Materialele folosite pentru căptuşeli au rolul de a dubla reperele exterioare, mărindu le astfel rezistenţa la purtare şi de a îmbunătăţi valoarea de întrebuinţare

a produsului finit, prin creşterea confortului în purtare. Ca materiale pentru căptuşeli se utilizează diferite ţesături, care pot fi : de bumbac, mătase, vâscoză şi din fibre sintetice. Căptuşeala poate juca un rol important şi în linia de design a hainei. În culori complementare cu cele ale confecţiei, căptuşeala poate da o notă aparte produsului. ÎNTĂRITURILE sunt materiale apretate folosite la întăritul şi formatul unor părţi ale produselor pentru îmbrăcămintea exterioară (piepţi, gulere etc.). Aceste materiale se obţin din fibre naturale (vatir, canafas, roshar), fie din fibre chimice, ţesături şi neţesute caşerate. Ele au rolul de a mări rezistenţa la purtare, contribuind la îmbunătăţirea valorii de prezentare a produsului finit. Materialele de întărire ajută la menţinerea formei gulerului, a manşetelor, a bizeţilor, cordoanelor, tivurilor, etc. De asemenea, sunt folosite pentru susţinerea zonelor tensionate, sau a detaliilor de construcţie. Părţile din faţă ale jachetelor pot fi întărite numai în zona pieptului sau în întregime. La o jachetă sau haină, reverele şi bizeţii vor arăta mai ferme, dacă materialul de întărire uşor mai ferm este folosit pentru aceste zone, faţă de cel folosit la întărirea altor repere ale confecţiei. Majoritatea materialelor de întărire folosite pentru confecţii se aplică atât prin coasere cât şi termoadeziv. Materialele de întărire ţesute care se aplică prin coasere sunt: mătase şi organza poliester, amestecuri de poliester/bumbac şi poliester/mătase artificială. Acelaşi nivel de suport este oferit de poliesterul neţesut şi amestecuri de poliester/mătase artificială. Materialele de întărire termoadezive pot fi adesea folosite cu succes.. Există o mare varietate de materiale termoadezive disponibile, dar tipurile de temperatură joasă sunt în general cea mai bună alegere.

de sus în jos: . la produsele grele de tipul paltoanelor. sau fără abur.poliester/mătase artificială. schimbări de culoare. De asemenea.organza. materialele neţesute au o largă întrebuinţare. de sus în jos: . din materialul de bază folosit la confecţie. se trece la confecţie. Materialul de întărire se aplică prin presare la cald. Dacă nu. ca material auxiliar la umeri şi la vătuirea unor produse de tipul pufoaicelor.inserţie de ţesătură. se trece la o întăritură cusută. pe o mostră. . neţesute. contractări. linii de impresie la capete. întotdeauna trebuie testat materialul de întărire propus. Pentru că temperatura ridicată a fierului de călcat şi aburul pot distruge materialul de bază. DUBLURILE (materiale termoizolante). . întrucât necesită un proces tehnologic mult simplificat. nu se foloseşte o scândură de călcat acoperită cu teflon. Dacă a doua mostră e. . de asemenea. MATERIALELE AUXILIARE (furnituri şi garnituri). Vatelina se introduce sub forma unui strat între căptuşeală şi întăriturile părţilor principale. pentru că acesta reflectă căldura şi umezeala. Dacă mostra e satisfăcătoare.de greutate medie neţesute. consolidarea fibrelor obţinându-se pe cale chimică sau mecanică. Se lasă mostra să se răcească. nesatisfăcătoare. Testarea se face pe un pătrat cu latura de 20 cm. . apoi se verifică dacă au apărut încreţiri. se încearcă o altă mostră cu o temperatură mai joasă a fierului şi cu mai puţin abur.poliester/bumbac ţesut. . b) Dreapta.Materiale de întărire: a) Stânga.tricot termoadeziv. . 2. La aplicarea materialelor termoadezive. în conformitate cu instrucţiunile producătorului.canafas termoadeziv. sunt materiale ca: vatelina sau vata.de greutate foartă mică. obţinute din deşeuri de lână sau de bumbac. iar vata. .termoadeziv de temperatură joasă. .

de fineţe şi grosimi diferite. folosit în procesul de confecţionare a îmbrăcămintei. şi anume: suprafaţa să fie perfect netedă şi bine şlefuită. sau tivesc marginea. În anumite situaţii. la îmbinarea mânecii cu faţa. Cele mai folosite furnituri sunt: aţa de cusut. Benzile de susţinere stabilizează cusăturile şi previn întinderea. se ţine seama de o serie de cerinţe. Se pot folosi la cusătura de umăr. mosoare şi batire. banda de susţinere (inextensibilă). Banda de susţinere (de confecţie) inextensibilă. este un produs de pasmanterie. etc. recomandarea fiind să se folosească aţă de aceeaşi provenienţă şi cu aceleaşi proprietăţi ca ale ţesăturii (contracţie. Banda de întărire se foloseşte întotdeauna în conformitate cu instrucţiunile producătorului. să fie bine finisate. banda de susţinere poate fi înlocuită cu margine provenită de la căptuşeli sau pânzeturi. la întărirea butonierelor. În funcţie de rezistenţa pe care trebuie să o aibă. aţa este răsucită şi cablată diferit. După provenienţă şi mod de fabricare. care se lipesc sau se cos înăuntrul îndoiturii marginii. aspect şi proprietăţi. subliniază eleganţa produselor şi pot fi: metalice. fermoare etc. sau din materiale plastice. Şireturile de întărire au rolul de întări marginile articolelor din piele. în scopuri diferite. furniturile diferă ca formă. Accesoriile metalice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. elesticitate etc. copci. nasturi. şireturi de bumbac. pentru a nu se alungi în procesul de confecţionare cât şi în timpul purtării produsului. Accesoriile. ca masa limitată a produsului (gradul lui de încărcare). Se folosesc. poliester.) Aşa de cusut se găseşte în comerţ sub formă de jurubiţe. Accesorii La confecţionarea produselor de vestimentaţie se foloseşte o gamă variată de accesorii. Cantitatea de aţă depusă pe formatele arătate variază între 50-10 000 m. Cele mai utile sunt cele de grosime 1. a refileţilor. bumbac. Banda poate fi făcută din pânză ( cu legătură diagonal) sau pânză de in.FURNITURILE reprezintă o categorie importantă de materiale folosite la confecţionarea unui produs. sculuri. rezistenţă. în funcţie de necesităţi. cu condiţia ca acestea să fie cât mai puţin elastice. În alegerea furniturilor la confecţionarea unui produs. mecanismul de închidere să funcţioneze corect şi cu uşurinţă. papiote.  accesorii pentru ornamentarea produselor. Aţa de cusut se alege în funcţie de ţesătura de bază. asortare cu ţesătura de bază etc. de regulă. de regulă. mătase artificială şi e disponibilă atât în formă cusută cât şi termoadezivă sau autoadezivă. şi anume:  accesorii pentru închiderea şi deschiderea produselor.3 cm şi 7 mm.    .

a) Accesorii pentru închiderea şi deschiderea produselor În categoria acestor accesorii intră: fermoare. fire sintetice sau bumbac în amestec cu fire sintetice. trăgător) se nichelează. iar celelalte piese metalice (cursor. servesc la asamblarea prin nituire a diferitelor produse. iar cifra de la numitor diametrul tijei (Ex. finisate prin aplicarea unui strat subţire. care poate prezenta forme constructive diverse. se alămesc sau se vopsesc în culoarea benzii textile. zinc. Fermoarele din mase plastice se confecţionează în diferite culori ale benzilor textile (5). cupru. etc. Butonii nu trebuie să fie turtiţi sau să prezinte rupturi. Numerotarea butonilor se face sub formă de fracţie în care cifra de la numărător reprezintă. ce pot fi din fier. Închiderea şi deschiderea fermoarelor se face cu ajutorul cursorului (2) şi trăgătorului (3).Accesoriile metalice se obţin din sârmă de oţel. nasturi catarame. Butonii se compun din nit şi capac. 6/3). în mm. Se produc. velcro. Fermoarele utilizate pentru confecţiile din piele pot fi:  fermoare metalice. decorativ şi anticoroziv. fixate pe benzi textile din bumbac. în mărimi diferite şi se confecţionează din oţel laminat la rece. înălţimea tijei. ei au culoarea metalului sau pot fi vopsiţe cu diferite culori de acoperire. 3/3. de regulă. aluminiu sau din material plastic. numiţi şi butoni rapizi. Butoni 4/3. Se confecţionează în dimensiuni diferite atât ca lungime a benzii textile. . Opritoarele (1 şi 6) se execută în culoarea naturală a metalului. b) Butonii . alamă. cât şi a mărimii dinţilor. capse. alamă. Fermoarele sunt dispozitive metalice sau din materiale plastice. butoni. fie prin folosirea unor lacuri din răşini sintetice de diferite culori. aluminiu. 7/3.  fermoare din materiale plastice. fie prin galvanizarea cu oxid de fier. nichel. şnururi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful