INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PEREMPUAN MELAYU, 75400 DURIAN DAUN, MELAKA.

TAJUK: KERTAS KERJA PROJEK PENGURUSAN BILIK SAINS DAN PROJEK MURAL BILIK SAINS TEMPAT: SEKOLAH KEBANGSAAN PANTAI KUNDOR, MELAKA

TARIKH : 8 JULAI 2013 – 26 JULAI 2013

ANJURAN : GURU PELATIH PISMP SAINS AMBILAN JANUARI 2010 Dengan kerjasama PANITIA SAINS SEKOLAH KEBANGSAAN PANTAI KUNDOR, MELAKA

2. Menyedari kepentingan keceriaan di bilik sains. Dalam mewujudkan bilik sains yang kondusif. ceria dan sesuai dengan untuk aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Bilik Sains yang baik ialah Bilik Sains yang mempunyai iklim yang kondusif. Projek keceriaan bilik sains bermatlamat untuk mewujudkan sebuah sekolah yang mempunyai persekitaran yang bersih.1.0 RASIONAL Tugasan yang diberi melalui pengalaman yang boleh mengintegrasikan antara teori.0 PENGENALAN Bilik Sains merupakan pusat bagi murid-murid untuk menimba ilmu pengetahuan dalam pengetahuan saintifik. menghasilkan taman mini atau taman Sains. Pelbagai projek boleh dijalankan untuk menceriakan bilik sains antaranya ialah . dimana berada keadaan selamat. guru pelatih Internship telah bersepakat untuk membuat mural yang bertemakan alam di dalam bilik sains sekolah dan membuat pembersihan susuan semula bilik sains untuk kemudahan semua warga Sekolah Kebangsaan Pantai Kundor. aktiviti membuat mural. menceriakan bilik darjah dan sebagainya. pengalaman sebenar dan latihan amali yang dapat memberi impak positif ke atas pemahaman guru pelatih berkaitan pengurusan makmal sains dan sumber. pihak sekolah perlu mewujudkan suasana ceria di bilik sains itu.kondusif dan ceria. . ceria dan cantik untuk pelajar iaitu selaras dengan misi sekolah iaitu mewujudkan prasarana sekolah yang paling selamat. Program ini merupakan satu medium untuk memberi pendedahan yang lebih global kepada guru pelatih mengenai pengurusan makmal sains dan sumber.

0 OBJEKTIF Objektif utama program ini ialah : 1) Untuk mempelajari dan mengukuhkan fahaman tentang konsep pengurusan makmal sains dan sumber melalui tugasan projek yang diberikan. 3) Sebagai salah satu wadah untuk guru pelatih merasai sendiri pengalaman menguruskan sebuah bilik sains dari segi pengurusan yang sistematik.3.0 TARIKH PROJEK .0 MATLAMAT Program ini bertujuan memenuhi keperluan Internship dan setiap guru pelatih dikehendaki melaksanakan tiga projek/aktiviti yang berkaitan dengan kurikulum atau kokurikulum yang dijalankan di sekolah. Projek melaksanakan mural dan pengurusan bilik sains ini bermatlamat untuk melahirkan guru yang mempunyai kefahaman dan pengalaman dalam pengurusan bilik sains dan membuka minda guru pelatih agar mengetahui lebih mendalam tentang cara sebenar pengurusan bilik sains di sekolah. 4) Hasil kerja guru sebagai buah tangan/ kenang-kenangan apabila meninggalkan sekolah kelak. 4. 2) Dapat menjadikan mural sebagai suatu tempat terapi minda terutama kepada guru dan murid yang menggunakan bilik sains sekolah. 5.

0 LOKASI PROJEK Bilik Sains SK Pantai Kundor. Maryani binti Omae (PK KOKU) Ketua Projek Bendahari : Noor Hidayah binti Mohammad Maskuri Setiausaha : Anis Syuhada binti Abdullah : Pn.0 ANJURAN Guru Pelatih PISMP Sains Ambilan Januari 2010 dengan kerjasama unit Panitia Sains SK Pantai Kundor. Norwati binti Md.8 Julai 2013 – 26 Julai 2013 6. Nor . Melaka. Menghasilkan mural dinding bilik sains 2. Pembersihan dan susunan semula alatan bilik sains 9. Zaharizal bin Zakaria Naib Pengerusi: En.0 JAWATANKUASA PELAKSANAAN : Puan Saleha binti Osman Penasihat Pengerusi : En. Masrah binti Ahmad (PK KK) Pn. Ehsanuddin bin Abd Jalil (PK HEM) Pn.0 KATEGORI AKTIVITI 1. Melaka 7. 8.

diharapkan agar projek ini dapat dilaksanakan dengan jayanya dan juga mampu mencapai objektif yang telah digariskan. merah Berus cat ( besar. 2. hijau. Kalungan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang bekerjasama melaksana dan menjayakan program ini. RM 14.80 x 7 biru. coklat. Disediakan oleh.0 5. .2 PERALATAN YANG DIPERLUKAN Bil. kecil) Pen marker ( hitam ) Pallet cat Plastik laminate Double sided tape Jumlah keseluruhan Jumlah(RM) RM103. RM 3 x 6 RM 2 x 3 RM 2 x 2 RM 2 x 2 RM18 RM6 RM 4 RM 4 RM 135.0 6. kuning. sederhana.0 IMPLIKASI DIPERLUKAN 10. Semoga Allah membalas semua usaha kita sebaiknya. 1.0 PENUTUP Kesimpulannya.1 Bil.0 10.60 hitam.10.0 3. 1. 4.60 2. 3.0 KEWANGAN DAN ANGGARAN PERALATAN ANGGARAN KEWANGAN Perbelanjaan Peruntukan/orang (RM) Cat PELAKA ( putih. KEPERLUAN Cat PELAKA Berus cat Pen marker Pallet cat KUANTITI 7 tin 6 batang 3 batang 2 buah 11.0 4.

________________________________ ( NOOR HIDAYAH BINTI MOHAMMAD MASKURI) Guru Pelatih IPG Kampus Perempuan Melayu. Melaka. ZAHARIZAL BIN ZAKARIA) Ketua Panitia Sains. . SK Pantai Kundor. Diluluskan oleh. Disahkan oleh. SK Pantai Kundor. ____________________________ (EN. ____________________________ (PUAN SALEHA BINTI OSMAN) Guru Besar. Melaka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful