VITI I 9 I BOTIMIT www.thealbanian.co.

uk
info@thealbanian.co.uk Tel: 02082169527
LONDON 27 QERSHOR
Dërgo para online
*
moneygram.co.uk
*Për njëlistëtëplotëtëtarifavetëtransferimit nëinternet julutemvizitoni moneygram.co.uk. MoneyGram
International LimitedështëeautorizuardheekontrolluarngaAutoriteti eShërbimitFinanciar. MoneyGram
dheGlobi janëmarkatëMoneyGram. Tëgjithamarkat etjerajanëpronëepronarëvetëtyrepërkatës.
©2012MoneyGram. Tëgjithatëdrejtat erezervuara.
BRITANI, KRITIKA
REGJIMIT TË VIZAVE
NË PARLAMENTIN
ANGLEZ PËR
GJUHËN SHQIPE
Një festë për emigrantët
me Shpresa Programe
faqe 8
faqe 2
faqe 8
Stephen Schwartz:
Përjetësisht,
me shqiptarët
faqe 10-11
ENGLISH
AMBASADORI
BERISHA PARAQET
LETRAT
KREDENCIALE TEK
MADHËRIA E SAJ,
MBRETËRESHA
ELIZABETH II
Ofrojme
mundesi
fantastike
per biznes
me Kinen
dhe
Vietnamin
Ne kemi
zyrat tona ne keto vende dhe ofrojme mundesi
per hapjen e bizneseve te reja qe nga tregeti
mallerash, konfeksione, elekronike etj.
Na kontaktoni dhe ne ju ndihmojme
Unit 2, The Cromwell Centre,
24-30 Minerva Road London NW10 6HJ
Tel: 0208 961 8765
THOMA SIMAKU WINS
LUTOSLAWSKI PRIZE
page-23
AMNISTI PËR EMIGRANTËT ILEGALË?
PROMOVOHET
DOKUMENTARI
“KARTOLINE
NGA LONDRA”
Aktualitet www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 2
DREJTOR: PETRIT KUÇAnA
Kryeredaktor: BASHKIM METALIA
REDAKSIA
Akil Koci, Daut Dauti,
Arben Manaj
Emanuel Bajra
Pranvera Smith,
Blerim Ciroka,
Claire Fletcher,
Flori Slatina,
Kastriot Dervishi,
Jeni Myftari,
Agim Shabani,
Anila Hoxha,
Shefit Domi,
Web-design Shefdomi.com
www.thealbanian.co.uk albania7@gmail.com
Tel/fax:02082169527
D
eputetë nga tërë spektri politik
parlamentar kanë kritikuar
politikën e emigracionit të
qeverisë së kryeministrit Cameron,
pasi sipas tyre, rregullat e reja të mar-
rjes së vizave dhe bashkimeve famil-
jare po shkatërrojnë familjet dhe kanë
lënë me mijëra britanikë në pamundës-
inë e të jetuarit me gratë dhe partnerët
e tyre, duke ndikuar edhe te fëmijët në
shumë raste.
Deputetët kanë kërkuar rishikimin
urgjent të rregullave për bashkimet
familjare, të cilët u vendosën korrikun
e kaluar, të cilat, sipas deputetëve, po u
shkaktojnë dhimbje dhe vuajtje shte-
tasve britanikë dhe familjeve të tyre.
Sipas këtyre rregullave të reja, çdo
shtetas britanik, që dëshiron të marrë
vizën për bashkimin familijar për
gruan ose bashkëshortin, nga vendet që
nuk janë në Bashkimin Europian, do të
duhet të demostrojnë se kanë të ard-
hura jo më pak se 18 mijë stërlina në
vit, ose 22 mijë stërlina, nëse kanë një
fëmijë dhe 2,400 stërlina të tjera për
çdo fëmijë tjetër.
Një zëdhënëse e Emigracionit tha se,
rregullat për bashkimet familijare janë
hartuar që, ata që duan të vijnë në Bri-
tani për t’u bashkuar me bashkëshortet
apo partnerët nuk do të shndërrohen në
barrë për taksapaguesit britanikë.
Sipas disa të dhënave, rreth 47% e
popullsisë së zënë në punë, në Britani,
nuk do kishte përmbushur këtë kriter
financiar të ardhurash për ribashkimin
familjar.
Ndërsa, sipas vlerësimeve të qeverisë
britanike, rreth 18 mijë veta me
shtetësi britanike do pengohen çdo vit
nga ribashkimi familjar, si rezultat i
rregullave të reja.
Mbetet të shihet, nëse kërkesa e de-
putetëve të të gjithë spektrit politik do
të kenë ndonjë ndikim në rishikimin e
këtyre rregullave, që prekin ndër të
tjera edhe një masë të madhe shteta-
sish, që kanë marrë shtetësinë bri-
tanike, përfshi edhe shumë shqiptarë.
Arben Manaj
BRITANI, KRITIKA REGJIMIT TË VIZAVE
Ambasada e Republikës së Shqipërisë
në Mbretërinë e Bashkuar
Embassy of the Republic of Albania
33 St. George’s Drive
London SW1V 4DG
Tel. +44 (0) 20 7828 8897
Fax +44 (0) 20 7828 8869
E-mail: embassy.london@mfa.gov.al
http://www.albanianembassy.co.uk
To contact the Albanian Embassy for emergency cases only
please call: 07518662630
(17.00-09:00 and during weekends)
Ambasada e Republikës së Kosovës
në Mbretërinë e Bashkuar
Embassy of the Republic of Kosovo
100 Pall Mall
London SW1Y 5NQ
Tel.: +44(0) 207 659 6140
+44 (0) 207 659 6134
Fax.: +44(0) 207 659 6137
Email: embassy.uk@rks-gov.net
S
H
E
R
B
I
M

I

S
H
P
E
J
T
E

D
H
E

K
O
R
R
E
K
T

.

(
P
Ë
R

S
A
S
I

T
E

M
E
D
H
A

M
A
L
L
I

V
I
J
M
Ë

N
Ë

V
E
N
D
N
D
O
D
H
J
E
N

T
U
A
J
)
E
M
A
I
L
:

B
E
H
A
R
.
L
L
E
S
H
I
@
G
M
A
I
L
.
C
O
M
Address 61 Birkenhead Street
London, WC1H 8BB
Telephone +44 20 7843 4344
Fax +44 20 7843 4334
E-mail enquiries@cg-law.co.uk
DX CG LAW 37912 KINGS CROSS
www.cg-law.co.uk
Criminal & Regulatory Work
CG Law has a highly experienced team of criminal
defence lawyers who effectively handle cases involving investigations by or-
ganisations such as:
Serious Fraud Office / Her Majesty’s Revenue and Customs, Police Fraud Squads
/ the Crown Prosecution Service / Information Commissioner’s Office/ Environ-
mental Health ETC
IMMIGRATION
IMMIGRATION LAW IS SO COMPLEX, IT IS ESSENTIAL YOU ENGAGE THE SERVICES
OF AN EXPERIENCED IMMIGRATION LAWYER. CG LAW/ PROTECTS THE RIGHTS OF
NON EU NATIONALS WHO ARE HAVING
PROBLEMS ENTERING OR SETTLING IN THE UK. THIS CAN BE FOR A NUMBER OF
REASONS SUCH AS: COMING INTO THE UK TO WORK / BRINGING FAMILY OVER
TO THE UK/ MARRYING OR LIVING HERE WITH A PARTNER / SETTING UP THEIR
OWN/ BUSINESS HERE / STUDYING IN THE UK / WORKING HERE ILLEGALLY/
BEING FORCED TO RETURN TO YOUR COUNTRY OF ORIGIN / BEING DETAINED
UNDER THE IMMIGRATION LAW / CLAIMING ASYLUM
WE ALSO WORK WITH EUROPEAN NATIONALS WHO EXPERIENCE/ PROBLEMS EX-
ERCISING THEIR RIGHT TO FREE MOVEMENT WITHIN EUROPE.
AT CG LAW, WE ARE FULLY KNOWLEDGEABLE WITH ALL UK BORDER AGENCY LEG-
ISLATION AND ANY CHANGES MADE TO THE IMMIGRATION RULES.
Nëse dëshironi të kontaktoni në shqip telefononi
Venera : Mob:07904014153
Transportojmë makina dhe mallëra
për në Shqipëri dhe Kosovë
Çmime konkuruese
Kontaktoni Trashegimin
Tel: 07776106941
07727429515
email: timi29@hotmail.co.uk
L L o on nd do on n T Tr r a an ns sp po or r t t D Di i r r e ec ct t i i o on n
O
O
N
N
L
L
I
I
N
N
E
E
Së shpejti
L
L
I
I
V
V
E
E
Sponsorizohet nga bizneset
shqiptare në Londër
T
T
E
E
L
L
:
:
0
0
7
7
8
8
3
3
3
3
6
6
6
6
3
3
2
2
3
3
4
4
Për çështje emergjencie apo
përfaqësim ligjor në STACIONET E
POLICISË kontaktoni Xhemilin
24/7 07958679888
Speciale www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 4
Nga 160 konkurues prej 37
vendeve të botës kompozitori
shqiptar me banim në Angli,
Thoma Simaku është shpallur
fitues i Konkursit Ndërkombëtara
të Kompozicionit në Varshavë për
nder të kompozitorit të madh polak
të shekullit të XX, Witold Lu-
toslawski në 100-vjetorin e lindjes
së tij.
Cmimi i parë i është akorduar
Simakut për veprën “Koncert për
Orkestër”. Vepra e Simakut do të
ekzekutohet për herë të parë në
natën finale të Festivalit Ndërkom-
bëtar ‘Vjeshta e Varshavës’ më 28
shtator të këtij viti. Cmimi i dytë, i
tretë dhe inkurajues iu dha respek-
tivisht kompozitorëve nga Anglia,
Rusia, dhe Japonia.
Pas marrjes së këtij cmimi, Simaku
tha se “Kjo është një ngjarje tepër
e rendësishme dhe një nder i ve-
cantë për të, jo vetem përsa i përket
përmasave ndërkombëtare të
konkursit, por Lutoslawski është
një figurë qëndrore ndër klasikët e
shekullit XX dhe muzika e tij plot
vitalitet dhe emocion të frymëzon.
“Gjithashtu ndjehem i gëzuar për
faktin që do ta dëgjojë veprën për
herë të parë”, tha Simaku.
Thoma Simaku është profesor i
kompozicionit në Universitetin e
York-ut në Angli dhe ka një ak-
tivitet mjaft të pasur ndërkombetar.
Për më shumë se dy dekada veprat
e tij janë ekzekutuar në festivalet
kryesore në mbarë Europen, në
Amerikë dhe Japoni.
Ai ka fituar një seri çmimesh
ndërkombëtare për cilësitë ekspre-
sive të muzikës së tij. Më 2009,
Simaku fitoi Cmimin ‘Kompozitor
i Vitit’ nga Akademia Britanike e
Kompozitorëve.
Arben Manaj
NDEROHET KOMPOZITORI
THOMA SIMAKU
Speciale www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 5
N
ë një intervistë dhënë
gazetës “The Independ-
ent”, një deputet konserva-
tor nga partia e kryeministrit
Cameron ka kërkuar shpalljen e
amnistisë për të gjithë të huajt, që
jetojnë ilegalisht në Britani.
Sipas argumentimit të deputetit
Nadhim Zahaëi, qeveria duhet të
dalë nga zona e rehatisë dhe të
bëjë një lëvizje sizmike në këtë as-
pekt, pasi kjo, jo vetëm ka kuptim
në aspektin e përfitimit ekonomik
për vendin, por nga kjo amnisti do
të përfitojë edhe vetë partia e
kryeministrit, duke thithur më
shumë vota nga grupet e tjera et-
nike në zgjedhjet e ardhshme.
Përgjithësisht, të huajt kanë votuar
laburistët, të cilët kanë bërë më
shumë për emigrantët. Nëse
ndodh një ndryshim i tillë politik do
të jetë një ndryshim radikal në poli-
tikat e konservatorëve.
Në fillim të kësaj javë, faktikisht,
ministri i Ekonomisë njoftoi se em-
igrantët në Britani, që marrin
ndihma sociale nga shteti, që t’i
përfitojnë ato tani e tutje do të
duhet të mësojnë medoemos
anglishten.
Por, deputeti konservator thotë se,
nëse nuk veprojmë tani,
ndëshkimi elektoral për konserva-
torët do të jetë edhe më i rëndë.
Konservatorët britanik kanë marrë
vetëm 16 për qind të votës së
votuesve jo të bardhë. Lordi
Ashcroft i ka kërkuar të njëjtën gjë
kryeministrit Cameron. Sakaq
edhe kryetari i Bashkisë së Lon-
drës, Boris Johnson, kandidat i
mundshëm për të zëvendësuar
kryeministrin, mbetet një
përkrahës i vjetër i idesë së am-
nistisë, nga e cila do përfitonin
rreth gjysmë milioni emigrantë.
Sipas një studimi të sponsorizuar
nga kryebashkiaku i Londrës, rreth
620 mijë emigrantë të huaj jetojnë
ilegalisht në Britani, nga të cilët
afro 440 mijë vetëm në kryeqytetin
Londër. Arben Manaj
Amnisti për emigrantët ilegalë
M
ë datën 27 qershor 2013, u
zhvillua ceremonia e
dorëzimit të Letrave Kre-
denciale të Ambasadorit të Jashtëza-
konshëm dhe Fuqiplotë të Republikës
së Shqipërisë në Britaninë e Madhe
dhe Irlandën e Veriut, Sh.T. Z. Mal
Berisha, Madhërisë së Saj,
Mbretëreshës Elizabeth II.
Ambasadori Mal Berisha u prit ngro-
htë dhe në mënyrë mjaft miqësore nga
Mbretëresha Elizabeth II, në selinë e
saj mbretërore, Buckingham Palace.
Ambasadori u shoqërua për në takim
nga Z. Charles Gray, Marshall i Trupit
Diplomatik, të akredituar në Londër,
përfaqësues i Mbretëreshës Elizabeth
II. Ambasadori dhe stafi i ambasadës u
morën nga selia e Ambasadës
Shqiptare në një tur me karrocat
mbretërore sipas ritualit të Mbretërisë
dhe u përcollën nga Pallati Mbretëror
tek ndërtesa ku u organizua edhe pritja
për nder të kësaj ngjarjeje. I pranishëm
në takimin me Mbretëreshën ishte Sir
Simon Fraiser, Zv. Ministër dhe Kreu i
Shërbimit Diplomatik në Foreign Of-
fice.
Në takim u bisedua mbi marrëdhëniet
e shkëlqyera që ekzistojnë mes dy
vendeve tona, bashkëpunimin e
ngushtë në nivel dypalësh si dhe në
aleanca të ngushta në nivel ndërkom-
bëtar.
Ambasadori i Shqipërisë, Z. Mal
Berisha i përcolli Madhërisë e Saj për-
shëndetjet më të ngrohta të Presidentit
të Republikës së Shqipërisë, Sh.T Z.
Bujar Nishani dhe e falenderoi për
ndihmën që qeveria e Saj i ka dhënë
Shqipërisë, për ndihmën e dhënë
shqiptarëve në Ballkan dhe veçanërisht
për ndihmën e dhënë për çlirimin e
Kosovës si dhe emigrantëve shqiptarë
në vendin e Saj të cilët janë pritur me
aq bujari. Biseda u përqëndrua
veçanërisht rreth marrëdhënieve
shumëdimensionale historike, kultur-
ore dhe ekonomike. Më pas u bisedua
për zhvillimet demokratike dhe inte-
grimin europian të Shqipërisë. Z.
Berisha u shpreh se shtypi britanik ka
qenë shumë pozitiv kur e ka vlerësuar
Shqipërinë si vendi i fundit i pazbuluar
në Europë.
Ambasadori Mal Berisha shoqërohej
në këtë ceremoni nga stafi diplomatik
i Ambasadës, për të cilin ishte të rez-
ervuar gjithashtu një takim
i shkurtër kortezie me
Mbretëreshën Elisabeth II.
Pas takimit me
Mbretëreshën Elisabeth II,
sipas traditës së Trupit
Diplomatik në Londër, Am-
basadori Mal Berisha dha
një pritje vin d’honneur. Në
pritje merrnin pjesë për-
faqësues nga Protokolli i
Mbretëreshës, Protokolli i
Foreign Office, Drejtori për
Zgjerimin e BE-së dhe Bal-
lkanin perëndimor, Z. Owen
Jenkins dhe diplomatë të
tjerë nga Foreign Office që
mbulojnë çështjet e inte-
grimit në BE dhe çështjet e
Ballkanit, ambasadorë të
shumë vendeve mike, për-
faqësues të trupit diplo-
matik në Londër, lordë dhe
deputetë të Parlamentit Bri-
tanik, përfaqësues të
pushtetit lokal në Londër,
Presidenti dhe Kryetari i
Shoqatës Anglo-Shqiptare,
Z. Noel Malcolm dhe Z.
Stephen Nash, përfaqësues
të komunitetit shqiptar në
Londër si dhe miq e
dashamirës të Shqipërisë.
Dy të përditshmet britanike
The Times dhe Daily Tele-
graph e kane pasqyruar këtë
ngjarje në faqet e tyre rreth veprim-
tarisë së Pallatit Mbretëror.
AMBASADORI BERISHA PARAQET LETRAT KREDENCIALE
TEK MADHËRIA E SAJ, MBRETËRESHA ELIZABETH II
JETA FOODS
Unit 4
Excalibur Works
13 Argall Avenue
Leyton
London
E10 7QE
07852230043
JETA FOODS
www.jetafoods.co.uk jetaltd@yahoo.co.uk
Nga fillimi i shtatorit e hapur edhe me pakice
Çdo ditë të javës
NGA E HËNA DERI TË DIELEN
nga ORA 10.00-18.00
NGA FILLIMI I SHTATORIT DO TE GJENI SPECA TE FRESKET NGA KOSOVA
(SOMBORKA )
Se shpejti mund të blini online 24/7
www.jetafoods.co.uk 02085396038
TRANSPORT MALLRASH
ANGLI-SHQIPERI-KOSOVE
SHERBIM I SHPEJTE DHE I SAKTE
NA KONTAKTONI
TEL:07737 597 000
07507 444 654
toni.79-@hotmail.com
AA Driving School
Instruktori Shqiptar Artan Jakupi ne sherbimin tuaj
Menyra me e lehte per te marre patenten angleze
Na kontaktoniper ofertat e fundit
Ju ndihmojne nese deshironi te beheni instruktor
Kontaktoni Artanin
07769628835
E vetmja autoshkolle qe perdor instruktore
qe jane te kualifikuar plotesisht
aktualitet www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 7
nGA FLUTURA ZHUTA
E
hëna e parë e Qershorit këtë vit
solli një aktivitet që do të mba-
het mend gjatë, në Londër. Në
një nga sallat e “House of Commons”
aty ku mblidhen shpesh personalitet
për të marrë vendime të rëndësishme,
u mblodhën për herë të parë intelektu-
alë dhe profesionistë shqiptare të
fushave të ndryshme, pedagogë,
avokatë, bankierë, financierë, inx-
hinierë mësues dhe biznesmenë nga
firmat dhe institucionet më pres-
tigjioze në Mbretërinë e Bashkuar për
të ndihmuar fushatën e një projekti të
madh kombëtar: gjetjen e një kuali-
fikimi për gjuhën tonë të mrekul-
lueshme shqipe. Dhe në fakt, ka qenë
“Shpresa Programe”, me iniciativën e
vetë te rinjve qe marrin pjese dhe tra-
jnohen tek kjo organizatë qe besojnë
dhe kane punuar qe ne vitin 2008 që
gjuha shqipe të futet në sistemin
shkollor Anglez si iGCSE. Gjë që do
të thotë se të gjithë të rinjtë e moshës
14-16 vjeçare do të kenë mundësi ta
mësojnë gjuhën shqipe nëpër shkollat
angleze dhe ta japin provim si të gjitha
lëndët e tjera, rezultatet e të cilit nji-
hen nga Universitetet ne Angli. Mo-
mentalisht kjo sfidë është ndër më të
mëdhatë e kësaj organizate dhe
fushata e saj ka përfshirë shumë insti-
tucione.
Ishin Emelinda Beqiraj,
Gresa, Stela Pici dhe Gezim Llanaj
punonjesit e një prej fimave më të
mëdha financiere në MB , PëC që u
bëne iniciatoret për të përfshirë këta
intelektuale në një levizje të tillë.
Vite më parë, kur shqiptarët
emigruan drejt Anglisë askush nuk
mund ta çonte nëpër mend se sa do të
evoluonin kërkesat e tyre dhe se sa
shumë do të dëgjohej zëri i tyre si ko-
munitet. Sot, pas shumë vitesh inves-
timi komuniteti shqiptar ka plot
mesazhe të cilat i përcjell përmes “Sh-
presa programe”, një organizatë që
është vënë në shërbim të nevojave të
bashkatdhetarëve të saj. Ka qenë gati
is një ëndërr në fakt, kur kjo ide lindi
dhe nisi të marrë udhë duke hedhur
hapat e parë. Dhe këto hapa filluan me
besimin e madh në vete se “ku ka një
vullnet e ka një mundësi”
Të gjithë duan që ta ruajnë
gjuhën e mëmës, dhe shqipja ka qenë
një gjuhë që ne të gjithë i kemi kënd-
uar brez pas brezi duke e ruajtur me
fanatizëm. Sot, kur shqiptarët janë të
shpërndarë anembanë nëpër botë
duket sikur padashur jemi duke hum-
bur një pasuri të madhe. Fëmijët tanë
që lindin dhe rriten në vend të huaj
nuk janë të vetëdijshëm për lidhjen që
duhet të kenë me gjuhën e mëmës. Por
nga ana tjetër prindërit shqiptarë për-
piqen me të gjitha mënyrat që gjuha të
ruhet.
Në Britaninë e Madhe, dhe
sidomos në Londër kjo mundësi është
ofruar falë organizatave që janë kri-
juar për t’i ardhur në ndihmë komu-
nitetit shqiptar. E tillë ka qenë e dhe
“Shpresa Programe” e cila prej më
shumë se dhjetë vitesh punon me
fëmijët në klasat shqipe të ngritura
enkas për ta. Dhe aktiviteti i 3 Qer-
shorit në fakt nuk ka qenë nisja, por
vazhdimi i një sërë projekteve që janë
investuar në këtë drejtim. Pas një
angazhimi të gjatë tepër serioz duke
hapur një rrjet të tërë klasash shqipe
në Londër, Shpresa Programe ka
ngritur zërin deri tek autoritet për të
treguar forcën e gjuhës shqipe, e cila
duke u përfshirë në sistemin e
shkollave angleze i jep mundësinë jo
vetëm fëmijëve të zgjedhin gjuhën e
tyre, por të gjithë shqiptarëve të
prezantohen me identitetin e tyre.
SI KA EVOLUAR
KY PROJEKT?
Ne vititn 2008 të rinjtë e Shpresa Pro-
gramme filluan fushatën për të gjetur
një kualifikim për gjuhën shqipe. Pas
shumë aksionesh dhe lobimi, brenda
komunitetit, shkollave, bordit ekza-
minues, institucionit parlamentar, dhe
organizatave simotra ky projekt mori
udhë tejet serioze. Vjet në Nëntor kanë
marrë për herë të parë dritën jeshile
dhe u është kërkuar diçka konkrete për
ta bërë realitet këtë ëndërr të të rinjve
shqiptarë. Ne si komunitet duhet të
gjejmë £100000 për të regjistruar
gjuhën shqipe si GCSE. Çfarë
nënkupton kjo është se të gjithë të rin-
jtë e moshës 14-16 vjeçare do të kenë
mundësi ta mësojnë gjuhën shqipe
nëpër shkollat e tyre dhe ta japin
provim, rezultatet e të cilit njihen nga
Universitete këtu në Angli. Kjo bën të
mundur që ky shërbim kaq i rëndë-
sishëm për mbrojtjen e gjuhës e kul-
turës tonë të jetë i mundshëm në të
gjitha shkollat angleze. Projekti i
mësimit plotësues tek “Shpresa” ka
marra çmimin më të lartë në
Mbretërinë e Bashkuar të quajtur
“Special disctintion” të cilin e kanë
marrë vetëm 5 shkolla midis të paktën
3000 të tillave që janë në MB. Për
modelin e punës shumë efikas dhe
reputacionit të krijuar Shpresa Pro-
grame tashmë ndihmon që komu-
nitete të tjera të trajnohen prej tyre dhe
të aplikojnë modelin e tyre.
Personalitete që morën
pjesë në këtë aktivitet
Në këtë aktivitet kanë marrë pjesë
shumë personalitet angleze dhe
shqiptare. Folese ne kete aktivitete
ishin Mp Stephen Timms, David Adair
PëC, Neil Jameson London citizens,
Dr Ratha Perumal UEL, ambasadori i
Shqipërisë Z Mal Berisha dhe
fundraiser Esme Madill. Të gjithë
folësit munden të sillnin eksperiencën
e tyre duke punuar me “Shpresa pro-
gramme” në këtë fushatë, ku u thek-
sua, përkushtimi, puna me cilësi,
krijimtaria, dedikimi.
Të rinjtë e shpresa pro-
grame si Lorela and Andre Demushi,
Denada and Kevin Nuzi, Aida Marku
Anamaria Meshkurti bënë të mundur
që të pranishmit të kuptonin qëllimin e
këtij eventi. Të inspironin të gjithë të
pranishmit që të ndihmonin dhe të
ishin pjesë e kësaj fushate ndërkom-
bëtare për gjuhën shqipe.
Puna vazhdon nëse ju jeni te in-
teresuar te kontribuoni në këtë
lëvizje ju lutem kontaktoni
“Shpresa programme” ne
02075111586 or via email
shpresaprogramme@yahoo.co.uk
NË PARLAMENTIN ANGLEZ PËR GJUHËN SHQIPE
TË GJITHË SË BASHKU
MUnD T’I BËJMË ËnDRRAT REALITET
aktualitet www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 8
Q
ershori ka qenë një nga muajt
më aktivë për “Shpresa Pro-
grame” i mbushur plot me ng-
jarje dhe angazhime, aty ku gjallërojnë
të gjithë, prindër e fëmijë. Dita e dielë
e datës 23 e cila përkon edhe me pro-
movimin e “Refugee Week”, në fakt ka
sjellë një frymë edhe më pozitive.
Në “Mayfield School” aty
ku Shpresa prej kohësh organizon ak-
tivitetet e saj me komunitetin, kjo datë
mblodhi së bashku njerëz nga të gjitha
komunitetet dhe pjesëmarrës nga
shumë struktura të autoriteteve lokale.
Ka qenë “Shpresa Pro-
gramme” ajo që me detaje ka orga-
nizuar çdo gjë duke filluar nga ftesat,
pjesët e programit argëtues, aktiviz-
imin e fëmijëve si dhe të prindërve të
tyre, përfshirjen e autoriteteve e deri
tek promovimi i ushqimit tradicional i
cili u ofrua falas për të gjithë pjesë-
marrësit. “Ky aktivitet është bërë një
traditë për më tepër se 10 vjet, na tre-
gon Drejtoresha e “Shpresa Programe”
Luljeta Nuzi.
Ka nisur fillimisht si “Al-
banian Summer Day” duke festuar
kryesisht në Newham por me pas vijoi
duke u aplikuar edhe në zona të tjera”.
Luljeta është aty në çdo aktivitet dhe
ngjarje që mban emrin e Shpresës, ajo
është e pranishme duke biseduar me
çdo pjesëmarrës aty, grupe prindërish,
fëmijësh apo të rinjsh.
Po ashtu edhe stafi i “Sh-
presa Programe” sidomos dy aktivistet
e saj të përhershme Flutura dhe Evisi
janë gjatë gjithë kohës në lëvizje dhe
në merak për të kënaqur të pranishmit.
Të duket vetja a thua se je ftuar në një
dasëm dhe të zotët e shtëpisë kujdesen
me përkushtim që të gjithë të ftuarit të
ndahen të kënaqur dhe të argëtohen.
Por këtu me një ndryshim të
vogël, kjo ditë nuk ka nuse dhe
dhëndër, kjo është dita e tyre dhe ata
janë ftuar aty për të festuar për vete
dhe fëmijët që po rriten në këtë vend
ku ata kanë zgjedhur të jetojnë.
PJESËMARRJA E PERSOn-
ALITETEVE nË AKTIVITETET
E SHPRESA PROGRAMME
Nuk është lajm i veçantë të thuhet që
në aktivitetet e “Shpresa Programme”
kanë marrë pjesë gjithmonë figura të
nderuara, përfaqësues dinjitoz jo
vetëm të personaliteteve shqiptare por
edhe ato Britanike.
Ndër vite kemi parë të mar-
rin pjesë nga përfaqësuesit e
Mbretëreshës Elizabeth deri tek Parla-
mentarë, Punonjës të Këshillit,
Kryetarë Bashkie etj. Kulmi i këtyre
festimeve ka qenë në 2006 kur Shpresa
u nderua me çmimin e madh të
Mbretëreshës: më se 2000 njerëz
morën pjesë në këtë festim ku emri i
Shqipërisë dhe shqiptarëve u lakua me
shumë krenari. Gjithashtu në këto ak-
tivitete kanë qenë të ftuar edhe këngë-
tarë të njohur shqiptarë që për herë të
parë në jetën e tyre këndonin falas për
komunitetin si Bujar Qamili, Artiola
Toska etj.
Edhe në këtë ngjarje të javës
së emigrantëve ka pasur pjesëmarrje që
kanë nderuar organizatorët dhe komu-
nitetin. Edhe pse ka vite që organizohet
duke e kthyer “Refugee week” në një
traditë, ky festim ishte i pari i këtij lloji
në zonën e Redbridge.
Për herë të parë morën pjesë
përfaqësues të policisë, zv/kryetarja i
Bashkisë së Redbridge, Mrs Tania
Solomon, zv/Drejtori i shkollës së
Mayfield, Alison Jackson, mësuesja e
shkollës Leonie Garland etj.
BASHKËPUnIMI ME
KOMUnITETET
E TJERA
Shpresa Programe ka qenë
vazhdimisht organizatore e shumë ak-
tiviteteve që promovojnë integrimin e
komunitetit shqiptar në UK. Por vitet
e fundit ajo ka ndërmarrë projekte të
shumta vullnetare për të kontribuar
edhe për komunitetet e tjera. Duke
qenë një organizatë model ajo ka shër-
byer si një guidë edhe për shumë ko-
munitete të cilat prej vitesh nuk kanë
mundur të ngrenë qendrën e tyre në
ndihmë të integrimit të komunitetit që
përfaqësojnë. Shpresa Programme ka
ofruar ekspertizën e saj dhe i ka ftuar
komunitetet e tjera që të trajnohen dhe
të mësojnë se si të shërbejnë në këtë
shoqëri duke integruar komunitetin e
tyre.
Ky aktivitet, që është i pari
në llojin e vet ka dëshmuar se një
bashkëpunim i tillë është shumë i fryt-
shëm. Me idenë e Shpresa Programme
dhe me punën e saj u bë e mundur që
në një këtë aktivitet të përmasave të
mëdha të merrnin pjesë komunitete të
cilat po trajnohen nga stafi i Shpresa
Programme si Eritrean, Polish , Lithua-
nia, Somalia, Romania, Afganistani etj.
Dhe jo pa qëllim është zgjedhur zona e
Redbridge, pasi aty edhe niveli i ra-
cizmit është i lartë ndaj dhe veprimtar-
itë e zhvilluara kanë qenë të shumta me
qëllimin të sjellë ndryshime sa më poz-
itive.
Ajo çfarë Shpresa po ofron
është një alternative e re, duke trajnuar,
punuar dhe udhëhequr me shembullin
e saj komunitete të tjera të cilat duke u
trajnuar dhe aplikuar modelin e saj të
punës përmirësojnë vetveten. Në këtë
mënyrë ato aftësohen të ofrojnë të njëj-
tat shërbime si Sh-
presa dhe të madje të kenë të njëjtin
ndikim në shoqëri.
nE BESOJMË TEK SHPREHA:
BASHKIMI BËn FUQInË DHE
SJELL nDRYSHIMIn E DUHUR
Ja si shprehen disa nga
bashkëpunëtorët që takuam në en-
tuziazmin e kësaj feste ditën e dielë.
Za Zeinab
Yussuf
Përfaqësuese e
“Sumbrit Youth”
– Somali
SHPRESA nA TRAJnOI TË
HAPIM SHKOLLAT TOnA
Kam tashmë dy vjet që bashkëpunoj
ngushtë me Shpresa Programe. Kishim
parë modelin e tyre dhe na tërhoqi
mënyra se si punojnë. Takuam Luljeta
Nuzin dhe ajo na priti me shumë
dashamirësi duke u treguar e gatshme
të na ndihmojë.
Që prej dy vitesh kur takuam
atë kemi mësuar vërtetë shumë: ajo na
trajnoi dhe na orientoi me modelin e
saj të punës duke na treguar se si edhe
ne mund t’i hapnim shkollat tona dhe
të kishim sukses po ashtu si Shpresa.
Ajo na ndihmoi të krijonim lidhjet e
duhura dhe të ndërtonim diçka serioze
që do t’i vlente komunitetit tonë. Duke
punuar me të jemi rritur shumë dhe sot
jemi këtu ku jemi.
Mjafton të shohësh sot këtë
aktivitet, ku argëtohen sëbashku fëmi-
jët e të gjitha komunietetve në këtë ditë
që shënon kulmin e aktiviteteve për
“Refugee week”. Jam shumë e lumtur
që çdo gjë po shkon mirë dhe mundi
ynë po shpërblehet duke parë çdo ditë
ndryshime pozitive.
Teksa i shoh sot të gjithë
sëbashku më kujton shtëpinë time kur
punonim dhe gjithashtu argëtoheshim
të gjithë bashkë. Është ndjesi shumë e
bukur të punosh në grup dhe të ndash
me të tjerët. Shpresa ka dhënë një kon-
tribut të jashtëzakonshëm për këtë dhe
i jam mirënjohëse.
Saloman Yabyo,
Drejtor i shkol-
lës Red-Sea për
k o mu n i t e t i n
Eriterean
Pa “Shpresën”
nuk do ishim
këtu ku jemi sot
Për herë të parë dëgjova për Shpresa
Programe nëpërmjet një kolegut tim të
punës i cili i njihte prej vitesh. Unë po
kërkoja të hapja një shkollë për komu-
nitetin tim dhe ai më sugjeroi që të
takoja stafin e Shpresës pasi ata ishin
një shembull shumë i mirë në të gjitha
aktivitetet që kishin zhvilluar. U ndjeva
entuziast dhe kërkova që t’i njoh nga
afër dhe t’u tregoj për ambiciet e mia.
Pas takimit me ta u ndava shumë i
frymëzuar, ata më ndihmuan pa asnjë
hezitim. Dhe në fakt tani në këtë stad
ku jam mund të them se Shpresa më ka
ndihmuar në shumë mënyra. Ne nuk
kishim leje për të hapur shkolla dhe
Shpresa më orientoi për rrugën që do
ndiqja, na prezantoi me njerëzit e
duhur. Shpresa na trajnoi dhe na mësoi
për projektet e ardhshme që do
ndërmerrnim. Dhe mbi të gjitha na
mësoi se si të ngremë një shkollë. Pa
Shpresën nuk do ishim këtu ku jemi
sot. Teksa ndiej këtë gëzim ku fëmijët
tani argëtohen sëbashku në këtë ak-
tivitet dhe ne jemi pjesë e kësaj dite
them se ia kemi dalë me sukses.
Iris Raulian
Drejtore e
“My Romanian
Group” –
Rumani
Te “Shpresa”
gjeta frymëz-
imin për komu-
nitetin tim
Kisha një shoqe rumune dhe ajo më
ftoi të merrja pjesë në Forumin e Emi-
gracionit, aty njoha edhe Luljetën një
grua e gjallë dhe plot vitalitet. Ajo më
tregoi për projektet dhe sukseset e saj
dhe unë u frymëzova nga kjo grua. Më
pas ajo më ftoi të vizitoja Shpresa Pro-
gramme dhe t’i bashkohesha projek-
teve të saj.
Si mund të thoja jo. Fillim-
isht e nisëm me një projekt pilot duke
organizuar klasa me 18 fëmijë dhe
kështu mësova se si të hap një shkollë.
Tani kemi hapur edhe një aktivitet
tjetër që quhet “Drama Club” dhe jam
shumë entuziaste. Në një aktivitet si ky
që po organizohet sot është hera e parë
që marr pjesë. Është vërtetë një ditë e
mrekullueshme.
Kam pesë vjet në UK dhe
më në fund me ndihmën e Shpresës
kam gjetur misionin tim në jetë për t’iu
përkushtuar komunitetit tim dhe sjellë
ndryshime pozitive në shoqëri. I shoh
sot fëmijët që kaq shumë po kënaqen
dhe për mua kjo është një arritje. Ne
jemi si një familje për ta.
PËRVOJA
E nJË PRInDI
naile
Ternova,
nga Prishtina –
ka 14 vjet që
jeton në UK
SHPRESA,
nJË nDIHMË PËR MUA
DHE FËMIJËT E MI
Kam dhjetë vjet që jam pjesëmarrëse e
rregullt e aktiviteteve të “Shpresa Pro-
gramme”. Jam nënë e katër fëmijëve,
tre vajza dhe një djalë.
Djali është katër vjeç, vajza
e madhe është 14 vjeçe, ndërsa dy bin-
jaket janë 13 vjeçare. I kam sjellë te
Shpresa që kur ishin fare të vegjël dhe
unë vetë me ta kam ardhur rregullisht
pasi jam ndjerë shumë mirë.
Përveçse fëmijët e mi janë
argëtuar, kanë mësuar e janë edukuar
këtu me Shpresën edhe unë vetë kam
kryer shumë kurse që më kanë ndih-
muar të integrohem në jetën Britanike.
Trajnimet që ka ofruar Sh-
presa sidomos për gratë dhe nënat me
fëmijë kanë qenë tepër të vlefshme dhe
na kanë ndihmuar jashtë mase.
Duke parë se sa shumë kam
përfituar vetë jam munduar t’u tregoj
edhe shoqeve të mia dhe t’i ftoj të
bashkohen me mua. U kam thënë “eja
provojeni se më pas nuk do mund të
ndaheni më nga Shpresa…”.
Edhe fëmijët ndihen kaq
mirë këtu, si në shtëpinë e tyre, kanë
mësuar gjuhën, historinë, traditat, za-
konet, muzikën e shumë gjëra të tjera
të cilat e kanë ekuilibruar jetën e tyre
mes Londrës dhe origjinës së tyre
shqiptare.
Sot në këtë aktivitet i shoh
shumë të lumtur, kanë bërë shumë miq
të rinj të komuniteteve të tjera dhe për
mua kjo është ndjesi e mrekullueshme,
diçka që çdo prind do të donte ta për-
jetonte.
BESOJMË
tek SHPRESA...
Një festë për emigrantët me
Shpresa Programe
aktualitet www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 9
nGA EMAnUEL BAJRA
N
uk është mirë ta fillosh një
kolumne (të natyrës unë që iu
kam nënshtruar ta bëjë) me
kritika e asercione të fjalëve të mëdha
ekonomike. Ose mos më keq, të fillosh
një kolumne me idenë se je duke u
munduar ta zgjidhësh një çështje apo
shumë çështje që të preokupojnë.
Prandaj për tu bërë sa më transparent
dhe funksional, do ta bëjë pikërisht atë
të kundërtën e të kritikuarit dhe aser-
cionit politik, pra do të mundohem më
tepër të parashtrojë probleme që ekzis-
tojnë brenda qarkut të pa-mundësive
që strukturat tona politike dhe
ekonomiko-biznesore ballafaqohen në
terren.
Kemi vërejtur gjatë gjithë
këtyre viteve të tranzicionit shqiptar, se
ekonomia është bërë më tepër vegël
për tu viktimizuar një proces, pra janë
parashtruar aq shumë sfida ndaj sis-
temit ekonomik Shqiptar sa që gati ka
qenë e pa mundur të kontrollohet dhe
gjithçka të vihet në rregull nga struk-
tura tjetër, ajo përbindëshi - Politika.
Lord Young , është një ish-ministër i
ekonomisë i Administratës s Margaret
Thatcher për më shumë se 30 vite më
herët. Ai, thonë shumë komentatorë e
observues të asaj epoke, ishte shumë i
veçantë prej ministrave tjerë të kabi-
netit Thatcher. Ai nuk sillte probleme
siç i sillnin të tjerët ministra, por
përkundrazi ai ishte ofertues i zgjidhjes
së problemeve që qeveria e re e
Thatcher përjetonte në atë kohë. Për
këtë arsye , Thatcher e mbante atë afër
dhe përpos që e kishte ministër kabi-
neti , ajo i ofrojë atij edhe pozitën e
këshilltarit kryesor për afera
ekonomike në kabinet.
Po të më pyesësh se a do të
ketë një analogji të tillë në mesin e ad-
ministratorëve tanë politik e ekonomik
në të dy shtetet ! përgjigja ime do të
ishte mohuese, unanimisht dhe me
kokëfortësi.
Po pse është me rëndësi që metoda e
punës së një personaliteti kushdoqoftë
ai , menaxher i një biznesi të vogël, in-
dustrialist i madh, filantropist milioner
a qeveritar i çfarëdo rangu ?
Është me rëndësi sepse ai individ po të
dëgjohet e respektohen idetë e tij/saj ,
besoj se do të mundësojë të ndryshojë
perceptimin e përgjithshëm mbi dem-
belinë ekonomike dhe politike.
Megjithatë edhe në këtë drejtim nuk do
të thotë se si shtete gjysmë funksion-
ale jemi shumë mbrapa. Censusi
Evropian i menaxhimit të shërbimeve
publike dhe ekonomisë publike në
përgjithësi, nxjerrë fakte të rëndë-
sishme që do të mund të përdoren si
metodë e mirë për të mësuar që të mos
pësohet.
Vendet ish-Komuniste për-
ballen akoma me një dozë të lartë të
mangësive kruciale në metodologji të
operimit të tregut të lirë. Fenomen që
reflektohet shumë qartë në mënyrën se
si këto vende zhvillohen ekonomikisht.
Por diçka tjetër bëhet fjalë kur flitet për
vendet e Evropës Qendrore dhe Lin-
dore më të thella siç janë; Lituania,
Polonia, Latvia dhe Estonia. Këto
vende, rekomandon Censusi, janë më
lehtë të adaptueshme, fleksibile dhe
shumë më përpara në adaptimin e poli-
tikave të tregut të lirë, menaxhimin e
resurseve të pakta si edhe ndërmarrjen
e reformave të thella ekonomike, so-
ciale e tregtare.
Shtetet Shqiptare nuk fig-
urojnë të jenë pjesë integrale e censusit
në aspektin e dhënies së një analize të
thuktë. Kjo është për të ardhur keq pasi
që për të kuptuar më mirë ecjen tonë të
ngadalshme ekonomike , ne nuk bëjmë
pjesë në asnjë organizëm që monitoron
sjelljen konjutive ekonomike të lid-
erëve tanë dhe në përgjithësi përfor-
manca ekonomike e bizneseve tona
është jashtë radarit monitorues
ekonomik Evropian.
Kjo është edhe për fajin
tonë. Shumë vite më herët pata shkruar
për politikat fiskale e taksore të
Shqipërisë dhe Kosovës në faqet e
kësaj gazete. Pata rekomanduar se do
të duhej të formohej një institucion ad-
ministrativ ekonomik Pan-Shqiptar me
pjesëmarrjen e diasporës në mënyrë që
të përcaktohen politikat operacionale
dhe industriale Pan-Shqiptare në dobi
të proceseve reformuese dhe zhvillimit
ekonomik e prosperitetit kombëtarë.
Ideja prapa kësaj iniciative-teorike ,
ishte që të arrihet të bëhet një ringjallje
e sentimenteve ekonomike e biznesore
si fazë e parë e rimëkëmbjes
ekonomike dhe e dyta fillimi i një
epoke të re të industrializimit të
ekonomisë sonë. Jo industrializim në
kuptimin klasik të fjalës , por industri-
alizim teknologjik dhe ai i shërbimeve.
Taksat dhe administrimi ekonomik ,
sot janë problemet kryesore të
ekonomive Shqiptare. Shumë komen-
tatorë dhe ekonomist komentojnë në
analizat e tyre se mungesa e parasë
është indikatori kryesor i mos-perfor-
mancës ekonomike Shqiptare ,
përderisa në Kosovë varfëria po thel-
lohet si pasojë e mungesës së parasë
dhe ndikimeve amplitudinale të remi-
tancave nga jashtë.
As njëra dhe as tjetra nuk
janë të vërteta, këta faktor natyrisht se
ndikojnë në proceset individuale
ekonomike , por kjo është më tepër si
rezultat i mungesës së iniciativës,
imagjinatës dhe fuqisë adaptuese të
teoricienëve ekonomist dhe zbatuesve
të politikave të tilla - politikanëve dhe
ligjvënësve.
Nëse duam të flasim lirshëm
në mënyrë që populli të na merr vesh
më mirë dhe të shohim ndryshimin për
të mirë, fizikisht të ekonomive tona ,
na duhet një gjë - Bashkimi i ak-
tiviteteve ekonomike, e kjo fillon me
taksat dhe bilateralizimin ekonomik
ndër-Shqiptarë.
Para-Evropa do të na marrë
edhe dhjetë vite, pse përgjatë këtyre
dhjetë viteve të ardhshme ne të mos
krijojmë një hapësirë të lirë ekonomike
Shqiptare ? Kjo nuk është nacional-
izëm i egër. Kjo nuk do të ishte e tepërt
për askënd.
STRUKTURA E TË MENDUARIT
EKONOMIK SHQIPTAR - A EKZISTON ?
A
përbën lajm kur një shqiptar i ardhur vetëm pak para pak vitesh në Mbretërinë e
Bashkuar, si refugjat (me “skaf apo maune”), pa ditur të thotë as “mirëmëngjesi” apo
“kam uri”, ka arritur në vetëm pak vite të kthehet në modelin e njeriut të suksesshëm.
Në vetëm pak vite ka arritur jo vetëm të punësohet apo të punësojë bashkatdhetarët e tij , por
të punësojë edhe britanikët...(pa harruar që janë shqiptarë). Raste të tilla janë vërtetë të
shumta dhe ne do të përpihemi që në çdo edicion të sjellim modele të tilla, duke besuar se do
të mund të realizojmë një nga dimensionet e misionit tonë . Besojmë se publikimi i profileve
të tilla, do të jetë një proces sinteze, që do të shndërrohen në një fanar që ndriçojnë rrugën e
dritë-shkurtërve, atyre që u ka humbur rruga në oborr, dhe që nuk mund të shohin jo më larg
sesa një derë kazinoje apo tavolinës së kafeve të stërzgjatura, ku bisedat nuk mbarojnë as-
njëherë, sidomos ato për politikën. Jeni të lutur të na sugjeroni shembuj dhe modele të suk-
sesshëm shqiptarësh në Britani. THE ALBANIAN info@thealbanian.co.uk Tel: 0208
216 9527
U
d
h
ë
t
i
m
i

i
m
speciale www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 10
Po të mos ishte Gjon Sinishta, nuk
do të dinte asgjë për shqiptarët. Por,
po të mos ishin shqiptarët, ai sot do
të ishte një gazetar i lajmeve triviale,
me një boshllëk të madh në shpirt.
Stephen Suleyman Schwartz, gaze-
tari dhe autori i shumë librave të
njohur, në këtë intervistë për
Telegrafin, flet për jetën e tij dhe për
shqiptarët. Ai madje planifikon që
shumë shpejtë të shpërngulet nga
Kalifornia e bukur, për të jetuar në
Kosovë.
InTERVISTOI: DAUT DAUTI
Fillesat e një miqësie të përjetshme
Z. Schwartz, njiheni si mik i shqip-
tarëve. Si lindi marrëdhënia juaj me
shqiptarët?
Schwartz: Fillimisht, më lejoni t'ju
falënderoj për komplimentin e madh
që ma dhatë duke thënë se njihem si
mik i shqiptarëve. Kjo ka vlerë të
madhe për mua.
Raportet e mia me shqiptarët
filluan në vitin 1990, atëherë kur e
takova Gjon Sinishtën - botuesin në
mërgim të Buletinit Katolik Shqiptar -
në San Francisko, aty ku të dy ne je-
tonim. Unë sapo kisha vizituar Kroac-
inë, shtet ky që kishte mbajtur
zgjedhjet e para post-komuniste. Gjoni
kuptoi nga shkrimet e mia në The San
Francisco Chronicle - ku punoja si
gazetar i lajmeve ditore - se isha kritik
ndaj Slobodan Milosevicit, prandaj
isha një mik dhe një kontribuues po-
tencial në punën e tij. U n ë
nuk isha katolik, por një besimtar në
Zot në një kuptim abstrakt. Atëherë
nuk kisha ndonjë fe formale. Në vitin
1997 u bëra mysliman, që është feja
ime e parë dhe insha’allah feja ime e
fundit. Sidoqoftë, isha dhe kam mbe-
tur mik i katolikëve, sepse në shtete të
shumta ata ishin kundërshtarët më ak-
tivë të komunizmit.
Gjoni kërkoi nga unë që të
punoja me të në botimin e tij, të cilin
gjë e bëra për gjashtë vite, derisa ai
vdiq në vitin 1995. Gjatë vitit të parë
më ka paguar, por pas kësaj i thash se
nuk ka nevojë më, duke i kërkuar atij
që të më mësojë gjithçka që një prift
katolik di për kulturën dhe për histor-
inë shqiptare. Gjoni ishte shkolluar për
t’u bërë prift, por kurrë nuk u konfir-
mua si i tillë, meqë u largua nga
Shqipëria. Ai u bë "babai im i dytë",
duke më ndihmuar në krizat e mia per-
sonale dhe duke sjellë stabilitet dhe
frymëzim në jetën time, për çka i jam
thellësisht mirënjohës.
Transformimi ideologjik
Ju - dhe shumica e atyre që ishit
majtistë gjatë viteve te ‘60 dhe ‘70 të
shekullit të kaluar - keni kaluar në
taborin e neokonservatorëve. Çka
ndodhi me ju dhe të tjerët? Si dhe
pse kaluat në këtë “tabor” dhe si u
konvertuat në mysliman?
Schwartz: Jam ndarë nga e majta dhe
jam bërë neokonservator kryesisht për
shkak të asaj që kam parë në
Nikaragua në vitin 1984. Edhe më
thellë kalova në neokonservatorizëm -
nga trockizmi - për arsye se e kam ur-
ryer gjendjen në të cilën kishte deg-
jeneruar komunizmi tek i cili kam
besuar.
Në këtë aspekt duhet pasur
parasysh tiraninë në Kubë dhe ek-
sportin komunist në Grenadë,
Nikaragua dhe El Salvador; imperial-
izmin rus dhe kuban në Afrikë;
okupimin e Afganistanit; pafuqinë kul-
turore të shteteve socialiste - pos disa
shkëndijave në Poloni, Çekosllovaki
dhe ish-Jugosllavi. Dëshiroja për-
fundimin e regjimit sovjetik dhe isha
në gjendje të lidhesha me këdo që ka
këtë qëllim - pos fashistëve.
Bëra aleancë politike me
neokonservatorët në politikën e
jashtme, me qëllim që të kundërshtoja
diktatorët dhe të përkrahja interven-
imin inteligjent, për çka reagimi i
SHBA-ve në Kosovë ishte një shem-
bull.
Konservatorët amerikanë
dhe britanikë kanë qenë avokatët e lin-
jës së parë për Bosnjën dhe Kosovën,
por edhe për Kuvajtin, për çeçenët dhe
myslimanët tjerë të shtypur.
Sot vetëm neokonservatorët i
përkrahin çeçenët, ujgurët e sulmuar
nga kinezët dhe myslimanët e Rohin-
gias që shtypen nga Birmania.
Kjo nuk do të thotë se unë
pajtohem me të gjitha ato që neokon-
servatorët besojnë apo që kanë bërë.
Aleanca politike megjithatë i ka limitet
e saja.
Lëvizja nga majtizmi radikal
në neokonservatorizëm ka qenë më e
zakonshme në Evropë sesa në SHBA.
Përkundër evropianëve që nuk mer-
akosen, amerikanët janë primitivë në
këto çështje dhe kanë dyshime në ndër-
rimet politike.
Gazetari i njohur spanjoll,
Pablo Pardo, e ka komentuar këtë
çështje si në vijim: “Shkrimtari dhe
gazetari amerikan Stephen Schwartz...
është një ekzemplar i evolucionit ide-
ologjik të botës në dekadat e fundit...
Programi intelektual i Schwartzit në
një mënyrë të veçantë reprodukon
evolucionin e Perëndimit” (Pablo
Pardo, El Mundo [Madrid], 8 Nëntor,
2007).
Nga viti 1984 kanë kaluar 30 vite nga
e cila kohë kam raportuar si gazetar
dhe kam studiuar rënien e ish-Ju-
gosllavisë. Jam bërë mysliman në
Bosnjë në vitin 1997, kur vrojtova be-
timin e boshnjakëve myslimanë të cilët
betoheshin se kurrë nuk do t’ua bënin
serbëve atë që ata ua kishin bërë mys-
limanëve. Duke e lexuar Kuranin në
mënyrën përkatëse, në rrethana is-
lamike, thash: “Ky është religjioni im”.
Unë nuk jam “konvertuar”
për arsye se konvertimi do të thotë
ndërrim i religjionit. Unë më parë nuk
kam pasur religjion, pos nëse llogaritet
“religjioni i Satanës” - komunizmi.
nobeli i pamundshëm
Keni dëshmuar njohuri dhe dashuri
të madhe për letërsinë dhe kulturën
shqiptare në përgjithësi. Çka ju
shtyri të keni respekt dhe të përfshi-
heni në këtë lëmi?
Schwartz: Në një mënyrë jam
përgjigjur në këtë pyetje, duke e për-
shkruar takimin tim me Gjon Sin-
ishtën. Pasi punoja me të, kam mësuar
për shkrimtarët katolikë të Shkodrës,
për historinë e shkrim-leximit shqip,
për rolin e mbledhësve të mëdhenj të
baladave, për ngjarjet frymëzuese të
Rilindjes, për tentimin e mbrojtjes së
lirisë nga fashizmi dhe komunizmi
gjatë Luftës së Dytë Botërore nga gru-
pet si Balli Kombëtare, për rolin e bek-
tashinjve në çlirimin dhe iluminizmin
shqiptar, për luftën e Kosovës kundër
imperializmit serb... Me pak fjalë: për
çdo gjë të rëndësishme për shqiptarët.
Siç e kam thënë shpesh, e di
se shqiptarët janë mirënjohës ndaj
amerikanëve për mbështetjen e tyre
kundër uzurpatorëve të huaj, sidomos
për Woodrow Wilsonin që ka ndaluar
ndarjen e Shqipërisë së sotme nga Gre-
qia, nga Serbia dhe nga Italia, e deri te
Bill Clintoni që e mbrojti Kosovën dhe
George W. Bushi që njohu pavarësinë
e saj. Ndërsa, unë u jam mirënjohës
shqiptarëve që më shpëtuan nga
mërzia, nga cinizmi, dhe nga pavlefsh-
mëria e jetës si gazetar i lajmeve.
Po të mos ishin shqiptarët,
do ta kaloja jetën si gazetar i lajmeve
triviale të cilat njerëzit do t’i lexonin
dhe do t’i harronin. Kam mundur të
vdes si dështak. E, tash nuk paraqes
dështim.
Kurrë në tërë jetën time nuk
kam menduar se do ta kem shansin të
punoj për tolerancën, për drejtësinë,
për mirëkuptimin njerëzor. Shqiptarët
më dhanë diçka për të menduar, që të
ndjej dhe të shkruaj për atë tejkalim të
mosqenies ekzistenciale të jetës së
përditshme.
Jeni i njohur edhe si kritik i ashpër
kundër Ismail Kadaresë dhe si
dikush që shkruan artikuj të pafa-
vorshëm në shtypin botëror, sa herë
që Kadare propozohet për Çmimin
nobel për Letërsi. Ku e bazoni këtë
refuzim dhe pse e mbani këtë qën-
drim?
Schwartz: Fillimisht, është i pasaktë
pohimi se unë shkruaj artikuj të pafa-
vorshëm në lidhje me Kadarenë në
shtypin botëror, sa herë që ai propozo-
het për çmimin Nobel. Ai është nomin-
uar për çmimin Nobel për çdo vit, për
fat të keq nga admiruesit e tij dhe nga
njerëzit tjerë injorantë të cilët nuk e
kuptojnë se lobimi për Çmimin Nobel
është një përpjekje e kotë dhe se kurrë
çmimet Nobel nuk u janë dhënë mar-
rësve të mundshëm nga "listat e
shumta basteve". Ato janë gjithmonë
befasi. Dhe, nëse ka ndonjë gjë në
botën e letërsisë që nuk është novelë
apo befasi, atëherë është tentimi i Is-
mail Kadaresë dhe i bandës së tij për ta
marrë çmimin Nobel për të.
Unë nuk kam shkruar për të
për disa vite, sepse e kam kuptuar se ai
kurrë nuk do ta marrë Çmimin Nobel.
Puna e tij është shumë e dobët.
Megjithatë, unë e kuptoj se shumë
shqiptarë e konsiderojnë atë si figurën
e tyre të vetme të rëndësishme në
skenën botërore, dhe se janë të
poshtëruar nga kritikat e mia ndaj tij.
Kjo është një prej arsyeve se pse kam
pushuar të shkruaj për të.
Si Enver Hoxha, si Ismail Kadare
Sidoqoftë, e konsideroj si një formë të
fyerjes, për shqiptarët, që të besojnë se
Çmimi Nobel dhurohet si një medalje
kolonialiste për shkrimtarët e panjohur
nga vendet e varfra, dhe se Kadareja
do ta marrë atë në mënyrë të pash-
mangshme sepse gjuha dhe letërsia
shqipe janë të panjohura dhe se shqip-
tarët janë të varfër! Teoria se Çmimet
Nobel për letërsi u jepen autorëve për
të cilët “shumë njerëz nuk kanë
dëgjuar”, reflekton analfabetizmin e
përgjithshëm të opinionit botëror. Por,
ajo gjithashtu shpreh një pikëpamje
raciste që sugjeron se një shkrimtar
afrikan, apo të tjerët jashtë rrjedhave
euro-amerikane, meritojnë një çmim të
tillë duke qenë të çuditshëm: majmunë
që mësojnë të shtypin në makinë
shkrimi! Por, ne e dimë nga Timbuktu
(qytet në Mali - v.j.) se afrikanët kanë
qenë shkrimtarë që një kohë të gjatë
dhe, siç kam mësuar unë, gjuha shqipe
ka prodhuar personalitete të shquara -
për shekuj me radhë.
Shumë çmime Nobel kanë
qenë të denja për kritikë, mbi të gjitha
ato të dhëna pornografes hiper-mod-
erniste Elfriede Jelinej më 2004 dhe
shumë antiamerikanë të pavlerë si
Harold Pinteri më 2005. Por, pothuaj
të gjithë fituesit e Nobelit, e kanë mer-
ituar vërtet atë, siç është rasti i mikut
dhe mentorit tim Octavio Paz në vitin
1990, që ka një volum serioz të
veprave.
Për dallim nga këta, Kadare
ka shkarravitur kryesisht noveleçka që
vlejnë vetëm për lexime pushimi. I pa-
jisur me një thesar të peizazhit shqip-
tar, të kulturës dhe historisë, ai është i
paaftë të zhvillojë karaktere apo të
ndërtojë narracione imponuese.
Ai ishte dhe është një therrë
e ngritur në pozitë të lartë nga ana e
Enver Hoxhës. Hoxha ka vepruar sikur
të thoshte se “Shqipëria fillon me
mua”, dhe Kadare ngjashëm e paraqet
veten sikur thotë se “letërsia shqiptare
fillon me mua”. Shqipëria nuk nisi me
Enver Hoxhën dhe letërsia shqiptare
nuk nisi me Kadarenë. Unë di njëjtë
për Skënderbeun dhe Pjetër Bogdanin,
aq sa di edhe për Hoxhën dhe
Kadarenë.
Jam mësuar nga Gjon Sin-
ishta që ta përbuzi Kadarenë, jo vetëm
për gënjeshtrat që ai i tha për veten e
tij - duke e paraqitur veten si një
"disident" nën regjimin komunist, de-
risa ai ishte një prej funksionarëve të
saj - por, edhe për sulmet e tij të
shumta dhe të çmendura ndaj
trashëgimisë kulturore shqiptare . Ai i
dënoi autorët katolikë si Gjergj Fishta,
poetët shqiptarë myslimanë të cilët i
hedhë poshtë si "homoseksualë",
ndërsa kishte arrogancë të
pabesueshme për të sulmuar Faik Kon-
icën për shoqërinë e tij me Guillaume
Apollinairen. Edhe pse Apollinaire
ishte një nga poetët më të mëdhenj të
shekullit XX, Kadare lehte si qen nga
zinxhiri që tërhiqte Hoxha, duke e
etiketuar Apollinairen si një modernist
dekadent.
Kadareja është një njeri i cili
pasi është i vdekur dhe i paaftë për të
çuar më shumë pluhur, do të harrohet
shpejtë dhe me meritë. Unë kam zg-
jedhur kohët e fundit që ta trajtoj sikur
të ishte i vdekur, dhe ta harroj. Ai është
bërë personi që një herë e kishte për-
shkruar: një gjeneral i ushtrisë së
S
S
t
t
e
e
p
p
h
h
e
e
n
n
S
S
c
c
h
h
w
w
a
a
r
r
t
t
z
z
:
:

Përjetësisht, me shqiptarët
speciale www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 11
vdekur, të adhuruesve të pavlefshëm.
Ata janë të mirëpritur për të.
KOSOVA SOT DHE RREZIQET
nGA RADIKALIZMI
Ju keni kaluar një kohë të kon-
siderueshme duke punuar në
Kosovën e pasluftës dhe vazhdoni ta
vizitoni Kosovën. Cilat janë
ndryshimet që i shihni se janë bërë
në Kosovë?
Schwartz: Me shqiptarët, veçanërisht
ata të Kosovës, që janë sipërmarrës të
mirë, Kosova ka bërë përparime të
mëdha në zhvillimin e bizneseve të
vogla. Përveç kësaj, ka një ngritje të
mrekullueshme kulturore dhe intelek-
tuale në Kosovë. Por, Kosova frenohet
nga mafia ndërkombëtare imperialiste
humanitare, përfshirë OSBE-në dhe
EULEX-in, të cilat e trajtojnë atë si një
koloni dhe bëjnë pak ose asgjë për të
zbutur shkallën e lartë të papunësisë
apo për të përmirësuar shkollat e saj.
Megjithatë, Kosova sot është një
shoqëri me zhvillim të shpejt dhe in-
teresant - në një mjedis të bukur.
Jeni gjithashtu drejtor i Qendrës për
Pluralizëm Islamik. Këtu ju tërhiqni
vërejtjen kundër vahabizmit në tro-
jet shqiptare. Shumë thonë se nuk
ka asnjë rrezik për këtë dhe se nuk
ekziston vehabizmi këndej. Pse qën-
drimi juaj është ndryshe?
Schwartz: Si një mysliman, pajtohem
se nuk ka vahabizëm të një rëndësie të
madhe në mesin e shumicës së besim-
tarëve shqiptarë. Por, është e qartë për
secilin se mbështetësit e vahabizmit
dhe të Vëllazërisë Myslimane kanë de-
përtuar në shtresat më të larta të ak-
tivitetit islam në Kosovë. Ndryshe,
figurat satanike si Shefqet Krasniqi
dhe palaçot si Fuad Ramiqi nuk do të
kishin audiencë.
Por, situata në Kosovë është
shumë më e mirë se në Maqedoni, ku
radikalët kanë kontroll të plotë të
Bashkësisë Islame, apo në Serbi dhe
Bosnje-Hercegovinë ku ata janë me
ndikim - por, dështojnë të krijojnë do-
minim.
Unë besoj se politikanët
sllavë në Serbi dhe në Maqedoni inku-
rajojnë hyrjen e radikalëve në mesin e
besimtarëve myslimanë, për të përçarë
myslimanët, për të dëmtuar trashëgim-
inë e moderuar, tradicionale, konven-
cionale dhe shpirtërore të islamit në
rajon, dhe për të projektuar imazhin e
urryer të myslimanëve si ekstremistë.
Me këtë metodë, politikanët serbë dhe
maqedonas shpresojnë të grimcojnë
shqiptarët dhe të mobilizojnë sllavët
për të mbështetur politikën e mafisë.
Kjo është strategjia klasike e pro-
vokimit dhe diversionit, e krijuar nga
rusët kohë më parë dhe që ende ap-
likohet nga ana e tyre në Kaukaz.
Situata në Bosnje-Hercegov-
inë, e cila është shumë më e keqe se në
Kosovë, nuk është e nxitur nga
synimet sllave, por nga joshja e parave
të huaja islamike, nga Arabia Saudite
në rastin vehabist - që është zvogëluar
- si dhe nga Katari e Turqia ku është
përhapur ideologjia e Vëllazërisë Mys-
limane.
Meqë thoni se paraqesin rrezik, cili
është ai?
Schwartz: Rreziku kryesor në in-
filtrimin e radikalëve islamikë në ko-
munitetet e Ballkanit, është ai i natyrës
shpirtërore. Miratimi i radikalizmit në
fe, madje edhe si një trill rinor, mund të
ndryshojë islamin kosovar nga të qenit,
siç është sot, një ndër shembujt më të
mirë të islamit në botë, në një imitim
të talibanizmit - më të keqin në botë.
Rreziku i dytë është tek përmbysja e
lëvizjes kombëtare për vetëvendosje.
Hebrenjtë ua kthyen
shqiptarëve të mirat
Ka shumë diskutime për faktin e sh-
pëtimit të hebrenjve nga shqiptarët
gjatë Luftës së Dytë Botërore.
Megjithatë, ekziston përshtypja se
Izraeli nuk e vlerëson këtë dhe se
nuk e ka ndërmend ta njohë
Kosovën si shtet të pavarur.
Schwartz: Dihet se shqiptarët nuk i
kanë shpëtuar hebrenjtë - gjatë Luftës
së Dytë Botërore - për ndonjë shpër-
blim. Dikush po ashtu mund të thotë se
Izraeli nuk ndjek politikat e saj të njo-
hjes dhe të mbështetjes duke bazuar në
kalkulimet ditore. Për fat të keq, Izraeli
mbetet një nga vendet e pakta në botë
që ende strehon një lob serb, si në
mesin e hebrenjve ashtu edhe në mesin
e palestinezëve, e ku këta të fundit
konsiderohen miq të mëdhenj nga
Beogradi.
Përveç kësaj, ashtu si
Spanja, Izraeli i frikësohet precedentit
për njohjen e shteteve të reja nga sub-
jektet e tyre të mëparshme. Në këtë
drejtim, Kosova është ndoshta më
shumë si Katalonia se si Palestina.
Por, Izraeli ka shprehur
mirënjohjen për shpëtimin e hebrenjve,
dhe ka zhvilluar marrëdhënie të mira
me Shqipërinë. Nëse Kosova kërkon
njohje nga Izraeli, ajo pa dyshim se do
të vijë. Durimi është një virtyt shqip-
tar, islamik dhe hebre.
Së fundi, megjithatë duhet
thënë se në qoftë se hebrenjtë kishin
një borxh ndaj shqiptarëve për shpë-
timin e tyre gjatë Luftës së Dytë
Botërore, ai është shpaguar në vitin
1998, kur politikanët amerikanë he-
brenj, si Tom Lantos - mbijetues i
holokaustit - Benjamin Gilman, Eliot
Engel dhe të tjerët (Madeleine Al-
bright, James Rubin, Richard Hol-
brooke...) - së bashku me Robert Dolen
- ishin në rreshtin e parë të atyre që
kërkuan intervenim për të ndalur
gjenocidin ndaj shqiptarëve. Udhëhe-
qësit fetarë dhe liderët e komuniteteve
izraelito-amerikanë po ashtu kanë
avokuar për ndihmë për kosovarët.
Zëri i tyre u dëgjua.
Nuk ka asnjë arsye të kërko-
het më shumë nga hebrenjtë se ajo që
ua dhanë shqiptarëve, për të cilët ata
dinin shumë pak më parë. Opinioni
hebre ka mësuar tash vonë për ngjarjet
e Luftës së Dytë Botërore, ndërsa unë
pres një përmirësim të marrëdhënieve
të Kosovës - me të gjitha shtetet
racionale.
nGA KALIFORnIA nË KOSOVË
në shumë raste keni thënë se plani-
fikoni të shpërnguleni e të jetoni në
Kosovë. Pse doni të vini në një vend
nga i cili shumica e popullit do të
donte të ikte e të jetonte diku tjetër?
Schwartz: Aktualisht jetoj në Kali-
forni, dhe gjithkush dëshiron të jetojë
në Kaliforni. Shumë njerëz mund të
mendojnë se jam i çmendur që dua ta
braktisi këtë vend. Por, unë i kam
shteruar mundësitë e mia këtu. Kosova
mbetet e re për mua, dhe është një
vend ku unë mund të bëjë një
ndryshim shumë të madh dhe pozitiv,
duke ndihmuar myslimanët kundër
radikalëve, duke mbështetur shqiptarët
kundër uzurpatorëve të huaj dhe intri-
gave serbe, dhe duke ndihmuar në pro-
cesin mahnitshëm nga i cili librat nga e
tërë bota përkthehen dhe lexohen në
gjuhën shqipe - me të vërtetë, një
eksperiencë unike sot, e panjohur kudo
tjetër.
Të dyja, edhe Kalifornia e
edhe Kosova, kanë realitete "sekrete".
Kalifornia është joshëse, por "fshehu-
razi" është provinciale dhe pa inspirim.
Unë njoh shumë njerëz këtu, por kam
shumë pak miq të vërtetë. Njerëzit në
Kosovë cilësohen nga të huajt si të
largët, të dyshimtë dhe të pabesë, por
përvoja ime me shqiptarët është më e
mirë për bashkëpunim dhe më bujare
sesa me kalifornianët, të cilët janë pa-
tologjikisht konkurrues në çështjet per-
sonale.
Në Kaliforni, suksesi pëlqehet si një
autor. Kosova është larg nga krye-
qytetet e botës, por njerëzit e saj "fshe-
hurazi" janë të përfshirë në çështjet më
të rëndësishme - kudo në botë. Si do të
dukej një shoqëri post-komuniste në
qoftë se njerëzit e saj janë sipërmarrës
dhe mbështeten nga një diasporë e
fortë, ndërsa duhet të luftojnë ndërhyr-
jen e trazovaçëve të huaj? Në këtë
çështje kosovarëve janë përgjigjur më
mirë dhe më qartë se kushdo tjetër në
botë.
Pos kësaj, Kalifornia është
shumë e shtrenjtë, siç janë vendet tjera
ku amerikanët duan të jetojnë. Ndërsa,
jeta e mirë është më pak e shtrenjtë në
Kosovë. Po ashtu, e dua ushqimin dhe
muzikën lokale. Një tas me tarator të
freskët dhe një performancë e këngëve
tradicionale janë të mjaftueshme për të
më mbajtur mua të lumtur, së bashku
me miqësinë e shqiptarëve të Kosovës
që unë e njoh e për të cilën kam respekt
të thellë. Unë preferoj shoqërinë e
heronjve, të cilët janë të shumtë në
Kosovë, e jo të qyqarëve që sundojnë
sot botën.
Për fund, islami kosovar,
sidomos pjesa e saj sufi, është ilaçi më
i mirë për sëmundjet e zemrës sime.
Çeçenët e kanë një thënie: "Gjithçka që
kemi është Allahu subhanawata'la dhe
malet, por kjo mjafton”. E ndjej të
njëjtën për Kosovën. Në Kosovë
gjithçka që kam është sufizmi dhe
Gryka e Rugovës, por kjo është e
mjaftueshme për mua.
Si e shihni të ardhmen e shqip-
tarëve... gjatë tri dekadave të
ardhshme?
Schwartz: Duke e pasur parasysh nd-
jenjën e lartë të shqiptarëve për soli-
daritet kombëtar, nivelin e lartë të
aftësisë afariste dhe rolin pozitiv të di-
asporës në jetën publike, jam optimist
për ardhmëninë e shqiptarëve.
Gjatë 30 viteve të ardhshme parashoh
një rol shumë të zgjeruar të shqiptarëve
në jetën e Maqedonisë. Institucionet
shtetërore të Kosovës do të forcohen
dhe kjo gjë do të përmirësojë profilin e
investimeve në vend. Shqipëria do të
bëhet qendër kryesore turistike dhe e
biznesit në rajon - do të jetë Spanja e
Adriatikut lindor, por gjithnjë duke sh-
presuar se nuk do t’i bëjë gabimet që i
ka bërë Spanja.
___________________
Stephen Schwartz është drejtor
ekzekutiv i Qendrës për Pluralizëm Is-
lamik në Washington, autor i librit të
njohur të botuar më 2008: “The
Other Islam: Sufism and the Road to
Global Harmony” (Islami tjetër: Su-
fizmi dhe rrëfimi për respektin)”.
Në vitin 2002 ka botuar bestsellerin
“The Two Faces of Islam: Saudi
Fundamentalism and Its Role In Ter-
rorism” (Dy fytyrat e Islamit: Funda-
mentalizmi i Arabisë Saudite dhe roli
i saj në terrorizëm”. Ai është po ashtu
autor i librit “Sarajevo Rose: A
Balkan Jewish Notebook” (Trëndafili
i Sarajevës: Fletorja e një hebreu të
Ballkanit”. Këto vepra, dhe disa të
tjera, janë përkthyer në gjuhë të
ndryshme të botës.
Stephen Schwartz ka lindur në vitin
1948 dhe ka një karrierë të gjatë e të
suksesshme letrare e
gazetareske. Ishte për 10 vite anëtar i
redaksisë së ditores The San Fran-
cisco Chronicle, si dhe sekretar i
sindikatës së gazetave të Kalifornisë
veriore. Në vitet 2004-06 ishte histo-
rian agjencisë federale amerikane, të
njohur si Ndihma Nacionale për Art.
Pas sulmeve të 11 shtatorit 2001,
shkrimet e tij për religjionin, sidomos
vahabizmin, e bën të cilësohet si
ekspert i njohur botëror i islamit, i
ndarjeve të tij dhe raporteve me fetë
tjera.
Raportimet e tij hulumtuese kanë nx-
itur të tjerët që ai të jetë mysafir në de-
batet e televizioneve kryesore
amerikane.
Artikujt e tij janë botuar në gazetat
më të mëdha të botës, përfshirë The
New York Times, The Wall Street
Journal, The Los Angeles Times, The
Toronto Globe and Mail etj. Po ashtu,
është kontribuues i rregullt për The
Weekly Standard dhe The Huffington
Post, si dhe për Reforma të Mexico
Cityt.
Schwartz nisi studimin e islamit më
1990, kur për herë të parë vizitoi ish
Jugosllavinë. Teksa hulumtonte his-
torinë e hebrenjve të Ballkanit - për
shkrimet që janë botuar tek ditorja
The Jewish Daily Forward dhe disa
revista tjera - krijoi raporte të afërta
me intelektualët myslimanë të Ballka-
nit, si dhe me liderët politikë dhe fe-
tarë të rajonit.
Gjatë viteve ’90 të shekullit të kaluar,
i vazhdoi studimet intensive të re-
ligjionit krahasimtar në Ballkan,
teksa punonte edhe për Institutin Ka-
tolik Shqiptar në San Francisko. Po
ashtu, ishte në misione të ndryshme
në Bosnje dhe Hercegovinë, si për-
faqësues i Federatës Ndërkombëtare
të Gazetarëve, pastaj për Këshillin e
Evropës, si dhe për programin e
USAID-it.
Në vitin 1999, gjatë kohës së inter-
venimit ndërkombëtar në Kosovë,
Schwartz pushoi së punuari në The
San Francisco Chronicle. Pasi u sh-
përngul në Sarajevë, vazhdoi hulum-
timin e sinagogave dhe varrezave
hebraike në Ballkan, ndërsa të njëjtën
kohë punonte edhe për OJQ të
ndryshme, përfshirë SOROS-in dhe
Institutin gjerman Friedrich Ebert
Stiftung.
Në vitin 2000 botoi një libër në
gjuhën boshnjake dhe anglishte mbi
identitetin mysliman dhe çështjet e
mediave në Ballkan, "A Dishonest
20th Century Comedy" (Komedia e
pandershme e shekullit XX”).
Ai ka botuar edhe dy libra në gjuhën
shqipe: “Prejardhja e nji lufte” e cila
më 2000 ishte botuar në gjuhën an-
gleze si “Kosovo: Background to a
War”, si dhe botimin në dy gjuhë:
“Ëndërrimi në shqip/Dreaming in Al-
banian” (2003).
E
U

F
U
R
N
I
T
U
R
E

L
T
DW
H
O
L
E
S
A
L
E

A
N
D

R
E
T
A
I
L


W
e

s
u
p
p
l
y


m
a
j
o
r

h
i
g
h
t

s
t
r
e
e
t

s

a
n
d

s
t
o
r
e
s


O
f
f
e
r

a

r
a
n
g
e

o
f

d
i
f
f
e
r
e
n
t

f
u
r
n
i
t
u
r
e

f
r
o
m

a
l
l

o
v
e
r

t
h
e

w
o
r
l
d


a
t

g
r
e
a
t

r
e
t
a
i
l

p
r
i
c
e
s

O
f
r
o
j
m
e

m
u
n
d
e
s
i

f
a
n
t
a
s
t
i
k
e

p
e
r

b
i
z
n
e
s


m
e

K
i
n
e
n

d
h
e


V
i
e
t
n
a
m
i
nN
e

k
e
m
i

z
y
r
a
t

t
o
n
a

n
e

k
e
t
o

v
e
n
d
e

d
h
e

o
f
r
o
j
m
e

m
u
n
d
e
s
i

p
e
r

h
a
p
j
e
n


e

b
i
z
n
e
s
e
v
e

t
e

r
e
j
a

q
e

n
g
a

t
r
e
g
e
t
i

m
a
l
l
e
r
a
s
h
,

k
o
n
f
e
k
s
i
o
n
e
,

e
l
e
k
r
o
n
i
k
e

e
t
j
.

N
a

k
o
n
t
a
k
t
o
n
i

d
h
e

n
e

j
u

n
d
i
h
m
o
j
m
e

U
n
i
t

2
,

T
h
e

C
r
o
m
w
e
l
l

C
e
n
t
r
e
,


2
4
-
3
0

M
i
n
e
r
v
a

R
o
a
d


L
o
n
d
o
n

N
W
1
0

6
H
JT
e
l
:

0
2
0
8

9
6
1

8
7
6
5


T
R
A
N
S
P
O
R
T
I

F
A
L
A
S

K
U
D
O

Q
Ë

T
Ë

J
E
N
I

N
Ë

L
O
N
D
Ë
R
speciale www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 14
AUTOR:
DR. ALAn GOLDHAMER
SHQIPËROI nGA
AnGLISHTJA:
BLERIM CIROKA
Në këtë artikull ju do të mësoni rreth
disa prej përfitimeve të mrekul-
lueshme që burojnë nga një agjërim i
udhëhequr mirë. Agjërimi, kur zbato-
het mirë, është një burim i sigurtë dhe
efektiv i rritjes në maksimum të ka-
paciteteve të vetë-shërimit të trupit.
Rezultatet, vërtetë, mund të jenë të
mahnitshme. Para se të vazhdojmë me
shpjegimin e shumë përfitimeve të
agjërimit, le ta përkufizojmë atë.
Agjërimi është një distancim i plotë
nga të gjitha substancat përvec ujit të
thjeshtë (një agjërim pak më ndryshe
nga ai i Ramazanit, shën. i përkthye-
sit) në kushte krejtësisht pushimi.
Gjithashtu, të mos harrojmë se
agjërimi është vetëm një pjesë e pro-
gramit të përgjithshëm që mbështet-
shëndetin e që ne e quajmë Higjena
Naturore.
Mirëqënia buron nga
kushtet e shëndetshme të jetës. Nuk ka
ndryshim nëse një përvojë e agjërimit
është e suksesshme apo jo, ajo ka
nevojë të ndiqet nga një sistem i shën-
detshëm i jetës në mënyrë të vazh-
dueshme. Nevojat e shëndetit duhen të
sigurohen në mënyrë të vecantë nga
dieta, ambienti, aktiviteti fizik dhe
psikologjia.
SHEMBUJT QË PASOJnË JAnË
VETËM PAK nGA PËRFITIMET
E SHUMTA TË AGJËRIMIT
Një ndihmë në shërbim të tranzicionit
Gjatë shtatë viteve që kaluan kam
punuar me mijëra pacientë nga e gjithë
bota të cilët kanë patur crrellugime
dhe shqetësime të ndryshme shënde-
tësore. Një numër i madh i tyre
kërkuan për një kohë të caktuar
agjërimin e mbikëqyrur për të arritur
objektivat e tyre shëndetësore. Prak-
tikisht të gjithë ata kishin nevojë të
bënin ndryshime në mënyrën e jetës së
tyre për të arritur shëndet të mirë.
Agjërimi e bëri këtë kalim më të lehtë!
Sipas studimeve që kam bërë faktori
më i mirë motivues, që ndihmon
njerëzit, është të adaptojnë praktika të
shëndetshme jete gjë e cila shpeshherë
është nxitje që vjen së bashku me nd-
jenjën e mirë dhe me shëndetin.
Agjërimi, por më së pakti 5 deri në më
së shumti 40 ditë, në mënyrë të sh-
peshtë dhe të skajshme do të shkurtojë
kohën që merr një individ të bëjë
tranzisionin nga një dietë tradicionale
dhe mënyrë jetese (së bashku me të
gjithë adiksionet, dhëmbjet, fatigue
dhe sëmundjet) drejt gjendjes së
pavarur dhe energjitike lidhur me një
jete të shëndetshme.
Njerëzit të cilët ndjekin një agjërim të
mbikëqyrur (nga mjeku), kanë
mundësi të arrijnë shëndet të mirë më
shpejt se sa ata që përpiqen të bëjnë
ndryshime pa agjërim. Edukimi inten-
siv i shendetit, duke shtuar dhe
mbështetjen emocionale që ata njerët
marrin gjatë asaj kohe, rezulton në
rritjen e pajtimit me dieta dhe me
mënyra jetes të rekomanduara.
nJË TEJKALIM I SHPEJTË
Kur individët përpiqen të bëjnë
ndryshime dietore të mëdha pa ndonjë
përfitim nga përvoja e agjërimit, ata
shpeshherë përjetojnë ndrydhje emo-
cionale. Tranzicioni drejt modeleve të
të ushqyerit të mirë mund t´ju bëjë të
ndjeheni i sëmurë. Simptomat si lod-
hja, ngacmimet e stomakut, të vjedh-
jat, dhëmbjet dhe fryrjet e barkut,
dhëmbjet e kokës, pucrrat e lëkurës,
ndjeshmëria e të ngjashme, janë vetëm
pak nga problemet e zakonshme të
cilat mund të rriten kur trupi përpiqet
të eliminojë toksikët, nënproduktet
metabolike e të ngjashme, dhe
kuadron fiziologjikisht drejt një diete
përmirësuese shëndeti.
Është e vështirë të bësh që njerëzit të
praktikojnë një mënyrë të re jete me
zakone të shëndetshme (në të ngrënë)
e për një kohë të gjatë pa filluar të për-
fitojnë nga ajo menjëherë.
Ndryshimet që mund të marrin muaj,
ndoshta dhe vite, me kujdes në të
ngrënë mund të ndodhin shumë më
shpejt nëse do të ndiqen nga një
agjërim i mbikëqyrur me kujdes. Ky
është një konsiderim i rëndësishëm
sepse në qoftë se njerëzit arrijnë të
dallojnë potencialin e shëndetit të tyre,
ata bëhen kandidatë të mundshëm të
një angazhimi jetëgjatë drejt një jete
më të shëndetshme.
Të tejkalosh varshmëritë (adiksionet)
Lidhshmëria që shkaktojnë drogat sic
janë alkoli, kokaina, nikotina dhe
kafeina janë shembuj ku agjërimi
mund të ulë simptomat joshëse, që kri-
jojnë varësi afatgjate, të cilat paran-
dalojnë shumë njerëz të jenë të
pavarur nga droga. Shumica e
njerëzve janë të mahnitur kur shikojnë
se sa e lehtë është të lësh duhanin apo
alkolin me ndihmën e agjërimit.
TUMORËT FIBROID
UTERInARE
Agjërimi, shpesh herë ka mundësi të
jetë i rëndësishëm, në mënyrë të ve-
cantë, në situata ku ilacet apo opera-
cionet janë të rekomanduara. Kur
tumorët fibroid uterinare shkaktojnë
dhëmbjet e kokës, hemorogjinë e
tepërt dhe histerktominë - zhvendosja
e uterus-it - është shpeshherë e
këshillueshme. Një agjërim i mirë
vazhdueshëm e ndjeshëm do të ulte
efektin e këtyre tomorëve. Unë kam
trajtuar shumë gra të cilat kanë
mundur t`a mënjanojnë me sukses his-
terektominë duke përdorur metodat
konservative. Madje edhe fshikëzat
ovariane dhe dysplasia e qafës shpesh
reagon pozitivisht.
PROBLEMET E SHPInËS DHE
ATO TË QAFËS
Dhëmbjet e shpinës dhe ato të qafës
reagojnë dukshëm ndaj kujdesit kon-
servativë. Në institutin tim unë e për-
dori agjërimin, pushimin dhe
ushtrimet fizike, të mbështetura me
qëndrime dhe përdorime të trupit, dhe
ku është e përshtatshme edhe manip-
ulimi chiropractic dhe terapia fizike.
Është me rëndësi të theksojmë se, sh-
peshherë, pacientët me dhëmbje kro-
nike të cilët kanë marrë trajtime
shtesë, përfshirë barna, operime dhe
masazhe, do të kenë përmirësime të
mahnitshme përmes agjërimit.
nJË HISTORI SHEMBULLORE
Unë, kohëve të fundit, kam trajtuar një
burrë të ri, i cili që nga lindja ishte një
Higjenist Natural. Ky person ishte
përfshirë në disa aksidente automo-
bilistike para katër vitesh. Ai kishte
vuajtur vazhdimisht nga dhëmbje të
qafës dhe të kokës që atëherë. Pasig-
uria e tij më e madhe ishte nëse do të
mund të shpëtonte pa pasoja. Me sa
duket dëmtimet në qafën e tij kanë
ndërhyrë me porcionin autonomik të
sistemit të tij nervor duke ndryshuar
rrjedhjen e gjakut tek truri.
Pas një periode kohore katër javore të
mbikëqyrjes mjekësore, e cila përfshiu
dhe një agjërim, e ndjekur nga një i
ngrënë i kujdesshëm, në rastin e tij,
terapia masazhore e kurrizit, ky indi-
vid kishte një ndikim të
shkëlqyeshëm. Në tre muajt e tij të
kurës ai raportoi përmirësim të plotë
të dhëmbjes se qafës dhe asaj të kokës
dhe nuk kishte ndjerë të fikët apo
humbje kontrolli që nga koha kur ai
filloi të qëndronte në Qendër.
Sëmundjet e Zemrës (kardio-
vaskulare)
Sëmundjet e zemrës, në më të
shumtën e rasteve, janë
gjithashtu të ndjeshme ndaj ku-
jdesit konservativë. Në 154
raste të njëpasnjëshme të ten-
sionit të lartë të gjakut
(hipërtension) që unë kam
agjëruar, 151 (98%) e tyre kanë
qenë në gjendje të arrijnë dhe të
ruajnë një presion gjaku normal
pa nevojën e përdorimit të
ilaceve. (Të dhëna të plota rreth
këtij do të publikohen në njënga
numrat e ardhshëm të Health
Science)
Angina dhe ndërprerjet në të
ecur (intermittent claudication,
patologji) janë shembuj të kushteve që
shpesh e pandërprerë reagojnë ndaj
agjërimit. Shpesh pacientët mund të
arrijnë lirinë nga dhëmbjet dhe barnat
për disa ditë ose pak javë. Nuk është e
pazakontë, që me një mbështetje të
zellshme, të shikosh rënie të nivelit të
kolestorolit sa të arrijë 100 pikë.
ÇRREGULLIMET GASTROIn-
TESTInALE
Shqetësimet që ka sistemi gastroin-
testinal- përfshirë esofagitis, gastritis,
colitis, constipation, bloating, dhe
simptomat që kanë lidhje me të ashtë
quajturën “candidiasis”- zakonisht
reagojnë mirë ndaj kujdesit konserva-
tivë.
Rasti im më i fundit për shqetësimet
gastrointenstinale ishte një grua e re
me disa colitis (inflammation të
kolonës). Ajo raportoi disa herë
gjakderdhje të vazhdueshme përmes
rectum. Ajo tregonte se me përjashtim
të trajtimit të vazhdueshëm mjekësor
me kortizonë, implante, dhe një gamë
të gjërë barnash, ajo kishte gjakderd-
hje për cdo lëvizje të zorrës për tetë
vite me rrallë. Fizikanti i saj kishte sh-
pjeguar se operacioni do të bëhej.
Pasi që ne i kishim eleminuar barnat e
saj, një period e agjërimit kishte fil-
luar. Pa kaluar një jave dhëmbjet e
vazhdueshme pushuan. Në ditën e tetë
kalimi i gjakut dhe i jargës ishin
ndaluar. Pas dy javësh të agjërimit ne,
me kujdes, filluam ta ushqenim gruan.
Lëvizjet e zorrës së saj që nga fillimi
ishin pa gjak. Në muajin e saj të tretë
pasues ajo raportoi se ndihej shumë
mirë dhe plotësisht larg nga gjakderd-
hjet serioze apo problemet e
ndryshme.
DIABETET
Shumë sëmundje degjeneruese kro-
nike reagojnë mirë ndaj agjërimit dhe
mënyrës jetike Natural Hygiene (Hig-
jena e Natyrshme). Diabetet nuk bëjnë
përjashtim.
Puna me pacientë diabetikë të jep
shumë kënaqësi sepse konsukuentet e
sëmundjes janë mjaft rrënuese dhe
rezultatet me një shërbim të madh za-
konisht janë shumë të mëdha. Shu-
mica e të rriturve me kriza diabetike
mund të sillen nën kontroll dhe cliro-
hen nga përdorimi i insulinës dhe nga
përdorimi i barnave të tjera përmes
agjërimit dhe një diete të ndjekur me
kujdes dhe një programi jetik. Një
program i tillë do të lejonte shumicën
e diabetikëve të arrijnë një shkallë të
lartë të funksionit dhe t’i aftësojë ata të
qëndrojnë në nivele normale të she-
qerit pa patur nevojë për barna.
DISA PËRJASHTIME
Jo cdo njeri është kandidat i mirë për
agjërim. Janë një sëri faktorësh që
duhen konsideruar para se të reko-
mandohet agjërimi. Praktika ime është
t´i hedh një sy historisë mjekësore të
pacientit dhe të performoj një testim
fizik komprehensivë duke përfshirë
teste të përshtatshme laboratori apo
teste nga diagnoza të specializuara.
Atëherë unë, së bashku me pacientin,
i rishikoj zbulimet e mia dhe bëj reko-
mandime të përshtatshme. Këto mund
të përfshijmë rekomandime dietash
apo mënyra jete. Përsëri, këto mund
të përfshijnë ndryshime dietash dhe
mënyra jete, programe gjimnastikore,
etj., dhe kur është e nevojshme, mund
të përfshijë agjërimin. Kur agjërimi
është i nevojshëm pacientët qëndrojnë
në institutin tim. Jo cdo individ apo
cdo sëmundje do të reagojnë ndaj tra-
jtimit konservativë. Nganjëherë ku-
jdesi mjekësor mund të jetë i
domosdoshëm. Kur një trajtim mjekë-
sor apo një trajtim është i nevojshëm,
metadot më të mira të mundshme
duhet të utilizohen.
KU TË AGJËROJMË
Me një përjashtim të mundshëm të
cdo agjërimi në sëmundje e menjëher-
shme- sic mund të jetë një ftohje, tem-
peraturë, etj.- i gjithë agjërimi duhet të
jetë realizuar në një institut nën
mbikëqyrje të drejpërdrejtë të një
mjeku i cili është i specializuar rreth
mbikëqyrjes së agjërimit. Një anëtar i
certifikuar i International Association
of Hygenic Physicians mund të jetë
për së largu zgjedhja juaj më e mirë.
Agjërimi në një institucion mundëson
një sëri avantazhesh. Më e rëndësish-
mja ndër to është të pasurit, në mënyrë
të vazhdueshme, një mjek të ju orien-
tojë e këshillojë. Shumica e institu-
cioneve kanë një program edukativ të
përgatitur t´ju ndihmojë të kuptoni më
mirë Higjenën Natyrore- shkencën e
shëndetit. Përfitimet që kemi nga am-
bientet e pastra, të qeta dhe emo-
cionalisht mbështetës nuk duhet të
nënvlerësohen.
Për me tepër, një i matur në kohë dhe
i cilësor e cdo agjërimi është i pasig-
urtë ndaj suksesit afatgjatë të pacientit.
Agjërimi nën një mbikëqyrje të një
mjeku të trajnuar dhe kualifikuar është
sigurimi më i mirë për një përvojë
agjërimi më përfitim.
PËRFITIMET E AGJËRIMIT
PUNTO
-Nese deshironi te kaloni nje
darke te paharrueshme
-Nese deshironi te shijoni nje
kuzhine te mrekullueshme
BAR RESAURANT PUNTO
-Vend ideal per te gjitha
festat tuaja familjare, ditelindje,
fejesa martesa etj, deri ne 100
veta
-Ejani dhe binduni se nuk do
te gjeni vend më fantastik
TEL: 02087404767
112 ASKEW ROAD SHEPERS BUSH
LONDON W12 9 BL
PROF.DR.SC.AKIL MARK KOCI
Kjo temë aktuale është dashur të shtro-
het më herët sepse ndihet nevojë e
madhe e mungesës së këtij kuadri
neper institucionet tona muzikore siç
janë: Shkollat e mesme muzikore,
Fakulteti i Arteve, Instituti Al-
banologjik,radio televizionet dhe gaze-
tat e përditshme.
Si duket këto shqetësime,ky problem
nuk i intereson askujt që nga Institu-
cionet më larta arsimore e deri te Min-
istria e Shkencës dhe mësimit.Çka
duhet bërë që kjo çështje të aktualizo-
het në përmasa më serioze?.
Bie fjala pse Fakulteti i Arteve nuk e
shqyrton këtë mundësi, sepse i ka të
gjitha ingerencat dhe mund të hapi
degën për mbrojtjen e doktoratës
sikurse ekziston ajo për Magjistratur.
A është turp që kandidatët që janë të
interesuar të trokasin në dyert e
shteteve të huaja në institucionet
përkatës si janë në Angli,Shqipëri,Bul-
gari ,Turqi,Maqedoni,Kroaci e të tjera.
Kanë konkurruar shumë kandidatë nga
Kosova, por nuk janë pranuar.Rasti më
i ri bie fjala kanë konkurruar shumë
kandidatë nga Kosova në institucionet
përkatëse të shtetit shqiptar dhe nuk
është pranuar asnjë.
Kuadër kemi,por edhe sikur të
mungonte kuadri mund të huazohet
nga Shqipëria dhe shtete e tjera,deri
kur duhet magjistratët tanë me trokit në
dyert e universiteteve dhe fakulteteve
të shteteve fqinjë,pse Rektorati,Fakul-
teti i Arteve teke fundit edhe Ministria
nuk marrin iniciativa për hapjen e këtij
departamenti?.E kam takuar Dekanin e
Fakultetit të arteve dhe kam biseduar
dhe më ka thënë se duhet të bisedoj me
Prodekanin Alberta Troni.
Një ditë e takova studentët time të
dikurshme dhe ia sqarova mundësitë e
hapjes së katedrës për mbrojtjen e dok-
toratës sepse ekziston ajo për Magjis-
traturë,si ide i pëlqeu dhe më premtoj e
unë i besoj se do ta merr iniciativën që
ta vejë në jetë këtë problem për dy
arsye-ra me siguruar kuadër për Fakul-
tetin e Arteve dhe është koha e fundit
që kandidatët tanë mos trokasin neper
Fakultetet muzikore të shteteve të
huaja.
Kam shpresë se Prodekan-ja dhe pi-
anistja Alberta Troni do të angazhohet
me tërë stafin e Fakultetit të Arteve për
të hapur sa më parë degën e dok-
toratës.Dhe për fund Kroacia me 4 mil-
ion banor doktoruan në një afat 437
Doktora shkence,kurse Kosova me 3
milion banor nuk i ka aq Doktora
shkence,prandaj ky lloj kuadri është i
nevojshëm.
qasje www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 16
PSE MOS TË MBROHET TEMA E DOKTORATURËS
NGA ETNO-MUZIKOLOGJIA NË KOSOVË ?
Kush janë 100 shqiptarët e Britanisë?
Cili është aktiviteti i tyre?
Çfarë është Atdheu për ta?
Cilat janë 100 mesazhet e tyre për shqiptarët e Britanisë?
Këtë libër mund ta gjeni nëpër zyrat e shoqatave shqiptare si dhe në lokalet
shqiptare në Londër.
Për më tepër indo ju lutem kontaktoni “The Albanian” e-mail:
info@thealbanian.co.uk | Tel: 0044 208 216 9527 | Web: www.thealbanian.co.uk
aktualitet www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 17
N
je histori e tere e permbledhur
ne pak minuta. Keshtu mund
te peraktohet filmi I z.Naser
Shillova qe u promovua ne Hammer-
smith Toen Hall, i titulluar “Kartoline
nga Londra”.
Ne promovimin e ketij filmi
dokumentare ishin te ftuar shume
shoqata dhe personalitete te ndryshme
qe veprojne ne Britani te Madhe, prani
e cila mundesoi qe promovimi i ketij
dokumentari te jete madheshtor dhe qe
kishin nje interesim shume te madh.
Veprimtari Abedin Bajraktari si orga-
nizator i ketij tubimi, qe ne fillim para
nje auditori te mrekullueshem duke
falenderuar te pranishmit me pak fjale
prezentoi punen e shkelqyeshme te
z.Naser Shilloves.
Ne fillim te filmit, kur te
pranishmit pane ne ekranin e madh qe
shkruante GEGNIA FILM, kjo i sig-
uroi ata se ne vijim do te shohin nje
film dokumentar shume serioz dhe
domethenes. Ashtu edhe ndodhi. Filloi
te na rrenqethej trupi por sa pame
pamjet trishtuese te popullates civile te
Kosoves duke leshuar Kosoven, te de-
buar me force nga okupatori fashist
serbosllav i regjimit te Millosheviqit.
Pame ne vazhdim, pamje te emi-
granteve shqiptare neper lokale duke i
qare hallet njeri tjetrit. Pame ata
shqiptare neper pune te veshtira qe
punonin per te ndihmuar familjaret por
edhe Kosoven.
Me vone, pame edhe mo-
mente te mira gezimi. Tani ishte mo-
menti i ketheses te historise per
shqiptaret e Kosoves dhe mbare kom-
bit shqiptar. Pame forcat aleate te
NATO-s qe po bombardonin ushrine
serbe dhe qe ilarguan nga territori i
Kosoves. Pame kur Kosova u shpall e
Pavarur me 17 Shkurt 2008 dhe qe
emigrantet shqiptare i madh e i vogel
vershuan sheshin ne qender te Londres
per te festuar dhe me flamuj e pajisje
te ndryshme mbuluan sheshin “Trafal-
gar square” me “gezof” kuq e zi..
Me vone, pame edhe
shqiptare emigrante te suksesshem, qe
kishin arritur rezultate te
shkelqyeshme si ne studime
akademike dhe afarizem.
Natyrisht qe pame edhe
familje qe jane sistemuar dhe integruar
ne Britani te Madhe me femijet qe
kane lindur ketu, jane rritur dhe kane
perfunduar studimet dhe tani punojne.
Mirepo me ane te ketij filmi doku-
mentare shprehet edhe dilema per tu
kethyer ne atdhe…
Te gjitha keto z.Naser
Shillova i gersheton per bukuri dhe me
mjeshtri e me nje perkushtim mahnites
qe, te gjithe auditoriumin e ka befa-
suar. Zoteri Naseri kete veper e ka
punuar me mjafte delikatese, durim
dhe perkushtim te jashtzakonshem.
Keso lloj veprash aristike jane shume
pak te pranishme ne komunitetin tone
ne Britani te Madhe. Po si lindi ideja
per kete dokumentar. Nw kwtw inter-
vistw ai tregon per punen ne kete
dokumentar dhe planet per te ardhmen.
1 Si ju lindi ideja per realizimin e
ketij dokumentari?
Ideja per te realizuar nje film gjith-
mone fillon nga ajo qe e don dhe te in-
tereson me se shumti. Ne kete rast ishte
dashuria ime per kombin, per historine
e kombit tone, per muziken dhe vallet
tona. Para shume viteve fillova te gjiroj
me kameren time gjysem profesionale
ngjarje te ndryshme kulturore neper
vende te ndryshme te Londres.
Disa nga keto ngjarje jo
vetem se ishin interesante per syrin e
nje kamermani, por edhe shume te ren-
desishme per historine e kombit tone.
Ketu mund te veçoj ngjarje shume te
rendesishme siq jane demonstratat e
shqiptareve ne Londer, festa madhesh-
tore e Pavaresise se Kosoves, dorezimi
i letrave kredenciale te Mbreteresha e
Britanise se Madhe, vendosja e bustit
te Skenderbeut e shume shume te tjera.
Me kalimin e viteve ne kom-
pjuterin tim u grumbullua nje material
voluminoz dhe shume i rendesishem,
nje material qe do ta enderronte qdo
montazher. Dhe keshtu me lindi ideja
qe nga keto video xhirime te hatashme
qe kisha ta realizoja nje dokumentar,
ne menyre qe edhe te tjeret ti shihnin
keto gjirime interesante.
2.Sa e veshtire ka qene perzgjedhje e
personazheve rrefimtare?
Perzgjedhja e personazheve ka qene po
thuaj spontane ne baze te mundesive
qe kisha. Une duhej gjithsesi te filloja
dhe te kerkoja ndihmen e shokeve dhe
miqeve qe kisha ketu ne Londer. Ishte
pikerisht fati im qe kisha mjaft shoke
te mire si Agim Morina, Daut Dauti,
Perparim Rama, Abedin Bajraktari e te
tjeret te cilet e krijonin bazen e nder-
timit te dokumentarit.
Ketu me duhet te shtoj nje
gje interesante. Perveç personazheve te
intervistuara, te gjitha pjeset tjera qe
shohim ne dokumentar jane pjese te
xhiruara ku shoket apo miqte e mi jane
pronare te restoranteve, autolarjeve
apo bizneseve tjera dhe keshtu une fak-
tikisht isha duke realizuar nje doku-
mentar per te gjithe ata persona qe jane
shume te dashure per mua.
3.Pse vendoset ta titullonit "Kar-
tolina nga Londra"
Natyra e llojllojshme e ketij dokumen-
tari i ngjan nje kartoline. Me kujtohet
kur isha i ri dhe nga nje vend bregdetar
ia dergoja familjes sime nje kartoline
dhe permes asaj kartoline prindet e mi
e krijonin nje fotografi vizuele se ku
isha, qfar beja etj dhe me mjaft infor-
mata qe ata se paku te mos shqeteso-
heshin per mua. Sot une dhe besoj shu-
mica e bashkekombasve tane gjenden
ne nje situate te ngjajshme, ku ne jemi
duke jetuar large prinderve tane. Dhe
keshtu ne kete dokumentar jam mund-
uar te krijoj nje video kartoline me
pamje te ndertesave te famshme te
Londres, siç jane Big Beni, etj dhe
gjithashtu te tregoj per jeten e
mergimtareve tane ne Londer dhe ne
kete menyre te krijoj nje kartoline uni-
verzale per te gjitha familjet tona ne
vendlindje.
4.Cilat jane planet tuaja per te
ardhmen?
Deri me tani kam shkruar skenare te
shumte, si te filmit te metrazhit te
shkurt, te metrazhit te gjate, te filmit
dokumentar etj. Momentalishte jam
duke u pergaditur per te realizuar nje
film te shkurter te animuar. Eshte ky
nje film i animuar qe bazohet ne nje
tregim univerzal ne kohe, ne vend, ne
gjuhe dhe ne personazhe dhe qe e bene
kete film te pershtatshem te garoj ne
festivalet e filmit kudo ne bote.
Natyrisht kam edhe plane
tjera per te realizuar filma qe per
mendimin tim jane shume te rende-
sishem per kulturen dhe historine e
kombit tone. Ketu do te veqoja realiz-
imin e nje dokumentari qe shtjellon
pavaresine e Shqiperise nga pikepamja
e te huajve.
Permes ketij dokumentari e
kuptojme saktesisht se çfare kishte
ndodhur ne atebote ne skenen boterore
dhe si erdhi deri tek njohja formale e
pavaresise se Shqiperise.
Abedin Bajraktari
PROMOVOHET DOKUMENTARI
“KARTOLINE NGA LONDRA”
dossier www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 18
english faqe 23 dossier www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 19


Musine Kokalari në gjyq
më 10.1.1946.
arsim meMusine Kokalari në gjyq
më 10.1.1946.
, i arrestuar ë, noter lart të arsim, i arrestuar
Asllanin, Musa Dizdarin, etj; Suat
Musine Kokalarin, Gjergj Kokoshin,
e grupit socialdemokrat, me drejtues
n a j 1 1 ë MMëAsllanin, Musa Dizdarin, etj;
Musine Kokalarin, Gjergj Kokoshin,
e grupit socialdemokrat, me drejtues
m iim tti s e r r a n a u l lll p ô 4 9 1 r aAsllanin, Musa Dizdarin, etj;
Musine Kokalarin, Gjergj Kokoshin,
e grupit socialdemokrat, me drejtues
t e m

1913 në Elbasan e banues në
24-Niko
27.1.1946.
mesëm,
erovë T në
23-Pal Llazi
arrestuar më 5.1.1946.
1881 në
22-VVa
më 10.1.1946.iranë, T 1913 në Elbasan e banues në
më lindur Andon Beça, 24-Niko
27.1.1946.
më ish nëpunës, i arrestuar mesëm,
arsim të me Korçës, të erovë
1909 më lindur erova, T 23-Pal Llazi
arrestuar më 5.1.1946.
i Korçës, bujk, edovë të VVe 1881 në
më erdova, lindur VVe ahid Isa 22-Vahid Isa
më 10.1.1946.iranë, T në banues


arsim të
1909
i

Mehmet Beshirin, Reiz Hashon.
drejtues Qenan Dibrën, Xhahit Kokën,
ut Mënik TTu
Qeribashin, Shaban Ballën, Prof Çokën,
grupi i rezistencës me drejtues Sami35-Anton Mark Dukagjini, lindur arsim
Mehmet Beshirin, Reiz Hashon.
drejtues Qenan Dibrën, Xhahit Kokën,
ut Mënikun dhe ai monarkist me
Qeribashin, Shaban Ballën, Prof Çokën,
grupi i rezistencës me drejtues Sami
Asllanin, Musa Dizdarin, etj;35-Anton Mark Dukagjini, lindur
Mehmet Beshirin, Reiz Hashon.
drejtues Qenan Dibrën, Xhahit Kokën,
ut Mënikun dhe ai monarkist me
Qeribashin, Shaban Ballën, Prof Çokën,
grupi i rezistencës me drejtues Sami
Asllanin, Musa Dizdarin, etj;Sheh Gjinishi, 15-Hakinë 1912 më lindur më Sheh Gjinishi,në banues Elbasan në
1910 në Krujë e banues në
27-Hasan Haxhi Kalaja,
arrestuar më 2.2.1946.
e m
1919 në Dibër e banues në
a 25-TTa
më 26.1.1946.
me arsim të lartë
1913 në Elbasan e banues nëi ë ë h i l l f i
iranë, T 1910 në Krujë e banues në
lindur më 27-Hasan Haxhi Kalaja,
arrestuar më 2.2.1946.
i , s ë n u p ë n h s i , r o l l f m i s r a
iranë, T 1919 në Dibër e banues në
Asllan Drini, lindur më alat
më 26.1.1946.
, i arrestuar , tregtar me arsim të lartë
iranë, T 1913 në Elbasan e banues nëOrolloga, lindur angjel VVa 32-Nesti
më 10.1.1946.
i , r e c f o h s i , i l a t I a n e d o M
iranë, me arsim të lartë ushtarak në T
më 1913 në Shkodër e banues në
Bumçi, Pjetër 31-Stefan
15.1.1946.
e r r aar i , s ë n u p ë n h s i , r o l l f
me iranë, T në banues e
i
iranë,
lindur më
i
iranë,
Asllan Drini, lindur më
, i arrestuar
iranë,Omer 37-Semiraz
arrestuar më 2.2.1946.
me arsim të lartë, profesor
1913 në Pukë e banues
36-Musa Dash Dizdari, lindur më
17.1.1946.
iranë, pensionist, i arrestuar më T në
ë të Pukës e banues më 1892 në Iball
35-Anton Mark Dukagjini, lindur
Orolloga, lindur
r a u ttu s e r r aar
iranë, me arsim të lartë ushtarak në
më 1913 në Shkodër e banues në
lindur Bumçi,
ë m r a u ttu s
arsim merioni), (V Vr Vërlaci
arrestuar më 2.2.1946.
, i me arsim të lartë, profesor
iranë, T në 1913 në Pukë e banues
36-Musa Dash Dizdari, lindur më
iranë, pensionist, i arrestuar më
ë të Pukës e banues
35-Anton Mark Dukagjini, lindurmë 1915 në Hoçisht e banues në
Papastoli, Dhimitër 17-Llazar
, i arrestuar më 23.1.1946. pronar
1920 në Elbasan e banues në
Asllan Biçaku, 16-Qemal
arrestuar më 24.1.1946.
mesëm, arsim të me
1891 në Peqin e banues në
Sheh Gjinishi, 15-Hakime arsim të mesëm, ish prefekt, i
më 1912 në Korçë e banues atje,
20-Kolë Pandeli Rodhe, lindur
nëpunës, i arrestuar më 10.1.1946.
më 1902 në Korçë e banues atje,
19-Myrteza Haki Beli, lindur
arrestuar më 23.1.1946.
a e m , ë n aan r i T
në 1912 më
më 1915 në Hoçisht e banues në
lindur Papastoli,
, i arrestuar më 23.1.1946.
iranë, T 1920 në Elbasan e banues në
lindur më Asllan Biçaku,
arrestuar më 24.1.1946.
i nëpunës, ish
iranë, T 1891 në Peqin e banues në
lindur më Sheh Gjinishi,me arsim të mesëm, ish prefekt, i
më 1912 në Korçë e banues atje,
20-Kolë Pandeli Rodhe, lindur
nëpunës, i arrestuar më 10.1.1946.
më 1902 në Korçë e banues atje,
19-Myrteza Haki Beli, lindur
arrestuar më 23.1.1946.
i , r o t ë b r ë h s , r o l l f m i s r aar
në banues e Elbasan në
iranë, T
Shalë në
a 29-TTa
r e c f o
iranë, me arsim të T në
1908 në Dibër të Madhe e banues
28-Xhevat Faslli Miluka, lindur më
arrestuar më 17.1.1946.
e mrr
ish mesëm, të arsim me iranë,
banues në e Kolonjës s të Shalë
1905 Ruço, lindur më aq Rafael
. 6 4 9 1 . 3 . 1 ë m r a u t s e r r a i , r
ish mesëm, iranë, me arsim të
1908 në Dibër të Madhe e banues
28-Xhevat Faslli Miluka, lindur më
arrestuar më 17.1.1946.
i , s ë n u p ë n h s i , r o l l f m i s r a1916 në Dibër të Madhe e banues
i l , i l u k i k S I u s u J l i a IIa e M - 4 3
24.1.1946.
s e r r aar i , r e c f o h s i , r aar t g e r ttr
në Shkodër e banues në
lindur Shala, Noc 33-Pjerin
më 10.1.1946.
, i arrestuar arsim të mesëm, tregtar
banues e Korçë 1899 në më
ish
banues në
1905
ish
1908 në Dibër të Madhe e banues
28-Xhevat Faslli Miluka, lindur më
iijon nesër) (V Vij
pronare, i arrestuar më 5.2.1946.
banues e Berat në 1882
bashkëshortja e Shefqetit,
1916 në Dibër të Madhe e banues
ë m r uur d n i
ë m r a u ttu s
iranë, T në Shkodër e banues në
1920 më
, i arrestuar
me atje, banuespronare, i arrestuar më 5.2.1946.
Elbasan, në banues
lindur më bashkëshortja e Shefqetit,18-Haki Riza Karahoxha, lindur
nëpunës, i arrestuar më 23.1.1946.
Durrës, me arsim të lartë1901 në Përmet
21-Lluk Kostandin Bibi, lindur më
arrestuar më 25.1.1946.
18-Haki Riza Karahoxha, lindur
nëpunës, i arrestuar më 23.1.1946.
në SHBA, Durrës, me arsim të lartëe banues në Korçë, 1901 në Përmet
21-Lluk Kostandin Bibi, lindur më
arrestuar më 25.1.1946.
“Dara”), lindur më 1907 në Starovë
30-Nesim Hajdar Starova (b.p.
r e c f orr
“Dara”), lindur më 1907 në Starovë
30-Nesim Hajdar Starova (b.p.
. 6 4 9 1 . 3 . 1 ë m r a u t s e r r a i , r25.1.1946.
e r r ar i , r e c f o h s i , a n e d o M ë n
iranë, me arsim të lartë ushtarak T në
“Dara”), lindur më 1907 në Starovë
30-Nesim Hajdar Starova (b.p.ë m r aar u t s e
iranë, me arsim të lartë ushtarakshendetesi www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 20
KËSHILLA PËR KREMIn
1-
Kremi i plazhit duhet të përdoret 20
minuta para se të shkojmë në det
2-Solari duhet të përdoret sa herë të
dilni nga deti
3-Kremi dhe solari i plazhit duhet të
jetë me karota
Si ta ruajmë ngjyrën e plazhit
1-Evitoni të laheni me ujë të ngrohtë
që e zbut shtresën sipërfaqësore të
lëkurës, duke e larguar atë
2- Mos përdorni për pak kohë pastrues
shumë të fuqishëm. Më pas mund të
kërkoni ta riforconi ngjyrën
3-Aplikoni në fytyrë një maskë të re-
alizuar me çaj të errët (dy paketa për
gjysmë litri ujë). Aplikojeni me anë të
një pambuku dhe mos e shplani
4-Aplikoni në trup një masë të përberë
nga 4 karota
3 këshilla
japin specialistët dermatologë për të
gjithë njerëzit që e kanë të vështirë të
zgjedhin kremin e plazhit, sipas tyre
duhet treguar kujdes për përmbajtjen e
filtrave dhe vitaminave.
4 rekomandime
duhen patur parasysh , pas kthimit nga
plazhi, për të ruajtur ngjyrën e çokol-
latës. Një kujdes I veçantë duhet
treguar me ujin e ngrohtë, I cili duhet
të përdoret sa më pak.
4 karrota
janë të domosdoshme për të ruajtur
ngjyrën e plazhit. Specialistët reko-
mandojnë përdorimin e një maske me
4 karrota, me të cilat duhet të lyhet
lëkura.
4 orë
gjatë paradites dhe katër të tjera gjatë
pasdites, duhet të qëndrojë një njeri në
plazh. Piku i vapës nuk është aspak i
rekomandueshëm, ndërkohë që mëng-
jesi është koha më e mirë për rreze.
20 minuta
para se të shkoni në plazh duhet të ap-
likoni kremin kundradiellit. Kur trupi
juaj ta ketë përthithur të gjithë kremin
mund të futeni në det, dhe pasi të dilni
lyejeni me solar.
2 orë
pasi të keni lyer trupin dhe fytyrën me
krem kundra diellit, nëse lëkura juaj
djersin dhe e përthith në mënyrë të
plotë kremin, atëherë ju duhet ta lyeni
fytyrën përsëri mas dy orësh.
Nxehtësia dhe uji i detit kuron veshkat
dhe tiroidet
SI TA MBROJMË
LËKURËn nGA DIELLI
Këshilla nga dermatologët për të
gjitha grupmoshat
Lëkura mbulon gati plotësisht të gjithë
trupin tonë. E si e tillë na mbron nga
traumat, goditjet, rrezatimet etj. Ajo ka
funksion termorregullues e frymëmar-
rës, deri diku. Gjithashtu, lëkura de-
poziton yndyrnat, vitaminat (vit. D) e
ujin. Dielli ndihmon trupin për të prod-
huar vitaminën D, e cila nevojitet për
të ndërtuar skeletin. Vitamina D ndih-
mon trupin të marrë kalcium nga zorra.
Djegiet e diellit
Parandaloni kancerin e lëkurës, duke
përdorur vajra që përmbajnë faktor
mbrojtës ndaj rrezeve UVA dhe UVB.
Vëreni produktin me kujdes dhe mos
harroni hundën, buzët, veshët dhe
këmbët. Përdoreni atë të paktën 30
minuta përpara se të dilni. Përsëriteni
pas dy orësh, në rast se bëheni me
djersë ose pas notit, si të nevojitet. Për-
dorni kapele që t’i bëni hije kokës, fy-
tyrës dhe qafës. Mbroni sytë që të
parandaloni kataraktet e mundshëm në
jetë, duke përdorur syze 99-100%
mbrojtje nga rrezet UVA dhe UVB.
Fëmijët poshtë moshës një vjeç duhen
mbajtur sa më larg diellit, sepse lëkura
e tyre është shumë sensitive. Risku për
fëmijët e kësaj moshe që të dehidrato-
ken ose raste të goditjeve nga dielli
është shumë i lartë. Mbajini fëmijët në
hije të veshur lehtë me rroba që mbu-
lojnë krahët dhe këmbët. Një kapele
me vrima është e domosdoshme. Va-
jrat për të vegjlit nën gjashtë muaj nuk
rekomandohen. Disa këshilla të tjera
që mund të ndiqen janë: rrezet më
dëmtuese janë nga ora 11-16. Mundo-
huni të qëndroni brenda ose në hije
gjatë këtyre orëve. Lëkura dëmtohet në
më pak se 15 minuta nga dielli, dhe kjo
vihet re plotësisht pas dymbëdhjetë
orëve. Retë nuk ju mbrojnë nga efektet
e dëmshme të diellit. Kini kujdes nga
rëra dhe uji, sepse ato reflektojnë deri
në 50% të rrezeve në lëkuren tuaj.
Edhe pse mund të jeni në çadër ose në
hije, ju duhet të merrni masa të mëte-
jshme.
EKSPOZIMI
Dermatologët këshillojnë që nuk duhet
të ekspozohemi në diell nga ora 11.00
e deri në orën 16.00, për shkak se në
këtë orar rrezet e diellit janë më të
dëmshme. Megjithatë, nga sondazhet e
bluzave të bardha rezulton se janë
shumë pak ata plazhistë që e kufizojnë
ekspozimin në diell në këto orare. Po
ashtu, gjatë gjithë kohës së banjës së
diellit, është i rekomandueshëm për-
dorimi i kremit sa herë që të futeni në
det e të dilni që andej. Specialistët
thonë se çdo një orë duhet përsëritur
mbulimi me krem solar. Gjithashtu
sipas dermatologëve, nuk duhet
tepruar me ngjyrën çokollatë të trupit.
Plazhi shihet si një mënyrë për të
larguar stresin. Të gjithë, sapo hyn
stina e verës, mendojmë pushimet në
bregdet. Synojmë që nën rrezet e diel-
lit të marrim ngjyrën çokollatë të
dëshiruar, edhe pse e dimë që ajo
s’është gjë tjetër veçse teprim me qën-
drimin në diell. Por, ngjyra çokollatë e
trupit është teprim edhe me një pig-
ment kanceroz. Njerëzit që jetojnë dhe
punojnë në mjedise të mbyllura gjatë
gjithë vitit në verë, në mënyrë të par-
regullt dhe jograduale, marrin rrezet e
forta të një dielli nën temperatura të
larta, pa u mbrojtur prej tij. Këta njerëz
nuk i bind as fakti shkencor se nxirja
është shfaqje e dukshme në lëkurë e
një mbidoze rrezesh ultravioletë
Deti
Terapia e detit kuron me sukses mjaft
sëmundje dhe lehtëson përparimin e
shumë të tjerave. Por nuk duhet
abuzuar me dëshirën për banjë dielli,
pasi rekomandimi i saj ose jo, mësohet
vetëm në kontaktet me mjekun. Dihet
që një numër sëmundjesh përkeqëso-
hen dhe për disa të tjera, dielli mund të
jetë me pasoja për jetën. E mira është
që të bëhen banja ajri në hije dhe në
orët e mëngjesit. Banjat e mëngjesit
janë të këshillueshme për sëmundjet e
kockave dhe muskujve. Banjat e detit
kanë veprim pozitiv në shërimin e
reumatizmës që ka kaluar fazën e
KUJDES...ERDHI VERA
shendetesi www.facebook.com/thealbanian.co.uk faqe 21
acarimit para 6 – 7 muajsh. Për të tillë
të sëmurë këshillohen banja ajri dhe
pas një jave banjat e diellit në orët e
mëngjesit. Bëhen 15 – 20 seanca të
përgjithshme. Mund të bëhen edhe
banja dielli të pjesshme, duke zbuluar
vetëm kyçet e sëmura në 2 – 3 seanca.
Nëse nuk ka prirje për t’u përsëritur së-
mundja, përdoren edhe banjat e ujit,
por për këtë, i sëmuri duhet ambientuar
mirë, duke u lagur me ujë deti disa
herë. Temperatura e ujit në fillim duhet
të jetë 34 gradë Celsius, pastaj mund të
zhytesh në ujë që zbret në 22 gradë.
Këshilla
1- Mbani syze dielli
2- Kremin kundra diellit përdoreni 30
minuta para se të dilni nga shtëpia
3- Evitoni lëvizjet nga ora 11 deri në
orën 16
4- Vishuni lehtë, dhe tregoni kujdes për
fëmijët deri në moshën 10- vjeçare
5- Fëmijët deri në 6 muaj, nuk duhet të
lyhen me vajra plazhi
6- Mbani gjithë kohën ujë mineral me
vete (ndihmon në qarkullimin e gjakut)
7- Shtojini menysë së përditshme sa
më shumë sallata dhe lëngje
8- Uji i detit bën mirë për gjëndrat
tiroide
9- Nxehtësia e verës kuron veshkat
Banjat për frakturat dhe plagët
Në raste të frakturave ose të plagëve
veprojnë mirë banjat e ajrit prej 15 –
20 minutash e deri në dy orë, dy – tri
herë në ditë në temperaturën e ajrit 16
– 22 gradë. Banjat e diellit përdoren të
pjesshme dhe të përgjithshme. Të
pjesshme, kur plagët mbyllen me
vështirësi.
Tiroidet, si kurohen
ne pyje dhe bregdet
Sëmundjet e këtyre gjëndrave janë të
lidhura me funksionin e prishur të tyre
nga shumë faktorë. Sëmundja që do
mjekim klimaterik është tireotoksikoza
e gradës së mesme dhe të rëndë, por pa
çrregullime të thella. Kanë efekt të
mirë vendet klimaterike në pyje dhe
bregdet
KËSHILLA
Krem hidratues pas plazhit
Është e këshillueshme që pas plazhit të
përdoren kremra hidratues “pas diellit”
për lëkurën, pasi nga plazhi lëkura tha-
het jashtë mase. Në raste djegiesh të
thella, rekomandohen edhe preparate
në formë xheli. As qëndrimi nën çadër
nuk të mbron nga dielli, pasi edhe rëra,
edhe gurët rrezatojnë.
Nishanet, dëmtohen nga rrezet e diellit
Probleme shkakton rrezatimi diellor
edhe te nishanet mbi lëkurë. Njëlloj
ndodh me njollat dhe qukat, prej të
cilave ankohen shumica e njerëzve që
vuajnë nga shfaqja me tepri e pullave
të bardha mbi lëkurë, pa pigment. Za-
konisht, për mykun dhe njollat reko-
mandohen preparate me ekstrakte
bimore.
Këshillat pas ekspozimit në plazh
Pas çdo banje në det ose në pishinë
trupi duhet të shpëlahet me ujë të
pastër. Pas shfaqjes së mykut mbi
lëkurë, duhet të ndërpritet plazhi dhe të
niset kura. Në raste djegiesh jo të lehta,
duhen përdorur antibiotikë dhe xhel
“pas diellit”
Për njollat dhe qukat, duhet të përdoret
mbrojtësi me filtër-maksimal
Si t’i evitojmë dëmtimet në stinën e
verës
RREZET QË DËMTOJnË
LËKURËn
Ultravioletet, të dëmshme, shkaktojnë
kancerin e lëkurës
Fortësimi i rezistencës së organizmit
arrihet me shfrytëzimin e rregullt të
faktorëve të jashtëm siç janë dielli,ajri
dhe uji. Drita e diellit ka cilësi shumë
të dobishme, nën ndikimin e tyre kry-
hen një numër i madh i proceseve në
qelizë. Kryesisht efekte pozitive kanë
rrezet ultravioletë, ku lëkura ka nd-
jeshmëri të ndryshme ndaj këtij rreza-
timi, madje është vënë re që pjesët e
zbuluara të trupit janë më pak të nd-
jeshme se sa pjesët e mbuluara. Por
nga ana tjetër mjekët tërheqin vë-
mendjen se rrezet ultravioletë si rrjed-
hojë e hollimit të shtresës së ozonit,
mund të shkaktojnë sëmundje të
ndryshme si për shembull kancer në
lëkurë, plakje të parakohshme të
lëkurës dhe simptoma të tjera, të cilat
zhvillohen me moshën. Faktikisht
midis llojeve të ndryshme të
kancereve, kanceri i lëkurës është më i
shpeshti dhe numri i të prekurve rritet
me ritëm më të shpejtë. Ekspozimi në
diell përfshin 90% të këtyre rasteve.
Këshillat
Parandaloni kancerin e lëkurës duke
përdorur vajra që përmbajnë faktorë
mbrojtës ndaj rrezeve UVA dhe UVB.
Vëreni produktin me kujdes dhe mos
harroni hundën, buzët, veshët dhe
këmbët. Përdoreni atë të paktën 30
minuta përpara se të dilni. Përsëriteni
pas dy orësh, në rast se bëheni me
djersë. Përdorni kapele që t’i bëni hije
kokës, fytyrës dhe qafës. Mbroni sytë
që të parandaloni kataraktet e mund-
shëm në jetë, duke përdorur syze 99-
100% mbrojtje nga rrezet UVA dhe
UVB. Fëmijët poshtë moshës një vjeç
duhen mbajtur sa më larg diellit, sepse
lëkura e tyre është shumë sensitive.
Risku për fëmijët e kësaj moshe që të
dehidratohen ose goditen nga dielli
është shumë i lartë. Disa këshilla të
tjera që mund të ndiqen janë: rrezet më
dëmtuese që duhen evituar janë pas
orës 10. Mundohuni të qëndroni
brenda ose në hije gjatë këtyre orëve.
Lëkura dëmtohet në më pak se 15 min-
uta nga dielli, dhe kjo vihet re plotë-
sisht pas dymbëdhjetë orëve. Retë nuk
ju mbrojnë nga efektet e dëmshme të
diellit. Kini kujdes nga rëra dhe uji
sepse ato reflektojnë deri në 50% të
rrezeve në lëkurën tuaj. Edhe pse
mund të jeni në çadër ose në hije, ju
duhet të merrni masa të mëtejshme.
Antioksiduesit janë agjentë që e mbro-
jnë lëkurën nga dëmtimi që mund të
shkaktohet nga reaksionet kimike mbi
fytyrë. Ka disa faktorë të ndryshëm si
irritimi, tharja nga të ftohtit, dielli i
fortë dhe smogu që krijojnë radikale të
lira. Këto radikale mund të japin kon-
tribut në procesin e shkatërrimit të
qelizave të reja dhe të shëndetshme të
lëkurës.
Drita
Deri 5 vite më parë dermatologët nuk
besonin se lëkura mund t’i thithte vit-
aminat, nëse ato aplikoheshin në sipër-
faqe, e aq më tepër nëse ekspozoheshin
në diell. Por sot shumë prej kompanive
më të famshme në botë po eksperi-
mentojnë për të bërë të mundur që vit-
aminat të japin efekt në zonat në të
cilat aplikohen. Shkencëtarët thonë se
konsumimi i vitaminave C dhe E në
sasitë e duhura ndihmon shumë në
parandalimin e plakjes së qelizave të
lëkurës. Po ashtu për të evituar dëm-
timet nga drita e diellit, është mirë që
të përdoren edhe acide natyrale që
merren nga ushqime si qumështi, por-
tokallja, limoni, sheqeri etj. Disa nga
këto acide mund edhe të prodhohen
kimikisht. Dermatologët janë të sigurt
se këto acide zbusin lëkurën dhe ndih-
mojnë në procesin e largimit të
qelizave të vdekura, duke sjellë në pah
qelizat e reja dhe të shëndetshme. Në
të njëjtën kohe këto acide kurojnë
dëmtimin e lëkurës nga rrezet e diellit,
këtu nuk bëhet fjalë për djegien e
lëkurës, por për efektin që ka dielli mbi
fytyrën e ekspozuar prej një kohe
gjatë(rrudhat, pigmenti, qukat etj.)
1- Për të ruajtur lëkurën nga dëmtimet
e rrezeve përdorni gjithmonë kremra,
edhe në dimër edhe në verë.
2- Ato duhet të jenë me përbërje fru-
tash
3- Më të mira janë kremrat që kanë në
përbërjen e tyre qumësht dhe portokall
4- Gjithashtu efikase dhe mbrojtës nga
rrezet janë edhe kremrat me vitaminë
C dhe E
5- Kremi duhet të përdoret 20 minuta
para se të dilni nga shtëpia edhe dimër
edhe në verë
6- Në verë filtrat e mbrojtës që përm-
ban kremi duhet të jenë më të mëdha.
7- Aplikimi i kremit duhet të përsëritet
çdo dy orë në rast se lëkura e përthith
shpejt atë edhe djersiteni.
Lëkura, nevojë për trajtim
edhe në dimër
Edhe pse temperaturat janë shumë herë
më të ulëta dhe dielli mendohet se nuk
të krijon probleme me lëkurën, në
stinën e dimrit duhet të përdoren të
njëjta kremra me stinën e verës.
Ndryshon vetëm numri i filtrave dhe
karotina që në verë është më e madhe.
Nëse një person nuk kujdeset për
lëkurën dhe fytyrën në dimër e ka të
vështirë ta rigjenerojë atë vetëm në
stinën e verës.
Për t’u kujdesur për lëkurën e fytyrës
duhet të konsumoni vitamine C dhe E
çdo ditë, ose fruta që i kanë këto vita-
mina; si dhe të keni kujdes kur të
zgjidhni kremrat që reklamohen nëpër
dyqane. Shihni për kremra që blloko-
jnë rrezet e dëmshme të diellit, vitam-
ina C dhe E si dhe acidet
Alfa-Hidroksike.
Si ta përdorim kremin, syzet për stinën
e verës dhe efektet
10 këshilla për të patur një lëkurë
ngjyrë çokollate.
Të gjitha produktet që nuk duhet të
mungojnë në çantën e plazhit
Jeni të elektrizuar nga ideja se edhe
pak edhe do të niseni për pushime.
Dëshironi të shijoni çdo rreze që dielli
i fal tokës dhe trupave tanë shtrirë në
rërën e nxehtë të plazhit. Por mos u sh-
pejtoni, për të patur një lëkurë të nxirë
në mënyrë të shëndetshme situatat
duhen ndjekur me një rregull të cak-
tuar. 10 gjërat që duhet të dish!
1. Përpara se të nisesh përdor një krem
parapërgatitor
Bëhet fjalë për produkte që favorizo-
jnë një ngjyrë uniforme dhe rrisin
rezistencën e lëkurës ndaj irritimeve të
ndryshme. Efektet janë të garantuara
nëse fillon këtë trajtim të paktën një
javë para pushimeve.
2. Lyej trupin me krem përpara se të
shkosh në plazh.
Vendi më i mirë për të shpërndarë
kremin mbrojtës është shtëpia, 10 min-
uta përpara se të dilni. Në këtë mënyrë
do t’i jepni kohë lëkurës suaj të
përthithë kremin gradualisht, duke
rritur mbrojtjen ndaj diellit. Sepse
lëkura e thatë është më e predispozuar
të thithë elementet aktive të produktit
kozmetik.
3. Pini shumë lëngje për t’u hidratuar
Gjatë verës trupit i duhet një hidratim
ekstra. Jo vetëm për të kundërshtuar
rrezet ultravjollcë, por edhe ato in-
frakuq. Këta të fundin rrisin së tepërmi
temperaturën e trupit, i cili kundërve-
pron me nxjerrjen e lëngjeve trupore
me anë të djersitjes. Për të rikuperuar
lëngjet e humbura duhet të pini të pak-
tën dy litra ujë mineral në ditë dhe të
ushqeni lëkurën tuaj me produkte
kozmetike hidratuese.
4. Luftoni celulitin edhe në plazh
Përfitoni nga pushimet për t’i dhënë
trupit tuaj bukurinë që meriton; efekti
i “lëkurës së portokallit” shkaktuar nga
celuliti mund të eliminohet gjtë kohës
që laheni në det. Mjafton të ecni për-
para-mbrapa në ujë, duke e kthyer
detin në një vaskë hidromasazhi.
Lëvizja e ujit me forcë për rreth trupit
tuaj stimulon qarkullimin e gjakut dhe
relakson muskujt. Më pas, kur të kthe-
heni në rërë vendosini lëkurës një masë
kremi kundër celulitit, ndryshimin do
ta vini re ditë pas dite.
5. Mbani gjithmonë syze dielli
Syzet duhet të jenë të pajisura me lente
anti UVA dhe UVB. Veç mbrojtjes së
syve, në këtë mënyrë do të parandaloni
edhe krijimin e rrudhave rreth tyre.
Kujtohuni gjithmonë të vendosni
shendetesi www.facebook.com/thealbanian.co.uk page 22
kremin e diellit rreth zonës së syve, por
kini kujdes të ruani brendësinë e syve.
6. Mbroni flokët më vajrat e duhur
Është mënyra e vetme që në fund të
verës mos ta gjeni veten me flokë të
djegur ose të dalë boje (nëse e për-
dorni). Ndaj është e rëndësishme ven-
dosja e varjave mbrojtës për flokët;
vaji duhet të ketë vetinë të filtrojë
rrezet dhe të ketë përbërje silikoni, i
cili mbështjell fijen e flokut duke e
mbrojtur. Efekti i lagur i vajit do të për-
shtatej më së miri edhe për flokë të
dendur e të pabindur (p.sh kaçurrelat)
duke ruajtur edhe modelin e dëshiruar.
7. Pastroni lëkurën tuaj duke e kruaj-
tur
Dielli ndan shtresat e lëkurës nga
njëra-tjetra, ndaj nxirja merr shpesh
formën e hartave në lëkurën tuaj. Gjatë
dushit do ishte më mirë sikur të për-
dornin kremra ose sapunë specialë që
përmbajnë kokrriza, që lëkura të pas-
trohet sa më lehtë. Mos mendoni se në
këtë mënyrë do të ikë nxirja, përkun-
drazi lëkura do të duket më e shëndet-
shme dhe nxirja shkëlqyese dhe
uniforme.
8. Mbroni lëkurën e fytyrës
Kështu do të evitoni rrudhat dhe njol-
lat e shkaktuara nga dielli. Por produk-
tet që përdoren për trupin nuk bëjnë të
njëjtin efekt edhe për fytyrën, ndaj
duhet të përdorni produkte specifike.
Zgjidhni një krem me faktor më të lartë
mbrojtjeje dhe me efekt antiplakje.
Idealja do ishte të alternoni kremrat e
ndryshëm të diellit: krem ose qumësht
për orët e mësditës; krem-xhel për pas-
diten. Edhe nëse fytyra duket më e
bardhë sesa trupi, mund të përdorni
pudër nxirëse, edhe kjo me efekt fil-
trues të diellit.
9. Merri rrezet kur je duke lëvizur
Mos qëndroni gjatë gjithë kohës poshtë
çadrës, ose shtrirë në rërë. Kështu do
të rrezikoni të digjeni, por edhe një
ngjyrë jo uniforme në lëkurë; pa për-
mendur dobësitë që dielli i shkakton
organizmit. Nëse ecni gjatë bregut ose
merreni me sport, jo vetëm do të vini
në lëvizje muskujt, por edhe nxirja do
të jetë më e plotë. Por kini parasysh që
djersa heq kremin mbrojtës, ndaj mos
harroni ta përdorni të paktën çdo dy
orë.
10. Mos harroni kremin e pasdiellit në
fund të ditës
Kremi pas plazhit është një detaj i
rëndësishëm, në fakt një detyrë ndaj
lëkurës suaj. Pas ditës së plazhit, edhe
pse e mbrojtur lëkura dhe muskujt janë
gjithsej të sforcuar. Produktet
kozmetike të darkës, ndihmojnë
tonifikimin e lëkurës dhe nëse i kush-
toheni pak më shumë vetes me një
masazh, muskujt nuk do t’i ndjeni të
lodhur të nesërmen. Vendosni një masë
të mirë të kremit në trupin tuaj pa frikë,
pasi lëkura do ta përthitë menjëherë;
nëse e ndjeni të nevojshme ripërsëritni
disa herë
Të gjitha këshillat e spe-
cialistëve sipas kategorive
Si përcaktohet tipi i lëkurës dhe fak-
torët
Brunet, biondet dhe kuqet, çfarë
kremi të përdorni
Brune mesdhetare, mjafton faktori 20
Një tregues shumë i ulët i kremit mbro-
jtës, nuk shërben, dhe këtu anglezët
nuk është se kanë shpikur ndonjë gjë
të re. Në fakt prej vitesh dermatologët
kudo në botë kanë këshilluar faktorët e
lartë, anglezet vetëm sa e kanë bërë
këtë të detyrueshme. Praktikisht, për
fëmijët është e domosdoshme që kremi
mbrojtës të këtë tregues mbi 50. Kjo jo
vetëm për fëmijët por edhe për njerëzit
me lëkurë dhe flokë me ngjyrë të
zbardhur.
Ndërsa për tipat mesd-
hetare, me ngjyrë lëkurë të errët
mjafton një krem me faktor 20. Dhe
kjo sepse edhe ata që nuk digjen kurrë,
duhet të mbrohen gjithsesi nga efektet
e rrezeve Uva. Motivi është i thjeshtë:
nëse dëmet e rrezeve ultravjollce b
(Uvb), janë lehtësisht të dallueshme
(janë pikërisht këto përgjegjëse për
rrjepjet dhe skuqjet e lëkurës, efektet e
rrezeve ultravjollcë. A janë më të
pakapshme me sy të thjeshtë? Ato de-
përtojnë në thellësi dhe bëjnë që lëkura
të plaket, por mbi të gjitha dëmtojnë
qelizat që me kalimin e kohës mund të
zhvillohen e të shkaktojnë deri edhe tu-
more. Dhe duke parë se rrezet Uva që
mbërrijnë në tokë janë dhjetë herë më
të dendura sesa ato Uvb, duhet t’i mar-
rim mirë parasysh kur vendosim të zg-
jedhim kremin. Por mos kujtoni se
mund t’ia dilni mbanë kaq thjeshtë:
kremi solar që të jetë i efektshëm duhet
të përdoret mbi të gjitha në mënyrën e
duhur. Por edhe për ata që preferojnë
të marrin ngjyrën e bronztë në mënyrë
artificiale, në sallonet e bukurisë, nuk
janë të sigurtë. Nxirja artificiale e
lëkurës nuk të mbron nga djegiet e
diellit pasi mekanizimi që jep këtë
ngjyre është i ndryshëm, në fakt edhe
ngjyrosja e pigmentit nuk është e njëjtë
me atë që bëhet nga rrezet e diellit.
PO TI ÇFARE
FOTOTIPI JE?
Të gjithë ata që kanë lëkurë të bardhë
që duket si e tejdukshme, sy bojëqielli
dhe flokë të verdhë, i përkasin fototipit
II dhe që nuk kanë një raport me mirë
me rrezet e diellit. Të tille tipa duhet të
përdorin mbrojtësa me faktorë 30 – 50
dhe duhet të kenë shumë kujdes nga
ekspozimi në diell. Duhet të evitojnë
rrezet nga ora 12 deri në 15, pasi në
këtë orar janë shumë të mundshme
djegiet. Ngjyra e bronztë e lëkurës
është thuajse e pamundur për ata që
bëjnë pjesë në fototipin I (fytyrë me
quka, flokë të kuqe dhe sy me ngjyrë).
Për të shmangur plagët apo rrjepjet e
lëkurës, është i nevojshëm një krem
mbrojtës me faktor nga 50 e më lartë
dhe sa më tepër kujdes. Në plazh duhet
të keni gjithmonë kapele, të përdorni
shall me ngjyra të hapura, ekspozime
sa më të pakta në diell dhe qëndrim për
një kohë sa më të gjatë nën hijen e
çadrës.
E nëse nuk e dini se ç’farë
fototipi lëkure jeni, kategoritë e
mësipërme mund të japin njëfarë ideje.
Në bazë të ngjyrës së tipareve mund të
gjeni faktorin mbrojtës. Ndërsa një
vizite tek dermatologu mund ta bënte
gjithmonë më të lehtë gjetjen e faktorit
ekzakt që bën për ngjyrën tuaj të
bronztë. Njeriu mund ta marrë ngjyrën
e bronztë edhe kur qëndron në hije i
lyer më së miri me kremin mbrojtës.
Sigurisht, mund të shkojmë deri tek
ngjyra që na lejon të marre lëkura jonë:
nëse jemi me lëkure të bardhë, ngjyra e
plazhit mund të shkojë e shumta deri
tek e praruara. Pra nuk keni nga t’ia
mbani, kremrave mbrojtës nuk keni si
t’u shmangeni, por nëse kjo ju
ngushëllon, përdorimi i tyre nuk e pen-
gon nxirjen e lëkurës
Si të shmangim
djegien
E keni tejkaluar masën me banjot e
diellit? Gabimi shpaguhet me skuqjen
klasike të lëkurës: lëkure e kuqe dhe
djegie, këto janë simptomat tipike.
Nëse jeni djegur, nuk ju mbetet të bëni
gjë tjetër veçse të filloni të evitoni, de-
risa të shëroheni, qëndrimin në diell,
kurse në zonën e acaruar mund të ven-
dosni pomada që kanë në përbërjen e
tyre kortizon. Nëse lëkura tek pjesa e
gjoksit është e enjtur, jep krruarje dhe
fillojnë e shfaqen pikla të kuqe, kjo
nuk është thjesht skuqje, që në gjuhën
mjekësore njihet me emrin eriteme,
por bëhet fjalë për një fare alergjie që
vjen nga dielli. Dhe kjo mund të ngjasë
edhe nëse ekspozohemi në diell qoftë
edhe për pak minuta.
Kjo lloj alergjie shërohet me
pomadë me kortizon dhe nëse krruarja
është e fortë, atëherë hyjnë në punë po-
madat antihistamike. Tre janë këshillat
që japin specialistët dermatologë për të
gjithë njerëzit që e kanë të vështirë të
zgjedhin kremrat për lëkurën. Ato
duhet të jenë me vitamina C dhe E, si
dhe me produktet qumështi. Gjithashtu
ata rekomandojnë që si në stinën e
dimrit dhe verës, për t’u mbrojtur nga
rrezet e dëmshme, të cilat në shumë
raste shkaktojnë edhe kancer në lëkurë,
duhet të përdoret kremi i lëkurës.
Nga ana tjetër sipas
studimeve rreth 90 për qind e rasteve
me kancer në lëkurë shkaktohen krye-
sisht nga rrezet, sidomos ato ultravio-
letë, të cilat janë të dëmshme për të
gjithë njerëzit dhe veçanërisht për
fëmijët. Ai që shkon në plazh dhe në
mëngjes lyhet me një krem mbrojtës
me tregues 60, të mos mendojë se
është i mbrojtur deri pasdite, ndoshta
edhe pasi ka bërë banjo. Faktori mbro-
jtës llogaritet nga firma prodhuese në
një situatë standard, në të cilën nuk
merret parasysh noti, djersitja.
Kështu është e qartë që kur
kushtet ndryshojnë, edhe faktori mbro-
jtës zvogëlohet. Kështu për të qenë të
qetë duhet të jemi bujare me dozat e
kremit që vendosim në lëkurë, duhet të
lyhemi çdo dy orë dhe gjithmonë pas
banjos.
english www.facebook.com/thealbanian.co.uk page 23
M
oneyGram funds transfer
service now available
through Lebara Money web-
site and smart phone apps
DALLAS (June, 20 2013) –Money-
Gram (NASDAQ:MGI), a leading
global money transfer company, today
announced an agreement with Lebara
Mobile, one of Europe’s leading mo-
bile telecoms operators, to offer real-
time MoneyGram transfer services
over the Lebara Money mobile and
web solutions.
MoneyGram’s money transfer plat-
form is now integrated within the
Lebara Money iPhone and Android
mobile payment platform solutions
and the Lebara Money website, en-
abling customers in the United King-
dom -- and soon, in Spain, the
Netherlands, France, Germany, Den-
mark and Switzerland -- to send inter-
national transfers from a mobile phone
to more than 320,000 MoneyGram lo-
cations in 198 countries worldwide.
By downloading theLebara Moneyi-
Phone or Android apps from the
iTunes and Android stores, or visiting
Lebara Money online, Lebara cus-
tomers can directly connect to Money-
Gram’s convenient and secure mobile
remittance services global network.
The real-time transfer services can be
used 24 hours a day, seven days a
week.
“We’re excited about the opportunity
to provide our European customers
with easily accessible transfer services
though Lebara’s smart phone apps,”
said Carl Scheible, executive vice pres-
ident, Europe, Africa and Emerging
Channels, MoneyGram. “Our agree-
ment gets us yet another step closer to
our goal of linking with fast and reli-
able mobile and web services that give
our customers even more flexibility
when sending money to loved ones
nearby or overseas.”
Lebara and MoneyGram signed a
multi-year contract for the United
Kingdom, Spain, the Netherlands,
France, Germany, Denmark, and
Switzerland.
MoneyGram Joining Forces with
Lebara, pg.2
Lebara Money services will help pro-
vide a global consumer audience with
funds transfer options.
“The new Lebara Money cross-border
mobile money transfer service, easily
accessible with a smartphone, enables
our customers to make reliable, peer-
to-peer money transfers in the house,
the workplace or while out and about”
said Lebara CEO, David Moffatt.
“MoneyGram is a trusted company for
consumers and Lebara Mobile is ex-
cited to be joining forces to offer a
compelling Mobile Money transfer
service for our customers. It’s a win-
win.”
For more information, visit lebara-
money.com
About MoneyGram
MoneyGram, a leading money transfer
company, enables consumers who are
not fully served by traditional financial
institutions to meet their financial
needs. MoneyGram offers bill pay-
ment services in the United States and
Canada and money transfer services
worldwide through a global network of
more than 321,000 agent locations –
including retailers, international post
offices and financial institutions – in
198 countries and territories. To learn
more about money transfer or bill pay-
ment at an agent location or online,
please visitmoneygram.com or connect
with us on Facebook
Media Contact:
Mike Gutierrez
media@moneygram.com
214-303-9923
About Lebara
Lebara is one of Europe’s leading mo-
bile telecoms operators, enhancing the
lives of ethnic and migrant communi-
ties by providing high quality and low
cost mobile products and services.
Lebara provides Pay As You Go mo-
bile SIM cards and related products
and services customised to serve the
international communities in seven Eu-
ropean countries as well as Australia.
In March 2011, Lebara expanded its
services by launching Lebara Money
in the UK, a simple and secure Mas-
terCard® prepaid card, offering highly
competitive exchange rates and no
transfer fees for customers wishing to
send money abroad.
MoneyGram Joining Forces with Lebara to Offer
International Money Transfers on Mobile Devices
The official results of the Composition
Competition for Witold Lutoslawski's
100th Birthday were announced fol-
lowing a press conference held on
Monday 24th of June at the Concert
Hall of PWM Edition in Warsaw. The
jury, consisting of Luca Francesconi,
Kazimierz Kord, Magnus Lindberg,
Steven Stucky, Paweł Szymaánski and
Tadeusz Wielecki, chose Simaku's
work from 160 compositions submit-
ted anonymously from 37 different
countries.
The Concerto for Orchestra will re-
ceive its world premiere at the final
concert of the Warsaw Autumn Inter-
national Festival on 28 September
2013, performed by the Warsaw Phil-
harmonic Orchestra conducted by An-
toni Wit. The 10 000 Euro prize is
founded by The Minister of Culture
and National Heritage of Poland, Bog-
dan Zdrojewski.
Simaku's music has been reaching au-
diences all over Europe and the USA
for more than two decades, and it has
been awarded a host of accolades for
its expressive qualities and its unique
blend of intensity and modernism. His
works have been selected by interna-
tional juries for nine ISCM World
Music Days, including the 2012 Festi-
val in Belgium. Other international fes-
tivals include Huddersfield,
Tanglewood, Miami, Zagreb-Biennale,
Weimar, Rome, Istanbul, Alicante
(Spain), Innsbruck (Austria), Novem-
ber Music Festival (Holland) and Vi-
itassari (Finland). Prestigious awards
include the First Prize of the Serocki
International Competition (2004), Lev-
erhulme Fellowship, and a three-year
fellowship from Arts & Humanities
Research Council in London. In 2009,
Simaku received a British Composer
Award from BASCA for his work So-
liloquy V - Flauto Acerbo, which the
judging panel described as 'visionary
and entirely original'. Thomas Simaku, Reader in Composi-
tion at the University of York, writes:
'This piece would best be described as
a voyage in time, where ancient and
modern aspects of utterance - musical
or otherwise - interconnect and com-
plement each other. It is therefore in
this sense of being in concordance - in
concert - that the term concerto is
metaphorically used here; in other
words, a network of relationships be-
tween various idiomatic aspects of the
musical language is in place and oper-
ates throughout the work. The orches-
tra here is considered as the ideal
instrument for bringing this process
into life. Each of the four orchestral
compartments is embodied with spe-
cific musical ideas, and they are in turn
singled out by being texturally high-
lighted for their powerful and/or deli-
cate expressive qualities. But at the
same time, the orchestral groups con-
stantly interact with one another, and
in a wider context, their modus
operandi could well be termed as
searching for points of convergence
between various orchestral colours,
whilst holding on to their own identity.
During this process of 'zooming in and
out', as it were, various instruments
form their own 'alliances' within this
huge sonic palette called orchestra.
The work ends with an array of natural
harmonics constantly cascading
against a background of humanly
breathy sounds.'
THOMA SIMAKU WINS
LUTOSLAWSKI PRIZE
Immigration and Asylum
We specialize in immigration and Asylum Law and
Judicial Review Applications in the High Court.
Aspects of the immigration and asylum work we
undertake are shown below:
Applications for Judicial Review in the Administrative
on immigration, asylum and human rights applications
refused,
Asylum and human rights applications and appeals,
Marriage applications/unmarried partner applications
Extension of Leave and variation of leave applications
Settlement applications/indefinite leave
to remain in the UK,
Entry clearance for family members,
Visit visas / Student visas/ Family reunion
European Economic Area (EEA) applications
by Non – EEA nationals for EEA residence permits
/ residence documents including appeals,
if the application is refused,
Points based System Applications
Business investors
British nationality and citizenship applications
Applications based on UK ancestry
Applications which fall outside the immigration rules
In country appeals
Entry clearance applications and appeals
British nationality deprivation matters, including
appeals, Appeals against Deportation Order, following
criminal conviction of foreign nationals
Divorce
We will help you throughout the process, so it causes as
little distress as possible. We are committed to give you
pragmatic advice and a fast and efficient service,
delivered in a friendly and sensitive manner. We only
undertake divorce work for privately funded clients.
We can help you with:Divorce, judicial separation and
nullity applications
Personal Injury
If you have had an accident in last three years, or have
been the victim of an assault, you may be entitled to
compensation. If we win your case, you receive 100% of
your compensation and the other party pays your legal
costs. If you do not win, there are no hidden charges.
We would be happy to enter into Conditional Fee
Agreements (no win no fee), provided that we believe
that there are merits to pursue your claim for
compensation. You may also be eligible for other
methods of funding such as Before the Event Legal
xpenses Insurance, other insurance, union funding.
We aim to settle many cases, without court proceedings
and we if necessary, we would argue your case at court.
Contact us for a free initial consultation.
Where appropriate, we offer home and hospital visits.
We can help you with:
Work place accidents / Accidents in public places.
Slips, trips and falls / Road traffic accidents.
Work place illnesses / Criminal Injuries Compensation
Litigation
Examples of our areas of expertise include:
• Breach of contract
• Negligence - including professionals such as solic-
itors, accountants, surveyors, architects, and dentists.
• Debt recovery for individuals and businesses.
• Fraud related litigation including confiscations and
Proceeds of Crime issues.
• Property related claims.
• Claims against Local Authorities and public bodies.
Intellectual property disputes.
• Trust claims.
• Inheritance claims.
• Insurance claim/Fraud
AVOKATI SHQIPTAR NAIM HASANI NË SHËRBIM TË SHQIPTARËVE NË BRITANI
TEL: 0207 998 0035 F. 0207 998 48 10 M. 07792 097132 (EMERGENCIES ONLY)
E: INFO@OLIVERANDHASANI.CO.UK W: WWW.OLIVERANDHASANI.CO.UK
KOMPANIA AVOKATORE SHQIPTARE

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful