LAPORAN AKTIVITI PROGRAM MOTIVASI KELAS INTERGRASI PENDIDIKAN KHAS SEKOLAH KEBANGSAAN GURUN PUSAT

Tarikh Tempat Hari

: 10 & 11 April 2013 : Kelab Cinta Sayang Resort : Rabu

Seramai 20 orang murid serta 10 orang guru pengiring dan termasuk seorang pembantu pengurusan murid telah menyertai program motivasi Kelas Intergrasi Pendidikan Khas Sekolah Kebangsaan Gurun Pusat yang dilaksanakan pada 10 dan 11 April 2013 yang bertempat di Kelab Cinta Sayang Resort, Sungai Petani , Kedah. Tujuan program ini dilaksanakan bertujuan untuk menerapkan nilai-nilai murni di kalangan murid-murid bermasalah pembelajaran serta menjalinkan hubungan mesra di antara guru dengan murid-murid. Acara dimulakan dengan memberi taklimat kepada murid-murid bermasalah pembelajaran mengenai program yang akan dilaksanakan sebelum bertolak ke Kelab Cinta Sayang Resort. Taklimat diberikan agar murid-murid bermasalah pembelajaran dapat gambaran secara jelas perjalanan perlaksanaan program ini. Taklimat diberikan pada pukul 8 pagi bertempat di Kelas Intergrasi Permata Hati. Tepat pukul 9 pagi, murid-murid berkumpul di hadapan kelas intergrasi Permata Hati untuk bertolak ke Taman Rekreasi Lot 88 untuk aktiviti riadah pagi. Pengangkutan perjalanan ke Taman Rekreasi Lot 88 menggunakan kenderaan guru. Pengangkutan menggunakan kenderaan guru iaitu sebanyak 5 buah kenderaan. Penggunaan kenderaan guru disebabkan untuk menjimatkan kos perlaksanaan kerana kos menyewa bas memerlukan kos pembayaran yang tinggi. Setibanya di Taman Rekreasi Lot 88, murid-murid intergrasi Permata Hati diberikan bekalan makanan dan minuman sebagai sarapan pagi. Ini bertujuan untuk membekalkan tenaga kepada murid-murid dalam menjalani aktiviti yang akan

Ini bertujuan untuk mengingatkan murid supaya tidak menunjukkan tingkah laku yang tidak diingini semasa berada di Kelab Cinta Sayang Resort. Setelah memasuki bilik penginapan. Selepas bersarapan pagi. kami berjumpa dengan Exco Penginapan Kelab Cinta Sayang Resort iaitu Puan Norida Binti Ishak dalam membincangkan mengenai tempahan penginapan yang telah dibuat. Sebelum memasuki kolam renang. . kami bertolak ke Kelab Cinta Sayang Resort dan selamat tiba pada pukul 11 pagi. Kemudian. Setibanya di Kelab Cinta Sayang Resort. Murid-murid bermasalah pembelajaran Intergrasi Permata Hati diagihkan kepada kumpulan-kumpulan kecil dan setiap kumpulan terdapat seorang guru pengiring. Sementara menunggu kebenaran untuk “check in” bilik penginapan. guru melaksanakan senaman pagi kepada murid-murid bermasalah pembelajaran dengan bertujuan untuk meningkatkan kecergasan murid dalam menjalani aktiviti yang bakal dilaksanakan. Tepat pada pukul 1 petang.dilaksanakan. Taklimat yang diberikan mengenai peraturan-peraturan berada di Kelab Cinta Sayang Resort. guru memberikan sedikit taklimat kepada murid-murid bermasalah pembelajaran. murid-murid diberikan sedikit penerangan mengenai peraturan-peraturan di kolam renang supaya perkara yang tidak diingini tidak berlaku. Sebelum menjalani aktiviti terapi renang. Di samping itu juga setiap kumpulan diberikan satu bilik penginapan. murid-murid diberikan masa untuk membuat persiapan diri untuk menjalani aktiviti yang seterusnya. Pada pukul 2 petang. murid-murid bermasalah pembelajaran menjalani aktiviti regangan yang dipimpin oleh saudara Muhammad Nur Bin Mat Akhir. guru menjalankan aktiviti terapi renang di kolam renang yang terdapat di Kelab Cinta Sayang Resort. murid-murid dibekalkan dengan nasi ayam dan air soya sebagai juadah tengah hari. murid-murid telah diberikan kebenaran untuk memasuki bilik penginapan oleh pihak hotel Kelab Cinta Sayang Resort. Selepas berakhirnya aktiviti riadah di Taman Rekreasi Lot 88. Guru memberi arahan supaya murid-murid beratur dalam kumpulan masing-masing sebelum memasuki bilik penginapan.

Namun perancangan yang dirancangkan tidak dapat dijalankan seperti yang dirancang kerana cuaca hujan. . murid-murid dikehendaki berkumpul di surau untuk menjalani solat maghrib secara berjemaah bersama dengan penceramah iaitu saudara Ustaz Khairul Adham Bin Zulkifli.Pada pukul 3 petang. murid-murid dikehendaki membaca doa sebelum makan terlebih dahulu. Sebelum menikmati juadah makan malam. Makanan yang disediakan oleh pihak hotel amatlah lazat dan murid-murid kelihatan teruja untuk menikmati juadah yang dihidangkan. Sesi motivasi ini memperihalkan mengenai tingkah laku dengan ibu bapa. Oleh disebabkan demikian. Pada pukul 10 malam berakhirnya sesi motivasi dan murid-murid dikehendaki pulang ke bilik penginapan masing-masing untuk merehatkan diri dalam menjalani aktiviti yang diadakan pada keesokkan harinya. murid-murid berkumpul di hadapan lobi Kelab Cinta Sayang Resort untuk menjalani aktiviti Terapi Kuda. Selesainya solat secara berjemaah. Aktiviti ini dijalankan bertujuan untuk memberikan pengalaman yang bermakna untuk murid-murid menaiki kenderaan tersebut. Aktivti ini berakhir pada pukul 5 petang dan kemudiaannya murid-murid diminta pulang ke bilik penginapan masingmasing Tepat pada pukul 7 petang. Selepas selesainya makan malam. murid-murid dikehendaki berkumpul di dewan untuk sesi motivasi yang disampaikan oleh Ustaz Khairul Adham Bin Zulkifli. guru dan rakan serta menyentuh sedikit mengenai budaya menghormati masyarakat sekeliling. guru mengubah perancangan dengan mengadakan sesi melawat Kelab Cinta Sayang dengan menaiki pengangkutan yang disediakan oleh pihak hotel. Kenderaan yang disediakan oleh pihak hotel mampu membawa seramai 10 orang pada satu masa. murid-murid diberi arahan untuk berbaris di hadapan bilik penginapan masing-masing untuk menikmati juadah malam yang disediakan oleh pihak hotel.

Disediakan oleh . ……………………… (MOHAMAD TAQIYUDIN BIN ISMAIL) Guru Pelatih Institut Perguruan Kampus Sultan Abdul Halim Sungai Petani Kedah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful