5.

PREGĂTIREA BUZUNARELOR Privite ca accesorii sau garnituri ale produsului, buzunarele se pot executa în diferite forme, folosind diverse tehnologii. Ele pot fi:  aplicate;  deschise în cusătură;  tăiate în material. Buzunarele aplicate pot avea diverse forme geometrice; cele deschise în cusătură pot fi amplasate atât în cusaturi de garnitură, cât şi în cele laterale. Buzunarele tăiate în material sunt de obicei gen butonieră, realizate cu sau fără clapă. Buzunarele aplicate se croiesc după tipar, lăsându- se o rezervă de 1-1,5 cm, care se îndoaie spre interior, dând buzunarului forma finală. Dacă buzunarul are şi clapă, aceasta se dublează, la fel ca şi piesa de buzunar. Acest tip de buzunar se aplică pe produs cu tighel vizibil pe faţă. În funcţie de model, tighelul se poate executa la distanţa de 0,1- 1 cm faţă de marginea buzunarului. Clapa se aşează la distanţa de 0,8 cm deasupra buzunarului. Dacă marginile buzunarului sunt rotunjite, acestea se crestează pentru a putea fi îndoite spre interior, dând forma corespunzătoare.

Buzunarele deschise în cusatură se execută cu deschideri de lungimi diferite, funcţie de locul unde sunt amplasate şi de scop. Cele de garnitură se execută fără punga de buzunar sau cu o pungă foarte puţin adâncă, spre deosebire de cele funcţionale, a căror pungă trebuie să permită introducerea mâinii. Pe porţiunea deschiderii buzunarului, rezerva cusăturii trebuie să fie de minim 3 cm. Marginile deschiderii se fixează cu tighel pe faţă, executat la 0,2 - 0,6 cm. Dacă modelul impune, la partea din faţă a deschiderii se poate aplica o clapă.

Buzunarele tăiate în material pot fi amplasate pe

de obicei. Aceste buzunare. atât pentru partea de deasupra.faţa şi dosul de fentă. Punga buzunarului se poate executa din material de căptuşeală. Fenta reprezintă un sistem de închidere care se poate executa mijlocul feţei sau lateral.5 cm de ambele părţi ale deschizăturii sau cu bordaj numai la partea din faţă. după cum indică modelul. la capete. se întoarce refiletul. pe mânecă. în funcţie de forma clapei. prevăzute cu pungă interioară. În acest caz. Când tăietura buzunarului este în linie oblică. cu bordajul lat de 0. Se însemnează şi pe produs lăţimea şi lungimea fentei. acolo unde nu există o cusătură îmbinare. EXECUTAREA FENTEI Anumite modele sunt prevăzute cu o piesă numită “fentă”.5-1. capătul fentei fixându-se cu tighel. pe de de cu Înainte de fixare. cât şi pentru cea de dedesubt. se impune mare atenţie la crestarea colţurilor rezervei. lăsând în interior o rezervă de 0. Se crestează colţurile locaşului. cusătura ascunsă sau cu tighel vizibil pe faţă. Aceasta poate fi croită din două piese . verticală sau oblică. Acest sistem închidere se foloseşte. Poate avea o lăţime de 3-6 cm şi se fixează încrustat.7-1 cm pentru cusătură şi se decupează suprafaţa unde urmează să se aplice fenta. se pot executa sub formă de butonieră bordată. Poziţia lor poate fi orizontală. fenta se pregăteşte îndoind materialul şi însemnând cu creta sau cu aţă lăţimea şi lungimea ei. În locul bordajului se pot introduce clape de diferite forme şi lăţimi. . laturile butonierei se tighelesc diferenţiat. EXECUTAREA ÎNCHIDERILOR 1. pe pantalon sau pe fustă. Refiletul se aplică pe faţa produsului şi se fixează cu tighel pe laturile verticale. se presează cusătura şi se aşează partea dreaptă peste partea stangă.corsaj.

executat de obicei pe mijlocul spatelui la fuste şi pardesie.  la terminarea fustei. cel puţin pe porţiunea corespunzătoare lungimii şliţului.Aceasta este fenta încrustată cu cusătură ascunsă. pentru a permite mărirea decolteului în vederea trecerii capului.5 cm  . se aşează partea dreaptă peste partea stângă şi apoi. în scopul asigurării lărgimii la terminaţie. tiv etc.  pe circumferinţa taliei. 2.  cu rezervă de acoperire. Refiletul se înseamnă ca lungime şi lăţime. se descalcă şi rămâne deschisă până la capătul şliţului (decolteu. închis în nasturi. Dacă lăţimea fentei este sub 4 cm. În funcţie de locul amplasării şi de natura materialului. se stabileşte lungimea şliţului. se presează rezerva spre interior.  la terminaţia mânecii lungi cu manşetă. pentru a înlesni trecerea peste linia şoldului sau a umerilor.2-0. Se realizează folosind rezerva cusăturii. În acest caz. pe aceste semne. manşete. a – aspect finit. Pe porţiunea şliţului. după decuparea locaşului fentei.). În acest caz.6 cm de margine. butonierele se execută pe mijllocul ei pe direcţie verticală. se aşează marginea locaşului. precizând de jur împrejur dimensiunea fentei. în scopul măririi deschiderii în anumite împrejurări. butonierele se pot executa şi pe direcţie orizontală. EXECUTAREA ŞLIŢULUI Şliţul reprezintă o deschizătură executată într-un punct al unei circumferinţe. atunci când se execută în continuarea unei cusături. Fenta poate fi fixată şi cu tighel vizibil pe faţă. Se are în vedere ca rezerva de cusătură. spre exemplu:  pe circumferinţa răscroiturii gâtului unui produs. b – refiletul înainte de montare. Din aceasta se scot în afară câte 1. care se tigheleşte la 0. rezerva se fixează cu tighel pe faţă. executat pe mijlocul feţei sau al spatelui. cusătura se întăreşte cu tighel. în continuarea cusăturii. şliţul se poate executa în mai multe moduri:  direct în cusătură. pentru lejeritate în mers. dacă lăţimea depăşeşte 4 cm. să fie de minim 4 cm. pentru a înlesni trecerea pumnului etc.

se întoarce şi se fixează cu tighel pe faţă.5 cm de linia de mijloc. După îndoirea şi coaserea capătului la nivelul lungimii şliţului. sau cu butoni. Partea de dedesubt se îndoaie simplu. şi se crestează oblic. mai jos cu 0. Lăţimea bordajului este de 11.5 cm. tras în margine. aşa numitul şliţ tăiat: sub formă de butonieră bordată. bentiţa întorcându-se cu tighel pe faţă. la 1. . În acest caz. se aplică materialul pentru dublat. după însemnarea poziţiei şi lungimii şliţului pe mânecă. cu sau fără lizieră.7 cm. Aşezarea mânecii peste bentiţă se face dos la faţă.5 cm. Se însemnează poziţia şi lungimea şliţului. executat la mâneci. rezerva se taie orizontal. acesta se taie şi se aplică desfăcut peste bentiţa de material croită pe fir drept.  cu bordaj de suprapunere.  Şliţul mai poate fi executat şi în afara unei cusături. şliţul se încheie: parte peste parte. Se tigheleşte la distanţa de 0. Atât la faţă. cât şi la spate. aşa încât capătul să poată fi întors pe faţă. cu nasturi prin butoniere. se tigheleşte.creând suprafaţa de suprapunere.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful