Volume 5, Issue 25

Korrik 1, 2013

Our Words Weekly Issue
“ N E W L I F E ” J E T A E R E

SPECI AL POINTS OF I NTEREST:  Albanians have had enough of Berisha neo-dictator!! No Sided articles and no restriction for our members, our guest and our friends. Latest needs for our community and the latest resolutions Our Free Voice through our words.

SHQIPTARET NUK DURONIN ME NEODIKTATUREN BERISHIANE
SHQIPTARET NUK DURONIN ME NEODIKTATUREN BERISHIANE ZGJEDHJET NE SHQIPERI 2013 DHE PERSPEKTIVA E SHQIPTAREVE 23 qershore 2013 .Nje dite historike per popullin shqiptare . Hegeli ka thene :”…tere historia njerezore eshte nje process me ane te te cilit njerezimi ka bere progres shpirteror dhe moral duke perparuar drejt njohjes se vetvetes”. Duke u nisur nga kjo shprehje e Hegelit kuptojme se po nuk njohem vetveten nuk mund te ecim perpara.Shqiperia , populli shqiptare , nje popull me nje civilizim te hershem po arrin standartet me shume vonese.Arsyet dihen .Pushtimi ottoman 500 vjet beri te tijin duke masakruar shqiptaret dhe duke I kthyer ne nje fe tjeter me dhune .Me tej coptimi I trojeve tona nga fuqite perendimore duke ia kaluar koloni sllaveve , grekerve dhe bullgareve bene qe populli yne me shume te ishte I predispozuar te mbronte trojet e tij me arme …...Viti 1912 bashkoi patriotet e ndershem qe te krijonin shtetin e Pavarur shqiptare .Megjithate ishin nderkombetaret fuqite e medha perendimore qe perseri nuk do ta nihnin Shqiperine shtetin e pavarur shqiptare ne kufijte e saj natyrale etnike .(kjo tregon qe nderkombetaret duhen degjuar deri aty ku nuk preket sovraniteti yne kombetare ).Pas luften se dyte boterore Shqiperia u izolua nga diktatura enveriste per mese 50 vjet .Vitet kalonin dhe populli shqiptare me nje civilizim te hershem nuk njihte ne thellesi historine e tij te vertete , lashtesine e tij. Viti 1990 ku ne Europe komunizmi ishte ne grahmat e fundit , ku ish Jugosllavia po shperbehej I erdhi radha qe dhe Shqiperia e detyruar nga kushtet nuk mund ta mbante me popullin te izoluar nen diktature .Populli I etur per demokraci besoi shume .Por gezimi I tij shume shpejt u shua sepse diktatura I kish ngulur kaq shume kthetrat sa qe nuk mund te largohej pa dhimbje .Si demokracia por po shkohej dhe me keq ne anarshi.”TE MJEROSH POPULLIN TEND , TU MARRESH PARATE ESHTE MEKAT”.Kete bene keta “DEMOKRATE “ te shtirur qe cirreshin per demokraci kur po instalonin nje neodiktature.Ia derguan popullit varferine ne kulm dhe pastaj u blenin varferine me para.Gjithe ajo pasuri perrallore qe kish shqiperia (flasim per burimet nentoksore dhe mbitoksore )jo vetem qe nuk e ndryshuan Shqiperine por me tej e rrenuan.Mashtrime, Mashtrime ,Mashtrime dhe kudo Mashtrime .Mbjellja e korrupsionit , droges , prostitucionit qe ne Shqiperi s’ishin njohur me pare ‘tani jane bere pjese e jetes ne Shqiperi.Perse ndodh kjo , ku I ka rrenjet kjo marrezi ?Dhe me tej , ne vend qe te ndreqim shtepine tone ne ndreqim shtepine e komshiut.Perse ne nuk inspirohemi nga kombe qe dine te ndertojne demokracine por kthehemi pas dhe shkaterrojme vetveten? Kjo pyetje akoma ska mare pergjigje nga vete ne shqiptaret.Perse ne duhet te shikojme interesin American-Albanian personal mbi ate kombetare? Le ti hedhim nje shikim te kaluares se popullit izraelit .Sa te gjithmone te sprovuar nen idete komuniste shenjte e kane ata trualline tyre dhe sa shume staliniste diktatori vendosi perseri ta e mbrojne .Po ne shqiptaret perse nuk inspiromashtroi popullin shqiptare duke vendosur hemi nga keta apo nga vendet qe ndertojne ne krye te kesaj demokracie qe po lindte nje demokraci reale dhe jo imagjinare si njeriun e tij .Zhgenjimi qe I madh .23 vjet USA, Gjermania ? Perse duhet ta kthejme u krijua nje neodiktature ku edhe me keq Shqiperine ne koncensione per te huajt dhe te se ajo enveriste do ta rrenonte popullin leme shqiptaret te mergojne neper bote per shqiptare.Piramidat e krijuara per ti thither pune ? Gjithe keto burime natyrore jane te gjakun popullit , per ti lene me thonje ne mjaftueshme qe te mekembin ekonomine troke beri qe jo vetem nuk po lulzonte shqiptare si nafta apo mineralet , zonat turis-

I N S I D E T H I S I S S U E :

Neo-diktatre Vota Erisa Xhaxho, Peter Lucas, Geri Kokalari Raimonda Moisiu, Afrim Krasniqi, Vullnet Mato,

Faqe 1-5 Faqe 1-11 Faqe 2-3, 4-5 Faqe 5-7 9, 12 Faqe 6-7 7,-9, 10-14 17-19 Faqe 28

VOTA PARANDALUESE Nga SKËNDER BUÇPAPAJ (fq.11)
VOTA PARANDALUESE Nga SKËNDER BUÇPAPAJ Duket qartë se 23 Qershori ishte një revoltë qytetare e shprehur me votë, parathënie e heshtur e një zgjimi të vrullshëm të pritshëm qytetar ndaj sistemit të vendosur në Republikën e Shqipërisë nga klasa politike aktuale. Ndëshkimi u bë, kësaj radhe, me përzgjedhje, kundër partisë që qeveris vendin në tetë vitet e fundit. Shkrimi im i sotëm është rimarrje e një eseje të filluar muaj më parë, atëherë me titullin "Shqipëria - ana e prapme e Greqisë". Ishte në jehonë të drejtpërdrejtë të shkrimit "Oligarkia e kalbur e Greqisë", të gazetarit grek Kostas Vaxevanis, botuar më 6 janar 2013 në gazetën New York Times. "Demokracia është si biçikleta: nëse nuk di ta ngasësh, atëherë bie. Mjerisht, biçikleta e demokracisë greke ka kohë që është prishur. Pas kolapsit të juntës militare më 1974, Greqia krijoi vetëm një formë hibride, krejt të zbehtë të demokracisë. Ti mund të votosh, mund t'i përkasësh një partie dhe të protestosh. Në thelb, megjithatë, një klikë e vogël ushtron të gjithë pushtetin e mirëfilltë politik," e fillonte shkrimin e tij Vaxevanis. "Nga e gjitha çfarë është thënë për krizën greke, shkruan ai, shumë është lënë pa thënë. Kriza është bërë një shesh beteje mes interesave dhe ideologjive. Në pyetje është roli i sektorit publik dhe pasuria e shtetit. Po, në Greqi ka një sektor publik jofunksional; për 40 vitet e shkuara partitë sunduese ua shpërndanë postet qeveritare përkrahësve të tyre, pavarësisht kualifikimeve të tyre." Por problemi real me sektorin publik, sipas gazetarit grek, është elita numerikisht e vogël e biznesmenëve të cilët e quajnë veten "sipërmarrës". Ata i korruptojnë politikanët për të marrë kontrata të majme qeveritare, rëndom me çmime shumë të ulëta. Ata gjithashtu kanë në pronësi shumë media të vendit, çka ua bën të mundur që veprimet e tyre të blindohen me heshtje. Vaxevanis i krahason ata me lordin e drogave Pablo Escobar të Kolumbisë dhe me

Vasil Tabaku, Cezar Ndreu,

Adresa Anetaresimi

P a g e

2

O u r

W o r d s

MENAXHIMI I RREZIQEVE BANKARE NË SHQIPËRI NË KUADRIN E KRIZËS GLOBALE
MENAXHIMI I RREZIQEVE BANKARE NË SHQIPËRI NË KUADRIN E KRIZËS GLOBALE FINANCIARE MA. Erisa Xhaxho kreditit simulohet rritja me 100 % e kredive me probleme, rritja e tyre do të thotë rritje e provigjonimeve dhe njëkohesisht ulje e rezultatit neto të bankës e cila do të reduktonte normën e mjaftueshmërisë së kapitalit të sistemit nga 17.3 % në 15.7 %. 2.6.4 Rreziku indirekt i kreditit nëpërmjet kredidhënies në valutë Testet e përgatitura masin ndikimin e shock-ut të kurseve të këmbimit mbi ndryshimin e nivelit të kredive me probleme në monedhë të huaj, ku të ardhurat e kredimarrësit janë në lekë. Kështu, nënçmimi i monedhës vendase me 40 % kundrejt monedhës euro ndikon në rritjen me 400 % të kredive me probleme në euro, pakëson kapitalin rregullator me 4.8 miliardë lekë dhe normën e mjaftueshmërisë së kapitalit për sistemin bankar me 1.3 pikë bazë Shock-u i dytë, nënçmimi i monedhës vendase me 40 % ndaj monedhës usd ndikon në rritjen me 400 % të kredive me probleme në usd , pakëson kapitalin rregullator me 286 milionë lekë dhe normën e mjaftueshmërisë të tij me vetëm 0.1 pikë bazë. 3.Një analizë studimore në bankat shqiptare sa e njohin ato, proçesin e menaxhimit të rrezikut Sipas analizës së realizuar në 15 bankat e nivelit të dytë në Sistemin Shqiptar u evidentua që në sistemet bankare me pronësi të huaj, siç është rasti i Shqipërisë, ku kriza globale është evidente, mbikqyrja dhe politika duhet të përqëndrohen tek rreziqet që lidhen me paqëndrueshmërinë e flukseve të kapitalit të ndërmjetësuara nga bankat. Këto rreziqe vijnë si rezultat i: 1. Faktit që pjesa më e madhe e kredive vjen nga financimi i huaj 2. Nga nënvlerësimi i shtimit të rreziqeve si rezultat : a) Mospërputhja e maturiteteve të aktivit me pasivin b) Mbajta e pozicioneve të hapura valutore Ajo që ishte evidente gjatë analizës së këtij studimi, ishte fakti që të gjitha bankat e njihnin rolin e menaxhimit të riskut në rezultatin financiar të bankës , por jo të gjitha kishin krijuar struktura të qarta të mënaxhimit të rrezikut sipas kategorive përkatëse të tij. Vetëm 4 , nga 15 banka kishin departamente të vecanta për secilin kategori të rrezikut, kurse në bankat e tjera , analiza gjeti një tentativë për të ndërthurrur dhe shkrirë kategori të ndryshme të rrezikut me njëri tjetrin. Kjo vinte si rezultat i : 1. Madhësisë së Bankës. 2. Kufizueshmërisë së burimeve financiare, njerëzore dhe teknologjike. 3. Mungesës së ekspertëve të specializuar në fushën e menaxhimit të rrezikut. 4. Mos njohjes si duhet e rrezikut. 5. Dhënies prioritet një kategorie të rrezikut të cilës i kushtohej vëmendje maksimale , dhe duke” lënë pas dore”, kategori të tjera të rrezikut , po aq të rëndësishme. 6. Mosmenaxhimi në kohën e duhur dhe në mënyrën e duhur. 7. Implementimi i metodave tradicionale të menaxhimit të rrezikut dhe mos azhornimi me metodat e fundit si Risk Metrics – VAR. 4.Risqet Bankare dhe Kriza Financiare në Sistemin Bankar Nga analiza e përgjithshme në 15 banka vihet re se : Një nga paradokset e rolit të menaxhimit të

It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague

As expected White house on TOP Dictators on the bottom!!!

The nullification of the Berlin treaty of 1913 has to be ratified for the Albanian land to be reunited as it was during their independence declaration in 1912!!!

Time to right all the wrongs during 23 years of dictator in Albania after the fall of one regime!!

Albania Elections are over and yet no resignation of current dictatorship!!! WHY??

Po nuk u ndroqen gabimet & krimet e se kaluares kurr nuk do te kete te ardhme...Jail time for the dictators and his criminal family...population only gives you ne chance….

Never forget the fallen innocents or else the same fate will follow!!!

Krajl Nikolla i Malit të Zi nuk është simbol i Shqiptarëve (vijon)
herë, deri në 13.812 km2. Krajl Nikolla me dinastinë e tij Petroviç -Njegoshe, në vitet para dhe pas Kongresit të Berlinit (1878) dhe në Konferencën e Ambasadorëve në Londër (1913), etj. i aneksoi me gjakderdhje të pandalun dhe me traktate të padrejta 9.112 km2 sipërfaqe nga territoret shqiptare etnike në vilajetet e Shkodrës e të Kosovës. Ky truall etnik shqiptar është gati pothuajse sa Çamëria me rrethina (nën Greqi), sa Sanxhaku Shqiptar (Novi-Pazari), sa Nishi shqiptar (nën Serbi) etj. Këto janë “Kosovat e vogla” që iu morën Shqipërisë së Vërtetë me mbi 100.000 km2. Në kohën e mbretërimit të tij krajl Nikolla ishte një “kult i malazezëve”, etj. , sepse ky e bani Malin e Zi principatë e mbretëri sovrane, e bani shtet real e potencial, ia trefishoi territoret gjeopolitike të shtetit (në kurriz të shqiptarëve etnik), kreu asimilimin në sllavë (malazezë, serbë, boshnjakë) të një pjese të madhe të trevave etnike shqiptare, etj.; përforcoi ortodoksizmin sllav në përballje me katoliçizmin e muslimanizmim, etj. Krajl Nikolla po arrinte në një “mit” nëse nuk ia ndërprente mbretërimin dinastor fundlufta (1918) e të merrte rrugët e mërgimit duke vdek në moshën 79 vjeçare në Francë (1 mars 1921) dhe ish-mbretëresha Milena në moshën 75 vjeçare në San Remo (Itali). Në kohën e Jugosllavisë mbretnore apo republikane, veçanarisht në periudhën e komunizmit, mbeti disi jashtë vëmendjes zyrtare, po brenda shpirtit të etnisë së tij malazeze, etj. Në vitin 1989, i riduhej pansllavizmit e nacionalizmit serb e malazez në Ballkan edhe “miti i krajl Nikollës”. Jugosllavia komuniste po e ndjente ramjen e “Perdes së Hekurt”, etj. Ishte 600 vjetori i Betejës së Fushë Kosovës (ma sakt: Fushë Dardania) dhe kësokohe lundronin zëra se nacionalizmi serb e ai malazez duhej ta shihnin situatën si “ringjallje të Krishtit”(!). Ultranacionalisti Sllobodan Millosheviç, president i Republikës së Serbisë, siç dihet botnisht, e provokoi ringjalljen e nacionalizmit serb kundër shqiptarëve në Fushë Kosovë më 15 qershor 1989. Në Republikën e Malit të Zi dyshja drejtuese e saj, Branko Kostiç – kreu shtetëror e kryetar i Lidhjes Komuniste Jugosllave për këtë republikë, i lindun në Çetinë si dhe Radoje Kontiç – kreu i ekzekutivit të kësaj republike, i lindun në Nikshiq, të dy malazezë të besimit ortodoks, në bashkërendim e bashkëpunim me struktura të tjera paralele e eprore, gjykuan se erdhi rasti i mrekullueshëm për ngritjen e “mitit të krajl Nikollës”. Në vitin 1989 i morën eshtrat e krajl Nikollës e krajleshës së tij Milena (dhe të dy vajzave beqaresha: Xenia e Vera) dhe i sollën në atdheun e vet. I rivarrosën në Çetinë, në qytetin ku nisi Mali i Zi, ku ngrihet godina presidenciale e “pushtueme” tash tre -katër mandate nga Filip Vujanoviç – idhtar i krajl Nikollës. U rizgjue edhe ultranacionalizmi malazez, që kurrë nuk kishte fjetur siç keqmendonin internacionalistët komunistë malazias apo sllav. Në evenimente të veçanta historike apo elektoriale si në fushatën e Referendumit të vitit 2006 për shkëputjen e Malit të Zi nga

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

3

Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre

Qëndrimi i Rusisë ndaj Lidhjes Shqiptare të Prizrenit (vijon)
Qëndrimi i Rusisë ndaj Lidhjes Shqiptare të Prizrenit Andrashin në kështjellën e Rajhshtadit në Bohemi, më 8 korrik 1876. Në Rajhshtad nuk u nënshkrua asnjë konventë, bile asnjë protokol. Përmbajtja e këtij ”komploti” ruso austriak është diktuar nga Andrashi dhe është shkruar nga ambasadori rus ne Vienë, i cili ishte i pranishëm në Rajhshtad. Pavarësisht nga kjo, Gorcakovi ia diktoi po ashtu njërit prej përcjellesve te tij përmbajtjen e kësaj marrëveshjeje. Këto dy shkresa, të cilat dallohen njëra nga tjetra ne disa pika, janë dokumentet e vetme, ku shënohen rezultatet e “takimit të Rajhshtadit”.[6] Dokumenti në variantin e Gorçakovit është dokumeti i parë, i cili zbulon qëllimet e politikës cariste ruse ndaj çështjes shqiptare dhe karakterizon mënyrën e trajtimit të shqiptarëve, të cilat kanë lënë pasoja të rënda në zhvillimin e ngjarjeve të mëtejshme të asaj kohe në viset shqiptare. Mund te thuhet lirisht se kjo tendencë e qëndrimit rus ndaj shqiptarëve ka vazhduar deri në ditët e sotme. Me qëllim që ta sqarojmë këtë tendencë do te shtrojmë shkurtimisht përmbajtjen e takimit të Rajhshtadit dhe do t’i theksojmë dallimet ndërmjet këtyre dy dokumenteve. Në Rajhshtad, të dy palët u pajtuan se në rast të fitores së Serbisë “shtetet nuk do ta ndihmojnë krijimin e një shteti të madh sllav”. Por, me insistimin e Gorçakovit, Andrashi u pajtua për disa zgjerime të Serbisë dhe Malit të Zi, të cilat kanë qenë në dëm të shqiptarëve. [7] Sipas versionit te Gorçakovit, Serbia do të fitonte disa pjesë të “Serbisë së Vjetër” dhe të Bosnjës, Mali i Zi – tërë Hercegovinën dhe një liman në Adriatik, kurse sipas versionit të Andrashit, Mali i Zi do të merrte vetëm një pjesë të Hercegovinës, ndërsa pjesa tjetër e Hercegovinës dhe Bosnja në tërësi do të aneksohej nga Austro-Hungaria.[8] Sipas versionit rus, Austro Hungaria do të ketë të drejtë ta aneksojë vetëm ”Kroacinë turke” dhe disa pjesë të Bosnjës në kufi me të”, sipas planit, i cili do të përcaktohet më vonë. Këtu nuk bëhet fjalë për të drejtën e Austro Hungarisë mbi Hercegovinën.[9] Në rast se shkatërrohet Turqia evropiane, Bullgaria dhe Rumania, sipas versionit rus, do të bëheshin principata te pavarura, kurse sipas atij austriak – do të jenë provinca autonome të Perandorisë Osmane; po sipas këtij versioni edhe Shqipëria do të bëhej provincë autonome e tillë. (Ky është rasti i parë që edhe Shqipëri të hyjë në kombinimet diplomatike të shteteve të mëdha për krijimin e shteteve të reja në Ballkan.) Në versionin rus, Shqipëria nuk përmendet fare.[10] Marrëveshja e Rajhshtatit fshihte ne vete shumë embrione të keqkuptimit dhe të konflikteve, që dolen në shesh ne kohën e ashpërsimit të “krizes lindore”, e sidomos pas Luftës ruso-turke (187778). Politika ruse ndaj Ballkanit në atë kohë i përmbahej planit dhe programit të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Rusisë, në krye të së cilës gjendej A. M. Gorçakov. Ky plan mund të ilustrohet nga një raport i kësaj ministrie nga viti 1862, ku konstatohet se “…Rusia i mbetet besnike parimeve të veta të koordinimit të hapave politikë me interesat e saja”. Ndërkaq, kredoja kryesore e ministrit Aleksandër Gorçakov (ka shërbyer diplomat plot 65 vjet, 25 nga të cilat ka qenë minstër i punëve te jashtme) ishte: “Detyra kryesore e politikës së jashtme të Rusisë është mbrojtja e intereseve të saja nacionale”. [11] Detyra e dytë e politikës se Gorçakovit ishte se duhet të bëhet çmos që në Evropë mos të bëhen kurrëfarë ndryshimesh territoriale, apo ndryshime të baraspeshës, apo sferës së ndikimit, të cilat do t’u shkaktonin dëme të mëdha intereseve të Rusisë. Vetëm në këtë mënyrë Rusia mund ta zinte vendin e vet, t’i rikthente pozitat, autoritetin dhe ndikimin. Pas këtyre mendimeve të Gorçakovit, të cilat i parafrazoi ministri aktual i punëve të jashtme i Rusisë, Igor Ivanov, në referatin e tij në seminarin, kushtuar 200 vjetorit të lindjes së Aleksandër Gorçakovit, mbajtur më 16 tetor 1998. Ai me admirim të madh konstaton dhe bën pyetje:”A nuk jehojnë në mënyrë aktuale edhe sot këto fjalë të diplomatit të madh rusë” Pastaj, në vazhdim, duke folur për situatën në Ballkan, I. Ivanov citon fjalët e A. Gorçakovit, që ai ia kushtonte regjionit të njëjtë:”Çështja lindore nuk është vetëm çështje ruse, ajo ka të bëjë me realitetin e Evropës, të botës dhe me prosperitetin e njerëzimit dhe të civilizimit të krishterë”. “Kanë kaluar më se 100 vjet klithte Ivanov- dhe ky postullat bëhet i vërtetë më tepër se kurrë. Rregullimi i problemeve ballkanike dhe, në rend të parë situata ne Kosovë, është një ndër detyrat më të ndërlikuara të politikës evropiane dhe botërore”.[12] Citati i lartpërmendur i Gorçakovit e ilustron më së miri se qëndrimi i Rusisë ndaj çështjes shqiptare kamuflohet me paragjykime konfesionale me qëllim që të ndikojë te shtetet e tjera evropiane, të cilat ishin të ngarkuara po ashtu me këto paragjykime. Në këtë mënyrë Rusia prejudikonte njëkohësisht arsyetimin e qëndrimit të saj të padrejtë ndaj çështjes shqiptare. Mu për këtë arsye Rusia mundohej gjithnjë që lëvizjes kombëtare të shqiptarëve t’ia atribojë karakterin fetar dhe sidomos Lidhjes së Prizrenit, e cila u paraqit si lëvizje çlirimtare e organizuar dhe për këtë shkak Rusia e konsideronte atë si të rrezikshme për interesat dhe synimet e saja ne Ballkan. Është e vërtetë se në organizimin e Lidhjes së Prizrenit kanë marrë pjesë njerëz me botëkuptime të ndryshme, ndër to edhe me ato fetare islamike, gjë që ka të bëjë me realitetin historik të asaj kohe. Dihet se motivet e organizimit të Lidhjes së Prizrenit kanë qenë në radhë të parë mbrojtja e vatrave shqiptare, të cilat rrezikoheshin seriozisht nga politika e shteteve të mëdha evropiane dhe nga apetiti i fqinjëve, që gëzonin përkrahjen e plotë të Rusisë. Siç pohojne shkencat e dretësisë,”motivet janë ato që zbulojnë

VV i përgjigjet diplomatit amerikan, Edward Joseph
vonë, ja ku jemi. Shqipërinë, jeni duke u ekspozuar ndaj një turpëri- Kosova ka deklaruar pavarësinë, edhe pse mi politik të mundshëm" jo me sovranitet të Siç kemi thënë edhe në debat, kjo Është shumë me interes të plotë, me mbështetjen e Shteteve të BashPër më shumë, ndërkohë nuk i justifikon krimet individuale vëmë re se në 1998, kuara. Arsyeja kryeqë të gjithë ne duhet t'i të kryera prej shqiptarëve ndaj Robert Gelbard, në atë sore për këtë gjendet dënojmë të gjitha llojet e serbëve, dhe marrim përgjegjësi të kohë i dërguar special i tek këmbëngulja e krimeve (përfshi dhe plotë për këtë, po ky fakt nuk do të Clintonit në Ballkan, popullit të Kosovës krimet e luftës) që janë duhej të çonte në barasvlerësimin e ndërkohë që dëshmonte për pavarësi. Nuk kryer në Ballkan, nga aktivitetit kriminal të Qeverisë para kongresit të SHBA, kushdo qoftë, nuk mund Serbe me përpjekjet çlirimtare të pohonte prerazi se Shtetet mundemi dhe nuk duhet që ne të injorotë mos theksoj se kemi të popullit të Kosovës. Shumë gjerma- e Bashkuara nuk e jmë vullnetin dhe bëjmë me fenomene të në humbën jetën në duart e popujve mbështesin pavarësinë e dëshirën e shumicës pabashkëmatshme. Nuk evropianë të sapoçliruar pas vitit Kosovës. Ai tha se mund të ndërtojmë të 1945, por askush nuk mund të vërë mbështetja që dëshiron të së popullit. Roli jonë ardhme duke u nisur prej shenjën e barazisë mes këtyre ofrojë SHBA, në pikën më si politikanë është që të jemi zëri i popullit faktit të rrejshëm se krimeve dhe mizorive naziste kryq e maksimale, është që ë Kosovës. Qëndrimi qenkemi të gjithë njësoj tërthor Evropës. Kosova të gëzojë një fajtorë për atë që ka autonomi substanciale në ynë është që populli i Kosovës dhe i ndodhur në të shkuarën. Kështu që, diskutimi nga ana e Serbinë. Në shumicën e Shqipërisë të gëzojnë Këtë lloj barasvlerësie gjithsecilit mbi atë që po ndodh në takimeve politikanët që të drejtën që të vennuk e mbështesin faktet. Serbi, në Kosovë, apo kudo në kërkonin pavarësinë e Qeveria e Serbisë është rajon, në vend që të konsiderohet si Kosovës janë konsideruar dosin, nëse duan, që të bashkohen. Kjo e angazhuar në një teprim, duhet të jetë një detyrë për si të papërgjegjshëm, si drejtë do të përdorej ndërmarrje kolektive të gjithë ne. jorealistë, sa i përket në një mënyrë qeveritare për të spaskërkesave të tyre për paqësore e demotruar etnikisht në mënyrë pavarësi. kratike, si një e drejtë sistematike prej Kosovës 2. Ju thoni "Sado të bindur qofshi që e ka çdo vend të gjithë shqiptarët. Kemi për vlerën që ka bashkimi me E gjithsesi, 15 vjet më mbetet veçse të mos e pranojmë insinuatën që ju keni bërë në letrën tuaj. mijëra dëshmi që e provojnë këtë, dhe kemi mijëra viktima që nuk na lënë të harrojmë. demokratik dhe i pavarur. Ne besojmë fuqimisht se është në interesin e Kosovës, Ballkanit dhe Shteteve të Bashkuara që ky bashkim të ndodhë. Natyrisht që do të bëjmë ç'është e mundur që të bindim gjithë aleatët tanë për këta interesa. Korrupsioni, procesi i korruptuar i privatizimit, gjysma e vendit që jeton në varfëri, gjysma e popullit që është e papunë, këto e dëmtojnë kredibilitetin e Kosovës shumë më shumë se sa dëshira e popullit për bashkim. Ama ju nuk keni përmendur asnjërën prej tyre në shënimin tuaj, qoftë edhe një herë. Këto ne i konsiderojmë si fakte turpëruese për Kosovën, por edhe për Shtetet e Bashkuara që janë aleati ynë më i madh. 3. Ju thoni "Boll u ankuat për ‘pavarësinë e kufizuar' të Kosovës" Pozicioni "ne ju shpëtuam, pra ne jemi pronarët tuaj" nuk është aspak pozicion amerikan. Nuk është i qeverisjes aktuale, dhe nuk është i asnjë qeverisjeje të SHBA. Duke u bazuar në përvojën time, kur kam banuar e kam punuar në SHBA,

VV i përgjigjet diplomatit amerikan, Edward Joseph qenë se urrejtja etnike, krimi i organizuar dhe korrupsioni janë fenomene të kudondodhura në këtë rajon, është po ashtu e vërtetë se Kosova nuk përbën ndonjë rast ekstrem në këtë drejtim. Për të mos e zgjatur shumë, mjafton të kujtojmë se në Serbi prej krimit të organizuar ka humbur jetën një kryeministër. Për këtë arsye s'na

P a g e

4

O u r

W o r d s

A E BLEN DEMOKRACINE PARAJA
A E BLEN DEMOKRACINE PARAJA NGA AFRIM KRASNIQI publiku, bashkia, firmat private të reklamave etj, janë të gatshëm ti nënshtrohen rregullit të oligarkisë: hapësira i jepet paguesit më të parë, paguesit më të madh!! Ata që nuk kanë më asnjë vlerë morale politike, nuk besohen më, nuk kanë çfarë të ofrojnë dhe as të mbrojnë, - përmes reklamave të paguara na paraqiten familjarë dhe të ndershëm, punëtorë dhe menaxherë, të aftë të zëvendësojnë Zotin në tokë dhe të bëhen shpëtimtarët e mëdhenj të halleve shqiptare! Pra blejnë e shesin një imazh ireal, të manipuluar, të deformuar, të degraduar dhe politikisht: apolitik. Nuk shohim një garë midis dy ekipeve, dy programeve, dy alternativave të zhvillimit, por një rivalitet të ashpër të blerjes së shitjes së imazhit, një garë marketingu, një Shqipëri luksi dhe jashtë çdo realiteti, një klasë politike që ofron gjithçka me përjashtim të politikës dhe lidershipit politik! Ky dhe vetëm ky është tipar i këtyre zgjedhjeve! Përballë kësaj sjelljeve spekulative dhe abuzuese me demokracinë, publiku hesht, nuk informohet, nuk reagon, nuk e refuzon, por pranon, direkt apo indirekt të bëhet pjesë e saj, duke pranuar vendosjen e një çmimi për votën, për heshtjen, për mitingun dhe për shndërrimin në numër elektoral. Një tipar i një shoqërie amorfe, pa nerv reagimi, pa vitalitet përtëritjeje, pa forcë ringritjeje, pa vizion të qartë se çfarë kërkon për të ardhmen e saj! Dhe kjo është Shqipëria e shoqëria që ATA duan: e brishtë, e mësuar dhe bashkëpunuese me të keqen, e dhënë pas konfordit personal e interesave afatshkurtra, e gatshme të shesë sovranitetin elektoral, dhe kështu, e gatshme të jetë sot e mot viktimë e një politikë pa moral, pa identitet, pa alternativë dhe kurajë reformimi, pa aftësi reformash dhe vullnet ndryshimi; - një politikë që nuk udhëheq turmat për ti emancipuar, por bëhet me to, nxit ecjen e tyre të verbër, dhe kështu mbijeton përmes turmave!

Biggest Heist on private land continues to happen in Albania...How can they, the Albanian politicians sell someone else’s land??

Nga Skender Braka Një libër pë Arbërit. Kushtuar Gjon Buzukut (vijon)
brendshëme, ata që dinin të lexonin shpirtin e tij të mrekull-ueshëm, madje dhe vet ai ngandonjëherë mendonte se dinte fare pak rreth jetës së famullitarit. Edhe kapedanët e tjerë, që gjëndeshin pran tij, me sa shihej, e ndjenin këtë plogështi, hutim dhe mos përqëndrim të plakut Marash. Ai kishte mëse dy orë që po rrinte si i ngurosur duke menduar veçse për këtë qëndrim të pashpjegueshëm të famullitarit. Kapedan Preng Lekaj ishte ndër të parët që e kishte nuhatur shqetësimin e plakut Marash dhe se diçka po i mungonte dasmës. Dhe ai po e vinte në një pikëpyetje të madhe mosardhjen e at Buzukut, por gjithësesi nuk donte ta lidhëte këtë me ndonjë konflit të mundëshëm të tij me plakun Marash. Një arsye tjetër sipas mendimit të tij mund të ishte edhe ndonjë sëmundje e papritur e at Buzukut. A nuk po ia përforconte këtë mendim dhe qëndrimi disi jo i papërmbajtur i plakut Marash, apo hutimi i pashpjegueshëm i Markut ? Ai që më parë po e shihte kapedan Marashin me një vështrim të ngulët e të shuar. Sytë e tij të mëdhenjë e të mendueshëm, po e ndiqnin plakun pothuasje në çdo hap të lëvizjeve të tij. Lidhjet e vjetëra të miqesisë mes Gimajve dhe Nikollëve kurrë nuk ishin këputur edhe kur në ndonjë rast njërës palë i ishte dashur të ngrihej mbi palën tjetër kur ia kishte lypur nevoja. Po i lutej zotit që hamëndësitë e tij të mos ishin të vërteta.Dielli kishte pak që kishte kapërcyer zenitin dhe dalëngadalë po zbriste në horizont.Qielli i kaltër i veriut, i pastër e transparent dukej sikur pak e nga pak, ndërsa po pështillej prej një reje pluhuri, vinte e bëhej gjithnjë edhe më i errët. E megjithatë gjithandej dielli kqyrte ngazëllues pyllnajën,dhe atë pjesë të hapsirës Shaljane, që dukej si një duvak i hollë, i gjelbërt. Toka gjithandej çlironte aromën kundërmuese të asaj pranvere të pararendur. E ndërsa minutat shkonin, shetësimi i plakut sa vinte e bëhej gjithnjë edhe më i madh. - Më ndjeni kapedan i madh, - tha kapedan Prenga. Në zërin e tij u ndje përnjeherë toni i keqardhes dhe mëshirimit, - Ka gjëra që nuk varen fortë nga ju. Dora e zotit do ti rregulloj punët e tij i dhe gjithçka ka për të shkuar si s`ka më mire,prandaj mos i ngrysni vetullat, për ti bërë dashakeqët tuaj të fërkojnë duartë. - Besa ashtu është kapedan, por njeriu të keqen gjithnjë më parë duhet ta kërkoj tek vetëvetja, përgjigja e plakut ndonse dukej e vrazhdë, përmbante në brëndësi të saj si gjithmonë sfidën që Nikollët ishin mësuar t`u bënin rrethanave të vështira sa herë që ndodheshin përpara tyre. Si Nikoll në fundin e jetës së tij, ai nuk do të lejonte kurrën e kurrës që të sfidohej prej

Një libër pë Arbërit. Të siguruar popullaritetin dhe respekin e domosdoshëm, që tashmë po gëzonte prej të gjithëve? A nuk ishte ai Marash Nikolli që kishte ngritur kudo lartë natyrën e tij fisnike e të qetë ? Të pakët ishin ata që e njihnin botën e tij të

ARISTIDH KOLA DHE SHTYPI SHQIPTAR nga Arben Llalla
këto, megjithëse e patëm të vështirë, vërtetë shumë vështirë. Menduam me miqtë që të botonim për vit nga një kalenKREU III dar me tema arvanitase. Kalendari i parë kishte në faqet e veta fotografitë e 12 INTERVISTA PËR SHTYPIN kryeministrave të Greqisë, që ishin arvaniSHQIPTAR tas. Pastaj nxorëm kalendarin me 12 heronjtë të mëdhenj të Greqisë që ishin më parë teoria dhe pastaj praktika. arvanitas (arbëreshë), më vonë doli kalenMe disa miq të mirë filluam botimin e dari “200 vjet Marko Boçari”. Nxorëm një reviste që e quajtëm “Besa”. Redhe kalendarit “Gruaja arvanitase”. Nxovistën “Besa” e nxirrnim një herë në tre rëm edhe kalendarin e viti 2000, me muaj dhe arritëm të nxirrnim 35 numra. bukuritë dhe kulturën mbarëshqiptare. Pra, revista pati 9 vjet jetë. Mbas aktiviteteve të para, siç ishin: botimi Kishim probleme ekonomike, por i revistës “Besa”, dalja e kalendarit të parë ndoshta më mirë mos të flasim për dhe mbledhjet një herë në javë, vendosëm të shkonim fshat më fshat, ku banonin MENDIMET E ARISTIDHIT RRETH ÇËSHTJES SHQIPTARE arvanitasit (arbëreshët). Në fshatin e parë që shkuam, na pritën me lot në sy arvanitasit. Bëmë një takim të bukur, ku merrnin pjesë mbi 2000 veta, por u zgjuan sigurimsat e shtetit grek (ASFALIA) dhe SFEVA (organizatë për çlirimin e Vorioepirit). U futën brenda në godinë, duke bërë rrëmujë, na bllokuan dhe përzunë popullin arvanitas të fshatit. Të nesërmen, të gjitha gazetat e majta dhe të djathta shkruanin për ne, duke na sharë dhe thënë “njerëzit e Papadhopulit u zgjuan” (Papadhopuli, ish-diktator i Greqisë, që sundoi nga viti 1967-1974, ishte nga Peloponezi, ku shumica dërrmuese e popullsisë është arvanitase. Shën A.Llalla). Kështu, arvanitasit u trembën dhe u larguan nga ne dhe nga Lidhja. Na luftuan ashpër, e kuptoni se çfarë u bë?! 2.- Pse arvanitasit nuk e flasin gjuhën e tyre, pra gjuhën mëmës, tremben, kanë turp, apo...? Ne atë punë filluam të bënim, që arvanitasit të mësonin gjuhën e tyre. Gjuhën e mëmës, gjyshes, gjuhën e heronjve të Kryengritjes të 1821-it në Greqi. Thuaj ç’të dush, po gjuha arvanitase është gjuha e mëmës dhe e tatës sonë. Është krim ta luftosh për ta zhdukur fare atë gjuhë. Nga ana tjetër, grekët na akuzonin se donim të zgjonim popullin arvanitas, për tu lidhur me Shqipërinë dhe shqiptarët.

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

5

Drita Kokalari dhe Qendra shqiptare e New Yorkut
Drita Kokalari dhe Qendra shqiptare e New Yorkut Dje u nga jeta Drita Kokalari, një veprimtare e shquar e bashkësisë shqiptare në New York. Drita është nëna e Gary Kokalarit, po ashtu i angazhuar në problemet e shqiptarëve në SHBA dhe Shqipëri. Në shenjë respekti gazeta po boton një shkrim botuar vite më parë, rreth veprimtarisë së zonjës Kokalari. Nga Feruze Zeko Gjatë dhjetëvjeçarit të fundit, bashkë me valët e reja të emigracionit shqiptar në Amerikë, ka patur një rritje të madhe të numrit të organizatave politike, sociale, fetare, kulturore dhe humanitare, të krijuara për të përmbushur kërkesat në shtim të komunitetit Shqiptaro-Amerikan dhe për të ndihmuar shqiptarët të mbajnë gjallë lidhjet me tokën mëmë dhe identitetin e tyre etnik. Por ndër shoqatat shqiptare, Qendra Shqiptare e Nju Jorkut është ajo që pa shumë bujë ka shoqëruar fatin e shumë emigrantëve shqiptarë si edhe aktivitetin e organizatave të formuara prej tyre. Qendra Shqiptare ka qenë një faktor i rëndësishëm i diasporës në Amerikë për shtatë dekada me rradhë, gjë që e bën atë një prej organizatave Shqiptaro-Amerikane më të vjetra. Megjithatë, shumë prej anëtarëve të rinj në komunitetin Shqiptaro Amerikan nuk dinë ende asgjë rreth këtij grupi dhe aktiviteteve të tij që kanë ndihmuar në hapjen e rrugëve për emigrantëve shqiptarë në Nju Jork e përtej, por edhe në ndihmën dhe kontributin pa bujë për vëllezërit e motrat tanë në trojet Ballkanike gjatë kohërave të krizave. Qendra Shqiptare i ka rrënjët në organizatën “Koshere”, parardhësja e saj, e cila u themelua në mes të viteve 1930, fillimisht prej shqiptarëve që emigruan

SHQIPTARET NUK DURONIN ME NEODIKTATUREN BERISHIANE ZGJEDHJET NE SHQIPERI 2013
tike te ngrohete bregdetare apo malore? Perse ne duhet e pasurojme nje grusht njerezisht dhe te mjerojme popullin tone ? Kjo e verteton shprehjen e Hegelit qe po nuk njohe vetveten smund te ecesh para.Ne duhet te njohim mire vetveten te respektojme vetveten pa te na respektojne te tjeret.Por kur ne lejojme kombin tone popullin tone ne mjerim e dergojme ate drejt droges prostitucionit , ne nuk kemi krenari kombetare por vetem injorance per te mbushur xhepat .Kombi Gjerman eshte krenar si komb dhe nuk lejon te poshterohet .Dhe pse doli nga lufta I rrenuar ndihmat Marshall nuk I shperdoroi por perkundrazi ndertoi shtresene mesme gjermane dhe ua fali kredite e shtepiave .Ndertoi fabrikat dhe I beri punetoret aksionere dhe nuk I rrenoi fabrikat ti shese per skrap dhe cdo gje ta importoje .Le te mesojme dhe ne nga demokracite e tyre.Usa e ndihmoi gjermanine me kete plan Marshall por Gjermania nuk e shperdoroi.Cndodhi ne Shqiperi ? USA dergoi miliona fonde te ndihmoi shqiptaret (ky ishte indirect ceku I bardhe fonde , ndihme per popullin shqiptare ) por qe kurre nuk shkuan ne ndihme te popullit shqiptare por ne xhepat e atyre qe drejtonin , apo me keq ktheheshin fitim per keta te tjeret ketu.Prandaj ne nuk njohim vetveten , nuk respektojme kombin tone qe jemi me te vjetrit ne Europe e ballkan por qe po na perdorin per te plotesuar epshet e fqinjeve lakmitare.Pse ? Sepse ne nuk jemi krenar per kombin qe te respektojme ate ta ruajme kombin tone truallin e te pareve si syte e ballit.Kjo ka te beje dhe me kulturen e atij qe drejton kombin.Djallezite tona per mashtrime jane pafund vetem per te perfituar jo per te ndihmuar njeri tjetrin sic kane bere vendet qe ndertojne demokraci te vertete.Ne keto kushte kur kane kaluar me se 23 vjet nga shembja e diktatures enveriste , populli shqiptare akoma vuan nga nje shtrese e re e privilegjuar e pasuruar ne kurriz te popullit shqiptare.E varferuan ate ne maksimum .Vrasjet neper Shqiperi tregonin se nuk egziston shteti persderisa drejtesia nuk denonte vrasesit.Akoma me keq kur me vete ,vete shteti behet nje makine vrastare tregon se shteti ka rene dhe ne vend te tij eshte instaluar nje neodiktature.Ndryshimi I sistemit me 2008 ku dy partite do te drejtonin pergjithmone tregoi se demokracia ka rene perfundimisht.Ky ndryshim sistemi tregoi se asnje parti e re e krijuar nga te rinj te shkolluar qe kishin studiuar ne perendim smund te ecnin para sepse kishin ndalesen e ligjit te vitit 2008 ku vetem dy partite PD dhe PS duhej te ishin promotorri ne Shqiperi.Cdo parti tjeter duhej te futej nen sqetullene tyre ( sepse neper qendrat e votimit ishin te detyruar te diskriminoheshin duke mos u aprovuar antare ne kzaz dhe kqz.Kjo tregon se nuk po ecim drejt demokracise por drejt nje rruge tjeter . 23 Qershor 2013 .Shqiptaret te lodhur nga tejzgjatja e diktatures 73 vjet kerkonin te largonin patjeter diktatorine fundit ne Europe dhe ballkan .Ata u bashkuan jo se ishin te majte apo te djathte disa dhe bojkotuan zgjedhjet , por se duhej rrezuar diktatura e fundit qe I lodhi dhe I rrenoi shqiptaret.Dhe ne momentet e fundit perseri dhuna u tregua.ne Lac humbet jeten Gjon Gjoni dhe dy te tjere, ne Tirane po ashtu pavarsisht se mediat nuk njoftojne sic nuk njoftuan per aksidentet e vellezerve te mij villain e vogel nje gazette locale me iniciale dhe tjetrin nuk I lejuan te shkruanin per aksidentin sepse demtohej figura e neodiktatorit, dhe se media dihej qe sishte e lire.Rrihet deputeti , ne Peqin akoma dhe ne grahmat e fundit diktatura kerkon te mbijetoi dergon makine me flete votimi per te manipuluar , po ne sa vende te tjera e kish bere? Askush se denoi ku u moren keto flete votimi, sa ishin prodhuar kur kishte zona qe akoma s’u kishin derguar flete votimi u mungonin? Akoma me keq partite qe nuk pranuan koalicion por kandiduan te vetme duke mos pasur antare ne kzaz nuk didnin nese votat u ruajten apo jo? Sepse akoma makina qeveritare ishte ne pushtet .Megjithe organizimin nje system qe eshte I destinuar te deshtoje sado fort qe ta mbash ai do te deshtoje .Keshtu populli pa shikuar bindjet politike nuk ia dha voten diktatures .E njejta gje sic ndodhi ne USA qe 8 vjet ekonomia amerikane ra dhe shkak ishte lufta ne Irak dhe humbja e jeteve amerikane ia dhane voten president Obames.Dhe 4 vjet te tjera sespe pane tek ai nje lidership qe mendon per popullin amerikan.Keshtu qe dhe sot populli shqiptare hodhi voten per demokraci pa dallime partiake vetem te largohej neodiktatori.Ai nuk ka bere dorheqje .Ai vec ka bere dorheqje nga partia e tij por jo si politikan .Populli nuk e don me ne politike sepse nuk pa te mira nga ai.Kete e vertetoi fjala e tij qe e deklaroi qe FAJTORI JAM UNE .Atehere kur je fajtori largohu, se nuk ke c’i jep me popullit 23 vjet ne vend ta dergoje Shqiperine me nje ekonomi te perparuar sic beri Gjermania qe nuk ka borxhe , ti dhe rruget qe ndertove I ndertove me borxhe ndersa parate qe te dha USA I shperdorove .Nuk je per te ndertuar ekonomine shqiptare por per ta rrenuar ate .Nuk je per te ndertuar fabrika te punesohen njerezit , por per te importuar mall nga jasht.Nuk je per te rimekembur bujqesine 8 vjet e rrenove duke I shitur tubacionet per skrap .Nje drejtues shteti apo qeverie eshte I nderuar kur nuk e fut vendin ne borxhe por e ngre lart ekonomine sic beri ish presidenti Bill Klinton.Ju duhet te jepni dorheqjen nga politika shqiptare dhe ti kerkoni falje popullit qe e rrenuat qe femijet e vegjel me kova mblidhnin krom ne Bulqize ndersa parate tuaja kan mbushur bankat e botes me pasurine kombetare shqiptare.Ka ardhur koha qe ashtu si populli iu largoi me vote dhe ju duhet te respektoni verdiktine tij te mos jeni me ne politike .Kjo eshte burreri te respektosh popullin qe nuk te votoi.Ashtu sic e permendem me siper populli fitoi jo PS.Tani Ps I del si detyre (ashtu sic deklaroi neper mitingje dhe ne librat e shkruar qe me ndryshimin e sistemit ne vend te ve vetulla nxorra syte ) duhet ta mbaje fjalen qe I deklaroi popullit per ndryshimin e sistemit zgjedhor si fillim I demokracise ne shqiperi.Ne nuk duhet te instalojme nje diktature te re te penalizoje partie e reja qe krijohen me gjakune ri.Ne Amerike jane 13 parti dhe te gjitha kandidojne te lira te barabarta .Ka dhe parti komuniste.Eshte populli ai qe do te respektoje .Nese nuk do te ndryshohet sistemi zgjedhor ku partite te kandidojne te barabarta nuk do te shohim ndonje ndryshim thelbesor.Arsyeja ?????????ky lloj sistemi te dergon automatikisht ne diktature qe nje njeri te komandoje.Rasti qe partite qe nuk deshironin koalicion ishin te destinuara te diskriminoheshin ne procesine numerimit duke mos pasur antare (sepse akoma seshte ngritur ndergjagja qytetare qe procesi I mumerimit te jete 100% I ndershem (rasti I makines ne Peqin me fleta votimi qe do te futeshin fshehurazi)keshtu duke mos ndryshuar sistemin do te kemi serish hiq nje Sali vere nje Ali.Ndryshimet kushtetuese do te bejne qe populli te votoje ke parti qe sheh ne programine tij vetveten.Ne duhet sic thote Hegeli te njohim vetveten dhe jo te behemi turme e te shkojme pas berihait sepse keshtu me detyron ligji.Ne keto moment qe populli eshte I etur per demokraci duhet te filloi me ndryshimine sistemit zgjedhor ku te gjitha partite te jene te barabarta ne kandidim ( jo me me aleance se s’kemi demokraci , sepse cdo parti ka programine saj qe e ndan nga aleatet ) ku ne mynyre urgjente presidentin ta zgjedhe populli .Vetem keshtu populli do te votoi I lire per ate parti qe inspiron.Kjo eshte demokracia.Nese premtimet nuk mbahen eshte perseri populli ai qe do te te vere noten.Per keto momente historike te gjithe se bashku duhet te bejme historine qe dhe populli yne dhe kombi yne te renditet e te respektohet si nje nder popujt me te vjeter ne Europe dhe qe e kemi krijuar kete Europe me adn tone.Le te respektojme njeri tjetrin , le te respektojme popullin tone qe me voten e tij beri qe neodiktatura te pushoi se marri fryme dhe ne Shqiperine e rrenuar te filloi demokracia e vertete. Gjithmone duhet te respektojme vetveten pa te na respektojne te tjeret.Te respektojme popullin tone pavarsisht ku ai jeton sepse dita e bashkimit kombetare nuk eshte e larget.Ate do ta bejme ne shqiptaret jo nderkombetaret qe na coptuan dhe po vazhdojne te na coptojne .Presheven ia lane Serbise .Por kurre populli ne Luginen e Presheves nuk eshte minoritare.Monoritare jane ato popuj qe jetojne te grupuar por jetojne ne toke huaj.Ndersa shqiptaret ne Presheve , Mal te zi, Maqedoni nuk jane minoritare por autoktone ne trojet e veta dhe gezojne flamurine tyre kuq e zi.Ne ne Amerike qe kemi dyshtetesine shteti ketu kur na ka dhene dyshtetesine nuk ka pyetur perendimin .Dhe ne shqiperi duke qene vend Sovran per shqiptaret si ne maqedoni, Greqi(arvanitasit), Mal te zi Presheve , Kosove kane te drejte te gezojne pasaporte shqiptare .Ate e vendos shteti shqiptare duke u bazuar ne konventen e Hages.Ne jemi antare ne kete konvente dhe kemi te drejte tu japim shqiptareve pasaporte te shtetit shqiptare sepse ato jane shqiptare .23 qershoi mbylli nje etape historike por nese nuk ndryshohet sistemi zgjedhor ku te gjitha partie te kandidojne te barabarta , deputetet me emra dhe presidentin ta zgjedhe populli jam e bindur qe populli nuk do tju fale qe premtimin e dhene (kam parasysh Pandeli Majkon kur foli ne tv qe kemi bere nje gabim qe ndryshuam sistemin do ta ndreqim, ashtu dhe lideri I opozites deklaroi nje gje te tille popullit ) keshtu ne qoftese nuk do te ndryshoi sistemi tani popullit I ka ikur frika u zgjua do tju jape noten me votene tij.Ju lutem mos e zhgenjeni popullin shqiptare sepse ai eshte I lodhur , I dropitur , fukaralleku e lodhi por megjithate ai gjeti fuqi qe te largonte neodiktatorin e ndeshkoi ate me vote.Respektoni popullin tend , respektoni vendin tend sic bejne ne USA pa tju respektoje bota.Populli ju ndihmoi , ndihmojeni dhe ju ate.Sherbejini atij si vetvetes qe te mekembim Shqiperine ta vendosim nderin dhe respektin per te ne shkallen me te larte. Flutur Zavalina 30 qershor 2013 ,NY,USA

P a g e

6

O u r

W o r d s

Roli i Luigj Gurakuqi në dikasterin e arsimit nga Mr.sc.Rrezehana Hysa
Roli i Luigj Gurakuqi në dikasterin e arsimit nga Mr.sc.Rrezehana Hysa të sistemit arsimor kombëtar,me karakter demokratik dhe laik,në përshtatjen e kushteve për arsim fillor të detyruar,në përgaditjen e mësuesve për shkollat fillore shqipe përmes Shkollës Normale dhe kurseve pedagogjike,në krijimin e mundësive që studentët shqiptarë të vazhdojnë shkollat e larta jashtë vendit etj.Nismë e cila u ndëmorë qysh në dhjetor të vitit 1912. Në dikasterin e arsimit Luigj Gurakuqi ushtroi një sërë aktivitesh dhe funksionesh me peshë jo vetëm në qeverinë e Vlorës por edhe në qeveritë pasardhëse si:Organizoi hapjen e shkollave shqipe dhe arsimimin e popullit shqiptarë.Ministër i sërishëm i arsimit në Kongresin e Durrësit. anëtar i delegacionit në Konferencën e Paqës në Paris më 1920, një nga organizatorët e Revolucionit të Qershorit më 1924 .Ministër i financave në qeverinë e Fan Nolit. Etj. Si pedagog hartoi një sërë tekstesh shkollore për shkollat shqipe si:Abetari për msoitore filltare t,Shcyipnis,Napoli 1905,Knime t,para për Msoitoret fillestare t shcypnis,Napoli 1905,Abetar i vogël shcyp mas Abevet t,Bashkimit të Stambollit me tregime në të dy dhialektet,Bukuresht,1906,si dhe poezi didaskalike,pjesë letrare,fjalor etj. Luigj Gurakuqit kontriboi edhe në krijimin e termave shqip, ndikoi pozitivisht në vendimet e Komisisë Letrare të Shkodrës për problemet e drejtëshkrimit shqip.Është i pari i cili bëri studimin e metrikës shqiptare.Punoi për krijimin e sistemit arsimor fillor shqiptarë të organizuar gjatë viteve 1913- 1918.Gjatë

Shkrime nga NAFI ÇEGRANI
Azir Tenovës dhe Qail Çegranit në brigjet e lumit Mosdaça të Negotinës, UDB-ja lançon “mikun” e Hashim Toplicës dhe Bajram Dobërdollit, agjentin sekret, “Majerin”, i cili ato vite gjendej i dënuar dhe vuante në burgun e Idrizoves. Rastet e “Markut,,,, OPERACIONI “ATLANTIK”, UDB-ja Korabit”, “Sedekut”, “Shahinit”, “Shabanit” etj., PËRBALLË CIA-s kërkojnë shpjegime më të hollësishme. Disa prej tyre vepruan në fushën e kundërzbulimit edhe si agjentë të Ky operacion sekret u zhvillua në nivel të * * * dyfishtë (dopio rol). SDB-së Federative dhe në të ishin angaNëse merret të shkruhet se si janë realiMe të njëjtin stil dhe metodë merrej edhe Sigurimi i OPERACIONET E KODUARA zhuar shërbimet e zbulimit dhe zuar plani sekret dhe operacioni “Lidhja e Tiranës, duke i trajtuar si,,armik të popullit,, “të kundërzbulimit të të gjitha republikave Teheranit” apo “Lidhja e Stambollit”, dhe rrezikshëm”, “agjentë jugosllavë” shumë njerëz të të gjitha format, metodat, mjetet dhe dhe krahinave të Jugosllavisë. Në të ishin si janë zhvilluar duelet e agjentit pafajshëm,e të cilët nga terrori jugosllav ishin arratis teknikat taktike, gjegjësisht në analet mobilizuar të gjithë bashkëpunëtorët dhe “Montana” me Shërbimet Sekrete Anglo - në Shqipëri. Kaptina të veçanta mund të shkruhen diplomatike (ku njëkohësisht vepron agjentët e brendshëm e të jashtëm të Amerikane, me siguri se do të nevojiteshin edhe për fatin tragjik të Bajram Dobërdollit, Murteza edhe një sektor i veçantë informativ i Sigurimit Shtetëror, madje edhe ata diplo- qindra e qindra faqe libri. UDB-ja, strikt, Bajraktarit, Alisan Çakos, Bektesh Pozharanit, Izmit fshehtë nën petkun e imunitetit diplomatikë dhe KOS-i, duke mos lënë mënja- operacionet e veta sekrete i zhvillonte dhe Ravenit, Zuhdi Kajnakut, Ahmet Perës, Abdylazis matik etj.). në e pa kursyer as shqiptarët. Kjo derirealizonte me metodat dhe stil të KGB-së, Taravarit, Mehdi Bajraktarit Qamil Kasamit, Olloman Madje, gjithsesi, është e nevojshme të diku ishte edhe e logjikshme. Sepse bëhej shabllone këto më të cilat vepronte edhe Selës,Lutfi Dautit dhe shumë të tjerëve, të cilët iknin theksojmë se kategori të ndryshme janë fjalë për një operacion delikat, i cili vihej Sigurimi enverist. Prandaj, në kasafortat e nga shiu e binin në breshër. edhe termat në vijim: informator, përballë CIA-s amerikane. hekurta të këtyre shërbimeve sekrete, edhe bashkëpunëtor, operativ-zyrtar, agjent, Operacione të tilla zhvilloheshin dhe sot e kësaj ditë rrinë të kyçura dy kategori * * * spiun, kodosh, taster, burim informativ realizoheshin sipas konkludimeve dhe dosjesh: ato të bashkëpunëtorëve, Më kujtohet një rast kur arritën dy urdhëresa të -operativ, lidhje operative ose lidhje kërkesave të Ratko Sikimiçit, kryeshef i spiunëve, kodoshëve e agjentëve dhe shifruara nga qendra e UDB-së, ku thuhej se të gjithë miqësore etj., etj., të cilët në ndonjë kundërzbulimit ndaj Amerikës pranë dosjet e atyre që ishin të përndjekur. Kemi kryeshefat e shërbimeve të zbulimit e kundërzbulimit formë dhe mënyrë (qoftë në baza Sekretariatit Federativ të Punëve të qindra shembuj të njerëzve të cilët kanë të republikave dhe krahinave të Jugosllavisë, të ideologjike, patriotike, financiare ose Brendshme në Beograd. Bashkë më qenë të përndjekur e janë bërë viktimë dhe shkonin në Beograd për “konsultime” dhe dhe në sajë të të ashtuquajturit mateSikimiçin punonin edhe një tabor i tërë kanë mbaruar tragjikisht nëpër burgje. “koordinime” në aktiviteteve dhe detyrave. Mbledhje riale kompromentuese) janë të angaveprimtarësh të tillë kundër CIA-s dhe Kështu, për shembull, Ismail të tilla caktoheshin dy herë në vit. Kësaj radhe kjo zhuar dhe në mënyrë të fshehtë sipas disa shërbimeve të tjera të fshehta të “Rrobaqepësi” nga Tetova vuajti në mbledhje ishte urgjente, sepse bëhej fjalë rreth normave dhe kritereve të shërbimit shteteve perëndimore, ndër të cilët ishte burgjet e UDB-së, por nuk arritën ta “informacioneve indikative” për konsullin Sllobodan sekret, mbahen kontakte dhe mblidhen edhe Nikolla Nikoliçi, Millan Miniçi, thyejnë dinjitetin e tij, për ta kurdisur si Tasevski në Zaire, i cili njëkohësisht ishte agjent informacionet e nevojshme... Por, për Nebojsha Vidiçi etj. Sipas formacionit, vegël kundër “Grupit 5” dhe Mehmet kundërzbulimi me imunitet diplomatik. Ky, u tha në të gjitha këto dhe disa aspekte të tjera Shërbimi i Sigurimit Shtetëror Jugosllav, Gegës etj. Ose, në UDB-në e Gostivarit, atë mbledhje, se qenkësh miqësuar dhe afruar shumë të mënyrës së veprimit, metodat dhe kishte edhe degët e veta në çdo republikë që zhvillonte veprimtari të errët antishqip- me konsullin amerikan, Xhorxh Smithin, se shpesh ka taktikën e disa shërbimeve sekrete që dhe krahinë të Jugosllavisë, ashtu siç tare dhe operacione të veçanta në planin e vizituar vilën private të diplomatit amerikan dhe kanë kontrolluar dhe vepruar në merid- funksiononte edhe dega pranë Sekretariatit zbulimit e kundërzbulimit ndaj Shqipërisë, shpesh kanë dalë piknikë, ku kanë trajtuar shumë ianët e botës, sidomos dhe në veçanti Federativ të Punëve të Jashtme, e cila i në kohën para dhe pas Informbyrosë. tema strategjiko-politike, ushtarake e diplomatike të për veprimet agjenturore dhe të spiuna- kishte nën mbikëqyrje agjentët e huaj nga Mjerisht, ishin angazhuar dhe rekrutuar Jugosllavisë, si dhe të disa shteteve të tjera të Ballzhit të UDB-së, VOS-it e KOS-it vendi dhe nga jashtë, si dhe diplomatët grupe të tëra agjentësh e bashkëpunëtokanit. Tanimë Ratko Simiçi dhe Bozho Spasiçi kishin jugosllav dhe Sektorit Informativnga Jugosllavia. rësh, të cilët “hidheshin” nëpër malet e shkas për nisjen e hetimeve zyrtare kundër Tasevskit diplomatik, për agjentët e infiltruar në Si kuadro të zgjedhur dhe me perspektivë Sharrit andej kufirit dhe vendoseshin në dhe ishin të bindur se atë e kishte rrëmbyer CIA. disa grupe dhe organizata të emigracio- të propozuar nga SDB-ja e Kosovës, ishin fshatin Qajë, përkatësisht në thellësi të Diplomati Tasevski thirret që të kthehej nga Zaireja nit shqiptar dhe atij kroat e çetnik në Abdullah Prapashtica dhe Sefer Seferaj. maleve të Opojës dhe Kuksit, të Lumës urgjentisht në Beograd, për “konsultime plotësuese”. Europën perëndimore dhe Amerikë e Që të dy kryen kurse speciale për punë në dhe Mirditës, me anët e Maqedonisë dhe Ai erdhi në Beograd, por e mbyllën dhe e burgosën Australi, për rezidentët e UDB-së ku Shërbimin e Sigurimit Sekret Diplomatik Kosovës. në ndërtesën e Sekretariatit Federal të Punëve të mjerisht ishin të rekrutuar edhe disa dhe vepronin ne analet e zbulimit dhe Në anën tjetër, këndej kufirit, në mes të Jashtme të Jugosllavisë (SFPJ). I pari në pyetje figura nga krerët e emigracionit shqip- kundërzbulimit në qarqet e emigracionit “grupeve” të ndryshme qytetare dhe hetuesie e merr Dimitrie Mitja Krajger, shef i tar dhe kroat... shqiptar dhe ndaj CIA-s në nivelin e SDB- “elitës” shqiptare, disa prej të cilëve kishin Shërbimit Diplomatik Sekret dhe në saje të ca Do të bëjmë fjalë edhe për agjenturat e së Federative Jugosllave. Sefer Seferaj kryer edhe shkolla fetare, UDB-ja fuste dhënave të Tasevskit, se gjoja Xhorxh Smith është sigurimit në Romë, Vienë, Paris dhe ndërkohë u emërua diplomat në Amerikë, intriga e grindje, shkaktonte konflikte dhe interesuar për të dhëna informative strategjikoStamboll, për agjentët e dyfishtë, për ndërsa Prapashtica mbeti në Beograd, që nxiste, e pastaj bënte analiza dhe plane që ushtarake, ekonomike dhe sekrete të tjera shtetërore heronjtë e heshtur, për trupat diversante më vonë të “ikë” në Perëndim. Teksa ndërkohë t’i “digjte” si “agjentë”, e disa t’i të Jugosllavisë, nxirret përfundimi se Tasevski është në Shqipëri dhe kush ishte "Kim Filbi" qëndronte në Amerikë, Seferaj kaloi në “favorizonte” si kuadro me perspektivë. rekrutuar nga CIA dhe e nisin operacionin “Reketa 1” shqiptar, madje dhe për agjenturat, të Kanada, ku kërkoi azil politik me motiNë këtë kontekst, nuk mund të lemë pa dhe “Reketa 2”, duke e plasuar tani Tasevskin si cilët kontrollonin shqiptarët duke vacionin, se është “oficer i Sigurimit përmendur rastin e Sali Lisit, punën agjen- agjent të dyfishtë dhe me detyra të reja të kthehej në krijuar kështu një sagë të çuditshme Shqiptar”!. turore të “Lidhjes dibrane”, që shpie deri Zaire, ku do ta ndillte CIA-n me vete dhe do të ballkanike ende të pazbuluar. Me kësi farë stili propozoheshin, përte Ejup Qullafku dhe Stafë Lleshi, Hashim “kontribuonte” në lojën e spiunazhit. Tasevski, duke ...E tërë kjo duhet lexuar me vëmendje katësisht manipulohej me kuadrot shqipToplicën, njeri i pak i shkolluar por inqenë i vetëdijshëm se CIA me të vërtetë ishte CIA dhe kujdes të veçantë, sepse bëhet fjalë tarë, siç ishte shembulli i viteve 1970 -‘71, teligjent nga natyra, të cilin OZN -ja dhe dhe se çdo lojë e tyre do të dështonte, me t’u kthyer për një fenomen (që tek ne shqiptarët kur nga SDB-ja ishim të propozuar unë, UDB-ja e kishin angazhuar nën vëzhgimin në Zaire, i referon Xhorxh Smithit për të gjitha se mund të thuhet, është tejet interesant Nafi Çegrani, Neset Emini nga “Flaka e e “Majerit” për punë agjenturore dhe ç’ka kishte ndodhur me të. Ambasadori amerikan, dhe jetik, kur ndër shekuj e kemi si Vëllazërimit” dhe Menduh Ajdini nga TV spiunazh, kundër Shqipërisë, që më në ndërkohë u mor vesh me Uashingtonin dhe eprorët e institucion Besën, por në lidhje këtu Shkup, si oficer rezervë i përkrahur edhe fund ta komprometojnë te Sigurimi, i cili e CIA-s, kështu që Tasevski brenda një dite hidhet në është dhe Tradhtia. Ndaj populli thotë: nga KOS-i. Njëri prej nesh duhej të burgos dhe e dënon me burgim disa deka- Amerikë. Kështu edhe dështoi operacioni “Raketa 1” Besnik bënu por besë mos zë(!) për t'u shkonte si atashe për Shtypin, në amdash. Ndërkohë, kur u likuidua grupi i dhe “Raketa 2”. ruajtur nga e keqja eventuale dhe të papriturat, madje për kurthet tinëzake, kombinacionet operative të UDB-së, gjëra për të cilat ju mos u trishtoni... basadën jugosllave në Tiranë, mirëpo, sipas formacionit të Shërbimit Sekret dhe Diplomatik Jugosllav, arriti direktiva nga Fadil Hoxha dhe Mehmet Shoshi, të cilët për atashe shtypi ne Tiranë kishin caktuar një shqiptar tjetër nga Kosova, gjegjësisht Shaban Hisenin.

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

7

Shkrime nga Vullnet Mato
sikur kafka më shpërtheu në dhjetëra copa. -Ky, si mësues Tregim nga libri i përgatitur për letërsie s’duhet ta thotë botim këtë, se e di mirë që të pushkatimit, frika ime u zbeh simbolet letrarekrijohen krejt.Sepse edhe vdekja m’u duk brenda nëntekstit, jo në më e ndershme, duke zbrazur të mënyrë shabllone. Askush gjithë arsyetimin e trurit, për të nuk mund të mohojëfaktin shfryrë dufin e për ta mbrojtur se dielli para se të bëhet veten si burrat. simbol, është një nga -E more Jago, se ti i thur trupat qiellor dhegjithsesi këto intriga! - ia plasa, duke mendu- për ekzistencën e tij ar se ngulmonte të më bënte patjetër kozmike do të flitet patkurban të kosës së tij edhe mua si jetër në poezi, - u përpoqa ata dy të mjerët... ta zbut edhe me shprehjen -Mos ofendo të tjerët, se për epamjes sime. ideal, të vura hekurat që këtu ! Vijuan të japin klithi me nervozizëm Kosëtari i mendimet e tyre edhe disa Parë, fytyra e të cilit u shtrembërua amatorë, apo ndonjë i keqas dhe sytë e bardhë sikuri dolën vetëquajtur krijues. Madje nga orbita. një ushtarak, që preNga fjalët e tij ndjeva te tendonte prej dhjetë veshët oshtimën e plumbit të katërt vjetësh se po shkruante në malin e Zgarës dhe m’u duk një dramë, tha, pse unë KOSA QË KOSITI KOKA isha treguar aq mendjemadh e nuk kisha shkuar të konsultohesha me të, që si oficer kishte një përgatitje të lartë ideopolitike. Nja dy, me të cilët kisha pasur shkëmbime fjalësh të ashpra, filluan të hidhen drejt meje si karkalecat. Disa të padëgjuar të tjerë, u bënë aq të mëdhenj aty, saqë të linin përshtypjen se ishin gati t’i zinin vendin Kadaresë dhe Agollit. Vetëm regjisori i shtëpisë së kulturës dhe drejtori i gjimnazit më mbrojtën fuqimisht, duke shprehur konsiderata, se kisha botuar krijime të atij niveli që ishin recituar në skena e në radiotelevizion. Nga vlerësimet e tyre mora zemër dhe vijova të pastroj të gjithë baltën që më ishte hedhur. -Në qoftë se do të thosha “Parti o dielli i jetës sonë” dhe pastaj të përdorja vargun për të cilin më akuzoni, atëherë gaboja vërtetë. Po të merret në sensin sipërfaqësor, se dielli është Partia, atëherë del se dielli perëndon, kurse Partia jo. Dielli ka njolla të errëta, partia jo. Dielli është një trup qiellor i zjarrtë, të cilit sa më shumë t’i afrohesh, të djeg e të shkrumbon. Kurse partia sa më shumë t’i afrohesh, të fut në gjirin e saj e të lartëson... Mirëpo, nëse e gjitha ajo që po ndodhte aty, nuk ishte veçse një moskuptim apo keqkuptim i tyre, atëherë duhej të rishqyrtoja të gjitha sa kisha besuar deri atë çast dhe të mendoja plotësisht se ata që dënoheshin politikisht, pushkatoheshin apo burgoseshin, ishin fajësuar fare kot. Gjyqi im vazhdoi katër orë, gjatë të cilave herë më fundosnin thellë dhe herë dilja në sipërfaqe, duke qenë i bindur se isha vaj, që sado me ujë të më mbulonin, do dilja sërish përsipër. Më në fund, e mori fjalën instruktori i kupolës së madhe të Tiranës, i cili, çuditërisht i qenësishëm deri në atë çast, kishte heshtur krejt, duke mbajtur shënime në bllokun e vet për gjithçka flitej aty. Ishte një mesoburrë, me flokë të zbardhur anash, me sy të kaltër e vetulla të

shtrira. -U përgëzoj për diskutimet serioze e me shqetësim qytetar, - tha me një ton të qetë, që dëgjohej fare mirë në qetësinë totale gjatë kohës që fliste ai. Lidhur me poezinë “Ndodh edhe dielli“ e kuptoj edhe unë

Blood on the streets of Kavaje Albania….What Now!!! What’s Elvis Roshi doing for the man that died for him!!! Burg per vrasesit

Kërkesë për anullimin e Konferencës së Londrës së vitit 1913 nga Koco Danaj (vijon)
Kërkesë për anullimin e Konferencës së Londrës së vitit 1913 nga Koco Danaj e Konferences. Megjithatë u bë praktikë që ambasadori francez Pol Kambon, të hartonte në gjuhën frënge përmbledhjen koncize të diskutimeve të seancave më të rëndësishme dhe ato tu dërgoheshin pëe njoftim kancelerive. (Arben Puto, Shqiperia Politike, faqe 55) Por këtë e pohon vetë drejtuesi i Konferencës ish-ministri i jashtëm britanik Grey në Kujtimet e tij. Ja pohimi i tij lidhur me këtë cështjë: .......Ne ishim gjashtë: Lichnoësky, Mensdorff dhe Imperiali, respektivisht ambasadorët e Gjermanisë, Austrisë dhe Italisë; Cambon dhe Benckendorff, ambasadorët e Francës dhe të Rusisë, dhe unë për Britaninë e Madhe. Më takoi përgjegjësia e drejtimit, por ne vendosëm ti thjeshtojmë procedurat dhe të bënim një komitet miqsh, ashtu sic edhe ishim. Në mblidheshim pasditeve, zakonisht rreth orës 4 dhe diskutonim deri rreth orës 6 ose shtatë me një pushim të vogël çaji. Konferenca vazhdoi deri më gusht 1913, por ne mblidheshim vetëm kur e kërkonin rrethanat dhe raportet e miqësisë që ne kishim nuk i penguan debatet të vazhdonin të papërcaktuar në mënyrën më të bezdisshme... (Edwards Grey, Memoires, faqe 248, botimet Payot, 1927) 2-Mbledhja e ambasadoreve te 6 fuqive te medha ne Londer nuk u thirr per te diskutuar lidhur me kombin shqiptar, por per te zgjidhur mosmarrveshjet midis 4 fuqive nderluftuese ballkanike, Serbise, Greqise, Malit te Zi , Serbise dhe Turqise, pas Luftes se dyte ballkanike. Nje nga pjesmarresit e kesaj mbledhje, ambasadori francez Pol Kambon e pohon nje gje te tille. Ai shprehet se: ...Pas nenshkrimit te paqes midis Turqise dhe Italise, marja e vendimeve qe do tu imponoheshin shteteve ballkanike dhe Turqise ju besua trupit diplmatik ne Londer. Ai kishte per detyre hartimin e marrveshjeve midis shteteve te ndryshme nderluftuese te ballkanit. Mbledhja e Londres u hap ne 16 dhjetor 1912. (Pol Kambon, Corespodenca, faqe 31, botimet Grass et, viti 1946) Po këtë e pohon vetë drejtuesi i mbledhjes Grey i cili shprehet se: ........Ta mendosh mirë, roli im personal në këtë Konferencë dukej pa ngjyra dhe shumë banal. Interesat britanike nuk ishin të afektuar nga fati i Gjakovës, Shkodrës apo fshatrave te tjera shqiptare, dhe nuk më takonte të merrja as iniciativa të ndonjë politike, as ta formuloja, por të veproja si një mediator i nevojshëm dhe i durueshëm midis Rusisë dhe Austrisë, të isha gati për të gjetur terrenin e konsensusit dhe të mbuloja pikat emosmarrëveshjeve....... (Grey, Memoires, Payot, 1927,faqe 254) ishin fqinjet e Shqiperise. Vetë Grey e pranon një gjë të tillë. Ai pohon në Kujtimet e tij se:.... Aleatët ballkanikë ishin të verbuar nga fitorja; Serbia donte, të kishte dalje në Adriatik, dhe kishte shumë mundësi që ajo dhe Mali i Zi të dëshironin të merrnin disa rajone të Shqipërisë duke i konsideruar pjesë të plackës së luftës..... (Grey, Memoires, botime Payot, 1927 faqe 246) Per te kënaqur Greqine, krahina shqiptare e Camërisë ju aneksua asaj, megjithëse shumica dërrmuese e popullsisë ishte shqiptare. Sipas Memorandumit të qeverisë shqiptare të Vlorës në vitin 1913, në Camëri jetonin 75 mije shqiptarë nga të cilët 18 mijë shqiptarë të greqizuar, të cilët ishin vendosur, ne kazanë e Reshadijes (Igumenicës) 16 mijë shqiptarë, në kazanë Pra e ashtuquajtura Konferencë e Londrës, e Margëllicit 25 mije shqiptarë, në kazanë e Filatit 20 u mblodh 18 ditë pasi ishte shpallur pavar- mijë shqiptarë, në kazanë e Paramithisë, 13 mijë sia e Shqipërisë Natyrale nga Ismail shqiptarë…… Qemali. Në datën 29 Nëntor 1912, minis- Në kazanë e Luros 100 përqind shqiptarë….. tritë e jashtme të 6 fuqive të mëdha u (Memorandum I qeverisë së Vlorës, drejtuar Konfernjohën me Aktin Juridik të shpalljes së enceës së Londrës, firmosur nga Mehmet Konica, Pavarsisë Rashih Dino dhe Filip Noga) Per te kenaqur Serbine, krahina shqiptare e Kosoves 3-Ne keto takime qe zgjaten 6 muaj, me mbi 90 perqind popullsi shqiptare ju dha Serbise. teritoret shqiptare u perdoren per te Vetë Grey e pohon një gjë të tillë duke folur me qetesuar dhe kenaqur palet nderluftuese qe përbuzje për trojet shqiptare. Ne Kujtimet e tij ai

P a g e

8

O u r

W o r d s

Poezi nga Ilmi Tahiri
pse aq gjatë çiftet aty nuk kanë parakaluar, athua vallë nuk të kanë hetuar, ky peisazh aq madhështor , shumë tërheqës për vizitor, e sidomos për ata që kanë lidhur kurorë, ecin bashkë dorë për dorë, një buzë mbrëmje plotë kurorë t'a shijojnë këtë vend magjie sa nuk është bërë vonë , të freskohen të thithin aromë, se mjaftë kanë qëndruar të mbyllur në dhomë, në këte park kush pushon, ai vërtet përjeton një atraksion , dhe për jetë nuk e harron . 10 Ti erdhe pranvere, plot shira me stuhi, e ngope token e etur gezove çdo njeri, ti erdhe pranvere , per ne sot eshte hapur porta e lumturise , sot po qeshin fusha e lendina o peisazh i gjalle i endjes , shijes dhe dashurise, ti erdhe pranvere me lule behari, per aromen e tyre qe moti me kishte marre malli, ti erdhe pranvere e gezuar qofsh perhere, tani qelin lulet, çelin manaferre, lulet dalin ne dritare qeshin nga natyra ngjallen emocione zgjohen mijera deshira te gjitha keni nje emer, lulet me te mira. 11 Flutura ti oj flutur krahëshkruar, sot që herët qenke zgjuar, vallen fushës për t 'ia filluar, ti moj flutur,moj lozonjare, fluturo mbi fusha, fluturo mbi male, mos u bëj ti mendjemadhe, sillu ,sillu rrethrrotullim, eja tek unë fluturim, shumë gjatë sot, ti bëre rrugëtim, eja , eja pusho pakëz mbi trupin tim, të të puthë me buzë, të të marrë në përqafim, që nga mbrëmja gjer në agim, ti prap drejt qiellit nesër nisu fluturim , ti fluturo mbi fusha , fluturo mbi gjelbrim, rrotull peisazhit natyror, eja mbi mua kur të duash, ti bëj aterrim, unë të pres krahë hapur plot gëzim, ti o flutur , moj krahëshkruar, eja , eja mos ngurro fare,

Ku eshte sherbetori tani te fusi keto dy llume neper burgje per krimet e tyre apo ka neoje per ndonje shtytje dhune si ne kohen e diktatures se 1945….a mjere ai popull dhe per ato njerez atje... Ina Rama—-Adriatik Llalla Nga nje e pa-afte tek nje sherbetor shkon Prokuroria e Shqiperise

Poezi
Mimoza Agalliu Zemër gruaje shpirti im, që asqë s’mund ta njohësh, e as kurrë ta çkodifikosh! * E urrej heshtjen e zërit tënd, E dua kristalin që të vesh shpirtin… E mes kësaj lufte gladiatorësh, pa mburojë e pa shpata, Ti triumfon përherë mes betejës në dashurinë tonë të gjelbër zhdon ... Raimonda Moisiu Te rilind edhe njehere.... Shtëpizat e parajsës s’janë aq pranë, sa të mundësosh hyrjen gabimisht nëpër odat e bardha, pushit diellor takohemi rrallë, dritare vargjesh shëmben, trungut të pambjellë si duhet, perspektivave shuhemi larg... shuarje dritash, qytetit më të bukur në botë në Tiranën tonë, mbjellur kam një varr... FLUTURIM N´KARADAK Vardari teposhtëzës vardarishte me gurgullima ilirishte nget plot një jetë andej n´bregun tjetër as e kuptojnë, as e dëgjojnë, e injorojnë, flasin gjuhë tjetër nga e jona e vjetër ma injoruan Shkupin kur më vuan hudutin n´një anë Pollogu, Mavrova e n´lug tetova, andej n´breg Likova, përbri Kumanova, po n´mes Shkupi (s)vdes kurë po m´i thonë Skopje, trishtim me rrokje, shëmtia s´ka ngopje këndej n´Han t´Elezit që n´mëngjes me këngë t´këndezit Karadakun ndezë, poshtë digjet dhe m´djegë si gaca, Bllaca po dole kah Zhegra, kah Gjilani, hudutet e egra i dogj zemani te ai Trekëndësh, te ai Trekëmbësh m´ia thotë Thanusha që n´lot m´laget gusha, se nuk është si-ishull të ndahet n´Konçull eh, Karadak, t´kam n´zemër, t´kam n´gjak, o Flamur-Bajrak " vargje per pranveren "-diezar varg ELLA LILI Nje vajze e vogel vdiq Une atehere vrapova drejt saj Por s'e gjeta. gjeta vetem endrrat qe rreshqisnin nga muret te pafuqishme. Kur dhimbja e saj mori fund nisi dashuria ime. Ne Pubin e zakonshem me miqt Mundohesha ta harroja. Mundohem akoma. Por ajo eshte gjithkund. Ne cdo kujtim te ri. Ne parfumin e ftohte te eres se mesnates. Ne kengen e nje sirene te fshehur. ne blune e nje debore te pare. ne zjarrin e diamanteve te yjeve. Ne nje mengjes me avuj. Dhe ne nje vetvrasje gazete. Me pelqejne lulet. Ne kohe te vecanta. Me ngjyra te vecanta. e njoh gjuhen e tyre. Ti je e bukur pranvere.

E di, një ‘’ djall i zi ‘’ i qëndron qenies tënde… Endrrat mbyllin e hapin dritaren e Po a e kupton, gjumit, pse konfuze Edhe kur syte i kam hapur. jam, Rrezet e argjenda te henes syri lot pikon ?! Varen nder qerpiket. Në çastet e jetës varet!... Nje trokitje e lehte degjohet ne Eh, zemra ime xham, padrejtesinë në urrejtje nje bilbil i vetmuar mban ne sqep, dënim… rrahjet e zemres sime…. Lagështohem brymës së Ç‘të kanë sytë? Pse -.shenjtë, Gentjana Avdiaj rrjedhin lot? I flas vetes dhe endrres, thua afroi ora e vdekjes...? *** ‘’Djall i zi ‘’, a ma rrëfen? e shtune e lodhur endrraprere Mureve te gervishtur, tavanit te Po troket, Pafajësinë nga vetja: ne qytetin me banore te renuar, vjen si planifikim modern, Largim… harruar, Aritmine e frymemarrjes qe modestia përmbledh vetëm në një moskuptim asgjëje mbi pllaka te akullta mermeri perseritet e perseritet, emocionet... … pushojne germa te zeza jetesh Zhytur ne gjirin e ftohte te “Pluhur në erë’’, te heshtura, vetmise…… Ushqimi i shpirtit mban bota jote e menduar. -.rradhë, atje më tej, Zëri në pozicion çjerrës , njerez me te zeza ne trup e ne shpirt Ne ate hutim, memeceri, mundoshkëndia ngacmon bërtitës, ne qytetin e heshtur hem vetërrotullimin ndjesor. të detyrosh këtë Botë mes lotesh, percjellin perte mbyll syte, Fjalët e zemrës ende s’kanë të të rrëfejë mortshem te dashurin e tyre, te zbukuroj erresiren, shterruar... ç’është në të vërtetë… kortezhe njeri pas tjetrit T’i jap nje emer te ri; Ti indiferent, trishtojne diellin e kesaj te Shprese! Jetë, ti po shuhesh fjalëbluarës në kotësirë, shtune, Llampat e rruges, lidhur me sham- apo iluzioni i vdekjes po të Helmin e zi thith shpirtravrare mes loteve te ite e zeza, shtrëngon mbytjen pak nga dhe fajin tënd lamtumires degjojne zerin Si karvanet e mesjetes ne token e pak...? ma përcjell mua ta “vesh”, kumbues te kurbatkes aty djerre, Ende s’ke shijuar lulëzimin të ndryshoj profilin tim të prane, Presin te dale ndonje re, e shpresave, bukur … -me fal ndonje lek ta befte piklat e shiut nen driten verbuese sillmë një kilogram fat Ah, Botëposhtërsia zoti mbare, t'rujt zoti kalamajt te vetetimes, të mundësoj këputjen luleve “Çelnajë...” ishalla, ujitin buzet e e thara…. të çelura 7 ironi fati e nje jete boshe mbi Me mjafton endrra, me gjethe dafine thurrjen veshur me “petk” virtoke, ne qytetin e fjetur te Te rilind edhe njehere, kurorë gjërie, shpirtrave te larguar, Si zogu endacak te zgjohem ne brenda shpirtit të flak hijet, mundohet të jetë zeri i kurbatkes te ndjek ne mengjes, ndjekur pas... me mua mbushamendëse, ikjen e metejme, Me krahet tim te pushtoj diellin, me hipokrizi të shtirur; heshtje, heshtje lotuese qe Rrezet e tij ngrohin endrrat, Fjalët, t’i mbllaçit fshehuraSyri thellë te të tutë vret, U japin shkelqim kujtimeve te zi, mos më dëgjojnë zogjtë, zhbirues, degjohen zerat e gezueshem thinjura, mbasi përhapin lajmin, me aftësi gruaje te varrmihesve qe hedhin Dhe ecin krah –per krah yjeve ,…. ndërsa unë, dua të shndërrorrëzon hipokrizishtirurën, lopat e fundit mbi varrin e te hem ujëvararë përplot’ lotë, ku buzëqeshja sarkazëm ndjerit, e mbaruan edhe nje të puthem gurësh, sokakëve Sofia Ziri-Nako ngulmon, lë gjurmë detyre tjeter per sot, të vend-lindjes, PO TROKET... ironi tjeter fati, jeta vapastaj lermëni

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

9

Regjistrimi i popullatës në Serbi gjatë shekullit XIX (Vijon)
Regjistrimi i popullatës në Serbi gjatë shekullit XIX regjistrimin e vitit 1834 kur shtëpi serbe dhe të hebrenjve së bashku në Beograd ishin 769 ose 25% e numrit të përgjithshëm të shtëpive. Në regjistrimin e vitit 1846 numri i shtëpive serbe dhe të hebrenjve ishte shtuar në 1720 ose 45%. Shtëpi të hebrenjve në vitin 1846 ishin 4% , në vitin 1856 numri i tyre u rritë në 6%, ndërsa romët përbënin 1% nga numri i përgjithshëm i popullatës së qytetit. Të regjistruar si shtetas të huaj në Beograd gjatë regjistrimit të vitit 1846 ishin rreth 7%. Sipas regjistrimit të vitit 1856 popullata myslimane përbënte 31%, kurse serb dhe vlleh së bashku përbënin 61% të popullsisë. Popullata e Beogradit në këtë kohë ishte ndarë sipas përkatësisë fetare. Numri i objekteve të kultit në këtë kohë ishte si vijon: 11 xhami, 4 teqe, 2 kisha provasllave për serb dhe vlleh dhe 1 sinagogë. Në këtë periudhë ndarja ishte bërë edhe nëpër shkolla si vijon: 10 shkolla fillore për popullatë myslimane, 1 hebreje, 1 greke, 3 shkolla fillore serbe, gjimnazi, shkolla e tregtisë, liceu dhe bogosllavija në gjuhën serbe. Në vitin 1854 u tentua që të bëhet diferencimi i popullatës në aspektin antropologjik në disa grupe (lloje), tipi Kaukaz si e quanin në atë kohë me origjine indoevropiane dhe të cilit i përkisnin të krishterët, serbët, vllahët, katolikët dhe protesanët. Hebrenjtë dhe romët u ndanë në tipe tjera të ndryshme. Tipi Kaukaz përbënte 92,4%. Popullata e Beogradit gjithnjë vinte duke u diferencuar në aspektin fetar, etnik dhe social. Në vitin 1867 myslimanët u detyruan ta braktisin qytetin, shtëpitë dhe pasuria e tyre ju nda qytetarëve serb. Para vitit 1867 të krishterët vllahë nga Maqedonia dhe shqiptarët ortodoks nga viset jugore e përbënin grupin ma të madh të popullatës dhe njiheshin si toskë, të cilët u bënë faktori kryesor në formimin e profilit etnik të popullatës së Beogradit. Myslimanët që konsideroheshin si turq të cilët u shpërngulën nga Beogradi ishin boshnjakët, shqiptarët, myslimanët e Nishit dhe shumë pak osmanlijë. Në vitin 1862 nga Beogradi u shpërngulën 8000 mysliman, në vitin 1867 edhe 15.000 të tjerë, kështu që pas kësaj shpërngulje në qytet mbetën vetëm 600 mysliman. Numri i hebrejve në vitin 1862 kishte arritur në 10.4% në numrin e përgjithshëm të popullsisë. Në këtë kohë popullatën e Beogradit e përbënin grupe të reja që vinin në qytet me strukturë heterogjene etnike dhe fetare. Pas shpërnguljes së myslimanëve në vitin 1862 në qytet erdhën popullatë e re nga viset qendrore. Beogradi në këtë kohë udhëhiqej nga popujë të ndryshëm dhe nuk

Perfundime
Gjergj Kastrioti Scanderbeg 1405 - 1468 Piccolomini, the Renaissance humanist, writer and diplomat. Profoundly shaken by the fall of Constantinople in 1453, Pius II tried to organise a new crusade against the Turks; consequently he did his best to come to Skenderbeg's aid, as two of his predecessors Nicholas V and Calixtus III, had done before him. This policy was continued by his successor, Paul II,(1464 -1473).They gave him the title Athleta Christi. For a quarter of a century he and his country prevented Turks from invading Catholic Western Europe. After his death from natural causes in 1468 in Lezha, his soldiers resisted the Turks for the next 12 years. In 1480 Albania was finally conquered by the Ottoman Empire. When the Turks found the grave of Skenderbeg in Saint Nicholas church of Lezha, they opened it and held his bones like talismans for luck. In 1480 the Turks invaded Italy and conquered the City of Otranto. Skenderbeg's posthumous renown was by no means confined to his own country. Voltaire thought the Byzantine Empire would have survived had it possesed a leader of his quality. A number of poets and composers have also drawn inspiration from his military career. The French sixteenth-century poet Ronsard wrote a poem about him and so did the nineteenthcentury American poet Longfellow. Antonio Vivaldi, too, composed an opera entitled Scanderbeg. Skenderbeg today is the National Hero of Albania. Many museums and monuments are raised in his honour around Albania, and among them the Museum of Skenderbeg in his famous castle in Kruja. Bibliography: Noli, Fan S.: George Castrioti Scanderbeg, New York, 1947 Logoreci, Anton: The Albanians, London, 1977. Nga e kanë prejardhjen pellazgët ? nga Dardan Leka është vendase që nga para historia dhe para imigracioneve te para pellazge që u vendosen në Ballkanë. Pra, duke u mbeshtetur në të dhënat e autorve nga antikiteti si dhe nga burimet e fundit shkencore, më në fund mund tê themi lirishtë se, vetëm huazimi gjuhësor që kolonët pellazgë moren dhe shperndajten nga vendasit ndikoi tek perhapja e gjuhës shqipe edhe më tej pasi që pellazgët u dëbuan nga Ballkani në shekullin XVI-të para Krishti. Si perfundim: ishin vetem si ndermjetsues, bartês te kulturave mes popujve të europës para historike. Burimi; Historia e Herodotit 1802 FATBARDHA DEMI, AGRESIONI PSIKOLOGJIK NËN GUNËN E NACIONALIZMIT në kohët moderne - të LUFTËS psikologjike. Sipas studiuesve, në këtë veprimtari shkatërruese, bashkë-punojnë specialistë dhe personalitete të fushave të ndryshme shkencore. Shprehje e këtij bashkëpunimi janë “punimet shkencore” mbi origjinën dhe historinë e Kombit arbër, si në rastin e Enciklopedisë Maqedonase (17 shtator 2009). Sipas akademikut B. Ristovski ajo paraqet fakte “shkencore” për shqiptarët e ardhur pas shk16 në Maqedoni. Se ata u nxitën nga Ali Pash Tepelena dhe “me ndihmën e bandave të kaçakëve terrorizuan popullsinë maqedonase duke i detyruar të shpërngulen, për rrjedhojë vatrat maqedonase dhe fshatrat e tyre u populluan me shqiptarë. (Gazeta “Koha”18.09.2009) Edhe në librat sërbe të historisë, hartuesit e tyre dëshmojnë se shqipëtarët kanë kryer “genocid” ndaj popullit serb, me qëllim që t'i largonin serbët nga Kosova. Ata përshkruhen si plaçkitës të kishave, ndërsa në të vetmin vend ku përmenden ilirët, ata quhen “grabitqarë” (« Shekulli » online 30.09.2010). Akademikët serb si historiani Gjuretiq, arrijnë kaq larg me fantashkencën e tyre historike, sa të pohojne se: “Mbi 80% të shqiptarëve të sotëm, nga burimet relevante historike, janë me origjinë serbe dhe janë po ata serbë të islamizuar pas Betejës së Kosovës(1389).(6) Studiuesi Peter Prifti pohon se: “Grekët i shohin shqiptarët si vllehë, d.m.th. pa rrënjë, pa shtëpi, pa tokën e tyre, sikur ata nuk ekzistojnë si popull me kombësinë e vet...Thonë se shqiptarët nuk ekzistojnë fare.” (7) Këto studime “shkencore” bëjnë pjesë në luftën psikologjike për të krijuar bindjen se shqipëtarët nuk janë autokton, karakterizohen historikisht nga një karakter kriminal dhe vihet në dyshim qënia e tyre historike, siç u shpreh edhe deputeti grek. (shiko “Racizmi historik, dëshmi e mëndësisë ideollogjike dhe politike e së kaluarës dhe nxitës konfliktesh në të ardhmen”). I gjithë ky arsenal luftë -nxitës psikologjik, i drejtuar kundër shqiptarëve, nuk është dënuar asnjëherë nga organet kompetente të Shtetit dhe nuk është bërë i njohur Organizmave Ndërkombëtare prej tij, megjithëse përbën shkakun kryesor të urrejtjes ndëretnike në Ballkan. Albanologu i njohur kroat, Milan Shufllai që në vitin 1913 në librin e tij “Acta et Diplomata res Albaniae mediae actatis illustrantia” vëren se, të gjitha informacionet për këtë vend e për këtë komb (shqipëtarët-shën im), na i japin vetëm armiqtë e Shqipërisë (!) (8) Mënyra më e përhapur e agresionit psikologjik është trazimi i fakteve të vërteta me ato të sajuara, për arritjen e bindjeve negative për ngjarjet, heronjtë apo idealet që udhëhoqën periudha të ndryshme të Historisë sonë. (më hollësisht në “Riciklimin e tezave antishqipëtare të shk19 në masmedian shqip-shkruese”). William Nichols (drejtor i “This week magazine”) pohonte se “Zëvëndesimi qoftë edhe i një fjale, mund të ndihmojë për të

“Engelana” e Ohrit dhe Mateja Matevski Nga Fahri Xharra
“Engelana” e Ohrit dhe Mateja Matevski Nga Fahri Xharra përzihen kabllot. Cila është Maqedonia antike? A janë duke e shpjeguar drejtë këtë çështje apo mos janë duke e mashtruar popullin e vet me një barrë historike që aspak nuk iu takon. Të nderuarit Mateja Matevski dhe Branko Manojllovski vetëm sa e hapën apo më mirë të them e shqyen “vellon e heshtjes”, “vellon e frikës dhe të kërcënimit”. Po kush ka guxuar nga shqiptarët ortodoks në kohën e komunizmit deklarohet që është shqiptarë. Hapin e tyre kishin për ta ndjekur edhe të tjerët sikur edhe shqiptarët tjerë të ngarkoheshin me mbrojtjen e tyre. Sa shqiptarë mysliman, katolik dhe ortodoks e kanë lëshuar Maqedoninë gjatë kohës së komunizmit? Zhbërje totale. “Ky akt i virtytshëm vetëm na konfirmoi se diçka nuk është në rregull me shoqërinë maqedonase dhe seriozisht duhet të rishikojmë maqedonizmin e ashtuquajtur dhe të pranojmë dhe të zbatojmë parimet e demokracisë për të cilën jemi përkushtuar”, ka shkruar në fund partia VMRO -Popullore, që drejtohet nga ish-kryeministri Lubço Georgievski. Po pra, nuk jeni në rregull dhe patjetër duhet të rishikoni historinë e maqedonizmit ? “Një pranim i tillë nga ana e Matevskit i cili pas 80 vjetësh fshehjeje, më në fund mori guximin dhe pranoi publikisht para opinionit maqedonas, është për t’u përshëndetur dhe ne e urojmë për këtë!”, thuhet më tutje në letër. Si e shihni duhet të ketë pasur guxim të madh që të pranohet publikisht diçka e tillë. “Me këtë hapet çështja parimore dhe thelbësore, në çfarë hutie kemi jetuar dhe akoma jetojmë”, thuhet në reagimin e VMRO Popullore. Asfarë hutie; vetëm një qëndrim i drejtë i çështjes historike dhe qëndrim i mençur ndaj shqiptarëve dhe të vërtetën e tyre historike do t`a ç`rrënjoste hutinë dhe gjetjen e një rruge të drejtë për shtetin e Maqedonisë. Departamenti i parahistorisë të Muzeut të Ohrit e filloi një punë shumë të vlershme për historinë botërore duke punuar në vendgjetjet arkeologjike, mbi Kishën e Shën Erazimit në hyrjen veriore të qytetit të Ohrit, ku sipas arkeologut Pasko Kuzman gjendet një vendbanim i lashtë i Fisit Maqedonas Engelani. Që në fillim, tentim për mashtrim me të dhëna historike. Ku ka pasur fis Maqedonas Engelani? Ata ishin fis Ilir; Enkelejt. “Jemi te Ohri dhe historia e tij shqiptare, por e stërvjedhur nga ardhacakët. Në antikitet (shënime sllave) qyteti njihej me emrin e vjetër “Lychnidus” që ndoshta do të thoshte “qyteti i

P a g e

1 0

O u r

W o r d s

Frrok KRISTAJ Në 90-vjetorin e lindjes së Katarina Josipit
Frrok KRISTAJ: Në 90 -vjetorin e lindjes së Katarina Josipit ME INVENCION E INTERPRETOI BARESHËN DHE MINISTRESHËN "Grupit të Hamdi Berishës", që të gjithë nga Ferizaji e rrethina, në procesin makabër të Gjilanit, mbajtur prej 1 deri më 7 shkurt të vitit 1947, Katarina Josipi ishte e vetmja femër ndër 37 meshkuj. Në atë gjykim Hamdi Berisha u dënua me vdekje, kurse 31 të tjer u dënuan me gjithsej 327 vjet burg, si dhe gjashtë të tjerë, e ndër ta edhe Kati, pas disa muajsh hetuesie e represioni u liruan nga aktakuza. Në anën tjetër, ka mbretëruar një mendim se Kati nuk ka edhe pa burrin, të cilin pushteti jugosllav ia dëboi nga Kosova si person i padëshiruar dhe e ktheu në Shqipëri. Kati nuk u martua më kurrë. Mirëpo, një pasur jetë private. Vërtet ajo vit para se të vdiste (1968), ishte shumë e angazhuaar, ajo e vizitoi ishpor pati edhe jetë private. bashkëshortin në Kavajë. Qe martuar me Hil Pjetrin, Kati ia vizitoi familjen e tij emigrant që konsiderohej në të re. Ajo ia njohu gruan atë kohë kishte ardhur nga dhe dy fëmijtë e burrit, të Kavaja e Shqipërisë. Ajo cilët kishin po të njëjtit ishte bërë edhe nënë: Lindi emra që paten edhe fëmijtë dy fëmijë që i vdiqen nga e Katit. një sëmundje e rëndë, katër Dhe, në fund, të themi edhe dhe dy vjeç. Më vonë mbeti këtë se me emrin e Katit njëvjetorin e vdekjes së Katit, por edhe tash e disa vjet në kuadrin e manifestimit letrar, kulturor e shkencor “Takimet e izaj, në Prishtinë, apo në vende të tjera të Kosovës e më gjerë në trojet

është pagëzuar në vitin 1971 Konkursi për Dramë Origjinale i Teatrit Kombëtar të Prishtinës, i publikuar nga po ky Teatër, konkurs ky që funksionon edhe tash, pastaj me emrin e saj është pagëzuar edhe Shoqëria Kulturo-Artistike në Zym, që është themeluar në

Gjeçovit”W, që mbahen tash etnike shqiptare. e 42 vjet në Zym të Hasit, jepet edhe çmimi “Unaza e Katit”. Por e kemi borxh jo vetëm ta përkujtojmë emrin e Katit por edhe ta përtrijmë emrin e saj nëpër institucione (në Prishtinë një rrugë është e pagëzuar me emrin e saj), së paku t'ia ngrisim një përmendore në vendlindje, në Fer-

Skerdilajd Konomi, the face of Hope in Albania...( never will he be forgotten)

Pse serbët na analizonin si komb? Nga ILIR KONTI
dhe nëna e tij Andronika (Donika), pas vitit 1468. Kurrkund nuk e cekë se shqiptare nga Kosova. Një Skënderbeu ishte serb. mashtrim epokal për shqiptarët. Në kohët e fundit, ankohet “Aty u vendosën Kelmendasit autori në libër se të Ardhe që edhe sot e kësaj dite i nautët e Italisë ka filluar të ruajnë doket dhe zakonet e tyre ngjallët vetëdija kombëtare. (viti 1897 F Xh)” E kanë filluar luftën për Në Istër, në fshatin Peroj kombësinë e tyre por edhe (arnautska dolina) jetojnë mbi për bashkëkombësit e tyre 500 arnaut. Këtu i solli sipas në Shqipëri. Ata për këto i autorit, Republika e Mletës me kanë formuar komitetet e 1657. Ata e paskan ruajtur tyre dhe mbajnë mitingje të veshjen e tyre kombëtare, vazhdueshme duke kërkuar zakonet e tyre, flasin arnautisht që Shqipëria të fiton au(shqip), por që të gjithë janë të tonominë dhe që qeveria fesë ortodokse. italian t`i ndihmojë shkollat Në librin “O arnautima”: e tyre. Këta shqiptarë janë shpjegohet drejtë gjendja e me ndikim të madh në Itali shqiptarëve në Itali, Shqiptarët dhe të gjitha mitingjet që e Italisë jetojnë në regjionin e janë mbajtur kanë dhënë Puljas dhe Abruzias. Kanë rezultate. Çështja shqiptare ardhur këtu menjëherë pas në Itali është popullarizuar vdekjes së Gjorgje Kastriotiçit shumë dhe opinioni publik (Gjergj Kastrioti). Këta Arnaut, në Itali e kërkon aukëtu i solli i biri i Skënderbeu tonominë e Shqipërisë.” Pse serbët na analizonin si komb? Nga ILIR KONTI Pra kjo ishte koha e Rilindjes Shqiptare në vrullin më të madh. Ku janë shqiptarë? “Në pjesën Perëndimore të Gadishullit Ballanik, përgjatë Detit Adriatik dhe atij Jon, nëpër, Thesali, Greqi, Mal të Zi, Bosnje, Hercegovinë dhe në Serbinë e vjetër (Kosova), është vendi që është tri herë më i gjatë se i gjerë e i cili quhet Arbania ose Arnautluki.” Serbët janë plotësisht të vetëdijshëm për shtrirjen tonë të vërtetë natyrale . Buna, Shkumbini dhe Vjosa. “Arnautët ndahen në fise; Gegë e Toskë, Krasniqë, Kelmendas, Mirditas, Kastar, Hot, Dibranë dhe Malisor. Këta të fundit janë më të këqinjt, më të zjarrtit dhe më trimat nga të gjithë.” Ndarje e gabuar e fiseve! Kurse për gjuhë shqipe thotë se është e veçantë dhe nuk ka asnjë lidhshmëri me ndonjë gjuhë të gjallë. “Shqiptarët nuk janë pak, por ndjenjë për shtetformim nuk kanë”, dhe “Lumenjtë e Arnautlukut”, vazhdon; “sipas traditës – thotë autori, janë shumë sonë (serbe F Xh) dhe të por me rrjedhë të shkurtër drejtës sonë historike, si: Bojana (Buna), Shkumba duhet që kërkojmë të (Shkumbini), Vojuca drejtën për posedim të (Vjosa) Drini, Limi, Serbisë së Vjetër ( KosoVardari, Ibri, Sitnica dhe vës) dhe Maqedonisë e Llabi. Sipas tij të posaçërisht në ato anë që lundrueshëm janë vetëm banohet me shqiptarë se pa ata Serbia e Madhe nuk mund të paramendohet.” Vazhdohet me përshkrimin tonë të jetës në fise, hakmarrjen sidomos te shqiptarët ortodoks të Kosovës dhe Shqipërisë Veriore ( vëllezërit tonë si e thotë autori): Përshkruhet se të shqiptarët kihet shumë kujdes në martesat ndërfisnore që ato mos të ndodhin. Kurse në faqen 20 ceket se shumica e shqiptarëve e pinë rakinë dhe verën por që nuk dehen, nuk njihen me shprehinë e të dehurve. “Te shqiptarët mysliman bëhet syneti, por nëpër fshatra ndodhë që të mbesin pa atë ceremonial edhe nga 3 4 vjet në mungesë të hoxhës, por edhe kur t`iu vjen radha, të rinjtë rriten dhe ikin nëpër male për tu fshehur se iu vjen marre dhe kështu mbesin të pa synetuar.” “Shqiptarët nuk janë fetarë të mëdhenj, të premteve hoxha me tre katër pleq e kryejnë faljen, kurse të rinjtë në oborrin e xhamisë apo nëpër fshat në atë kohë luajnë me armë, duke i treguar aftësitë e tyre. Arma për shqiptarët është diçka që nuk guxon t`iu mungoj”. Flitet për besën dhe hakmarrjen.

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

1 1

Shkrime nga Agim Desku
merrja aromë lulesh të secilit trëndafil Jo tek ti e shoh botën tënde të mrekullive ku engjëjt flasin me hënën Rrinë pranë secilit varg kah e shkruaj me vite për të vetmin atdhe Tek lulet kurr rri me aromën e tyre marr ngapak edhe për miken time Tek vargu shoh dhe ndjej engjëjt sa herë vijnë tek unë me shi Ti bëhesh vetë pasqyrë kujtimesh për më të bukurat fjalë Edhe ti varg më shkruaj fjalën më të bukur për mua më falë Vetëm atëherë jemi sebashku unë e ti si i njëjti emër lulesh Portret pasqyre,kujtim i falur nga engjëjt e ëndërr vargut tim. Fjala Fjala është bukuri vargu E secilit njeri planeti Nga unë flitet vetëm e bukura Ajo që ka shpirt engjëlli. Me fjalën rri çdo ditë E kam për zemër si dritë Më ndirqon udhëtimin Kah e ngas jetën. Fjala më falë bukurinë e vetë Edhe të mbrëmjeve me hënë Kurrë nuk ndihem i vetmuar Rri sebashku më mua kudo që jam. Fjala ka bukurinë e vetë Kur është fjalë e mikes Kur është e këngës e Dervish Shaqës Kur është vargut poeti. Fjala ka bukurinë e saj Tek e bukura nënës Terezë Tek sytë e Kiares mbesë Tek emri i dashur Shqipëri. Tek lulet pranë lapidarëve Tek secili dëshmorë Fjala rri bukur tek ti atdhe Aty ku ka liri. Fjala rri më bukur Në Prekaz pranë zjarreve Pranë bacit Adem Sa bukur rri edhe në Gllogjan. Fjala rri edhe më bukur Shqip tek pi verë në Çamëri Ku më shumë dua liri Aty ku më rri emri Shqipëri. Kujtim për Pasaportën e Flamurit Kur errësira kishte kaplue botën me ngjyrat kuq e zi U ngjyros shqiponja dhe mbeti dashuri për flamurin tim Për të vetmën zëmër kudo që ka rënë në dashuri Për Ty mike edhe për Ty atdhe sebasku do të jemi Nëpër secilën luftë të çmendur të kësaj bote shtrigë Ku ma vodhi dashurinë nga zemra edhe nga shpirti ma mori. Në dasmën tënde mike erdha si fantazmë u bëra

Poeteka Mbarëkombëtare Këtu të shkruaj në ty pasqyra ime si në ditarin tim prej mërigimi Apo në gjeth lulesh ku edhe

Albania heading toward a new Dictatorship where the parliament commits fraud the president follows and the premier orders it….

Ku eshte Kallezimi Penal ne Gjykaten Kushtetuese per votimin me dy duar? Fjale shume dhe vepra hic...Shperdoroet besimi, vullneti & ...

VOTA PARANDALUESE Nga SKËNDER BUÇPAPAJ (fq.11)
liderin paramilitar të Serbisë, Arkanin. Për thellimin e krizës, gazetari fajëson Evangjelos Venizellosin, më herët ministër i financave dhe pastaj kryetar i PASOKut, për politikat e tij të taksave dhe për ligjin grek që iu jepte imunitet të gjerë ministrave. "Hile të tilla vazhdojnë prej dekadash. Publiku është i privuar nga informacioni real, përderisa televizionet, gazetat dhe faqet online të lajmeve janë të kontrolluara nga elita ekonomike dhe politike." Lexuesit ia kujtoj se Kostas Vaxevanis është gazetari që u arrestua nga qeveria greke pasi botoi në revistën e tij mujore "Hot Doc" (dokumente të nxehta) listën e 2000 qytetarëve grekë të cilët shmangnin pagimin e taksave dhe tatimeve në vendin e tyre, duke i depozituar në Zvicër paratë e tyre të fituara në Greqi. Bëhej fjalë për të ashtuquajturën Lagarde List, të cilën më 2010, Christine Lagarde, asokohe ministre franceze e financave, më vonë Presidente e Fondit Monetar Ndërkombëtar, ua dorëzonte zyrtarëve grekë, personalisht Venizellosit, i cili nuk ia dorëzoi askujt listën. Arsyeja pse e bëri këtë ishte se Lista Lagarde "implikonte një grup të korruptuar që flet në emër të demokracisë edhe kur e rrënon atë: zyrtarë me kompani offshore, miq dhe të afërm të ministrave, bankierë, botues dhe të tjerë të përfshirë në tregun e zi", siç shkruan Vaxevanis. Për arrestimin e tij media greke heshti plotësisht. Vetëm jehona e mediave të huaja e detyroi qeverinë greke të zbrapsej nga vendimi. Konkluzioni i Vaxevanis është se "populli grek duhet ta riparojë biçikletën e tij të demokracisë duke kërkuar që t'iu jepet fund hileve dhe korrupsionit. Gazetarët duhet t'i rezistojnë manipulimit dhe t'iu rikthehen detyrave të tyre të profesionit. Dhe qeveria duhet të ringjallë trashëgiminë e lashtë demokratike greke - në vend që të vrasë lajmësin." Venizellos ishte ministër i financave në qeverinë e Jorgo Papandreut. Ky i fundit, në krye të PASOK vinte në pushtet pasi populli rrëzoi me votë qeverinë e Karamanlisit. Ishte një votë që shprehte revoltë ndaj së djathtës greke. Një votë që i jepte shans së majtës së atjeshme të çrrënjoste sistemin e kalbur disadhjetëravjeçar të oligarkisë greke. Jorgo Papandreu, kur vinte në pushtet, ishte tërësisht i vetëdijshëm për realitetin me të cilin i duhej të përballej ai dhe qeveria e tij. I mundur dy herë nga Kostas Karamanlis, ardhur në pushtet falë një vote proteste ndaj Karamanlisit, i cili nuk ishte i aftë të përballej me krizën ekonomike dhe ta pastronte partinë e tij nga korrupsioni, Papandreu propozonte një plan 3 miliardë eurosh për të ringjallur ekonominë nëpërmjet investimeve, 'zhvillimit të gjelbër' dhe mbrojtjes së konsumatorëve duke i financuar me një reduktim të shpenzimeve shtetërore dhe një rishpërndarje fiskale të arritur nëpërmjet taksimit të të pasurve dhe kishës. Jorgo A. Papandreu, në një shkrim të tij, të botuar në "International Herlad Tribune" dhe media të tjera kryesore amerikane më 10 mars 2010, me rastin e vizitës së tij tek presidenti amerikan Barack Obama, katër-pesë muaj pas ardhjes në pushtet, pra i ri në detyrë, shprehte vendosmërinë e tij për t'u përballur me problemet e krizës dhe për aftësitë e vendit të tij për të arritur ringjalljen ekonomike, ndonëse ai thekson se kur erdhi në postin e tij, nuk e dinte shkallën e vërtetë të rrënimit ku ishte zhytur Greqia. Me masat e tij energjike, ai mëtonte të kapte nivelet e Bashkimit Evropian brenda vitit 2012. Shkrimi i tij titullohej "Greqia nuk është një ishull" dhe Papandreu theksonte se kriza greke ka ndihmuar të hedhë dritë mbi realitetin evropian. "Por sikurse Greqia nuk është një ishull, as Evropa nuk jeton në izolim. Ne jemi të gjithë pjesë të një sistemi financiar të ndërtuar keq që duhet të ndreqet urgjentisht." Kështu përpiqej të bënte Odisenë, duke shpërndarë fajin dhe përgjegjësinë ndaj Evropës dhe sa më gjerë përtej saj: "Unë jam në Uashington për ta takuar Presidentin Obama me një mesazh nga Evropa: Sfida me të cilën përballemi nuk është thjesht greke apo evropiane; është edhe amerikane, dhe së bashku ne duhet të gjejmë një zgjidhje." Vetë kryeministri grek pranonte ndërkaq se sistemi grek disadhjetëravjeçar ishte i bazuar në ryshfetin në të gjitha sferat e shoqërisë, por kërkonte që pa vonuar, pa debate shterpë të triumfojnë ndaj peshkaqenëve financiarë të cilët e kanë pasuruar veten, ndërkohë që qytetarët e rëndomtë kanë humbur punët, shtëpitë dhe pensionet e tyre. Papandreu, megjithatë, nuk e kuptoi se vota që e solli në pushtet ishte thjesht një votë e cila përkohësisht parandalonte një revoltë të gjerë popullore, e cila nga një revoltë ndaj një force politike do të shndërrohej në një revoltë ndaj një klase politike. Ai nuk arriti t'i mbante pemtimet, sepse partia e tij vetë ishte e zhytur në korrupsion, madje vetë ministri i financave, pasuesi i tij në krye të partisë, Venizellosi ishte dhe mbeti një kupolë mbrojtëse për korrupsionin socialist dhe për korrupsionin grek në përgjithësi. Në fund të shkrimit të tij, Papandreu kërkonte parandalimin e një krize të re që mund të shndërrohej në epidemike. Edhe këtu ai pati të drejtë, por sikurse ai as kolegët e tij gjithandej nuk mundën ta bënin një gjë të tillë, sepse i patën dhe i kanë duart e tyre të lidhura nga korrupsionet e veta. Peshkaqenët financiarë të Papandreut janë pikërisht oligarkët e kalbur të Greqisë të Vaxevanisit. Prandaj titulli "Oligarkët e kalbur të Greqisë" mund të përshtatej në "Oligarkët e kalbur të Shqipërisë". Këtë realitet e pranon për herë të parë në Shqipëri, në një intervistë të djeshme në Zërin e Amerikës, gazetari Fatos Lubonja. E pamundur që gazetarët e tjerë, intel-

P a g e

1 2

O u r

W o r d s

Amerika dhe zgjedhjet & IBRAHIM KELMENDI, LETËR PUBLIKE - SHEFIT TË MISIONIT EULEX,
duhet t’i presim të na vijnë me parashutë nga Amerika, klane përkatëse, me përato duhet t’i gjejmë ne jashtime të vogla, ajo jo vetëm shqiptarët. Në këto zgjedhje që nuk informon, por as që ka ardhur koha që t’i merr mundimin të dalë nga tregojmë bandave kriminale strofulla e ngrohtë dhe e retë parisë së Tiranës se ne hatshme e Tiranës për të matur nuk pajtohemi më me pulsin e shqiptarëve. Ndoshta gjendjen llumnajë që ato një mesazh i tërthortë i bashkanë krijuar për të na këbisedimit me median i z. sunduar. Për të mundësuar Mur ishte pikërisht dërgimi i një fillim të ri duhet së pari një sinjali medias të fillojë të t’u japim sinjalin palëve të luajë rolin e vet të doparisë se gjendja aktuale mosdoshëm si përçuese e së është e papranueshme për vërtetës, në interesin e vetëm të ne. Për disa kjo do të publikut shqiptar. Unë kam përkthehet në votimin e besim se media shqiptare i ka forcave të treta, për të tjerë, kapacitetet e nevojshme. Në duke iu përgjigjur nismave vend të mbylljes, zgjidhjet nuk për ta zhvlerësuar votën me Amerika dhe zgjedhjet kryq apo sido tjetër. Ajo që ka rëndësi, është t’i tregojmë parisë se ne nuk pajtohemi me sundimin e saj kriminal. IBRAHIM KELMENDI: LETËR PUBLIKE SHEFIT TË MISIONIT EULEX, Z.BERND BORCHARDT në atë nivel, sa të mos kem mundësi tjetër për të protestuar, pos përmes grevës së urisë. prokurori Salustro dhe salus- Me respekt, trot e Gjykatës së Apelit janë skandaloze, kanë cenuar Ibrahim Kelmendi rëndë dinjitetin e të gjithë ishpjesëtarëve të UÇK-së... (i lindur më 23.06.1954 në fshatin Llabjan, Komuna Uroj të keni mirëkuptim për Pejë; aktualisht në grevë të pafuqinë time fizike për të urisë përball burgut të konkretizuar raste e arsyetime Prishtinës; numri personal: të tjera. 1004921484, tel.:00377 44 151959, mail-adresa: Do të ju lutesha për një takim i.kelmendi@gmx.de) që të mund ti paraqes e arsyetoj edhe gojarisht shqetësimet e mia që më kanë futë në grevë. Paraprakisht ju falënderoj për mirëkuptim.

Mund që nuk hynë fare në punë garancitë e mia për ish-bashkëveprimtarët e bashkëluftëtarët, tani të akuzuar si “Grup i Drenicës”, se nuk janë as frikacakë për ti ikur proedhe përmes Misionit cesit gjyqësor dhe nuk EULEX, duke shpresuar se ndërmarrin asnjë veprim do të angazhohet kundër kundër dëshmitarëve të krimeve të Luftës, krimit të prokurorit Salustro. Po të organizuar dhe korrupsionit, kishte praktikë garacioni, ndërsa këto veprime selvërtet do të pranoja të hy ektive vetëm kundër ishnë burg unë për ta, sepse UÇK-së më revoltuan deri fyerja që u ka bërë atyre

Mark Nika, akuza të rënda Zhejit, Çanit e Dumës: Jeni të pafytyrë, mbroni vrasjen e Aleksit Nga Mark Nika
më 21 Janar. Dua t’u them së pari se gjyqi i 21 Janarit vërtet ka marrë rrugë të keqe, por nuk është mbyllur. Shumë nga Këtë letër e kam për Artur çështjet e vrasjeve ende nuk Zhejin, Grida Dumën dhe janë gjykuar. Vrasja e nipit Arian Çanin. Desha t’u çoj tim Aleks Nika, e cila fjalë kur ju pashë në një dyshohet se është bërë nga emision televiziv ku u një pistoletë si e Koman“revoltuat” shumë që një dantit të Gardës, akoma nuk kolegu i juaj e quajti vrasjet e ka filluar të gjykohet. Nuk 21 Janarit ndërprerje të demo- është se presim shumë tani kracisë. Nuk kisha parë në këtë prej drejtësisë, por qetësia jetë një tërbim aq haluçinant për të pritur qoftë dhe dhe të frikshëm nga tre njerëz gënjeshtër, në rastin e me shkollë të lartë, të cilët në gjykimit të një vrasje, është një debat ku flitej për vrasës vlerë e jona. Unë nuk e di dhe të vrarë, ishin si qen të ç’e keni atë turravrap për të tërbuar në anën e vrasësve. mbrojtur me çdo kusht Po ju çoj fjalë përmes gazetës, vrasjet dhe për t’i quajtur ngase e di që ato ekranet tuaja i ato legjitime, por di të them keni kthyer në frëngji nga ku që po bëni ndoshta më qëlloni pas shpine si shefi juaj shumë se ç’u kanë kërkuar Mark Nika, akuza të rënda Zhejit, Çanit e Dumës: Jeni të pafytyrë, mbroni vrasjen e Aleksit Nga Mark Nika dhe çfarë u takon të bëni për këtë çështje. Nuk e njoh mirë shtypin, por me aq sa di, nuk besoj se në botë ka ndonjë gazetar që hynë në polemikë për të zgjedhur mes të vrarit dhe vrasësit, dhe të jetë me shumë pasion në anën e vrasësit. Ju u kam parë në atë ekran dhe paçi faqen e zezë. Dua t’u them së dyti se kur flisni për të vdekurit që t’u bëni qejfin të gjallëve që i kanë vrarë, kini parasysh se ata që kanë vdekur kanë lënë pas njerëz gjallë. Aleksi ka lënë dy vajza të vogla jetime, gruan dhe familjen. Ne ju shikojmë dhe ndjehemi shumë të fyer që flisni për djalin tonë si për dikë që s’ka kush ta mbrojë. Mund të jeni inkurajuar që opozita s’e përmend më shpesh, mund t’u duket se ata janë të vetëm nëntokë dhe s’u dëgjojnë, por e keni gabim. Vëmendja me të cilën u dëgjojmë ne të gjallët kur doni të na përdhosni të vdekurit, është me e fortë edhe sikur të ndodhte t’u dëgjonin vetë të vdekurit. Ndoshta ju mendoni se ata nuk kanë më rëndësi për ju, por duhet ta dini se ata janë shumë të rëndësishëm për ne, sidomos tani që duket sikur janë vrarë kot, sipas jush. Bëni mirë mos të na i rivrisni para sysh në ekran, siç na i vrau Sali Berishën me Lulëzim Bashën. Mos zëvendësoni Ndrea Prendin, Agim Llupon dhe snajperët e tjerë të pushtetit. Sado t’u kenë paguar për këtë rol, nuk ka çmim që mund ta blejë jetën e një njeriu të vrarë në paqen e vet, në punën e vet dhe lirinë e vet për të protestuar. Bëni kujdes kur mendoni se po ribëhen “heronj të Berishës” duke rivrarë ata që vrau Sali Berisha. Së fundmi, dua që përveç neverisë që kam ndjerë kur u pashë dhe dëgjova duke poshtëruar vdekjen e Aleksit, të shpreh dhe neverinë për çfarë po shikoj dhe dëgjoj përditë nga ju, duke dashur të shenjtëroni veprën e vrasësve. Unë kam një arsye të madhe të jem në luftë me pushtetin, por nuk kam arsye t’u mësoj ju me kë të jeni. Ju mund ta votoni dhe në heshtje Sali Berishën nëse e keni idhullin tuaj. Ju mund të flisni dhe për ndonjë të mirë të tij nëse gjeni. Por nëse ju keni vendosur të lartësoni Sali Berishën si vrasës dhe të na poshtëroni ne si të vrarët e tij, atëherë jeni duke ngritur kultin e 21 Janarit në politikën shqiptare. Jeni duke u thënë shqiptarëve se kush ngre kokën për të protestuar, vritet. E di se mund t’i trembni përkohësisht shqiptarët me këtë, se e kanë të freskët fotografinë e Aleksit, Ziverit, Hekuranit dhe Faikut. Por nuk mund t’i trembni gjatë dhe përgjithnjë. Një ditë ne do t’i japim të gjithë fund pritjes. Do t’i japim fund pritjes nga drejtësia, pritjes nga politika dhe pritjes nga opinioni publik. Po u çoj fjalë se një ditë do të pendoheni që po

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

1 3

PËLLUMBESHA ILIRE OSE KRYE-ENGJËLLI nga ENVER GASHI (vijon)
ENVER GASHI PËLLUMBESHA ILIRE OSE KRYEENGJËLLI COLUMBA ILIRICA Standarti: Emri origjinal:columba illyrica, Emra të tjerë: archangel, gimpel, pëllunbi ilir etj. Bën pjesë në grupin e pëllumbave me ngjyra dhe është ndër pëllumbat më të lashtë të Evropës. Është kultivuar në gjithë territorin e Ilirisë. Ka qenë pjesë e kultit ilir dhe në popullatën ilire është quajtur "engjëllesha ilire". shpërndanë në tërë Evropën, Azi dhe përtej oqeanit. Shumë popuj e pranuan dhe e kultivuan si një pëllumb të bukur me një shkëlqim specifik dhe e kryqëzuan me raca të ndryshme. Kështu që pëllumbi ilir është stërgjyshi i shumë racave, sidomos në grupin e pëllumbave me ngjyrë. Anglia dhe Gjermania njihen si shtetet të cilat e kultivuan në origjinalitet dhe e ruajtën në trajtën e pa ndryshuar deri në ditët e sotme.Anglia kultivoi pëllumbin me ngjyrë bakri, kurse Gjermania atë me ngjyrë të verdhë (ari). Ndërtimi trupor: Ka një pamje të lidhur natyrore, i hollë ,elegant dhe shumë lëvizës. Përshkrimi i racës: Është i hollë, i fuqishëm dhe me një ballë të rrafshët. Xhufkën e ka të mprehtë (majë) dhe puplat fillojnë të mblidhen nga të dy anët e mbrapa kokës duke krijuar majën e xhufkës e cila përfundon mbi horizontin e kokës. I njejti përshkrin vlen dhe për pëllumbin pa xhufkë, vetëm se te ky lloj pëllumbi në vend të xhufkës pupulat lëshohen drejt qafës si tek çdo pëllumb pa xhufkë. Sytë i ka të theksuar dhe ngjyrë portokalli. Sqepi është mesatarisht i gjatë dhe ka ngjyrë të verdhë në të bardhë Qafën e ka të gjatë dhe të hollë,të ngritur lart dhe me një elegancë specifike. dhe pjesa e fundit e majës është më e mbyllur. Kanë një shkëlqim metalik në gjthë trupin dhe të jep përshtypjen e puplave të gjelit.

Pas pushtimit nga perandoria romake emri ilir kishte filluar të zhduket gradualisht dhe të zëvendësohet me emrin arbëresh Grupi: pëllumbat me dhe pastaj shqiptar. Gjithashtu ngjyra bashkë me emrin e tyre kishin filluar të transformohen edhe Nr. I standardit Evropian. besimi dhe kultet e tyre. 402 Romakët kishin treguar intersim të madhë për pëllumbin ilir dhe Madhësia e unazës: 07 ata e quajtën columba ilirica (pëllumbi ilir) i cili këtë emër e Gjeneza: ka mbajtur deri në ditët e sotme. Romakët ishin ata të cilët e

Shkëlqimi i puplave Gjoksi është i gjerë dhe i hedhur reflektohet me ngjyra të gjelbëra dhe para. vjollce. Shpinën e ka të gjerë dhe të Gabime të pjerrtë deri te bishti. mundshme: Krahët i ka të gjatë dhe të qëndrueshëm të cilët qëndrojnë Kur ka një trup të dobët apo të shkurtër, mbi bishtin e tij. kur e ka sqepin të shkurtër, kur xhufkën Bishti vazhdon nga vija e e ka të gjerë dhe kur shpinës dhe numëron 12 penda nuk ka shkëlqim të gjata dhe të gjera. metalik në gjithë trupin. Këmbët i ka të mesme dhe pa pupla. Puplat: Enver Gashi

PROF. KRISTO FRASHËRI, SHTREMBËRIME TË HISTORISË SË EPIRIT NGA AKADEMIA E ATHINËS
PROF. KRISTO FRASHËRI: SHTREMBËRIME TË HISTORISË SË EPIRIT NGA AKADEMIA E ATHINËS decipherment of the Linear B. Script, used Greek as the language of the rulin class). (Epirus, f. 36). Sipas tij, dëshmi se popullata greqishtfolëse shfaqen në Epir 2100 vjet p.e.s. janë sëpatat për luftë prej guri me vrimë, të cilat janë zbuluar edhe në stacionin e Maliqit pranë Korçës. Pra, nga një sëpatë me vrimë zbuluar në Maliq del, sipas tij, se në pellgun e Korçës në fund të mijëvjeçarit III p.e.s. popullatat ishin greqishtfolëse (!). Ne gjithashtu, e kemi të vështirë ta besojmë bindjen që ka Hammondi se tërësia e objekteve miniane, të cilat shfaqen në Epir në fund të Helladikut të hershëm, janë prodhuar nga fiset e para greqishtfolëse, të cilat u vendosën në Epir, gjithnjë sipas tij, siç e tregojnë dëshmitë arkeologjike, paqësisht. Më tej N. Hammond thotë pa na sjellë asnjë argument bindës se krerët e varrezave tumulare e përhapën helenizmin nga Maqedonia në Epirin e Jugut, pastaj nga Epiri i Jugut në Epirin e Veriut, ku dihet se mbisundojnë stërkat malore. Ai nxjerr konkluzionin krejtësisht hipotetik se qysh në Helladikun e Mesëm gjuha greqishte u shtri në një trevë, në Epir, prej së cilës ajo nuk do të nxirrej më kurrë (Many of them may have joined in the southwards movement which was to establish what we call Mycenaean civilization and to introduce the Greek language into an area from ëhich it was never to be ousted). (Epirus, f. 36). Nuk kuptohet se si popullatat kurgane qenkan përhapur nga jugu në veri, kur dihet se tipari kryesor i shtegtimeve të popullsive gjatë Parahistorisë, Protohistorisë dhe Antikitetit ka qenë të paktën përsa i përket Gadishullit Ballkanik nga veriu drejt jugut, pra drejt Egjeut. Kjo për arsye se Egjeu ka shërbyer si pol magnetik për hir të ujërave të tij të ngrohta, por ca më tepër për epërsinë e tij kulturore. Që këtu fillon, mendon Hammondi, historia e pandërprerë 4000vjeçare e helenizmit në provincën e Epirit. Sikurse shihet, ky është një supozim i cili ka në themelin e vet jo argumentin shkencor, por një prapavijë. Historiani anglez N.Hammond thekson se afërsisht në fund të epokës së Bronzit në Epirin qendror zhduken varrezat tumulare. Në vend të tyre praktikohet varrosja me gropë. Në viset e tjera të Epirit gjurmët e varrezave tumulare ndeshen për disa kohë dhe më vonë. Nuk ka dyshim se ky ndryshim i ritit të varrimit nënkupton ardhjen në Epir të një popullsie të re. Kemi përshtypjen se N. Hammondi del jashtë parametrave të një historiani objektiv kur në çdo moment të historisë ai sheh vetëm helenë – kur bartësit e varrezave tumulare i quan greqishtfolës, kur edhe ata që në të njëjtën kohë praktikonin varrosjen me gropë i quan grekë, kur bartësit e varrezave tumulare të zbuluara në viset ilire të Matit dhe të Kukësit ishin, sipas tij, greqishtfolës dhe kur lë të kuptohet se këto fise e përhapën praktikën e varrezave tumulare, pra edhe greqishten në Greqinë qendrore, etj, etj. Në të vërtetë, historianët evropianë mendojnë se kjo popullatë e re i përkiste etnikonit ilir. Përkundrazi, sipas Hammondit, këtu nuk ka ndodhur ndonjë ndryshim etnik, mbasi ashtu siç i quan bartësit e kulturës tumulare greqishtfolës, po ashtu edhe popullatat e ritit të ri të varrimit ishin për të, siç u tha, greqishtfolës. Madje, ai thekson në mënyrë të habitshme se me këtë rast në Epir u forcua edhe më tepër helenizmi. Ai pranon se dëshmi për praninë e një popullate të re në Epir janë objektet arkeologjike të zbuluara në varret me gropë, të cilat i përkasin fundit të epokës së Bronzit dhe fillimit të epokës së Hekurit. Vetë Hammondi rreshton këto objekte: amuleta bronzi, unaza me fund spiralor, unaza bronzi të incizuara dhe thika të llojit hungarian. Sipas mendimit të arkeologëve dhe të historianëve evropianë, bartësit e kësaj kulture materiale qenë padyshim ilirët, të cilët pas shtegtimit të hershëm nga stepat e Rusisë jugore ku ndodhej vatra fillestare drejt Perëndimit dhe pasi qëndruan për disa kohë në hapësirën e sotme gjeografike të Evropës Qendrore, u dyndën në masë drejt jugut. Ndoshta ne nuk jemi në gjendje të kuptojmë logjikën e arkeologut anglez, sipas të cilit si popullatat e varrezave tumulare të dyndura në fillim të epokës së Bronzit, ashtu dhe popullatat e varrezave me gropë të kulturës “hungariane”, që u dyndën 1000 vjet më vonë t’i përkisnin të njëjtit etnikon helen. Dihet se ilirët brenda një kohe të shkurtër u vendosën në viset e Ballkanit perëndimor që nga Istria e tatëpjetë. Gjurmë të kulturës materiale të tipit “hungarian” që përmend Hammondi, të cilat sipas vlerësimit të arkeologëve i takojnë shekullit IX p.e.s., tregojnë se ilirët kishin arritur deri në Epirin jugor. Sipas Strabonit, me ardhjen e popullatave të reja në Epir, popullata e mëparshme e thesalëve pellazgë që banonte në këtë trevë, u shpërngul drejt lindjes duke u vendosur në Thesalinë e sotme. Shtrirja e ilirëve drejt jugut nuk u krye vetëm nëpër tokë. Gjithnjë sipas Strabonit, liburnët ilirë, pasi e krijuan atdheun e tyre në Dalmacinë qendrore, me anijet e shpejta që ata ndërtuan, pushtuan edhe ishullin e Korkyrës, duke nënshtruar banorët e mëparshëm, feakasit pellazgë. Historianët mendojnë gjithashtu se nga brigjet e sotme të Vlorës apo të Himarës ilirët shtegtuan në viset italike të Apulisë dhe të Kalabrisë. Prania e tyre në këto vise vërtetohet edhe nga burimet e shkruara antike, madje edhe nga mbishkrimet e varreve të shkruara në gjuhën e provincës u përgjithësua dalëngadalë pas shek. VI, ndoshta vetëm në burimet e shkruara. Shkurt, emërtimi Epir është një apelativ i importuar nga jashtë. Pra, ka vetëm vështrim gjeografik dhe jo etnik. Më vonë, rreth vitit 400 p.e.s. kur në këtë trevë u mëkëmb Mbretëria Epirote, Epiri mori edhe Si dëshmi më të hershme të këtij vështrim politik. vështrimi kemi Homerin. Në të Kufijtë maksimalë dyja poemat e tij epike, “Iliada” apelativi Epir i mori dhe “Odiseu”, të cilat mendohet në kohën e mbretërimit të Pirros, se janë regjistruar në shekullin i cili vdiq në vitin VIII p.e.s., ai përmend emra 272 p.e.s. Kur në fisesh që banonin në trevën vitin 167 p.e.s. epirote, si thesprotët, kaonët, Mbretëria Epirote u molosët, hyllejtë etj., por vetë emrin “Epir” të trevës dhe atë të shemb, Roma krijoi në sistemin e saj epirotit si banor nuk e zë në administrativ gojë. Straboni, shkruan se Provincën e Epirit Homeri me fjalën Epir nënkuptonte vendet përkarshi ishujve me qendër Nikopojën (Nikopolis), afër të Jonit, duke përfshirë edhe Prevezës së sotme. Akarnaninë. Kjo tregon se në Kështu, emërtimi shekullin VIII p.e.s. kur janë “Epir” nga vështrimi regjistruar poemat homerike, gjeografik që pati në fjala epir përdorej ende me fillim dhe pasi mori kuptimin e steresë. Emërtimi për disa kohë Epir u shndërrua në apelativ vështrim politik, me gjeografik vetëm pas shekullit pushtimin romak u VIII p.e.s. kur helenët e Korinvesh me vështrim thit u vendosën në ishullin administrativ. Korkyra (Korfuz) dhe dëbuan këtej liburnët ilirë. Kështu, fjala Pas këtij evolucioni që pësoi apelativi epir, stere u shndërrua nga një emër i përgjithshëm në një emër “Epir”, shtrohet të përveçëm. Në fillim apelativi pyetja: Çfarë kupEpir përfshinte edhe krahinën e tojmë me Epir në kohën antike dhe cila Akarnanisë, në jug të gjirit të Ambrakisë. Më vonë ndërsa në ishte shtrirja e tij territoriale? jug emërtimi u tkurr deri në gjirin e Ambrakisë, në lindje ai Epirin e zënë në gojë u shtri deri në malet e Pindit. Duket se emërtimi Epir si emri i poshtë-lart tyre amtare. Shkurt, provinca e Epirit mori të paktën në shekullin IX p.e.s fytyrë etnike nga pellazge ilire. Emrin që mbante më parë provinca e Epirit para se të vendoseshin aty ilirët nuk e dimë. Dihet vetëm se fillimisht fjala Epir nuk ishte apelativ as gjeografik, as etnik, as administrativ. Fjala Epir është greqisht. Në përdorimin e përditshëm do të thotë stere, tokë kontinentale. Fjala i takon greqishtes së vjetër.

P a g e

1 4

O u r

W o r d s

Dead Albanians due to Current Dictatorship in Albania will they get a resolution?

Lirak Bejko Dead I vdekur nga Diktatori dhe vjedhjet e familjes se tij Berisha

One last dictator in Albania Left to be Overthrown!!! Not done Yet!!

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

1 5

Shkrime nga James Wm. Pandeli

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 6

O u r

W o r d s

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi ——presim rezultatet shpejt….

Deputeti Fatmir Xhindi

Gentian Zguri….rezultatet???

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

1 7

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi—-presim rezultatet shpejt...

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi —— presim rezultatet

P a g e

1 8

O u r

W o r d s

Ngjarjet e pazgjidhura ne Shqiperi——presim burgimin e perjetshem te familjes diktatoriale Berisha!!

Kush e Organizoi Protesten?

Ku ishin Organizatoret?

4 Fajtore pa Faj gjenden vdekjen ne 21 Janar 2011

Kush drejton forcat shteterore mbrojtese?

Cilat jane procedurat e Policise para se te vrase?

Pronare banke ne Shqiperi, e papune!! Si te behesh Bilionere ne 3 muaj!!! Elvana Hana mbesa e L.Berisha..Burg

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

1 9

Vrasjet e krime te ndryshme te pazgjidhura ne Shqiperi….Burg...

The Blair Connection

FLuturime Falas me urdher te ….

Vjedhja e lejuar ne Shqiperi e pronave per tu ndertuar rezervat ashtu dhe e mineralit te brendshem ne Shqiperi.

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Si pastroen parate nga peshku qe eshte qelbur nga koka!!! Burg

Spitalet e Ndertuara me leke nga Tirana ne Qipro, Ishujt Keimen nepermjet nje grup manaxhimi ne New Jersey, USA. Keshtu jane pastruar shume para te vjedhura ndaj popullit SHqiptare.

Si mund te pastrosh parate e vjedhura nga viti 96-2005 nepermjet llogarive pa emer ne ishujt jasht Shqiperise...

P a g e

2 0

O u r

W o r d s

Disa Ngjarje e pazgjidhura ne Shqiperi nga Prokuroria...Kur vete Ina Rama ka frike per Femijet e saj!!

?
Duet nje Kryeprokuror allcak qe te zbardhi ceshtjet te pazgjidhura qe nga vitet 1944!! Perse nuk u pane dokumentat qe verifikonin fjalet e Albana Vokshit dhe e dergonin te qeli ate me bashkepunetoret? Disa nga ceshtjet qe kane kaluar pa hetuar ne Shqiperi!!

Perse vetem 2 Vjet heqje Lirie u kerkua kur te tjere kane marre me shume per me pak korrupsion? NJe hetues I mire do ti kishte keto kriminele cdo 2 dite gati tu duke dhene llogari….

Perse nuk u hetua shkelja e kushtetutes Shqiptare nga Prokuroria? A thua ka marr fund drejtesia?

Bilioneret e Rinj te pa Prekur ne Shqiperi qe bejn hesapet me $$$ e popullit me keq se S. Berisha...te shohim ndryshimin dhe per A. Xhillarin
The leader of Opposition in Albania rather spend $$ on luxury vacations in US rather than face the facts and reality in Albania!! Could it be that he’s so implicated with the GOV. that he can end up serving life sentences?

Njerezit vdesin ne Shqiperi sepse Sekseri I lejeve te ndertimit ne tirane Alban Xhillari me E.ramen nuk cajn koke perhapesira midis ndertesave qe te kalojn makinat e urgjences. Me ato ne Shqiperi, kercenimet dhe blerjet ecin, po jo me ne pertej Oqeanit.

A pyet njeri ku eshte burimi I milionave $$ qe ky njeri eshte kukull? Alban Xhillari Sekseri I Lejeve te ndertimit tani kush eshte se E.Rama iku?

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

2 1

Vjedhja e Mineraleve, Pergjegjesit!!!!Burg...

Mineralet ne very te shqiperise te monopolizuara!!! Perse?

Floriri nepermjet mineraleve

Vdesin njerezit per tu pasuruar njerezit e Kryeministrit Shqiptare bashk me Fatos Nanon si sekretar PD’s ne Washington DC. USA

Fluturime me parate e mineriave te populit Shqiptare...

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Njerezit pergjegjes...Burg...

Stream Oil Albania has a direct connection to Shkelzen Berisha as well as to his sister Argita Berisha...te tjeret kane vec 1% si kukull qe jane...

Si mund te vjedhesh token parate e pronarit te tokes me ane te kompanive nafte fantazme nderkoh fshiet nga pas vete KM.

Argita & SHkelzen Berisha Pergjegjes per vjedhjen e naftes nga pronaret….

P a g e

2 2

O u r

W o r d s

Disa mbikqyrje nga pertej Oqeanit mbi familjen Balliu!!!! BURG Fahri Balliu I paprekshem ne abuzime ndaj popullit te elbasanit!!! Ta kthej koken pas te shohi rrobat e grisura qe ka pas...

Henris Balliu Guilty as part of Gerdec Tragedy as well as being part of it!!!

A ka burra me ne ate vend??? 700 Punetore te firmes Kurum ne Elbasan ne proteste!

Kush nga keta nuk ka Ilegalisht Perfituar Financiarisht ne kurriz te popullit Shqiptare??? Te tere fajtore!!!

Human Right Violators as an inheritance from the so called bearded man Tos Nano in Albania!!

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

2 3

Lidhja Vokshi—Xheka —-Spahiu—-klani Berisha ...BURG

Albana Vokshi Florentia Xheka Arjan tartari cfare kane keto te tre te perbashket/? Jane kukuallat e Klanit Berisha duke mbajtur kompani ne emer te tyre por qe gjenden Berishat nga pas

Kumbaret qe kane interesa financiare te perbashketa me opoziten e Rames qe pagoi $$$ Fatos Nanos per postin e kryetarit!!!

Fatos Nano u debua nga posti Kryeministrit nga nderkombetaret Amerikane!!! Burg per vrasjen e Hajdarit

Azem Hajdari I vrare nga bashkepunimi NanoBerisha!!!

Import Export I Droges ne kohen e Fatos Nanon ne Shqiperi ishte ne kulm te larte te Europes...

Kryengritje nga njerez me arme per parate e vjedhura ne kohen piramidale & ate qe vijoi me pas me fatosin ne krye...gjykoni vete njerez….

Koha kur Ishte Fatos Nano ne pushtet ne Shqiperi , kur krimi dhe rrembimi ishte 1 mij perqind lart

P a g e

2 4

O u r

W o r d s

A Funksionon Kontrolli Shtetit ne Shqiperi

Shembujt e Parave qe vijn drejt SHBA nga vendi me I Varfer ne Europe... Perse?

Familja Berisha & Podesta group 2— Albanian Americans 4 Jail & restitution for Podesta
The Albanian Mafia Lobbies against the rest of Albanian Americans!!! The Global War Continues.. Nje vrime ne uje me keshillat drejt Shqiperise….zvogelimi I reputacionit te Podesta Group per hir te familjes Berisha... Mr. Countryman shell shocked when the opposition and the government of Albania sit down to vote some laws….Question– Did they really sit down together? Yes and you are welcome... Is the money being diverted to the Podesta group for retaliatory against those that tell the truth outside of Albania? So far YES...the war goes on..

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

2 5

Libri I ndaluar I Agim Hamiti’t

Interviste e Shenasi Rama
Shinasi Rama: E vërteta e themelimit të PD -së. Berisha erdhi direkt nga Ramiz Alia politik, por një manovër e zgjuar e Ramiz Alisë, d.m.th. sipas parimit “po e hëngrën, mirë, po nuk e hëngrën, të shohim sa kanë kurajë dhe a ua mban”. Mirëpo, kryesorja ishte se në këtë pikë krijimi i një organizate studentësh dhe intelektualësh të rinj, një nga kërkesat tona, ishte tashmë diçka e pranuar dhe e legjitimuar edhe nga sistemi dhe nga partia në pushtet. Por ky nuk ishte pluralizmi i vërtetë politik dhe beteja për të fituar pluralizmin do të zhvillohej në takimin e përfaqësisë studentore me Ramiz Alinë. Ky nuk ishte një problem i vogël dhe nuk mund të kalohet lehtë, përkundrazi. Intelektualët që erdhën në Qytetin Studenti ishin një problem i madh për ne, sepse edhe pedagogë kishin hyrë dhe ishin ngujuar në fakultete. Sado që kishim një rreth të fortë studentësh, shumica konviktorë, që na mbështesnin me shumë besim, prania e pedagogëve ishte një influencë e jashtëzakonshme negative, edhe sepse ofronte një siguri të madhe për studentët. Në një përpjekje për t’i shkëputur nga studentët, mbi të cilët pedagogët kishin një ndikim të madh, si dhe për t’i futur në atë hullinë ku duhej, kërkova që t’i bëj bashkë disa prej tyre. Aty ishin shumë njerëz, ndër ta ishte edhe Moza Pashko, gruaja e Gramoz Pashkos dhe motra e Genc Rulit. E pyeta ku ishte Gramozi dhe më tha se ishte në fakultet me studentët e Ekonomikut. Çova dikë më Mozën dhe e thirra. Si erdhi Gramozi, i prezantova me Sali Berishën, dhe u thashë se ne do të shkonim në takim me Ramiz Alinë për të kërkuar pluralizmin, se do të ruanim Lëvizjen Studentore dhe se ata duhej të themelonin partinë opozitare, së bashku me intelektualët dhe pedagogët e tjerë. Që nga ai moment ata nuk janë ndarë nga njëri-tjetri. Pavarësisht se e dinin se dy gjela nuk rrinin dot në majë të plehut, dhe e shihnin veten si të parët e katundit, bashkëpunimi i tyre në atë pikë ishte i domosdoshëm dhe të dy e pranuan. Në momentin që ata ikën, organizova zgjedhjet e para të lira në shtetin shqiptar, në të cilin studentët e çdo fakulteti do është shpallur partia. Në ditët e tjera janë mbledhur firmat dhe më 19 dhjetor është aprovuar ligjërisht si parti politike. Si ndodhi zgjedhja e krerëve dhe pse ju shpallët kundërshtimin? Kush janë krerët? Le të dalë njeri e të thotë se është para meje apo që ka pasur peshë më shumë se unë në këtë proces. Shiko, kjo është komedi që luhet në Tiranë, ku gjithkush kërkon të hyjë në histori duke u mbajtur mbas xhakaventos së dikujt, apo të pardesysë së një tjetri. Ideja kryesore e jona ka qenë ajo që përshkrova më lart. Intelektualët do të bënin partinë opozitare, ne studentët do të kërkonim pluralizmin e vërtetë politik, por edhe do të ruanim Lëvizjen Studentore të pavarur nga intelektualët e të tjerët. Mirëpo, ndërsa ne po punonim me intensitet për detyrat që i kishim vënë vetes, këta, d.m.th. intelektualët, nuk qenë në gjendje të mblidhnin as një grusht me njerëz që t’i mbështesnin hapur, as ndër krushqitë, miqtë e kushërinjtë e tyre. Ishte një gjendje pritjeje në kryeqytet, ku askush nga këto rrethe që dinin, por që ishin edhe të lidhura me regjimin, nuk donte të lëvizte pa u qartësuar ujërat. Kështu që, nga pasditja, mbasi mbetën pak a shumë një grusht, deshën të vinin në mbledhjen e përfaqësisë studentore, të bëheshin pjesë e saj dhe të fitonin legjitimitetin që iu mungonte në takimin me Ramiz Alinë. Unë i nxora jashtë ata të dy dhe nuk lejova që të bëheshin pjesë e përfaqësisë. Kështu që as Sali Berisha as Gramoz Pashko nuk do të kishin kurrë legjitimitet politik nga Lëvizja Studentore e nga arritjet e saj. Për ne ata do të ishin e mbetën të jashtëm e të huaj. Por, në përfaqësi mbeti një pjesëtar i atij grupi që ishte edhe i zgjedhur nga studentët e Arteve, sepse

të votonin me aklamacion për studentët që do t’i përfaqësonin në takimin me Ramiz Alinë. Në lidhje me sekuencën e ngjarjeve, kështu shkurtimisht, më 12 dhjetor janë mbledhur te Gramoz Pashko një grup ku ishin: Azem Hajdari Mimoza Ferraj, Aleksandër Meksi, Sokol Necaj, Sali Berisha etj. Më 13 dhjetor është vendosur përbërja e Komisionit Nismëtar dhe

P a g e

2 6

O u r

W o r d s

Declassified (continues)

V o l u m e

5 ,

I ss u e

2 5

P a g e

2 7

Declassified pg2

WE ARE ALSO ON THE WEB WWW.NEWLIFEAACO.ORG

Non Profit Charitable Organization

“ N E W

L I F E ”

J E T A

E

R E

1774 - 76 street Suite D3 Brooklyn, New York 11214 Phone: 718-594-0511 Fax: 201-795-4795 E-mail: Endri@newlifeaaco.org

Cdo njeri mund te behet anetare dhe te bashkoet me misionin tone per te krijuar nje shtet te vogul ketu ne kete continent te madh. Te ndihmojme njeri tjetrin qoft dhe me nje keshille te thjeshte. Kjo eshte nje thirrje per te informuar njeri tjetrin plus dhe per projekte te ardhshme qe jane ne pune e siper. Se shpejti nje Shkolle Shqipe Anglishteje dhe nje vend ku te gjith njerezit te gjejn nje strehim nga cdo hall apo nevoje. Bashkimi ben fuqi dhe Zemra e Vullnetarit nuk ka cmim.

Building a Future One Person At a Time...

Raimona Moisiu:, ntervistë me historianin, publicistin dhe studiuesin Prof. Neki Babamusta Raimona Moisiu: Intervistë me historianin, publicistin dhe studiuesin Prof. Neki Babamusta Prof. NEKI BABAMUSTA përzemërsi për misionin historik. Gjithashtu kanë ardhur patriotët e kombit Aqif Pashë Elbasani, Avdi Bej Toptani. Për detyra patriotike kishin lidhje të ngushta me fiset Biçaku në Elbasan, Canët në Peqin, me Mojsitë, me Xhantë, me Must Carën etj. Gjatë luftës çlirimtare vinin vëllezërit Myslim e Shyqyri Peza, Mustafa Gjinishi. Realisht ndjeva tronditje nga vrasja macabre (mbytja me tel) e Mehmet Babamustës, vdekja në burg e Hasanit, burgimet politike të Ibrahimit, Halitit dhe tim vëllai Qemalit. Im atë vdiq nga ataku në zemër. Një pushtetar vendor e kërcënonte: “Jam Enver Hoxha”. Në Gjysylkonaj, në vitin 1953 u bëra dëshmitar i luftës së klasave. Nga jeta e mësueseve të mia të para, të shkëlqyera si rreze drite, por të persekutuara, mora mësimet e para për diktaturën komuniste. 2-A mund të na përshkruani shkurtimisht Londrën si zemra e emigracionit shqiptar në Europë, por edhe ku ndërthuren shumë kultura të tjera? Anglia, vendi i Shekspirit që tronditi fronet mbretërore. Vendi i Oliver Kromuellit që përmbysi feudalizmin. Vendi i inxhinierit Stefenson, lokomotiva e të cilit përhapi rrugën e civilizimit për dritë e dituri. Londra me 10 milion banorë, kryeqendra e diturisë dhe kulturës botërore. Në Angli jetojnë afro 200 mijë shqiptarë dhe disa milionë emigrantë nga e tërë bota. Shqiptarët me punën e tyre janë inkuadruar në rrjedhën e jetës britanike duke fituar respektin e vendasve. 3-Ju keni një karrierë të gjatë si historian, që do të thotë nëpërmjet momenteve historike keni përjetuar momente mbresëlënëse, të këndshme, por edhe kritike, dëshpëruese e të trishta. A mund të na përshkruani momente nga eksperienca juaj? Për arsye kontraditash shumë ngjarje nga “Heroi Popull” nuk dalin në dritë. Ndonëse me vështirësi e vërteta del. Rinohesh kur edhe sot, pas 60 vitesh banorët patriotë, trima dhe bujarë siç janë edhe pasardhësit e tyre gjysylkonaj të kujtojnë me admirim dhe lot …. vëllavrasje! 1954. Ndjehem tepër i nderuar, kur një fis i tërë “Ndreu” nga Dibra shpëtoi nga kurthi i sigurimit

Ka ardhur koha të mësohet e vërteta historike dhe jo sajimet politike Nga Fatbardha Demi
i saj shkencor, dhe kjo, në saj të një pune shumëvjeçare, metodikës shkencore dhe një përkushtimi të palëkundur ndaj së vërtetës historike , si ajo e studiuesit Arif Mati. (1) – Anthropological Journal of European Cultures, 2009. PELASGIC ENCOUNTERS IN THE GREEK-ALBANIAN BORDERLANDBorder. Dynamics and Reversion to Ancient Past in Southern Albania . Gilles de Rapper (2) – f478 Arif Mati “Mikenet=Pellazget” Plejad,2008. (3) – f193 Martin Bernal “Athina e zeze” shtepia bot “ 55” ,2009 (4) – Saimir Lolja “Gjenet, Popuj, Gjuha” Shekulli 20 -05-2004 (5) – f38 Arif Mati “Mikenet=Pellazget” Plejad,2008. (6) – f. 579 Arif Mati “Shqiperia ,Odisea e pabesueshme e nje populli parahelen” Plejad, 2007 (7) – f207 Rondo Cameron – Larry Neal “Historia ekonomike e botes,nga prehistoria deri ne shk 17” , 2009 ( 8) – f212 po aty (9) – f38,39 Patrick J.Geary “Il Mito delle Nazioni” , 2009 (10) – f 33,42 Annë-Marie Thiesse “Krijimi i identiteteve kombëtare” Prishtinë, 2004 (11) – f 74 po aty (12) – f31 po aty (13) – f60 po aty (14) – f59 po aty (15) – f27, 29, 31 po aty (16) – f41 Patrik Geary “Il Mito delle Nazioni” , 2009 (17) – f39,40 po aty (18) – f 297,298 George James “Trashegimi e vjedhur”, 2009 (19) – f125 Arif Mati “Mikenet=Pellazget” Plejad ,2008 (20) – Shaban Demiraj“Gjendja gjuhësore e gadishullit ballkanik në lashtësi” tek ‘Gjuhësia Ballkanike” Kap II (dielli.net/pdf/historia/ GjuhesiBallkanike.pdf ) (21) – Arif Mati, intervista 2007 “Deri më sot, nëpër shkolla mësohet një Histori e cunguar” (22) – f29 Martin Bernal “Athina e zeze” shtepia bot “ 55” ,2009 (23) – f35 Arif Mati “Mikenet=Pellazget” Plejad,2008. (24) – f.41 po aty (25) – f31 Annë-Marie Thiesse “Krijimi i identiteteve kombëtare” Prishtinë, 2004 (26) – f 127 Arif Mati “Mikenet=Pellazget” Plejad,2008 (27) – f123 po aty (28) – f25 Patrik Geary “Il Mito delle Nazioni” , 2009 (39) – f379 Martin Bernal “Athina e zeze” shtepia bot “ 55” ,2009 (30) – Arif Mati, intervista 2007 “Deri më sot, nëpër shkolla mësohet një Histori e cunguar” (31) – f235 Arif Mati “Shqiperia ,Odisea e pabesueshme e nje populli parahelen” Plejad, 2007 (32) – f22 Arif Mati “Mikenet=Pellazget” Plejad,2008. (33) – f11,12 Xhuzepe Krispi “Shqipja nënë e gjuhëve”2009 (34) – f 281 Arif Mati “Shqiperia ,Odisea e pabesueshme e nje populli parahelen” Plejad, 2007

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful