Portfolio

“All architecture is shelter; all great architecture is the design of space that contains, cuddles, exalts, or stimulates the persons in that space.” - Philip Johnson

Philosophy

Designers have a unique opportunity and a responsibility to create spaces that enhance the quality of life. A successful interior not only meets physical needs, but also emotional and psychological needs. The design should make daily living easier, more enjoyable, and inspire

the inhabitants to be their best. Efficient, graceful movement within the space, versatility of function, an abundance of natural light, inspiring textures and colors, and environmentally sound materials are the elements that help make the design successful.

Table of CONTENTS
4-6 8 - 10 12 - 16 18 - 22 24 - 26 28 - 30 32 - 34

2

1. Maison Jouel
BACKGROUND A high-end jewelry retailer needs a new prototype design for its metropolitan stores. In the past, it competed exclusively with stores like Tiffany and Cartier; however, it is now also facing competition from local & regional jewelers rolling out higher-end prototypes. CHALLENGE The retailer has implemented new business programs targeted at improving the overall customer experience such as a guest lounge with tea service and onsite jewelry repair service. The store design should highlight these programs as part of the overall branding strategy. The shell prototype is a long narrow space of 3,300 sq. ft. SOLUTION A hexagonal grid is used to break up the ‘boxiness’ of the long, rectangular space and compartmentalize the jewelry collections. The grid is incorporated into the ceiling pattern and the furniture to reinforce the concept and create a sense of branding for Maison Jouel. The lounge area is located next to the repair and servicing counters at the back of the store to create a relaxed sales free, customer oriented zone.

MAISON JOUEL: JEWELRY STORE

4

REFLECTED CEILING PLAN

STOREFRONT

3D MODEL OF STORE

LOUNGE AREA CUSTOM JEWELRY DISPLAY CASE
GOLD LAMINATE STRIP MOUNTED OUTSIDE GLASS NON-REFLECTIVE GLASS

LASER CUT WOOD VENEER ON MDF SHELF

FLOOR PLAN OF DISPLAY CASE

ELEVATION OF DISPLAY CASE

MAISON JOUEL: JEWELRY STORE

VIEW OF STORE FROM ENTRANCE

MAISON JOUEL: JEWELRY STORE

6

MURAL CREATED FOR RECEPTION AREA DEPICTING ALL BELO BRANDS

2. BELO CORP.
BACKGROUND Belo Corp., which began as a newspaper company in 1842, slowly grew into a multi-media corporation with holdings in television, newspaper and websites. Recently, they spun off their newspaper holdings. They will be relocating their headquarters to a high rise building in downtown Austin. CHALLENGE The new headquarters should accommodate constant visitors internal employees from TV stations around the country as well as the general public. The priorities are a space that reflects a successful national media business and one that celebrates the company’s rich history. SOLUTION The concept of transparency seeks to move Belo Corp. away from their traditional work culture into one that is representative of a successful media business—one of collaboration and clear communication. All private offices have a glass front façade, and are set up against the core of the building to let in as much light as possible. The style is modern to reflect new beginnings and a cutting edge media business.

BELO CORP.: BUSINESS INTERIORS

8

A burst of orange accent colors psychologically energizes and motivates employees while complementing the corporate color blue.

Warm neutrals are used in the carpeting and panel fabric to balance the cool neutrals in the metal and glass panels

PERSPECTIVE OF INFORMAL MEETING AREA Carpeting is used throughout to absorb sound reflected by all the glass in the open space. A dramatic dry stack wall of Texas limestone connects the reception area to the gallery, inviting visitors to learn about Belo’s history.

BELO CORP.: BUSINESS INTERIORS

RECEPTION AREA

ELEVATIONS OF BREAK ROOM

STEELCASE ANSWER FURNITURE SYSTEM

BELO CORP.: BUSINESS INTERIORS

10

3. MAVERICK PARK
BACKGROUND The City of San Antonio is revitalizing its downtown area. It would like to encourage new urbanism and smart growth to relieve the burdens on public services. In order for this to be a successful mixed income development, they would like to integrate affordable housing options. CHALLENGE The site for the affordable housing project, while in close proximity to downtown and accessible to the major highways, is adjacent to a highway and an electricity grid. Also, traditional affordable housing tends to address only the physical needs of the resident i.e. basic shelter and not the emotional and psychological needs that make that shelter ‘home’. SOLUTION The design incorporates 3 important elements that research has shown to be effective in creating a positive social environment for the residents. 1. Aesthetic appeal in terms of design 2. Sense of belonging for the resident 3. Ties to neighborhood and community

MAVERICK PARK: AFFORDABLE HOUSING

12

SITE INTEGRATION Focus on Maverick Park to distract from the highway in the back LEVEL 3

LEVEL 2

LEVEL 1 Mondrian-esque exterior concrete stain application to add color and make the complex almost a work of art in the neighborhood.

PINWHEEL CONCEPT SCHEMATICS

SITE

3D MODEL
  

Green Roofs Solar Panels Gathering Center and play area form private zone in

MAVERICK PARK: AFFORDABLE HOUSING

VIEW OF NORTHEAST SIDE

VIEW OF FRONT EXTERIOR

SECTION SHOWING GATHERING CENTER AND HOUSING UNITS W/ PATIO SPACES

VIEW THROUGH CENTER TO GATHERING CENTER

SECTION TO SHOW OUTDOOR SPACES AS AN EXTENSION OF INDOOR SPACES

VIEW THROUGH CENTER TO MAVERICK PARK 14

MAVERICK PARK: AFFORDABLE HOUSING

GATHERING CENTER FRONT EXTERIOR

KITCHEN DAY CARE

MAIN HALL
OPENS OUT TO PARK

MEETING SPACE

LOUNGE AREA

VIEW OF LOUNGE AREA GATHERING CENTER FLOOR PLAN

VIEW OF PLAY AREA & GARDEN

VIEW OF MAIN HALL

MAVERICK PARK - GATHERING CENTER

SECTION OF TYPICAL SMALL APARTMENT: UNIT#1
         

VIEW OF LIVING/ DINING AREA: UNIT #1

VIEW OF LIVING/ DINING AREA: UNIT #1

Every apartment is unique in terms of floor plans to create a sense of individuality. The main priority is light. Sliding glass doors allow abundant light and air circulation. They also allow views of the outdoors and encourage spontaneous social interaction. White walls to make spaces seem bigger. Accent walls with colors unique to every apartment. Exterior shutters eliminates the need for interior window treatments. Concrete stained floors are easily cleaned and repairable. Ceiling Fans in all rooms to reduce the need for air conditioning. Closets in bedrooms run all the way to the ceiling for additional storage space. Fluorescent fixtures including under-cabinet lighting in kitchens. Wheatboard cabinets. Upper cabinet doors painted a complementary color to the accent wall. Base cabinet doors stained to bring out natural grain. Metal Flashing used as backsplash. ENERGY STAR Stainless Steel Appliances.

APARTMENT TYPES

VIEW OF LIVING ROOM: UNIT #2

VIEW OF KITCHEN: UNIT #2

VIEW OF DINING ROOM: UNIT #2

FLOOR PLAN OF ACCESSIBLE APARTMENT: UNIT#2

MAVERICK PARK - TYPICAL APARTMENT FEATURES

16

4. La Bahia leisure center
BACKGROUND The Senior Activity Center in the small but historically significant city of Goliad, TX, has outgrown its premises. The small existing facility is comprised of one room with a kitchen and restrooms. CHALLENGE The client wants a brand new facility that includes separate spaces to conduct different activities. They would like a Spanish style to reflect the heritage of the city. The design must address the special needs of a mature population. SOLUTION The design incorporates two phases to provide for the necessities first and the luxuries later. In Phase I, the activity rooms radiate from a common gathering/dining area. The service areas are located on the core of the building so that all rooms with activity areas have windows for light. A second gathering space with the appeal of a great room is provided in Phase II.
18

FRONT EXTERIOR

SITE PLAN

Concept: ENGAGED
Asymmetric forms and a variety of textured finishes create visual and tactile appeal. Color is used to carry one’s gaze from one room into the next while marked contrast energizes the space visually. Abundant windows and front and back patios give the visitor the opportunity to be engaged with the outdoors. Natural elements such as sunlight and plants enliven the space. Clerestory windows coupled with high ceilings create a light and airy feel.

LA BAHIA SENIOR LIVING - PHASE I

SECTION 1

RECEPTION AREA

VIEW OF DINING HALL

LA BAHIA SENIOR LIVING - PHASE I 20

PERSPECTIVE OF GREAT ROOM SHOWING TV LOUNGE AREA W/ TABLES & CHAIRS IN THE BACK

LIGHT FIXTURE SCHEDULE CODE TYPE MANUFACTURER / MODEL / FINISH L14 CEILING FAN MINKA-AIRE / MYSTIQUE MIN-F611W/ LIGHT KIT GBZ GOLDEN BRONZE MOTOR W/MEDIUM MAPLE BLADES, 60" ROD, UPLIGHT & DOWNLIGHT L3 RECESSED SEA GULL LIGHTING/ 1178LE 6" IC DOWNLIGHT AIRTIGHT FLUORESCENT HOUSING WITH 1160AT-14 WHITE RECESSED TRIM L15 WALL MINKA LAVERY /1974-1-138/ GOLDEN SCONCE BRONZE, / W9 1/4" H18 1?2" D5 3?4" LAMP 2 50W HALOGEN CANS 26W QUAD TUBE G24Q-3 CFL 2 100W MED. BASE

TOTAL PRICE QTY (RETAIL) 2 $ 739.70

PICTURE

10

$ 880.00

6

$ 827.46

READING AREA

NOTE: ALL LIGHTING IS ENERGY EFFICIENT, FLUORESCENT LIGHTING

LA BAHIA SENIOR LIVING - PHASE II

FURNITURE SCHEDULE - GREAT ROOM ITEM LOUNGE CHAIR MANUFACTURER / VENDOR JCPENNEY MODEL / FINISH WEBSTER CHAIR / LEATHER, COGNAC SIZE 38" W x 37" D x 36"H QTY 6 TOTAL PRICE PICTURE $ 1,794.00

COFFEE TABLE

ZGALLERIE

11004692 BARRINGER COFFEE TABLE

45'' W x 16'' H x 45'' D

1

$

799.99

END TABLE

ORGANIZE.COM / MASTERPIECE

TELEVISION

VANN'S

499-269 ACCENT TABLE 28'' DIAM x 30'' H WITH HARP CENTER DESIGN / FAUX WALNUT GRAIN SAMSUNG HL61A750 / 54.7" W x 14.4" D x 37.8" H 61" REAR PROJECTION HDTV HOUSTON CHAIR / ANTIQUE FRUITWOOD FINISH, MINK-COLOR VELVET SEAT CUSHION AND TAPESTRY BACK 24.5" W x 26" D x 39" H

2

$

499.98

1

$

1,499.98

ARMCHAIR

JCPENNEY

12

$

2,148.00

TABLE

CSN STORES / INTERNATIONAL A100-12 - ROUND DROP 29.5" H x 42" W x 42" D CONCEPTS LEAF PEDESTAL DINING TABLE IN SOFT CHERRY BUY.COM / AVENUE SIX 310004 CURVES TUFTED 29" W x 34.5" D x 39" H RECLINER MICROFIBER CHOCOLATE 11554818 OBI COFFEE TABLE / SOLID CAST RESIN - IVORY 42'' DIAM x 17.75'' H

3

$

627.00

ARMCHAIR

6

$

1,815.78

OCCASSIONAL TABLE

ZGALLERIE

1

$

549.00

BOOKSHELF

HOME DECORATORS COLLECTION

OXFORD 48"W SIX48" W x 13.5" D x 72" H SHELF BOOKCASE WITH GLASS DOORS CRAFTSMAN LEATHER SWIVEL DESK CHAIR 39"-42" H x 26" W x 28" D

4

$

1,676.00

DESK CHAIR

HOME DECORATORS COLLECTION

4

$

1,316.00

LA BAHIA SENIOR LIVING - PHASE II 22

5. RESIDENTIAL: Hand Drafted & rendered
1. PANACHE LUXURY CONDOMINIUMS The project deliverable is a prototype for a community of luxury townhouses to be built within a 20’ cube shell. It should accommodate a young working couple and their occasional overnight guests. 2. A TIMELESS REALM A house for a sorority mother should incorporate universal design. The house will have an entrance from the sorority house as well as a private entrance from the street.

24

FLOOR PLAN LEVEL 2

AXONOMETRIC LEVEL 1

Level 1: Illusion of space Designed to let in as much light as possible while keeping windows narrow for privacy in an urban setting. Clerestory windows Reflective finishes Open floor plan

Level 2: Relaxed haven Warmer finishes than the public spaces to create a relaxed private sanctuary.

FLOOR PLAN LEVEL 1

AXONOMETRIC LEVEL 2

PANACHE LUXURY CONDOMINIUMS

ELEVATION OF BATHROOM

VIEW OF LIVING ROOM

ELEVATION OF KITCHEN

FLOOR PLAN

RESIDENCE W/ ADA REQUIREMENTS 26

6. drafting

28

FOUNDATION PLAN

FLOOR PLAN

ELECTRICAL PLAN

WALL DETAIL

EXTERIOR BEAM DETAIL

INTERIOR BEAM DETAIL SITE PLAN

AUTOCAD TECHNICAL DRAWINGS

MANUAL DRAFTING 30

SKETCHUP RENDERINGS OF 2 SCENARIOS FOR A BATHROOM RENOVATION

7. SKETCHUP Work samples

32

X KITCHEN RENOVATION

PROPOSED PLAN: ADD WORK AREA, ADD TALL PULL OUT SHELVING, NEW CABINETS TO CEILING, GLASS INSERTS TO LIGHTEN UP THE WOOD CABINETRY, STOVE RELOCATED FROM ISLAND TO EAST WALL. WINDOW ADDED.

X KITCHEN RENOVATION

Y KITCHEN RENOVATION

SKETCHUP RENDERING OF PROPOSED NORTH WALL

NORTH WALL BEFORE

ENTRANCE BEFORE

PROPOSED PLAN: DEMO THE CLOSET TO OPEN UP THE ENTRANCE AND CURVE THE CEILING FOR A SMOOTH FLOW

SKETCHUP + HAND RENDERING OF PROPOSED NORTH WALL

Y KITCHEN RENOVATION

34