CUPRINS 1. Definiţia, clasificarea şi destinaţia muniţiilor de infanterie 2. Părţi componente ale cartuşului de infanterie 3.

Topologia cartuşelor de infanterie calibru 14.5 mm. 4. Caracteristici tehnico-tactice ale cartuşelor de infanterie calibru 14.5 mm. 5. Pulberi folosite pentru încărcăturile de azvârlire ale cartuşelor de infanterie calibru 14.5 mm. 6. Poansonarea şi vopsirea cartuşelor de infanterie calibru 14.5 mm. 7. Tipuri de arme care folosesc muniţie calibru 14.5mm. 8. Bibliografie

cu glonţ perforant incendiar. distrugerea diferitelor materiale. cele cu glonţ uşor. Editura Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Explozivi şi muniţii. 2009. cu glonţ greu şi cartuşele pentru pistol.2 Dintre acestea fac parte cartuşele cu glonţ cu miez de oţel. 7 2 Ibidem 3 Ibidem . Muniţii convenţionale. pentru indicarea ţintelor. Definiţia. p. precum şi pentru îndeplinirea altor misiuni speciale. cartuşele pentru armamentul de infanterie se împart în: » » cartuşe de război cartuşe auxiliare Cartuşele de război sunt destinate pentru nimicirea personalului.5mm inclusiv. Dănuţ Moşteanu. la care glonţul nu are brâu forţator. pentru incendierea carburanţilor neadăpostiţi sau în adăposturi de tip uşor. cu glonţ de reglaj incendiar. cu glonţ incendiar.3 Acestea pot fi: cu glonţ perforant.1. cu glonţ trasor. Sibiu. cu glonţ perforant incendiar trasor sau cu glonţ exploziv. Ion Iacovescu. Cartuşele cu glonţ special sunt destinate pentru scoaterea din luptă a tehnicii şi personalului. După destinaţie. clasificarea şi destinaţia muniţiilor de infanterie Din muniţia pentru armamentul de infanterie fac parte cartuşele până la calibrul 14. corectarea tragerilor şi pentru semnalizare.1 Cartuşele de război se împart în: » » cartuşe cu glonţ obişnuit cartuşe cu glonţ special Cartuşele cu glonţ obişnuit sunt destinate pentru nimicirea personalului neadăpostit sau aflat în adăposturi de tip uşor şi pentru distrugerea tehnicii neblindate. 1 Nicolae Moro.

cele pentru trageri de instrucţie. artilerie şi reactive. de tir redus. 22-26 5 Ibidem 6 Ibidem . Ea se găseşte în tubul cartuş. miezul de oţel sau de plumb şi cămaşa de plumb (la glonţul cu miez de oţel). Părţi componente ale cartuşului de infanterie Cartuşul de război azvârlire şi capsa de aprindere. Din acestea fac parte cartuşele de manevră. p. Tubul serveşte pentru asamblarea tuturor elementelor cartuşului.6 Construcţia capselor de aprindere pentru diferite cartuşe este identică.4 Gloanţele obişnuite pot fi cu miez de plumb sau cu miez de oţel. Tipografia Ministerului Apărării Naţionale. Ele se compun din învelişul bimetalic. iar prin ardere dezvoltă o mare cantitate de gaze. de exerciţiu şi secţionate. încărcătura de 4 A-106 Memorator pentru cunoaşterea muniţiilor de infanterie. cele pentru trageri experimentale.5 Încărcătura de azvârlire este destinată pentru a imprima glonţului viteza iniţială stabilită. aruncătoare. Bucureşti. Capsa de aprindere este destinată pentru aprinderea încărcăturii de pulbere. se compune din glonţ. 2. care prin destindere efectuează un lucru mecanic de deplasare a glonţului în ţeavă. obturarea gazelor pulberii pe timpul tragerii şi pentru protejarea încărcăturii de azvârlire şi a capsei de aprindere împotriva agenţilor atmosferici. tubul cartuş. Se deosebesc între ele numai prin greutate şi dimensiuni. 1986.Cartuşele auxiliare sunt destinate pentru instruirea trupelor.

5 mm cu glonţ perforant incendiar trasor BZT cu încărcătură redusă pentru trageri de instrucţie. iar bătaia eficace este de 1 000 m.5 mm. Cartuş 14. bătaia maximă este de 7 000 m. aruncătoare. Caracteristici tehnico-tactice ale cartuşelor de infanterie calibru 14.5 mm sunt utilizate de mitraliera antiaeriană calibru 14. Tipografia Ministerului Apărării Naţionale. Cartuşele de infanterie calibru 14. artilerie şi reactive.3. Topologia cartuşelor de infanterie calibru 14. 7 A-106 Memorator pentru cunoaşterea muniţiilor de infanterie.5 mm cu glonţ de reglaj incendiar ZP Cartuş 14. 362 .5 mm acestea se referă la caracteristicile cartuşului.5 mm KPVD de pe transportorul amfibiu. pentru acesta bătaia maximă este de 4 500 – 4 700 m. caracteristicile glonţului. La cartuş.5 mm cu glonţ perforant B-32 Cartuş 14.5 mm cu glonţ exploziv incendiar MDZ Cartuş 14. precum şi caracteristicile tubului. 1986.5 mm.5 mm de manevră şi cartuşul 14. În ceea ce priveşte caracteristicile tehnico-tactice ale cartuşelor de infanterie calibru 14.5 mm cu glonţ perforant incendiar BS-41. excepţie făcând cartuşul 14. Bucureşti.5 mm cu două sau patru ţevi. p.5 mm cu glonţ perforant incendiar trasor BZT cu încărcătură redusă pentru trageri de instrucţie Cartuş 14.5 mm de manevră » 4. iar bătaia eficace de 2 000 m pentru cinci din cele şapte tipuri de cartuşe.7 Acestea pot fi de mai multe feluri: » » » » » » Cartuş 14. mitraliera calibru 14.5 mm cu glonţ perforant incendiar trasor BZT Cartuş 14.5 mm de pe transportorul blindat BTR-40 şi mitraliera calibru 14.

BS-41. care are greutatea de 0. BZT. iar la BZT cu încărcătură redusă oscilează între 635 şi 665 m/s. La glonţ. Referitor la tub şi încărcătură. astfel că la cartuşele BS-41. la cartuşul B -32. şi cartuşul de manevră a cărui încărcătură este de 0. la cartuşul BZT este de 1 000 m/s. iar căpăcelul este de carton. excepţie făcând cartuşul BZT cu încărcătură redusă şi cel de manevră. miezul fiind de oţel. la cartuşul BS-41 şi din compoziţie de incendiere la cartuşul ZP. principalele caracteristici despre care putem vorbi sunt: materialul tubului. Presiunea pentru aceste tipuri de cartuşe este de 3 300 kgf/cm2. în timp ce pentru cartuşul BZT cu încărcătură redusă este 5/7 n/a grafitată. Astfel. a cărui încărcătură este de 0. excepţie făcând cartuşul BZT cu încărcătură redusă. fiind de aproximativ 0. Marca pulberii este 5/7 SV pentru cartuşele B-32. la cartuşele BZT. MDZ şi ZP este de 990-1 000 m/s. acesta fiind capsa de aprindere.021 kg. Greutatea încărcăturii este de 0.200 kg. marca pulberii.020 kg.06 kg. la care tubul este confecţionat din oţel. iar greutatea este de 0. Greutatea glonţului este aproximativ aceeaşi la toate cele şapte modele. de oţel călit. deosebim următoarele caracteristici: cămaşa acestuia este din plumb cu înveliş de oţel placat cu tombac. la cartuşul B-32 este de 990 m/s.030 kg pentru majoritatea.135 kg. metalo-ceramic. Dispozitivul de aprindere este acelaşi pentru toate cele şapte tipuri prezentate. greutatea pulberii şi dispozi tivul de aprindere. pentru cartuşele MDZ şi ZP – 5/7 n/a. la care tubul poate fi din oţel sau alamă. şi cartuşul de manevră. . iar pentru cartuşul de manevră marca pulberii este VTJ. se constată că materialul din care este confecţionat tubul cartuşului este alama pentru cinci din cele şapte tipuri de cartuşe. excepţie făcând cartuşul BZT cu încărcătură redusă.Viteza iniţială variază.117-0.

5 mm. BS-41. Pulberi folosite pentru încărcăturile de azvârlire ale cartuşelor de infanterie calibru 14. pentru cartuşul BZT cu încărcătură redusă.5 mm. DCM. La cartuşele de infanterie se folosesc încărcături din pulberi de nitroceluloză de diferite mărci: VUFL. focoaselor şi dispozitivelor de aprindere. tuburilor-cartuş. numărul de ordine sau conţinutul procentual al materiei prime de bază.5 mm. BZT. VT. 5/7 n/a. pentru cartuşul de manevră. n/a. particularităţile materiilor prime folosite sau tratamentele speciale aplicate acesteia în procesul de fabricaţie. n/a – pulbere fabricată din nitroceluloză cu procent redus de azot. numărul de orificii. Poansonarea şi vopsirea cartuşelor de infanterie calibru 14. pentru cartuşele MDZ şi ZP. 5/7 n/a grafitată. Poansoanele sunt semne (litere şi cifre) presate sau bătute pe suprafaţa exterioară a proiectilelor. n/a – pulbere fabricată din nitroceluloză cu procent redus de azot. 5/7 etc.5 mm şi 7 canale (5/7). Inscripţionarea referitoare la marca pulberii conţine un grup de litere şi unul de cifre. La cartuşele de infanterie calibrul 14. ceea ce înseamnă că avem o pulbere cu bază de nitroceluloză cu grosimea de combustie 0. VTJ. 4/7. DGG. .5. SV. P-45.5 mm şi 7 canale (5/7).5 mm şi 7 canale (5/7). Grupul de cifre indică dimensiunile de combustie. o pulbere cu bază de nitroceluloză cu grosimea de combustie 0. SV – nitroceluloză proaspătă. » » » 6. pentru cartuşele B-32. Grupul de litere indică felul pulberii. o pulbere cu bază de nitroceluloză cu grosimea de combustie 0. mărcile de pulbere întâlnite sunt: » 5/7 SV. o pulbere cu bază de nitroceluloză grafitată. Încărcătura de azvârlire este destinată pentru a imprima glonţului viteza iniţială stabilită.

totodată. Poansonarea se aplică de către uzina producătoare conform desenului. 2009. p. cu o dungă circulară roşie. Pe aceste cartuşe se poansonează întotdeauna anul de fabricaţie (ultimele două cifre) şi uzina care a fabricat cartuşul. precum şi date aplicate în procesul de fabricare a elementelor de muniţie. 77-21 la cartuşul BZT cu încărcătură redusă şi la cel de manevră şi 79-21 la cartuşul MDZ.5 mm poansonarea pe fundul tubului este 21 RPR 53 la cartuşele B-32. de regulă. Editura Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Muniţii convenţionale. Explozivi şi muniţii. Vopsirea de identificare se aplică pe anumite cartuşe de infanterie. sub formă de cercuri colorate. BS-41 şi BZT. La cartuşele de infanterie poansonările se fac numai pe fundul tubului cartuş.8 La cartuşele de infanterie calibru 14. reprezintă mijloc suplimentar de identificare. cu restul glonţului vopsit roşu. Dispunerea poansoanelor pe elementele de muniţii poate fi diferită şi depinde de calibrul cartuşului/proiectilului. 189 . Vopsirea muniţiei are dublu rol: acela de a o proteja împotriva agenţilor atmosferici şi. Sibiu. Ion Iacovescu. La cartuşele perforant incendiare BS-41 – vârful vopsit negru. vopsirea de protecţie împotriva coroziunii suprafeţelor metalice ale muniţiei se execută prin lăcuirea cu lac incolor a tuburilor cartuş din oţel. Dănuţ Moşteanu.5 mm vopsirea se execută astfel: » La cartuşele perforante B-32 – vârful vopsit negru. La alte cartuşe se poansonează suplimentar luna fabricaţiei (cifre romane) şi eventual calibrul glonţului. La cartuşele de infanterie calibru 14. metalul şi construcţia elementelor pe care se aplică. » 8 Nicolae Moro.Poansonarea conţine date de identificare ale elementelor de muniţie sau indicaţii de reglare pentru servanţi. În cazul muniţiei de infanterie.

La cartuşele exploziv incendiare MDZ – tot glonţul vopsit roşu. În cazul în care gama de lungă şi penetrare a armurii este o problemă. 263 . dezvoltat pentru PTRD şi PTRS anti-tanc puşti şi încă utilizat 9 A-106 Memorator pentru cunoaşterea muniţiilor de infanterie.5mm mare viteza. în proiectarea pusca luptă Neostead. 20mm si 14. 1986. cui. sovietic 14. deci un relativ "moale" ţinte ar putea fi dezactivate de explozie şi / sau fragmente.5mm. fragmentare sau cochilii incendiare cu precizie bună. La cartuşele de reglaj incendiare ZP – vârful vopsit roşu. Bucureşti.» La cartuşele perforant incendiar trasoare BZT – vârful vopsit violet. aruncătoare. Tipografia Ministerului Apărării Naţionale. şi ar pu tea fi transformat cu uşurinţă de la o variantă la alta prin simpla înlocuire a baril.5mm: 1. p. cu o dungă circulară roşie. reviste şi domeniu de aplicare. armura-piercing cartuş. versiunea 14. Acesta este disponibil în două versiuni. dezvoltată pentru a ajunge în câmpiile întinse ale peisajului din Africa de Sud şi pentru a oferi o putere de foc substanţială. care au luat parte. NTW-20 face parte dintr-o lungă serie de arme. Aceste două versiuni au avut aplicaţii uşor diferite: versiunea 20mm. construit în jurul valorii de WW2-germană era MG-151 vs arma de aeronave.5mm intră în joc. artilerie şi reactive. Tipuri de arme care foloseşte muniţie de calibru 14. Mechem NTW-20 Acest puşcă a fost concepută la mijlocul anilor 1990 în Africa de Sud de către proiectantul de arme Tony Neophytou. 9 » » » 7. poate livra exploziv ridicat. La cartuşele perforant incendiar trasoare BZT cu încărcătură redusă – tot glonţul vopsit negru. Este construit în jurul valorii de o altă rundă eră-WW2. de asemenea. care va avea loc în aproximativ un minut în condiţii de teren.

105 kg (cu roţi maşină Harykina) sau 39 kilograme (maşină-trepied Barysheva). aceste arme au fost utilizate pe scară largă de către forţele sovietice în Afganistan şi în campania din Cecenia. şi anti-aeronave mitralieră ZPU-1. BTR-70 BRDM). fabricată de CPV şi folosită ca o armă pentru vehiculele blindate (BTR-60D. 2. ZPU-4 Vladimirov KPV Calibrul: 14x115mm Masa: 49 kg (masina de corp arma CPV). Cu armura-piercing mai puternică şi viteza glonţului de 1030m / s (energie bolţului de ordinul a 32 000 jouli) CPV patrunde 32mm în oţel. 52 kg KPVT Lungime: 2000mm Rata de foc: 600 de lovituri/min Capacitatea standard de banda . echipamente de reperare şi reviste. în plus. Varianta a fost folosit în timpul ostilităţilor în Vietnam. ZPU-2-4 iZPU . .pe scară largă în Rusia (KPV / tunuri grele KPVT maşină pe maşini blindate şi în anti-aeriene mounts).15 kg.5x115mm design original. Îmi cer scuze pentru că am depăşit numărul de pagini impus. Puşca ar putea fi demontată şi transportată în două om-portabile de ambalaje. cap la cap şi bipod în timp ce cealaltă poartă baril.la KPVT. stoc. lung de relief vederii telescopice de pe munte detaşabilă rapid. Un pachet poarta cadru. China a dezvoltat propria versiune a unei ZPU-4 14. În 1955 a apărut varianta KPVT Vladimirov.40 runde pentru PCF şi 50 . NTW-20 este echipat cu un factor de mărire 8x. fiecare cantarind aproximativ 12 .

Sibiu. Mădălin Barbu. Explozivi şi muniţii.com/sniper/mitraliere de asalt. Muniţii convenţionale. Editura Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. . aruncătoare. A-106 Memorator pentru cunoaşterea muniţiilor de infanterie. 2. Bucureşti. 1986.keepshooting. Sibiu. Nicolae Moro. htm//www. Editura Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Ion Iacovescu. 4. Explozivi şi muniţii. Dănuţ Moşteanu. Bibliografie 1. Tipografia Ministerului Apărării Naţionale. artilerie şi reactive. 3.8. 2007. 2009. Octavian Orban.