MURID TAHAP 1 ( TAHUN 1-3) Soalan kuiz Agama Sempena Ihya Ramadhan 2008 1.

Umat Islam menyambut Bulan puasa pada bulan ___________. 2. Apakah hukum berpuasa bagi umat Islam yang sudah cukup umur @ syarat-syarat berpuasa._______________. 3. Al-Quran adalah ____________ Allah yang diturunkan kepada Nabi _____________ sebagai _________________. 4. Al-Quran di turunkan melalui perantaraan iaitu malaikat_____________. 5. Al-Quran yang diturunkan adalah di dalam Bahasa apa? ______________ 6. Apakah yang perlu dilakukan sebelum membawa dan menyentuh Al-Quran? ________________ 7. Nabi kita yang terakhir ialah Nabi 8. __________________.

Nabi dilahirkan di dalam keadaan ____________________.

Selamat menjawab dan semoga berjaya!

) Menunaikan zakat ) Solat lima waktu. Dari 1 hingga 5 dengan sempurna. __________ ertinya menahan diri daripada makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa. 3. 2.W adalah berbangsa _______ _______. Berapakah bilangan waktu solat yang wajib dilakukan oleh seluruh umat Islam sehari semalam.MURID TAHAP 1 ( TAHUN 1-3) Soalan kuiz Agama Sempena Ihya Ramadhan 2008 1.A. Susun rukun islam di bawah mengikut urutan. Rukun Islam ada berapa perkara? _____________ 4. ________________. ( ________ ( ________ 1 ( ________ ( ________ ( ________ ) Menunaikan haji . mulai dari terbit fajar hinggalah terbenam _____________. ) Berpuasa di bulan Ramadhan . Nabi Muhammad S. 5. Selamat menjawab dan semoga berjaya! . ) Mengucap dua kalimah syahadah.

__ 1.MURID TAHAP 1 ( TAHUN 1-3) Soalan kuiz Agama Sempena Ihya Ramadhan 2008 1. Tanda ( / )adab bercakap dengan ibu bapa dan (X ) pada yang bukan.__ 1.__ 2. Selepas berakhirnya bulan Ramadhan umat Islam akan berhari raya. 1. Apakah nama bulan itu. ____________ Selamat menjawab dan semoga berjaya! .__ 1.5 Bercakap dengan kasar atau menengking.3 Memandang wajah ibu bapa ketika bercakap dengan mereka.2 Tidak mengendahkan panggilan ibu bapa. __ 1.1 Bercakap dengan sopan dan lemah lembut.4 Meminta izin ibu bapa sebelum keluar rumah Segera menyahut panggilan ibu bapa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful