INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA ANTARABANGSA, KUALA LUMPUR

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN AMBILAN JANUARI 2009

KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI KOTA

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA ANTARABANGSA 1. penguasaan kemahiran profesional yang mantap serta kekuatan peribadi dan sahsiah yang terpuji selaras dengan hasrat negara. guru-guru Malaysia perlu memiliki dan menguasai kekuatan ilmu dan intelek yang tinggi. PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN. Selain itu. Lawatan sambil belajar ini merupakan satu wahana ke arah pembinaan dan pembentukan kualiti insan guru yang dihasratkan selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) dan Falsafah Pendidikan Guru (FPG). 2.0 LATAR BELAKANG Pembangunan Modal Insan berkualiti tinggi merupakan suatu keperluan dalam usaha melahirkan rakyat yang berilmu. pelajar dapat mengenal diri dan mampu mengaplikasikan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh ke arah pembangunan diri sebagai insan guru secara berterusan. Bagi menjayakan wawasan dan matlamat pendidikan ini. berkemahiran serta memiliki kekuatan spiritual dan sahsiah yang unggul. lawatan sambil belajar ini juga adalah sebahagian daripada subjek Pengurusan dan Pentadbiran Pendidkan Jasmani. Program ini diharap dapat melahirkan guru-guru yang memiliki kemantapan sahsiah dan kuasa profesional yang .MELAKA. Program ini melibatkan semua pelajar PISMP semester lima ambilan Januari 2010. Program ini direalisasikan melalui satu pakej aktiviti luar dimana pelajar dikehendaki membuat lawatan sambil belajar ke sebuah sekolah yang menjalankan program pembangunan sukan dan belajar untuk cara-cara mengendalikan sesebuah organisasi. Melalui aktiviti yang dirancang.KERTAS KERJA LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SERI KOTA.0 TUJUAN Kertas kerja ini bertujuan untuk membuat lawatan sambil belajar ke Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kota.

Menanamkan semangat kesukanan dalam diri guru pelatih melalui lawatan ilmiah yang dijalankan. Penyelesaian berkaitan. viii. perkaitan antara undang-undang sukan pengaplikasian liabiliti dalam sukan. Penilaian. Masalah.0 OBJEKTIF LAWATAN i. Melahirkan guru pelatih yang sentiasa peka tentang isu-isu dalam sukan seperti wanita dan sukan. iii. Mengenalpasti sukan yang telah diadakan antaranya dan program dan Pembangunan Jurulatih dan Atlit. Sumber Kewangan. Menguji kebolehan guru pelatih mengelola pertandingan permainan tradisional Memenuhi keperluan sukatan mata pelajaran Pengurusan dan Pentadbiran . 3. Mempelajari struktur. Membuat Keputusan. pentadbiran sekolah sukan yang merangkumi Perlembagaan dan Pentadbiran organisasi. Mendalami ilmu Pengurusan Pendidikan Jasmani dan Sukan yang merangkumi Kepimpinan. ii. politik dan sukan dan cabaran sukan kepada negara membangun. . vii. Pengurusan Stor dan perkara Pengendalian Mesyuarat.tinggi serta sentiasa bersedia dan mampu menangani pelbagai cabaran pendidikan dan arus globalisasi. vi. v. dan Pengurusan Kewangan. Memberi pendedahan kepada guru pelatih tentang program-program pembangunan iv.

Melaka : 23 Februari 2012-24 Februari 2012 : Bilangan Peserta : 47 orang pelajar 4. En. membina dan meningkatkan kemahiran berkomunikasi dan interaksi sesama guru pelatih dan juga masyarakat setempat serta dapat menimba ilmu dalam cara menguruskan sesebuah organisasi. Mohammad Hamzah bin Sarimun – Ketua Unit Pendidikan Jasmani/Pensyarah 4.3 Senarai Ahli Jawatankuasa Program Lawatan Sambil Belajar Rujuk lampiran 1 4. Selain itu guru pelatih juga dapat mengaplikasikan pengetahuan dalam pendidikan luar dari teori ke aplikasi. Azita bin Amrin – Ketua Jabatan Kajian Sosial/Pensyarah 2. Program lawatan sambil belajar ini akan diadakan mengikut butiran berikut : Tempat Tarikh Masa : Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kota .4.0 ASAS-ASAS PERTIMBANGAN 4.4 Pelaksanaan Aktiviti Rujuk lampiran 2 .2 Bilangan pensyarah pengiring yang terlibat ialah seperti berikut : 1. Dr.1 Program lawatan sambil belajar ini diadakan untuk memberi peluang kepada guru pelatih untuk menimba pengetahuan bersama komuniti sukan.

Sesi Ceramah Pihak sekolah mengadakan sesi ceramah bersama guru pelatih.......0 PENUTUP Aktiviti yang dirancang adalah bertepatan dengan hasrat Kementerian Pelajaran Malaysia dalam melahirkan guru yang berdisiplin. ....0 KAEDAH PEMEROLEHAN MAKLUMAT i.. Pembahagian tugasan mengikut kumpulan Guru pelatih telah dibahagikan kepada 11 kumpulan........... Temubual Guru pelatih menjalankan sesi temubual berkenaan Pentadbiran dan pengurusan program pembangunan Sukan bersama guru penasihat .. .. Diharap agar permohonan ini diluluskan dengan segera supaya aktiviti yang dirancangkan dapat dijalankan. Tugasan dan kumpulan dinyatakan dalam lampiran 4..... iii. ii. tabah menghadapi cabaran dan beriltizam dalam apa jua bidang....... Disediakan oleh.. (Mohd Syamim Waqiyuddin Bin Ramli) ...5.60 BELANJAWAN Rujuk lampiran 3 7.....

............Setiausaha Lawatan PISMP Ambilan Jan 2010 Disemak oleh..... .. ............................. (Muhammad Zulhisham Bin Zakaria) Pengerusi Lawatan PISMP Ambilan Jan 2010 Disokong oleh......... (Dr... Azita Bin Amrin) Ketua Jabatan Kajian Sosial Institut Pendidikan Guru ........................

. Azita Bin Amrin En Mohammad Hamzah Bin Sarimun : Muhammad Zulhisham Bin Zakaria . ....Kampus Bahasa Antarabangsa Diluluskan oleh. Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Antarabangsa Lampiran 1 Senarai Ahli Jawatankuasa Lawatan Jawatankuasa Program Lawatan sambil belajar ke Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kota...Melaka Penasihat Pengerusi : Dr...... YM Raja Azizah Hanim binti Raja Abdul Aziz) Pengarah............ (Dr..................

Wan Saiful Azami Bin Wan Mustama 2.Naib Pengerusi Setiausaha Naib Setiausaha Ahli Jawatankuasa :- : Jasmine Low Hui Jean : Mohd Syamim Waqiyuddin Bin Ramli : Nur Farhana Binti Omar 1.Zuraidah Binti Che Azmi 3. Perhubungan . Cenderahati .Ismail Bin Ibrahim . Pengangkutan .

30 pagi 9.00 petang 5.Lampiran 2 Pelakasanaan Aktiviti Pelakasanaan aktiviti kami pada hari berikut adalah seperti tentatif program di bawah : Tarikh : Hari : 8.00 pagi 1.30 petang Tarikh : Hari : 8. : Makan Tengahari dan solat zohor : Taklimat daripada guru penasihat : Penyerahan saguhati : Pengurusan diri dan Solat Asar : Sukan rakyat : Pengurusan diri .00 petang 4.00 petang : Bergerak ke SMK Seri Kota : Taklimat Permainan Tradisional : Pertandingan Permainan Tradisional : Majlis Penutup : Bergerak ke MSSN Melaka :Melawat kawasan MSSN Melaka :Taklimat berkenaan pengurusan sukan oleh pegawai MSSN :Bergerak pulang ke institut : Berkumpul di tempat letak bas dan mendengar taklimat.00 petang 2.00 pagi 9.30 pagi 1.30 tengahari 2.00 petang 6. : Melawat kawasan sekitar Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kota.00 petang 3.00 pagi 8. : Tiba di sekolah menengah kebangsaan seri kota dan mendengar taklimat.00 petang 4.30 pagi 9.30 pagi 11.00 pagi 11.30 petang 5. : Bertolak ke Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kota.

Beg cenderahati Air mineral : 10 beg : 4 kotak .Lampiran 3 Belanjawan Belanjawan untuk Program Lawatan sambil belajar ke Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Kota Sarapan pagi dan makan tengahari akan disediakan oleh pihak sekolah.

pengelolaan dan pentadbiran Pembangunan jurulatih Kenalpasti bakat Pembangunan atlit .Antara aspek-aspek yang perlu diberi perhatian sepanjang lawatan ini ialah : Pentadbiran Sekolah Pembangunan Sukan • • • • Perlembagaan organisasi badan sukan sekolah Pentadbiran organisasi sukan Pengendalian komuniti sekolah Belanjawan dan pengurusan kewangan Pengurusan Pendidikan Jasmani dan Sukan • • • • • • • • • • • • • Kepimpinan Mengenalpasti dan penggunaan sumber Pengurusan sumber manusia Bekerja dengan sukarelawan Sumber kewangan Perancangan Penyelesaian masalah Membuat keputusan Penilaian Komunikasi Teknologi dalam sukan Pengurusan kemudahan Pengurusan stor Program pembangunan sukan • • • • Aspek perancangan.

Undang-undang dan pentadbiran sukan • • Kaitan undang-undan dan sukan Liabiliti perundangan dalam sukan Isu-isu dalam sukan • • • • • • Wanita dan sukan Sukan dan media massa Politik dan sukan Insentif dan atlit Perjudian dan sukan Cabaran sukan negara membangun masa kini Nilai dan etika dalam sukan • • • • Permainan bersih (fair play) Penyalahgunaan bahan dalam sukan Keganasan dalam sukan Gangguan dalam sukan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful