Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Ştiinţe Economice și Gestiunea Afacerilor, Cluj-Napoca

ANGUILLA – PARADIS FISCAL

COORDONATOR

STUDENTI

1

CUPRINS

Date generale......................................................................................................................3

Avantaje fiscale si conexe oferite pe tipuri de impozite si pe categorii de societati........................................................5 Costuri si cerinte de inregistrare................................................................................7 Studiu de caz.............................................................................................................8 Impactul crizei economice asupra paradisului fiscal.................................................9 Concluzii...................................................................................................................13

2

ANGUILLA

DATE GENERALE
Localizare: Caraibe Capitală: The Valley Limbi oficiale: engleza Religia: restul 0%, anglicani 40%, Metodisti 33%, Romano catolici 3% Sistem politic: Teritoriu britanic de peste mări - Regină Elisabeta a II-a Guvernator: William Alistair Harrison Teritoriu dependent al Regatului Unit Suprafață: Total 102 km² km² (locul Locul 220) Populație: Estimare 13.477 (locul Locul 221) Densitate: 132/km² loc/km² Monedă: Dolar est-caraiban (XCD) Curs de schimb (21.05.2012): 1.00 USD = 2.70000 XCD PIB: 175.4 mil & (2009) PIB/locuitor: 12,200$ (2008)

Localizare Anguilla

3

Informații generale
Anguilla este o insulă în Antilele Mici și este stat dependent de Marea Britanie. Anguilla este cea mai nordică dintre Insulele Leeward, situată între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, la est de Puerto Rico și Insulele Virgine și la nord de Saint Martin. Insulă are o lungime de 26km și o lățime de 5km. Istoric Găsiri arheologice oferă dovezi că insulă a fost locuită de Indieni Arawaky, care au avut sate lângă Sandy Ground, Meads Bay, Rendezvous Bay și Island Harbour. Indieni Caribici i-au înfrânt pe indieni Arawaky și au denumit insulă Malliouhana. Descoperitorii spanioli au denumit insulă Anguilla, ce înseamnă fusar, datorită formei insulei. Anguilla a fost o colonie a coroanei britanice între 1650 și 1967. Din 1968 până în 1980 a aparținut statului insular Saint Kitts și Nevis, iar din 1980, Anguilla a primit autonomie internă, dar a rămas dependentă de Regatul Unit. Sediul administrației se află în The Valley.

Economie
Anguilla dispune de puține resurse naturale. Economia se bazează foarte mult pe turismul de lux, pescuit ( în special homari ), pe ceea ce trimit în țara cei care locuiesc și lucrează în alte țări, dar și pe ceea ce numin „offshore banking”. Offshore banking reprezintă o bancă localizată în afară țării de reședința a deponentului, de obicei într-un loc supranumit „raiul taxelor” ( cu taxe sau rațe foarte scăzute sau inexistente). Oficialii din Aguilla au depus mult efort în dezvoltarea sectorului financiar al țării, care deși este mic, este în creștere. Forță de muncă din Anguilla se împarte în următoarele sectoare: agricultura/pescuit/forestier- 4%; construcții- 18%; transport și utilități - 10%; comerț - 36% și servicii - 29 %. În anul 2002, rată șomajului era de 8%.

Turismul
Atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, economia țării depinde în primul rând de turismul de lux. Acesta este afectat de creșterea economică a întregii lumi, precum și de fenomenele naturale ale vremii ce pot avea loc în zonă. Activitatea în turism a sporit construcțiile pe insulă, ceea ce a dus la creșterea economiei. Teritoriul Anguillei cuprinde următoarele recifuri coraliere: Anguillita, Blowing Rock, Dog Island, Little Scrub Island, Prickley Pear Cays, Sail Island, Sandy Island, Sombrero Island și Scrub Island.

AVANTAJE ȘI FACILITĂȚI ACORDATE DE ANGUILLA, CĂ ȘI PARADIS FISCAL
Paradisurile fiscale reprezintă o lume „offshore”, în care aceste tă ri sau jurisdicții au o legislație fiscală fie fă ră impozite, fie cu impozite foarte scă zute. Conform datelor deținute de organizația nonprofit Tax Justice Network rezultă că în lume sunt 73 de astfel de refugii pentru evitarea taxelor. Dea€ ™a lungul timpului, paradisurile fiscale au primit diverse definiții. Se spune că orice țara care își modifică legislația astfel încât să atragă capitalul străin poate fi considerată un paradis fiscal. Conform Economistului, „ceea ce stabilește dacă o arie este un paradis fiscal este existența unei structuri de taxe compusă cu scopul de a profită și de a exploata cererile întregii lumi care caută oportunitatea de a evită plată taxelor și
4

a impozitelor”. O zona devine un paradis fiscal atunci cand pot fi identificate urmatoarele avantaje, in sectorul fiscal: - fiscalitatea este redusă, uneori ajungând să fie chiar zero; - nu este necesară prezentarea actelor care dovedește sursă de proveniența a banilor; - confidențialitatea este garantată; - flexibilitatea operațiunilor legislative, legale sau administrative; - nu se realizează controale; - nu există restricții valutare; - nu este necesară rezidență în zonă respectivă. În Anguilla se găsesc patru bănci: două internaționale ( Banca Barclays și Banca Nova Scoția ) și două locale ( Banca Comercială Caraibeana și Banca Națională Anguilla ). Pe lângă acestea există și o bancă „offshore”, Banca Hansa. În cele ce urmează vom prezența avantajele Anguillei și motivele pentru care această țara ar putea fi considerată un paradis fiscal.

De ce Anguilla?
- nu există taxe de jurisdicție; - o destinație turistică de calitate; - un teritoriu în care se poate comunică cu ușurință; - un teritoriu fără restricții în ceea ce privește schimbul valutar; - un teritoriu Britanic situat în Caraibe; - un teritoriu cu o legislație modernă pentru serviciile fiscale; - un teritoriu cu o infrastrucutura variată și în stare bună ; - un teritoriu ce are legislația bazată pe cea din Marea Britanie.

Avantajele Anguillei sunt: - atunci când se deschide o societate noua, prima denumire aleasă de proprietar este de obicei valabilă; - nu există taxe pentru avere, venit, capital sau dividente; - dolarul american circulă liber; - confidențialitate completă în ceea ce privește taxele și cele ce au legătură cu această;

5

- conturile pot fi variate și pot fi deschise la băncile locale sau internaționale; - legislația este modernă și flexibilă și se află într-un mediu cu potențial de creștere.

Anguilla reprezintă un loc perfect pentru a înființă o companie activă deoarece nu este nici o taxa internă. Nu există impozit pe venit, nu există impozit pe profit, nu există taxa pentru capitalul social, nu există taxe pentru obligații fiscale cu reținere la sursă, nu există taxe de proprietate. Venitul Guvernului din Anguilla provine din cazări, taxe pentru eliberarea licențelor sau taxe pentru înregistrarea companiilor. Venitul din închiriere - este necesară plată anuală a unei taxe pentru inchierea spațiului companiei. Rată este de 2500 ECD pentru primii 200 de mp, 0.50 ECD pentru fiecare mp adăugat acoperit și 0.25 ECD pentru fiecare mp adăugat neacoperit. - proprietățile închiriate turiștilor sunt subiectul unei taxe de cazare de 10%, percepută din sumă brută. Această taxa este remisă lunar de către Guvernul local. Câștigul din capital - nu se aplică taxa asupra câștigului din capital, dar se percep taxe de timbru atunci când au loc transferuri de bunuri imobiliare. Un transfer de drepturi de 5% este perceput fie din valoarea evaluată a proprietății fie din veniturile din vânzări, în funcție de care este mai mare. Aceste taxe sunt plătite de către cumpărător. - atunci când cetățenii străini achiziționează proprietăți aceștia sunt obligați să obțină licență pentru proprietate, care se percepe cu 12,5% din valoarea proprietății sau din valoarea venitului din vânzări, în funcție de care este mai mare. Taxa de proprietate este percepută din valoarea imbunatatilor pământului la o rată nominală de 0.0175% din valoarea evaluată a clădirii.

Costuri de achiziție a unei proprietăți în Anguilla:

Dreptul de a proprietate în Anguilla pentru cetățenii străini - 12.5 % - se plătește de cumpărător Timbru judiciar - 5% - se plătește de cumpărător Taxe legale - 2% - se plătește de cumpărător Taxa de aplicare pentru obținerea dreptului de a avea proprietate în Anguilla - XCD1,075 (în$400) - se plătește de cumpărător Comisionul agentului imobiliar - 2% -5% - se plătește de către vânzător

Costuri plătite de cumpărător în total : 19.55% - 19.70% 6

Costuri plătite de vânzător total: 2% - 5% Costuri totale ale tranzacției: 21.55% - 24.70% din valoarea imobilului.

COSTURI ȘI CERINȚE DE ÎNREGISTRARE
În Anguilla există agenții care oferă pachete pentru înființarea companiilor. Astfl, se poate înființă o companie simplă, Anguilla IBC, precum și o companie cu un nivel ridicat de confidențialitate, Anguilla LLC. Cea din urmă necesită împuternicirea unei persoane prin procură, pentru a se putea ocupă de această activitate. Pentru o companie Anguilla IBC costul pentru prima variantă este de 890 euro, iar costul pentru variantă care include și un avocat este de 1090 euro. Pachetul pentru Anguilla IBC include: - taxele de depune pentru Guvern pentru primul an; - certificat de incorporare; - memorandumul și articole ale asocierii; - scrisoarea de numire a primului director; - numirea acționarilor; - declarația de încredere a acționarilor (dacă este cazul); - procesul verbal al întâlnirii fondatorilor; - certificate de acționari; - registrul acționarilor; - registrul directorilor; - înregistrarea agenților de servici ( în primul an); - înregistrarea biroului (în primul an); - setul de apostile. Actele se trimit cu prioritate, cu număr de urmărire, prin Fedex sau DHL.

Pachetul pentru înființarea unei companii Anguilla LLC include: - taxele de depunere pentru Guvern pentru primul an; - certificat de organizare; -certificat de înregistrare; -procesul verbal al întâlnirii organizatorilor; - înregistrarea membrilor; - Înregistrarea agenților de servici ( în primul an);

7

- înregistrarea biroului ( în primul an); - setul de apostile. Actele se trimit cu prioritate, cu număr de urmărire, prin Fedex sau DHL.

Costuri opționale: - procură - 110 euro; - procură adițională -75 euro; - documente apostilate - 110 euro; - documente legalizate - 75 euro; - un birou virtual cu un telefon fax care să preia mesajele și să le retrima prin email - 290 euro; - ștampilă -30 euro; - sigiliul corporativ -70 euro.

Ca și restricții, o companie Anguilla IBC sau Anguilla LLC nu are voie să aibe afaceri cu persoane rezidențe în Anguilla sau să fie o afacere ce are că domeniu de activitate asigurările. De asemenea, o companie nu va fi considerată că făcând afacere pe teritoriul Anguillei dacă ia parte în activități precum: menținerea unor conturi bancare în Anguilla; să aibe loc întâlniri între directori și acționari în Anguilla; menținerea actelor financiare în Anguilla.

STUDIU DE CAZ
Treaty shopping

Anguilla are o jurisdictie neutra in ceea ce priveste taxele, astfel incat nu exista riscul de a avea o dubla impunere asupra impozitelor.

Determinarea pragului de rentabilitate a paradisului fiscal Pornind de la relația: Pn = Pb-C-0,183(Pb – C) = 0,84Pb obținem în urma efectuării calculelor: Pb = 35,52 C unde: Pb = nivelul profitului brut C = costul înregistrării și funcționării în paradis fiscal Pn = profit net
8

Determinarea pragului de rentabilitate a paradisului fiscal: Anguilla 0% 35,52*890=31612,8 890 0% 31612,8 Romania 16% 31612,8 5058,048 26554,752

Impozit pe profit (%) Pragul de rentabilitate a paradisului fiscal (euro) Costul de paradis (euro) Impozitul pe profit (euro) Profit net (euro)

Aceste calcule dovedesc ca pentru un investitor roman este eficienta strategia de paradis fiscal deoarece, cel putin in Anguilla, impozitul pe profit este 0% si astfel poate adauga la profitul tau cei 16% din castig pe care in Romania ar trebui sa ii plateasca statului. Pragul de rentabilitate al firmei, atat in Romania cat si in Anguilla este de 31612,8 euro.

IMPACTUL CRIZEI ECONOMICE ASUPRA PARADISULUI FISCAL

Cu toate că Anguilla este un stat mic și nu joacă un rol important în economia mondială, acesta nu a fost ocolit de criză economică mondială. Zona Caraibelor a fost afectată de criză economică pe planurile privind turismul, comerțul ( volumul comerțului și obiectele acestuia) și investițiile directe străine. Principalele preocupări ale statului Anguilla au fost legate de recesiune, nivelul datoriei era prea ridicat, precum și modul în care rată schimbului valutar va fi afectată.

9

Tabelul de mai sus reprezintă creșterea PIB-ului în Caraibe între anii 2006 - 2009. Se poate observă o creștere a PIB-ului în Anguilla de la anul 2006 la 2007, precum și o scădere de 0,5 de la anul 2007 la anul 2008. Între anul 2008 și 2009 are loc o scădere mult mai mare, de 4,7 care se datorează crizei economice mondiale.

10

Tabelul de mai sus indică procentele cu care criză economică afectează PIB-ul în țările din Caraibe în anul 2009.

11

Tabelul de mai sus indică datoria publică și rezervă internațională a statelor din Caraibe în anul 2008. Anguilla are o datorie publică externă de 6,4% din PIB, și o datorie publică internă de 16,6% din PIB. Valoarea totală a datoriei publice este de 23% din PIB. În ceea ce privește rezervă internațională, cea a Anguillei este de 15% din PIB.

12

CONCLUZII

În opinia mea, consider că paradisurile fiscale afectează bugetul țărilor unde își au rezidență persoanele care aleg să investească în străinătate. Alegerea unui paradis fiscal este firească, deoarece cu cât capitalul, venitul cresc, cu atât mai mult cresc și taxele și impozitele pentru Guvernul fiecărei țări. În vederea evitării acestei situații, s-ar putea introduce că lege care să aplice la nivel mondial aceleași taxe și impozite, în funcție de sumă pentru care acestea de aplică. O altă soluție ar fi că Guvernul să aibe o legislație diferită pentru aceste persoane, pentru a îi atrage să investească în propria țara. Această soluție ar fi una de câștig reciproc, deoarece cei care investesc ar putea să se preocupe singuri de propria companie, iar statul ar câștiga banii de pe urmă taxelor și impozitelor.

13

BIBLIOGRAFIE
Pagini web http://www.indexmundi.com/anguilla/economy_profile.html http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_haven http://offshoresimple.com/anguilla.htm http://www.globalpropertyguide.com/Caribbean/Anguilla http://www.offshore-anguilla-companies-anguilla.off-shore.co.uk/ http://www.eclac.org

14

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful