LAPORAN PROGRAM GOTONG ROYONG RIA SK BATU KIKIR PADA 18 MEI 2013

1. PENDAHULUAN

Program Gotong-royong Ria 2013 telah dijalankan bertempat di SK Batu Kikir dan melibatkan semua guru-guru, ibubapa dan pelajar Tahun 4, 5 dan 6 sekolah tersebut. Program ini bertujuan untuk mempertingkatkan kebersihan dan keindahan kawasan sekolah supaya ianya terus menjadi persekitaran yang kondusif dan selesa untuk murid-murid menjalankan pelbagai aktiviti. Program ini juga bertujuan untuk merapatkan hubungan antara guru-guru dan ibubapa selain meluaskan penglibatan ibubapa dalam kegiatan sekolah. Melaluinya, guru-guru dan ibubapa akan lebih prihatin mengenai tanggungjawab dan peranan masing-masing untuk membantu sekolah mencapai kecemerlangan. Pelajar yang terlibat juga mendapat manfaat daripada program ini melalui peningkatan kesedaran mereka terhadap kebersihan dan keceriaan. Pelajar-pelajar akan lebih prihatin dan bermotivasi untuk mengekalkan kebersihan dan keceriaan sekolah. Kebersihan perlu diserapkan ke dalam diri setiap pelajar di sekolah. Menjaga kebersihan adalah satu kewajipan seperti yang telah disarankan di dalam agama Islam. Kebersihan melambangkan dan mencerminkan peribadi seseorang. Agama Islam meletakkan kesihatan dan kesejahteraan di tempat pertama selepas keyakinan (keimanan). Sabda Nabi SAW: “Mintalah kepada Allah kesihatan dan kesejahteraan kerana sesungguhnya tidak ada perkara yang lebih baik daripada kesihatan selepas keyakinan (iman).” (Riwayat Ibnu Majah). Kebersihan juga melambangkan tarikan kepada agama Islam yang suci. Jadi, sebagai umatnya kita seharusnya menunjukkan contoh terbaik kepada orang bukan Islam dengan membuktikan cara hidup Islam berasaskan kepada kebersihan melalui perbuatan dan perkataan.

Hasil kombinasi dari kempen-kempen tersebut maka terhasil Program 3K yang membawa maksud : Kebersihan . para pelajar dan masyarakat setempat akan didedahkan mengenai kepentingan belajar di dalam persekitaran sekolah yang bersih dan ceria .Namun. Melalui program ini juga. Tiga komponen pendidikan ini amatlah penting dan perlu dipupuk sejak di bangku sekolah lagi. Ibu bapa dan golongan dewasa juga perlu mempunyai kesedaran diri yang tinggi dan memainkan peranan penting dalam menjaga kebersihan. semua ini tidak dapat dijalankan dengan sempurna jika hanya segelintir masyarakat yang sedar pentingnya menjaga kebersihan. Antara program-program itu ialah Program Sekolah Bersih . Program Gotong Royong Ria merupakan antara program yang terdapat di dalam Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBSS) .kesihatan dan keselamatan. kefahaman dan kemahiran pencegahan kepada murid. amalan gaya hidup sihat dan juga tentang aspek keselamatan. • Melibatkan dan mewujudkan permuafakatan antara pelbagai agensi dengan masyarakat sekolah dan luar sekolah bagi mencapai matlamat bersama dalam menjaga kebersihan sekolah. kesihatan dan keselamatan. . guru dan kakitangan sekolah terhadap kebersihan. Para pelajar menjadi kumpulan sasaran memandangkan generasi inilah diharapkan dapat menyebar maklumat tersebut kepada masyarakat di luar sekolah dan seterusnya dapat mengubah amalan dan cara hidup kearah yang lebih sihat . Kempen Cara Hidup Sihat dan Keselamatan. Program ini merupakan satu platform bagi menyebar informasi terkini mengenai kebersihan yang diusahakan oleh pihak sekolah bersama agensi-agensi terbabit kepada golongan yang disasarkan iaitu pelajar dan komuniti setempat.Ia juga dapat dilihat sebagai pemangkin kepada amalan gaya hidup sihat yang sering diabaikan oleh masyarakat yang sememangnya kurang prihatin dan mengambilberat mengenai kesihatan. Objektif Program Antara objektif Program Gotong Royong Ria ialah: • Meningkatkan kerjasama dan koordinasi pelbagai agensi terlibat bagi meningkatkan pengetahuan. 2.

• Memastikan para pelajar dapat belajar dalam keadaan bersih. Salmiah Binti Hashim Guru Besar SK Batu Kikir NAIB PENGERUSI (1) Pn.Menyediakan suasana pengajaran dan pembelajaran yang lebih kondusif kepada pelajar dengan terlaksananya program ini. • .Meningkatkan pengetahuan dan informasi mengenai Kebersihan. Rohana Binti Jusoh GPK Ko-Kurikulum SK Batu Kikir .• . • Menanam kesedaran mengenai amalan kebersihan dalam kalangan pelajar dan komuniti walau d mana mereka berada.sihat dan selamat ketika di sekolah. Samsiah Binti Yusof GPK Hal Ehwal Murid SK Batu Kikir NAIB PENGERUSI (2) Pn.Kesihatan dengan menerapkannya kepada para pelajar dan komuniti setempat. Jawatankuasa Induk PENGERUSI Pn. Norzah Binti Kassim GPK Pentadbiran SK Batu Kikir NAIB PENGERUSI (3) Pn. 3. • Membimbing para pelajar ke arah cintakan kehidupan yang bebas dan memupuk semangat cintakan alam sekitar.

Azimah Binti Mansor JAWATANKUASA KECIL Buku Program Pn. Salawati Binti Md tajubdin Kawasan Penanaman Pokok Pn. Siti Noor Aishah Binti Hadrun Pn. Ainulhayati Binti Inche Md Shamsuddin Pengawas SKPP 18(1) Jamuan Pn. Abd Rajak Pn. Surya Intan Binti Ibrahim . Mohd Zul Izzi Bin Mat Yusof En. Sukinah Binti Mat Darus Pn. Dayang Aimah Binti Hj. Shaziera Binti Hussin Pn. Mohd Ariff Bin Latif En. Noradiah Binti Hasmuddin Pn. Normadiah Binti Omar Baki Pn. Saiful Afzan Bin Abdul Rashid Pn. Azimah Binti Mansor Pn. Hasfaliza Binti Yusop Cik Hani Nazurah Binti Mohamad Othman Kawasan Sekolah Pn.SETIAUSAHA Pn. Noor Azura Binti Embong Pn. Wan Nor Afni Binti Wan Bustama En. Rohailizam Bin Zainal En. Mastura Maulad Binti Mohammad Sharif Cik Norhaniza Binti Mohd Pn. Ainulhayati Binti Inche Md Shamsuddin En. Rosilawati Binti Mat Tajudin Ibu bapa Murid Tahun 5 SKPP 18(1) Petolongan Cemas Pn. Marianah Binti Mat Yassin Pn. Azimah Binti Mansor Peralatan En. Wan Fathiyah Binti Wan Lah@Abdullah 4 Orang Ahli PBSM Jurugambar / Dokumentas Pn. Mohd Faisal Bin Mohd Amran Juruacara Guru Bertugas Mingguan Puan Rohidah Binti Abdullah Pn. Vimala A/P Sabaratnam Pn. Mohd Rozi Bin Husin Pn. Sarina Binti Mad Dol Pn. Asniza Binti Che Ishak Pn. Mohd Faisal Bin Mohd Amran Pengawalan Murid / Ibu Bapa En. Sukinah Binti Mat Darus Pn. Saiful Afzan Bin Abdul Rashid PA Sistem En.

Skop Aktiviti Gotong-Royong Ria a.Ibu bapa Pelajar PRA-Sekolah SKPP 18(1) 4. Tentatif Program Hari Ahad 15. . tandas) Masa 7:45-8:30 Acara Pelancaran Program Gotong Royong Ria Sasaran Lokasi Dataran Ilmu 12:001:00ptg Ceramah Dan Pameran Kebersihan Diri oleh NGO terlibat Murid-murid Dewan Terbuka SKBK 5. Memasukkan tanah ke dalam pasu dan polibag bagi program bumi hijau. padang.0 9 8:30-9:30 Gotong –Royong Ria Pertandingan Kelas Terbersih dan Ceria Kelas masing9:30-10:30 Demonstrasi Keselamatan lalulintas 10:3011:00 -Kempen menderma darah -Pemeriksaan Kesihatan 11:0012:00 percuma -Ceramah Motivasi :Cara menangani konflik dan stress Murid-murid Bilik Matematik Semua golongan Bilik Wawasan Golongan dewasa Bilik Rawatan Rehat Murid-murid masing Laluan pejalan kaki murid (gajah duduk) Semua Murid Tahap 2 Kawasan sekolah (kantin.11.

GAMBAR-GAMBAR AKTIVITI . Ceriakan keseluruhan kawasan sekolah. Membersihankan kawasan kantin sekolah dan tandas sekolah. Menceriakan kelas Pra-Sekolah (membuat mural dinding dan melukis) e. 6. d. Menceriakan kawasan pejalan kaki untuk pelajar (gajah duduk) f.b. Membersihakan dan menceriakan kelas masing-masing. c.

Pendaftaran Ceramah Motivasi dan Ceramah Kesihatan .

Jamuan ringan Aktiviti Gotong-royong .

Membersihkan Kantin .

Anggaran Perbelanjaan BIL PERKARA ANGGARAN .Melukis Mural di Kelas 7.

00 X 10 orang RM275.00 RM225.00 RM60.00 RM50. Sebilangan ibu bapa dan pelajar tidak hadir dan memberikan kerjasama yang baik dengan pihak sekolah.00 3.50 X 150 orang RM5.50 X RM0. Sumbangan PIBG SK Batu Kikir 2. RM126.00 X 20 orang RM5. Mereka tidak menunjukkan sokongan terhadap aktiviti yang telah dijalankan oleh pihak sekolah.20 X 60 keping RM138.50 RM75.00 2 5.PERBELANJAAN (RM) 1 Perbelanjaan Cetakan Booklet Program Surat-menyurat Jumlah Perbelanjaan Cetakan Promosi Banner Iklan Promosi Jumlah Perbelanjaan Promosi Jamuan Jamuan ringan Jamuan VIP RM1.00 X 10 orang 4.00 RM1. Kelemahan Terdapat beberapa kelemahan dalam melaksanakan program ini.00 RM42.00 RM20. Jumlah Perbelanjaan Jamuan Hadiah Dan Cenderahati Hadiah Pertandingan Kelas tercantik Cenderahati Jumlah Perbelanjaan Hadiah Lain-lain perbelanjaan Jumlah Perbelanjaan Keseluruhan : = RM 500.00 RM12.00 RM734.00 RM95. .00 RM196.00 = RM734.00 = RM234. SUMBER 1.00 RM100.00 RM50. Kebanyakkan ibu bapa beranggapan aktiviti sebegini tidak menyeronokkan dan hanya mengganggu masa cuti mereka sahaja.00 RM3.Sumbangan orang perseorangan /syarikat JUMLAH KESELURUHAN 8.00 X 3 helai RM0.

kesihatan dan keselamatan dengan lebih mendalam dan . Kelebihan Kelebihan program yang telah dijalankan pada kali ini ialah dimana seluruh ahli jawatankuasa yang terlibat memainkan peranan masing-masing dengan penuh dedikasi. Berikut merupakan aktiviti-aktiviti yang dicadangkan pada program yang akan datang. Aktiviti menanam pokok hanya dapat dijalankan dengan hanya dapat menanam 30 buah pokok sahaja di sekitar sekolah. Cadangan Program Program Gotong Royong Ria ini diharap dapat dijalankan lagi pada tahun yang akan datang dan seterusnya menjadi acara wajib setiap tahun. 10. beg polimer dan serampang tanah. Pihak sekolah mungkin boleh menggabungkan beberapa program serentak dalam masa satu hari seperti program 3K iaitu kebersihan. Alatan yang disediakan oleh pihak sekolah sedikit dan tidak mampu menampung jumlah ibu bapa yang hadir. Sumbangan orang persendirian juga dilihat amat memberangsangkan apabila dapat mengutip sebanyak RM234. Mereka mengganggap pihak sekolah ada menyediakan alatan tersebut. Selain itu juga. Semangat dan dorongan yang ditunjukkan oleh ibu bapa tersebut menjadi contoh yang baik buat pelajar SK Batu Kikir untuk turut bersama menjayakan program gotong royong ini. cangkul. 9. sarung tangan. Terdapat beberapa masalah yang timbul sewaktu aktiviti menanam pokok ke dalam beg polimer akan tetapi ahli jawatankuasa yang terlibat dapat bertindak dengan cemerlang dan dapat menyelesaikan masalah yang telah dihadapi dengan baik. pihak sekolah tidak menghadapi masalah kewangan kerana sumber kewangan dapat diuruskan dengan baik oleh ahli jawatankuasa yang terbabit. Kerjasama yang telah diberikan oleh ibu bapa yang hadir wajar diberikan pujian kerana semangat dan usaha mereka untuk menceriakan sekolah. Oleh ibu aktiviti ini tidak dapat mencapai target untuk menanam sebanyak 50 buah pokok di kawasan sekolah. Kebanyakkan ibu bapa yang hadir tidak membawa peralatan yang disuruh oleh pihak sekolah.00 sebagai sumbangan terhadap aktiviti yang telah dijalankan oleh pihak sekolah ini.Kelemahan lain pula ialah kekurangan alatan yang perlu digunakan di dalam aktiviti gotong royong ini seperti pengakut sampah.

terperinci lagi. program ini telah dilaksanakan dengan lancar. Semua yang hadir telah memberikan komitmen yang baik. Tarikh : 20 Mei 2013 . Namun begitu. Terima kasih. Aktiviti yang Dirancang Pameran kesihatan dan Anti Rokok Ceramah Dan Sidang Video Anti dadah Senamrobik bersama komuniti Pemeriksaan Kesihatan Percuma Demonstrasi Pertolongan Cemas Kempen Menderma Darah Pertandingan Masakan Menu Sihat Gotong royong Perdana Pertandingan melukis dan mewarna Pertandingan kelas terbersih dan ceria Ceramah Cara menangani konflik dan stress Demonstrasi lalulintas Sukaneka Latihan Mencegah Kebakaran Agensi /JK Pelaksana Unit promosi pej Kesihatan daerah Jempol AADK Daerah dan Panitia PJK SKBK Koordinator dari klinik Kesihatan daerah Jempol Hospital Daerah Jempol HDY dan Panitia PJK SKBK Hospital Tunku Ampuan Najihah Panitia PJK SKBK Panitia PJK dan AJK Program PIBG dan AJK program Kaunselor dari SBPI Jempol Unit Trafik Balai Polis Batu Kikir Panitia PJK dan AJK Program Panitia PJK dan Belia Daerah Jempol 11. hanya seramai lebih kurang 28 orang ibubapa sahaja yang hadir menyertai program ini. Dilaporkan oleh. Semua ajk pelaksana telah melaksanakan tanggungajawab mereka dengan baik dan pihak sekolah mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah terlibat menjayakan program ini. ……………………………. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14. Malah pihak sekolah boleh menjemput masyarakat sekitar untuk sama-sama menyertai aktiviti ini. PENUTUP Secara keseluruhannya. Pihak sekolah perlu memainkan peranan untuk menarik minat ibubapa untuk menyertai program seumpama ini pada masa akan datang.

( ) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful