3. EXECUTAREA CORDONULUI Fusta, ca şi pantalonul, se poate fixa pe talie cu rejansă sau cu cordon.

Atât la rejansă cât şi la cordon, înainte de fixare, trebuie aplicată măsura taliei. Se fixează mai întâi locul de închidere al fustei (în partea stângă sau pe mijlocul spatelui) deoarece, dacă cordonul nu poate fi croit dintr-o singură bucată, năzile trebuie să se execute pe cusătura laterală sau pe mijlocul spatelui. Se calculează dimensiunile necesare pentru faţa fustei şi pentru spate, apoi, în funcţie de locul închiderii, se execută năzile şi se înseamnă pe cordon mijlocul feţei, mijlocul spatelui şi poziţia cusăturilor laterale. Se trasează poziţia butonierei, cu cretă sau pix, iar la capătul pe care se coase nasturele, se lasă o rezervă de 3 cm. Se îndoaie cordonul pe direcţia lungimii şi se presează. Cordonul, ca şi manşetele, se aplică cu tighel vizibil pe faţă sau cu tighel ascuns.

Aplicarea cordonului cu tighel invizibil pe faţă; - cu tighel vizibil pe faţă. Lăţimea cordonului poate fi de 2-4 cm. Cordoanele mai late de 4 cm se numesc corselete şi se execută anformat. Dimensionarea rejansei se face la fel ca la cordon, cu excepţia faptului că nu se lasă rezervă, ea încheindu-se cap la cap, prin copci. Aplicarea se face, ca şi la cordon, pe semnul de talie ind icat pe fustă, cu precizarea că rejansa se întoarce spre interior şi se fixează cu al doilea tighel pe faţă. 4. MONTAREA FERMOARULUI În funcţie de locul executării şliţului, fermoarul se poate fixa ascuns sau vizibil pe faţă. Se fixează ascuns în toate cazurile în care închide un şliţ şi vizibil când închide un produs, înlocuind nasturii, sau în buzunare, în loc de garnitură. Fixarea se poate face cu tighel, executat la egală distanţă, de o parte şi de alta a metalului /plasticului, sau inegal, acoperirea metalului /plasticului realizându-se numai dintr-o singură parte, metodă folosită mai mult la şliţul de la pantalon. Dacă fermoarul se aplică vizibil, tighelul se execută la 0,1- 0,2 cm de marginea materialului. Montarea fermoarului: a – invizibil pe faţă; b – vizibil pe faţă.

1

Toate acestea pot fi aplicate la capetele confecţiilor care se suprapun. La produsele cu guler .5. Pentru aceasta.1-0. Poziţia mânecii aplicate pe produs trebuie să corespundă cu poziţia corpului. indiferent de forma exterioară. marginea exterioară a gulerului se fixează prin tighel executat la 0. până la cusătura umărului. Proprietatea pielii de a putea fi tăiată fără să se destrame. şnururilor. Gulerul ştei sau cu ştei se aplică pe dosul răscroiturii şi se fixează definitiv cu tighel vizibil pe faţă. La gulerul şal. gulerul se introduce. MONTAREA MÂNECILOR La un produs de îmbrăcăminte. MONTAREA GULERULUI Montarea gulerului este dictată atât de forma răscroiturii gâtului.5 cm de margine. circumferinţa răscroiturii mânecii produsului se pregăteşte înainte de aplicarea mânecii. dublu. montarea corectă a mânecilor imprimă nota de execuţie a întregului produs.0.2 cm de margine.rever. ÎNCHIDERI DECORATIVE Modurile în care pot fi încheiate confecţiile sunt la fel de variate ca şi modurile în care pot fi cusute. Pentru produse sport. de unde reverul se completează pe porţiunea răscroiturii gâtului la spate cu o bentiţă croită în forma răscroiturii. între produs şi rever. cât şi de modelul acestuia.4 . executat la 0. opritorilor sau limitatoarelor. indiferent de sortiment sau de croială. asigurându-i o formă cât mai 2 . o face potrivită pentru confecţionarea curelelor. sau care doar se alătură. se aplică întâi dosul de guler şi apoi se aplică faţa gulerului.

subraţ sau alte cusături de garnitură). pe porţiunea lui răscroitura se reţine pe un şiret 0. Se potrivesc semnele de contur şi se însăilează pe partea mânecii. corectura şi trasarea liniei de montare a mânecii se face întotdeauna cu toate cusăturile încheiate (umăr. Pe porţiunea de subraţ. Montarea mânecii se face introducând mâneca în răscroitura (faţă în faţă).1 cm. după caz.5 . După ce mâneca a fost încheiată. Se strâng creţurile corespunzător semnelor de întâlnire de pe corsaj. între semnele de întâlnire. dacă omoplatul este mai dezvoltat. creţurile se execută la 2-3 mm de o parte şi de alta a semnului de montare.corectă. se conturează linia răscroiturii. circumferinţa răscroiturii mânecii trebuie să fie egală sau mai mare cu 1 cm faţă de răscroitura corsajului. creţurile nu se scad. fără ondulaţii în dreptul cusăturilor. se repartizează uniform pe capul de mânecă. De asemenea. Se transpun cu cretă sau pix semnele de întâlnire. În acest scop. potrivind şi fixând cu ace semnul de umăr şi semnele de întâlnire. se trec semnele de întâlnire şi se execută încreţirea capului de mânecă. 3 . Pentru a nu se forma cute pe capul de mânecă în timpul executării cusăturii de montare. Dacă modelul indică o mânecă bufantă sau foarte încreţită.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful