You are on page 1of 50

Tehnologia “Elixirul Tinereții” și Epigenetica

Tehnologia “Elixirul Tinereții”
Recent, rezultate ale Proiectului genomului uman au spulberat una dintre credinţele fundamental-centrale ale Ştiinţei, conceptul de determinism genetic. Noi am fost îndrumaţi să credem că genele determină caracterul vieţilor noastre şi totuşi, noua cercetare revelează în mod surprinzător cum caracterul vieţilor noastre este cel care controlează genele noastre. Mai degrabă decât a fi victime ale eredităţii, noi suntem, de fapt, stăpânii genomului nostru. Noua ştiinţă a epigeneticii lămureşte cum mintea noastră (percepţiile, atitudinile şi emoţiile) dirijează biologia şi comportamentul.

În acest context două companii de vârf din domeniul anti-îmbătrânirii – “Compania” si LifeGen Technologies (una dintre cele mai importante companii care studiază influența geneticii asupra proceselor de îmbătrânire, având studii de peste 30 de ani în acest domeniu), împreună cu Universitățile Stanford si Purdue au creat un parteneriat din care a rezultat o tehnologie revoluționară, unică – tehnologia “Elixirul Tinereții” , capabilă să reseteze Grupul de gene ale Tinereții către un model de expresie mai tânăr, altfel spus SĂ REVERSEZE PROCESUL DE ÎMBĂTRÂNIRE !!! În anul 2010, această tehnologie a câștigat echivalentul Oscar-ului în domeniul tehnologiilor, la American Business Awards. “Elixirul Tinereții” reprezintă un moment de răscruce în istoria Industriei anti-îmbătrânirii. Este cea mai importantă inovație de pană acum, în acest domeniu. Această tehnologie deschide un univers complet nou de dezvoltare a Industriei anti-imbătrânirii.

Produsele care utilizeză tehnologia “Elixirul Tinereții” controlează (cu ajutorul unor substanțe naturale selectate după verificări minuțioase) activitatea grupului de gene răspunzătoare de îmbătrânire, în senul că stimulează activitatea Grupului de gene care promovează tinerețea și inhibă activitatea grupului de gene care accelează îmbătrânirea. În acest fel se poate obține nu numai o încetinire a procesului de îmbătrânire ci chiar un efect de reversare a procesului de îmbătrânire. “Elixirul Tinereții” nu are nimic de a face cu ingineria genetică. Aici este vorba doar despre controlul activității genelor – Epigenetica. Activitatea genelor răspunzătoare de îmbătrânire este oricum influențată, clipă de clipă, de mediul inconjurator, de activitatea metabolică, de dietă, de suplimentație, de gândurile noastre, de stările noastre lăuntrice etc. De exemplu: dacă suntem pe stradă și inhalăm gaze de eșapament, acele substanțe toxice din gazele de eșapament pătrund în organism la nivelul ADN-ului celulelor, și vor stimula activitatea grupului de gene care provoacă îmbătrânirea. Dacă consumăm un fresh de portocale substanțele din fresh pătrund în organism, la nivelul ADN -ului celulelor, și vor stimula activitatea grupului de gene promovează tinerețea. Cu produsele cu “Elixirul Tinereții” realizăm ceva asemănător, doar că simultan stimulăm act ivitatea grupului de gene care promovează tinerețea și inhibăm grupul de gene care accelerează îmbătrânirea. În anul 2003 s-a finalizat cartografierea genomului uman. S-au identificat 25000 de gene. Există cip-uri (genechip) care in 2 ore pot să realizeze profilul genetic al unei persoane. Orice companie care are suficienți bani poate să cumpere astfel de cip -uri și să vizualizeze un profil genetic, dar “Compania” este singura companie care dispune de tehnologia capabilă să identifice cu exactitate Grupul de gene ale Tinereții.

“Elixirul Tinereții” este pentru codul nostru genetic ceea ce înseamnă Google pentru Internet: un algoritm de căutare. “Elixirul Tinereții” știe să identifice cu exactitate Grupul de gene ale Tinereții și să livreze substanțele naturale potrivite la genele potrivite. Aceste substanțe naturale resetează genele către o expresie mai tânără, practic le face să funcționeze într -un mod asemănător modului în care ele funcționau în jurul vârstei de 25 de ani, când începe procesul continuu de degradare a corpului nostru. În cadrul testelor clinice “Compania” a reușit să reseteze 92% dintre gene către o expresie mai tânără.

Tehnologia “Elixirul Tinereții” s-a introdus în cosmetice – în gelurile de față care se utilizează cu aparatul “Călcătorul de riduri” și într-o gamă de produse – “Elixirul Tinereții” TRANSFORMATION, lansată la începutul anului 2010 – produsul anului 2010 pe glob, la international Business Awards. Din luna Octombrie 2010 s-a lansat primul supliment nutritiv cu“Elixirul Tinereții” – “PRODUSUL VITALITATE” , un produs care se bazează pe una dintre cele mai extraordinare descoperiri legată de Știința “Elixirul Tinereții” - identificarea și influențarea a 52 de gene care controlează activitatea mitocondrială. Mitocondriile sunt uzinele de producere a energiei organismului. Odată cu înaintarea în vârstă dar și datorită stilului de viață defectuos, a alimentației deficitare în vitamine și minerale etc mitocondriile devin tot mai leneșe si produc tot mai puțină energie. “Produsul Vitalitate” repune în funcțiune mitocondriile aproape la parametrii maximi și ne oferă o energie vitală suplimentară mai mare cu peste 30%.

“Produsul Vitalitate” promovează trei dimensiuni ale Vitalității: • Vigoare Fizică • Acuitate Mentală • Dorință Sexuală (libido) Produsul “Produsul Vitalitate” ne ofera energie vitală la nivel înalt, constantă pe întreaga durata a zilei, fără efecte secundare, utlizând doar ingredienți naturali (extracte din ginseng, cordiceps și rodie), o energie pură – ENERGIE GENETICĂ.

Epigenetica (Noua Biologie)
(material preluat de la Elena Grecu) Profesorul dr. Bruce H. Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe numită epigenetică care explică legătura dintre gene şi mediul înconjurător. Dr. Lipton a descoperit faptul că atunci când fiinţa

El a pornit de la fizica cuantică care explică dualitatea corp-minte. subconştientul rulează aproape în permanen -ţă „casete” cu diferite înregistrări mai vechi. Timp de aproape 50 ani ni s-a inoculat iluzia conform căreia sănătatea noastră şi destinul nu sunt altceva decât programe prestabilite în codul genetic. Media şi guvernul ne focalizează încontinuu atenţia asupra întunecimii unor crize iminente. vechiul desen animat cu vreun bărbos ciudat purtând o pancardă pe care scrie: “Vine sfârşitul lumii!” nu mai pare tot atât de hazliu. dar oricum progrese recente în . ceea ce este fals. economiei şi stabilităţii sociale ameninţă suravieţuirea civilizaţiei umane.umană nu trăieşte clipa prezentă. dar mai ales percepţia noastră asupra acestora. că toate crizele globale care au impact asupra mediului. Dintr-o dată. atitudinile şi credinţele noastre creează condiţiile de existenţa a corpului şi lumii exterioare. de unde a luat naştere conceptul de determinanţă genetică. În acest fel. mentalitatea oamenilor a fost deformată de o credinţă conform căreia viaţa unui individ este predeterminată genetic. sănătăţii. până şi pentru cel mai nepregătit individ. Microbiologii au început să recunoască faptul că mediul şi fiziologia noastră internă. determină nemijlocit activitatea genetică d in fiecare celulă. Este clar. Atitudinea noastră de conştienţă şi prezenţă este cea care favorizează comunicarea cu impact rezonant molecular ce reprezintă cheia principală a mecansimului prin care gândurile.

şi noua matematică (geometria fractală) se revelează faptul că crizele actuale nu reprezintă un sfârșit al civilizaţiei. ele fiind mai degrabă purtătoarele unui surprinzător nou început. o pasăre sacră venerată în mitologia Egiptului antic. .domeniul fizicii şi biologiei oferă o alternativă semnificativ diferită şi surprinzător de plină de speranţă pentru aceleaşi simptome. La sfârşitul ciclului vieţii ei pasărea Phoenix îşi clădeşte un cuib din rămurele de scorţişoară cărora apoi le dă foc. apariţia unei noi păsări Phoenix – umanitatea globală. atât pasărea. O reînnoire a conştienţei noastre ştiinţifice rescrie percepţiile noastre fundamentale despre viaţă şi evoluţie. Punând împreună elementele din fizica nouă (mecanica cuantică). cât şi cuibul ei ard sălbatec şi se transformă în cenuşă. Noi investigaţii ştiinţifice sugerează că evoluţia civilizaţiei umane se aseamănă cu soarta recurentă (repetabilă) a păsării Phoenix. Din cenuşă se ridică o pasăre Phoenix nouă şi mai impozantă. noua biologie (epigenetica).

la monotheism (Cultura iudeo-creştină şi islamică) precum şi la cultura actuală a materialismului ştiinţific (bazată pe “adevărurile” Ştiinţei Moderne). Egiptenii. Civilizaţia occidentală s-a dezvoltat printr-o serie de astfel de revoluţii culturale. Revizuiri recente în ştiinţă se ocupă de patru “adevăruri” fisurate pe care este construită cultura noastră. Modificări semnificative în credinţele din societ ate conduc inevitabil la dezintegrarea culturii predominante şi la apariţia uneia noi. Fiecare civilizaţie este definită prin propria ei paradigmă de bază unică. În mod current civilizaţia este adusă în poziţia unei noi revoluţii culturale. percepţii greşite care contribuie la decesul civilizaţiei noastre. romanii şi grecii). la politeism (exp. tranzitând de la animism (culturile aborigine precum cea a americanilor nativi). Percepţia-Mit 1 – Biologia este controlată de mecanica Newtoniană bazată pe materie /Revizuire – Biologia este controlată de forţele invizibile ale mecanicii cuantice Percepţia-Mit 2 – Genele controlează viaţa /Revizuire – Noua ştiinţă a epigeneticii revelează faptul că mediul controlează genele . Eu mă refer la aceste credinţe vechi ca fiind cele Patru Percepţii-Mit ale Apocalipsei.Caracterul tuturor culturilor se bazează pe un set de credinţe fundamentale cunoscute ca find paradigma de bază.

conceptul de determinism genetic. Mai degrabă decât a fi victime ale eredităţii. Următoarea discuţie scurtă este centrată asupra unor investigaţii ştiinţifice noi care risipesc mitul genelor. Noua ştiinţă a epigeneticii lămureşte cum mintea noastră (percepţiile. stăpânii genomului nostru. noua cercetare revelează în mod surprinzător cum caracterul vieţilor noastre este cel care controlează genele noastre. Noi am fost îndrumaţi să credem că genele determină caracterul vieţilor noastre şi totuşi. rezultate ale Proiectului genomului uman au spulberat una dintre credinţele fundamental-centrale ale Ştiinţei. noi suntem. Recent.Percepţia-Mit 3 – “Supravieţuirea celui mai potrivit” conduce evoluţia /Revizuire – Cooperarea conduce evoluţia Percepţie-Mit 4 – Evoluţia este un proces întâmplător /Revizuire – Organismele se dezvoltă pentru a se conforma mediului Când aceste investigaţii ştiinţifice fundamental noi înlocuiesc miturile noastre culturale limitatoare curente. cenuşa civilizaţiei noastre actuale va da naştere unei versiuni magnifice a Phoenix-ului uman. credinţa limitatoare că genele controlează biologia. atitudinile şi emoţiile) . de fapt.

Dogma Centrală furnizează noţiunii de determinism genetic credinţa că genele “controlează” caracterul vieţii. În tot timpul copilăriei percepţiile noastre primare referitoare la viaţă au fost programate cu credinţe culturale. Carcateristicile fizice şi comportamentale ale celulelor sunt derivate din peste 150. În consecinţă. Spre surpriza mea. De exemplu. Biologia celulară este importantă deoarece corpul uman este de fapt o comunitate de aproape 50 de trilioane de celule. am văzut că schimbând unele din componentele texturii mesei de cultură sau schimbând compoziţia gazelor atmosferice ale incubatorului. Celulele clonate sunt create prin inocularea unei singure celule stem într-o masă de cultură şi.dirijează biologia şi comportamentul. programam sârguincios Dogma Centrală în minţile maleabile ale studenţilor în medicină. Una dintre credinţele cele mai sfinte ale biologiei. suntem noi violenţi deoarece suntem predispuşi genetic la violenţă? Ştiinţa noua arată că oricare din variante ar putea fi adevărată. fără a ţine seama de faptul că majoritatea biologilor sunt acum conştienţi că această afirmaţie simplificată nu este validă. activitatea mea universitară se referea în primul rând cu cercetarea în domeniul distrofiei musculare folosind culture de celule stem clonate. permiţându-i să se dividă de mai multe ori. stipulează că informaţia în biologie curge într-o singură direcţie: de la DNA la RNA la proteină. De vreme ce percepţiile dirijează comportamentul şi activitatea genelor. codificată a Dogma Centrală. puteam să alterez profund .000 de structuri proteine diferite ale căror structure sunt programate în genele noastre. să producă mii de celule identice genetic. credinţele culturale devin biologie. Între 1970 şi 80 ca membru plin al Şcolii de medicină din cadrul Universităţii Wisconsin. Cărţile şi mass media încă informează publicul că genele îi controlează viaţa. Oricum.

Şefii mi-au considerat studiile “eretice”. şi efectuatori proteici care activau funcţiile celulei sau citirea . În cele din urmă căutarea mea a revelat faptul că “pielea” celulei (membrane celulară) era responsabilă pentru citirea şi reacţia la condiţiile ambientale. “Mişcări bruşte (răsuciri)” în membrană erau cuprinse în receptori proteici. recunoscusem că nucleul nu era creierul. care citesc semnale ambientale.soarta celulelor mele de cultură. era clar că soarta diferită a celulelor se afla sub controlul mediului de cultură şi NU a genelor. dogme… mi-am dat seama că ştiinţa modernă era întrucâtva asemănătoare unei religii! Aceste studii. În plus. au arătat că celulele pot trăi şi exprima comportamente complexe încă două luni fără a avea vreo genă. cărţile de specialitate şi mass media se referă încă la un nucleu de gene ca fiind celula creierului. Acum 20 de ani. hrănind credinţa depăşită că genele controlează biologia. am rupt cultura de celule stem în trei părţi. fiecare fiind expusă la condiţii de mediu diferite. Erezii. De exemplu. experimente în cadrul cărora nucleul celulei este îndepărtat. participând strict la reproducerea celulară. Deşi cercetarea a stabilit că genele nu controlează viaţa. echivalentul celulei pentru ochi. De vreme ce în cultură eu am semănat celule stem identice din punct de veder e genetic. că era echivalent din punct de vedere funcţional gonadelor celulei. de vreme ce ei aveau în vedere Dogma de control a genelor. au accentuat puterea hranei asupra naturii în influenţarea vieţilor noastre. mi-am refocalizat cercetarea pentru identificarea mecanismelor prin care informaţia ambientului controla comportamentul şi genetica. Într-una dintre texturi celulele au format muşchi. în alta au format os. Îmboldit de provocările colegilor mei care nu credeau. urechi şi nas. iar în masa care a rămas celulele au format grăsime (ţesut adipos). demonstrând că celulele nu erau “controlate” de gene.

” Am îngheţat. mai precis “mem-creier (engl. că membrana “nu este ca un chip”. Altfel spus.” Ca biolog în domeniul celulelor. am pus pe hârtie o serie de fraze descriptive folosind termeni pe care nu-i mai folosisem înainte. În 1985. Asta înseamnă. membrane este homologă chipului. mi-am zărit primul computer. eu nu folosisem niciodată această exprimare. Fiecare celulă este un chip programabil. semiconductor cu porţi şi canale. “…un semiconductor de cristal cu porţi şi canale. cu un centru conducător hard (nucleul) conţinând software (genele). eu revizuiam arhitectura şi comportamentul molecular al membranei celulare ca processor ambiental al informaţiei. m-a trăsnit. M-am oprit şi am revizuit ceea ce tocmai scrisesem: “Membrana celulară este un cristal lichid. după încă câteva milionimi de secundă -ore. Pe pagina a treia din Introducere. un Macintosh cu faţa zâmbitoare. Brain)” reprezintă echivalentul celular al creierului. dar mie mi s-au părut ore. Înţelegerea structurii şi funcţionării membranei ar fi cheia pentru înţelegerea naturii vieţii. datele celulare sunt introduse prin keyboard – formată din mii de membrane . Unde le auzisem? Pe colţul biroului meu. “Nu a fost o simplă coincidenţă! Arhitectura şi comportamentul molecular al chipului de computer este esenţial identică cu membrane unei celule!” Membrana nu este analogă chipului. Aşa cum se întâmplă în cazul computerelor convenţionale pe bază de silicon. Membrana. membrana ESTE un chip. “Ce coincidenţă…membrana celulei şi un chip de computer au aceeaşi definiţie!” Şi apoi. şi lângă el o carte pe care o citisem intitulată Înţelegându-vă Microprocesorul. Întâi m-am gândit. şi totuşi ele îmi păreau familiare. “Mişcările bruşte” ale membranei sunt unităţi moleculare de percepţie folosite în reglarea biologiei celulei. era definiţia unui chip de computer.genelor. Membrana celulară este un echivalent celular pe bază pe carbon a unui chip de computer pe bază de silicon. Următoarea secvenţă de gânduri s-a petrecut probabil în milionimi de secunde.

Transferând setul de auto-receptori ai unei personae la celula alteia se va transfera şi “dreptul de proprietate” a celulei respective. fiind transplantabilă în orice organism fără a fi respinsă. de ce nu suntem noi “clone” umane fiind expuşi la acelaşi mediu? Răspunsul. ea este un “semnal” unic din câmpul citit de către auto-receptorii noştri. celulele tale vor fi respinse de către oricare alt recipient din acelaşi motiv. De vreme ce celulele răspund la semnalele mediului. . nu există doi oameni biologic identici. Important este faptul că această comunicare este cu dublu sens. În acelaşi mod. mecanismele epigenetice pot genera peste 30. epigenetica revelează că programele genelor se pot rescrie dând posibilitate celulelor să se adapteze la ambiente dinamice. Cel mai important. noua ştiinţă a epigeneticii s-a dezvoltat pentru a descrie mecanismele moleculare prin care semnalele ambientale controlează dinamic activitatea genelor. Ştiinţa epigenetică demonstrează că nucleul celulei este un hard disk cititscris. trupul tău va respinge un ţesut sau grefă de la oricine altcineva recunoscând celulele străine ca nefiind ale sale. Unde se află identitatea unui individ? Celulele fiecărui corp au un set unic de proteine membranice (?) pe suprafaţa lor exterioară. în care software-ul de genă este programat de reacţia membranei la percepţiile ambientale. Forţele care se mişcă invizibil descrise de biofizica cuantică şi care activează auto-receptorii sunt aceleaşi cu cele cunoscute ca fiind spirit. întrucât conştienţa experienţei este trimisă înapoi la camp şi schimbă sursa. Acestea sunt convertite în comportament celular de efectorul proteic al membranei. Medicina identifică existenţa unui subset al acestor receptori ca fiind auto-receptori. Aproximativ acum 10 ani. adică “primitori proprii.receptoare proteice acordate pentru semnale ambientale diferite. De unde vine identitatea noastră? Aparent. Contrar credinţei că genele sunt programe hardwired. semnalele nu doar vin în celulă.” Când receptorii proprii sunt îndepărtaţi de la o celulă ea devine o celulă generică.000 de variaţii de proteină diferite de la fiecare proiect de genă.

In realitate. In vreme ce genetica „da nastere“. de-a lungul generatiilor. aceea a epigeneticii. epigenetica „selecteaza“. restul era considerat junk.Interesant. numit astfel pentru ca biologii nu reusisera inca sa-i identifice menirea. gratie activarii si reprimarii anumitor gene.Unde Mintea Şi Materia Se Întâlnesc partea 2 din 2 Bruce Lipton . Pana de curand. Teza centrala a biologiei moleculare sustine ca informatiile ereditare sunt transmise prin intermediul unor mecanisme genetice. exista insa o alta lume. înţelegând natura membranei mi-a zdruncinat viaţa. A fost un moment de transformare pentru mine să descopăr că NU sunt un robot biochimic. responsabile pentru aproape toate procesele care au loc in organismul nostru. Dincolo de genetica. Epigenetica studiaza tocmai fenomenele biochimice care permit acidului dezoxiribonucleic sa se exprime intr-o maniera diferita. ci o comunitate controlată spiritual de celule programabile care acum colaborează cu alte “comunităţi” de celule pentru a crea un nou Phoenix uman. un fel de subprodus al milioanelor de ani de evolutie.Natura. semnalele care definesc eul sunt încă în mediu/ambient chiar dacă celulele mor şi nu sunt acolo ca să fie citite. dar fara a provoca . o celula-mama schimba cu celulele-fiice si informatii care nu sunt continute in secventa de baza a ADN-ului. un “nou” copil poate intra în viaţă expunând un set “vechi” de auto-receptori – “vechiul” suflet va veni înapoi pe calea aerului…reîncarnare! Pentru un individ care nu credea în spiritualitate. Şi chiar mai interesant. Educaţia şi Puterea Iubirii: Biologia "Părintitului" Conştient Alte materiale despre Epigenetică Doar 2% din ADN-ul uman contine instructiuni referitoare la producerea proteinelor. Conferințe susținute de BRUCE LIPTON – cu subtitrare în română NOUA BIOLOGIE .Unde Mintea Şi Materia Se Întâlnesc partea 1 din 2 NOUA BIOLOGIE .

numite imprimate (imprinted). procesul are menirea de a dezactiva gene de care celulele nu au nevoie (de exemplu. sau sa se incolaceasca si mai strans (atunci cand o anumita gena activa trebuie „amutita“). Aceste gene. Oamenii de stiinta au descoperit in ultimii ani ca.schimbari la nivelul secventei genice. inclusiv in controlul celor 80 de gene pe care organismul le mosteneste doar de la unul dintre parinti. ci si de functionarea defectuoasa a unuia sau mai multor fenomene epigenetice. adica poate activa sau dezactiva o gena in functie de o sumedenie de factori. gena aflata intr-unul dintre cei doi cromozomi X prezenti in celula fiecarei femele este „redusa la tacere“ prin metilare). provocand schimbari ale modului in care se „exprima“ aceasta gena. adeseori. De ce doar unul dintre gemenii asa-numiti identici dezvolta schizofrenia? De ce anumite gene purtatoare de boli afecteaza numai anumite persoane? De ce maladii complexe precum autismul ii marcheaza prepoderent pe baieti? Pentru a obtine raspunsuri. Intr-un anumit moment al procesului de metilare. buclele strans rasucite ale ADN-ului sa se poata relaxa (asa incat anumite gene sa se poata „exprima“). Atunci cand spermatozoidul si ovulul se intalnesc pentru a forma un embrion. Asadar. poate fi controlata activitatea genelor si ca boli complexe precum tumorele pot fi declansate nu numai de mutatii genetice. actionand asupra enzimelor de baza ale epigeneticii. fie ca o frana. Se stia deja de multa vreme ca alimentele pe care le consuma femelele insarcinate – fie ca viitoarele mame sunt femele de soareci. fiecare prezinta un anumit tipar de gene metilate. Acesta actioneaza fie ca o pedala de acceleratie. unul dintre mecanismele biologice pe care le analizeaza specialistii in epigenetica este metilarea. asa cum se intampla cu . numite transpozoni (40% din genomul uman este alcatuit din transpozoni paraziti) si tot ele joaca un rol determinant in controlul genelor implicate in dezvoltarea prenatala si postnatala. un cvartet de atomi numit grup metilic se ataseaza de o gena. care fac ADN-ul mai mult sau mai putin accesibil sistemelor de producere a proteinelor. dupa caz. de musculite de otet sau femei – pot marca profund predispozitia progeniturilor lor pentru anumite boli. Grupurile metilice sunt responsabile si de dezactivarea ramasitelor infectiilor virale. De cele mai multe ori. trebuie sa fie metilate pentru a functiona si sunt vulnerabile la dieta si la factorii de mediu. dar abia de curand au inceput sa inteleaga cercetatorii resorturile din spatele acestui mecanism. Tiparele nu se transmit ereditar. dinspre domeniul epigeneticii ar putea veni raspunsurile la multe probleme pe care abordarile clasice ale geneticii s-au dovedit a fi incapabile sa le rezolve. aceste grupari metilice se ataseaza de anumite puncte de pe cromozomi pentru ca. De asemenea.

. pentru ca. Totodata. epigenetica suporta comparatia cu formatarea intr-un program de procesare Word. In plus. unele reusesc totusi sa mearga mai departe (in general. Un numar de medicamente care inhiba procesul de metilare sunt testate acum ca modalitati de tratament al cancerului. fontul poate fi mai mare sau mai mic. in timp ce puii neglijati prezinta ca adulti o rezistenta mai scazuta la stres. apar cu timpul. Genomul uman individual se schimba de-a lungul vietii. procesul de metilare este modalitatea pe care Mama Natura a ales-o pentru a permite factorilor de mediu sa influenteze exprimarea unei gene fara a provoca mutatii ireversibile. De fapt. Educatia la soareci Datoram descoperirile din domeniul epigeneticii in special cercetarilor facute pe soareci. ceea ce poate explica de ce anumite boli. in laborator. Times New Roman sau Arial. Specialistii au observat ca soarecii linsi sarguincios de catre mame in prima saptamana de viata dezvolta tipare de metilare in regiuni ale creierului unde se regleaza nivelul hormonilor de stres secretati de glandele suprarenale. Comportamentul are un impact direct asupra conexiunilor creierului si afecteaza in mod cert chimia ADN-ului. tiparele de metilare lipsesc din anumite regiuni ale genomului soarecilor inainte de nasterea acestora. influentat de factorii de mediu si nutritionali. fiind cel mai adesea mostenite). mama-soricioaica incepe sa-si linga puiul (o forma de educatie la rozatoare). pana la urma nu suntem decat niste mozaicuri de tipare epigenetice si de secvente de gene. italic sau bold. Pentru motive care nu au fost elucidate pe de-a-ntregul. in viata caruia prima saptamana este decisiva. tiparele ovulului s-au dovedit a fi mai razbatatoare. o expunere de scurta durata la orice factor in masura sa influenteze tiparele de metilare pe perioada dezvoltarii poate schimba un animal sau un om pentru tot restul vietii. in batalia chimica dintre sexe. iar consecintele epigenetice sunt un fel de ruleta ruseasca: pot fi faste sau nefaste. Asta pentru ca nutritia este doar unul dintre protagonistii repertoriului epigenetic. Adica. desi literele raman aceleasi. s-a dovedit ca metilarea care are loc imediat dupa nastere poate contura trasaturi de comportament precum curajul si increderea in sine. se formeaza un nou tipar de metilare.genele. spun specialistii. subliniat sau nu si in oricare dintre culorile curcubeului. Abia dupa aceea. dar. insa. In timp ce secventele de ADN pot fi comparate cu un text scris. precum cancerul. La 12 ore dupa ce soarecii vin pe lume. avand in vedere ca grupurile metilice sunt derivate in intregime din ceea ce omul sau animalul consuma.

a declarat Andrew Feinberg. deoarece. marca epigenetica se poate modifica in functie de mediu si dieta individuala”. a adaugat Daniele Fallin. metilarea a suferit modificari importante de-a lungul anilor. spre deosebire de ADN. “Ceea ce am observat este o schimbare vizibila in decursul timpului. “Am inceput sa intelegem ca schimbarile epigenetice stau la baza medicinei moderne. au suferit o mutație genetică la gena răspunzătoare de culoarea părului. Sursa: Discovery Câteva experimente care susțin afirmațiile Epigeneticii: Oamenii de știință au realizat un experiment în care 2 femele șoareci. profesor de epidemologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. “Epigenetica joaca un rol important in cazul unor boli ca diabetul.”. identice din punct de vedere genetic. pe lângă hrana obișnuită a primit o suplimentație consistentă cu Vitamina B. continua acesta. care este acelasi in fiecare celula. pentru a putea masura corect variatiile care au loc in procesul de metilare (proces de fixare a unei grupari metil pe o molecula). . autismul sau cancerul.Cercetatorii de la Johns Hopkins University au aflat de ce asa-numitele marci epigenetice din structura ADN-ului se modifica in decursul unei vieti si de ce aceste schimbari sunt similare la membrii aceleiasi familii. Studiul a fost efectuat pe 600 de persoane si s-a desfasurat pe parcursul a mai multi ani. iar pe perioada gestației una dintre femele. dovada faptului ca marca epigenetica se schimba cu varsta”. Ele au fost înseminate. profesor de biologie moleculara si genetica. In aproximativ o treime din cazuri.

Ceea ce s-a constatat după fătare a fost uimitor: puii femelei care s-a hrănit normal s-au născut cu păr de culoare galbenă moștenind mutația mamei lor (și erau predispuși la diabet. Având în vedere că legumele și fructele – principala noastră sursă de vitamine și minerale nu mai contin decât cantități extrem de mici aceste substanțe utilizarea suplimenților nutritivi de calitate nu mai este de multă vreme un moft. obezitate etc). cancer. publicat de dan oros la 14:33 0 comentarii trimiteţi prin e-mailpostaţi pe blog!distribuiţi pe twitterdistribuiţi pe facebook Biologia credintei Biologia credintei Data aparitiei: 21.2007 . fără mutația genetică !!! Practic suplimentația cu Vitamina B a sters mutația genetică !!! Rezultă că printr-o dietă și suplimentație corespunzătoare care să conțină suficiente vitamine putem să anulăm mutațiile genetice. Acest experiment ne arată de ce este important să oferim organismului nostru vitaminele și mineralele de care el are nevoie. dar puii femelei care a primit suplimentație cu Vitamina B s-au născut normali. este o necesitate.06.

efectuat in mod constient. care au copii cu personalitati radical diferite. Realitatea. Este o idee seducatoare pentru parintii ocupati si/sau lenesi. ma gandeam. Aceasta notiune le permite parintilor sa-si continue viata pe care o duceau inainte de nasterea copiilor. ei putand sa-si lase pur si simplu copiii la cresa. Stiinta de frontiera confirma ceea ce mamele si tatii iluminati au cunoscut dintotdeauna: ca parintii conteaza . Thomas Verny. Obisnuiam sa cred ca fiicele mele sunt diferite deoarece au mostenit seturi diferite de gene in momentul conceptiei . Cresterea constienta a copiilor Fara indoiala ca ati auzit argumentul seducator ce sustine ca imediat ce parintii isi transmit genele copiilor lor. un pionier in domeniul psihiatriei prenatale si perinatale: "Rezultatele aparute in literatura examinata de-a lungul deceniilor stabilesc fara nici o indoiala ca parintii au o influenta coplesitoare asupra atributelor mentale si fizice ale copiilor pe care ii cresc. 2002) . sa-i imbrace si apoi sa astepte sa vada unde ii conduc genele preprogramate. ei trebuie apoi doar sa se abtina de la a abuza de copiii lor. poate duce la nasterea unor copii mai inteligenti." (Verny si Weintraub. La urma urmei. este foarte diferita. deci motivul existentei acelor diferente trebuie sa fie natura (genele). ocupa apoi locul din spate in viata acestora.in ciuda cartilor bine vandute care incearca sa-i convinga ca nu asa stau lucrurile.un proces aleator de selectie in care mama lor si cu mine nu am avut nici un rol. cu ingrijitorii de copii sau la gradinita. trebuie sa-i hraneasca. precum si pentru parintii ca mine. mai sanatosi si mai fericiti. Pentru a-l cita pe dr.Cercetari recente arata ca parintii isi influenteaza in mod subconstient copiii chiar inainte de nastere si ca acest act. din cate stiu acum. au crescut in acelasi mediu.

Sistemul nervos al fetusilor si al nounascutilor are posibilitati senzoriale si de invatare foarte vaste.sau. La urma urmei.Verny spune ca aceasta influenta incepe nu dupa. 1981) Deoarece savantii credeau ca creierul uman nu devine functional decat dupa nastere.care a creat termenul de "amnezie infantila" . in cartea The Secret Life of the Unborn Child. precum si un tip de memorie pe care neurologii o numesc "memorie implicita". . dovezile stiintifice erau inca putine la numar. invata . specialistii in neurologie si in psihologia experimentala demoleaza acum mitul ca bebelusii nu-si pot aminti . ci inainte de nastere. Cand Verny a sustinut pentru prima data.si impreuna cu acesta si notiunea ca parintii sunt simpli spectatori la desfasurarea vietilor copiilor. de fapt.majoritatea oamenilor nu-si amintesc nimic din ce s-a intamplat inaintea varstei de 3-4 ani. se presupunea ca fetusii si bebelusii nu au amintiri si nu simt nici o durere. iar expertii au fost sceptici. nota Freud . ca influenta parintilor se intinde chiar si in perioada de gestatie. (Verny. Oricum.

ne programeaza predispozitia pentru bolile arterei coronare. obezitate si o multime de alte conditii ale vietii ce va urma. Peter W. David Chamberlain. o gama chiar mai larga de boli cronice specifice vietii adulte. casa noastra temporara de dinainte de a ne naste. incluzand osteoporoza. Gene myopia . infarct. 1988) Aceste mici si complexe creaturi au in pantecele matern o viata anterioara nasterii care le influenteaza profund comportamentul si sanatatea pe termen lung: "Calitatea vietii in pantecele matern. (Nathanielsz. 2004) Recunoasterea rolului pe care il joaca mediul prenatal in crearea bolii impune o reconsiderare a determinismului genetic. 1999) Recent.mici creaturi cu ganduri neasteptat de mari. diabet. (Gluckman si Hanson.Alt pionier al psihologiei prenatale si perinatale. Ei nu sant fiinte simple. Nathanielsz scrie: "Exista dovezi importante ca programarea sanatatii intregii vieti de catre conditiile din pantece este cel putin la fel de importanta ca genele noastre in determinarea modului in care ne vom purta mental si fizic de-a lungul vietii." (Chamberlain." scrie dr. au fost relationate de influentele asupra dezvoltarii pre si perinatale. ci complexe si fara varsta . psihoza si sindromul maniaco-depresiv. scrie in cartea The Mind of Your Newborn Baby ("Mintea noului tau nascut"): "Adevarul este ca mult din ceea ce am crezut noi in mod traditional despre bebelusi este fals. Nathanielsz in Life in the Womb: The Origin of Health and Disease ("Viata in pantecele matern: Originea sanatatii si a bolii").

desi transmiterea intre generatii a caracteristicilor dobandite are loc prin mecanisme care erau necunoscute pe vremea sa." "Mecanismele" de programare la care se refera Nathanielsz sunt mecanismele epigenetice (discutate anterior in cartea mea). parintii pot imbunatati mediul prenatal. .("miopia genelor") este termenul care descrie cel mai bine opinia curenta a majoritatii oamenilor dupa care sanatatea si destinul ne sunt controlate doar de gene. prin care stimulii din mediu regleaza activitatea genelor. In contrast cu fatalismul relativ al aceste opinii. Ideea ca parintii pot transmite modificari ereditare din viata lor in cea a copiilor lor este desigur un concept lamarckian care intra in conflict cu darwinismul.. intelegerea mecanismelor care se afla la baza programarii calitatii vietii in faza de gestatie poate imbunatati viata copiilor nostri si a copiilor lor.are loc transmiterea intre generatii a caracteristicilor prin mijloace negenetice. Nathanielsz este unul dintre oamenii de stiinta care sunt destul de curajosi pentru a-l cita pe Lamarck: ". Lamarck avea dreptate.. Facand acest lucru. ei actioneaza ca niste ingineri geneticieni pentru copiii lor." Capacitatea de raspuns a indivizilor la conditiile de mediu percepute de mamele lor inainte de nastere le permite sa-si optimizeze dezvoltarea genetica si fiziologica pe masura ce se adapteaza la mediul inconjurator perceput... Dupa cum afirma Nathanielsz.

" scrie dr.. deoarece parintii ii influenteaza in continuare mediul. Noi cercetari subliniaza importanta pe care parintii o au asupra dezvoltarii creierului: "Pentru creierul aflat in dezvoltare. Daniel J. Dupa cum arata ultimele descoperiri. parintii continua sa actioneze ca inginieri geneticieni chiar si dupa nasterea copilului.sa ma indoiesc de presupunerile mele inradacinate referitoare la cresterea copiiilor.Aceeasi plasticitate epigenetica ce favorizeaza dezvoltarea umana o poate lua intr-o directie gresita si conduce la batranete la o gama de boli cronice daca un individ experimenteaza conditii adverse de alimentatie si de mediu in timpul perioadelor de dezvoltare in etapa fetala si in cea neonatala. 1999) Cu alte cuvinte. (Bateson si al. Programarea parentala: puterea mintii subconstiente As dori sa va povestesc cum am ajuns eu . 2004) Aceleasi influente epigenetice continua si dupa nasterea copilului. ceea ce determina felul in care neuronii se interconecteaza creand caile neuronale ce dau nastere activitatii mintale.care ma consider ca facand parte din categoria celor care nu sunt pregatiti sa aiba copii . Siegel in The Developing Mind. bebelusii au nevoie de un mediu favorabil pentru a activa genele care duc la dezvoltarea unor creiere sanatoase. mediul social furnizeaza cele mai importante experiente care influenteaza modul de manifestare a genelor. (Siegel. Nu veti fi surprinsi sa aflati ca mi-am inceput reevaluarea in .

unul dintre studentii mei a sugerat ca m-ar putea ajuta o vizita la colegul sau de camera. In urmatoarele cateva zile abia am putut merge. amintind de o versiune care gemea a lui Quasimodo. simtem ca miam rupt toate oasele. incerci lucruri la care nici nu te-ai gandi in momentele in care te simti bine. din fericire. purtam casca. Am ramas inconstient o ora si jumatate. In "biroul" improvizat in dormitorul chiropracticianului mi s-a prezentat pentru prima data kineziologia. Motocicleta s-a rasturnat. Mi-a cerut apoi sa intind mana si sa rezist iarasi la apasare in timp ce spuneam: "Numele meu este Bruce". Nu mi-a fost greu sa rezist fortei usoare cu care apasa. un student care era si chiropractician. dar acum incepeam sa cred ca avertismentele colegilor mei universitari fusesera corecte: "Asta e o nebunie!" . Atunci cand mi-am revenit. Cand ieseam scartaind de la ore intr-o dupa-amiaza. dat fusesem invatat de comunitatea alopata sa-i consider sarlatani pe chiropracticieni. Eram in drum spre locul unde urma sa conferentiez cand am dat. in mare viteza. Chiropracticianul mi-a spus sa intind mana si sa rezist la presiunea pe care a aplicat-o spre in jos. Am fost inspirat de fapt de un eveniment nefericit: un accident de motocicleta. M-am lovit puternic la cap. Din nou. Fiecare pas era un memento dureros ca "viteza ucide". Atunci cand ai insa dureri mari.Caraibe. iar studentii si colegii mei au crezut un timp ca am murit. nu numai ca nu mai fusesem vreodata la un chiropractician. locul in care a prins radacini trecerea mea la Noua Biologie. nu mi-a fost greu sa rezist. Dupa cum am explicat in capitolul sase al cartii mele. peste o bordura. cunoscuta popular ca "testarea muschilor". dar.

alt copilot al vietii mele. "Asteapta o clipa. nu era cea care detinea controlul atunci cand pronuntam o opinie care diferea de un adevar aflat in mintea subconstienta. mana imi cadea ca o piatra." am spus. Am ramas uimit de descoperirea ca exista alta "minte"." Asa am si facut. mintea despre care stiam atat de putin (cu exceptia unor cunostinte teoretice din psihologie). care imi era acum profesor. incearca din nou. Mintea mea inconstienta se opunea eforturilor intense ale mintii constiente de a tine bratul intins in timp ce pretindeam ca numele meu este Mary. era chiar mai puternica decat mintea constienta.Chiropracticianul mi-a spus apoi sa intind mana si sa rezist la apasare in timp ce spuneam cu sinceritate: "Numele meu este Mary". Totusi. Pana la urma. Spre uimirea mea. bratul mi-a cazut in ciuda rezistentei mele puternice. prima mea vizita la un chiropractician s-a dovedit a fi genul de experienta care-ti schimba viata. Mai socant era faptul ca aceasta minte ascunsa. Studentul. Am aflat ca chiropracticienii pot avea acces la puterea innascuta de vindecare a . pe care o utilizasem cu atata incredere in mediile academice. exact dupa cum pretinsese Freud. de data asta incercand cu si mai multa forta sa rezist. conflictul intelectual se manifesta ca o slabire a muschilor. "Probabil ca nu m-am opus destul de tare. Spre uimirea mea am realizat ca mintea mea constienta. dupa ce repetam "Numele meu este Mary". mi-a explicat ca atunci cand mintea constienta are o credinta care este in conflict cu un "adevar" invatat anterior si depozitat in mintea subconstienta.

m-am indreptat mai intai catre neuroanatomia comparativa . Am cuplat aceste reflectii cu studiile mele din domeniul fizicii cuantice. Fluturii de noapte zboara spre lumina. . broastele testoase revin la anumite insule si isi depun ouale pe plaja la momentul potrivit. ceea ce este mai important. Si.care arata ca. mintea mea subconstienta! In timp ce paraseam campusul. ele sunt implantate genetic in organism si sunt clasificate ca "instincte". Complexitatea acestui mecanism de invatare pe baza factorilor de mediu culmineaza probabil la oameni. care imi fusese ascunsa pana atunci. cu atat este mai putin dezvoltat sistemul sau nervos si cu atat mai mult se bazeaza pe comportamentul preprogramat (natura). Organismele aflate mai sus in lantul evolutiv au sisteme nervoase integrate mai complex. Subconstientul meu "stia" ca numele meu nu este Mary si s-a opus insistentei mele de a sustine asa ceva.organismului folosind kinesiologia pentru a lucra asupra pozitiilor gresite ale vertebrelor.fara folosirea vreunui medicament. cu cat un organism se afla mai jos pe firul evolutiei. Aceste comportamente sunt innascute. Ce altceva "stia" mintea mea subconstienta si cum invatase aceste lucruri? Pentru a intelege mai bine ce se intamplase in biroul chiropracticianului. conduse de creiere tot mai mari care le permit sa dobandeasca modele comportamentale complicate prin invatare experimentala. mintea mea constienta se agita examinand implicatiile puterii superioare a mintii subconstiente. unde invatasem ca gandurile pot stimula comportamentul mai eficient decat moleculele fizice. Am iesit din acel dormitor simtindu-ma ca un om nou dupa cateva manevre simple de ajustare a pozitiei vertebrelor executate pe masa "sarlatanului" . care sunt in varful sau macar aproape de varful lantului evolutiei. mi-a fost prezentat "personajul din spatele cortinei". iar randunicile se intorc la Capistrano la o data precisa. fara ca aceste organisme (din cate stim noi) sa cunoasca motivul pentru care se comporta astfel.

mancare si adapost. Mecanismele fiziologice ale organismului (de exemplu. prin natura lor. Observati raspunsul parintilor in momentul in care copilul nesupravegheat se aventureaza langa un bazin sau alta apa mare. dar copiii dobandesc rapid o teama de apa de la parintii lor. Nounascutii pot inota la fel de gratios ca delfinii la cateve clipe dupa nastere. Schultz and Robert H. in special pentru ca pot sa nu tina seama de instinctele programate genetic. pulsul. fiintele umane sunt mai dependente de invatare decat alte specii. Lavenda: "Pentru a supravietui. temperatura corpului) sunt. de exemplu. Instinctele sunt comportamente implantate. independent de cultura din care fac parte sau de epoca in care s-au nascut. Parintii trebuie ulterior sa lupte pentru a-l invata pe Johnny sa inoate. modul de sangerare. de a-si trage repede mana din foc si de a inota automat cand este pus in apa. instincte . 1987) Avem desigur instincte comportamentale care sunt innascute. Copilul invata de la parinti ca apa este periculoasa. tensiunea sanguina. Prin evolutie insa. cum ar fi instinctul noului nascut de a suge. fundamentale pentru supravietuirea tuturor oamenilor.Pentru a-i cita pe antropologii Emily A. perceptiile noastre educate au devenit mai puternice. Noi nu avem instincte care sa ne protejeze automat si care sa ne faca sa gasim. Primul lor mare efort consta in depasirea fricii de apa pe care i-au insuflat-o in primii ani de viata." (Schultz si Lavenda.

in principal. Savantii s-au concentrat asupra creierelor noastre mari considerandu-le motivul capacitatii noastre de a invata un astfel de comportament complex. Scriitorul Roger Lewin il citeaza pe Lorber in articolul sau: "Exista un student la Universitatea Sheffield care are un coeficient de inteligenta de 126 si care si-a luat examenul la matematica cu nota maxima. Oricum.programate. intitulat Is Your Brain Really Necessary? ("Este creierul vostru cu adevarat necesar?") pun de asemenea sub semnul intrebarii notiunea ca marimea creierului este cel mai important factor pentru inteligenta umana. pocientii pot duce o viata normala. 1980) Lorber a studiat multe cazuri de hidrocefalee ("apa la creier") si a concluzionat ca si in cazul in care lipseste cea mai mare parte a cortexului cerebral (stratul exterior al cerierului). nu are totusi creier. (Lewin. Cand iam facut o scanare a creierului. de exemplu.5 cm intre ventriculi si suprafata corticala exista doar un strat subtire de membrana cu o grosime de cca. luand in considerare ca cetaceele (porcii de mare si delfinii). am vazut ca in locul unui tesut normal cu o grosime de 4. fiind complet normal din punct de vedere social. Descoperirile neurologului britanic dr. plin cu fluid cerebrospinal. virtual.. Ar trebui totusi sa ne temperam entuziasmul pentru teoria creierului mare. Baiatul. 1 mm. Craniul sau este. prezentate intr-un articol din 1980 in revista Science. yoghinii si oamenii obisnuiti care folosesc biofeedback-ul pot invata sa regleze constient aceste functii "innascute".." . au o suprafata cerebrala mai mare ca a noastra. John Lorber.

sau ceea ce psihologii specializati si fizica cuantica numesc mintea "superconstienta". bebelusii pot prezenta periodic scurte explozii de activitate EEG cu frecventa mai mare. Desi acesta este tipul predominant. Adultii si copiii prezinta variatii EEG ce merg de la unde delta de joasa frecventa pana la unde beta de inalta frecventa. As dori acum doar sa discut despre mintea constienta si mintea subconstienta . (Laibow. mai programabile. Aceste imagini din ce in ce mai sofisticate reveleaza o gama gradata de activitate cerebrala la fiintele umane.5-4 Hz. Rima Laibow. Dr. Evolutia ne-a inzestrat creierele cu capacitatea de a descarca rapid in memorie un numar inimaginabil de comportamente si credinte. cunoscuta sub numele de unde delta. care trebuie sa invete asa de repede sa supravietuiasca si sa devina o parte a comunitatii lor sociale. la fiecare faza de dezvoltare. creierul uman opereaza predominant la cea mai scazuta frecventa EEG. 2002) Intre nastere si varsta de doi ani.pentru a asigura fundatia biologica pentru cresterea constienta a copiilor. Cand mecanisme bune se defecteaza Sa revenim la provocarea evolutiva adresata fiintelor umane. Programarea umana. predominanta unui anumit tip de unde cerebrale. Definitia literala a EEG-urilor este "imagini electrice a creierului". descrie progresul acestor faze de modificare a activitatii cerebrale. vizibila in electroencefalograme (EEG). precum si metode psihologice de vindecare bazate pe energie. Cred ca inteligenta umana poate fi inteleasa complet doar daca includem in studiu si spiritul ("energia"). unde theta (4-8 Hz) la varste cuprinse intre doi si sase ani.concepte cu care psihologii si psihiatrii se confrunta de mult . in Quantitative EEG and Neurofeedback ("EEG cantitativa si neurofeedbackul"). Un copil incepe sa aiba o activitate EEG caracterizata de unde cu frecventa mai mare. 1999. 0. . Hipnoterapeutii fac sa scada activitatea creierului pacientilor la delta si theta deoarece aceste unde cerebrale cu frecventa joasa corespund unei stari mai sugestibile. Cercetari aflate in desfasurare sugereaza ca o o cheie pentru a intelege cum functioneaza aceasta descarcare rapida de informatii consta in activitatea electrica variabila a creierului.Descoperirile provocatoare ale lui Lorber sugereaza ca trebuie sa reconsideram vechile credinte despre modul de functionare a creierului si despre baza fizica a inteligentei umane. Cercetatorii au observat totusi ca activitatea EEG a copiilor prezinta.

Aceasta ne da un indiciu important asupra motivului pentru care copiii. a primit o moneda si apoi a urmat-o pe mama sa la automat. el a selectat culoarea corecta. Cercetatori de la Institutul de Cercetare a Primatelor din cadrul Universitatii din Kyoto au descoperit ca puii de cimpanzei invata si ei la fel. cimpanzeul femela isi tinea langa ea puiul. cimpanzeul primea o moneda pe care o putea folosi la un automat ce vindea fructe. Spre surpriza cercetatorilor. intr-o zi. Intr-o serie de experimente. Cand a aparut litera pe ecran. Cercetatorii uimiti au conchis ca puii pot capata deprinderi complexe doar prin observare si ca nu trebuie sa fie dirijati de parintii lor. Atunci cand litera japoneza pentru o culoare specifica aparea pe monitorul unui computer. pot prelua volumul incredibil de informatii de care au nevoie pentru a prospera in mediul in care traiesc. Capacitatea de a procesa aceasta cantitate vasta de informatii este o adaptare neurologica importanta pentru a facilita acest proces intens de culturalizare. In timpul procesului de invatare. puiul de cimpanzeu a activat computerul. Mediul uman si moravurile sociale se schimba atat de rapid incat nu ar fi avantajos sa se transmita comportamente culturale prin intermediul instinctelor programate genetic. cimpanzeul a invatat sa aleaga materialul colorat corespunzator. Ca rezultat. Copiii mici observa cu mare atentie mediul inconjurator si preiau intelepciunea lumeasca oferita de parinti direct in memoria lor subconstienta. Dupa ce selecta culoarea corecta. observandu-si pur si simplu mamele. comportamentul si credintele parintilor devin proprii copiilor acestora. ale caror creiere opereaza in principal la aceleasi frecvente de la nastere pana la varsta de sase ani. o mama a fost invatata sa identifice ideogramele japoneze pentru un numar de culori. 2001) . (Science. in timp ce mama isi lua fructul de la automat.

Pe masura ce crestem. Activitatea alfa este pusa in relatie cu starile de constiinta calma.unde beta (12-35 Hz). Dupa ce au fost programate in mintea subconstienta. Aceasta gama de frecvente. pronuntarea corecta. ele ne controleaza biologia pentru tot restul vietii . la fel de sigur cum e copierea de informatii in computerul dumneavoastra.in afara cazului in care gasim o cale de a le reprograma. devenim mai putin susceptibili la programarea din exterior. pentru prima data. de exemplu. stilul nuantat si contextul care poarta semnatura parintilor. observa lumea exterioara. constiinta copilului nu a evoluat suficient pentru a stabili in mod critic ca acele enunturi sunt doar observatii taioase si nu neaparat caracterizari realiste ale "sinelui". cand un pilot este in procesul de aterizare sau un jucator profesionist de tenis de masa este implicat intr-un schimb rapid de mingi. va puteti imagina care sunt consecintele faptului de a-ti auzi parintii spunand ca esti "un copil stupid". cum ar fi ochii. aceste abuzuri verbale sunt definite ca "adevaruri" ce formeaza in mod inconstient comportamentul si potentialul copilului. Dupa ce sunt programate in mintea subconstienta. In timp ce majoritatea organelor noastre senzoriale. copilul sau a lasat sa-i scape o injuratura culeasa chiar de la parinti. ei uita fara indoiala ca astfel de comentarii sunt preluate de mintea subconstienta ca "fapte" absolute. credintele si atitudinile fundamentale pe care le observam la parinti devin cai sinaptice in mintiile noastre subconstiente. la care se face referire prin numele de unde gamma (de peste 35 Hz). ca "nu meriti aceste lucruri". La inceputul dezvoltarii. "nu esti bun de nimic".tipul de activitate cerebrala folosit pentru a citi acest material. Recent a fost definita o a cincea stare a activitatii EEG. In jurul varstei de 12 ani. Oricine se indoieste de sofosticarea acestui mod de dobandire de deprinderi ar trebui sa se gandeasca la momentul in care. "nu ar fi trebuit sa te nasti vreodata" sau ca "esti o fiinta slaba. Starile beta sunt caracterizate drept "constiinta activa sau focalizata" . . ea este o constienta a "sinelui". bolnavicioasa". Sunt sigur ca ati observat gradul de sofisticare. Cand parinti nechibzuiti sau nepasatori transmit aceste mesaje copiilor. apare in timpul starilor de "performanta maxima". constiinta poate fi comparata cu un organ de simt care se comporta ca o oglinda.Si la oameni comportamentele. urechile si nasul. reflectand activitatile interioare ale comunitatii celulare corporale. odata cu aparitia marita a undelor alfa de frecventa mai mare (8-12 Hz). Fiind data precizia acestui sistem de inregistrare a comportamentului. spectrul EEG al copilului incepe sa prezinte perioade mari de activitate la frecvente si mai mari .

Suma instinctelor noastre programate genetic si a credintelor pe care le-am invatat de la parinti formeaza mintea subconstienta. ele urmeaza "vocea colectiva" a organismului. Revin la celule. Fiziologia si modelele noastre comportamentale se conformeaza "adevarurilor" vocii centrale. Am afirmat de multe ori in cartea mea ca o celula este inteligenta. care se poate opune atat capacitatii de a ne tine bratul ridicat in cabinetul unui chiropractician. Programele innascute sunt in mod fundamental comportamente de tipul stimul-raspuns.Atunci cand copiii ajung la adolescenta. . Mintea subconstienta este un "hard disk" programabil in care sunt descarcate experientele noastre de viata. chiar daca acea voce impune un comportament auto-distructiv.fara intrebari. de "cunoastere" distructiva. dar vreau sa accentuez ca nu e nevoie sa consideram subconstientul drept un izvor freudian infricosator. subconstientul este o baza de date lipsita de emotii. ca sunt capabili sa realizeze orice isi propun. mintile lor subconstiente sunt pline de informatii. fara rationamente. insuflata de parinti iubitori. de la cunoasterea felului de a merge la "cunoasterea" ca nu sunt buni de nimic sau la cunoasterea. indiferent ca este vorba despre credinte constructive sau distructive. Dar atunci cand celulele creaza comunitati celulare. extrem de puternic. In realitate. Am descris puterea mintii subconstiente. constituita din programe a caror functie este legata strict de citirea semnalelor provenite din mediul inconjurator si de angajarea in programe comportamentale innascute . care ne pot invata multe despre noi insine. cat si celor mai sincere hotarari luate de Anul Nou de a ne opri auto-sabotarea cu droguri sau alimente.

unul dintre cei mai puternici procesori de informatie cunoscuti. citeste indiciile din mediu si activeaza imediat comportamente dobandite (invatate) anterior . Atunci cand este perceput un stimul. Animalele nu evoca in mod "constient" astfel de comportamente. functiile creierului animal constau doar in cele pe care le corelam cu mintea subconstienta. el va determina automat raspunsul comportamental care a fost invatat cand a fost experimentat pentru prima data semnalul respectiv. este "pilotul automat". Mintea anterioara. simplu. cat si constienta interna a corpului. Aceste minti mai primitive erau simple dispozitive stimulraspuns care reactionau automat la stimulii din mediu activand instincte programate genetic sau comportamente simple. mintea constienta. Inainte de evolutia mintii constiente. fata de cei 40 de stimuli pe secunda interpretati de mintea constienta. supravegherea sau macar constienta mintii constiente. probabil ca nu va avea timp sa constientizeze proiectilul amenintator. (Nørretranders. observa in mod specific atat lumea inconjuratoare. De fapt. cea subconstienta. totusi. invatate. Noua minte constienta reprezinta un important avantaj evolutiv. placerea si durerea. 1998) Mintea subconstienta.000. Mintea constienta . Comportamentele lor sunt reflexe programate. care proceseaza aproximativ 20. oamenii care realizeaza natura automata a acestui raspuns admit frecvent ca "s-a apasat pe butoanele lor". va face ca ochiul sa clipeasca. cum ar fi emotiile.Stimulii care activeaza comportamentul pot fi semnale detectate de sistemul nervos din lumea exterioara si/sau semnale care apar din corp. cetaceele si oamenii. incluzand cimpanzeii.000 de stimuli pe secunda. mai lenta. De exemplu.creatorul din interior Evolutia mamiferelor superioare. la fel cum este clipitul din ochi daca apare o adiere de vant sau miscarea piciorului dupa lovirea articulatiei genunchiului. . minte constienta.toate acestea fara ajutorul. mintea constienta este controlul manual. mintea subconstienta. a adus un nou nivel de constienta numita "constiinta de sine" sau. daca o minge se va apropia in viteza de ochiul dumneavoastra. care de fapt pot sa le fie chiar necunoscute.

realizati ca sunteti inca pe banda pe care trebuie si ca va deplasati corect in trafic. De fapt. de exemplu. sa folositi doua picioare pentru cele trei pedale ale unui vehicul standard si sa incercati sa va pastrati calmul in timp ce treceati pe langa diversi observatori. mintea dumneavoastra subconstienta poate impinge in siguranta masina de tuns iarba. Astazi va urcati in masina. In timp ce un comportament preprogramat se deruleaza. In timp ce va tineati privirea asupra soselei. constiinta dumneavoastra ajunge atat de captivata de conversatie incat pe drum va aduceti aminte ca nu ati fost atent la condus de cinci minute. Conduceti si aveti o discutie placuta cu pasagerul de langa dumneavoastra. mintea constienta . Prin capacitatea de a se reflecta pe sine insasi. Va amintiti prima zi la volanul unei masini. pregatindu-va sa invatati sa sofati? Numarul de lucruri de care trebuia sa se ocupe mintea constienta era ametitor. asupra petrecerii la care veti merge vineri seara. reusind sa nu va taie piciorul sau sa treaca peste pisica. Daca nu dumneavoastra ati condus constient masina. O verificare rapida a oglinzii de spate va arata ca nu ati lasat in urma stalpi daramati si cutii postale strivite. macar o singura data. Cele doua minti coopereaza si la dobandirea de comportamente foarte complexe ce pot fi ulterior conduse inconstient. sa fiti atent la vitezometru si la alte indicatoare.fara a trebui ca. Stiu ca nu sunt singurul care a experimentat asta. Dupa o tresarire. mintea constienta poate observa comportamentele in timp ce acestea sunt in desfasurare. A durat destul de mult timp pana cand toate aceste comportamente au fost "programate" in minte. Simultan. Pe langa facilitarea programelor subconstiente uzuale. mintea constienta are si puterea de a fi creatoare in mod spontan in raspunsurile sale la stimulii din mediu. mintea subconstienta a procedat aparent la fel de bine pe cat a fost invatata in timpul experientelor pe care le-ati avut ca sofer. cine a facut-o? Mintea subconstienta! Si cat de bine a facut-o? Cu toate ca nu a fost observata.Cele doua minti constituie un duet dinamic. sa trebuiasca sa va ganditi la mecanismul sofatului. chiar daca nu sunteti atent in mod constient la tunderea ierbii. trebuia sa priviti in oglinzile laterale si de spate. porniti motorul si va ganditi la lista de cumparaturi in timp ce mintea subconstienta activeaza supusa toate abilitatile complexe de care aveti nevoie pentru a conduce . Mintea constienta isi poate folosi resursele pentru a se concentra asupra unui subiect specific.

Cele mai mari impedimente in calea realizarii succeselor la care visam sunt limitarile programate in subconstient. Cand nu suntem atenti. dar pot juca si un rol major in determinarea fiziologiei si sanatatii noastre. multi oameni sunt uimiti sa auda ca sunt "exact" ca mama sau tatal lor . comportamentele mintii subconstiente pot sa nu fie propria noastra creatie. Comportamentele invatate si credintele dobandite de la alti oameni. in timp ce mintea subconstienta opereaza intotdeauna in momentul prezent.o sarcina dificila. dar iata cum acesta o poate lua razna. Deoarece comportamentele generate subconstient nu sunt in general observate de mintea constienta. cine dirijeaza spectacolul? Subconstientul. . Cand mintea constienta este ocupata cu diverse fantezii. Dupa cum am vazut mai inainte [in carte]. Mintea constienta este "sinele". Ea poate avea viziuni si planuri marete ale unui viitor plin de iubire. planuri de viitor sau cu examinarea unor exepriente de viata din trecut. s-ar putea sa nu corespunda scopurilor mintii constiente.observatoare poate interveni. Mintea constienta ne ofera astfel o vointa libera . dirijand eficient comportamentele necesare fara a avea nevoie de o supraveghere constienta. In timp ce ne focalizam constiinta asupra gandurilor fericite. deoarece cea mai mare parte a comportamentelor noastre fundamentale au fost preluate prin observarea altor oameni. opri comportamentul si crea un raspuns nou. Cele doua minti reprezinta intr-adevar un mecanism fenomenal.oamenii care le-au programat mintea subconstienta. Mintea constienta poate de asemenea gandi in trecut si in viitor. mintea subconstienta este intotdeauna la datorie. sanatate. Aceste limitari nu numai ca ne influenteaza comportamentul. fericire si prosperitate. mintea joaca un rol important in controlarea sistemelor biologice care ne tin in viata. Pentru a realiza aceasta. fara a le pune sub semnul intrebarii. Programarea subconstienta isi reia pozitia de frunte in clipa in care mintea constienta nu mai este atenta. persoanele apropiate si profesorii. trebuie oricum sa fim complet constienti macar de faptul ca sa declansat programarea . dupa cum poate confirma oricine si-a testat puterea vointei.ceea ce inseamna ca nu suntem doar victimele programarii noastre. Cum ne va administra subconstientul problemele? Exact in modul in care a fost programat. vocea propriilor noastre ganduri. cum ar fi parintii.

putem inceta sa ne angajam intr-o batalie intensa cu mintea subconstienta si sa abordam o modalitate clinica de reprogramare a ei. pentru ca celulele sunt obligate sa urmeze programul subconstient. La fel.Natura nu a intentionat ca prezenta mintilor duale sa fie pentru noi calcaiul lui Ahile. Odata ce realizam lipsa de eficienta a acestei tactici. Mecanismul ei este mai asemanator celui al unui tonomat incarcat cu programe comportamentale pregatite de pornire imediat ce apare semnalul corespunzator din mediu si apasa pe butonul de selectie. ca viata i-ar putea fi amenintata daca se va expune prea mult . angajandu-se intotdeauna in relatii frumoase cu ceilalti membri ai comunitatii si de pe urma carora toata lumea sa aiba de castigat? Daca mintea noastra subconstienta ar fi fost programata cu astfel de comportamente sanatoase. Aceasta dualitate ofera de fapt un avantaj minunat vietilor noastre. cat ne va ajuta o discutie in contradictoriu cu masina pentru a-i reprograma lista de melodii? Cand eram student am vazut de multe ori cate un coleg beat care injura si lovea tonomatul care nu ii raspundea la solicitari. Asa ca incercam iar si iar sa nu tinem seama de programul subconstient. Daca ne displace un anumit cantec din tonomat. Ganditi-va: daca am avea parinti si profesori constienti care sa serveasca drept minunate modele vii. Astfel de eforturi au parte de obicei de diferite grade de rezistenta. Acesta este un mesaj greu de admis deoarece unul dintre programele pe care majoritatea dintre noi le-am preluat cand eram copii e ca "puterea vointei este admirabila". un supravietuitor al Holocaustului. programase mintea subconstienta a fiului sau cu credinta ca lumea este un loc nesigur. In filmul bazat pe o poveste adevarata pianistul australian David Helfgott isi sfideaza tatal plecand la Londra sa studieze muzica. O imagine care reprezinta pentru mine un motiv puternic pentru care nu ar trebui sa provocam subconstientul provine din filmul Shine. trebuie sa realizam ca tipatul sau linguseala din partea mintii constiente nu poate schimba "discurile" comportamentale programate din mintea subconstienta. Tatal lui David. A te angaja cu subconstientul intr-o lupta este la fel de inutil ca lovitul cu piciorul in tonomat. Tensiunea dintre puterea de vointa constienta si programele subconstiente poate duce la dezordini neurologice grave. am putea avea succes in viata fara a fi macar constienti de asta! Mintea subconstienta vorbeste si nimeni nu raspunde Mintea subconstienta nu detine o constienta de sine similara celei posedate de mintea constienta.

Cat de mult mai usor ar fi sa fim bine ingrijiti de la inceputul vietii. Abordari mai noi promit sa ne schimbe programarea. astfel incat copiii si nepotii nostri sa devina si ei parinti constienti. admitand ca nu are rost sa "discuti in contradictoriu" cu tonomatul nostru subconstient. a fi recunoscut pe plan international reprezinta o amenintare la adresa vietii sale. deoarece nu "meritam" o viata mai buna. Helfgott se forteaza constient sa se controleze tot timpul concertului. prin termenul "psihologia energiei" . Pentru acea "victorie" asupra subconstientului el plateste un pret mare: cand isi revine. Filmul arata conflictul dintre mintea sa constienta. David stia ca era un pianist de prima clasa care avea nevoie sa se rupa de parinti pentru a-si realiza visul. zdrobit de consumul de energie necesara luptei impotriva programarii sale subconstiente. incearca sa preia controlul corpului. mintea constienta a lui Helfgott lupta pentru a pastra controlul. In ciuda programarii neobosite a tatalui sau. El lesina apoi. In Londra. rezultatul fiind o planeta fericita si plina de pace! O sclipire in ochii parintilor: conceptia constienta si purtarea constienta a sarcinii Expresia "cand erai doar o licarire in ochii parintilor" evoca fericirea parintilor iubitori care doresc cu adevarat sa conceapa un copil.exteriorului. Uitati-va la abilitatea noastra de a cauta slujbe la care esuam sau de a ramane intrun loc de munca pe care il uram. piesa notorie pentru dificultatea sa. este nebun. La modalitatile ce reprogrameaza comportamente invatate anterior se poate de fapt face referire. Aceste metode se bazeaza pe descoperirile fizicii cuantice care stabilesc legaturi intre energie si gandire. Se dovedeste a fi si o expresie care insumeaza . pana la ultima nota. dornica de succes si mintea subconstienta. Metodele conventionale pentru a suprima comportamente distructive includ medicamentele si terapia prin discutii. facand sa nu mai fie necesara reprogramarea. Helfgott a participat la o competitie in cadrul careia a interpretat "Al treilea concert pentru pian" al lui Rahmaninov. infricosata de posibilitatea de a castiga competitia. In timp ce interpreteaza cu broboane de sudoare cazandu-i de pe frunte. iar mintea subconstienta. in mod colectiv.un domeniu aflat in formare bazat pe Noua Biologie. astfel incat sa ne putem realiza potentialul genetic si creator. Tatal insista ca fiul sau este in siguranta numai daca se afla in apropierea familiei. Ar fi insa mult mai bine sa devenim un parinte constient. preocupata de faptul ca a fi vizibil. Multi dintre noi ne angajam in batalii mai putin dramatice cu mintea subconstienta cand incercam sa anulam programarea primita cand eram copii.

cu ura sau in graba si daca o mama doreste sa ramana insarcinata. 2002) E interesant ca aborigenii au recunoscut de mii de ani influenta mediului in care va avea loc conceptia si ca inainte de conceptie cuplul isi purifica ceremonial mintile si corpurile. 2001) Cercetarea sugereaza ca ceea ce se intampla in vietile parintilor in timpul procesului de imprimare genomica are o influenta profunda asupra mintii si organismului copilului lor . mai fericit si mai sanatos. fara dependente si ajutati de familie si prieteni. parintii procedeaza bine cand traiesc intr-un mediu calm si stabil." (Verny. un proces numit "imprimare genomica" ajusteaza activitatea grupelor specifice de gene care vor forma caracterul copilului ce urmeaza a fi conceput.un gand infricosator.. Reik si Walter. 2001. Acea constienta si intentie care promoveaza dezvoltarea poate produce un copil mai istet. dat fiind modul in care majoritatea oamenilor fac copii. . Verny scrie in PreParenting: Nurturing Your Child from Conception: "Exista o diferenta daca suntem conceputi cu dragoste.. In etapele finale de maturizare a ovulului si a spermei. Cercetarea arata ca parintii actioneaza ca ingineri geneticieni pentru copiii lor in lunile de dinaintea conceptiei.ultimele rezultate ale cercetarii geneticii care sugereaza ca parintii ar trebui sa cultive aceasta atitudine in lunile de dinainte de a concepe un copil. (Surani.

cum ar fi lipsa unui loc de munca. de la schizofrenie la autism.O cercetare consistenta demonstreaza cat de importanta este atitudinea parintilor pentru dezvoltarea fetusului. se acordeaza la fiecare actiune. a unei case. Mamele si tatii participa impreuna la problemele legate de conceptie si sarcina. Esenta cresterii constiente a copiilor este ca atat mamele cat si tatii au responsabilitati importante pentru ingrijirea unor copii sanatosi. la randul ei. chiar daca mama este cea care poarta copilul. lasandune in ignoranta in privinta influentei pe care o au credintele asupra vietilor noastre si. daca tatal o paraseste pe viitoarea mama. factori sociali. fie ca sunt treji sau adormiti. Din momentul conceptiei. Desigur ca nu putem da vina nici pe noi. ceea ce este mai important. pot afecta parintii si prin urmare si copilul. In conformitate cu notiunea de determinism genetic de care sunt . Similar. Verny scrie din nou: "Dovezile stiintifice care au aparut in ultimul deceniu ne cer sa reevaluam capacitatile mintale si emotionale ale copiilor nenascuti. temperamentului emotional si gandirii superioare. Dupa cum arata studiile. gand si sentiment al mamei lor. Stiinta ne-a indreptat atentia asupra notiunii de determinism genetic. a ingrijirii medicale sau razboaie nesfarsite care impun plecarea tatalui. Ceea ce face tatal o afecteaza profund pe mama. De exemplu. odata ce este conceput copilul. experientele avute in pantece formeaza creierul si pun bazele personalitatii. acestia [copiii nenascuti]. acest abandon va modifica profund interactiunea dintre mama si copilul nenascut. care. inteligenti. productivi si fericiti. care incepe sa-si puna intrebari asupra abilitatii ei de a supravietui. Majoritatea obstetricienilor sunt inca neinformati despre importanta atitudinii parentale pentru dezvoltarea bebelusului. nici pe parintii nostri pentru esecurile noastre sau ale copiilor nostri." Este momentul sa accentuam acum ca Noua Biologie nu este o revenire la vechile timpuri cand mamele erau blamate pentru toate bolile neintelese de medicina. a modului in care comportamentele si atitudinile noastre le programeaza vietile copiilor pe care-i crestem. il afecteaza pe copilul aflat in dezvoltare.

Sustinand functionarea sistemelor care sunt insarcinate cu protectia. . iar hormonii de stres suprima functionarea partii anterioare a creierului. Daca o mama este stresata. ea isi activeaza axul HPA (HypothalmicPituitary-Adrenal . Dezvoltarea tesuturilor si a organelor fetusului este proportionala atat cu cantitatea de sange pe care o primesc acestea cat si cu functia pe care o asigura. care da raspunsuri de lupta sau de fuga in conditii de pericol.imbibati de cand erau studenti la medicina."hipotalamic-pituitar-suprarenal"). picioarelor si regiunii creierului responsabila de comportamentul reflex de salvare a vietii. daca mama este stresata continuu. fetusul absoarbe un exces de glucoza. Cercetarile ofera acum explicatii despre cum functioneaza lucrurile. Copilul aflat in dezvoltare primeste insa din sangele mamei cu mult mai mult decat substante nutritive. In consecinta. furnizand substantele nutritive necesare bratelor. sangele fetusului curge preferential spre muschi si creierul mic. Odata cu acestea. In medii stresante. fluxul sanguin este facut sa ocoleasca organele interne. daca mama este diabetica sau un exces de cortizon si de alti hormoni de lupta sau de fuga. obstetricienii si ginecologii sunt preocupati doar de cateva subiecte prenatale care o privesc pe mama: Mananca mama bine? Ia vitamine? Face regulat exercitii? Aceste intrebari se focalizeaza pe ceea ce cred ei ca este rolul principal al mamei: depozit de substante nutritive ce vor fi folosite de fetusul programat genetic. Hormonii de stres pregatesc corpul pentru angajarea intr-un raspuns de protectie. dezvoltarea fetusului este controlata intr-un mod mecanic de gene. Odata ce aceste semnale maternale intra in sangele fetusului. ele afecteaza aceleasi tesuturi si organe tinta ale fetusului ca si la mama. cu o mica contributie suplimentara din partea mamei.

1998. 1998. Un efect suplimentar al excesului de cortizon este ca face ca sistemul mamei si cel al fetusului sa treaca de la starea de crestere la o postura de protectie.a. incluzand diabetul. David Barker (ibid.. 1994) La Universitatea din Melbourne.. au descoperit ca expunerea prenatala la cortizon conduce la hipertensiune. (Dodic s.Cand trec prin placenta.a. 2000. Marilyn Wintour pe oi gestante. 2004. Ca rezultat. Cortizonul in exces absorbit de la o mama stresata modifica formarea nefronilor fetusului. bolile de inima si obezitatea. (Nathanielsz. Celulele nefronului sunt legate direct de reglarea echilibrului salin al organismului si sunt astfel importante pentru controlul tensiunii sanguine. Sandman s. Leutwyler. fiziologic.) de la Universitatea din Southampton a descoperit ca un barbat care la nastere a . Sapolsky. Christensen. asemanatoare oamenilor. nefronii. cercetarile lui E. dr. Conditiile suboptimale din uter care conduc la bebelusi cu greutate scazuta au fost relationate cu un numar de boli ale adultilor pe care Nathanielsz le rezuma in cartea Life In The Womb. 1997. care sunt. hormonii unei mame ce sufera de stres cronic vor afecta profund modul de distribuire a sangelui in fetus si vor schimba caracteristicile fiziologiei copilului. 1999) De exemplu. efectul de inhibare a cresterii al excesului de cortizon din uter face ca bebelusul sa se nasca mai mic. 2002) Nivelul de cortizon din fetus joaca un rol foarte important.a. Arnsten. (Lesage s.. acela de de reglare a dezvoltarii elementelor de filtrare ale rinichilor.

5 kg prezinta un risc de boli cardiovasculare cu 23% mai ridicat decat femeile care s-au nascut cu greutatea mai mare. . El a concluzionat ca dintre factorii care determina coeficientul de inteligenta. Viitori parinti trebuie sa fie constienti de faptul ca o abordare gresita a sarcinii poate duce la reducerea inteligentei copilului. In 1997. Noua orientare asupra influentelor mediului prenatal se extinde pana la studiul coeficientului de inteligenta. genele sunt importante in proportie de doar 48%. fratilor vitregi. 1997.5 kg are sanse de a muri de o boala de inima mai mari cu 50% fata de altul care a avut greutatea la nastere mai ridicata. David Leon (ibid. McGue.. componenta reala mostenita a inteligentei scade pana la 34%. pe care rasistii si deterministii genetici il corelau odata doar cu genele. Cercetatori de la Harvard au descoperit ca femeile care la nastere au cantarit mai putin de 2. Studii anterioare determinasera deja ca bautul sau fumatul in timpul sarcinii pot duce la un coeficient de inteligenta scazut la copii (la fel ca si expunerea la plumb in uterul matern).) de la London School of Hygiene and Tropical Medicine arata ca diabetul este de trei ori mai intalnit la barbatii de 60 de ani care au fost mici si slabi la nastere. Bernie Devlin.cantarit mai putin de 2. Atunci cand efectele sinergice ale combinarii genelor mamei si tatalui sunt factorizate.a. pe de alta parte. parintilor si copiilor lor. 1997) Devlin. a descoperit ca un efect semnificativ asupra coeficientului de inteligenta il au conditiile din timpul dezvoltarii prenatale.(Devlin s. profesor de psihiatrie la University of Pittsburgh School of Medicine. Aceste schimbari ale coeficientului de inteligenta nu sunt accidente: ele sunt direct legate de modificarile care apar in fluxul sanguin al unui creier stresat. El arata ca pana la 51% din inteligenta potentiala a copilului este controlata de factorii de mediu. a analizat cu atentie 212 studii anterioare care comparau coeficientul de inteligenta al gemenilor.

citez din cercetarile intreprinse. Copilul va creste cel mai probabil in acelasi mediu ca si parintii sai. Associazione Nazionale Educazione Prenatale.In conferintele pe care le tin despre cresterea constienta a copiilor. In acest film. Fetusul alarmat isi arcuieste corpul si sare in sus ca de pe o trambulina atunci cand discutia este punctata de spargerea unui pahar. bazata pe perceptia pe care o au acestia despre mediu. dar prezint si un film documentar produs de o organizatie italiana preocupata de acest subiect. sub forma sonogramei. Puterea tehnologiei moderne. trece prin placenta si . Informatia dobandita de la parinti. Se poate vedea clar cum se smuceste fetusul in momentul in care incepe cearta. ajuta la inlaturarea mitului ca un copil nenascut nu este un organism suficient de sofisticat pentru a reactiona la altceva in afara de alimentatie. Este vorba de fapt despre un sistem ingenios care ajuta la supravietuirea urmasilor dumneavoastra. o mama se angajeaza intr-o cearta aprinsa cu sotul sau. care ilustreaza grafic relatia interdependenta dintre parinti si copiii lor nenascuti inca. in timp ce femeii i se face o sonograma. Scopul programului proiectat de natura Poate ca va intrebati de ce evolutia a produs un sistem de dezvoltare a fetusului care pare atat de expus la pericole si de dependent de mediul reprezentat de parinti.

abilitatile. Importanta programarii parentale submineaza notiunea ca trasaturile noastre. el l-a plasat pe Tiger intr-un mediu bogat in ocazii de a-si dezvolta si amplifica modul de a gandi. atat cele pozitive cat si cele negative. genele sunt formate. actrita Liza Minelli poseda genele de la superstarul Judy Garland si producatorul de film Vincente Minnelli. Insa oricat de "bune" ar fi genele cuiva. potentialul genelor va fi sabotat. Culmile pe care s-a ridicat in cariera Liza Minelli si esecurile din viata personala sunt scenarii scrise de parinti si transmise mintii sale subconstiente. capacitatea de concentrare si atitudinile unui mare jucator de golf. fara indoiala. sunt determinate in intregime de gene. Daca ea ar fi avut aceleasi gene dar ar fi fost crescuta de o familie de fermieri din Pennsylvania. neglijare sau perceptii incorecte. Am fost invatati cu totii ca abilitatile artistice. De exemplu. care a reprezentat una dintre contributiile mamei sale. atletice si intelectuale sunt trasaturi transmise genetic. Ei pot sa-si reprogrameze credintele limitatoare despre viata inainte de a aduce pe lume un copil. pregatindu-l sa se confrunte mai eficient cu exigentele vietii de dupa nastere. Inarmati cu ultimele rezultate ale stiintei. Genele care au facut-o capabila sa urmeze o cariera de succes in lumea spectacolului ar fi fost probabil mascate sau inhibate de cerintele culturale ale comunitatii agricole. Dupa cum am vazut. si de filozofia budista. ghidate si ajustate de experientele datorate mediului. Natura pregateste copilul pentru a supravietui in acel mediu. parintii au acum posibilitatea de a alege. Succesul lui Tiger este legat. Un exemplu minunat de eficienta a programarii constiente efectuate de parinti este jucatorul de golf Tiger Woods. . Desi tatal sau nu a fost un bun jucator de golf.influenteaza fiziologia fetusului. mediul respectiv ar fi declansat o selectie diferita a genelor. daca experientele din perioada de crestere sunt impregnate de nervozitate.

O astfel de responsabilitate insemna prea mult pentru majoritatea oamenilor. Un om nu poate fi "vinovat" ca este prost ca parinte decat daca este deja constient de informatiile descrise mai sus si le desconsidera. suntem mult prea capabili sa scoatem pe altcineva tap ispasitor pentru problemele noastre. o femeie mai in varsta din public a fost asa de deranjata de incheierea mea incat a venit cu sotul ei in spatele scenei si. Ca societate.Genele sunt intr-adevar importante. O astfel de incheiere nu m-a facut popular in randul audientei. Dupa o conferinta. femeia din public a acceptat bucuroasa urmatoarea solutie: esti personal responsabil pentru orice lucru din viata ta. Si daca tot suntem la subiectul miturilor despre actul de a fi parinte. este absolut fals ca esti . Am realizat ca nu vroiam sa contribui la a face pe nimeni sa se simta vinovat. Mame si tati constienti Obisnuiam sa-mi inchei conferintele cu avertismentul ca suntem personal responsabili pentru tot ce ni se intampla in viata. Dupa o oarecare deliberare. devenim mai bine echipati pentru a ne asuma responsabilitatea vietii noastre. dar importanta lor este realizata doar datorita influentei unei cresteri constiente efectuate de parinti si a bogatiei de ocazii favorabile furnizate de mediu. Ea nu si-a dorit nici o parte din tragediile pe care le traise Acea femeie m-a convins ca trebuie sa-mi modific finalul conferintei. mi-a contestat concluzia. Pe masura ce ne intelegem mai bine viata. cu lacrimi in ochi. dupa ce ai devenit constient ca esti personal responsabil pentru orice lucru din viata ta. Odata ce devii constient de aceste informatii. poti incepe sa le aplici pentru a-ti reprograma comportamentul.

Cand bebelusii de la orfelinate. eram in facultate. nu programarea. de exemplu. care este foarte diferit de primul. Dar cand mi-am analizat felul in care m-am purtat. a concluzionat . Un studiu efectuat asupra orfanilor din Romania. arata clar ca joaca. neurobiolog la Harvard Medical School. am descoperit ca lucrurile nu au stat asa.acelasi parinte pentru toti copiii tai. In lumea ta nu se intampla aceleasi lucruri care s-au intamplat cand s-a nascut primul tau copil. le apar probleme de dezvoltare de lunga durata. Magical Child. efectuat de Mary Carlson. La nasterea primului copil. care a reprezentat pentru mine o perioada dificila. eram un cercetator plin de incredere.prima mea fiica era atunci un tanc ce abia invata sa mearga. Cartea scrisa de Michael Mendizza si Joseph Chilton Pearce. Credeam odata ca am fost acelasi parinte pentru primul meu copil ca si pentru cel de-al doilea. creativitatea si capacitatea de a fi uimit. Am avut mai mult timp si mai multa energie psihica pentru a fi un parinte mai bun pentru amandoi copiii . Cand s-a nascut cea de-a doua fiica a mea. fara schimburi de zambete si imbratisari. Magical Parent. 2001) Copiii au nevoie de parinti care sa le alimenteze intr-un mod jucaus curiozitatea. Al doilea tau copil nu este o clona a primului. Alt mit despre care as dori sa vorbesc este acela ca bebelusii au nevoie de foarte multa stimulare sub forma diferitelor materiale si dispozitive de invatare vandute parintilor pentru a mari inteligenta copiilor. (Mendizza and Pearce. gata sa-mi incep cariera academica. plina de munca si de nesiguranta. este cheia pentru optimizarea invatarii si performatelor bebelusilor si copiilor. sunt tinuti in patuturi si li se da doar de mancare. Este evident ca ceea ce le trebuie fiintelor umane este hrana sub forma de iubire si abilitatea de a-i observa pe cei mai in varsta traindu-si viata de zi cu zi.

1990. Prescott. ducandu-i. fost director la National Institutes of Health's Human Health and Child Development. ii iubeau si nu reprimau sexualitatea. Cu cat era mai stresat un copil. stres determinat de nivelul mai mare decat cel normal al cortizonului din sange. 1996) Carlson si alti cercetatori au facut cercetari si pe maimute si sobolani.ca lipsa de contact si atentie din orfelinate si spitalele pentru copii stopeaza dezvoltarea copiilor si le afecteaza negativ comportamentul. stabila. Studiile lui James W. cu atat mai proaste erau consecintele. le-a masurat nivelul de cortizon analizand mostre de saliva. 1990) Dupa aceste studii. (Prescott. 1996) . Prin contrast. societatile care isi priveaza bebelusii. Carlson. au aratat ca maimutele nou-nascute lipsite de contact fizic cu mamele lor sau de contact social cu alte maimute au dezvoltat profiluri anormale de stres si au devenit sociopati violenti. secretia de cortizon (hormon al stresului) si dezvoltarea sociala. Una dintre diferentele intre aceste doua tipuri de populatii este faptul ca multi dintre copiii care nu au parte de contact fizic sufera de dezordini afective somato-senzoriale. acea cultura era una pasnica. El a descoperit ca daca membrii unei societati isi luau copiii in brate. Aceasta boala este caracterizata de incapacitatea de a suprima fiziologic nivelele ridicate de hormoni de stres care sunt premergatoare episoadelor violente. la piept sau in spate de-a lungul zile. care a studiat 60 de copii romani cu varste cuprinse intre cateva luni si trei ani. Prescott a efectuat o evaluare a culturilor umane bazata pe modul in care isi cresc copiii. copiii si adolescentii de atingere de durata au inevitabil un caracter violent. de exemplu. (Holden. Astfel de culturi sunt caracterizate de parinti ce mentin un contact fizic pe durate mari de timp cu copiii lor. (Prescott. demonstrand existenta unor relatii cruciale intre atingere.

Toate aceste descoperiri ne fac sa realizam cauza violentei care se raspandeste in Statele Unite. este posibil ca ei sa fi primit mesaje pozitive de la ingrijitori. precum si o alimentatie buna in momentele cruciale pentru dezvoltarea copiilor. contribuie fara indoiala la violenta existenta in civilizatia noastra.sunt descrise detaliat pe site-ulhttp://www. Este posibil ca acei copii sa fi fost deja programati de parintii naturali cu credinta ca nu sunt doriti sau ca nu pot fi iubiti. de exemplu.sau la lipsa acesteia . practicile uzuale medicale si psihologice o descurajeaza adesea. In loc de a fi de acord cu apropierea fizica. Lectia pentru parintii adoptivi este ca nu ar trebui sa pretinda ca vietile copiilor au inceput din momentul in care au ajuns sub ocrotirea lor. Cel mai probabil este ca parintii lor au asigurat un mediu prenatal si perinatal favorabil. astfel de practici.violence. De la interventia nenaturala a medicilor in procesul natural al nasterii. Ce putem spune insa despre copiii romani care provin din medii lipsite de afectiune si devin ceea ce un cercetator a numit "minunatii pline de viata"? De ce prospera unii copii in ciuda antecedentelor pomenite mai sus? Pentru ca au gene "mai bune"? Stiti deja ca nu cred asa ceva. pana la sfatuirea parintilor sa nu raspunda la tipetele bebelusului din teama de a nu-l rasfata. ar putea fi incapabili sa se ocupe intr-un mod realist de problemele post-adoptive. intr-o etapa cruciala pentru dezvoltarea lor. Daca parintii adoptivi nu vor fi constienti de programarea pre si perinatala. bazate pesemne pe "stiinta". separand nou-nascutul de parinti pentru perioade extinse in crese indepartate. S-ar putea sa nu realizeze ca copiii nu le-au venit sub forma de "pagini nescrise".. mai ales ca noii nascuti nu . In cazurile mai fericite. Cercetarile referitoare la atingere .de/..

Nu trebuie sa "ramaneti credinciosi" genelor dumneavoastra. pentru fiintele umane cel mai puternic promotor al dezvoltarii nu este scoala cea mai la moda. ceea ce este mai important. sa o schimbe. Am cunoscut multi oameni care sunt atrasi intelectual de ideile prezentate in aceasta carte. Cu mult inainte de biologia celulara si studiile pe copiii din orfelinate. Daca veti citi cartea aceasta si veti crede ca e de ajuns pentru ca viata dumneavoastra si a copiilor dumneavoastra sa se schimbe. parinti constienti si profeti ca Rumi au stiut ca pentru bebelusii si adultii umani cel mai bun promotor al dezvoltarii este iubirea. Va puteti ajuta copiii sa-si realizeze potentialul si va puteti schimba viata personala. jucaria cea mai mare sau slujba cea mai bine platita. Depinde de dumneavoastra sa asigurati un mediu care sa le permita copiilor sa se dezvolte pana la maximul permis de potentialul lor. Insa doar interesul intelectual nu este suficient. aceste idei nu au avut nici un efect asupra vietii mele. veti face echivalentul inghitirii ultimei pilule produsa de industria farmaceutica gandind ca va "rezolva" toate problemele. Iata provocarea pe care v-o adresez. Lasati temerile nefondate sa dispara si aveti grija sa nu implantati frici inutile si credinte limitatoare in mintile subconstiente ale copiilor. Nimic nu este rezolvat pana nu faceti efortul de a schimba efectiv starea de fapt. Eram constient din punct de vedere intelectual de ideile pe care le-am prezentat in aceasta carte. . Mesajul este clar pentru parintii adoptivi sau naturali: genele copiilor dumneavoastra le reflecta doar potentialul. Si eu am trecut prin asa ceva.vin pe lume neafectati de cele noua luni petrecute in uterul matern. Si. Luati in seama lectiile de crestere si protectie pe care le dau celulele si transformati-va viata intr-o crestere de fiecare data cand este posibil. nu acceptati mesajul fatalist al determinismului genetic. Observati ca nu sustin ca parintii trebuie sa citeasca munti de carti despre cum sa fii parinte. nu destinul. inainte de a face un efort in directia schimbarii. dar. Tineti minte ca. daca este necesar. Este mai bine sa realizeze existenta programarii si sa incerce.

Pentru mai multe detalii despre dr. Despre autor: Dr. The Biology of Belief: Unleashing the Power of Consciousness. precum si pentru a-l contacta.com/. [Articol extras din Nexus Magazine. Bruce Lipton este o autoritate pe plan international in relatia dintre stiinta si spirit. http://www. vizitati pagina de internethttp://www.mai 2006)] . recenzia din NEXUS vol. Specialist in biologie celulara. publicata de Mountain of Love Productions/Elite Books in mai 2005 (v.brucelipton. Cartea este distribuita de Midpoint Trade.com/. Anul II. Matter and Miracles. iar mai tarziu a efectuat studii deschizatoare de drumuri la Stanford University's School of Medicine. A fost invitat sa vorbeasca la zeci de emisiuni radio si TV. Bea-o pana la capat cu inima si cu sufletul.midpointtrade. a predat aceasta materie la University of Wisconsin's School of Medicine. Numarul 6 (aprilie . precum si la conferinte nationale. Bruce Lipton. Studiile sale despre membrana celulara au prevestit noua stiinta a epigeneticii si au facut din el o personalitate a Noii Biologii. 12/nr.O viata fara Iubire este lipsita de valoare. Lipton si cercetarile sale. 04). Iubirea este Apa Vietii. Nota editorului: Acest articol este extras din capitolul sapte al cartii de mare succes a dr.