dl, glicozurie disparuta d) hipoglicemie sub 50 mg/dl, glicozurie disparuta e) hipoglicemie sub 60 mg/dl, glicozurie Raspuns corect: C 144. Cei mai importanti factori de risc pentru I.M.A. sunt: a) durerea b) diabetul zaharat, c) hipotensiunea arteriala, d) infectii ale tractului respirator e) infectiile urinare acute Raspuns corect: B 145. Scaunele melenice au urmatorul aspect: a. culoare neagra,aspect lucios, "ca pacura", miros fetid; b) semilichide, cu sange rosu, rutilant c) dure, cu striatii sanguinolente d) cu striatii sanguinolente e) miros fetid; Raspuns corect: A 146. Mobilizarea postoperatorie a pacientului atunci cand nu sunt contraindicatii se face: a) timpuriu, pentru a stimula functiile organismului

b) dupa 3-5 zile pentru a favoriza consolidarea organismului c) in functie de starea generala si varsaturi d) dupa 2 zile pentru a favoriza consolidarea organismului e) dupa 7 zile in functie de starea generala Raspuns corect: A 147. NU este un accident al injectiei intravenoase: a) flebalgia b) hematomul si revarsarile sanguine c) durere vie prin atingerea nervului sciatic sau a ramurilor sale d) embolia e) tromboflebita Raspuns corect: C 148. In formele usoare si medii ale hemoragiei digestive superioare alimentatia in prima zi consta in: a) ceaiuri caldute, administrate fractionat in cantitati mici b) regim lactat hidric la temperatura camerei, mese fractionate c) doar bucatele de gheata d) doar apa rece e) doar supe Raspuns corect: B 149. Pansamentul are urmatoarele principii cu exceptia: a) izolare termica, bariera pentru agentii patogeni b) asigura absorbtia secretiilor c) diminueaza sangerarea, mentine umiditatea in plaga d) trebuie efectuat cu 2 pense e) se va aseptiza plaga cu antiseptice Raspuns corect: C 150. In infectia urinara la copil este recomandat: a) lichide abundente, nici o dieta alimentara b) dieta severa si lichide din abundenta c) consum de lichide restrictionat d) alimente desodate e) vitamine Raspuns corect: A 151. In vederea punctiei lombare pozitionam pacientul: a) sezand, cu spatele incovoiat, cu capul inainte b) sezand cu trunchiul drept, capul in hiperextensie c) decubit lateral, ghemuit, spatele drept d) decubit ventral e) decubit lateral, Raspuns corect:A

152. Manifestari de dependenta in perturbarea nevoii de a bea si a manca sunt: a) disfagia, bulimia, inapetenta b) disuria, hipersomnia c) dismenoreea, colicile abdominale d) hipersomnia e) colicile abdominale Raspuns corect: A 153. Ocluzia intestinala se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari clinice cu o exceptie: a) dureri abdominale, b) oprirea gazelor c) stare generala alterata, hipertensiune arteriala, febra d) varsaturi e) oprirea scaunului Raspuns corect: C 154. Colecistita acuta necesita urmatoarele masuri de urgenta: a) antibiotic in primele 6-8 ore . b) administrare de lichide per oral in formele medii sau grave c) repaus la pat, repaus alimentar, antispastice, antibiotice la indicatia medicului d) administrare de lichide intravenous e) antibiotic in primele 4 ore Raspuns corect: C 155. Proba cheie in infectia urinara la copil este: a) Addis Hamburger b) examenul sumar de urina c) urocultura d) proba Stansfeld Webb e) toate raspunsurile sunt corecte Raspuns corect: C 156. Urocultura este cert pozitiva daca indica: a) peste 100.000 germeni/ml urina b) intre 150.000-180.000 germeni/ml. urina c) sub 100.000 germeni/ml. urina d) peste 10.000 germeni/ml urina e) peste 50.000 germeni/ml urina Raspuns corect: A 157. Pentru prevenirea trombozei venoase si a emboliei pulmonare asistentul medical: a) va aseza pacientul in decubit dorsal, sfatuindu-I sa se miste cat mai putin b) va aseza o perna sub genunchii pacientului c) va educa pacientul sa efectueze miscari de gimnastica activa a membrelor inferioare

d) va aseza pacientul in decubit lateral e) va aseza pacientul in pozitie semisezanda Raspuns corect: C 158. Alimentatia artificiala prin sonda nazo-gastrica necesita: a) gust agreabil al alimentelor componente b) permeabilitatea sondei si continut caloric adecvat c) 24 ore repaus d) schimbarea sondei dupa fiecare alimentatie e) 12 ore repaus Raspuns corect: B 159. Incidente posttransfuzionale sunt urmatoarele cu o exceptie: a) reactii febrile, reactii hemolitice . b) reactii anafilactice cu poliurie si tulburari digestive c) oligurie, tulburari circulatorii d) hipertermie e) anurie Raspuns corect: B 160. Tratamentul cu heparina se administreaza pe cale, cu exceptia: a) intramusculara b) intravenos c) subcutanat d) in bolus e) intradermic Raspuns corect: E 161. Ca nevoi fiziologice sunt considerate urmatoarele, cu exceptia: a. comunicare interpersonala b. echilibrul hidric c. temperatura normala d. alimentatia e. eliminarea Raspuns corect: A 162. Factorii majori de reglare a homeostaziei fiziologice sunt urmatorii: a. sistemul nervos vegetative si glandele endocrine b.sistemul muscular c. sistemul osteoarticular d. sistemul vascular e. toate raspunsurile sunt corecte Raspuns corect: A 163. Principalul mecanism al homeostaziei este reprezentat de: a. detectarea erorii

b. conexiune inversa sau feed-back c. raspunsul dat de efector d. echilibrul din organism e. control activ Raspuns corect: B 164. Ritmul circadian este un ritm care se repeta: a. zilnic b.saptamanal c. lunar d. la 2 saptamani e. ritm de 12 ore Raspuns corect: A 165. Secventialitatea pasilor neuroendocrini care mediaza raspunsul la stress este: a. stress -> sistemul nervos simpatic -> tiroida b. stress -> sistemul nervos simpatic -> hipotalamus -> hipofiza -> suprarenala; c. stress -> hipotalamus -> hipofiza -> paratiroida d. stress -> hipotalamus -> hipofiza -> suprarenala; e. stress -> sistemul nervos simpatic -> hipotalamus -> hipofiza ; Raspuns corect: B 166. Factorii fiziologici care controleaza dezvoltarea sunt urmatorii,: a. zestrea genetica, sistemul neuroendocrin b. sistemul osos c. socializarea d. familia e. societatea Raspuns corect: A 167. Prin personalitate intelegem: a. modul particular de organizare, de structurare a insusirilor intelectuale si afective ale persoanei b. modul particular de organizare a atributelor fiziologice ale individului c. modul particular de plasare a unei persoane intr-o anumita pozitie sociala d. modul general de plasare a unei persoane intr-o anumita pozitie sociala e. modul general de organizare, de structurare a insusirilor intelectuale si afective ale persoanei Raspuns corect: A 168. Aratati care afirmatie (constatare) este falsa: a. intensitatea durerii nu este direct proportionala cu severitatea distrugerilor tisulare b. toti bolnavii in stare critica sau grava prezinta dureri c. durerea este un simptom important, adesea indicand necesitatea tratamentului d. durerea semnaleaza o leziune tisulara prezenta sau iminenta

e. durerea permite prevenirea sau agravarea leziunii avnd un rol protector Raspuns corect: B 169. Procesul fiziologic cel mai frecvent care poate stimula durerea este: a. iritarea directa a terminatiilor nervoase periferice b. contractia musculara c. eliberarea de mioglobina d. sistemul nervos vegetative e. iritarea directa a terminatiilor nervoase interne Raspuns corect: A 170. Perioadele scurte de adormire, de cateva ori pe zi, imposibil de invins, poarta numele de: a. epilepsie b. narcolepsie c. enuresis d. apnee nocturna e. apnee Raspuns corect: B 171. Pentru laringita acuta subglotica sunt caracteristice urmatoarele simptome, in afara de: a. dispnee expiraoorie. b. tuse latratoare c. stridor (cornaj). Raspuns corect: A 172. Care din afectiunile de mai jos este de obicei insotita numai de hipertensiune sistolica: a. pielonefrita cronica b. canal arterial persistent c. rinichiul polichistic d. insuficienta venoasa e. insuficienta cardiaca Raspuns corect: B 173. In caz de stop cardiac, alaturi de masajul cardiac, se folosesc toate de mai jos, except.and: a. adrenaliua b. bicarbonat de sodiu c. digitala d. defibrilarea electrica automata e. recunoasterea imediata a urgentei Raspuns corect: C

174. Care din urmatoarele tipuri de respiratie vor fi constatate la un nou nascut in insuficienta respiratorie generata de insuficienta cardiaca congestiva? a. tahipnee b. geamat expirator c. hiperpnee d. dispnee e. bradipnee Raspuns corect: B 175. Aportul lichidian minimal recomandat pentru un sugar de 6 luni cu diaree usoara este: a. 300 ml/kg/24 h b. 75 ml/kg/24h c. 150ml/kg/4h d. 200 ml/kg/24 h e. 250 ml/kg/24 h Raspuns corect: C 176. Locul cel mai frecvent folosit peutru efectuarea punctiei osoase este: a. sternul; b. tibia; c. calcaneu; d. sinfiza e. mandibula Raspuns corect: A

177.O sterilizare eficienta se realizeaza: a. cu ajutorul razelor ultraviolete, rezelor Roentgen, gamma si prin autoclavare; b. prin fierbere si cu ajutorul razelor ultravioletc, razelor Roentgen si gamma c. prin flambare si cu ajutorul razelor ultraviolete, Roengen si gamma d. cu ajutorul razelor ultraviolete e. razelor Roentgen si gamma Raspuns corect: A 178. Pentru prevenirea obstructiei cailor aeriene superioare prin caderea limbii sunt indicate urmatoarele manevre, cu o exceptie: a. punem capul in hiperextensie b. luxam anterior mandibula c. introducem pipa Guedel d. pozitie laterala e. luxam anterior mandibula si introducem pipa Guedel Raspuns corect: A

179. Urmatoarele valori ale temperaturii corporale apartin hiperpirexiei: a. 38 grade C: b. 40,3 grade C c. 39,5 grade C d. 39 grade C e. 38,5 grade C Raspuns corect : B 180. La un pacient politraumatizat la care s-a practicat intubatia, aceasta poate fi mentinuta cel mult: a. 24 de ore b. 48 de ore c. 72 de ore d. 12 de ore e. oricat este nevoie Raspuns corect: B 181. Hemocultura se indica in: a. Bateriemie b. Panaritiu c. Pneumonie virala d. Infectii de plaga e. Infectii cu HIV Raspuns corect: A 182. Atitudinea de "spectatori de vitrina" este caracteristica pentru; a. hipertensiunea arteriala b. angina pectorala c. varicele voluminoase d. infarct miocardic e. hipotensiune arteriala Raspuns corect: B 183. Tehnica antisepsiei cutanate cuprinde: a. raderea larga a pilozitatii din regiune si badijonarea eu tinctura de iod b. badijonarea cu cloramina si raderea larga a pilozitatii c. raderea pilozitatii din regiunea indicata si badijonarea cu colargol d. raderea pilozitatii e. dus local Raspuns corect: A 184. In caz de soc anafilactic se administreaza de urgenta: a. adrenalina urmata de hemisuccinat de hidrocortizon, miofilin b. oxigen, codenal c. morfina, adrenalina

d. calciu intravenous e. antiemetic Raspuns corect: A 185. Prima interventie care se efectueaza in caz de glob vezical este: a. sondajul vezical b. punctia evacuatoare c. administrarea de diuretice d. cistoscopie e. endoscopie Raspuns corect: A 186. La un pacient politraumatizat prioritatea de interventie este; a. plaga abdominala b. traumatismele cranio-cerebrale c. stopul cardio-respirator d. echilibrarea volemica e. toate raspunsurile sunt corecte Raspuns corect: C 187. Pozitia indicata la bolnavii inconstienti este : a. decubit dorsal si decubit lateral b. decubit lateral si decubit ventral c. decubit ventral si decubit dorsal d. decubit lateral e. decubit ventral Raspuns corect: B 188. Ingrijirile acordate bolnavilor arsi la locul accidentului constau in: a. ungerea zonelor arse cu untdelemn b. aplicarea 1ocala de sulfamide c. acoperirea arsurii cu pansament aseptic d. aplicarea pe leziuni a albusului de ou, e. aplicarea pe leziuni cu miere de albine, Raspuns corect: C 189. Caracteristic pentru obnubilatie este: a. functia psihica incetinita, sesizand numai partial evenimentele care au loc in jur b. constienta tulburata, privirea absenta, sta in pat nemiscat c. constienta tulburata, privirea vie, miscari spasmodice d. miscari spasmodice e. constienta tulburata Raspuns corect: A 190. Dintre factorii de nutritie proteinele au rol:

a. in reglarea schimburilor hidrice, in echilibru acido-bazic al sangelui b. este cea mai importanta sursa de energie a organismului c. ajuta la reglarea termica d. ajuta la reglarea sanguina Raspuns corect: A 191. Pentru drenarea vezicii urinare se utilizeaza: a. sonda Foucher b. sonda Einhorn c. sonda Foley d. sonda Malecot e. cateter Raspuns corect: C 192. Conduita de urgenta in ocluziile intestinale consta in: a. administrarea de opiacee b. administrarea de ulei de ricin c. sonda de aspiratie naso-gastrica d. sonda urinara e. sonda Foucher Raspuns corect: C 193. Sangele, din hemoptizie este: a. de culoare rosu inchis, cu resturi alimentare b. de culoarea zatului de cafea digerat c. de culoare rosu aprins, aerat d. de culoare rosu inchis, aerat e. negru lucios Raspuns corect: C 194. Eliminarea urinii cu dificultate se numeste: a. ischiurie b. disurie c. polakiurie d. poliurie e. retentie Raspuns corect: B 195. Pozitia cu capul in hiperextensie si membrele inferioare flectate se mai numeste: a. pozitia de "cocos de pusca" b. ortopnee c. opistotonus

d. genupectorala e. Trendelemburg Raspuns corect: A 196. In cazul unei hemoragii digestive superioare bolnavul poate primi peros in prima zi: a. lichide caldute b. lichide reci si bucatele de gheata c. creme si piureuri reci d. mancaruri calde e. apa plata Raspuns corect: B 197. Cianoza: a. datorita cresterii cantitatii de oxihemoglobina b. datorita irigarii insuficiente a pielii c. datorita pigmentarii anormale apielii d. prin mecanism central - cianoza generalizata rece e. tate raspunsurile sunt corecte Raspuns corect: A 198. Pentru fiecare gram de glucoza administrata prin perfuzie se administreaza: a. 0,25 ui de insulina b. 0,5 ui de insulina c. 1 ui de insulina d. 1,25 ui de insulina e. 0,75 ui de insulina Raspuns corect: A 199. Urografia se efectueaza prin administrare de: a. Rozebil per os. b. Odiston intravenos c. Pobilan intravenous d. Glucoza 5% e. Izotopi radioactivi Raspuns corect: B 200. Socul transfuzional se caracterizeaza din punct de vedere clinic prin: a. dispnee, tahicardie, cianoza, dureri lombare b. frison, febra, anxietate, somnolenta c. durere retrosternala, poliurie, vajituri in urechi, cianoza d. durere retrosternala e. frison Raspuns corect: A

201. Identificati una din complicatiile imobilizarii prelungite la pat: a.deshidratarea . b. escarele c. scleroza sfinctelor d. retentia de urina e. nealimentatie Raspuns corect: B 202. Pentru examenul bacteriologic sputa se recolteaza: a. in tavite renale b. dupa toaleta cavitatii bucale cu solutie antiseptica c. in recipiente sterile d. in recipiente nesterile e. dimineata dup ace a baut un pahar cu apa Raspuns corect: C 203. Sedarea durerii din infarct miocardic se poate face cu: a. morfina, mialgin . b.algocalmin, nitroglicerina . c. feniramin, fortral d. diazepam e. xanax Raspuns corect: A 204. Accidentele injectiei intramusculare sunt urmatoarele, cu o exceptie: a. paralizia prin lezarea nervului sciatic b. embolia uleioasa c. flebalgia d. paralizia prin lezarea nervului rusinos e. toate raspunsurile nu sunt corecte Raspuns corect: C 205. Pentru tratarea unei crize convulsive se administreaza de urgenta: a. diazepam, sulfat de Mg . b. fenobarbital, sulfat de Bariu c. diazepam asociat cu fenobarbital d. doar diazepam e. doar fenobarbital

Raspuns corect: A

206. Locul de electie al injectiei subcutanate este : a. regiunea deltoidiana b. fata superoexterna a coapsei c. plica cotului d. flacurile peretelui abdominal e. fata anterioara a antebratului Raspuns corect: A 207. Paralizia generala progresiva se caracterizeaza prin : a. mimica depresiva, bolnavul nu participa la viata din jur, dezorientare spatiala, labilitate psihoafectiva b. activitatea ordonata, delir stabilizat, hiperbulie, hipermnezie c. delir stabilizat, dezorientare spatiala, biperbulie. d. hiperbulie e. bolnavul nu participa la viata din jur Raspuns corect: A 208. In caz de hemoptizie se administreaza: a. sange izogrup, Rh negativ b. sange izogrup, izoRh c. lichide calde d. lichide e. oxigen Raspuns corect: B 209. Dispensarizarea pacientelor cu risc de eclampsie se face: a. O data la o luna b. O data la trei luni c. O data la doua saptamani d. Saptamanal e. O data la 2 zile Raspuns corect: C 210. Recoltarea urinii pentru urocultura se face : a. din urina colectata timp de 24 ore b. se recolteaza dupa consumul de 2-3 L de apa c. se recolteaza direct din mijlocul jetului urinar intr-o eprubeta sterila. d. se recolteaza direct din jetul urinar intr-o eprubeta sterila. e. se recolteaza din urina recoltata in primele ore ale diminetii Raspuns corect: C

II. NGRIJIREA OMULUL BOLNAV I A OMULUI SNTOS

I.

1. ntrebri cu un singur rspuns corect

1. Sngele recoltat prin pucie venoas periferic poate fi utilizat pentru examene: a. Biochimice b. Bacteriologice c. Parazitologice (puncie capilar) d. Hematologice e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

2. n timpul punciei venoase periferice garoul se aplic deasupra locului veno-punctiei, la o distan de cel puin: a. 2 - 3 cm b. 7 - 8 cm c. 4 5 cm d. 10 cm e. 20 cm RSPUNS: b

3. n timpul punciei venoase, acul ataat seringii va fi orientat: a. cu bizoul n sus b. cu bizoul n jos c. cu bizoul n lateral d. nu are importan e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

4. Poziia pacientului n timpul alimentrii pe gastrostoma este: a. Decubit dorsal b. Decubit lateral drept c. eznd d. Decubit lateral stng
1

e. Decubit ventral RSPUNS: c

5. Reprezentarea grafic a temperaturii pe foaia de temperatur se va face cu culoare: a. albastr b . verde c. roie d. neagr e. nu are importan RSPUNS: a

6. Pentru reprezentarea grafic a temperaturii, vom considera c fiecare linie orizontal din foaia de temperatur reprezint cte: a. 2 diviziuni dintr-un grad b. 4 diviziuni dintr-un grad c. 5 diviziuni dintr-un grad d. 6 diviziuni dintr-un grad e. o diviziune dintr-un grad RSPUNS: a

7. Valoarea normal a temperaturii msurat rectal este de: a. 37 C 0,3 - 0,6 b. 37,5 C0,3-0,6 c. 36,5 C0,3-0,6 d. 38 C 0,3 - 0,6 e. 36 C0,3-0,6 RSPUNS: b

8. Frecven normal a respiraiei la nou-nscut este de: a. 30 - 40 respiraii/minut b. 20 - 30 respiraii/minut c. 15 - 25 respiraii/minut d. 16 18 respiraii/minut e. peste 40 respiraii/minut
2

RSPUNS: a

9. Frecvena normal a respiraiilor pe minut la copilul mic este de: a. 30 - 40 respiraii/minut b. 20 - 40 respiraii/minut c. 15-25 respiraii/minut d. 16 18 respiraii/minut e. peste 40 respiraii/minut RSPUNS: b

10. Msurarea pulsului se face la artera radial situat la nivelul: a. extremitii distale a antebraului b. extremitii proximale a antebraului c. lateral stnga a antebraului d. lateral dreapta a antebraului e. toate variante sunt corecte RSPUNS: a

11. Notarea grafic a pulsului n foaia de temperatur a pacientului se face folosind culoarea: a. albastr b. roie c. verde d. neagr e. nu are importan RSPUNS: b

12. La copiii sub 2 ani se recomand palparea pulsului la nivelul: a. arterei radiale b. arterei brahiale c. arterei carotide interne d. arterei carotide externe e. arterei jugulare RSPUNS: b

13. La nou-nscut valoarea normal a pulsului este de: a.120- 140 bti/minut b.100- 120 bti/minut c. 80- 100 bti/minut d. peste 140 bti/minut e. sub 80 bti/minut RSPUNS: a

14. Reprezentarea grafic a tensiunii arteriale n foaia de temperatur a pacientului se face sub forma unui: a. dreptunghi haurat de culoare albastr b. dreptunghi haurat de culoare roie c. cerc de culoare roie d. sgeat de culoare albastr e. se scrie doar numeric RSPUNS: a

15. n lipsa stetoscopului auricular, msurarea tensiunii arteriale: a. este imposibil b. se poate face prin metoda palpatorie c. nu este recomandat, obinndu-se valori eronate d. se poate folosi Guyon auricular e. nici un rspuns corect RSPUNS: b

16. Prin metoda palpatorie de msurare a tensiunii arteriale se obine: a. doar valoarea tensiunii arteriale sistolice b. valoarea tensiunii arteriale diastolice c. valoarea tensiunii arteriale sistolice i diastolice d. valori medii ale tensiunii arteriale sistolice i diastolice e. nici un rspuns corect RSPUNS: a

17. n reprezentarea grafic a tensiunii arteriale pe foaia de temperatur, latura de sus a


4

dreptunghiului reprezint: a. tensiunea arterial sistolic b. tensiunea arterial diastolic c. tensiunea arterial medie d. tensiunea arterial palpatorie e. toate variante sunt corecte RSPUNS: a

18. n reprezentarea grafic a tensiunii arteriale pe foaia de temperatur vom ine seama de faptul c fiecare linie orizontal reprezint: a. 10 mm col. Hg b. 20 mm col. Hg c. 30 mm col. Hg d. 1 mm col. Hg e. 5 mm col. Hg RSPUNS: a

19. Pregtirea pacientului pentru montarea sondei nazogastrice vizeaz : a. ndeprtarea protezei dentare b. aezarea pacientului n poziie de decubit dorsal c. aezarea pacientului n poziie de decubit lateral d. aezarea pacientului n poziie de decubit ventral e. toate variante sunt corecte RSPUNS: a

20. Sondajul vezical la femeie are urmtoarele obiective: a. obinerea unei mostre de urin pentru examenul de laborator b. evacuarea coninutului vezicii urinare cnd aceasta nu se produce spontan c. n caz de incontinen d. pentru spltur vezical e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

21. Obiectivele sondajului vezical la femeie sunt:


5

a. evacuarea coninutului vezicii normale b. splturi renale c. obinerea unei mostre de urin pentru examenul de laborator d. evacuarea coninutului vezicii urinare cnd aceasta se produce spontan e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: c

22. .Poziia pacientei pentru montarea sondei vezicale este: a. decubit dorsal b. poziie ginecologic c. n poziie de decubit lateral d. n poziie de decubit ventral e. variantele a, b sunt corecte RSPUNS: e

23. Montarea sondei urinare la brbai se face n poziie: a. decubit dorsal cu picioarele ntinse i uor deparatate b. decubit lateral stng c. poziie genupectorala d. poziie ginecologic e. poziie Trendelenburg RSPUNS: a

24. Spltur vezical are drept obiectiv pregtirea pentru urmtoarele explorri paraclinice, cu excepia: a. cistoscopie b. pielografie c. radiografie renovezicala simpl d. ureteroscopie e. endoscopie vezical RSPUNS: c

25. P regatirea pacientei pentru spltur vaginal include: a. golirea vezicii urinare n prealabil
6

b. aezarea pacientei n poziie ginecologic c. pregatirea materialelor necesare d. pregatirea psihologic e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: c

26. Pentru efectuarea clismei evacuatorii irigatorul va fi poziionat pe stativ la o nlime de: a. 45 cm deasupra nivelului anusului b. 80- 100 cm deasupra nivelului anusului c. 35 cm-45 cm deasupra nivelului anusului d. 20 cm deasupra nivelului anusului e. nici un raspuns nu este corect RSPUNS: a

27. Dup administrarea medicamentelor pe mucoasa conjunctival vom instrui pacientul s : a. nchid ochiul i s-i mite globule ocular pentru a distribui medicamentul b. s menin ochiul deschis pentru 30 de minute c. s ndeprteze excesul de medicament din jurul ochiului cu indexul minii drepte, dup ce n prealabil s-a splat pe mini cu ap i spun d. s spele cu ap din abunden e. s menin ochiul deschis pentru 60 de minute RSPUNS: a

28. Dup administrarea medicamentelor, n sacul conjunctival pot aprea urmtoarele reacii locale : a. congestie b. lcrimare c. prurit d. alergie e. tote variantele sunt corecte RSPUNS: e

29. Dup administrarea medicamentelor pe mucoasa conjunctival, asistentul medical va semnala medicului manifestrile ieite din comun: a. diplopie b. palpitaii c. cefalee d. vedere neclar e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

30. Administrarea medicamentelor pe mucoasa conjunctival respect urmtoarele principii : a. Se folosesc aceleai tampoane sau comprese pentru ambii ochi b. Nu se folosesc aceleai tampoane sau comprese pentru ambii ochi c. Administrarea medicamentelor se face din interior spre exterior d. Nu trebuie nchis i micat ochiul e. Nu conteaz poziia pacientului pentru administrarea medicamentelor pe mucoasa conjunctival RSPUNS: b

31. Administrarea medicamentelor pe cale nazal se face cu pacientul aezat n poziie de : a. Decubit dorsal b. Decubit lateral stng c. Ortostatism cu hiper extensia capului d. Clinostatism e. Decubit ventral RSPUNS: a

32. Dup administrarea medicamentelor pe cale nazal se recomand pacientului s nu-i modifice poziia timp de: a. 5 minute b. 10 minute c. 20 minute d. 30 minute
8

e. 60 minute RSPUNS: a

33. Administrarea medicamentelor n conductul auditiv extern respect urmtoarele principii: a. se administreaz soluii la temperatura corpului b. se administreaz soluiile medicamentoase la temperaturi sczute pentru a preveni lezarea timpanului c. se administreaz soluii la temperaturi ridicate pentru a facilita procesul de absorbie d. administrarea medicamentelor nu are legtura cu poziia pacientului e. administrarea medicamentelor n conductul auditiv extern nu are legtur cu timpanul RSPUNS: a

34. Pentru administrarea medicamentelor n conductul auditiv extern poziia pacientului se recomand a fi: a. decubit dorsal b. decubit lateral pe partea sntoas c. semisezand, cu capul n hiperextensie d. decubit lateral pe partea bolnav e. trendelenburg RSPUNS: b

35. Dup administrarea medicamentelor pe cale rectal pacientul este instruit s nu-i modifice poziia timp de: a. 5 min b. 10 min c. 15 minute d. 30 minute e. 60 minute RSPUNS: c

36. Adiministrarea medicamentelor pe cale rectal se face cu pacientul aezat n : a. decubit lateral stng, cu membrul pelvin stng ntins i membrul pelvin drept flectat b. decubit dorsal
9

c. poziie genupectorala d. poziie ginecologic e. decubit ventral RSPUNS: a

37. Administrarea oxigenului pe sond nazal se face cu scopul: a. aprovizionrii esuturilor cu oxigen n caz de hipoxie b. creterii metabolismului energetic al organismului c. n urgen, administrarea unei singure doze d. cresterea numrului de respiraii e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

38. Pentru administrarea oxigenului pe sonda nazal: a. sonda se va introduce n narin perpendicular pe planul feei b. sonda se introduce n narin pe o distan de 10 - 15 cm c. sonda se va introduce n narin n sus pe planul feei d. sonda se va introduce n narin n jos pe planul feei e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

39. Debitul oxigenului administrat pe sonda nazal n scop terapeutic va fi de: a. 4 litri/minut b. 5 litri/minut c. 6 litri/minut d. 8 litri/minut e. 10 litri/minut RSPUNS: c

40. Dac n timpul oxigenoterapiei pacientul se baloneaz vom recomanda : a. retragerea sondei pn aproape de vlul palatin ( n cazul n care sonda a fost introdus prea profund, oxigenul poate ajunge n stomac) b. schimbarea alternativ a narinelor la introducerea sondei c. verificarea funcionrii umidificatorului
10

d. mobilizai din cnd n cnd sonda e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

41. Starea de sntate se definete ca fiind: a. absena bolii b. starea de bine bio-psiho-social c. meninerea n limite normale a parametrilor clinici ce evalueaz funciile vitale ale organismului d. starea de sntate nu este determinat de accesul la sntate e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: b

42. Conceptul holistic de apreciere a individului se caracterizeaz prin urmtoarele idei principale: a. Individul este un tot unitar, dar nu interacioneaz permanent cu mediul nconjurtor b. Individul prezint suma prilor sale component c. Individual interacioneaz selectiv cu mediul incojurator, conservandu-i energia n vederea meninerii strii de sntate d. evoluia fiziologic a individului este reversibil n timp i spaiu e. individul uman se caracterizeaz prin capacitate de abstracie, imaginaie, senzaii, emoii. RSPUNS: e

43. Diagnosticul de ngrijire: a. este sinonim cu diagnosticul medical b. se bazeaz pe rezultatul explorrilor paraclinice c. reprezint baza ntocmirii foii de observaie d. este o problem de sntate real sau potenial e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: d

44. Paralizia jumtii inferioare a corpului se numete: a. paraplegie b. hemiplegie


11

c. tetraplegie d. hemiparez e. tetrapareza RSPUNS: a

45. Necesarul fiziologic de somn la aduli este de: a. 12-14 ore b. 7-9 ore c. 5-7 ore d. 10 ore e. ct simte nevoia adultul RSPUNS: b

46. Interveniile asistenei medicale n ngrijirea unui pacient cu aport alimentar insuficient fa de necesitile organismului includ: a. recomandarea fcut pacientului de a mnca singur, pentru a nu fi deranjat de ceilali b. stabilirea unui orar clar al meselor (3 mese/zi care s asigure aportul caloric adecvat) c. modificarea orarului meselor (cte puin de mai multe ori pe zi), n funcie de tratamentele urmate d. recomandri, de a mnca mpreun cu ceilali pacieni (pentru a se ndemna) e. recomandri medicamentoase RSPUNS: c

47. Regimul alimentar recomandat unei persoane cu constipaie cronic include: a. alimente cu coninut sczut n fibre vegetale b. alimente cu coninut crescut n fibre vegetale c. evitarea alimentelor ce conin fibre vegetale d. alimente cu coninut crescut n lichide e. alimente cu coninut crescut n proteine RSPUNS: b

48. Anxietatea se definete ca fiind: a. team fa de un pericol iminent pe care nu l poate preciza b. team fa de un pericol bine precizat
12

c. disconfortul legat de nesatisfacerea unei dorine d. stare de nelinite, cu o cauza sigur e. ameninare justificat RSPUNS: a

49. Evaluarea statusului volemic al pacientului presupune urmtoarele aspecte: a. realizarea bilanului hidric intrri ieiri i monitorizarea debitului urinar b. aprecierea semnelor clinice de hiperhidratare : pliu cutanat persistent, edeme declive, scleredem c. monitorizarea funciilor vitale d. monitorizarea alimentaiei e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

50. Dreptul la confidenialitate al pacientului nseamn: a. informaiile primite de la pacient nu vor fi dezvluite nici unei alte persoane b. informaiile primite de la pacient pot fi dezvluite membrilor familiei acestuia c. informaiile primite de la pacient pot fi dezvluite autoritilor, dac reprezint o ameninare direct la binele societii d. informaiile primite de la pacient pot fi dezvluite dup moartea sa e. informaiile confideniale nu pot fi divulgate chiar dac pacientul si d consimtmntul explicit RSPUNS: c

51. Conform modelului conceptual al lui Abraham Maslow, nevoile fiziologice ale individului includ: a. nevoia de munc b. sigurana fizic (adpost, locuin) c. sigurana psihic (confort, protecie) d. nevoile biologice e. nevoia de religie RSPUNS: d

52. Principiile odihnei active includ:


13

a. alternarea a dou activiti asemntoare b. alternarea a dou activiti diferite c. repausul absolute, cu inactivitate fizic i psihic d. presupune o rupere total de profesie e. presupune o rupere total de familie RSPUNS: b

53. Prin activitatea sa, asistentul medical: a. este parte important a echipei medicale, avnd rolul su bine definit b. este implicat activ n educaia pentru sntate a populaiei c. promoveaz pstrarea sntii d. previne mbolnvirile e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

54. n procesul de ngrijire, asistentul medical folosete: a. comunicarea verbal b. comunicarea paraverbal c. comunicarea nonverbal d. comunicare interpersonal e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

55. Organizaia Mondial a Sntii definete starea de sntate: a. o stare de bine biologic, caracterizat prin meninerea constantelor vitale n limite normale b. o stare de bine bio-psiho-social c. starea complet de bine din punct de vedere fizic, mintal i social i nu doar absena bolilor sau a infirmitilor d. capacitatea de a duce o via productiv social i economic e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: b

56. Conceptul holistic al ngrijirilor de sntate : a. Apreciaz individul ca un tot unitar, unic i irepetabil
14

b. Consider suferia fizic urmare a unei nevoi spirituale nesatisfcute c. Recomand ca tratament de prima intenie medicamentele naturist d. Fiina uman este un ntreg ireductibil care poate fi neles reducndu-l la prile componente e. Sntate pentru toi nseamn egalitate RSPUNS: a

57. Diagnosticul de ngrijire este adevrat, cu excepia: a. este sinonim cu diagnosticul medical b. reprezint baza interveniilor asistentului medical c. diagnosticul de ngrijire pornete de la informaiile culese i de la departajarea manifestrilor de dependen. d. nceputul n definirea diagnosticelor de ngrijire l-a fcut Florence Nightingale e. diagnosticul de ngrijire este o problem de sntate real sau potenial RSPUNS: a

58. Hemoptizia reprezint : a. sput cu snge b. vrstura cu snge c. urin cu snge d. scaun cu snge e. drenaj cu snge RSPUNS: a

59. Nevoile de glucide ale organismului/kg corp/24 ore n condiii normale sunt: a. 4 - 6 grame b. 1-1,5 grame c. 0,5 - 1 gram d. 2-3 grame e. 10 grame RSPUNS: a

60. Pentru calcularea nevoilor calorice ale organismului, se iau n considerare: a. vrsta pacientului
15

b. activitatea desfurat de individ c. greutatea pacientului d. metabolismul pacientului e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

61. Alimentaia pe sonda nazogastrica se recomand, cu excepia, la pacienii cu: a. tulburri de deglutiie b. inapeten c. forme grave de boal Crohn d. n absena tranzitului intestinal este contraindicat e. oricnd exist un tub digestiv funcional RSPUNS: b

62. Vrsturile de aspect verzui nsoite de gust amar i cefalee apar n: a. colecistita acut b. peritonita acut localizat c. apendicit d. litiaz renal e. hepatomegalie RSPUNS: a

63. Vomica reprezint : a. varsatura exploziv n jet, neprecedat de grea b. eliminarea unei colecii de puroi din cile respiratorii c. vrstura caracteristic chistului hidatic hepatic d. evacuarea (expulzarea) coninutului patologic stomacal e. expulzie brusc de snge din cavitatea bucal RSPUNS: b

64. Hemoragia digestiv inferioar se manifest prin: a. hematemez b. melen c. hematurie


16

d. vomic e. hemoptizie RSPUNS: b

65. Hematemeza reprezint: a. Vrstura cu snge b. Sput cu snge c. Urin cu snge d. Scaun cu snge e. Drenaj cu snge RSPUNS: a

66. Hematemeza este: a. Vrstur cu aspect de za de cafea b. Vrstur cu aspect negru lucios ca pcura c. d. e. Vrstur cu snge proaspt Sput cu snge Urin cu snge

RSPUNS: a

67. Menoragiile sunt: a. hemoragiile menstruale prelungite b. sngerrile vaginale ce apar ntre menstruaii c. hemoragiile menstruale cu flux redus, timp de 1 - 2 zile d. cantitatea de snge pierdut n menoragie este de 60 -250 mililitri e. sngerrile vaginale ce apar la menopauz RSPUNS: a

68. Prevenirea escarelor se face prin: a. masajul punctelor de sprijin b. ntinderea lenjeriei de pat pentru a evita apariia cutelor c. schimbarea poziiei din 2 n 2 ore d. edine cu aplicarea alternat a frigului si cldurii e. toate variantele sunt corecte
17

RSPUNS: e

69. Tulburarea memoriei se numete: a. amnezie b. anamnez c. afazie d. agnozie e. abulie RSPUNS: a

70. Coma se definete prin: a. abolirea strii de contien b. hipotensiune arterial sever c. tahicardie d. stare de incontiin e. apnee RSPUNS: a

71. Procesul de ngrijire vizeaz: a. educaia pentru sntate b. individul, dar i comunitatea c. acordarea de ngrijiri individualizate d. activitatea de nursing e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

72. Administrarea medicaiei de ctre asistentul medical: a. este o funcie autonom a acestuia b. se face fr indicaia medicului c. se face la cererea pacientului d. este o funcie delegat a acestuia e. nu se face de ctre asistentul medical RSPUNS: d

18

73. Modelul conceptual al Virginiei Henderson definete individul ca un tot unitar caracterizat prin: a.12 nevoi fundamentale b.14 nevoi fundamentale c.16 nevoi fundamentale d. 10 nevoi fundamentale e. 8 nevoi fundamentale RSPUNS: b

74. n contextul actualizrii procesului de ngrijire activitatea asistentului medical se modific astfel: a. de la ngrijirile centrate pe sarcini se trece la ngrijirile centrate pe pacient b. de la ngrijirile centrate pe pacient se trece la ngrijirile centrate pe sarcini c. nceperea relaiei bolnav-asistent d. ngrijiri centrate pe nevoi e. ngrijirile centrate pe scopuri RSPUNS: a

75. Aciunile de natur interdependent ale asistentului medical includ colaborarea acestuia cu: a. pacientul b. medicul c. coala, biserica d. familia e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: c

76. Problema de dependen se definete ca fiind: a. semn observabil care permite identificarea pierderii strii de independen b. schimbarea defavorabil de ordin biopsihosocial n satisfacerea unei nevoi fundamentale, care se manifest prin semne observabile c. incapacitatea individului de a-i satisface cele 14 nevoi fundamentale, conform modelului conceptual al Virginiei Henderson d. schimbarea favorabil n satisfacerea unei nevoi fundamentale
19

e. capacitatea individului de a-i satisface nevoile fundamentale RSPUNS: b

77. Manifestarea de dependen const n: a. expresia subiectiv a unei disfuncii organice a pacientului b. expresia subiectiv a dificultii individului de a-i menine starea de bine biopsihosocial c. semn observabil care permite identificarea strii de dependen d. incapacitatea persoanei de a-i satisface una din nevoile fundamentale; e. lipsa de cunotine a persoanei asupra modului n care s-i satisfac nevoile fundamental RSPUNS: c

78. n cadrul procesului de ngrijire, analiza i interpretarea datelor presupun: a. formularea diagnosticului de ngrijire b. formularea obiectivelor i a interveniilor ce vor fi aplicate n ngrijirea pacientului c. identificarea disfunciilor organice ale pacientului d. un mod de asigurare n serie a ngrijirilor acordate pacientului e. descrierea procesului patologic RSPUNS: a

79. n aplicarea interveniilor de ngrijire sunt cointeresai: a. pacientul b. familia, aparintorii c. medicul d. ntregul colectiv e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

80. n cadrul procesului de ngrijire, evaluarea ngrijirilor acordate de ctre asistentul medical, cu excepia: a. apreciaz progresul pacientului n raport cu ngrijirile aplicate b. se face doar la finalul perioadei stabilite de planul de ngrijire c. reprezinta aprecierea progresului pacientului in raport cu interventiile asistentei. d. evaluarea se face la intervale regulate ( obiectivele arata timpul de evaluare ) e. toate variantele sunt corecte
20

RSPUNS: b

81. Asistentul medical poate dezvlui informaiile confideniale, cu excepia: a. cu acordul pacientului b. chiar dac nu sunt de interes public dar sunt solicitate insistent de mass-media, sub protecia anonimatului c. cnd munca este n echip pluridisciplinara, cnd acest lucru este prevazut prin lege, d. cnd se pune n pericol viaa pacientului i/sau a altor persoane, e. cnd se transfera cazul catre alt cadru medical RSPUNS: b

82. Sterilizarea reprezint: a. procedeele de distrugere a tuturor formelor de existen a microorganismelor de la suprafa sau din profunzimea unui obiect b. procedeele de distrugere a agenilor infectioi de pe tegumente, mucoase, obiecte, ncperi c. totalitatea procedeelor de distrugere a microbilor din mediul nconjurtor d. totalitatea procedeelor prin care sunt distruse toate formele de existen a microorganismelor e. toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

83. Sterilizarea corect presupune, cu excepia: a. curirea adecvat a instrumentelor n prealabil b. prelungirea timpului standard de sterilizare cu 1- 15 minute c. nainte de sterilizare propriu-zis, se face pregtirea instrumentelor i a materialelor d. se face prin mijloace fizice i prin mijloace chimice e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: b

84. Unele dintre cele mai frecvene infecii intraspitalicesti sunt: a. infeciile tractului urinar b. bolile cu transmitere sexual c. infeciile cu virus B d. enterocolite e. infectii respiratorii
21

RSPUNS: a

85. Principala cauz a infeciilor tractului urinar dobndite n timpul internrii n spital o reprezint: a. cateterizarea vezicii urinare b. igien defectuoas c imunitatea sczut a pacientului d. toaletele de la spital e. lipsa cunostinelor RSPUNS: a

86. Pentru efectuarea examenului hematologic se folosete : a. snge capilar obinut prin neparea pulpei degetului b. snge venos obinut prin neparea feei plantare a halucelui c. snge arterial d. snge intracavitar e. toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

87. Determinarea grupului sanguin se poate face din: a. snge capilar b. snge venos c. snge arterial d. snge recoltat prin puncie venoas e. variantele a, b i d sunt corecte RSPUNS: e

88. Determinarea glicemiei se poate face din: a. snge capilar b. snge venos c. plasma sangelui venos d. toate variantele nu sunt corecte e. variantele a, b i c sunt corecte RSPUNS: e
22

89. Pentru determinarea VSH sunt necesare: a. citrat de sodiu 3,8% b. formaldehid 1,8% c. citrat de sodiu 2,8% d. formaldehid 2,8% e. citrat de sodiu 1,8% RSPUNS: a

90. Recoltarea sngelui pentru hemoculturi: a. se recomand a se face nainte de nceperea antibioterapiei b. se face dup o pauz de 24 ore de la ultim doz de antibiotic c. se face doar la pacienii ce primesc antibiotice per os sau intramuscular d. se face doar la pacienii ce primesc antibiotice intravenos e. se face dup o pauz de 72 ore de la ultim doz de antibiotic RSPUNS: a

91. Recoltarea exudatului faringian permite identificarea germenilor: a . de la nivelul faringelui b . de la nivelul faringelui, laringelui sj jumtatea superioar a traheei c. de la nivelul jumtii superioare a esofagului d. de la nivelul laringelui e.toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

92. Pentru recoltarea exudatului faringian avem nevoie de urmtoarele, cu excepia: a. eprubet cu tampon faringian b. cutie Petri sterile c. ans de platin d. eprubete medii de cultur e. spatul lingual RSPUNS: b

93. Montarea sondei nazogastrice este contraindicat la pacienii cu, excepia:


23

a. ocluzie intestinal b. hemoragie digestiv superioar prin ruperea vaselor de snge c. ingestia de produi caustici, spumante, hidrocarburi; d. traumatismele faciale i cranio-cerebrale; e. traumatism cervical RSPUNS: a

94. Administrarea medicamentelor pe cale oral nu se face atunci cnd : a. Pacientul solicit n mod insistent, de teama administrrii injectabile b. Medicul hotrte aceast cale de administrare c. Favorizeaz cicatrizarea ulceraiilor mucoasei digestive

d. Protejeaz mucoasa gastrointestinal e. Dezinfecteaz tubul digestiv

RSPUNS: a

95. Fenobarbitalul se administreaz: a. intramuscular i peros b. intravenos c. subcutan d. sublingual e. percutanat RSPUNS: a

96. Este contraindicat administrarea pe cale intravenoas cu excepia: a. soluiilor uleioase b. soluiilor hipertone c.soluiilor izotone d. soluiilor hipotone e.toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

97. Injecia intravenoas se poate efectua la nivelul a. Venelor braului b. Venelor antebraului
24

c. Venelor coapsei d. Venelor fesei e. Venelor abdominale RSPUNS: b

98. Accidentele injeciei intramusculare la nivelul regiunii fesiere pot include: a. paralizie prin lezarea nervului sciatic b. paralizie prin lezarea nervului popliteu extern c. paralizie prin lezarea nervului median d. paralizie prin lezarea nervului ruinos e. paralizie prin lezarea nervului brahial RSPUNS: a

99. Paracenteza abdominal se efectueaz : a. n hipocundrul drept sau stng b. n hipocundrul mediu c. epigastru d. pelvin e. iliac RSPUNS: a

100. Puncia pleural se numete: a. paracenteza b.toracocentez c. pericardocenteza d. pleurocentez e. pericardiocentez RSPUNS: b

101. Premedicaia indicat nainte de efectuarea punciei pleurale const n administrarea pe cale intravenoas de: a. atropin b. morfina c. tonice-cardiace
25

d. solutii anestezice e. xilin RSPUNS: a

102. Puncia pleural permite: a. punerea n eviden a prezenei lichidului pleural i evacuarea lui din cavitatea pleural b. stabilirea etiologiei lichidului pleural prin efectuarea de examene biochimice i citologice c. recoltarea lichidului pentru examinarea sa cantitativ si calitativ d. administrarea medicamentelor n cavitatea pleural (antibiotice; citostatice) dupa splarea cavitii e.toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

103. Dup efectuarea punciei pleurale, pacientul poate prezenta: a. hemoptizie, ca urmare a lezrii parenchimului pulmonar b. sincop c. ntepare a unui vas din pachetul subcostal d. edem pulmonar acut e.toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

104. Puncia pericardic este msura de urgen indicat la pacienii cu : a. Pericardit viral b. Tamponad cardiac c. Insuficiena cardiac stng d. Infarct miocardic e. Diateze hemoragice RSPUNS: b

105. Dup puncia articular se recomand imobilizarea articulaiei n poziie fiziologic timp de: a. 6 - 12 ore b. 24 ore c. 2 3 zile
26

d. 4 5 zile e. 7- 14 zile RSPUNS: c

106. Puncia articular este indicat la pacienii cu : a. artrite cronice purulente b. spondilita anchilopoetic c. reumatism articular degenerativ d. hemiartroz e. toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

107. Reacia Rivalta a lichidului pleural este considerat pozitiv dac : a. Aspectul lichidului pleural rmne nemodificat b. Aspectul lichidului pleural se modific, devenind roiatic c. Aspectul este al unui un nor tulbure, ca fumul de igar d. Este seros, lichid deschis, usor galbui, limpede e. Purulent RSPUNS: c

108. Locul de elecie al punciei osoase n vederea stabilirii structurii sj compoziiei mduvei osoase hematogene este, cu excepia: a. sternul b. treimea medie a humerusului c. la nivelul oaselor superficiale, uor accesibile d. creasta iliac e. calaneu RSPUNS: b

109. La pacienii cu deshidratare severe se recomand administrarea pe cale intravenoas de: a. ser fiziologic b. plasm c. snge integral
27

d. glucoz e. mas eritrocitar RSPUNS: a

110. Perfuzarea pacientului se poate face prin: a. abord venos periferic b. abord venos central c. variantele a i b sunt corecte d. abord arterial periferic e. abord arterial central RSPUNS: c

111. Este contraindicat administrarea prin perfuzie intravenoas de soluii: a. lipidice de nutriie parenteral b. proteice (aminoacizi) c. uleioase d. alimentaie parenteral e. componente sanguine RASPUNS: c

112. Perfuzarea n exces peste necesarul de lichide al organismului poate duce la apariia: a. edemului pulmonar acut b. emboliei pulmonar c. emfizemului pulmonar d. edem pulmonar cronic e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

113. Pacientul cu deshidratare sever prezint : a. hipotensiune arterial b. tahicardie c. oboseal sever d. urina n cantitate mic
28

e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

114. Valoarea normal a natremiei : a. 30-50 mEq/l b. 70-90 mEq/l c. 100-120 mEq/l d. 130-150 mEq/l e. 230-250 mEg/l RSPUNS: d

115. Administrarea sngelui sau a produselor de snge respectnd principiul izogrup OAB, izoRh este adevrat, cu excepia: a. Exclude riscul de apariie a reaciilor transfuzionale acute b. Reduce riscul de apariie a reaciilor transfuzionale acute c. Prevenirea reaciilor posttransfuzionale hemolitice d. n lips de snge izogrup, n situaii de urgen, se poate administra snge O sau compatibil ABO, cu condiia s nu se fac alternan de grupe e. Se poate administra n urgene snge Rh pozitiv la un pacient Rh negativ, dac pacientul este brbat i nu a mai fost transfuzat. RSPUNS: a

116. n cazul unei reacii transfuzionale acute severe se va recolta snge pentru examene biochimice: a. de pe branula pe care s-a efectuat transfuzia b. prin puncie venoas periferic la braul opus celui pe care s-a fcut transfuzia c. prin puncie venoas central d. prin puncie venoas periferic la orice bra unde gasim ven de urgen e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: b

117. Administrarea de snge sau a produse de snge se recomand la pacienii cu : a. Anemie sever b. Deshidratare sever
29

c. Stare de nutriie deficitar d. Hemostaz chirurgical meticuloas e. Hipotensiune controlat n timpul anesteziei RSPUNS: a

118. Se recomand administrarea produselor de snge n paralel cu: a. ser fiziologic b. soluii de glucoz 5%, 10% c. variantele a i b sunt corecte d. alimentaie parenteral e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

119. Se recomand administrarea de crioprecipitat unui pacient cu : a. Boala von Willebrand b. Deficit congenital de factor XIII c. Hipofibrinogemie d. Transplant hepatic e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

120. Se recomand administrarea PPC unui pacient cu : a. Ciroz hepatic b.Tulburri de coagulare c. Dupa transfuzia masiv d. Arsuri extinse e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

121. COMPOZIIA CHIMIC A AERULUI a. AZOT 78 -79 %, OXIGEN 20 -21 %, BIOXID DE CARBON 0,03 0,04%.GAZE INERTE argon, xenon, neon, ozon, Aerosoli vapori de ap, pulberi organice (polen, bacterii, fungi) i anorganice,

30

b.

AZOT 20 -21 %, OXIGEN 78 -79 %, BIOXID DE CARBON 0,03 0,04%.GAZE INERTE

argon, xenon, neon, ozon, Aerosoli vapori de ap, pulberi organice (polen, bacterii, fungi) i anorganice, c. AZOT 0,03 0,04%.OXIGEN 20 -21 %, BIOXID DE CARBON 78 -79 %,GAZE INERTE

argon, xenon, neon, ozon, Aerosoli vapori de ap, pulberi organice (polen, bacterii, fungi) i anorganice, d. AZOT 58 -59 %, OXIGEN 28 -29 %, BIOXID DE CARBON 1,03 1,04%.GAZE

INERTE argon, xenon, neon, ozon, Aerosoli vapori de ap, pulberi organice (polen, bacterii, fungi) i anorganice, e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

122. Cum modifica RESPIRAIA gazele respiratorii a. Azot nemodificat, O2de la 0,003 0,004 %la 3 4%, CO2 de la 21% la 16%, gazele inerte nemodificate, vaporii de ap in concordanta cu profilul atmosferic, posibilitatea adaugarii florei specifice a individului, particulele de aerosoli sunt guvernate de dimensiune lor. b. Azot nemodificat, O2de la 21% la 16%, CO2 de la 0,003 0,004 %la 3 4%, gazele inerte

nemodificate, vaporii de ap in concordanta cu profilul atmosferic, posibilitatea adaugarii florei specifice a individului, particulele de aerosoli sunt guvernate de dimensiune lor. c. Azot 0,003 0,004 %la 3 4%,O2de la 21% la 16%, CO2 de la nemodificat, gazele inerte

nemodificate, vaporii de ap in concordanta cu profilul atmosferic, posibilitatea adaugarii florei specifice a individului, particulele de aerosoli sunt guvernate de dimensiune lor. d. Azot 0,003 0,004 %la 3 4%,O2de la 21% la 8 %, CO2 de la nemodificat, gazele inerte

nemodificate, vaporii de ap in concordanta cu profilul atmosferic, posibilitatea adaugarii florei specifice a individului, particulele de aerosoli sunt guvernate de dimensiune lor. e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: b

123. a.

Efecte acute legate de tulburri produse de hipoxie sau anoxie, dependente de procentul -10% carboxihemoglobin n snge nu s-au semnalat modificri fiziologice sau patologice.

de carboxihemoglobin format sunt : -20% -modificri senzoriale i psihomotorii, mai ales la persoane care au tulburri de circulaie cerebral, au consumat alcool, au luat sedative, au folosit substante hipotensoare.
31

-30% - n plus cefalee, dispnee, tahicardie, scderea performaelor fizice i intelectuale. -20 - 40% intoxicaie acut cu cefalee intens, greuri, vrsturi, ameeli, adinamie, tulburri senzoriale. 40% se produce pierderea cunotinei, 60% se produce n scurt timp moartea. b. -2% carboxihemoglobin n snge nu s-au semnalat modificri fiziologice sau patologice.

-2-10% -modificri senzoriale i psihomotorii, mai ales la persoane care au tulburri de circulaie cerebral, au consumat alcool, au luat sedative, au folosit substante hipotensoare. -10 - 20% - n plus cefalee, dispnee, tahicardie, scderea performaelor fizice i intelectuale. -20 - 40% - intoxicaie acut cu cefalee intens, greuri, vrsturi, ameeli, adinamie, tulburri senzoriale. 40% se produce pierderea cunotinei, 60% se produce n scurt timp moartea. c. -2% carboxihemoglobin n snge nu s-au semnalat modificri fiziologice sau patologice.

-2-10% -modificri senzoriale i psihomotorii, mai ales la persoane care au tulburri de circulaie cerebral, au consumat alcool, au luat sedative, au folosit substante hipotensoare. 60% se produce n scurt timp moartea. d. -2% carboxihemoglobin n snge nu s-au semnalat modificri fiziologice sau patologice.

-2-10% -modificri senzoriale i psihomotorii, mai ales la persoane care au tulburri de circulaie cerebral, au consumat alcool, au luat sedative, au folosit substante hipotensoare. -10 - 30% - n plus cefalee, dispnee, tahicardie, scderea performaelor fizice i intelectuale. -20 - 60% - intoxicaie acut cu cefalee intens, greuri, vrsturi, ameeli, adinamie, tulburri senzoriale. 20% se produce pierderea cunotinei, 80% se produce n scurt timp moartea. e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: b

124. a.

Ce sunt asa numitele - Picturi Fluge , origine, dimensiuni, distanta la care ajung : picturi de secreie nazal, buco-faringian, bronic, strnut, tuit, vorbit, dimensiune de 10m,

sedimenteaz rapid se depun - 5 m b. picturi de secreie nazal, buco-faringian, bronic, strnut, tuit, vorbit, dimensiune de 1m,

sedimenteaz rapid se depun - 20 m c. picturi de secreie nazal, buco-faringian, bronic, strnut, tuit, vorbit, dimensiune de

100m, sedimenteaz rapid se depun - 2,5 m

32

d.

picturi de secreie nazal, buco-faringian, bronic, strnut, tuit, vorbit, dimensiune de

1000m, sedimenteaz rapid se depun - 1,5 m e. picturi de secreie nazal, buco-faringian, bronic, strnut, tuit, vorbit, dimensiune de

1000m, sedimenteaz rapid se depun - 3,5 m RSPUNS: c

125. Enumerai procesele biologice n care intervine apa : a. Apa nu intervine direct n nici un proces biologic. b. Apa intervine doar n procesul de digestie a nutrimentelor. c. Apa este indispensabil n procesele de: - absorbie, - difuzie, - excreie, - osmoz, - meninerea echilibrului acido-bazic, - termoreglare, - metabolismul intermediar. d. Apa intervine doar n procesul de respiraie e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: c

126. Factorii de care depinde aciunea toxic a substanelor chimice din ap sunt: a. concentraia substanei, solubilitatea substanei, stabilitatea substanei n ap. b. temperatura apei srate i de pH n cea dulce. c. numai de concentraia substanei, d. numai de combinaia substanelor e. temperatura apei dulci i de pH n cea srat RSPUNS: a

127. Ce este porozitatea solului si de cine este caracterizata : a. Volumul total al granulelor constituie porozitatea solului, care depinde: - de mrimea granulelor, de aezarea lor, de uniformitatea granulelor. b. Volumul total al porilor constituie porozitatea solului, care depinde: - de mrimea granulelor, de aezarea lor, de uniformitatea granulelor.
33

c. Volumul total al porilor constituie porozitatea solului. d. Volumul total al granulelor constituie porozitatea solului, care depinde: - de mrimea porilo, de aezarea lor, de uniformitatea porilor. e. Volumul total al granulelor constituie porozitatea solului RSPUNS: b

128. Compozitia chimica a solului, dai exemple : a. Solul este format din: Macroelementele - Si, Al, Ca, Fe, Mg, K, N, C, O 2 Microelementele - I. Fl, Bo, Co, Mn, Mo. b. Solul este format din: Macroelementele - I. Fl, Bo, Co, Mn, Mo. Microelementele - Si, Al, Ca, Fe, Mg, K, N, C, O 2 c. Solul este format din: Microelementele - Si, Al, Ca, Fe, Mg, K, N, C, O 2 Macroelementele - I. Fl, Bo, Co, Mn, Mo. d. Solul este format din: Macroelementele - Si, Al, Ca, Fe, Mn, K, Microelementele - I. Fl, Bo, Co, Mg, Mo. N, C, O 2 e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

129. Care sunt categoriile de efecte biologice ale radiaiilor, n general: a. Somatice i genetice b. Calorigen i anabolizant. c. Traverseaz corpul uman fiind folosite n imagistica medical d. Efect neionizant - radiaiile modific celulele materiei vii cu care interacioneaz. e. Natu stochastic RSPUNS: a

130. Care sunt formele hipertermiei: a. Poate evolua sub mai multe forme: intolerana/stresul de cldur, epuizarea/sincopa de cldur, ocul termic, disfuncia multipl de organ, posibil stop cardiac.

34

b. Poate evolua sub mai multe forme: intolerana/alergia la cldur, epuizarea/sincopa de cldur, ocul termic, c. Poate evolua sub mai multe forme: intolerana/stresul de cldur, disfuncia multipl de organ, posibil stop cardiac d. Poate evolua sub mai multe forme: stresul de cldur, ocul termic, stop cardiac. e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

131. Cte tipuri de litotriie cunotei : a. Pulverizarea calculilor poate s fie practicat cu ajutorul unei pense (litotripsie mecanic), ultrasunete (litotripsie ultrasonic), unde de oc repetate (litotripsie electrohidraulic) sau cu ajutorul unei fibre laser (litrotripsie cu laser). b. Chimic i electric. c. Litotriia poate fi mecanic i instrumentar

d. Nuclear i mecanic e. Biologic

RSPUNS: a

132. Care sunt categoriile de substane nutritive : a. Proteine, glucide, sruri minerale i vitamine. b. Proteine, glucide, lipide. c. Proteine, glucide, lipide, sruri minerale i vitamine. d. Suplimentele alimentare e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: c

133. Enunai formula indicelui de masa corporal: a. BMI (body mass index)= Greutatea n kg. / ptratul nalimii n centimetri. b. BMI = Gr. kg. / H2 m. c. Greutatea ideal a vrstei kg. / H2 cm. d. BMI (body mass index)= Greutatea n g. / ptratul nalimii n centimetri e. BMI (body mass index)= Greutatea n g. / ptratul nalimii n metri RSPUNS: b

35

134. Rolurile proteinelor n organismul uman sunt: a. Rol plastic, Rol structural.Influeneaza presiunea coloid - osmotic, Contribuie la realizarea echilibrului acido - bazic.Rol de aprare. Rol energetic. b. Rol plastic, Rol structural.Influeneaza presiunea coloid - osmotic, Contribuie la realizarea echilibrului acido - bazic.Rol energetic. c. Contribuie la realizarea echilibrului acido - bazic.Rol de aprare. Rol energetic. d. Rol plastic, Rol structural. e. Contribuie la realizarea echilibrului acido - bazic RSPUNS: a

135. Cele mai importante funcii jucate de lipide n organism. a. Rol plastic, Rol n absorbia vitaminelor liposolubile b. Rol energetic, Rol plastic, Rol n absorbia vitaminelor liposolubile c. Rol energetic, Rol plastic, Rol n absorbia vitaminelor hidrosolubile d. Rol n absorbia vitaminelor hidrosolubile e. Rol plastic RSPUNS: b

136. Care sunt cele mai importante roluri avute de glucide n organism: a. Rol energetic, Rol plastic b. Rol energetic, Rol n absorbia vitaminelor liposolubile c. Rol plastic d. Rol n absorbia vitaminelor liposolubile e. Rol energetic RSPUNS: a

137. Definiia unui nutrient esenial este: a. Nutrientul ce nu poate fi sintetizat de organism, b. Nutrientul ce poate fi sintetizat de organism, c. Nutrientul ce nu poate fi sintetizat de organism, temporar din cauza unor maladii cronice. d. Nutrientul ce nu poate fi sintetizat de organism din cauza unor factori externi e. Nutrientul ce nu poate fi sintetizat de organism din cauza unor factori interni RSPUNS: a

36

138. Rolurile biologice ale substanelor minerale : a. Rol energetic exclusiv, b. Rol de factori de coagulare. c. Rol structural, Rol n permeabilitatea membranelor, Rol n meninerea presiunii osmotice si a EAB, Rol enzimatic, Rol n contracia muscular i n reactivitatea SNC d. Rol n contracia muscular i n reactivitatea SNC. e. Rol n permeabilitatea membranelor RSPUNS: c

139. Care sunt clasele de vitamine i specificai exemple din diferitele clase, exemple: a. Vitaminele se clasific n dou grupe: - vitamine liposolubile (C, P, complexul B). - vitamine hidrosolubile (A,D,E,K). b. Vitaminele se clasific n dou grupe:- vitamine liposolubile (A,D,E, complexul B) - vitamine hidrosolubile (C, P, K,). c. Vitaminele se clasific n dou grupe: - vitamine liposolubile (A,D,E,K) - vitamine hidrosolubile (C, P, complexul B). d. Vitaminele se clasific n dou grupe: - vitamine liposolubile (A,D,E,K) - vitamine hiposolubile (C, P, complexul B). e. Vitaminele se clasific n dou grupe: - vitamine liposolubile (A,D,E,K) - vitamine hipersolubile (C, P, complexul B). RSPUNS: c

140. Categoriile de sol dup permeabilitate: a. Categoriile de sol, dup permeabilitate sunt, cu : - permeabile n mare, = pietriul i nisipul care sunt uor strbtute de ape, - soluri permeabile n mic, = argila i turba care rein apa i sunt greu strbtute de ap. b. Categoriile de sol, dup permeabilitate sunt, cu : - permeabile n mare, = pietriul i nisipul care sunt uor strbtute de ape, - permeabilitate mijlocie = argila i isturile bituminoase. - soluri permeabile n mic, = argila i turba care rein apa i sunt greu strbtute de ap. c. Categoriile de sol, dup permeabilitate sunt, cu :

- permeabile n mare, = pietriul i nisipul care sunt uor strbtute de ape, - soluri permeabile foarte mare, = argila i turba care rein apa i sunt greu strbtute de ap. d. Categoriile de sol, dup permeabilitate sunt, cu :
37

- permeabile n mediu, = pietriul i nisipul care sunt uor strbtute de ape, - soluri permeabile n mediu, = argila i turba care rein apa i sunt greu strbtute de ap. e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

141. Ce este capilaritatea solului? a. Capilaritatea este capacitatea solului de a permite apei subterane s se ridice prin porii si spre straturile superficiale. b. Capilaritatea este capacitatea solului de a nu permite apei subterane s se ridice prin porii si spre straturile superficiale. c. Capilaritatea este capacitatea solului de a permite apei subterane s se disperseze prin porii fntnilor i izvoarelor spre straturile superficiale. d. Capilaritatea este capacitatea solului de a nu permite apei subterane s se disperseze prin porii si spre straturile superficiale. e. Toate variantele nu sunt corecte

RSPUNS: a

142. Care este raportul dintre capilaritate i permeabilitate ? a. Capilaritatea = 1/ Permeabilitate b. Capilaritatea = 1 + Permeabilitate c. Capilaritatea = Permeabilitate d. Capilaritatea = 1/2 Permeabilitate e. Capilaritatea = 2 Permeabilitate RSPUNS: a

143. Ce sunt compuii humici? a. compui humici sunt rezerva de substane nutritive din sol. b. compui humici sunt rezerva de substane lipidice din sol. c. compui humici sunt rezerva de substane nenutritive din sol. d. compui humici sunt rezerva de substane minerale din sol. e. compui humici sunt rezerva de substane proteice din sol RSPUNS: a

144. Ce semnificaie are prezena paraziilor intestinali n sol?


38

a. Paraziii intestinali denot infestarea solului cu dejecte animale i umane. b. Paraziii intestinali denot infestarea solului cu dejecte din cile respiratorii ale animalelor i omului. c. Paraziii intestinali nu denot infestarea solului cu dejecte animale i umane. d. Paraziii intestinali denot infestarea solului cu dejecte din cile digestive ale animalelor i omului e. Toate variantele nu sunt corecte

RSPUNS: a

145. Ce caracteristic comun au morcovii si cartofii, din puct de vedere al igienei alimentare: a. Concentrez cel mai bine pesticidele. b. Concentrez cel mai slab pesticidele. c. Concentrez cel mai bine feromonii. d. Concentrez cel mai bine mineralele e. Concentrez cel mai bine apa RSPUNS: a

146. Cum se calculeaza cifra sanitar sau indicele Hlebnicov a. N. organic teluric = 1/N.organic total din sol b. N.organic total din sol / N. organic teluric c. N. organic teluric / N.organic total din sol d. N. organic teluric = 1/2N.organic total din sol e. N. organic teluric = 2N.organic total din sol RSPUNS: c

147. Care sunt principalii germeni ce pot apare la om n urma contactului cu solul a. bacilul antrax, clostridium tetani, leptospire, brucelele. b. Virusul HIV, bolile cu transmitere aerian. c. bacilul Koch i stafilococul auriu. d. streptococul e. Toate variantele nu sunt corecte

RSPUNS: a

148.De ce sunt cele mai periculoase radiatiile ionizante

39

a. Pentru ca iradiind un corp material, acesta devine la rndul su radiant emind o radiaie secundar, ceeace amplific efectele negative asupra celulei vii. b. Nu sunt cele mai periculoase radiaii, pentru ca nu strbat mai mult de 1m. distan prin aer. c. Nu sunt folosite n medicin ci numai n industrie deci nu au efecte biologice. d. Nu sunt cele mai periculoase radiaii, pentru ca nu strbat mai mult de 5m. distan prin aer. e. Nu sunt cele mai periculoase radiaii, pentru ca nu strbat mai mult de 2m. distan prin sol RSPUNS: a

149. Ce este igiena medical: a. Ramur a medicinii care studiaz mijloacele de pstrare a sntii i de prevenire a bolilor. b. Ansamblu de reguli i de msuri menite s apere sntatea mediului. c. Ramur a medicinei care se ocup de creterea rezistenei organismului n lupta cu factorii infecioi. d. Ansamblu de reguli i de msuri menite s apere sntatea omului e. Ramur a medicinei care se ocup de lupta cu factorii virali RSPUNS: a

150. Ce tipuri de unde emite creierul uman si de sunt acestea responsabile a. Creierul uman produce n permanen impulsuri electrice, numite unde cerebrale, care se pot msura dup amplitudine i frecven. Undele beta contientul, Undele alfa starea de vis, Undele teta subcontientul, Undele delta incontientul, b. Creierul uman nu are o activitate electric ci numai una chimic care asigur transmisia neuronal. c. SNC emite radiaii ionozante. d. SNC emite radiaii gamma e. Toate variantele nu sunt corecte

RSPUNS: a

151. Care este deosebirea dintre o radiografie i radioscopie i cum se repercuteaz aceasta din punct al agresivitii asupra celulei vii: a. Radiografia este un examen static, o poza pe cnd radioscopia este un examen activ care dureaza mult mai mult.Radiografia expune tesuturile la mai putine radiatii n comparaie cu examenul radiografic.

40

b. Radioscopia este un examen static, o poza pe cnd radiografia este un examen activ care dureaza mult mai mult.Radiografia expune tesuturile la mai putine radiatii n comparaie cu examenul radiografic. c.Radioscopia expune tesuturile la mai putine radiatii n comparaie cu examenul radiografic. d. Radioscopia expune tesuturile la aceiai cantitate de radiaii cu examenul radiografic. e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

152. Ce este laserul a. Laserul este un dispozitiv optic care genereaz un fascicul incoerent de lumin. b. Laserul este un dispozitiv optic care nu genereaz un fascicul coerent de lumin. c. Laserul este un dispozitiv optic care genereaz un fascicul coerent de lumin. d. Laserul este un dispozitiv optic care genereaz un fascicul intermitent de lumin. e. Laserul este un dispozitiv optic care genereaz un fascicul perpendicular de lumin RSPUNS: c

153. Care sunt utilizrile ultrasunetelor n medicin : a. utilizate n diagnosticarea diferitelor afeciuni ale tractului respirator: b. utilizate n diagnosticarea i tratamentul diferitelor afeciuni: - diagnostic, ecografie i examenul Doppler. - terapeutic, tratamentul simptomatic al afeciunilor esuturilor moi (muchi, ligamente, tendoane). c. utilizate n tratamentul diferitelor afeciuni: - terapeutic, tratamentul simptomatic al afeciunilor esuturilor moi (muchi, ligamente, tendoane). d. diagnostic e. tratamentul simptomatic RSPUNS: b

154. Ce grup/grupe de viermi identific Indicatorii helmintologici a. Biogeohelmini - gazd intermediar - taenia saginata (gazd intermediar bovinele), taenia solium (porcinele), trichinella (porcul, pisica, cinele). b. Geohelmini care nu au nevoie de gazd intermediar - ascarizii, oxiurii, tricocefalii . c. Ambele grupe de helmini.Prezena lor = infestare fecal = pericol epidemiologic + germeni patogeni. RSPUNS: c

155. Ce sunt organismele mezzosaprobe


41

a. Sunt organismele care se gasesc in bazinele de ap cu o concentratie scazuta in oxigen, dovada a degradarii anaerob. b. Sunt organismele care se gasesc in bazinele de ap cu o concentratie mare in oxigen, dovada a degradarii anaerob. c. Sunt organismele care se gasesc in bazinele de ap cu o concentratie scazuta in oxigen, dovad a degradarii aerob. d. . Sunt organismele care se gasesc in bazinele de ap cu o concentratie mare in oxigen, dovad a degradarii aerob. e. . Sunt organismele care se gasesc in bazinele de ap cu o concentratie scazuta n azot, dovad a degradarii anaerob. RSPUNS: a

156. Ce sunt organismele oligosaprobe: a. organisme oligosaprobe caracteristice apelor murdare, care pot fi utilizate ca surs de alimentare cu ap, dup epurare i dezinfecie. b. organisme oligosaprobe caracteristice apelor aerate, care pot fi utilizate ca surs de alimentare cu ap, dup epurare i dezinfecie. c. organisme oligosaprobe caracteristice apelor curate, care pot fi utilizate ca surs de alimentare cu ap, dup epurare i dezinfecie. d. organisme oligosaprobe caracteristice apelor curgatoare, care pot fi utilizate ca surs menajer cu ap, dup epurare i dezinfecie. e. dup epurare i dezinfecie RSPUNS: c

157. Ce elemente se gasesc n cadrul sistemului saprob: a. plancton b. bentos c. organisme animale i vegetale care se mic nengradit n ap d. organismele animale i vegetale care populeaz albiile e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

158. Ce sunt biogeohemtii, exemple

42

a. biogeohelmini sunt viermii care folosesc o gazd intermediar - taenia saginata (gazd intermediar bovinele), taenia solium (porcinele), trichinella (porcul, pisica, cinele). b. biogeohelmini sunt viermii care nu folosesc o gazd intermediar - taenia saginata (gazd intermediar bovinele), taenia solium (porcinele), trichinella (porcul, pisica, cinele). c. biogeohelmini sunt viermii care folosesc o gazd permanent care e sursa de imbolnavire - taenia saginata (gazd intermediar bovinele), taenia solium (porcinele), trichinella (porcul, pisica, cinele). d. biogeohelmini sunt viermii care folosesc o gazd parial-taenia saginata (gazd intermediar bovinele), taenia solium (porcinele), trichinella (porcul, pisica, cinele). e. biogeohelmini sunt viermii care folosesc o gazd total- taenia saginata (gazd otal bovinele), taenia solium (porcinele), trichinella (porcul, pisica, cinele). RSPUNS: a

159. Ce sunt geohelminii i care este semnificaia lor: a. geohelmini care au nevoie de gazd intermediar - ascarizii, oxiurii, tricocefalii. Prezena lor = infestare fecal = pericol epidemiologic + germeni patogeni. b. geohelmini care nu au nevoie de gazd permanent - ascarizii, oxiurii, tricocefalii . Prezena lor = infestare fecal = pericol epidemiologic + germeni patogeni. c. geohelmini care nu au nevoie de gazd intermediar - ascarizii, oxiurii, tricocefalii . Prezena lor = infestare fecal = pericol epidemiologic + germeni patogeni. d. geohelmini care au nevoie de gazd permanent - ascarizii, oxiurii, tricocefalii. Prezena lor = infestare fecal = pericol epidemiologic + germeni patogeni. e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: c

160. Ce este efectul Venturii i cum justific el infestarea conductelor de ap a. O soluie de continuitate aflata la 90 de grade ntr-o conduct va face ca n interiorul conductei s fie aspirate substane din jurul acesteia. b. O soluie de continuitate aflat la 45 de grade n peretele unei conducte va face ca n interiorul conductei s fie aspirate substane din jurul acesteia. c. O solutie de continuitate aflata la 10 grade ntr-o conduct va face ca n interiorul conductei s fie aspirate substane din jurul acesteia. d. O soluie de continuitate aflata la 50 de grade ntr-o conduct va face ca n interiorul conductei s fie aspirate substane din jurul acesteia.

43

e. O soluie de continuitate aflata la 70 de grade ntr-o conduct va face ca n interiorul conductei s fie aspirate substane din jurul acesteia. RSPUNS: b

161. Cnd apare cel mai frecvent o epeidemie a. Vara b. Iarna c. Primvara d. Toamna e. n orice sezon RSPUNS: b

162. Care este cauza cea mai frecvent a apariiei unei endemii: a. Ap de suprafa, netratat prealabil. b. Apa din subteran, c. Canalizarea defectuoas d. Temperatur foarte mare e. Frigul foarte mare RSPUNS: a

163. Enumerati boli hidrice a. Holera, febra tifoida, leptospiroza, TBC, dizenteria, HE, lamblia b. Pneumonia streptococic, pneumococic i stafilococic, c. Meningita viral i bacterian d. Antrax, Boala Lyme (Borrelioza), Bruceloz, Difterie e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

164. De ce depide agresivitatea particolelor: a. Agresivitatea particulelor depinde: - concentraia lor n atmosfer, - dimensiunea particulelor, b. Agresivitatea particulelor depinde:

44

- dimensiunea particulelor, - natura chimic a formaiunilor. c. Agresivitatea particulelor depinde: - concentraia lor n atmosfer, - dimensiunea particulelor, - natura chimic a formaiunilor. d. Agresivitatea particulelor depinde: - concentraia lor n atmosfer, - dimensiunea particulelor, - natura fizic a formaiunilor. e. Agresivitatea particulelor depinde: - concentraia lor n atmosfer, - dimensiunea particulelor, - natura energetic a formaiunilor. RSPUNS: c

165. Care sunt aciunile particolelor din aer ce acioneaza asupra organismului uman: a. Actiunea toxic specific, Aciunea alergic, Actiunea fotodinamic, Actiunea cancerigen, Actiunea infectant, Aciunea iritant, Actiunea fibrozant sau pneumoconiogen. b. Actiunea infectant, Aciunea iritant, Actiunea fibrozant sau pneumoconiogen. c. Actiunea toxic specific, Aciunea alergic, Actiunea fotodinamic, Actiunea cancerigen, Actiunea infectant, d. Actiunea toxic specific, Aciunea alergic, Actiunea cancerigen, Actiunea infectant, Aciunea iritant, Actiunea fibrozant sau pneumoconiogen. e. Actiunea fotodinamic, Actiunea cancerigen, Actiunea infectant, Aciunea iritant, Actiunea fibrozant sau pneumoconiogen. RSPUNS: a

166. Ce tipuri de surse de poluare cunoatei: a. Sursele de poluare a aerului: - artificiale care cuprind: procesele de combustie, transporturile i procesele industriale diverse. b. Sursele de poluare a aerului: - surse naturale (erupii vulcanice, descompuneri naturale de material organic, erodarea solului, pulberi de meteoriti)
45

c. Incendiile naturale d. Activitatile "casnice" e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

167. Care este principala surs de poluare cu gaze: a. Procesele de combustie -principala surs de poluare - obinerea de energie. b. Traficul auto moto c. Industria siderurgic d. Tierea masiv a copacilor e. Industria chimic RSPUNS: a

168. n compozitie crui tip de drog intra florurile a. Fluorura sunt unele dintre cele mai puternice substane antiinflamatoare cunoscute i reprezint circa 25% din majoritatea antiinflamatoriilor nespecifice. b. Fluorura sunt unele dintre cele mai puternice substane anti-psihotice cunoscute i reprezint circa 25% din majoritatea tranchilizantelor. c. Fluorura este una dintre cele mai puternice substane antirahitice cunoscute i reprezint circa 25% din majoritatea produselor de vitamina D. d. Fluorura sunt unele dintre cele mai puternice substane anti-psihice cunoscute i reprezint circa 35% din majoritatea tranchilizantelor. e. Fluorura sunt unele dintre cele mai puternice substane antireumatice RSPUNS: b

169. Ce factori condiioneaz autopurificarea aerului: a. Factorii care condiioneaz autopurificarea aerului : Precipitaiile atmosferice au rol favorabil, precipitnd la sol suspensiile i substanele gazoase care se pot solvi n picturile de ploaie. Aezarea topografic a localitilor i industriilor poluante. Configuraia urban+ amplasarea industriilor . Suprafetele de ap - rein pe suprafaa lor impuritile depuse i mpiedic ridicarea ulterioar n atmosfer plmnul planetei oceanul .Vegetaia - reduce poluanii din atmosfer i concentraia vaporilor i gazelor fotosintez, adsorbie i absorbie. b. Factorii care condiioneaz autopurificarea aerului :

Factorii meteorologici - principalul element natural de autopurificare eficient. Curenii de aer -att
46

cei orizontali, ct i cei verticali - diluare. Temperatura aerului - determin curenii verticali de aer. Inversia termic, calmul atmosferic i ceaa sunt condiii meteorologice nefavorabile.- Umiditatea (vapori i precipitaii) crescut mpiedic difuzarea impuritilor. c. Factorii care condiioneaz autopurificarea aerului :

Factorii meteorologici - principalul element natural de autopurificare eficient.Curenii de aer -att cei orizontali, ct i cei verticali - diluare.Temperatura aerului - determin curenii verticali de aer. Inversia termic, calmul atmosferic i ceaa sunt condiii meteorologice nefavorabile.- Umiditatea (vapori i precipitaii) crescut mpiedic difuzarea impuritilor. Precipitaiile atmosferice au rol favorabil, precipitnd la sol suspensiile i substanele gazoase care se pot solvi n picturile de ploaie. Aezarea topografic a localitilor i industriilor poluante. Configuraia urban+ amplasarea industriilor Suprafetele de ap - rein pe suprafaa lor impuritile depuse i mpiedic ridicarea ulterioar n atmosfer plmnul planetei oceanul . Vegetaia - reduce poluanii din atmosfer i concentraia vaporilor i gazelor fotosintez, adsorbie i absorbie. d. Factorii care condiioneaz autopurificarea aerului : Suprafetele de ap - oceanul . Vegetaia e. Factorii care condiioneaz autopurificarea aerului : Factorii meteorologici RSPUNS: c

170. De cte ori este mai mare afinitatea CO dect a O2 pentru fixarea pe hemoglobin a. De 200 de ori mai puternic pentru CO, b. De 2 ori mai puternic pentru O2, c. De 4000 de ori mai puternic pentru CO. d. . De 20 ori mai puternic pentru O2, e. . De 40 ori mai puternic pentru O2, RSPUNS: a

171. Care sunt cei mai periculosi poluanti cancerigeni : a. Poluanii cancerigeni organici - Hidrocarburile policiclice aromatice benzpirenul arderea crbune,petrol, gaze naturale - mediu urban cancer pulmonar. b. Fumul de tutun c. Fumatul secundar d. fumul de combinat chimic e. fumul de lemn de foc RSPUNS: a

47

172. Cum se explica efectul cancerigen al tutunului: a. Tutunul este cancerigen prin urmtorii factori: n urma arderii la temperaturi de 600-800C se produc gudroane i hidrocarburi policiclice care produc lezarea broniilor. Nu nicotina, ci aceast multitudine de gudroane i hidrocarburi sunt cancerigene. b. Tutunul nu are efect cancerigen, n nici un caz. c. Tutunul are efect cancerigen indirect prin temperatura mare care o produce fumatul.Mestecatul de tutun nu genereaz cancerul, n mod cert. d. Tutunul are efect cancerigen direct, asupra organismului n totalitate, datorit nicotinei e. Tutunul are efect cancerigen indirect, asupra organismului n totalitate, datorit nicotinei RSPUNS: a

173. Declansarea hemoptiziei este precedata de urmatoarele semene: a. senzatie de caldura retrosternala,jena respiratorie b. senzatie de voma,varsatura c. jena respiratorie, senzatie de voma,varsatura, d. senzatie de caldura retrosternala si varsatura e. tuse puternica si jena respiratorie Raspuns: a

174. Frecventa respiratorie variaza in functie de : a. varsta,sex.pozitie,respiratia in patru timpi cu apnee b. varsta,sex.pozitie,temperatura mediului ambiant,stare de veghe sau somn c. dispnee,varsta,locul de munca d.varsta,respiratie,sex e. dispnee,varsta,pozitie Raspuns: b

175. Urmatoarele manifestari pot reprezenta semne de perforatie acoperita: a. debut violent,contractura abdominala b. debut violent,meteorism intestinal c. meteorism intestinal d. debut violent e. somnolenta Raspuns: a
48

176. Obiectivele asistentei medicale n ngrijirea pacienilor imobilizai sunt: a. crearea condiiilor optime de confort,igiena general i corporal b. tratamentul medicamentos este obiectivul principal c. tratamentul medicamentos si linistirea pacientului d. baie generala,ridicarea in pozitia semisezanda e. mobilizarea se va face numai la indicatia medicului Rspuns: a

BAREM DE CORECTARE II. 1. 1. e 2. b 3. a 4. c 5. a 6. a 7. b 8. a 9. b 10. a 11. b 12. b 13. a 14. a 15. b 16. a 17. a 18. a 19. a 20. e 21. c 22. e 23. a
49

24. c 25. c 26. a 27. a 28. e 29. e 30. b 31. a 32. a 33. a 34. b 35. c 36. a 37. a 38. a 39. c 40. a 41. b 42. e 43. d 44. a 45. b 46. c 47. b 48. a 49. a 50. c 51. d 52. b 53. e 54. e 55. b 56. a 57. a
50

58. a 59. a 60. e 61. b 62. a 63. b 64. b 65. a 66. a 67. a 68. e 69. a 70. a 71. e 72. d 73. b 74. a 75. c 76. b 77. c 78. a 79. e 80. b 81. b 82. a 83. b 84. a 85. a 86. a 87. e 88. e 89. a 90. a 91. a
51

92. b 93. a 94. a 95. a 96. a 97. b 98. a 99. a 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. b a e e b c a c b a c c a e d a b a a e e a b b c c
52

126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140. 141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150. 151. 152. 153. 154. 155. 156. 157. 158. 159.

a b a a a a c b a b a a c c a a a a a a c a a a a a c b c a c e a c
53

160. 161. 162. 163. 164. 165. 166. 167. 168. 169. 170. 171. 172. 173. 174. 175. 176.

b b a a c a e a b c a a a a b a a

2. NTREBRI CU DOU I TREI RSPUNSURI CORECTE 1. Scopul punciei venoase poate fi: a. Recoltarea sngelui pentru examene de laborator b. Administrarea unor medicamente n scop terapeutic c. Administrarea unei substane de contrast pentru efectuarea radiografiei abdominale simple d. Administrarea unei substane de contrast pentru efectuarea urografiei e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

2. La adult puncia venoas periferic se poate realiza la nivelul : a. Venelor de la plica cotului b. Venelor de pe faa dorsal a minii c. Venelor epicraniene d. Venele antebraului
54

e. Vena temporal RSPUNS: a,b,d

3. Materialele necesare pentru efectuarea punciei venoase periferice sunt : a. Soluie dezinfectant b. Garou c. Halat i mnui sterile pentru asistentul medical d. Lup e. Tampoane din vat i tifon RSPUNS: a,b,e

4. Puncia venoas periferic se realizeaz cu pacientul aezat n poziie : a. Decubit dorsal b. Decubit lateral c. Ortostatism d. Trendelenburg e. Decubit ventral RSPUNS: a,b

5. Principiile alimentrii pacientului pe gastrostom sunt: a. Nu se administreaz mai mult de 100 ml o dat, pentru a nu se destinde brusc stomacul b. Nu se introduc la o mas mai mult de 400 grame alimente pasate, din cauza tulburrilor de digestie i absorbie existente c. Se pot administra aproximativ 500 ml la o singur mas d. s termine totdeauna "masa" cu lichid pentru a spla lumenul sondei e. s fixeze sonda n poziie orizontal RSPUNS: a,b,d

6. ngrijirea pacientului cu gastrostom implic : a. Fixarea sondei de alimentaie n poziie vertical b. Evitarea poziiei de decubit dorsal dup mas, ntruct favorizeaz regurgitarea coninutului pe sonda c. Alimentarea pe gastrostoma se face obligatoriu cu pacientul n poziie de ortostatism
55

d. Alimentarea pe gastrostoma se face obligatoriu cu pacientul n poziie de decubit dorsal e. Se protejeaz pielea cu un unguent cu zinc i se reface pansamentul din jurul stomei n cazul regurgitrii sucului gastric. RSPUNS: a,b,e

7. Alimentarea prin sond nazogastric se recomand la pacienii: a. Incontieni b. Cu tulburri de deglutiie c. Pacienii operai pe tubul digestiv i organele anexe d. Pacienii operai pe aparatul respirator e. Operai pentru arteriopatie obstructiv a membrelor inferioare RSPUNS: a,b,c

8. Msurarea temperaturii corpului permite: a. Aprecierea evoluiei unei boli b. Determinarea nivelului curent al cldurii corpului c. Aprecierea stabilitii hemodinamice a pacientului d. Aprecierea psihic a pacientului e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b

9. Msurarea temperaturii corpului se poate face la nivel: a. Axilar b. Rectal c. Auricular la nou-nscui d. Vaginal e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

10. Pentru msurarea temperaturii la nivel axilar: a. Pacientul va fi aezat n decubit dorsal b. Termometrul se menine n axil 10 minute c. Termometrul se menine n axil 20 minute
56

d. Termometrul se menine n axil 2 minute e. Pacientul va fi aezat n decubit ventral RSPUNS: a,b

11. Pentru msurarea temperaturii la nivel rectal se vor respecta urmtoarele reguli: a. Pacientul este aezat n decubit lateral b. Termometru va fi meninut intrarectal timp de 10-15 minute c. La copil, va fi introdus prin anus 2,5 cm d. La adult, va fi introdus prin anus 5 cm e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,c

12. Msurarea pulsului se poate face cu pacientul n poziie: a. decubit dorsal b. decubit ventral c. poziie semieznd d. ortostatism e. decubit lateral RSPUNS: a,c

13. La pacientul cu modificri patologice ale frecvenei pulsului putem ntlni urmtoarele probleme : a. Intoleran la activitate b. Deficit de volum lichidian c. Alterarea strii de contien d. Alterarea confortului e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

14. Dac pulsul radial nu este palpabil se va ncerca msurarea pulsului la nivelul: a. Arterei carotide externe b. Arterei femurale c. Arterei carotide interne d. Arterei iliace
57

e. Apexului RSPUNS: a,b,e

15. Poziia pacientului n vederea msurrii tensiunii arteriale va fi: a. decubit dorsal b. semisezand sau ortostatism conform indicaiei medicale c. de preferat decubit lateral stng d. de preferat decubit lateral drept e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b

16. Materialele necesare pentru msurarea tensiunii arteriale sunt : a. tensiometru cu maneta adaptat vrstei b. pix de culoare albastr c. mnui sterile pentru asistentul medical d. stetoscop biauricular e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

17. Pacientul cu hipertensiune arterial poate avea una din urmtoarele probleme de dependen: a. intolerana la activitate b. deficit de cunotine c. alterarea strii de contient d. alterarea randamentului inimii e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

18. Educaia pentru sntate a pacientului cu hipertensiune arterial include urmtoarele principii: a. reducerea consumului de sare b. verificarea periodic a greutii i meninerea acesteia n limite normale c. reducerea aportului hidric sub 500 ml/24 ore d. informarea pacienilor despre utilitatea automsurrii TA.,
58

e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

19. Condiiile ce trebuie ndeplinite nainte de msurarea greutii pacientului sunt: a. bolnav nemncat b. vezica urinar golit c. seara, nainte de culcare d. n orice perioad a zilei e. s stea cu clciele lipite de tija antropometrului RSPUNS: a,b

20. Condiiile ce trebuie ndeplinite nainte de msurarea greutii pacientului sunt: a. vezica urinar golit b. scaun eliminat c. obligatoriu dup masa de prnz d. s stea cu clciele lipite de tija taliometrului e. nemncat RSPUNS: a,b,e

21. Msurarea greutii pacientului se face cu scopul aprecierii: a. strii de nutriie a pacientului b. reinerii apei n organism c. capacitii de efort a pacientului d. raportului dintre nalime i greutate e. strii psihologice RSPUNS: a,b,d

22. Principiile unui bun pansament sunt: a. s fie fcut n condiii aseptice b. s nu fie absorbant c. s fie protector d. s nu fie schimbat e. s nu fie dureros RSPUNS: a,c,e
59

23. Condiiile unui bun pansament sunt: a. s nu fie dureros b. s fie schimbat la timp c. s fie schimbat la 2 - 3 ore d. s nu fie absorbant e. s fie fcut n condiii aseptice RSPUNS: a,b,e

24. Obiectivele unui pansament corect sunt: a. favorizarea vindecrii plgilor b. prevenirea infeciei c. prevenirea tulburrilor de coagulare d. aprecierea procesului de vindecare e. protecia plgii mpotriva factorilor chimici RSPUNS: a,b,d

25. n efectuarea unui pansament, curarea tegumentelor din jurul plgii se face: a. cu comprese mbibate n soluie dezinfectant b. de la plag spre periferie c. circular, n jurul plgii d. splarea plagii prin turnare pentru a nu produce durere e. de la periferie spre plag RSPUNS: a,b,d

26. Introducerea sondei nazogastrice vizeaz: a. evacuarea coninutului gastric b. introducerea alimentelor n stomac c. suprimarea alimentaiei per os n prima sptmn postoperator d. introducerea medicamentelor e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

27. Incidentele ce pot aprea la introducerea sondei nazogastrice sunt:


60

a. tusea b. cianoza c. hematemeza d. melena e. tulburri respiratorii RSPUNS: a,b,e

28. Pregtirea materialelor pentru sondajul vezical include: a. Sonde urinare sterile b. Soluii sterile pentru lubrefierea sondei c. Mnui i halat steril pentru asistentul medical d. Ser fiziologic, seringi, pung de urina e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

29. Dac asistentul medical ntmpin dificulti n montarea sondei urinare la brbat, se recomand: a. Alegerea unei sonde de calibru mai mic b. Verificai dac pacientul nu are malformaii sau stricture ale meatului urinar c. Alegerea unei sonde de calibru mai mare d. Schimbai sonda e. Poziionarea sondei corect RSPUNS: a,b,e

30. Dac sonda urinar este nfundat cu cheaguri sau cu mucus, se recomand: a. ncercarea de desfundare prin aspirare b. Schimbarea sondei urinare c. Administrarea de medicamente anticoagulante d. Insuflai aer sau civa ml soluie dezinfectant e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

31. Pentru realizarea splturii vezicale materialele necesare sunt: a. soluie pentru spltur (1000 ml)
61

b. sering Guyon c. sering de 10 ml d. sering de 50 ml e. materiale pentru sondajul vezical RSPUNS: a,b,e

32. Scopurile splturii vaginale sunt: a. curirea regiunii de secreii b. prevenirea iritai ei i escoriaiilor c. stimularea diurezei d. prevenirea infeciei e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,e

33. Materialele necesare pentru realizarea clismei evacuatorii sunt: a. irigator b. plosc (bazinet) c. sond urinar d. material pentru toaleta perineal e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d 34. .Pentru efectuarea clismei evacuatorii pacientul va fi aezat n poziie: a. decubit lateral stng cu membrul inferior stng ntins i membrul inferior drept flectat b. decubit dorsal cu membrele inferioare flectate c. poziie genupectoral d. poziie ginecologic e. poziie ventral RSPUNS: a,b

35. Poziia pacientului pentru administrarea medicamentelor pe mucoasa conjunctival va fi: a. Decubit dorsal
62

b. eznd cu capul dat pe spate c. Decubit lateral stnga d. Ortostatism e. Clinostatism RSPUNS: a,b,e

36. n timpul administrrii medicamentelor pe mucoasa conjunctival trebuie respectate urmtoarele reguli: a. Medicamentul se aplic pe pleoapa superioar b. Medicamentul se aplic pe pleoapa inferioar c. Este important s nu atingem cu pipeta sau tubul, ochiul pacientului d. S priveasc n sus i napoi pentru a proteja corneea e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: b,c,d

37. Administrarea medicamentelor pe cale nazal presupune respectarea anumitor principii: a. Pipeta se folosete pentru un singur pacient b. Dei cavitatea nazal nu este steril se recomand respectarea regulilor de asepsie i antisepsie c. Este indicat doar la pacienii cu toleran digestiv sczut d. Poziia ezng e. S menin poziia timp de 5' RSPUNS: a,b,e

38. Administrarea medicamentelor n conductul auditiv extern poate avea drept scop: a. Obinerea unui efect terapeutic b. nmuierea dopului de cerumen c. Profilactic, n vederea prevenirii otitei medii supurate d. Profilactic, n vederea prevenirii otitei interne supurate e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b

63

39. n timpul oxigenoterapiei, pentru a preveni uscarea i iritarea mucoaselor nazale, se recomand: a. Scderea presiunii oxigenului b. Verificarea funcionrii umidificatorului c. Meninerea mtii faciale maxim 15 minute d. Schimbai narina la introducerea sondei e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

40. Materialele necesare pentru administrarea oxigenului pe sond sunt: a. Sond nazal de cauciuc sau material plastic b. Leucoplast c. Soluie anestezic local d. Mnui e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

41. Procesul de ngrijire se adreseaz: a. Individului sntos sau bolnav b. Comunitii c. Exclusiv pacienilor internai n spital d. Numai pacienilor bolnavi e. Numai pacienilor care se adreseaz unui medic RSPUNS: a,b

42. Obiectivele procesului de ngrijire sunt: a. prevenirea mbolnvirilor b. exclusiv meninerea i mbuntirea strii de sntate a individului c. aprecierea rspunsului individului fa de o problem de sntate actual sau potenial d. evaluarea pacientului e. continuitate n ngrijiri RSPUNS: a,c,e

43. Evaluarea pacientului de ctre asistent medical presupune:


64

a. stabilirea istoricului bolii b. exclusiv examenul obiectiv al pacientului c. studierea documentelor medicale (foaia de observaie, rezultatul analizelor efectuate, etc.) d. evaluarea atingeri obiectivelor e. stabilirea problemei pentru formularea diagnosticului medical RSPUNS: a,c,d

44. Planificarea interveniilor asistenei medicale presupune: a. identificarea prioritilor b. stabilirea unor obiective clare c. cooperarea n vederea atingerii obiectivelor propuse n principal cu familia pacientului d. evaluarea e. alegerea strategiilor RSPUNS: a,b,e

45. Cele 14 nevoi fundamentale ale individului uman, conform modelului conceptual al Virginiei Henderson, includ: a. nevoia de a respira b. nevoia de a avea o bun circulaie c. nevoia de a se mica i a avea o bun postur d. nevoia de a dormi i a se odihni e. nevoia de a evita temperatura RSPUNS: a,c,d

46. Disfagia, dificultatea de a nghii, poate aprea n: a. Accident vascular cerebral b. Neoplasm gastric c. Afeciuni neuromusculare d. Obstrucii generale e. Cancer esofagian RSPUNS: a,c,e

65

47. Principiile fundamentale ale procesului de promovare a sntii sunt: a. meninerea unui status nutriional adecvat b. ignorarea factorilor de stres c. meninerea unei bune condiii fizice d. implic activ populaia e. asistena secundar de sntate RSPUNS: a,c,d

48. Interveniile asistenei medicale n alimentarea unui pacient cu disfagie includ: a. Pregtirea pacientului asezandu-l n poziia de decubit dorsal b. Pregtirea echipamentului de aspiraie i verificarea funcionalitii acestuia c. Evaluarea reflexului de tuse d. Pregtirea pacientului asezandu-l n poziia de decubit lateral e. Evaluarea reflexului alimentar RSPUNS: b,c

49. Incontinena de urin poate avea cauze: a. Urinare b. Organice obstructive c. Psihogene d. Fizice e. Chimice RSPUNS: a,c

50. Interveniile asistenei medicale n ngrijirea unui pacient cu incontinen urinar includ: a. meninerea unei stri de hidratare corespunztoare prin administrarea a 2-3 litri de lichide/zi b. restrngerea aportului lichidian la minimum posibil n vederea diminurii pierderilor c. meninerea integritii tegumentare prin toalet riguroas i respectarea normelor de igien personal d. educaia pentru efectuarea de exercitii de tonifiere a musculaturii pelvine (Kegel) e. urinarea la nevoie
66

RSPUNS: a,c,d

51. Manifestrile clinice ale unei infecii urinare includ: a.hematuria b.disuria c.leucocitoza d. anuria e. poliuria RSPUNS: a,b

52. Etapele procesului de ngrijire includ: a. evaluarea strii pacientului, colectarea datelor b. stabilirea diagnosticului de ngrijire c. administrarea tratamentului medicamentos d. realizarea interveniilor autonome i delegate e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

53. Temperatura corpului este influenat de: a. starea de veghe su somn b. nivelul proteinuriei c. activitatea fizic d. activitatea psihic e. nivelul glicemiei RSPUNS: a,c

54. A comunica eficient i expresiv nseamn: a. s convingi b. s-i impui mesajul contrar voinei interlocutorului c. s nelegi corect semnificaia mesajului d. s poi dezvolta gndirea, afectivitatea i personalitatea e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,c,d

67

55. Asistenta medical va oferi pacientului informaii cu privire la: a. natura ngrijirilor propuse b. activitatea profesional a medicului curant c. riscurile i beneficiile tratamentului propus d. informaii cu privire la drepturile i obligaiile pacientului e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,c,d

56. Profilaxia primar a mbolnvirilor vizeaz: a.evitarea fumatului, alcoolului, drogurilor b. efectuarea unei mamografii la indicaia medicului c. diet echilibrat i meninerea controlului greutii d. recunoaterea i eliminarea precursorilor bolii e. evitarea mbolnvirii individului sntos RSPUNS: a,c,e

57. Eliminarea din organism a substanelor toxice, nefolositoare se face pe cale : a. Tegumentar b. Respiratorie c. Circulatorie d. Intestinal

e. Conjunctivala RSPUNS: a,c,d

58. n evaluarea rspunsului individului la desfurarea unei activiti fizice este important determinarea valorilor : a. Tensiunii arteriale b. Frecvenei pulsului periferic c. Presiunii venoase centrale d. Frecvenei repiratorii e. Frecvenei urinrii RSPUNS: a,b,d 59. Oxigenoterapia presupune :
68

a. Pregtirea psihic a pacientului b. Administrarea oxigenului umidificat pe sonda nazal sau masc facial c. Fixarea debitului de oxigen la 10-12 litri/minut d. Fixarea debitului de oxigen la 1-2 litri/minut e. Fixarea debitului de oxigen la 6 litri/minut RSPUNS: a,b,e

60. Preparatele alimentare folosite pentru alimentarea pacientului pe sonda nazogastric: a. Au valoare caloric ridicat pentru a suplini necesitatea organismului b. Au valoare caloric sczut pentru a facilita metabolizarea lor c. Se administreaz la temperatura corpului d. Au valoare caloric sczut pentru a facilita trecerea de bariera intestinal e. Au valoare caloric ridicat pentru a facilita metabolizarea lor RSPUNS: a,c

61. La o persoan imobilizat la pat pot aprea urmtoarele manifestri de dependen: a. anchiloz b. atrofia muscular c. opistotonusul d. poliartrit reumatoid e. deteriorarea psihic RSPUNS: a,b,e

62. Crampele musculare sunt: a. contracii voluntare permanente ale muchilor b. manifestri de dependen ale imobilizrii prelungite la pat c. contracii involuntare dureroase ale muchilor d. contracii brute ale unuia sau mai multor muchi e. contracii lente ale unuia sau mai multor muchi RSPUNS: b,c,d

63. Pacientul cu hipotermie prezint: a. extremiti reci b. modificri ale strii de contient
69

c. vasodilataie periferic d. parestezii (amoreli) la nivelul minilor i degetelor e. piele cald i palid RSPUNS: a,b,d

64. Pacientul cu hipertermie prezint: a. vasoconstricie periferic b. frison c. extremiti calde d. epuizare; cefalee; grea i ameeli e. depresie RSPUNS: b,c,d

65. Riscul crescut de apariie a escarelor se asociaz cu: a. imobilizarea prelungit b. stare de nutriie deficitar a pacientului c. mobilizarea pasiv a pacientului d. mediul umed e. frigul RSPUNS: a,b,d

66. Interveniile autonome ale asistentului medical n vederea prevenirii apariiei escarelor la pacienii imobilizai sunt: a. mobilizarea pasiv i activ la pat a pacientului la interval de 2 - 3 ore b. masajul punctelor de sprijin c. tapotajul toracic d. tapotaj membre e. pielea uscat se trateaza cu creme hidratante RSPUNS: a,b,e

67. Manifestrile de dependen legate de emisia urinar includ: a. polakiuria b. hematuria c. disuria
70

d. poliuria e. leucocitoza RSPUNS: a,c,d

68. Funciile autonome ale asistentului medical includ: a. prevenirea escarelor b. asigurarea confortului fizic al pacientului c. stabilirea conduitei terapeutice n funcie de afeciunea pacientului d. elaboreaz si implementeaz planul de ngrijire i evalueaz rezultatele obinute pe tot parcursul internrii e. efectueaz tehnici medicale, daca e nevoie fr acordul medicului RSPUNS: a,b,d

69. n activitatea sa asistentul medical ndeplinete aciuni de natur: a. independent b. dependent c. autonom d. involuntar e. familiar RSPUNS: a,b,c

70. Procesul de ngrijire reprezint: a. un algoritm de investigare a disfunciilor organice ale pacientului b. un mod tiinific de rezolvare a problemelor pacientului pentru a rspunde nevoilor sale fizice, psihice sau sociale c. esena activitii asistentului medical d. metod clinic planificat, pragmatic, care permite acordarea de ngrijiri individualizate e. ngrijire stereotip, uniformizat RSPUNS: b,c,d

71. Etapele procesului de ngrijire includ: a. culegerea datelor b. planificarea ngrijirilor


71

c. implementarea ngrijirilor d. stabilirea i planificarea investigaiilor paraclinice e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,c

72. Planificarea ngrijirilor: a. reprezint o etap important a procesului de ngrijire b. presupune formularea obiectivelor i a interveniilor ce vor fi aplicate n ngrijirea pacientului c.presupune formularea diagnosticului de ngrijire d. determinarea strategiilor necesare pentru ndeplinirea obiectivelor e. este a patra etap a procesului de ngrijire nursing RSPUNS: a,b,d

73. n timpul procesului de ngrijire: a. asistentul medical se concentreaz exclusiv asupra tehnicii pe care o execut b. pacientul poate prezenta reacii de stres, fric, anxietate c. asistentul medical stabilete cu pacientul o relaie de comunicare pedagogic i terapeutic d. asistentul medical determin pacientul s participe la ngrijiri i s se preocupe de obinerea unei mai bune stri de sntate. e. valorile normale ale parametrilor de sntate nu trebuiesc cunoscute RSPUNS: b,c,d

74. n cadrul procesului de ngrijire datele necesare cunoaterii pacientului se obin prin: a. interviu b. anamnez c. interviu i observaie d. examene paraclinice e. evaluare RSPUNS: a,c,d

75. Asistentul medical va comunica familiei sau aparintorilor pacientului informaii: a. ct mai exacte b. ct mai complete, n concordan cu datele existente n foaia de observaie
72

c. n limitele de competen ale asistentului medical d. nu comunic cu familia e. nu comunic cu familia i nici cu pacientul RSPUNS: a,c

76. Drepturile pacienilor includ: a. dreptul la autodeterminare b. dreptul la ngrijiri individualizate c. dreptul la confidenialitate d. dreptul de a fi informat e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,c,d

77. Sursa de infecie pentru infeciile intraspitaliceti poate fi reprezentat de: a. pacieni b. echipamentul de lucru al personalului medical c. exclusiv personalul medical d. aparintori e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

78. Infeciile nosocomiale: a. sunt infecii cu evoluie mai dificil deoarece sunt implicai germeni rezisteni din mediul spitalicesc b. apar mai frecvent la pacienii vrstnici c. apar mai rar la pacienii supui manevrelor invazive d. este infecia dobandit de pacient n cursul spitalizrii pentru o alt afeciune e. apar mai frecvent la pacienii tineri RSPUNS: a,b,d

79. Recoltarea de snge pentru determinarea VSH se face cu : a. Recipient de tip vacutainer b. Sering de 2 ml uscat c. Sering de 5 ml n care prealabil am aspirat 1 ml citrat de sodiu 3,8%
73

d. Sering de 5 ml n care prealabil am aspirat 1 ml citrat de sodiu 1,8% e. Sering de 10 ml n care prealabil am aspirat 1 ml citrat de sodiu 3,8% RSPUNS: a,b

80. Sonda gastric Faucher este utilizat pentru: a efectuarea tubajului gastric b.evacuarea coninutului gastric la pacienii intubai i protezai ventilator c.alimentaie la pacienii cu tulburri de deglutiie d. sond pentru aspiraie nazo-gastric e. pentru hemostaz variceal (Sengstaken-Blakemore) RSPUNS: a,b,d

81. Disfagia: a. Este o tulburare n sensul pierderii apetitului pacientului b. Este o tulburare de deglutiie c. Apare iniial pentru alimentele solide i ulterior pentru alimentele semisolide i lichide d. Apare iniial pentru alimentele semisolide i lichide e. Apare direct pentru alimentele lichide RSPUNS: b,c

82. Incidentele ce pot aprea la introducerea sondei nazogastrice includ : a. Tusea b. Sngerarea mucoasei nazale c. Dispneea expiratorie d. Tahipnee e. Bradipnee RSPUNS: a,b

83. La un pacient internat n spital sondajul vezical : a. Este obligatoriu b. Permite recoltarea unei cantiti de urin pentru examene de laborator c. Permite evacuarea coninutului vezical atunci cnd acesta nu se realizeaz spontan d. Permite explorarea endoscopic a uretrei, vezicii i ureterelor.
74

e. Se monteaz n retenia acut de urin RSPUNS: b,c,e

84. La un pacient internat n spital sondajul vezical: a. Este obligatoriu la pacientul n glob vezical b. Previne apariia infeciilor nozocomiale c. Este dificil la pacienii cu stricturi uretrale d. Depistarea unor modificri patologice ale uretrei e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,c,e

85. Montarea sondei nazogastrice este indicat la pacienii cu: a. Pancreatita acut b. Hemoragie digestiv superioar prin tumor gastric c. Epistaxis d. Hematurie e. Anurie RSPUNS: a,b

86. Avantajele administrrii medicamentelor pe cale intravenoas includ: a. Posibilitatea administrrii medicamentelor la pacienii incontieni b. Instalarea rapid a efectului c. Risc sczut de reacii anafliactice d. Mai puin dureroas e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

87. Locurile de elecie ale injeciei subcutanate sunt: a. faa extern a braului b. regiunea supero-intern fesier c. regiunea deltoidian d. regiunea abdominal e. faa intern a braului RSPUNS: a,c
75

88. Locurile de elecie ale injeciei intramusculare sunt: a. regiunea supero - extern fesier b. flancurile abdominale c. treimea medie a feei externe a coapsei d. faa extern a braului e. treimea medie a feei interne a coapsei RSPUNS: a,c

89. Accidentele injeciei intramusculare includ: a. flebalgia b. paralizia c. flegmonul d. hemiplegia e. hematom prin ineparea unui vas RSPUNS: b,c,e

90. Injectarea paravenoas a unei substane iritante poate duce la: a. flebit b. necroz tisular c. artrit d. tumefiere i durere local e. embolizarea cateterului RSPUNS: a,b,d

91. Paracentez abdominal se recomand la pacienii cu: a. Ciroza hepatic decompensate vascular i parenchimatos b. Ascita neoplazic c. Pancreatita acut necrotico hemoragic d. Tuberculoza peritoneal e. Infarct miocardic RSPUNS: a,b,d

92. Reacia Rivalta permite:


76

a. Identificarea lichidului pleural de tip exudat b. Identificarea lichidului pleural de tip transudat c. Identificarea elementelor celulare atipice din lichidul pleural d. Permite rapid aprecierea concentraiei n proteine (fibrin) a unei colecii lichidiene e. Se face de obicei n scop diagnostic RSPUNS: a,b,d

93. Aspectul macroscopic al lichidului obinut prin puncie pleural poate fi: a. Serocitrin b. Hemoragic c. Clar, limpede ca apa de stnc d. Purulent e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

94. Incidentele punciei pleurale includ: a. Lezarea plmnului b. Pneumotoraxul c. Pneumoperitoneul d. Embolie venoas e. Lezarea periostului RSPUNS: a,b,e

95. Puncia pericardic permite: a. evacuarea lichidului din cavitatea pericardic b. stabilirea etiologiei lichidului pericardic c. recoltarea unui fragment de esut pericardic n vederea examenului histopatologic d. exploratorie ( pericardite tuberculoase) e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

96. Accidentele punciei pericardice includ: a. lipotimie b. ocul pericardic


77

c. ocul hipovolemic d. hemoragii prin atingerea vaselor mamare e. moarte subit pe cale mecanic RSPUNS: a,b,d

97. Puncia osoas este indicat pentru: a. Efectuarea transfuziilor de snge intraosoase b. Explorarea paraclinic a pacienilor cu leucemie c. Injectarea de substan de contrast nainte de efectuarea radiografiilor osoase d. n vederea stabilirii structurii compoziiei mduvei e. Injectarea de antibiotic RSPUNS: a,b,d

98. Pentru efectuarea punciei rahidiene pacientul va sta n poziie de: a. decubit dorsal b. decubit lateral drept cu brbia n piept i genunchii flectai c. decubit lateral stng cu brbia n piept i genunchii flectai d. eznd pe un plan dur, cu capul flectat la maximum pe piept i coatele sprijinite pe genunchi e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: b,c,d

99. Accidentele punciei rahidiene includ: a. paralizia prin lezarea unor structuri nervoase b. tulburri de vorbire c. parestezii la nivelul membrelor pelvin d. puncia alb e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,c,d

100.

Accidentele perfuziei intravenoase includ: a. embolia gazoas b. flebita c. hipertensiunea intracranian


78

d. hipertensiunea arterial e. hipotensiunea arterial RSPUNS: a,b

101.

Cauzele deshidratrii severe includ: a. apolidipsia b. vrsturile incoercibile c. boala diareic acut d. aritmii ventriculare e. arsuri extinse

RSPUNS: b,c,e

102.

La un pacient cu hiperhidratare iatrogen vom constata: a. Creterea brusc n greutate b. Creterea valorii hemoglobinei prin hemoconcentraie c. Dispnee d. Creterea valorii hemoglobinei prin hipoconcentraie e. Bradipnee

RSPUNS: a,c

103.

Pentru determinarea grupelor de snge se recomand: a. metoda Beth - Vincent b. metoda Simonin c. metoda Albright d. utilizarea serurilor izohemaglutinante standard. e. toate variantele sunt corecte

RSPUNS: a,b

104.

nainte de administrarea sngelui sau produselor de snge se va face: a. proba de compatibilitate direct Jean Breau b. proba biologic Oellecker c. proba de compatibilitate indirect Beth Vincent d. proba de compatibilitate indirect Jean Breau e. proba de compatibilitate direct Beth Vincent
79

RSPUNS: a,b

105.

Incompatibilitatea de grup n sistemul OAB se manifest prin: a. oc hemolitic b. coagulare intravascular diseminat c. moarte subit d. frison, tahicardie, dispnee e. embolie pulmonar cu cheaguri

RSPUNS: a,b,d

106.

Reaciile transfuzionale acute includ: a. Dispnee, senzaie de constricie toracic, cianoz b. Hipotensiune arterial, tahicardia c. Dizartria, deficit motor al membrelor superioare d. Paralizia e. Dureri lombare, retrosternale

RSPUNS: a,b

107.

n cazul reaciilor transfuzionale acute severe: a. Se pstreaz unitatea de snge incriminat b. Se anun medicul de gard c. Se ncepe terapia antioc i prevenirea insuficienei renale acute d. Se administreaz pacientului un sedativ: fenobarbital, diazepam e. Se administreaz parenteral: antiemetice

RSPUNS: a,b,c

108.

La un pacient cu anemie sever se recomand administrarea de: a. Snge integral b. Mas eritrocitara c. Plasm d. Glucoz e. Ser fiziologic

RSPUNS: a,b

80

109.

La un pacient cu tulburri de coagulare se recomand administrarea de: a. Snge integral b. Mas eritrocitara c. Plasm d. Glucoz e. Ser fiziologic

RSPUNS: a,c

110.

nainte de nceperea transfuziei asistentul medical: a. va verific identitatea pacientului pentru a fi sigur c administreaz produsele de snge persoanei corespunztoare b. va nota n foaia de observaie ora de ncepere a transfuziei, ora de ncheiere a acesteia c. va msura tensiunea arterial la fiecare 15-20 minute pe toat durata transfuziei d. va verifica grupa sanguin i Rh-ul pentru copatibilitate e. toate variantele sunt corecte

RSPUNS: a,b,d

111.

n timpul administrrii sngelui sau produselor de snge: a. Nu se vor administra pacientului lichide sau alimente b. Pacientul nu va primi vizitatori c. Starea general a pacientului va fi evaluate de ctre asistentul medical prin msurarea tensiunii arteriale la interval de 15 minute d. Nu se vor administra pacientului mpreuna cu alte medicamente e. Toate variantele sunt corecte

RSPUNS: a,b,d

112.

Medicamentele utilizate n tratamentul reaciilor transfuzionale acute includ: a. hemisuccinat de hidrocortizon b. miofilin c. digoxin d. clorat sau gluconat de calciu e. furosemid

RSPUNS: a,b,e
81

113.

Verificarea unitii de snge - Punga cu snge va fi examinat de fiecare dat

pentru a detecta semnele de deteriorare: a. la livrarea n salon sau n sala de operaii nainte de transfuzie, b. orice semn de contaminare, (modificare a culorii eritrocitelor), c. nuan roz, atunci cnd sunt contaminate bacterian d. nuan galben, atunci cnd sunt contaminate bacterian e. semne de scurgere a coninutului RSPUNS: a,b,e

BAREM DE CORECTARE II. 2. 1. a, b,d 2. a, b,d 3. a, b,e 4. a,b 5. a, b,d 6. a, b,e 7. a, b,c 8. a, b 9. a, b,d 10. a, b 11. a, c 12. a, c 13. a, b,d 14. a, b,e 15. a, b 16. a, b,d 17. a, b,d 18. a, b,d 19. a, b 20. a, b,e 21. a, b,d 22. a, c,e 23. a, b,e
82

24. a, b,d 25. a, b,d 26. a, b,d 27. a, b,e 28. a, b,d 29. a, b,e 30. a, b,d 31. a, b,e 32. a, b,e 33. a, b,d 34. a, b 35. a, b,e 36. b,c,d 37. a, b,e 38. a, b 39. a, b,d 40. a, b,d 41. a, b 42. a, c,e 43. a, c,d 44. a, b,e 45. a, c,d 46. a, c,e 47. a, c,d 48. b, c 49. a, c 50. a, c,d 51. a, b 52. a, b,d 53. a, c 54. a, c,d 55. a, c,d 56. a, c,e 57. a, c,d
83

58. a, b,d 59. a,b,e 60. a, c 61. a, b,e 62. b, c,d 63. a, b,d 64. b, c,d 65. a, b,d 66. a,b, e 67. a, c,d 68. a, b,d 69. a,b, c 70. b,c,d 71. a, b,c 72. a,b,d 73. b,c,d 74. a, c,d 75. a, c 76. a, c,d 77. a, b,d 78. a, b,d 79. a, b 80. a, b,d 81. b,c 82. a, b 83. b, c,e 84. a, c,e 85. a,b 86. a, b,d 87. a, c 88. a, c 89. b, c,e 90. a, b,d 91. a,b,d
84

92. a, b,d 93. a, b,d 94. a, b,e 95. a, b,d 96. a, b,d 97. a, b,d 98. b ,c,d 99. a, c,d 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. a,b b, c,e a, c a, b a, b a, b,d a, b,e a, b,c a, b a, c a, b,d a, b,d a, b,e a, b,e

85

III. ngrijirea copilului n diferite perioade ale creterii i dezvoltrii ntrebri cu un singur rspuns corect

1. Creterea i dezvoltarea normal a copilului implic respectarea urmtoarelor legi: a. segmentele corpului cresc toate n acelai timp b. segmentele corpului nu cresc toate n acelai timp, ci alternativ (exemplu: membrele superioare nu cresc n acelai timpcu cele inferioare) c. creterea este mai lent ntre 0-3 ani i mai accelerat ntre 5-7 ani d. ritmul de crestere crete odata cu naintarea n vrst e. variaiile de cretere nu sunt condiionate de substratul ereditar sau de influena factorilor de mediu. RSPUNS: b

2. La copil, msurarea perimetrului cranian permite aprecierea dezvoltrii fizice, astfel: a. n primul trimestru de via perimetrul cranian crete cu 2 cm/lun b. n al doilea trimestru de via perimetrul cranian crete cu 3 cm/lun c. n al treilea trimestru de via perimetrul cranian crete cu 1 cm/lun d. nici un raspuns nu este corect e. rspunsurile a, b i c sunt corecte RSPUNS: a

3. n mod normal grosimea pliului cutanat variaz ntre: a. 0,5-1 cm la nou-nscut i 1-2 cm la sugarul mare b. 2 cm la nou-nscut i 2,5 cm la sugarul mare c. 0,5-1 cm la nou-nscut i 3 cm la sugarul mare d. 1.5 cm la nou-nscut i 2,5 cm la sugarul mare e. nici un raspuns nu este corect RSPUNS: a

4. Indicele ponderal de apreciere a strii de nutriie a copilului se calculeaz astfel: a. greutatea actual/greutatea ideal b. greutatea ideal/greutatea actual c. greutatea actual/greutatea ideal X 100 c. greutatea actual/greutatea ideal X 10 e. nici un raspuns nu este corect RSPUNS: a

5. Etapa de sugar n dezvoltarea unui copil se refer la perioada de: a. 0-28 de zile b. 29 zile 12 luni c. 29 zile 6 luni d. 29 zile 3 luni e. 1-2 ani RSPUNS: b

6. Etapa neonatal n dezvoltarea unui copil se refer la perioada: a. 0-28 de zile b. 0-7 zile c. 0- 14 zile d. 29 zile 12 luni e. 1-1,5 ani RSPUNS: a

7. Fontanela anterioar se va nchide n mod normal: a. ntre 1-3 luni b. ntre 9-18 luni c. ntre 3-9 luni d. ntre 6-9 luni e. nici un raspuns nu este corect RSPUNS: b

8. Dentiia de lapte apare de regul: a. n primele 3 luni b. ntre 2-4 luni c. ntre 5-9 luni d. ntre 3-5 luni e. nici un raspuns nu este corect RSPUNS: c 9. Dentiia de lapte( temporar) este compus din: a. 12 dini b. 20 de dini c. 32 dini

d. 24 dini e. 22 dini RSPUNS: b

10. Fontanela posterioar: a. este n mod obligatoriu deschis la natere i se nchide dup 3-4 luni b. poate fi nchis la natere sau, dac exist, se va nchide n primele 3-4 sptmni c. rmne deschis n primul an d. rmne deschis n primele 9 luni e. este n mod obligatoriu deschis la natere i se nchide dup 6 luni RSPUNS: b

11. Primul dinte permanent i primul molar apar n jurul vrstei de: a. 3 ani b. 7 ani c. 14 ani d. 2 ani e. 10 ani RSPUNS: b

12. n timpul sarcinii btile cordului sunt percepute n jurul vrstei de: a. 4 sptmni b. 8 sptmni c. 12 sptmni d. 14 sptmni c. 4 luni RSPUNS: a

13. Durata normal a sarcinii este de: a. 28 sptmni b. 36 sptmni c. 39-40 de sptmni d. 44 sptmni e. 48 sptmni RSPUNS: b

14. La natere nou-nscutul normal are o greutate de: a. 2800g-4000g b. sub 2800g c. peste 4000g d. nici un raspuns nu este corect e. rspunsurile a, b i c sunt corecte RSPUNS: a

15. Organismul copilului ncepe s produc proprii si anticorpi: a. n timpul primului an de via b. n perioada intrauterin c. n timpul celui de al doilea an de via d. n prima luna de via e. n timpul celui de al treilea an de via RSPUNS: a

16. Principala surs de energie pentru organism o reprezint: a. proteinele b. lipidele c. glucidele i lipidele d. nici un rspuns nu este corect e. rspunsurile a, b i c sunt corecte RSPUNS: c

17. Mecanismul reglrii aportului alimentar prin senzaia de foame acioneaz la copil dup vrsta de: a. 6 sptmni b. 8 sptmni c.. 3 luni d. 6 luni e. nici un rspuns nu este corect RSPUNS: a

18. Necesitiile energetice globale ale copilului cu vrsta de 3-6 luni sunt de: a. 80kcal/kg corp/zi b. 110kcal/kg corp/zi c. 40kcal/kg corp/zi

d. 90kcal/kg corp/zi e. nici un rspuns nu este corect RSPUNS: b

19. n perioada prepubertar un aport caloric de 40 kcal/kg corp/zi. a. este suficient b. este insuficient, creterea ponderal se oprete c. este excesiv, favoriznd obezitatea d. este la limit, deoarece accelerarea creterii nu face necesar mrirea aportului caloric e. nici un rspuns nu este corect RSPUNS: b

20. Prin alimentaia artificial se nelege alimentaia sugarului n primele 4 luni cu: a. un preparat de lapte adaptat, avnd ca surs laptele de vac b. laptele de mam, la care se adug un preparat de lapte adaptat c. lapte de mam d. lapte de vac e. lapte de mam, de vac i lapte adaptat RSPUNS: a

21. Alimentaia normal a sugarului este alimentaia cu: a. lapte matern i alimente diversificate b. laptele altei specii ( lapte de vac, lapte de capr) c. preparate de lapte obinute artificial, dar cu caliti identic naturale d. lapte matern e. alimente diversificate RSPUNS: a

22. Laptele matern conine ap n proporie de: a. 50% b. 87-95% c. 75% d. 65% e. nici un rspuns nu este corect RSPUNS: b

23. Dac naterea s-a produs pe ci naturale i sugarul este sntos el poate fi pus la sn dup: a. 6 ore de la natere b. 12 ore de la natere c. 24 ore de la natere d. 48 ore de la natere e. imediat RSPUNS: a

24. n prima zi nou-nscutul va fi alimentat: a. 5 minute la ambii sni la interval de 3 ore b. 15 minute la ambii sni la interval de 4 ore c. 10 minute la ambii sni la interval de 6 ore d. 30 minute la ambii sni la interval de 8 ore e. 10 minute la ambii sni la interval de 4 ore RSPUNS: a

25. Pentru a aprecia cantitatea de secreie lactat pe care o are mama: a. se msoar cantitatea de lapte supt la o mas b. se face media cantitilor primite pe 24 ore c. se face media cantitilor primite n decurs de 3 zile d. se face media cantitilor primite n decurs de 12 ore e. nici un rspuns nu este corect RSPUNS: b

26. Contraindicaiile materne tranzitorii pentru alimentaia natural includ: a. bolile psihice grave b. caexia c. infecii ale snilor d. mam cu HIV, e. mam cu TBC pulmonar activ RSPUNS: c

27. Dup alptat, sugarul va fi inut n brae n poziia vertical pentru a eructa aerul nghiit, timp de: a. 5-10 minute b. 2 minute c. 30 minute

d. 30 45 minute e. 20 minute RSPUNS: a 28.Dup alimentarea la sn se recomand aezarea sugarului n ptu n poziie de: a. decubit lateral stng b. decubit lateral drept. c. decubit dorsal d. decubit ventral e. semieznd RSPUNS: d

29. Pregtirea sugarului pentru alimentarea artificial presupune: a. schimbarea n scutece curate b. alimentarea se va face n braele mamei, n aceeai poziie ca pentru alptatul la sn c. sugarul poate fi alimentat i culcat n pat d. obligatoriu ceai nainte de alimentarea artificial e. toate rspunsurile sunt corecte RSPUNS: b

30. Numrul de mese ale sugarilor alimentai mixt sau artificial va fi n prima lun de via de: a. 6-7 mese /zi b. 2-3 mese /zi c. 10-12 mese /zi d. 4-5 mese/zi e. toate rspunsurile sunt corecte RSPUNS: a

31. Durata optim a unei mese la sugarul alimentat mixt sau artificial este de: a. 5 minute b. 10-20 minute c. 30 minute d. 45 minute e. ct e nevoie

RASPUNS: b

32. Metoda complementar de introducere a alimentaiei mixte presupune: a. copilul va suge la ambii sni i, n completare, va primi la fiecare mas un supliment de lapte praf b. se va alterna o mas de lapte praf cu o mas de supt la sn c. se va ncepe cu administrarea unei cantiti mici de lapte praf, masa fiind completat cu alimentarea la sn d. completarea la fiecare mas a necesarului, cu laptele muls de la mam ntre supturi e. nici un rspuns nu este corect RSPUNS: a

33. La sugar preparatul de lapte nou introdus se va administra: a. cu linguria b. cu biberonul c. cu linguria i biberonul d. cu cana e. toate rspunsurile sunt corecte RSPUNS: a 34. Pentru sugarul eutrofic alimentat natural diversificarea alimentaiei se recomand dup: a. 3 luni b. 4-6 luni c. 8 luni d. 10 luni e. 12 luni RSPUNS: b

35. Pentru sugarul alimentat artificial diversificarea alimentaiei se poate ncepe la: a. 3 3,5 luni b. 4-5 luni c. 6 - 7 luni d. 8 luni e. 12 luni RSPUNS: a

36. La sugar, dac la introducerea unui aliment apar semne de intoleran (diaree, vrsturi): a. continum administrarea alimentului, dar n cantiti mult reduse

b. acel aliment va fi suprimat 1-2 sptmni i se ncearc reintroducerea lui cu pruden c. acel aliment va fi suprimat 2 luni i se ncearc reintroducerea lui cu pruden d. continum administrarea alimentului tratnd medicamentos simptomatologia intoleranei digestive e. nici un rspuns nu este corect RSPUNS: b

37. Dac sugarul refuz introducerea unui aliment nou: a. insistm reducnd cantitatea administrat b. nu insistm, deoarece exist riscul apariiei anorexiei psihogene la sugar c. administrm acelai aliment sub alt form de prezentare d. insistm pn mnnc e. niciodat nu mai administrm acel aliment RSPUNS: b

38. La sugar masa de fructe: a. se va administra imediat ce a fost preparat b. se va pstra la frigider dac sugarul nu a consumat toat cantitatea urmnd a i se administra ulterior c. va fi nclzit n prealabil, pentru a fi mai uor tolerat d. nlocuiete o masa de lapte e. poate s fie introdus cu dou fructe simultan RSPUNS: a 39. Griul i alte produse ce conin gluten se recomand a fi introduse n alimentaie dup vrsta de: a. 8 luni b. 6 luni c. 4 luni d. 10 luni e. 12 luni RSPUNS: a

40. Reaciile vaccinale locale: a. includ fenomene inflamatorii la locul de inoculare (durere, eritem, edem) b. dureaz peste 72 de ore c. necesit tratament antibiotic d. nu necesit la nevoie spitalizare e. paralizie acut

10

RSPUNS: a

41. Vaccinarea B.C.G.: a. se aplic la toi nou-nscuii cu greutate mai mare de 2500 grame b. se aplic la toi nou-nscuii cu greutate mai mic de 2500 grame c. se aplic la toi nou-nscuii indiferent de greutate d. se aplic pn la vrsta de 4 luni e. se aplic subcutanat RSPUNS: a

42. Fiol de vaccin B.C.G.: a. conine 20 de doze vaccinale b. se dilueaz cu 10 ml de diluant c. dup deschidere se folosete n decurs de 6 ore d. fiola are 0,5 ml i un coninut alb tulbure e. vaccinarea BCG confer protecie fa de poliomielit RSPUNS: a

43. ntre prima i a doua doz de vaccin antipoliomelitic se lasa un interval liber de: a. 1 lun b. 6 sptmni c. 2 luni d. 6 luni e. 1 an RSPUNS: a

44. Vaccinarea antidifteric se face la vrsta de: a. 3-12 luni b. la natere c. 1- 2ani d. 3 ani e. doar la nevoie RSPUNS: a

45. Vaccinarea cu ATPA: a. necesit intervale de cel puin 6 luni fa de alte vaccinri

11

b. se poate face i dup tratamentul chirurgical al plgilor tetanigene c. se face subcutanat sau intradermic d. se livreaz n fiole de dou doze de 1 ml, cu coninut clar e. revaccinarea se face cu trei rapeluri. RSPUNS: b

46. La nou-nscuii ce provin din mame purttoare de Ag HBs vaccinarea antihepatitica se va face: a. n primele 12 ore de via b. n prima lun de via c. la 3 luni de la natere d. la 6 luni de la natere e. pn la un an RSPUNS: a

47. Vaccinarea antirujeolic: a. ncepe dup vrsta de 9 luni b. se face prin injectarea subcutan a 1,5 ml vaccin c. protecia ncepe la 3 luni de la vaccinare d. se face i la copiii care primesc medicaie imunosupresiv e. necesit intervale de cel puin 6 luni fa de alte vaccinri RSPUNS: a

48. Indicele nutriional (I.N.) se calculeaz: a. greutatea real / greutatea corespunztoare taliei b. greutatea corespunztoare taliei / greutatea real c. greutatea real / greutatea corespunztoare taliei X 100 d. greutatea real / greutatea corespunztoare taliei X 1000 e. nici un raspuns nu este corect RSPUNS: a

49. Malnutriia sever de gradul III a sugarului se caracterizeaz printr-un indice nutriional cu valoare de: a. 0.7 b. 0.8-0.9 c. 1 d. 1,2

12

e. 1,5 RSPUNS: a

50. Rahitismul carenial se coreleaz cu: a. carena de vitamina D b. carena de vitamina C c. carena de vitamina B6 d. carena de vitamina A e. carena de orice vitamin RSPUNS: a

51. Nevoia zilnic de vitamina D este de: a. 500 u.i. /zi b. 1000 u.i. / zi c. 1500 u.i. / zi d. 2000 u.i. / zi e. 2500 u.i. / zi RSPUNS: a

52. Vrsta de inciden maxim a rahitismului este de: a. 3-6 luni b. 6 luni - 1 an c. 1-3 ani d. 3- 4 ani e. prima lun dup natere RSPUNS: a

53. Profilaxia rahitismului include: a. alimentaia natural b. expunerea la soare a copilului n anotimpul nsorit c. alimentaia natural, expunerea la soare, administrarea medicamentoas a vitaminei D d. nu include expunerea moderat a gravidei la radiaii e. se ncepe din perioada postnatal RSPUNS: c

54. Reanimarea neonatal este indicat la nou-nscuii cu scor APGAR:

13

a. 6 b. 7 c. 8 d. nici un raspuns nu este corect e. rspunsurile a, b i c sunt corecte RSPUNS: a

55. Prematurul: a. este copilul nscut dup o sarcin cu o durat de gestaie sub 37 sptmni b. este copilul nscut dup o sarcin cu o durat de gestaie sub 38 sptmni c. este copilul nscut dup o sarcin cu o durat de gestaie sub 39 sptmni d. este copilul nscut dup o sarcin cu o durat de gestaie sub 40 sptmni e. nici un raspuns nu este corect RASPUNS: a

56. Dismatur: a. este un nou nscut cu greutate mic la natere, fr ca durata gestaiei s fie scurtat b. este un nou nscut cu greutate mic la natere dup o sarcin cu o durat de gestaie mai mic de 37 sptmni c. este un nou nscut cu greutate normal la natere, dup o sarcin cu durat mai mic de 37 sptmni d. este datorit raportului mare ntre talie si greutate e. este un nou nscut a carui greutate la nastere este mai mica cu 4 deviatii standard RSPUNS: a

57. Factorii de risc pentru naterea unui dismatur sunt: a. fumatul b. hepatit cu virus A anterior sarcinii c. diabetul zaharat la mam d. excesul ponderal e. sarcin unic RSPUNS: a

58. Macrosom: a. este un nou nscut cu greutate mai mare la natere de 4000g b. este un nou nscut cu greutate mai mare de 4500g c. este un nou nscut cu greutate mai mare de 3500g

14

d. este un nou nscut cu greutate mai mare de 3800g e. toate rspunsurile sunt corecte RSPUNS: a

59. Cauzele convulsiilor neonatale includ: a. hemoragia intracranian b. hiperglicemia c. hipercalcemia d. hipermagnezemia e. toate rspunsurile sunt corecte RSPUNS: a

60. Medicamentul anticonvulsivant de elecie pentru controlul convulsiilor neonatale este: a. fenobarbital b. diazepam c. midazolam d. fenitoin e. paraldehid RSPUNS: a

61. Examenele complementare la nou nscut cu detres respiratorie includ: a. radiografie toracic b. tomografie computerizat toracic c. RMN toracic d. spirometrie e. bronhoscopie RSPUNS: a

62. La nou nscutul cu detres respiratore alimentaia cu biberonul: a. este contraindicat b. este recomandat c. se va realize cu nou nscutul n decubit lateral stng d. se va realize cu nou nscutul n decubit lateral drept e. alimentaia se va realiza n orice poziie RSPUNS: a

15

63. Profilaxia infeciei neonatale se face prin antibioterapie: a. n ultimile 3 luni de sarcin b. n timpul travaliului c. n ultima lun de sarcin d. n primele 14 zile de la natere e. n prima lun de la natere RSPUNS: b 64. Este considerat patologic la sfritul travaliului temperatur mai mare de : a. 37,50C b. 380C c. 38,50C d. 390C e. toate rspunsurile sunt corecte RSPUNS: c

65. Icterul nou nscutului se caracterizeaz prin coloraia icteric a: a. tegumentelor b. mucoaselor c. temumente, mucoase, conjunctiv d.. fanerelor e. nici un raspuns nu este corect RSPUNS: c

66. Investigaiile paraclinice n caz de icter al nou nscutului include: a. toate investigaiile de mai jos b. test Coombs direct i indirect c. hemoglobin si hematocrit d. determinarea grupei sanguine e. determinarea Rh-ului sanguin RSPUNS: a

67. Dispneea predominant inspiratorie a sugarului sugereaz: a. bronit b. astm bronic c. laringit

16

d. contientizarea unui efort e. probleme cardiace RSPUNS: c

68. n caz de corp strin laringian: a. se recomand manevra Heimlich b. se mobilizeaz bolnavul n vederea eliminrii spontane a corpului strin c. se transport copilul la spital n poziie de decubit lateral stnga d. se transport copilul la spital n poziie de decubit lateral drapta e. extracia corpului strain prin operaie RSPUNS: a

69. n criza de astm bronic aerosolii se administreaz copilului aezat n poziie: a. decubit dorsal b. decubit lateral stnga c. semisezand d.. n picioare e. decubit lateral dreapta RSPUNS: c

70. Tabloul clinic al sugarului cu insuficien cardiac dreapt include: a. tahipnee intens b. tuse c. oligurie d.. dispnee de efort e. dificulti de alimentaie i cianoz la supt RSPUNS: c

71. Tabloul clinic al sugarului cu insufiienta cardiac stng include: a. tahipnee intens b. tuse iritativ c. oligurie d.. edeme periferice e. turgescena jugularelor

RSPUNS: b

17

72. La sugar epuizarea musculaturii respiratorii n cazul afeciunilor respiratorii severe se traduce prin: a. bradipnee b. polipnee c. tahipnee d. apnee e. bradipsihie RSPUNS: a

73. Pentru obinerea unui masaj cardiac extern (MCE) eficient la sugar i nou nscut, reanimatorul: a. nconjoar toracele cu ambele mini, iar cu policele ncruciat comprim poriunea inferioar a sternului b. l aeaz pe un plan dur i efectueaz o compresie sternal cu palmele suprapuse c. urmrete realizarea unei depresii sternale egal cu jumtate din diametrul anteropsterior al toracelui d. frecvena compresiilor trebuie s fie 100/min e. toracele trebuie comprimat 4-5cm RSPUNS: a

74. Durata resuscitrii cardio-respiratorii n caz de stop cardiac la sugar este de: a. 30 minute b. 45 minute c. 60 minute d. 90 minute e. 120 minute RSPUNS: a

75. Aspectul normal al lichidului cefalorahidian obinut prin puncie lombar este: a. clar, incolor, ca apa de stnc b. opalescent c. serocitrin d. xantocrom e. tulbure opac RSPUNS: a

18

76. La nou nscut se consider semn de sepsa sever tahipneea: a. > 60 respiraii/minut b. > 50 respiraii/minut c. > 40 respiraii/minut d. > 30 respiraii/minut e. > 20 respiraii/minut RSPUNS: a

77. n cazul suspiciunii unei infecii bacteriene la sugar, se recomand: a. hemoculturi b. uroculturi c. uree, creatinin d. corecte variantele a i b e. corecte variantele b i c RSPUNS: d

78. Arsura de gradul I se caracterizeaz prin: a. edem i durere b. flicten cu lichid clar c. flicten cu lichid hemoragic d. flicten cu lichid opalescent e. flicten cu lichid purulent RSPUNS: a

79. Arsur de gradul II se caracterizeaz prin: a. durere b. edem c. flicten cu lichid clar d. nici un raspuns nu este corect e. rspunsurile a, b i c sunt corecte RSPUNS: e

80. Arsur de gradul III se caracterizeaz prin: a. durere b. edem

19

c. flicten cu lichid hemoragic d. nu sunt distruse in totalitate toate straturile epidermului e. rspunsurile a, b i c sunt corecte RSPUNS: e

81.La sugar i la copilul mic arsura ce cuprinde faa anterioar sau posterioar a trunchiului reprezint: a.18% din suprafaa corporal b. 9% din suprafaa corporal c. 14% din suprafaa corporal d. 5% din suprafaa corporal e. 28% din suprafaa corporal RSPUNS: a

82.La sugar i la copilul mic arsura ce cuprinde membrul superior reprezint: a.18% din suprafaa corporal b. 9% din suprafaa corporal c. 14% din suprafaa corporal d. 5% din suprafaa corporal e. 28% din suprafaa corporal RSPUNS: b

83.La sugar i la copilul mic arsura ce cuprinde membrul inferior reprezint: a.18% din suprafaa corporal b. 9% din suprafaa corporal c. 14% din suprafaa corporal d. 5% din suprafaa corporal e. 28% din suprafaa corporal RSPUNS: c

84. Spltur gastric la copil se face cu o sond a crei lungime v fie gal cu distana: a. gur ombilic b. gur apendicele xifoid c. gur manubriu sternal d. gur - simfiza pubian e. nici un raspuns nu este corect

20

RSPUNS: a

85. Spltura gastric la copilul cu intoxicaie acut se face cu pacientul aezat n poziie: a. decubit lateral stnga b. decubit dorsal c. semisezand d. decubit ventral e. decubit lateral dreapta RSPUNS: a

86. Cantitatea de lichid folosit pentru spltur gastric la copilul cu intoxicaie acut este de: a. 20 ml/kg corp pentru fiecare manevr b. 50 ml/kg corp pentru fiecare manevr c. 100 ml/kg corp pentru fiecare manevr d. 150 ml/kg corp pentru fiecare manevr e. 200 ml/kg corp pentru fiecare manevr RSPUNS: a

87. ngrijirea unui copil cu epistaxis presupune: a. aezarea pacientului n decubit dorsal b. introducerea unei mese nazale fr a evacua coninutul nazal c. aplicarea unui tampon mbibat cu o soluie hemostatic (apa oxigenat, trombin. etc) d. se aplic comprese calde pe regiunea fronto-nazal e. nu e nevoie de repaus i suprimarea efortului fizic RSPUNS: c

88. La sugarul cu convulsii i febr ridicat efectuarea punciei lombare este: a. contraindicat b. recomandat c. lipsit de valoare diagnostic d. controversat e. nici un raspuns nu este corect RASPUNS: b

89. Starea de ru convulsiv la sugar se definete ca fiind o criz sau o succesiune de crize convulsive cu durata de peste:

21

a. 5 minute b. 15 minute c. 10 minute d. 30 minute e. 60 minute RSPUNS: d

90. Vrsta de inciden maxim a convulsiilor febrile este de: a. 6 luni 1 an b. 1 3 ani c. 6 luni 5 ani d. 3 luni 6 luni e. 2 - 3 ani RSPUNS: c

91. Dezvoltarea psihic a copiilor cu istoric de convulsii febrile: a. nu difer de cea a copiilor fr astfel de istoric b. este mai lent dect a copiilor fr astfel de istoric c. este mai intens dect a copiilor fr astfel de istoric d. nu este demonstrat e. este un domeniu controversat RSPUNS: a

92. Examenul clinic al unui copil cu traumatism ocular poate evidenia: a. edem palpebral b. ochi rou c. fotofobie d.. nici un raspuns nu este corect e. variantele a,b i c sunt corecte RSPUNS: c 93. La un copil cu acidocetoza diabetic se constat modificarea respiraiei n sensul: a. creterea frecvenei respiratorii (polipnee) i halen acetonemic b. bradipnee (16-20 respiraii/minut) c. tahipnee (16-20 respiraii/minut) d.. hipopnee

22

e. nici un raspuns nu este corect RSPUNS: a

94. La nou-nscutul i sugarul cu pielonefrit acut tratamentul antibiotic se administreaz pe cale: a. intramuscular b. intravenoas c. per os d. subcutan e. dermal RSPUNS: b 95. Examenele de laborator indicate unui copil cu pielonefrit acut includ: a. hemolecograma b. ionograma sangvin c. urocultura d. sumarul de urin e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: e.

BAREM DE CORECTARE 1. b 2. a 3. a 4. a 5. b 6. a 7. b 8. c 9. b 10. b 11. b 12. a 13. b 14. a 15. a 16. c 17. a 18. b 19. b 20. a 21. a 22. b

23

23. a 24. a 25. b 26. c 27. a 28. a 29. b 30. a 31. b 32. a 33. a 34. b 35. a 36. b 37. b 38. a 39. a 40. a 41. a 42. a 43. a 44. a 45. b 46. a 47. a 48. a 49. a 50. a 51. a 52. a 53. c 54. a 55. a 56. a 57. a 58. a 59. a 60. a 61. a 62. a 63. b 64. c 65. c 66. a 67. c 68. a 69. c 70. c 71. b 72. a 73. a 74. a 75. a

24

76. a 77. d 78. a 79. e 80. e 81. a 82. b 83. c 84. a 85. a 86. a 87. c 88. b 89. d 90. c 91. a 92. e 93. a 94. b 95. e

NTREBRI CU DOU SAU TREI RSPUNSURI CORECTE 1. Procesul de cretere i dezvoltare al copilului presupune: a. Modificri morfo- funcionale b. Modificri psiho-intelectuale c. Modificri genetice d. Modificri sociale e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b

2. Subnutriia mamei n perioada sarcinii influeneaz stara ftului la natere, n sensul c acesta: a. Va avea o greutate mai mic fa de normal (24- 45 % din cazuri) b. Va avea o lungime mai mic fa de normal (10% din cazuri) c. Va necesita n mod obligatoriu protezare ventilatorie la natere d. Va avea modificri psiho-intelectuale e. Va avea modificri genetice RSPUNS: a,c

3. La copil, grosimea pliului cutanat apreciaz: a. Depunerile de grsime b. Coninutul n ap extracelular

25

c. Metabolismul lipidic al organismului d. Metabolismul glucidic al organismului e. Metabolismul protidic al organismului RSPUNS: a,b

4. Aprecierea strilor nutritive se face prin determinarea urmtorilor parametrii: a. Impedana bioelectric b. Dezvoltarea psiho-intelectual c. Greutatea corporal i ircumferina medie a braului d. Msurtori antropometrice e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,c,d

5. Principalele achiziii ce apar n dezvoltarea psihomotorie a sugarului n primele 3 luni sunt: a. i menine capul drept b. Umbl n patru labe c. i recunoate mama d. Sugarul pronun silabe i reacioneaz la cuvinte cunoscute e. Poate menine spatele drept, atunci cnd este luat n brae RSPUNS: a,c

6. Principalele achiziii ce apar n dezvoltarea psihomotorie a sugarului n primele 10 luni sunt: a. Umbl n patru labe b. Merge cu premergtorul c. Are vocabular activ cu 10-12 cuvinte cu semnificaie precis d. ncepe s apuce i s in obiectele n mn e. ncepe s se caere peste tot. RSPUNS: a,b,e

7. Nevoile nutriionale ale copilului depind de: a. Vrst b. Sex c. Dezvoltare psihoemoional d. Activitate fizic e. Reglarea temperaturii corporale RSPUNS: a,b,d

26

8. Raiile alimentare hipercalorice la sugar favorizeaz: a. Creterea i dezvoltarea normal b. Determin hipertrofia i hiperplazia celulelor adipoase c. Favorizeaz obezitatea precoce d. Deprima sistemul nervos simpatic e. Induc stimularea sistemului muscular RSPUNS: b,c

9. Raiile alimentare hipocalorice la sugar favorizeaz: a. Diminuarea cresterii staturoponderal b. Apariia malnutriiei c. Afectarea sistemul osos d. Prevenirea obezitii e. Creterea i dezvoltarea normal RSPUNS: a,b

10. Avantajele alimentaiei naturale sunt: a. Asigur o raie alimentar echilibrat b. Asigur protecia antiinfecioas c. Permite amnarea programului obligatoriu de vaccinare d. Activitatea fizic e. Reglarea temperaturii corporale RSPUNS: a,b

11. Alimentaia cu lapte matern: a. Creeaz o legtur afectiv mam-copil b. Are implicaii economice, laptele matern fiind cel mai ieftin preparat de lapte c. Conine modulatori ai creterii d. Nu are aciune contraceptiv e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,c

12. Colastrul: a. Este secretat din ultimul trimestru de sarcin i cteva zile dup natere b. Este laptele cel mai bine suportat n perioada neonatal de un rinichi imatur

27

c. Nu are rol n aprarea antiinfecioas d. Este mai bogat n glucide, lipide i unele vitamine RSPUNS: a,b

13. Laptele matern conine: a. Factori de protecie antiinfecioas b. Modulaori ai creterii c. O cantitate mai mare de proteine si saruri minerale d. Factori endogeni exclusiv, substanele exogene din alimentaia mamei nu se excret prin lapte e. Protecie antiinflamatoare i antialergic RSPUNS: a,b,e

14. Pregtirea pentru o alimentaie natural ncepe din timpul sarcinii prin: a. Pregtirea psihologic a viitoarei mame b. Pregtirea mameloanelor pentru alptat n ultimul trimestru de sarcin c. Modificarea regimului alimentar a viitoarei mmici, n sensul unei raii calorice d. Pregtira fizica a viitoarei mame e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b

15. Pregtirea pentru alaptare presupune: a. Sugarul va fi nfat cu scutece curate b. Mama i va spla naintea alptrii minile i snii cu ap i spun c. Pregtirea unui singur sn, n vedera alptrii d. Mama s nvete tehnicile de baz ale alptrii e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,d

16. Ablactarea progresiv presupune: a. nlocuirea unui supt cu o mas de diversificare b. nlocuirea unei mese la sn cu un alt preparat se va face treptat c. Administrarea de preparate medicamentoase (estrogeni de sintez) d. nlocuirea complet a laptelui de mam e. Administrarea la un supt a laptelui de mam i apoi la cellalt a laptelui de vac RSPUNS: a,b

28

17. Contraindicaiile materne permanente pentru alimentaia natural sunt: a. TBC pulmonar activ b. Diabet zaharat decompensat c. Infecii acute tratate cu antibiotice (tetraciclin) d. Mastita e. Scleroza n plci RSPUNS: a,b,e

18. Contraindicaiile alimentaiei natural permanente din partea copilului include: a. Galactozemia b. Intolerana congenital la lactoz c. Intolerana congenital la acizi saturai d. Agitaia excesiv a copilului e. Fenilcetonuria RSPUNS: a,b,e

19. Este contraindicat alimentaia natural a sugarului pentru mamele cu: a. Infecie HIV b. Hepatit cu virus C c. Infecii acute d. Tratamente cronice anticanceroase e. Viroz respiratorie RSPUNS: a,b,d

20. Principiile alimentaiei artificiale includ: a. Noul aliment se introduce cnd sugarul este n stare de deplin sntate b. La sugarul sntos se pot introduce dou alimente noi odat c. Fiecare aliment nou se introduce progresiv, ce sunt ulterior crescute d. Se poate introduce orice aliment pe care-l mannc i adultul e. Se poate introduce alimentaia artificial de la 2 luni RSPUNS: a,c

21. Se recomand alimentaia mixt atunci cnd: a. Nou-nscutul nu depete greutatea de la natere dup 15-20 zile de via b. Sporul ponderal este mai mic de 150 grame/sptmn c. Sugarul este agitat dup terminarea alptrii la sn

29

d. Cnd mama este foarte ocupat (indicaie relativ) e. Cnd sugarul este supraponderal RSPUNS: a,b,d

22. Principiile de diversificare a alimentaiei la sugar presupun: a. Diversificarea alimentaiei va ncepe cu copilul n perfect stare de sntate b. Alimentul nou introdus se administreaz pe tot timpul ct dureaz creterea cantitativ progresiv c. Alimentul nou introdus se administreaz obligatoriu cu biberonul d. Administrarea alimentului nou naintea celui cu care era obinuit e. Alimentul nou introdus este impus RSPUNS: a,b,d

23. Nu se vor administra copilului sub1 an: a. Zmeur b. Banan c. Cpuni d. Piersici e. Prune RSPUNS: a,c,e

24. Introducerea n alimentaia sugarului a crnii de pui sau de vit se va face: a. Dup vrsta de 5-6 luni b. Sub form de carne fiart separat, tocata i administrat n sup de zarzavat c. Cte 20g/zi, de 3-4 ori / sptmn d. Cte 200g/zi, de 3-4 ori / sptmn e. Preparat sub orice form RSPUNS: a,b,c

25. Introducerea oului n alinentaia sugarului se face: a. Dup vrsta de 6 luni b. ncepnd cu glbenuul de ou fiert tare, progresiv c. ncepnd cu albuul de ou fiert tare, progresiv d. Se poate 1 galbenu la 2 zile e. Se poate 1 albu la 2 zile RSPUNS: a,b,d

30

26. Avantajele diversificrii precoce a alimentaiei sugarului includ: a. Creterea ponderal rapid b. Somn linitit (sugar stul) c. Dezvoltarea structurilor orale i vorbirea precoce d. Dezvoltarea psihic e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b

27. Dezavantajele diversificrii precoce a alimentaiei sugarului: a. Obezitatea b. Suprasolicitarea funciei renale (ncrctur osmotic crescut) c. Solicit funciile digestive nainte ca acestea s fie maturizate d. Scderea aportului caloric necesar sugarului e. Suprasolicitarea funciei respiratorii RSPUNS: a,b,c

28. Alimentarea prematurilor se va face: a. Prin gavaj b. Intravenos c. Cu biberonul cu lapte muls de la mam d. Cu linguria, cu preparate speciale de lapte e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a,b,c

29. Vaccinarea antitetanic: a. se face cu ATPA b. se face cu DTP c. se face cu DT d. se face cu AT e. se face cu DAT RSPUNS: a,b,c

30. Contraindicaiile generale ale vaccinurilor includ: a. Caexia b. Tuberculoza evolutiv c. Tratamentul cu antibiotic

31

d. Reacia anafilactic la un vaccin e. Copiii infectai cu HIV asimptomatic RSPUNS: a,b,d

31. La pacientul cu diabet zaharat: a. Se poate administra vaccinul antitetanic b. Se poate administra vaccinul antidifteric c. Se poate administra vaccinul BCG d. Este contraindicat vaccinarea n general e. Este contraindicat vaccinarea n funcie de vrst RSPUNS: a,b,c

32. Reaciile vaccinale generale a. Includ febr, greuri, vrsturi, diaree b. Necesit tratament simtomatic c. Include o stare general alterat d. Necesit tratament antibiotic e. Dureaz 24 de ore i nu necesit tratament RSPUNS: a,b,c

33. Vaccinarea BCG a. ncepe din ziua 4- 5 de la natere b. Se face n primele 60 de zile de la natere c. Se face n primele 120 de zile de la natere d. Nu este obligatorie vaccinarea e. Necesit testare la tuberculin RSPUNS: a,b

34. Vaccinarea BCG - contraindicaii a. 6 luni dup hepatita viral b. TBC activ c. Graviditate d. HIV e. Afeciuni drematologice cronice RSPUNS: a,b,c

32

35. a.

Vaccinul BCG: se administreaz lent, intradermic, 1 ml vaccin pe faa postero-externa a braului stng n

treimea medie b. c. injectarea profund poate determina microabcese administrat corect, se constat formarea unei papule de 6 mm cu aspect de "coaj de

portocal" d. e. dup diluare se utilizeaz n 30-60 minute de la reconstituire se aplic local soluii decontaminante

RSPUNS: b,c,d

36. a. b. c. d. e.

Vaccinarea antipoliomelitic: se poate administra concomitent cu vaccinarea DTP contraindic alte vaccinri, tratamente injectabile, intervenii chirurgicale timp de 30 zile prima vaccinare se face cu 3 doze la vrsta de 2 ani se interzice consumul de lapte de mam cu 3 h nainte i dup administrarea vaccinului se combat strile febrile intercurente n primele 6 sptmni de la vaccinare, cu antibiotice.

RSPUNS: a,b, d

37. a. b. c. d. e.

Reaciile postvaccinale locale dup vaccinarea antidifteric: includ: durere, eritem local necesit tratament antibiotic de obicei dispar n 24 ore de obicei dispar n 7 zile necesit tratament antipiretic

RSPUNS: a,c,e

38. a. b. c. d. e.

Factorii favorizani ai malnutriiei sugarului sunt: prematuritatea dismaturitatea diversificarea precoce a alimentaiei lipsa laptelui matern distrofia

RSPUNS: a,b,e

39. a.

Malnutriia protein-caloric gradul III se caracterizeaz prin: hipotermie, bradicardie, tendin la colaps

33

b. c. d. e.

apetit i toleran digestiv uor sczute pliu cutanat abdominal sub 0,5cm aspectul fetei este "de batran" deficit ponderal mai mare de 10%.

RSPUNS: a,c,d

40. a. b. c. d. e.

Sursele alimentare de vitamina D: ficatul de viel glbenuul de ou albuul de ou morcovul ciupercile

RSPUNS: a,b,e

41. a. b. c. d. e.

Factorii favorizani ai rahitismului includ: prematuritatea obezitatea expunerea deficitar la soare tulburrile de absorbie intestinal cresterea nceat a sugarului

RSPUNS: a,c,d

42. a. b. c. d. e.

Tabloul clinic al copilului cu rahitism include. bose frontale ,,mtnii" costale paloare tegumentar dinii apar anarhic apetit i toleran digestiv uor sczute

RSPUNS: a,b,d

43. a. b. c. d. e.

Icterul fiziologic al nou-nscutului: const n coloraia icteric a tegumentului aprut de regul dup 48 ore de la natere crete n intensitate n 3-5 zile dispare n timp de 2 sptmni necesit tratament medicamentos necesit prelungirea internrii

34

RSPUNS: a,b,c

44. a. b. c. d. e.

Scderea fiziologic n greutate a nou-nscutului: se recupereaz n 3 - 4 zile se recupereaz n 10-15 zile se datoreaz n principal pierderii de ap (intestinal, renal, perspiraie) reprezint 25 - 30 % din greutatea de la natere reprezint 10 % din greutatea de la natere

RSPUNS: b,c,e

45. a. b. c. d. e.

Scorul APGAR evalueaz urmtorii parametri: respiraie frecvena cardiac greutate tonusul muscular lungimea

RSPUNS: a,b,d

46. Cauzele fetale ale dismaturitii includ: a. boli cromozomiale b. insuficient hipofizar c. malnutriie sever a mamei d. scderea greutii placentei e. transpoziia de mari vase RSPUNS: a,b

47. a. b. c. d. e.

Factorii de risc matern pentru macrosomie sunt: multiparitatea obezitatea matern anterioar sarcinii spasmofilie
morbiditate matern

complicaii obstetricale

RSPUNS: a,b,e

48. a.

Complicaiile nou-nscuilor macrosomi includ: traumatism obstretical cu hemoragie intracranian

35

b. c. d. e.

fractur de clavicul asfixie sever fractur de femur anemia neonatal

RSPUNS: a,b,c

49. a. b. c.
d. e.

Semnele de gravitate n caz de detres respiratorie a nou-nscutului includ: prematuritatea greutate mai mic de 3500g cianoz persistent sub oxigenoterapie
apnee

greutate mai mic de 4000g

RSPUNS: a,c,d

50. a. b. c. d. e.

Msurile de urgen n caz de detres respiratorie a nou-nscutului includ: nclzire la incubator oxigenoterapie aerosoli cu bronhodilatatori administrarea de antivirale administrarea surfactantului pe sonda de intubaie traheal

RSPUNS: a,b,e

51. Indicele Silverman urmrete la nou-nscutul cu detres respiratorie urmtorii parametri: a. b. c. d. e. geamt inspirator geamt expirator balans toraco-abdominal cianoz perioronazal bombare xifoidian

RSPUNS: b,c

52. Cauzele detresei respiratorii a nou-nscutului pot include. a. b. c. d. e. pneumonie congenital pneumotorax sindromul Mallory Weiss hipertensiune arterial hiperplazie pulmonar

36

RSPUNS: a,b

53. Profilaxia infeciei neonatale este indicat n caz de: a. b. c. d. e. febr lichid amniotic de culoare modificat hipertensiune arterial cultur vaginal i rectal pentru GBS (group B streptococcal) toate rspunsurile sunt corecte

RSPUNS: a,b,d

54. n caz de infecie neonatal se recomand recoltarea de produse biologice pentru: a. hemocultur b. hemogram complet (hemoglobin, numr de leucocite cu formul, numr de trombocite) c. ionogram seric i urinar d. sumar urin e. ELISA pentru IgM i IgA specifice RSPUNS: a,b,e

55. Factorii ce favorizeaz apariia icterului nou-nscutului includ: a. incompatibilitatea materno-fetala (Rh, ABO) b. prematuritate c. turnoverul hematiilor d. greutate mai mare de 3500g e. alimentaia artificial RSPUNS: a,b,c

56. Investigaiile paraclinice n caz de icter al nou-nscutului includ: a. hemogram complet b. bilirubin total, conjugat i neconjugata c. hemogram sangvin i urinar d. urocultur e. hemocultur RSPUNS: a,b

57. Semnele de gravitate n caz de icter al nou-nscutului includ: a. hipoxia

37

b. dac apare in primele 24 h c. tahicardia d. convulsii, spasme e. toate rspunsurile sunt corecte RSPUNS: a,b,d

58. Cauzele icterului nou-nscutului includ: a. incompatibilitate Rh, ABO b. hepatitele infecioase virale c. hipovitaminoz D d. nou-nscui cu cefalhematom e. hipovitaminoza B RSPUNS: a,b,d

59. Supravegherea nou-nscutului cu icter presupune: a. urmrirea coloraiei tegumentelor b. aprecierea cauzelor c. aprecierea intensitii cianozei d. aprecierea gravitii imediate e. toate rspunsurile sunt corecte RSPUNS: a,b,d

60. Fototerapia la nou-nscuii cu icter: a. este tratamentul uzual al icterelor cu bilirubin indirect b. se realizeaz obligatoriu n mod continuu 3-5 zile c. necesit protecie ocular perfect d. necesit i protecia mamei e. este aplicata de obicei n spital RSPUNS: a,c,e

61.Dispneea predominant inspiratorie a sugarului sugereaz: a.broniolit b.grip c. laringomalacia d. laringospasm e. anemie

38

RSPUNS: a,c,e

62.

Semnele de gravitate n caz de detres respiratorie a sugarului includ:

a.tulburri ale strii de contienta b.polipnee intens (> 60 respiraii pe minut) c.polipnee intens (20 - 40 respiraii pe minut) d.polipnee intens (< 20 respiraii pe minut) e.tulburri psihice RSPUNS: a,b

63.

Semnele de gravitate n caz de detres respiratorie a sugarului includ

a. acidoza respiratorie si metabolic b. tahipnee c. cianoz d. hiperemie e .febr RSPUNS: a,b,c

64. n caz de hipercapnie, urmare a detresei respiratorii, sugarul prezint: a. frisoane b. tahicardie c. hipotensiune arterial d. transpiraii e. febr RSPUNS: b,c

65. Semnele de gravitate la un sugar cu broniolit include: a.vrsta mai mic de 3 luni b.polipnee intens ( > 60 respiraii pe minut) c.dispneea preponderent inspiratorie d. polipnee intens (20 - 40 respiraii pe minut) e. vrsta mai mic de 1 an

RSPUNS: a,b

39

66. ngrijirea sugarului cu broniolit presupune: a.oxigenoterapie b.aspirarea secreiilor asociat cu drenaj postural i tapotaj c.poziie de decubit lateral stng d.poziie de decubit lateral drept e. poziie de decubit ventral RSPUNS: a,b

67.ngrijirea sugarului cu broniolit include: a. poziie semisezanda b. aport hidric prin perfuzii endovenoase sau gavaj, dac obosete la supt c . tratament antiviral n aerosoli d. poziie de decubit lateral drept e. poziie de decubit lateral stng RSPUNS: a,b

68 Dispneea laringian a copilului se asociaz cu: a. cornaj b. voce rguit c. hemoptizie d. stridor e. alterarea strii generale RSPUNS: a,b,d

69. Semnele de gravitate n cazul epiglotitei flegmonoase a sugarului sunt: a. adenopatie cervical b. disfagia c. dispneea d. hipertermie e. debut lent RSPUNS: a,b,d

70. Tabloul clinic al crizei severe de astm bronic include: a. polipnee cu fixarea toracelui n inspir b. distensie toracic

40

c. distensie abdominal RSPUNS: a,b

71. Semnele de gravitate n criz de astm bronic includ: a. cianoz b. emfizem subcutanat cervical i supraclavicular c. extremiti calde, uscate d. pulsul este mai mare de 120/minut e. respiraia este rapid (mai mult de 30/minut) RSPUNS: a,d,e

72. Semnele de gravitate la sugarul cu insuficient cardiac acut includ: a. oligurie b. tahipnee intens c. anorexie d. detres respiratorie e. hipertermie RSPUNS: a,b

73. Factorii de pronostic rezervat la sugarul cu insuficient cardiac acut includ: a. anemie b. cianoz perioronazala c. infecie pulmonar supraadugat d. boli congenitale de cord e. infarct RSPUNS: a,c,d

74. Msurile de urgen n cazul unui sugar cu insuficient cardiac acut includ: a. b. c.
d. e.

repaus hidratare parenteral oxigen pe sond nazal 4-6 l/minut


tratamentul diuretic lichide - 160-180 ml/kg/24 ore;

RSPUNS: a,c,d

75. Cauzele stopului respirator la copil includ:

41

a. b. c. d. e.

detres respiratorie neonatal laringit broniolit la sugar gripa cauze obstructive

RSPUNS: a,c,e

76. Medicamentele utilizate n resuscitarea cardio-respiratorie a sugarului i nou-nscutului sunt: a. b. c. d. e. adrenalin atropin amiodarona preparate de Calciu bicarbonatul de Sodiu

RSPUNS: a,b

77. a. b. c. d. e.

n cazul stopului cardiac la nou-nscut sau la sugar, adrenalin se poate administra: intravenos endotraheal subcutanat intraosos intramuscular

RSPUNS: a,b,d

78. a. b. c. d.

Tabloul clinic al meningitei la copil include: cefalee fotofobie dispnee expiratorie gtul nepenit

RSPUNS: a,b,d

79. a. b. c. d.
e.

Sindromul septic al nou-nscutul i sugarului se caracterizeaz prin: temperature mai mare de 38 C leucocitoza (> 12000/mm3) anemie (hemoglobina < lOg/dl) "plamnul de oc"
poliurie,

42

RSPUNS: a,b,d

80. a. b. c. d. e.

Semnele de deshidratare acut la sugar includ: pliu cutanat abdominal persistent fontanela posterioar deprimat scleredem cearcane buze i limb uscate

RSPUNS: a,d,e

81. a. b. c.
d. e.

Deshidratarea extracelulara sever la sugar se manifest prin: oligurie timp de recolorare capilara scurtat pliu cutanat abdominal persistent
extremitati albe somnolen

RSPUNS: a,c,e

82. a. b. c.
d. e.

Deshidratarea intracelulara sever la sugar se manifesta prin: sete vie uscciunea mucoaselor disurie
extremitati albe

pliu cutanat abdominal nepersistent

RSPUNS: a,b

83. Contraindicaiile splturii gastrice la copilul cu intoxicaie acut includ: a. b. c. d. e. ingestia causticelor ingestia derivatelor de petrol ingestia barbituricelor convulsii alergie

RSPUNS: a,b,d

84. Spltur gastrica este indicat la copilul cu intoxicaie acut cu: a. convulsivante (organofosforice)

43

b. c d.
e.

psihotrope (hipnotice) caustice (hipoclorit) hidroxizin


atropin

RSPUNS: a,b

85. a. b. c. d. e.

Semnele de gravitate la un sugar cu convulsii febrile includ: durata crizei convulsive peste 30 minute durata crizei convulsive peste 60 minute durata crizei convulsive pn n 15 minute temperatura peste 40 C polipnee (16-20 respirai/minut)

RSPUNS: c,d

86.

ngrijirea unui sugar cu convulsii febrile presupune:

a. poziia lateral de securitate b. eliberarea cilor respiratorii c. alimentare enteral la intervale mici de timp d. mpachetri reci e. poziia ventral de securitate RSPUNS: a,b,d

87. Medicamentele utilizate n tratamentul de urgen al convulsiilor la sugar sunt: a. fenobarbital b. diazepam c. tiapridal d. desidin intrarectal e. antemetice RSPUNS: a,b,d

88. Sindromul anemic la sugar se manifest prin: a. paloare b. polipnee c. oligoanurie d. supt dificil e. oboseal

44

RSPUNS: a,d,e

89. a. b. c. d. e.

Msurile de urgen n cazul unui sugar cu anemie sever includ: abord venos periferic determinarea grupului sanguin i Rh-ului intubare orotraheala i protezare ventilatorie administrare de Mg administrare de O2

RSPUNS: a,b,e

90.

Indicaiile punciei lombare la copilul cu convulsii febrile sunt:

a. vrsta mic (mai mic de 18 luni) b. suspiciunea de meningit purulent c. cefaleea occipital pulsatil d. prima criza de convulsii aparuta in context febril e. traseu EEG modificat RSPUNS: a,b,d

91.

Tabloul clinic al meningitei purulente la nou-nscut include:

a. rigiditatea cefei b. deprimarea fontanelei anterioare c. bombarea fontanelei anterioare d. hipotonii musculare e. plafonarea privirii RSPUNS: a,c,e

92.

Factorii de risc pentru recidiva crizelor convulsive includ:

a. vrsta mic, mai mic de 18 luni b. crizele complexe c. antecedentele familiale de convulsii febrile d. vrsturile explozive, n jet e. crizele motorii generalizate RSPUNS: a,b.c

93.

n timpul crizei de convulsii febrile, diazepamul se poate administra:

a.intravenos lent

45

b. intramuscular c. per os d. subcutan e. intrarectal RSPUNS: a,b

94.

Factorii de prognostic negativ la copilul cu epilepsie sunt:

a. debutul nainte de vrst de 11 ani b. persistena anomaliilor EEG intercritic c. debutul dup 11 ani d. debutul dup 5 ani e. debutul dup 3 ani RSPUNS: b,c

95. Msurile de urgen n cazul unui copil mucat de cine includ: a dezinfecie local b antialgice c. sutura rapid a plgii, n primele 60 de minute d. antitermice e. antiemetice RSPUNS: a,b

96. Semnele de gravitate la un copil cu traumatism ocular includ: a. scderea acuitii vizuale b. absena reflexului fotomotor c. hiperemia conjunctiv d. hipertermia conjunctiv e. prezena reflexului fotomotor RSPUNS: a,b,c

97. n cazul unei arsuri oculare caustice se recomand: a. splarea rapid a ochiului cu ser fiziologic b. splarea cu ap proaspt n jet c. administrarea unui colir oftalmic cu antibiotic d. nu se face nimic, se merge imediat la doctor e. splarea sa dureze aproximativ 30 de minute

46

RSPUNS: a,b,e

98. Tabloul clinic al sugarului cu hematom subdural include: a. convulsii b. privirea n,,apus de soare" c. reflexe anormale d. epistaxis e. febr RSPUNS: a,b,c

99. Semnele de gravitate n cazul unui sugar cu hematom subdural includ: a. starea de com b. starea de ru convulsiv c. tahicardia d. edem cerebral acut e. polipnee RSPUNS: a,b,d

100. Acidocetoza diabetic la copil se manifest prin: a. obnubilare b. halena acetonica c. oligurie d. hematurie e. anurie RSPUNS: a,b

101.Manifestrile digestive ale acidocetozei diabetice la copil includ: a. dureri abdominale violente b. vrsturi c. hematemez d. ochi hipotoni e. epigastralgii RSPUNS: a,b,e

102. Semnele de gravitate crescut n acidocetoz diabetic la copil includ: a. com

47

b. deshidratare sever c. hipertensiune d. ochi hipotoni e. tahipnee RSPUNS: a,b,d

103. Investigaiile paraclinice n cazul unui copil cu acidocetiza diabetic includ: a. glicemia b. glicozuria i cetonuria c. coagulogram d. rezerva alcalin i azotemia e. urocultura RSPUNS: a,b, d

104. .Supravegherea unui copil cu acidocetoza diabetic presupune monitorizarea: a. diurezei b. strii de contien c. toleranei digestive d. funciilor vitale e. funciilor sociale RSPUNS: a,b, d

105. .Tabloul clinic al apendicitei acute la copil include: a. durere n fosa iliac dreapt b. durere abdominal difuz c. durere la deglutiie d diaree e. aprare/contractur muscular RSPUNS: a,b,e

106. Examenele paraclinice indicate unui copil cu suspiciune de apendicit acut includ: a. hemoleucogram b. echografie abdominal c. RMN abdominal d. clisma baritat e. laparoscopia

48

RSPUNS: a,b

107. Scorul Glasgow de apreciere a profunzimii comei urmrete: a. deschiderea ochilor b. reacia motorie c .reflexul fotomotor d. rspuns verbal e. rspuns psihic RSPUNS: a,b,d

108. La copilul cu diabet zaharat, apariia comei poate fi urmarea: a. hipoglicemiei b. hiperglicemiei c. hipercalcemiei d. hipocalcemie e. hiperpotasemie RSPUNS: a,b,

109. Interveniile asistentului medical n ngrijirea unui copil cu com posttraumatic includ: a. stabilirea unei ci de abord venos periferic b. montarea unei sonde urinare c. montarea unei sonde nazogastrice, chiar dac pacientul este intubat d. asigurarea funciilor vitale, respiraie si circulaie e. nu intervine dect medicul RSPUNS: a,b,d

110. Tabloul clinic al copilului cu pielonefrit acut include: a. disurie b. polakiurie c. hematurie d. anurie e. piurie RSPUNS: a,b

111. Examenele bacteriologice la un copil cu pielonefrit acut includ: a. urocultura

49

b. hemocultur c. uree i creatinin d. sumar urin e. coprocultur RSPUNS: a,b

112. La un copil sub 2 ani tabloul clinic al pielonefritei acute cuprinde: a. stagnare ponderal b. febra izolat c. alterarea strii de contien RSPUNS: a,b

113. Factorii de gravitate n cazul copilului cu pielonefrit acut includ: a. alterarea strii generale b. tulburri hemodinamice c. durere la miciune d. incontinen urinar e. anuria RSPUNS: a,b

BAREM DE CORECTARE 1. a,b 2. a,c 3. a,b 4. a,c,d 5. a,c 6. a,b,e 7. a,b,d 8. b,c 9. a,b 10. a,b 11. a,b,c 12. a,b 13. a,b,e 14. a,b

50

15. a,b,d 16. a,b 17. a,b,e 18. a,b,e 19. a,b,d 20. a,c 21. a,b,d 22. a,b,d 23. a,c,e 24. a,b,c 25. a,b,d 26. a,b 27. a,b,c 28. a,b,c 29. a,b,c 30. a,b,d 31. a,b,c 32. a,b,c 33. a,b 34. a,b,c 35. b,c,d 36. a,b,d 37. a,c,e 38. a,b,e 39. a,c,d 40. a,b,e 41. a,c,d 42. a,b,d 43. a,b,c 44. b,c,e 45. a,b,d 46. a,b 47. a,b,e 48. a,b,c 49. a,c,d

51

50. a,b,e 51. b,c 52. a,b 53. a,b,d 54. a,b,e 55. a,b,c 56. a,b 57. a,b,d 58. a,b,d 59. a,b,d 60. a,c,e 61. a,c,e 62. a,b 63. a,b,c 64. b,c 65. a,b 66. a,b 67. a,b 68. a,b,d 69. a,b,d 70. a,b 71. a,b,e 72. a,b 73. a,c,d 74. a,c,d 75. a,c,e 76. a,b 77. a,b,d 78. a,b,d 79. a,b,d 80. a,d,e 81. a,c,e 82. a,b 83. a,b,d 84. a,b

52

85. c,d 86. a,b,d 87. a,b,d 88. a,d,e 89. a,b,e 90. a,b,d 91. a,c,e 92. a,b.c 93. a,b 94. b,c 95. a,b 96. a,b,c 97. a,b,e 98. a,b,c 99. a,b,d 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. a,b a,b,e a,b,d a,b, d a,b, d a,b,e a,b a,b,d a,b a,b,d a,b a,b a,b a,b

III. URGENE MEDICO CHIRURGICALE

I.

1. NTREBRI CU UN SINGUR RSPUNS

1. La un pacient cu insuficient respiratorie acut se recomanra radiografie toracic n poziie: a. Decubit dorsal b. eznd c. Decubit lateral d. Decubit ventral e. Semiseznd RSPUNS: a

2. Pulsoximetria: a. este o metod neinvaziv de monitorizare a saturaiei cu oxigen a sngelui arterial periferic b. este o metod invaziv de monitorizare a saturaiei cu oxigen a sngelui arterial periferic c. este o metod neinvaziv de monitorizare a saturaiei cu dioxid de carbon a sngelui arterial periferic d. este o metod invaziv de monitorizare a saturaiei cu dioxid de carbon a sngelui arterial periferic e. este o metod neinvaziv de monitorizare a saturaiei cu oxigen a sngelui arterial pulmonar RSPUNS: a

3. Valorile normale ale SpO2 sunt: a. 95- 100% b. 90 95% c. 85 90%

d. 85-100% e. 75-100% RSPUNS: a

4. Pulsoximetrul va fi plasat: a. Pe braul pe care se msoar tensiunea arterial b. Distal de o linie arterial c. Pe braul opus celui folosit pentru msurarea tensiunii arteriale d. Proximal de o linie arterial e. Median de o linie arterial RSPUNS: c

5. Valorile furnizate de pulsoximetru sunt inexacte dac valoarea hemoglobinei este mai mic de: a. 10g% b. 7g% c. 5g% d. 15% e. 2% RSPUNS: c

6. Pentru efectuarea ventilaiei cu masc i balon de ventilaie se recomand la sugari o frecven a insuflaiilor de: a. 10-15/ min b. 30-40/ min c. 16-20/ min d. 12-14/min e. 25-30/min RSPUNS: b

7. Introducerea pipei Guedel n cavitatea bucal se face cu:

a. concavitatea n sus spre palatul dur b. concavitatea n jos spre limb c. concavitatea n lateral spre cavitatea bucal d. oricum e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

8. Utilizarea pipei Guedel la pacientul cu insuficient respiratorie acut : a. Permite eliberarea cilor respiratorii superioare b. Este indicat doar la pacienii contieni c. Protejeaz cile respiratorii n caz de regurgitare, vrsturi d. Permite eliberarea cilor respiratorii inferioare e. Permite eliberarea ci digestive RSPUNS: a

9. Pentru a fi eficient pipa Guedel trebuie s aib o lungime egal cu: a. distana dintre menton i cartilajul cricoid b. distana dintre comisur bucal i lobul urechii c. distana dintre menton i lobul urechii d. distana dintre menton i comisur bucal e. distana dintre cartilajul cricoid i lobul urechii RSPUNS: b

10. Dispneea aprut brusc la un pacient ce a suferit recent o intervenie chirurgical poate sugera : a. Embolie pulmonar b. Infarct miocardic acut c. Accident vascular cerebral d. Miocardit e. Endocardit RSPUNS: a

11. Tusea seac iritativ este specific : a. Infeciilor virale ale cilor respiratorii superioare b. Infeciilor bacteriene ale cilor respiratorii superioare c. Bronite cronice d. Bronite acute e. Infeciilor bacteriene ale cilor respiratorii inferioare RSPUNS: a

12. Volumul curent reprezint : a. Volumul de aer care este mobilizat n timpul unui inspir sau expir normal b. Volumul de aer care este mobilizat n timpul unui exspir forat ce urmeaz unui inspir forat c. Volumul de aer care rmne n plmn n mod curent dup un expir normal d. Volumul de aer care este mobilizat n timpul unui exspir normal ce urmeaz unui inspir forat e. Volumul de aer care rmne n plmn n mod curent dup un expir forat RSPUNS: a

13. Bronita cronic se manifest clinic prin: a. tuse i expectoraie 3 luni/an, 2 ani consecutiv b. tuse i expectoraie 2 luni/an, 3 ani consecutiv c. tuse seac iritativ care nu cedeaz la antitusive d. tuse i expectoraie 5 luni/an, 3 ani consecutiv e. tuse i expectoraie 2 luni/an, 2 ani consecutiv RSPUNS: a

14. Aspectul macroscopic serosangvinolent al lichidului pleural obinut prin toracocentez sugereaz: a. neoplasm bronic b. pneumonie pneumococic

c. traheobronit acut viral d. bronita cronic e. pneumonie stafilococic RSPUNS: a

15. Tusea productiv cu expectoraii apare de obicei n: a. bronita cronic b. laringit cronic c. TBC pulmonar d. Edem pulmonar e. Insuficien respiratorie RSPUNS: a

16. Sputa purulent se ntlnete de obicei la pacienii cu: a. edem pulmonar acut b. abces pulmonar c. traheobronit viral d. TBC pulmonar e. Insuficien respiratorie RSPUNS: b

17. Accidentele tardive ale punciei pleurale includ: a. Emfizemul subcutanat b. ocul anafilactic c. Cefaleea post puncie pleural d. Lezarea nervului costal e. Puncionarea plamnului RSPUNS: a

18. Aspectul hemoragic al lichidului pleural obinut printr-o puncie pleural sugereaz:

a. Neoplasm bronhopulmonar b. Astm bronic infecios c. Edem pulmonar acut d. Pleurezie e. Toate variantele sunt corecte RASPUNS: a

19. Tabloul clinic al astmului bronic include: a. dispnee expiratorie, tuse, wheezing b. dispnee inspiratorie, tuse, wheezing c. dispnee, junghi toracic, febr d. dispnee inspiratorie, tuse, febr e. tuse, wheezing, febr RSPUNS: a

20. Legat de administrarea antibioticelor injectabile este adevrat c: a. se pot administra dou antibiotice n aceiai sering b. administrarea se face ntotdeauna n bolus rapid (3 -5 minute) c. pot aprea reacii alergice mergnd pn la oc anafilactic d. antibioticele injectabile se pot administra doar intravenos e. antibioticele injectabile se pot administra doar intramuscular RSPUNS: c

21. Antibioprofilaxia: a. poate nlocui msurile de asepsie i antisepsie b. este obligatorie n cazul infeciilor virale respiratorii c. se aplic pe durat scurt de timp d. se aplic pe durat lung de timp e. toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: c

22. Agenii fizici antimicrobieni pot avea urmtoarele efecte cu : a. Bacteriostatic b. Bactericid c. Microbicid d. Antimicrobian e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

23. Bacteriile: a. sunt organisme eucariote b. se vd doar cu microscopul electronic c. sunt microorganisme procariote d. sunt microorganisme bicelulare e. tiina care se ocp cu studierea bacteriilor este biologia RSPUNS: c

24. n funcie de interaciunea lor cu gazda, agenii microbieni pot fi a. Saprofii b. Condiionat patogeni c. Parazii d. Virusuri e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

25. Stabilirea antibioterapiei "de prim intenie" trebuie s in seama de: a. etiologie b. poarta de intrare c. poarta de ieire d. variante a i b sunt corecte e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: d

26. Tratamentul infeciilor severe include: a. tratament antibiotic b. asanarea focarelor septice primare abordabile chirurgical c. asanarea focarelor septice secundare abordabile chirurgical d. asanarea focarelor septice teriare abordabile chirurgical e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

27. Pentru tratamentul infeciilor cu germeni anaerobi se folosesc: a. Penicilina G b. Metronidazolul c. Ampicilina d. Tetraciclina e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: b

28. Spectrul de aciune al Metronidazolului include: a. exclusiv germeni aerobi b. germeni anaerobi c. bacili gram d. fungi e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: b

29. Spectrul de aciune al aminopenicilinelor include : a. Coci gram + b. Coci gram c. Enterobacteriaceae d. Coli, Proteus, Klebsiella e. Toate variantele sunt corecte

RSPUNS: e

30. Antibioticul de elecie pentru Treponema pallidum este : a. Ciprinolul b. Penicilina G c. Oxacilina d. Ampicilina e. Tetraciclina RSPUNS: b

31. n tratamentul infeciilor stafilococice severe se pot folosi: a.Vancomicina b. Tetraciclin c. Metronidazolul d. Ampicilin e. Ciprinolul RSPUNS: a

32. Spectrul de aciune al aminoglicozidelor include : a. Bacili gram b. Germeni anaerobi c. Fungi d. Pneumococii e. Spirochetele RSPUNS: a

33. La pacientul incontient se recomand : a. Alimentaia peros la pacientul n decubit lateral stng b. Alimentaia parenteral prin administrarea de soluii perfuzabile ce conin principiile alimentare de baz c. Alimentaia peros la pacientul meninut n ezut

d. Alimentaia peros la pacientul meninut n semiezut e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: b

34. Regimul alimentar al unui pacient cu dischinezie biliar va evita : a. Alimentele bogate n grsimi b. Alimentele srate c. Dulciurile d. Alimentele bogate n proteine e. Alimentele bogate n sruri minerale RSPUNS: a

35. Regimul alimentar al unui pacient cu ulcer gastric va fi: a. Hipocaloric b. Hiposodat c. Desodat d. Hipoproteic e. Toate variantele sunt incorecte RSPUNS: e

36. Regimul alimentar al unui pacient aflat n ziua I postoperator dup colecistectomie clasic va fi : a. Hidric b. Hiposodat c. Hipocaloric d. Desodat e. Hipoproteic RSPUNS: a

37. Alimentarea activ unui pacient imobilizat la pat datorit unei fracturi de femur : a. Este contraindicat

b. Se va face cu pacientul n poziie decubit lateral c. Se va face cu pacientul n poziie decubit dorsal d. Se va face cu pacientul n poziie semieznd e. Se va face cu pacientul n poziie eznd RSPUNS: b

38. Preparatele alimentare ce urmeaz a fi administrate pe gastrostom pentru alimentarea unui pacient cu neoplasm esofagian n stadiu avansat vor fi: a. la temperatura camerei b. la temperatura corpului c. la temperaturi sczute pentru a crete tolerana digestiv a pacientului d. nu are importan e. toate variantele sunt incorecte RSPUNS: b

39. Avnd n vedere c frecvena respiratorie este influenat de factori psihoemoionali se prefer msurarea acesteia: a. Dup o pregtire psihic eficient a pacientului b. Dup un exerciiu fizic ce permite relaxarea ulterioar a pacientului c. Fr a anuna pacientul d. Nu este influenat e. Toate variantele sunt incorecte RSPUNS: c

40. Msurarea frecvenei pulsaiilor periferice se poate face la nivelul : a. Arteri radiale b. Venei jugulare c. Arterei subclaviculare d. Arterei iliace interne e. Aortei RSPUNS: a

41. nainte de efectuarea unei intervenii chirurgicale se recomand o perioad de post alimentar complet de: a. 36 ore b. 24 ore c. 6 - 12 ore d. 3 ore e. 4 ore RSPUNS: c

42. Pregtir general preoperatorie a unui pacient propus pentru cura chirurgical a unei herni inghinale include : a. Pregtirea psihic, toaleta general, monitorizarea funciilor vitale b. Montarea unei sonde urinare c. Montarea unei sonde nazogastrice d. Toaleta general e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

43. nainte de a nsoi pacientul la blocul operator asistentul medical se asigur ca acesta : a. i-a ndeprtat proteza dentar b. i-a ndeprtat bijuteriile i lacul de unghii c. Nu are lucruri de valoare asupra lui (telefon mobil,bani,etc) d. A fcut du, a fost ras conform tipului de operaie e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

44. La un pacient propus pentru o intervenie chirurgical major ce implic pierderi sangvine importante intraoperator este obligatorie determinarea preoperatorie a: a. grupului sangvin i Rh

b. glicemiei c. coagulogramei d. uree e. creatinin RSPUNS: a

45. ngrijirea postoperatorie are drept obiective : a. Calmarea durerilor b. Prevenirea complicaiilor c. Recuperarea rapid a pacientului ; d. Asigurarea comfortului pacientului pn la externare; e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: e

46. Hipertensiunea aprut imediat postoperator la un pacient fr valori crescute ale tensiunii arteriale preoperator poate indica urmatoarele, cu excepia: a. analgezie inadecvat b. hidratare insuficient c. intensitatea ridicat a durerii d. tratament inadecvat pentru normalizarea tensiunii e. pierderi importante de snge RSPUNS: b

47. Transportul la pat al pacientului contient operat pentru apendicit acut flegmonoas sub rahianestezie se face cu: a. targa b. cruciorul c. pe picioare d. cu patul de reanimare e. toate variantele sunt corecte

RSPUNS: a 48. Poziia n pat a pacientului operat sub rahianestezie pentru apendicita acut este: a. decubit dorsal cu capul sprijinit pe 1 - 2 perne b. decubit dorsal cu capul meninut n poziie fix fr pern c. decubit lateral stng pentru a preveni apariia vrsturilor d. decubit lateral drept pentru a preveni apariia vrsturilor e. toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: b

49. n cazul n care un pacient prezint un tub de dren obstruat datoria asistentului medical este: a. s dezobstrueze tubul de dren prin lavajul acestuia cu 50 - 100 ml ser fiziologic introdui sub presiune b. s anune medicul c. s mobilizeze tubul de dren d. s schimbe tubul de dren e. s dezobstrueze tubul de dren prin lavajul acestuia cu 5 ml ser fiziologic RSPUNS: b 50. Principala complicaie a anesteziei rahidiene este: a. cefaleea postpuncie dural b. dispneea expiratorie c. intolerana digestiv d. tahicardie e. hipertensiune RSPUNS: a

51. Dup rahianestezie, blocul anestezic are o durat de: a. 3 4 ore b. 12 ore

c. 24 ore d. 8 ore e. 10 ore RSPUNS: a

52. Fracturile cominutive se definesc prin: a. fisura incomplet a epifizei oaselor lungi b. meninerea intact a periostului c. fractura soldat cu mai multe fragmente osoase d. fractura soldat cu un fragment osos e. toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: c

53. "Morbul lui Pott" se caracterizeaz prin: a. spondilita tuberculoas a coloanei vertebrale b. localizarea femural a tuberculozei c. paralizia membrelor superioare d. instabilitate hemodinamic e. hipertensiune RSPUNS: a

54. La copii ntre 3 - 6 ani poate aprea: a. spondilita anchilopoetic b. osteoartrita tuberculoas coxofemural c. gonartroza d. osteoporoza e. sarcomul Ewing RSPUNS: b

55. Diagnosticul de fractur se stabilete prin: a. examen clinic

b. examen radiologie c. examen echografic d. examen tpmografic e. examen RMN RSPUNS: b

56. Leziunile traumatice nchise ale articulaiei cu modificarea temporar a raporturilor anatomice normale ale suprafeelor articulare definesc: a. entorsele b. luxaiile c. fracturile d. traumatismele e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

57. La u pacient cu fractur necomplict a radiusului stng, durata imobilizrii n aparat gipsat va fi de : a. 10-15 zile b. 15-20 zile c. 30-90 zile d. 20-30 zile e. 30-40 zile RSPUNS: c

58. La copii reducerea ortopedic a unei fracturi se face sub: a. anestezie general inhalatorie sau intravenoas b. anestezie rahidian c. anestezie local d. fr anestezie e. peridural RSPUNS: a

59. Imobilizarea unei fracturi de col femural se face cu: a. aparat pelvipedios b. gheat ghipsat c. cizm ghipsat d. fas elastic e. toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

60. Imobilizarea unei fracturi de col humerus se face cu: a. Corset gipsat b. Aparat toracobrahial c. Aparat pelvipedios d. Fa elastic e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: b

61. Imobilizarea unei fracturi maleolare se face cu: a. Cizma gipsat b. Gheata gipsat c. Aparat pelviopodal d. Fa elastic e. Toate variantele sunt corecte RSPUNS: a

62. Etapele realizrii aparatului ghipsat includ: a. acoperirea tegumentelor cu un strat de tifon b. fixarea unei atele metalice c. acoperirea tegumentelor cu un strat de vat d. acoperirea tegumentelor cu un strat de gips e. toate variantele sunt corecte

RSPUNS: a

63. Artroscopia reprezint: a. Examenul endoscopic articular b. Examenul radiologic articular c. Examenul histopatologic articular d. Examenul microbiologic articular e. Examenul biochimic articular RSPUNS: a

64. La un pacient cu poliartrita reumatoid pentru determinarea factorului reumatoid se recolteaz : a. Snge venos b. Lichid cefalorahidian c. Biopsie d. Limf e. Toate variantele nu sunt corecte RSPUNS: a

65. Manifestrile clinice ale poliartritei reumatoide includ: a. Dureri la nivelul articulaiilor mari b. Dureri la nivelul articulaiilor mici de la mini i picioare c. Febra RSPUNS: b

66. Manifestrile clinice ale spondilitei anchilopoetice includ: a. imobilitatea coloanei vertebrale b. dureri la nivelul articulaiilor mari c. febr RSPUNS: a

67. ngrijirea pacienilor cu artroza presupune: a. Msuri de pstrare a mobilitii articulare b. Imobilizarea articulaiilor dureroase n scop analgetic c. Reducerea greutii corporale printrun regim hiposodat, hipercaloric RSPUNS: a

68. Examenul radiologic venos se numete: a. Flebografie b. Fleboscopie c. Osciloscopie d. Oscilografie e. Tomografie RSPUNS: a

69. Caracteristicile dureri din infarctul miocardic acut sunt: a. Cedeaz dup administrarea de algocalmin intravenous b. Nu cedeaz dup administrarea nitroglicerinei sublingual c. Cedeaz dup repaus d. Apariia durerii apare numai la efort e. Durerea dureaz mai puin de 20 de minute RSPUNS: b

70. Durerea din infarctul miocardic acut prezint urmtoarele caracteristici: a. este foarte intens, insuportabil b. poate fi localizat ntr-un punct ce poate fi indicat cu degetul c. dureaz 3-4 minute d. dureaz 10-15 minute e. cedeaz la nitroglicerin RSPUNS: a