f) După structura cusăturii se constată că toate tipurile de cusături sunt formate din paşi de tighel care se obţin prin

străpungerea cu acul a pieselor de îmbinat şi trecerea aţei prin aceste orificii, alternativ de o parte şi de alta a marginilor. După modul în care trece aţa prin orificii se disting următoarele tipuri de cusături:  cusătura lanţ cu 1 fir;  cusătura lanţ cu 2 fire;  cusătura simplă cu 2 fire;  cusătura zig-zag. 4. REGULI GENERALE LA ÎMBINAREA PRIN COASERE În cazul în care una din piese prezintă încreţituri, falduri, pense etc, întâi se execută acestea, se aduc cele două piese la aceeaşi lungime, apoi se execută îmbinarea. Când se îmbină o porţiune întinsă cu una încreţită, atât însăilarea cât şi tighelirea se execută pe partea încreţită. Pentru a nu se forma cute în timpul fixării cu tighel, creţurile se execută de o parte şi de alta a semnului de îmbinare, deci cusătura se execută între încreţituri. Dacă este necesar, creţurile se fixează pe un şiret dimensionat la lungimea necesară. Îmbinarea se poate executa între două piese sau între două subansamble. În cazul îmbinării subansamblelor, acestea se execută complet, fiecare în parte (se descalcă cusăturile, se surfilează, se execută eventualele creţuri), apoi se realizează îmbinarea.

TEHNOLOGIA EXECUTĂRII SUBANSAMBLELOR

1. PREGĂTIREA GULERULUI Gulerul se compune din două piese:  faţa gulerului – piesă croită dintr- o singură bucată;  dosul gulerului – poate fi croit din două bucăţi. Gulerele se deosebesc între ele atât prin formă cât şi prin modul de execuţie. În funcţie de formă, acestea pot fi:  rotunde;  fixe pe gât sau degajate;  cu rever;  şal;  gen tunică, etc.

După modul de execuţie, gulerele pot fi

La margini drepte. refăcând tiparul bizetului. De aceea. Faţa gulerului se croieşte fără cusătură pe mijlocul spatelui. reţinându-se mai ales la colţuri. aceasta se va fixa termic pe dosul gulerului (cu fierul de călcat).5 cm. Se admite cusătură numai pe dosul de guler. dublura se poate croi împreună cu partea dublată. butonierele se execută orizontal.dublate. 0. După croire piesele componente se încheie. 3. de unde se şi copiază. vertical sau oblic. ţinând seama de mărimea nasturilor şi de distanţa dintre aceştia. se aplică pânza pentru întăritură.3-0. dacă este cazul. astfel încât după întoarcere să se îmbrace perfect colţurile fără să se vadă pe faţă cusătura de unire cu dosul de guler. deseori nu există un tipar separat pentru dublură. Faţa de guler se croişte întotdeauna mai mare cu cca. În toate cazurile butoniera se însemnează cu o depăşire de 0. cu sau fără întăritură. pe care. ÎNSEMNAREA ŞI EXECUTAREA BUTONIERELOR În funcţie de sortiment şi de model. economisindu-se astfel operaţia de coasere a marginilor şi întoarcere. care poate fi termoadezivă sau autoadezivă. în funcţie de grosimea materialului şi se aplică pe dosul de guler. 2. La gulerele dublate se execută mai întâi dosul de guler. după care urmează operaţiile de descălcare a cusăturilor. . Dacă materialul pentru întăritură este impregnat cu substanţă termocolantă. ea fiind desenată de exemplu în partea din faţă. rihtuire a marginilor şi întărire cu ajutorul materialelor de întărire termoadezive sau autoadezive.2 cm faţă de locul unde trebuie cusut nasturele (loc ocupat de picioruşul acestuia). Ei se croiesc în forma marginii care se întoarce. PREGĂTIREA BIZEŢILOR Bizeţii sunt dubluri ale părţilor de mijloc ale feţelor.

Executarea butonierelor se face manual sau mecanic. PREGĂTIREA MANŞETELOR Manşetele sunt accesorii ale mânecilor. se execută pe direcţia verticală butonierele de pe mijlocul fentelor şi uneori cele de garnitură. se presează umidotermic şi se fixează capetele rezervei. având rol de garnitură. se fac următoarele recomandări: pe cât posibil. care să depăşească semnul de jur împrejur cu 1. la rochia deschisă până la tiv. Aceste butoniere se execută înainte de aplicarea gulerului. prin îndoirea acesteia spre faţă. care se aplică peste mânecă. a corsajului în talie etc. Pe faţa produsului se aplică. închizându-se la capete cu un dreptunghi. Butoniera bordată se însemnează cu creta sau pix. 4. Distanţa între tighele şi lăţimea lizierei este condiţionată de grosimea materialului. Se întoarce bucata de material aplicată pe dosul produsului. ceea ce impune mare atenţie la însemnarea şi executarea lor. respectiv înainte de a fixa bizeţii într-o cusătură orizontală.     Dacă produsul se încheie pe mijlocul feţei. butonierele trebuie să fie repartizate astfel încât să existe câte o butonieră pe linia bustului. .5 cm decât între cele de pe corsaj. lăsându-se pe margine o lizieră subţire. Liziera se fixează egal de o parte şi de alta. Manşetele de garnitură pot fi executate chiar din lungimea mânecii. se taie pe mijloc între tighele şi spre colţuri.5-2 cm. apoi. Butonierele festonate se însemnează cu creta. a taliei şi la 2 cm mai jos de marginea buzunarului dacă există buzunar aplicat. ele putând fi festonate sau bordate. o bucată de material. peste fiecare semn de butonieră. sau în continuarea mânecii. Acesta se fixează cu tighel de o parte şi de alta a semnului. fixate cu tighel vizibil sau lăsate liber. distanţa dintre butonierele de pe fustă poate fi mai mare cu 1-1. butonierele de pe corsaj să nu aibă între ele mai mult de 8 cm. butonierele trebuie să se execute orizontal (exceptând fentele). în cusătură.. şi se execută la maşina de cusut butoniere. Butonierele bordate se pot executa la toate sortimentele cu condiţia ca materialul să nu fie foarte gros. în faza de finisare a produsului. făcând parte din lungimea acesteia. pe dosul materialului.

lăsându-se liber sau fixându-se cu tighel. Manşetă cu tighel vizibil pe faţă Manşetă cu tighel invizibil pe faţă . b – îndoirea manşetei. atunci ea trebuie dublată. c – executarea cusăturii. în funcţie de model. Dacă manşeta se lasă liber. Când sunt închise ele trebuie să aibă lungimea corespunzătoare încheieturii mâinii iar cele tubulare trebuie să aibă lăţimea corespunzatoare trecerii pumnului strâns. În cazul în care mâneca este prevazută cu şliţ. dacă se fixează pe mânecă nu este necesară dublarea ei. cu colţuri. îndoite peste mânecă. se execută complet. Aplicarea manşetelor pe mânecă se poate executa cu tighel ascuns sau vizibil pe faţă. acesta se execută înaintea aplicării manşetei. a – aspect finit. încheiate cu nasturi.executarea cusăturii. Totodată se execută faldurile sau creţurile.     Manşetele aplicate în continuarea mânecii au diverse forme: drepte. b .a – însemnarea manşetei. Manşetele croite separat. se aplică prin coasere la terminaţia mânecii şi se întorc spre faţă. tubulare.

. ascunsă. Manşetele tubulare se fixează pe mânecă cu o singură cusătură. se execută pe marginea manşetei tighel de garnitură. dacă modelul o cere. acestea se presează şi apoi. prinzându-se ambele foi de material o dată.După fixarea manşetei cu ambele cusături. după care se cos nasturii. apoi se însemnează şi se execută butonierele.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful